Σκωτία: "To be or not to be?"

Σκωτία: "To be or not to be?" Facebook Twitter
14
Σκωτία: "To be or not to be?" Facebook Twitter
Σε 10 μέρες θα ξέρουμε αν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα διαζύγιο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο...

Tην επόμενη Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται στη Σκωτία δημοψήφισμα με το ερώτημα «Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος;». Το δημοψήφισμα είναι η κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκωτίας, η οποία ξεκίνησε από το 1998 με την πολιτική «Αποκέντρωσης» (Devolution), όταν και δημιουργήθηκε τοπική κυβέρνηση και Σκωτσέζικο κοινοβούλιο με αρκετές εξουσίες και μέχρι το 2012, οπότε και οριστικοποιήθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ας δούμε λίγο τις καμπάνιες και την βασική επιχειρηματολογία των δύο πλευρών.

Καταρχάς ποιοι απαρτίζουν τα δύο μπλόκ.


Υπέρ της ανεξαρτησίας είναι η καμπάνια "Yes Scotland" με βασικό σύνθημα το "Scotland's future in Scotland's hands", την οποία στηρίζουν το πολιτικά κυρίαρχο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (National Scottish Party), το Σκωτσέζικο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SSP - είναι άλλο από το Εργατικό Κόμμα), οι Πράσινοι της Σκωτίας και ανεξάρτητες ομάδες πολιτών.


Ο πολιτικός λόγος της καμπάνιας είναι κυρίως συναισθηματικός και εστιάζει στο δίκαιο της απόλυτης ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Αναφέρεται ασφαλώς και σε πρακτικά θέματα προκειμένου να καθησυχάσει όσους αγωνιούν για την επόμενη μέρα, αλλά ο λόγος είναι σαφέστατα ετεροβαρής.

Σκωτία: "To be or not to be?" Facebook Twitter
Επικεφαλής της καμπάνιας "Better Together" είναι ο Άλιστερ Ντάρλινγκ,

Κατά της ανεξαρτησίας είναι η καμπάνια "Better Together", με βασικό σλόγκαν το "Νο, thanks". H καμπάνια στηρίζεται από τα 3 μεγάλα κόμματα της Βρετανίας (Συντηρητικούς, Εργατικούς, Φιλελεύθερους) καθώς και ανεξάρτητες ομάδες πολιτών. Επικεφαλής της καμπάνιας είναι ο Άλιστερ Ντάρλινγκ, κορυφαίο στέλεχος των Εργατικών και πρώην Υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Μπράουν.


Σε αντίθεση με το "Υes Scotland", η εκστρατεία των «ενωτικών» δίνει έμφαση στους κινδύνους από την ανεξαρτησία και τις επιπτώσεις από την ανεξαρτησία για την οικονομία, την καθημερινότητα των Σκωτσέζων.

Και οι δύο καμπάνιες είναι πολυσυλλεκτικές και οι υποστηρικτές τους δεν έχουν ενιαίο λόγο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους υπέρμαχους του «Ναι» οι δυο πυλώνες, ο κυρίαρχος του NSP υποστηρίζει ότι παρά την Ανεξαρτησία η Σκωτία θα παραμείνει στη στερλίνα και σε μία κοινοπολιτεία κρατών με επικεφαλής τη Βασίλισσα, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι υπέρ ενός ρεπουμπικανικού κράτους, υπέρ ανεξάρτητης νομισματικής και οικονομικής πολιτικής και διακηρύσσει ότι απώτατος στόχος είναι μια σοσιαλιστική Σκωτία.


Από την άλλη, οι υποστηρικτές του «Όχι», είναι τα παραδοσιακά κόμματα, τα οποία με εξαίρεση το ζήτημα της Σκωτίας, είναι οι κλασικοί πολιτικοί ανταγωνιστές στη Βρετανική πολιτική σκηνή.

Μεγάλη συζήτηση έγινε για τους όρους διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.


Στις 18 Σεπτεμβρίου θα ψηφίσουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι της Σκωτίας τα τελευταία χρόνια και όχι οι Σκωτσέζοι που δεν μένουν μόνιμα στην πατρίδα τους, ακόμα και αν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό μάλιστα αποφασίστηκε χωρίς καμία εξαίρεση (ο Σον Κόνερι π.χ. υπέβαλε ειδικό αίτημα να ψηφίσει και απορρίφθηκε).


