Γεννημένος διευθυντής

Γεννημένος διευθυντής Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Stupid Greg/ LIFO
7

Στην αλαφιασμένη πόλη, που έζησε ένα φεγγάρι και κάτι μέρες ανάπτυξης και μετά την ξαναβρήκαν τα μνημόνια, οι λίστες, τα dvd και οι ντροπές, ζει ένα απέθαντο είδος ακέφαλων καβαλάρηδων που κρατάει την οικονομία ψηλά, ακόμη κι όταν ο κόσμος χάνεται.

Γεννημένοι διευθυντές, supervisors, managers, co- coordinators – με κάποιες πολύ σημαντικές και άξιες εξαιρέσεις – περιφέρονται σε γραφεία και πολυεθνικές, αλυσίδες καταστημάτων και ΜΜΕ, ψιλικατζίδικα και κολοσσούς, συνδέοντας το όνομα τους με την ειρωνεία και την αγανάκτηση και εξηγώντας γιατί το απέθαντο μοντέλο του φορντισμού θα έχει αιώνια ανάγκη από πολλά ταλαντούχα χέρια και ένα άδειο κεφάλι.

Τόσο παλιοί (οι διευθυντές), όσοι οι Πρωτόπλαστοι, τόσο σημαντικοί στη διατροφική αλυσίδα, όσο το ψαράκι που καθαρίζει τα δόντια του κήτους, αιώνιοι, ακέφαλοι, ανίκητοι. Όπως η βλακεία.

Γιατί στην ανθρωπογεωγραφία του (καπιταλιστικού) συστήματος, θα χρειάζεται πάντα μία φαιδρή φυσιογνωμία δοκιμασμένων αντοχών στη νωθρότητα και την αερολογία, τεσταρισμένων προσόντων στο Τίποτα, συγκεκριμένων γνώσεων και κατάρτισης από το μεγάλο Πουθενά, το κολέγιο που διδάσκει πώς κρατιόνται ψηλά οι αμοιβές και τα διευθυντικά έξοδα παραστάσεως και χαμηλά οι απαιτήσεις του υπαλληλάτου.

Όποιος δεν συνυπήρξε ποτέ επαγγελματικά ή ακόμη χειρότερα δεν δοκιμάστηκε εργασιακά με διευθυντή που προσερχόταν στο γραφείο για να πιει καφέ, να φάει γκουρμέ γεύμα, να μιλήσει 3-4 ώρες στο τηλέφωνο – «PR, παιδί μου, PR!» - και να τον «ψιλοπάρει» στον καναπέ του γραφείου, με τη γραμματέα rottweiller απ’ έξω να σταματάει τους κακοπροαίρετους, έχει χάσει ένα σοβαρό μάθημα της ενήλικης ζωής, απείχε από την ωραιότερη σουρεαλιστική πλάκα της.

Όποιος δεν έχει κριθεί, εξεταστεί, αξιολογηθεί, προσληφθεί, απολυθεί από κάποιον που το μαξιλαράκι της καρέκλας του «ψήλωσε» από τις ιδέες των άλλων, που πανικόβλητοι έτρεχαν να διορθώσουν το ορθογραφικό λάθος στην εταιρική υπογραφή του, δεν μπορεί να εκτιμήσει την αξία και τη συμβολή της οριζόντιας γραμμής παραγωγής (αυτής που τρέλανε τον Σαρλό στους «Μοντέρνους Καιρούς» και κυνηγούσε παντού μπουλόνια και βίδες) στο χαρακτήρα και το επαγγελματικό του μπόι.

Όποιος δεν έκανε γιορτές στο γραφείο, στο τιμόνι, στη βάρδια και στις «Κυριακές ανοιχτά», με βερεσέδια και χρωστούμενα να τρέχουν και έναν ηλίθιο να διακόπτει το γλεντοκόπι του για να του τηλεφωνήσει, πρώτα για να τον τσεκάρει και μετά για να του ευχηθεί, δεν ξέρει την αξία του να διευθύνεις μία τρύπια κάλτσα, αλλά πάντα να θεωρείσαι λύση, παράγοντας προβλήματα. Έτσι κι αλλιώς, στις κατά Castells κοινωνίες των δικτύων, κάποτε οι κυβερνοπρολετάριοι θα πετσοκόψουν τις διευθυντικές καρέκλες.

Κι όποιος στο τέλος του μήνα δεν αγανακτεί για τις κουτσουρεμένες υπερωρίες, για τα κυριακάτικα που δεν θα πάρει ποτέ, για τις χαμένες ανθρωπο-ώρες που απαιτεί το βγάλσιμο του φιδιού από την τρύπα, για τη σημασία του να αγνοεί ότι αν λείψει θα καταρρεύσει όλος ο μηχανισμός (δεν θα καταρρεύσει), είναι γιατί ξέρει ότι οι διευθυντές είναι φτιαγμένοι από την πρώτη ύλη του άπιαστου: αέρας και λαιμαργία.

