6 εντυπωσιακά έργα της Εμιλίας Ξανθοπούλου

6 εντυπωσιακά έργα της Εμιλίας Ξανθοπούλου Facebook Twitter
0
6 εντυπωσιακά έργα της Εμιλίας Ξανθοπούλου Facebook Twitter
Χωρίς Τίτλο, λάδι σε καμβά, 80Χ80

Δεκαέξι έργα θα παρουσιάσει η ζωγράφος Εμιλία Ξανθοπούλου στην επερχόμενή της ατομική έκθεση στην αίθουσα τέχνης ena, στην Αθήνα.

Λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης "Face It", η ταλαντούχα Θεσσαλονικιά εικαστικός μοιράζεται "πρόσωπο με πρόσωπο" με το LIFO.gr τα έργα και της σκέψεις της.

6 εντυπωσιακά έργα της Εμιλίας Ξανθοπούλου Facebook Twitter

"Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που έμαθα στην μικρή μου διαδρομή στην ζωγραφική είναι ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, και αυτό νομίζω ότι το οφείλω σε ένα μεγάλο βαθμό στην σημασία των αντιθέσεων που ανακαλύπτω και που πρέπει να διαχειρίζομαι στην ζωγραφική μου.

Από τις πιο απλές αντιθέσεις, όπως είναι αυτή του ψυχρού και του θερμού, του ανοιχτού και του σκούρου, του μεγάλου και του μικρού,  μέχρι τις πιο σύνθετες όπως ένταση και ηρεμία ή το πάθος και αδιαφορία, οι αντιθετικές αξίες είναι κάτι που προσπαθώ να ισορροπήσω στο έργο και στην καθημερινότητά μου."

6 εντυπωσιακά έργα της Εμιλίας Ξανθοπούλου Facebook Twitter


"To άσχημο όπως και το όμορφο είναι δύο αντιθετικά κομμάτια της δημιουργίας, και γι' αυτό υπάρχουν στην τέχνη όπως ακριβώς υπάρχουν και στη ζωή μας. Το άσχημο απωθεί και προκαλεί αντιδράσεις.

Mε την ομορφιά έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς πολλοί, ενώ την ασχήμια την αποφεύγουν όλοι επειδή προκαλεί έντονα συναισθήματα: απώθηση, αποστροφή, τρόμο, φόβο.

Η ομορφιά έχει σχέση με την τάξη και παραπέμπει σε αισθητικές αξίες, ενώ η ασχήμια εκδηλώνει ένα μεγάλο πανόραμα εφαρμογών και εκφράζει την απώθηση για όλα όσα παρεκκλίνουν από την τάξη και για ό, τι είναι διαφορετικό.


Η πρωτοπορία στην τέχνη χρησιμοποίησε κατά κόρον την ασχήμια προβάλλοντας ακόμα και αποκρουστικές μορφές ή περίεργες κατασκευές ακόμα και φρικαλεότητες."

6 εντυπωσιακά έργα της Εμιλίας Ξανθοπούλου Facebook Twitter
Χωρίς Τίτλο, λάδι σε καμβά, 100Χ100
6 εντυπωσιακά έργα της Εμιλίας Ξανθοπούλου Facebook Twitter
Χωρίς Τίτλο, λάδι σε καμβά, 80Χ80


"Μήπως όμως η ασχήμια που χρησιμοποιεί η σύγχρονη τέχνη μεταλλάσσεται σε νέο αισθητικό πρότυπο και κατά αυτή την έννοια εκφυλίζεται σε μια φθίνουσα τέχνη και σε μια κρίση αξιών;

Τελικά, μήπως η σύγχρονη τέχνη έχει μερίδιο για τα αδιέξοδα του σύγχρονου άνθρωπου που βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση αξιών;

Προσωπικά πιστεύω στις καλές προθέσεις του καλλιτέχνη που αντιδρά πειραματιζόμενος με καθετί.

Όσο για μένα δεν θεωρώ ότι πρέπει να επιλέξω σαν θέση, να δημιουργώ με γνώμονα την ασχήμια ή με γνώμονα την ομορφιά, επειδή θέλω να κάποια πράγματα να παραμείνουν ανεξιχνίαστα στο χώρα της διαίσθησης του αρχέγονου και της μαγείας."

6 εντυπωσιακά έργα της Εμιλίας Ξανθοπούλου Facebook Twitter
Χωρίς Τίτλο, λάδι σε καμβά, 100Χ80

_________________________________

Εμιλία Ξανθοπούλου

"Face It"

Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου

Διάρκεια: 11 Δεκεμβρίου - 17 Ιανουαρίου

Πού: αίθουσα τέχνης ena

Βαλαωρίτου 9γ', Αθήνα

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