Οι Σκωτσέζοι εκτός Σκωτίας υπολογίζονται γύρω στις 800.000, αποτελούν δηλαδή το 15% του συνόλου των Σκωτσέζων, στην πλειοψηφία τους δε, ειδικά όσοι μένουν στη Βρετανία, είναι κατά της απόσχισης για προφανείς λόγους. Ωστόσο όλες οι σχετικές ενστάσεις έπεσαν πατώντας στο προηγούμενο του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Βορείου Ιρλανδίας, όταν τέθηκε ως βάση το κριτήριο της γεωγραφικής διαμονής και όχι της εθνικότητας.
Επίσης, για πρώτη φορά σε ψηφοφορία στη Βρετανία δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι άνω των 16 ετών και όχι οι άνω των 18, όπως ισχύει στις εθνικές εκλογές.

Τι λέει σε γενικές γραμμές η κάθε πλευρά.
Η καμπάνια του «Yes Scotland» υποστηρίζει ότι η Σκωτία έχει αδικηθεί από την πολιτική των βρετανικών κυβερνήσεων οι οποίες έχουν κρατήσει την Σκωτία υποβαθμισμένη, συνέβαλλαν στην αποβιομηχάνιση και προκάλεσαν υψηλή ανεργία. Παράλληλα κατηγορούν την Βρετανική κυβέρνηση ότι τους εμπλέκει σε πολέμους και τριβές που οι ίδιοι δεν επιθυμούν, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα άσκησης αυτόνομης εξωτερικής πολιτικής. Γι αυτό και απαιτούν δική τους οικονομική και εξωτερική πολιτική.

Σκωτία: "To be or not to be?" Facebook Twitter
Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας λένε ότι επιθυμούν την παραμονή στη Στερλίνα μέσω μιας οικονομικής ένωσης.


Οι του «Νο, thanks» απαντούν ότι η ανεργία στη Σκωτία πλέον είναι στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη Βρετανία, ενώ μεγάλο μέρος της οικονομίας τους στηρίζεται στην υποστήριξη, τις υποδομές και τις οικονομίες κλίμακας που προσφέρει η συμμετοχή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι σε μια ταραγμένη εποχή όπως η σημερινή, η παρουσία της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και το ΝΑΤΟ αποτελεί δίχτυ ασφαλείας και για την ίδια.

Οι υπέρμαχοι της Ανεξαρτησίας ισχυρίζονται ότι τα πετρέλαια της Βόρειας θάλασσας αρκούν για να διατηρήσουν ή και να ανεβάσουν το οικονομικό επίπεδο της Σκωτίας. Οι ενωτικοί απαντούν ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι υπεραισιόδοξες, ότι το πραγματικό ποσοστό εσόδων είναι λίγο μεγαλύτερο από τον ετήσιο προϋπολογισμό της Παιδείας και ότι σε λίγες 10ετίες τα πετρέλαια τελειώνουν, άρα τότε η Σκωτία θα αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα.

Πολύ κομβικό θέμα σε όλη την εκστρατεία αποτελεί το ζήτημα του νομίσματος.


Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας λένε ότι επιθυμούν την παραμονή στη Στερλίνα μέσω μιας οικονομικής ένωσης. Οι Βρετανοί απαντούν ότι αυτό δεν θα το δεχτούν διότι εγκυμονεί κινδύνους για την βρετανική οικονομία. Οι του «Ναι» ανταπαντούν ότι αυτά είναι μπλόφες και ότι η Βρετανία θα αναγκαστεί να δημιουργήσει κοινή νομισματική ένωση μαζί τους και για το δικό της όφελος.

Σκωτία: "To be or not to be?" Facebook Twitter
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις από την αρχή του 2014 ήταν σταθερά μπροστά το «Όχι». Όμως το τελευταίο διάστημα η διαφορά μειώνονταν σταθερά και τώρα είναι οριακά μπροστά το «Ναι»...

