Στο σημερινό «Α μπα»: παραλίγο, μετωπική σύγκρουση

Στο σημερινό «Α μπα»: παραλίγο, μετωπική σύγκρουση Facebook Twitter
35


__________________
1.

Αγαπητή Λένα και λοιποί φίλοι και συγγενείς, προσοχή, ακολουθεί μακρύ κλισέ λοβστορι.
Με αυτόν τον τύπο παιζόμαστε ένα χρόνο τώρα. Δούλευε σε ένα μπαρ που σύχναζα, με κοιτούσε πάντοτε αλλά άργησε να αποφασίσει να μου μιλήσει. Ένα βράδυ μου ζήτησε τον αριθμό μου, βρεθήκαμε, κάναμε βόλτα, ήπιαμε μπύρα, εγώ ήμουν ντεμί. Αυτός ήθελε να κάνει κίνηση, τελικά δεν έκανε, με έβαλε στο μετρό, έφυγα. Έπειτα έλειψα για δέκα μέρες, γύρισα, δεν τον πήρα. Μου στέλνει μήνυμα - "με ξέχασες εντελώς". Λέω - κάτσε ρε φίλε, έχουμε τίποτα και δεν το θυμάμαι; Σπάστηκα, είπα να το πάιξω και ιστορία (βασικά δεν ήμουν και σίγουρη αν μου αρέσει και δεν μπορούσα να πω ευθέως όχι). Το κατάλαβε τέλος πάντων, ξέκοψε.
Μετά από κανένα 6μηνο τον ξαναβλέπω τυχαία, μου λέει χάθηκες μπλα μπλα... Ε γκομενίσαμε εκεί λίγο και το βράδυ μου σκάει μήνυμα πως είμαι όμορφη και τι κρίμα που δε δούλεψε το πράμα. Με τα πολλά μου λέει θα σε πάρω αύριο να πάμε να φάμε μαζί αν θες. Α να γεια σου, του λέω εγώ, για πάρε (που ψήθηκα πλέον). Δεν παίρνει.
Περνάνε δυο βδομάδες στέλνω μήνυμα: "Τι κάνεις; Αναρωτιόμουν γιατί δε με πήρες ποτέ" Μου απαντάει ότι είναι άρρωστος. Και μετά από ένα μήνα με τρελαίνει στα μηνύματα "πού είσαι; θέλω να σε δω. πάμε να δούμε ταινία"
'Οχι, να λέω εγώ, με έχεις τόσο καιρό φτυσμένη και τώρα με θυμήθηκες γιατί θέλεις να @&*#%ούμε". Επί ώρες να βριζόμαστε με SMS (υπενθυμίζω, δεν είχε γίνει ποτέ ΤΙΠΟΤΑ ερωτικό-σεξουαλικό).
Περνάνε έτσι μερικοί ακόμη μήνες και βρισκόμαστε στο τώρα που μου έχει στείλει πάλι μήνυμα από το πουθενά, βρεθήκαμε, κοιμηθήκαμε μαζί κάποιες φορές (και μεταφορικά και κυριολεκτικά), πριν και μετά το σεξ είναι γλυκός και τρυφερός, μιλάμε με κοιτάει, με χαϊδεύει, του φτιάχνω τοστ, μου λεέι για τα μάτια μου. Τον θέλω αλλά δεν μπορώ να ερωτευτώ γιατί δε με αφήνει. Μου κάνει σκοτσέζικα ντουζ. Δεν το κάνει επίτηδες αλλά χτυπιέμαι κάθε φορά που θα του στείλω μήνυμα και δε θα απαντήσει ή τουλάχιστον όχι αμέσως. Όπως λες και εσύ δεν υπάρχει μόνο το με-θέλει-πεθαίνει-cant-live-without-me και το δε-με-πάει-μία, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω για να μην γίνομαι τρελή όταν του ζητάω να τον δω και μου λέει ότι δεν μπορεί. Δεν μπορώ να καταπιέσω και τον αυθορμητισμό μου και να μην του στέλνω όταν θέλω να στείλω.
Πιστεύεις ότι αξίζει να πάω με τα νερά του μέχρι (αν ποτέ) χαλαρώσει και με εμπιστευτεί ότι δεν είμαι τρελή και ότι αυτή τη φορά είμαι σίγουρη ότι τον θέλω;
Ή να το αφήσω αφού με κάνει να απογοητεύομαι και να στεναχωριέμαι όταν δεν μου δίνει τη σημασία που θέλω; (Ναι, τα είδα κι εγώ αυτά τα δύο "θέλω")
Σου στέλνω χαιρετισμούς.
ΥΓ: Όχι, δεν είμαστε έφηβοι. Αυτός 36, εγώ 25.

