Kαημένη Λιλιπούπολη! Του Νίκου Δήμου

Kαημένη Λιλιπούπολη! Του Νίκου Δήμου Facebook Twitter
7
  • Μπορεί να ξεκίνησε σαν παιδική εκπομπή, αλλά βαθμιαία η Λιλιπούπολη έγινε κάτι άλλο: το πιο αξιόλογο συλλογικό καλλιτεχνικό έργο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία πενήντα χρόνια.
  • Πρώτη φορά σε αυτήν τη χώρα του Εγώ, τόσο σημαντικοί δημιουργοί συνεργάστηκαν αρμονικά, σαν ένας άνθρωπος, και έχτισαν ένα έργο που ξεχειλίζει από ταλέντο, ποίηση, ευρηματικότητα και φαντασία. Ένα έργο «κτήμα ες αεί» που θα ακούγεται για πάντα.
  • Τέσσερις συνθέτες: Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Νίκος Χριστοδούλου, μελοποιούσαν τα υπέροχα τραγούδια της Μαριανίνας Κριεζή (όλοι οι στίχοι δικοί της) που τα τραγουδούσαν οι Σπύρος Σακκάς, Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνης Κοντογεωργίου, Νένα Βενετσάνου, Μαριέλλη Σφακιανάκη και άλλοι, με διευθυντή ορχήστρας τον Βύρωνα Φιδετζή. Τα κείμενα ήταν συνεργασία πολλών, αλλά ξεχώριζαν το χιούμορ της Άννας Παναγιωτοπούλου και η μαγεία της Μαριανίνας. Ηθοποιοί: Βασίλης Μπουγιουκλάκης (αθάνατος Χαρχούδας!), Άννα Παναγιωτοπούλου, Σταμάτης Φασουλής, Λευτέρης Βογιατζής, Σαπφώ Νοταρά, Λυδία Κονιόρδου, Αλέκα Παΐζη, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Ράνια Οικονομίδου, Πέπη Οικονομοπούλου, Μίνα Αδαμάκη, Θόδωρος Μπογιατζής, Νίκος Τσιλούνης, Σταύρος Μερμήγκης, Λάμπρος Τσάγκας και Μίμης Χρυσομάλλης.
  • Τόσο ταλέντο. Τόσο ταλέντο χώρεσε σε μία εκπομπή!
  • Η Λιλιπούπολη είναι ο Παρθενώνας μας. Ξέρω, δεν συγκρίνεται. Αλλά στα μέτρα των δυνατοτήτων μας είναι το αριστούργημα της εποχής μας.
  • Ήμουν μάλλον ο πρώτος που την πήρε στα σοβαρά, ο πρώτος που έγραψε γι' αυτήν το 1979: «Οι στίχοι των λυρικο-ονειρικών τραγουδιών της Λιλιπούπολης αποτελούν μέγιστο γεγονός για τη νεότερη ποίησή μας. Ελληνικότατη –σε δεύτερη χατζιδακική γενιά– και η γοητευτική μουσική τους, που προεκτείνει την παράδοση του νέου ελληνικού Lied. [...] Και πέρα από την ποιητική φαντασία, ένα διαβολεμένο σατιρικό πνεύμα παρωδεί και διασύρει τα πάντα».
  • Ίσως τώρα να είμαι ο πρώτος που θα την αποχαιρετίσει. Ξαφνικά, κάποιοι αποφάσισαν να «αξιοποιήσουν» τη Λιλιπούπολη. Έβαλαν μπροστά την Άλκηστη Πρωτοψάλτη (της οποίας η «τσαούσικη» φωνή δεν ταιριάζει καθόλου στη γλύκα και την τρυφερότητα των τραγουδιών) και παρά τις αντιρρήσεις των σημαντικότερων δημιουργών, έφτιαξαν ένα «υπερθέαμα». Το είδα τον Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο και έφριξα. Πρόσθεσαν και νέα τραγούδια! Μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε τον «Χορό των Μπιζελιών» στο YouTube και να διαπιστώσετε πώς ένα κέντημα έγινε ντάπα-ντούπα.
  • Βέβαια, πληρώνουν στην ΑΕΠΙ τα δικαιώματα στιχουργών και συνθετών – και είναι τυπικά εντάξει. Αλλά υπάρχει και το ηθικό δικαίωμα του δημιουργού που απαγορεύει να διαστρεβλώνουν και να διασύρουν το έργο του. Και γι' αυτά τα δικαιώματα μαθαίνω ότι οι δημιουργοί προσφεύγουν τώρα στα δικαστήρια...
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Δυστυχώς ο Κος Δήμου έχει δίκιο.Στον "χορό των μπιζελιών" έπρεπε να πετάνε και γαρύφαλλα για να δέσει με την "μπουζουκοεκτέλεση" που του κάνανεΣτο τέλος το βασίλειο των φυτών θα τους εκδικηθεί από μόνο του για αυτό το απαίσιο remake
@anon1935 24.10.2013 | 13:47Η απάντηση που είχα λάβει στην ίδια απορία ήταν:> «Η αναδημοσίευση εδώ γίνεται ώστε να προβάλλονται τα άρθρα ακόμη περισσότερο στην πρώτη σελίδα».http://www.lifo.gr/team/apopseis/42529?comment=794818#794818Πράγματι, έτσι δε γίνεται διάλογος. Την ίδια μεταχείριση υφίστανται οι στήλες του Γιάνη Βαρουφάκη και του Στέλιου Κούλογλου.
συμφωνώ απόλυτα σε όλα. Όμως κάποιος που έχει ακούσει μόνο τα τραγούδια και μόνο μια φορά αρκούσε να δει το τηλεοπτικό σποτ της παράστασης για να αποθαρρυνθεί.
Τι θα πει "παρα τις αντιρρησεις των σημαντικοτερων δημιουργων"; Γιατι οι συγκεκριμενοι δημιουργοι δεν απαγορευσαν το remake; Ειχαν καθε νομικο δικαιωμα να μπλοκαρουν το ανεβασμα της παραστασης. Γιατι τοση καθυστερηση;
πράγματι θα πρέπει να προστατευτούν από την εκμετάλλευση αυτά τα μαγικά τραγούδια αναμνήσεις και εικόνες στο μυαλό , είναι κληρονομια για όλους και οι επανεκτελέσεις πρέπει να γίνονται προσεκτικά