Τι κλίμα υπάρχει σήμερα;
Οι υπέρ της Ανεξαρτησίας κατηγορούν τους υπέρ της Ένωσης ότι κάνουν «καμπάνια φόβου». Οι απέναντι απαντούν ότι ο κόσμος πρέπει να ξέρει και να ψηφίσει με λογική, άρα ορθώς επισημαίνουν τους κινδύνους.
Όμως η όλη συζήτηση γίνεται πραγματικά υποδειγματικά, χωρίς ιδιαίτερη οξύτητα και βαριές κουβέντες.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις από την αρχή του 2014 ήταν σταθερά μπροστά το «Όχι». Με προβάδισμα μάλιστα που ξεκινούσε από 3 έως και 15%. Όμως το τελευταίο διάστημα η διαφορά μειώνονταν σταθερά και πριν δύο μέρες εμφανίστηκε η πρώτη δημοσκόπηση που έδειξε οριακά μπροστά το «Ναι». Σε αυτό συνέβαλε και η επικράτηση του Σκωτσέζου πρωθυπουργού Άλεξ Σάλμοντ επί του Άλιστερ Ντάρλινγκ στο δεύτερο μεταξύ τους ντιμπέητ πριν λίγες μέρες. (Σε δημοσκόπηση του ICM για την εφημερίδα Guardian το 71% θεώρησε νικητή τον Σάλμοντ).

Σε πρόσφατη κοινή δήλωσή τους οι επικεφαλείς των 3 μεγάλων βρετανικών κομμάτων, Ντέηβιντ Κάμερον, Εντ Μίλιμπαντ και Νικ Κλέγκ, έκαναν έκκληση υπέρ του «Όχι», προτείνοντας παράλληλα αμέσως μετά το δημοψήφισμα, να ξεκινήσει διαδικασία διαβούλευσης για ακόμα αποκέντρωση εξουσιών, η οποία πλέον θα περιλαμβάνει και δημοσιονομικά ζητήματα.


Επίσης, αυτή την εβδομάδα ανεβαίνει στη Σκωτία για περιοδείες υπέρ του «Όχι» ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν, ο μόνος 100% Σκωτσέζος Πρωθυπουργός της Βρετανίας. (Υπήρχαν και άλλοι Σκωτσέζικης καταγωγής, όπως ο ΜακΜίλαν, αλλά μόνο ο Μπράουν γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε και εργάστηκε στη Σκωτία πριν ανέβει στην ιεραρχία της βρετανικής πολιτικής σκηνής).

Σκωτία: "To be or not to be?" Facebook Twitter
Η καμπάνια του «Yes Scotland» υποστηρίζει ότι η Σκωτία έχει αδικηθεί από την πολιτική των βρετανικών κυβερνήσεων οι οποίες έχουν κρατήσει την Σκωτία υποβαθμισμένη, συνέβαλλαν στην αποβιομηχάνιση και προκάλεσαν υψηλή ανεργία.

Η ΕΕ πώς αντιδρά;
Η ΕΕ ανησυχεί καθώς φοβάται τις επιπτώσεις από την απόσχιση. Η ηγεσία της έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι τυχόν απόσχιση της Σκωτίας θα αφαιρέσει την ιδιότητα μέλους και η διαδικασία ένταξης (αίτηση, εναρμόνιση, αποδοχή) θα πρέπει να γίνει από την αρχή. Υποστηρίζουν επίσης, ότι ακόμα και αν η Σκωτία θελήσει να υιοθετήσει το Ευρώ, αυτό δεν είναι εφικτό, καθότι η Σκωτία δεν έχει κεντρική τράπεζα – τη δημιουργία της οποίας δηλώνουν ότι δεν θέλουν ούτε οι υποστηρικτές της Ανεξαρτησίας, οι οποίοι απαντούν ότι και αυτό είναι μπλόφα και ότι η ΕΕ θα τους κάνει αμέσως μέλος χωρίς καμία καθυστέρηση.

