Il Gran Rifiuto

Il Gran Rifiuto Facebook Twitter
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
8

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

Ο διχασμός, από την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου, είναι μες στο DNA μας, όσο κι αν αυτό αλλοιώθηκε από τις φυλετικές επιμειξίες 2.500 ετών. Ωστόσο ξαναφάνηκε περίτρανος στον 20ό αιώνα. Δύο εθνικές καταστροφές (η Μικρασιατική και ο Εμφύλιος) στάθηκαν μοιραίες για το κράτος-Έθνος των Ελλήνων.


Σήμερα ο διχασμός είναι αναίμακτος (εκτός από τις δέκα χιλιάδες αυτοκτονίες). Ωστόσο υπάρχει ένας άλλος, παγκόσμιος αυτήν τη φορά, διχασμός. Οι «αγορές» που κυβερνούν με το σλόγκαν «το χρήμα για το χρήμα» και οι πολίτες που υποφέρουν από την έλλειψή του, αφού το χρήμα δεν έχει ρήτρα στην οποία ν' αναφέρεται (ρήτρα χρυσού, ρήτρα παραγωγής και κατανάλωσης). Υπάρχει για-τον-εαυτό-του, αναπαράγεται μόνο του, κάνει «μεταστάσεις» αυθαίρετες όπως ο «τρελός του καρκίνου».


Σ' αυτή την παγκόσμια πραγματικότητα, σε μια συγκεκριμένη ήπειρο που τη λεν Ευρώπη, έτυχε (μετά την αρπαγή της) να προκύψει σε μια χώρα, τη χώρα μας, μια κυβέρνηση που θέλησε να περιορίσει όσο γίνεται την εξάπλωση της «επάρατης νόσου», αφού παρέλαβε ήδη έναν εξασθενημένο οργανισμό, από τα λάθος φάρμακα που του δώσαν.


Κι αυτή η χώρα, η Χώρα μας, έπρεπε να τιμωρηθεί για το θράσος της να θελήσει να υψώσει το ανάστημά της για περισσότερη αξιοπρέπεια και λιγότερη ζητιανιά. Πρότεινε μια «εναλλακτική» θεραπεία, που σωστά την ονόμασε «ισοδύναμα μέτρα».


Και της το απαγόρευσαν. Μην έχοντας κανέναν σύμμαχο στην εξουσία, σε καμία από τις 18 χώρες της ευρωζώνης, ελπίζοντας μέχρι στο παρά ένα λεπτό να εισακουστεί, ως πρόθυμη να συναινέσει σε ό,τι βρισκόταν μπρος από τις «κόκκινες γραμμές» της, κατέφυγε στο τελευταίο όπλο που της έμεινε, στο δημοψήφισμα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αν αυτό είχε γίνει προ 5ετίας, πριν από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, δεν θα έφτανε ποτέ σ' αυτή την επιλογή. Την ύστατη. Όπως το είχε πει ο Καβάφης στο ποίημά του «Il gran rifiuto» («Τ' Όχι, το σωστό»).

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Ο άνθρωπος που συγκλονιστικά κατέγραψε το λούμπεν φασισταριό της εποχής του δεν βρίσκει λέξη να ψελλίσει για την συγκυβέρνηση Σύριζα-Ανελ , την λούμπεν προσέγγισή τους στην καθημερινότητά μας και την συνειδητή επίκληση των χειρότερων ενστίκτων, που όλοι διαθέτουμε. Αδυνατεί να στηλιτεύσει την χειραγώγηση της μάζας, τον πελατειακό εθνικολαϊκισμό, την αναίδεια, τον περονισμό, την παραπλάνηση για τον εξωτερικό εχθρό που μας επιβουλεύεται. Κρίμα!..
Μια κυβέρνηση που μόλις είχε εκλεγεί όταν άρχισε να διαπραγματεύεται και με ευρύτερη αποδοχή του 80%, με κόσμο στις πλατείες να τη στηρίζει, μας πηγαίνει σε δημοψήφισμα για να βγει, λέει, ισχυρότερη. Πόσο ισχυρότερη δηλαδή; Καλή η λογοτεχνία περί εθνικής αξιοπρέπειας και κόκκινων γραμμών, είναι λογοτέχνης κι ο Βασιλικός κι απ'αυτή την άποψη κατάλληλος, αλλά το ερώτημα πού αποσκοπεί το δημοψήφισμα παραμένει.
Λουκρητία, αυτό σε μάρανε; Αν είναι 2, 3 ή 10,000 οι αυτοκτονίες; Τα υπόλοιπα προφανώς δε σε αγγίζουν, όπως πολλούς, πάρα πολλούς... Και εν πάση περιπτώσει, όταν βλέπεις σύσσωμη τη σήψη και τη διαφθορά να δίνουν τα ρέστα τους για μια από τις δύο δυνατότητες, ακόμη κι αν δεν έχεις αποφασίσει πώς θα ψηφίσεις, η επιλογή είναι αυτονόητη. Σε αφήνω λοιπόν να μετρήσεις τους νεκρούς της πενταετίας κι αν τους βρεις λιγότερους, μπορείς να αισθανθείς δικαιωμένος που βρήκες τις ανακρίβειες.
Παυλίνα, βλέπω την ίδια ακριβώς σήψη και διαφθορά από το Συριζανέλ στους λίγους μήνες της εξουσίας τους. Με το που βγήκαν διόρισαν τους δικούς τους, άνοιξαν το παραμάγαζο της ΕΡΤ, έδωσαν αυξήσεις στους ΔΕΗτζηδες, έσυραν την χώρα σε μια "διαπραγμάτευση" που είχε ως αποτέλεσμα να είμαστε χειρότερα από το 2009 - με την διαφορά οτι πλέον έχουμε τους πάντες απέναντι. Φυσικά αθέτησαν όλες τις υποσχέσεις τους, είτε μιλώντας για "σχήματα λόγου" είτε μεταθέτοντας τες σε ένα απροσδιόριστο μέλλον. Και φυσικά είπαν άφθονα ψέμματα.Οι δε νεκροι και οι αυτοκτονίες είναι η αγαπημένη καραμέλα του Σύριζα εδώ και χρόνια, φαντάζομαι οτι σε λίγο καιρό θα συμπεριλάβουν όλους τους νεκρούς από οποιαδήποτε αιτία από το 2009 ως τις 26/1/2015 - μια και κανείς δεν πεθαίνει στον Αριστερό Παράδεισο του Τσίπρα. Η εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων είναι προσβλητική, ειδικά όταν γίνεται για τόσο μικροπολιτικούς λόγους.