Πάσχα και φύγαμε! Από τον Κωστή Παπαγιώργη

Πάσχα και φύγαμε! Από τον Κωστή Παπαγιώργη Facebook Twitter
0
Πάσχα και φύγαμε! Από τον Κωστή Παπαγιώργη Facebook Twitter

Σε κάθε μεγαλογιορτή, οι Aθηναίοι, χωρίς καν να το καταλάβουν, επαναλαμβάνουν τη μεγάλη μετανάστευση που τους έφερε από την επαρχία στην πρωτεύουσα. Πρόκειται για κοινωνική τελετουργία, η οποία θερμαίνει όλες τις συνειδήσεις, συνεχίζει ψιθυριστά και ενίοτε μεγαλοφώνως τις αλλοτινές σκοτούρες και υποθάλπει τύψεις (για την εγκατάλειψη της γενέτειρας) όσο και χαρές (για τη σύντομη, έστω, επάνοδο). Η φάλαγγα των αυτοκινήτων, που περνάει τα διόδια με την ολομέλεια της οικογένειας μέσα και φισκαρισμένο το πορτ-μπαγκάζ με τα απαραίτητα συμπράγκαλα και τα δώρα, θυμίζει για λίγες μέρες μετοίκηση, υλοποιημένη ανάμνηση και θριαμβευτική απελευθέρωση. Ένα από τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά της επανόδου -άλλο περίεργο αυτό!- είναι ότι οι πρώην χωριάτες ή επαρχιώτες νιώθουν να αλλοιώνεται σιγά σιγά το γλωσσικό τους αίσθημα καθώς ασυνειδήτως αρχίζουν να ανακαλούν την ντοπιολαλιά. Μάλιστα, όπως λένε οι μανάδες, μια βδομάδα να κάτσουν τα παιδιά κοντά στις γιαγιάδες, όταν επιστρέφουν στην πόλη μιλούν χωριάτικα. Κόβουν τις καταλήξεις, τονίζουν περισσότερο τα φωνήεντα, ακόμη και παροιμίες λένε. Στην πλατεία, όπου τελείται η παραδοσιακή αναγνώριση, έχουμε πολλή Αθήνα και λιγότερο επαρχία, πολύ λούσο και λιγότερη στέρηση, μια ματιά να ρίξεις καταλαβαίνεις ποιος μένει και ποιος έφυγε.

_____

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO το Πάσχα του 2008

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