Το ζήτημα αυτό πάντως δεν είναι καθόλου απλό, καθότι αρκετές χώρες ανησυχούν ότι μια διαδικασία αυτόματης ένταξης της Σκωτίας θα λειτουργούσε ενθαρρυντικά για τα δικά τους αποσχιστικά κινήματα. Πολλοί μάλιστα προχωράνε ακόμα παραπέρα λέγοντας ότι ακόμα και αν οι Βρετανοί δεν έχουν πρόβλημα με την ένταξη της Σκωτίας, ίσως η αντίδραση έρθει από τρίτες χώρες (βλ. Ισπανία).

Σε 10 μέρες θα ξέρουμε αν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα διαζύγιο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Το οποίο ασφαλώς δεν θα έχει την τραγικότητα που είχε εκείνο των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά είναι αμφίβολο αν θα είναι τόσο βελούδινο και με απολύτως μηδενικές επιπτώσεις, όπως εκείνο της Τσεχίας με την Σλοβακία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσοι κάποτε προέβλεψαν το τέλος της ιστορίας βιάστηκαν πολύ.

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Τωρα που τελειωσε η ιστορια αυτη ειναι ευκολοτερο να γραφουν καποια πραγματα,σωστα μεν,μη ιδιαιτερως δημοφιλη,δε.Οποιος νομιζει οτι η Αγγλια (τα Μεγαλη Βρεταννια και Ηνωμενο Βασιλειο δεν ειναι παρα πολιτικα εργαλεια)εγινε τυχαια ,και παρεμεινε επι μακρον,αυτοκρατορια,απλα δεν εχουν μελετησει σε βαθος την ιστορια της.Και δεν αξιολογουν δεοντως την (χωρις ιστορικο προηγουμενο) εμπνευση της μετατροπης της αυτοκρατοριας σε κοινοπολιτεια.οπως και το οτι η Αγγλια ,ουσιαστικα,δεν εχει ποτε ηττηθει σε πολεμο(τους Νορμανδους του William the Conqueror τους αφομοιωσε μεσα σε εναν αιωνα).Βεβαια Αγγλια δεν ειναι ο Μπλαιρ και ο Καμερον.Αυτοι ειναι το αντιστοιχο του Γιωργακη και του Αντωνακη.Η πραγματικη" ισχυς "στην χωρα ειναι διαχρονικη,οχι προσωρινη.Και σπανια μετεχουν σε αυτην πολιτικοι ηγετες η ακομη και μελη βασιλικων οικογενειων.Η" Αγγλια "ειναι η μονη χωρα η οποια μετετρεψε ενα μειζον εσωτερικο διαχρονικο προβλημα σε μεσον σταθεροποιησης του καθεστωτος.Αντι να εμποδισει το δημοψηφισμα,το επετρεψε.Και πηρε αυτο που ηθελε,και μαλιστα με πολυ καθαρη διαφορα.Το θεμα δεν μπορει,πλεον,να ξανατεθει επι δεκαετιες,οποιος και αν το επιδιωξει.Ενω η "ηγεσια"εχει ,πλεον,"πιστοποιησει" το ποσο "δημοκρατικα και δικαια"λειτουργει.Μπορει καποιος να ισχυρισθει οτι το ιδιο αποτελεσμα θα προεκυπτε για την Καταλωνια,την χωρα των Βασκων,την Βαλλωνια και την Φλανδρα,και τις παμπολλες περιοχες που τωρα ανηκουν σε διαφορες ευρωπαικες χωρες αλλα διαθετουν διαφορετικη εθνοτικη συνθεση.Σκεπτεσθε τι μπορει να συμβει αν η Γαλλια επιτρεψει δημοψηφισμα στην Αλσατια,η Σερβια στην Βοιβοντινα,η ,για να ελθουμε στα καθ'ημας,στην Θρακη(..ξορκισμενο να ειναι..);Η ιστορικη μελετη της Αγγλιας δεν ειναι ευκολη.Και αυτο διοτι η χωρα δεν ειναι ακριβως χωρα.Ειναι ενα βαθεια μελετημενο συστημα εξουσιας,ισχυος, και διοικησης.