Τόσο παλιοί (οι διευθυντές), όσοι οι Πρωτόπλαστοι, τόσο σημαντικοί στη διατροφική αλυσίδα, όσο το ψαράκι που καθαρίζει τα δόντια του κήτους, αιώνιοι, ακέφαλοι, ανίκητοι. Όπως η βλακεία.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

7 σχόλια
Μου φανταζει λιγο περιεργο να γραφουν και να σχολιαζουν ,και μαλιστα με απολυτοτητα αποψης,για το θεμα"Διευθυντης"ανθρωποι οι οποιοι,οπως προκυπτει απο τα ιδια τα γραφομενα τους,δεν εχουν καλυψει ποτε καποια αναλογη θεση.Ο "Διευθυντης",σε οποιονδηποτε χωρο,μπορει να ειναι οτιδηποτε.ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ.Διοτι τα "ποιοτικα χαρακτηριστικα του" προσδιοριζονται απο των χωρο,και μονον απο αυτον.Σε ενα "κλειστο συστημα",μαλιστα,οπως ειναι μια μεγαλη εταιρεια,οι "Διευθυντες" παρουσιαζουν αρκετα μεγαλη ποκιλια χαρακτηριστικων.Οποιος νομιζει οτι ο Διευθυντης marketing και ο Διευθυντης Λογιστηριου ειναι δυνατον να εχουν την παραμικρη σχεση μεταξυ τους,απλα δεν εχει καμμια εικονα εσωτερικης λειτουργιας εταιρειας.Το κακο εναι οτι οι περισσοτεροι συμπολιτες μας εχουν ως "εικονα Διεθυντου" αυτην του Ελληνικου Δημοσιου,αντε και αυτην των Διευθυντων υποκαταστηματων Εταιρειων η Τραπεζων.Ομως οι πρωτοι ηταν και ειναι ,κατα κανονα,"δοτοι"απο τα δυο πολιτικα κομματα εξουσιας και απο καποιος "παρακειμενους χωρους εξουσιας",κατι που σημαινει οτι τα προσοντα τους, η μαλλον η απουσια αυτων, δεν επαιζε κανεναν ρολο,διοτι η "θεση" την οποια ελαμβαναν αποτελουσε "αμοιβη"και οχι "υποχρεωση παραγωγης εργου".Οσο για τους δευτερους ,τους διευθυντες τραπεζικων η εταιρικων καταστηματων,αυτοι ,ως εκτελεστικα οργανα,βρισκονται χαμηλα στην εσωτερικη ιεραρχια και δεν εχουν καμμια συμμετοχη στην ληψη αποφασεων.Γι'αυτην ειναι αρμοδια τα "υψηλα ισταμενα εταιρικα στελεχη" ,τα οποια σχεδον ποτε δεν ειναι "ορατα"ατον "πολυ κοσμο".Τα πραγματα ειναι μαλλον απλα.Σε μια σοβαρη χωρα η σε μια σοβαρη εταιρεια τα Διευθυντικα στελεχη, στην συντριπτκη πλειονοτητα τους, επιλεγονται αξιοκρατικα.Με την εννοια οτι μπορουν να φερουν τα βελτιστα αποτελεσματα.Το "με ποιον τροπο"ειναι δευτερευουσης σημασιας.Αλλοι με το καλο,με την συνεργασια,και εμπνεοντας σεβασμο στους υφισταμενους τους,και αλλοι με την σκληροτητα,την συνεχη πιεση,ακομη και με την κατατρομοκρατηση υπαλληλων.Σε καθε περιπτωση εκεινο που αξιολογειται πανω απ'ολα ειναι το αποτελεσμα.Σε τριτοκοσμικες ,ομως,χωρες ,οπως η δικη μας, οχι μονον δεν ισχυει κατι τετοιο,αλλα το σαθρο και διεφθαρμενο "συστημα διοικησης"για λογους αυτοπροστασιας και προκειμενου να μην καθιστανται δυνατες οι συγκρισεις οντως αξιων και αποτελεσματικων ανθρωπων με τους κομματικους "λαμογιοκερχελεδες",αλλα και προκειμενου να μην "χαλανε" καποιες"επικερδεις δουλειες" ,οι πρωτοι,οχι μονον δεν προωθουνται,αλλα,κατα κανονα,"παραμεριζονται"στις ιεραρχιες μεχρις εξαφανισεως τους.Διακριτικα η οχι .Αυτη ειναι η πραγματικη εικονα ,η οποια ειναι προιον πειρας δεκαετιων ,εντος και εκτος Ελλαδος..Εντελως ρεαλιστικα και χωρις ιχνος "ιδεολογικου ρομαντισμου".Διοτι ρομαντισμος και Διοικηση ειναι μη συμβατες εννοιες.
Αυτο το ειδος που περιγραφετε υπαρχει μονο στην Ελλαδα και θα μπορουσε να ειναι και οποιοσδηποτε δημοσιος υπαλληλος.Σε καμμια σοβαρη χωρα του εξωτερικου δεν θα μπορουσε διευθυντης να κανει αυτα που περιγραφετε. Συνηθως αυτοι οι ανθρωποι απλα ειναι πολυ καλοι και πολυ εξυπνοι και εχουν ανελθει σε διευθυντικη θεση λογω της αξιας τους. Λυπαμαι που απ ο,τι φαινεται δεν ειχατε ποτε την τυχη να συναντησετε τετοιο ειδος, παρα μονο παρακμιακα Ελληνικα φαινομενα..
Η κα Γαλανοπούλου ξέρει να γράφει και ταυτοχρόνως να κρατάει αποστάσεις από τον τρέχοντα και χαζοχαρούμενο φλιλελευθερισμό. Το αποτέλεσμα τη δικαιώνει και κάνει κι εμάς να απολαμβάνουμε ένα εξαιρετικό κείμενο. Επιτρέψτε μου να προσθέσω: σπάνιο στο συγκεκριμένο ψηφιακό μέσο.
Χρόνια πολλά για τη γιορτή σου!Ωστόσο διαφωνώ με το κόνσεπτ ότι ο διευθυντής είναι άχρηστο είδος. Μπορεί να κυκλοφορούν πολλοί φελλοί αλλά τα skills είναι απαραίτητα και διακριτά από αυτά των ειδικών επιστημόνων.