Ειδικα στον τομεα της ψυχολογιας των μαζων,και της διεθνους πολιτικης.Το μεγαλο 'παραπονο"του μεσου Αγγλου πολιτη ειναι ,εδω και ογδοντα χρονια,οτι η τεως αυτκρατορια εχει μεταβληθει στο "σκυλακι των ΗΠΑ".Οτι η Ουασιγκτον "σφυριζει"και το Λονδινο τρεχει απο πισω της.Ειναι,ομως,ετσι ;.Διοτι στην διαμορφωση της διεθνους στρατηγικης,της γεωπολιτικης και του ιστορικου γιγνεσθαι αυτο που "φαινεται"σπανια"ειναι".Και το σχετικο "βιβλιο" μαλλον εχει γραφει,η,εστω,αναδιατυπωθει,εκσυγχρονισθει, προσαρμοσθει και επανεκδοθει, ,στην "Γηραια Αλβιωνα".
Αν και το αποτελεσμα της ψηφοφοριας,στην,οχι ιδιαιτερως πιθανη, περιπτωση που θα υπερισχυσει το ΝΑΙ,θα εχει,βραχυπροθεσμα τουλαχιστον, εξαιρετικα αρνητικες επιπτωσεις για την Ευρωπη ολοκληρη,προσωπικα ειμαι υπερ της δυνατοτητας εθνικων ομαδων/λαων να αποφασιζουν οι ιδιοι για το μελλον τους.Ομως δεν μπορω παρα να επισημανω δυο εξαιρετικα αρνητικα σημεια της ψηφοφοριας.Τον αποκλεισμο των Σκωτσεζων οι οποιοι δεν ειναι μονιμοι κατοικοι Σκωτιας και το δικαιωμα ψηφου σε 16χρονους.Ειναι παραλογη η προσεγγιση οτι οσοι δεν μενουν μονιμα στην Σκωτια δεν πρεπει να ψηφισουν.Οταν ολες οι πολιτισμενες χωρες εχουν καθιερωσει προ πολλων ετων την "ταχυδρομικη ψηφο",ακομη και για ανθρωπους οι οποιοιεχουν λαβει την υπηκοοτητα χωρις να πατησουν ποτε το ποδι τους στην χωρα,η διαμενοντας στην αλλη πλευρα του πλανητη,ειναι παραλογο καποιος γεννημα-θρεμμα Σκωτσεζος ο οποιος μενει,π.χ.,στο Doncaster και πηγαινοερχεται στην Σκωτια καθε Σαββατοκυριακο,να μην δικαιουται ψηφου.Ενω,αντιθετα, να δικαιουνταιι ψηφου μαθητες του σχολειου οι οποιοι δεν ειναι δυνατον να εχουν σοβαρη γνωση των συνεπειων της ψηφου τους,και,εξ ορισμου,καμμια συμμετοχη (ακομη) στην παραγωγη και την εργασια,γενικοτερα.Συμπαθω πολυ τους Σκωτσεζους και πολυ λιγο τους Αγγλους.Συγκινηθηκα και εγω βλεποντας ταινιες οπως το Braveheart.Ομως αποφασεις οι οποιες κρινουν το μελλον ενος λαου-και οχι μονον-δεν θα επρεπε να ειναι προιον συναισθηματικης φορτισης αλλα λογικης αναλυσης.Διοτι "ουδεν λαθος αναγνωριζεται μετα την απομακρυνση εκ του ταμειου".
Συμφωνω στα περισσοτερα απο οσα λετε, κε Κοντε. Η δε απαγορευση να ψηφισουν αυτοι που ζουν εκτος Σκωτιας, μηπως εχει να κανει με το γεγονος οτι οι περισσοτεροι θεωρουνται εναντιοι στην ανεξαρτησια?
Το θέμα είναι πως τους δίνεται η ευκαιρία να ψηφίσουν και να αποφασίσουν. Ό,τι και να γίνει αυτοί θα πάρουν την απόφαση και έτσι τις όποιες συνέπειες (ή κέρδη) έχει αυτή η απόφαση.....ενώ εδώ στην Ελλάδα οι πολίτες δεν παίρνουν τις αποφάσεις!Δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη επι του θέματος αλλά πιστεύω πως είτε μείνουν είτε ανεξαρτητοποιηθούν και τα δυο έχουν και τα αρνητικά τους. Το θέμα είναι οι ίδιοι οι Σκωτσέζοι τι πιστεύουν και τι θέλουν ακριβώς. ΥΓ: τι ωραία που πέφτει η λίρα!
Αν και καταρχήν συμφωνώ, είναι λίγο σύνθετο το θέμα γενικά με τέτοιες αποφάσεις. Γενικά για κάποιο λόγο έχουμε στο μυαλό μας ότι αξιωματικά η απόφαση που θα πάρει ο λαός είναι η σωστή (με ποια κριτήρια άραγε; και είναι κάθε φορά τα ίδια;). Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι ο πληθυσμός αυτός έχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο μόρφωσης, γνώσης του πεδίου, της απόφασης και των ευρύτερων συνεπειών της ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ (πολύ σημαντική λεπτομέρεια κατ' εμέ) τότε οκ. Επίσης αν αποφασίζει με καθαρό μυαλό και λογική (πχ. παίρνω την Χ απόφαση επειδή πιστεύω ότι είναι όντως συμφέρουσα για μένα και όχι επειδή έχω μεγαλώσει μισώντας τους βρωμιάρηδες τους Άγγλους (παράδειγμα για την συγκεκριμένη περίπτωση). Αλλα δυστυχώς πιστεύω ότι σπάνια τηρούνται όλες αυτές οι προϋποθέσεις. Και πραγματικά δεν έχω ακόμα απάντηση στο ποια είναι η ιδανικότερη στάση για έναν ηγέτη σε μια τέτοια περίπτωση. Για να φέρω ένα ακραίο παράδειγμα: σε μια περίπτωση που ο ηγέτης γνωρίζει ότι ο λαός σκοπεύει να λάβει μια απόφαση η οποία είναι πολύ επιζήμια για την πλειοψηφία του πληθυσμού, του δίνει την ευκαιρία να το πράξει μέσω ενός δημοψηφίσματος, επειδή είναι το "σωστό"; Για να το φέρω λίγο πιο κοντά και στα δικά μας, με αφορμή το "ενώ εδώ στην Ελλάδα οι πολίτες δεν παίρνουν τις αποφάσεις!": μου ακούγεται οξύμωρο - και ίσως λίγο λυπηρό από κάποια άποψη- το ότι από τη μία κατακρίνουμε σταθερά και σθεναρά όλους αυτούς που ψηφίζουν ψηφίζουν χρυσή αυγή, όλους αυτούς που ψήφιζαν πασόκ/νδ τόσες δεκαετίες και οδήγησαν τη χώρα εκεί που την οδήγησαν, όλους αυτούς που αποφασίζουν το οτιδήποτε είναι λάθος για τον κάθε έναν από εμάς. Ταυτόχρονα όμως όχι απλά δεν έχουμε πρόβλημα αλλά ευχόμαστε τα ίδια άτομα να είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα δημοψήφισμα για ένα άκρως σημαντικό εθνικό ζήτημα. ΥΓ: Όι συλλογισμοί μου είναι με αφορμή το δημοψήφισμα στη Σκωτία αλλά είναι γενικοί και δεν στοχεύουν σε μια χώρα συγκεκριμένα
Δεν γνωρίζω αρκετά για το θεμά οπότε δεν θα πάρω θέση. Πάντως πρέπει να παραδεχτούμε πως για ακόμα μια φορά η Βρετανία γίνεται παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες αφήνοντας την επιλογή στην Σκωτία να αποφασίσει μόνη της την μοίρα της.
Μακαρι να πουν ΝΑΙΕχουν ολα τα απαραιτητα να γινουν κρατος με σκανδιναβικο επιπεδο ζωης...Να δουμε τελικα και ποσο γοητευτικη ειναι αυτη η Ευρωπαικη Προοπτικη σημεραΕιναι παντως ενδιαφερον αρθρο που διαβασα σε οικονομικο site πως η ευρωπαικη ενωποιηση δεν αφορα μονο κρατη - μελη αλλα και ευρωπαιους πολιτες. Οι σκωτσεζοι δεν μπορουν να χασουν την ιδιοτητα του ευρωπαιου πολιτη οτι και να γινει...Επρεπε να εξετασουν το θεμα βρετανοι νομικοι για να βρουν την παραπανω αντιφαση... θυμαστε τι χαμος γινοταν εδω με το grexit?
Νομιζω οτι ειναι ξεκαθαρο για την Σκωτια οτι πρεπει να ψηφισει οχι στο παρον δημοψηφισμα. Οι κινδυνοι που θα εχει να αντιμετωπισει αν ανεξαρτοποιηθει θα ειναι πολλοι περισσοτεροι απο τα θετικα που θα αποκομισει. Νομιζω οτι το συγκεκριμενο αρθρο που φερνει το παραδειγμα του Καναδα, ειναι πολυ σημαντικο ----> http://www.nytimes.com/2014/09/08/opinion/paul-krugman-scots-what-the-heck.html
φιλική διόρθωση: ο κάτοικος Γλασκόβης λέγεται Glaswegian και όχι Glasgowian!Επι της ουσιας πάντως, το άρθρο του Krugman νομίζω έχει περισσότερα να πεί για την δομή της ΕΕ/Ευροζώνης παρά για την περίπτωση της Σκοτίας. Η νομισματική συνύπαρξη με το Λονδίνο δεν νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί τόσο περίπλοκη όσο αυτή των μελών της Ευροζώνης.
Ήθελα να ξερά όλοι αυτοί που πάτησαν όχι έχουν καμία ιδέα για το τι συμβαίνει στην Σκωτία; Οι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει και παίρνουν τα χρήματα τους από τις σκωτσεζικες τράπεζες. Αν η Σκωτία ψηφίσει ναι θα βρεθεί προς εκπλήξεως. Ωραίο το παραμύθι ότι μπορεί να γίνει Σκανδιναβική χώρα αλλαα δυστυχώς είναι πολύ καλό για να γίνει αληθινό. Και όλα αυτά τα λέει ένα άνθρωπος που θεωρεί την Σκωτία χώρα του, πιστέψτε με.
Εχετε απολυτο δικιο, κε Glasgowian. Ο νεος Ελληναρισμος των 18/30 ηλικιακων ομαδων που κλινουν προς Συριζα και αριστεροτερα τεινουν να πατουν οχι σε καθε σχολιο που κατ-αυτους χαλα τα στερεοτυπα των κακων ΗΠΑ, Βρετανιας, κλπ. Ο,τι αντιτιθεται σε αυτες τις δυναμεις, ειναι και καλο. Μεχρι και εμμεση αμφισβητηση των αποκεφαλισμων απο το ΙΣΙΣ διαβασα προσφατα απο σχολιαστη που υποτιθεται καλλιεργει ενα προφιλ σοβαροτητας.Κοντος ψαλμος αλληλουια, κατα τα αλλα, οι Σκωτσεζοι (κι οχι οι σχολιογραφοι Συριζα και Ανταρσυα στη Lifo) θα παρουν την τελικη αποφαση.
Δεν ζω στη Σκωτία και ξέρω μονο αυτά που λέγονται από τα μέσα (παρά)πληροφόρησης Όμως, από όσο γνωρίζω, η Σκωτία είναι ένα από τα πιο υγιή κομμάτια του Ηνωμένου Βασιλέιου (οικονομικά) και τυγχάνει να έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό σε πετρέλαιο κτλ, μήπως λοιπόν τη μεγαλύτερη ζημιά από αυτή την αποχώρηση θα την πάθει η Αγγλία και όχι η Σκωτία? Γιατί οι τράπεζες μπορεί να φεύγουν στην περίπτωση της αποχώρησης αλλά υπάρχουν διάφοροι τραπεζικοί όμιλοι από Κινα, Ρωσία και και που θα επιθυμούσαν διακαώς να δραστηριοποιηθούν σε ένα υγιές νεοσύστατο κρατος.
Ναι βεβαια, κε/κα Evi Dim, η Κινα και η Ρωσια που θα εσωζαν κι εμας, και την Κυπρο, κλπ....Μια ματια στο ειδος των (νεο/αποικιακων) επενδυσεων που κανει η Κινα στην Αφρικη και τις θεσεις εργασιας που υποτιθεται οτι δημιουργουνται (μεχρι και χαμαληδες φερνουν απο την Κινα να δουλεψουν αντι για ντοπιους) θα σας εκανε να κρατατε μικροτερο καλαθι οταν μιλατε για το θεμα.