Κάνε αυτό που κάνει κι αυτός. Βρες δύο – τρεις ακόμα.


Οι δικαιολογίες που βρίσκεις για να εξηγήσεις τη συμπεριφορά του (δεν με εμπιστεύεται! Είναι πληγωμένος από προηγούμενη σχέση! Φέρεται έτσι επειδή τον καιρό που είχε λάσπες δεν του είχα δώσει το τηλέφωνό μου!) είναι για να αποφύγεις να δεις αυτό που σου λέει ολοφάνερα, ξεκάθαρα, με όλους τους δυνατούς τρόπους. Ο λόγος που δεν δεσμεύεται μαζί σου είναι ότι δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να δεσμευτεί μαζί σου.


Επίσης, το πιθανότερο είναι ότι είσαι «σίγουρη» ότι τον θες επειδή είναι σίγουρο ότι αυτός δεν σε θέλει το ίδιο. Δεν είναι τίποτα, θα σου περάσει. Το μόνο σίγουρο.

__________________
2.


Οδηγώ στον δρόμο και αλλάζω λωρίδα. Το όχημα στο οποίο βρέθηκα μπροστά του αρχίζει και μού «παίζει τα φώτα». Βγαίνει στο πλάι και πηγαίνει παράλληλα με εμένα. Σταματάω στην σειρά για να στρίψω αριστερά στο φανάρι και σταματά και αυτή στα δεξιά μου μπλοκάροντας όλη την κίνηση από πίσω της. Στρίβω το κεφάλι να δω, τί συμβαίνει και με μουτζώνει. ΟΚ ας παραδεχθούμε ότι έκανα λάθος χειρισμό. Με όλη την μετέπειτά της συμπεριφορά δεν έχασε το δίκιο της; Τι νοημοσύνη δείχνει για έναν άνθρωπο η επιλογή του να ξεσπάσει οδηγώντας επικίνδυνα από το να συνεχίσει τον δρόμο του;- Οδηγός

Παραδεχόμαστε ότι έκανες λάθος χειρισμό, ή όχι; Δεν είναι το ίδιο.


Ξέρω, για τον άλλον ρωτάς. Τους άλλους όμως δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε.

__________________
3.

Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με τις φίλες μου. Πιστέυω ότι έχουν διαμορφώσει λάθος άποψη για εμένα. Πιο συγκεκριμένα, επειδή έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές στο θέμα των ομοφυλόφιλων κι εγώ τους στηρίζω αυτες πιστεύουν ότι είμαι λεσβία. Δεν μου το έχουν πει ξεκάθαρα αλλά το καταλαβαίνω από διάφορες σπόντες που πετάνε και από την όλη συμπεριφορά τους. Αυτές, παρόλο που δηλώνουν αντιρατσίστριες, έχουν μεγάλο θέμα με τους γκέι. Πιστεύουν ότι σε λίγα χρόνια θα γίνουν όλοι γκέι, ότι η ομοφυλοφιλία πάει κόντρα στη φύση του ανθρώπου (!) και διάφορα στενόμυαλα στερεότυπα. Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να τις πω ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει τη γνώμη του για τα προσωπικά του άλλου αλλά ποτέ δεν με ακούνε παρά μόνο βγάζουν λάθος συμπεράσματα για εμένα. Είμαστε 16-17. Μπορεί να συμβάλει και το γεγονός ότι δεν έχω κάνει ποτέ σχέση με αγόρι επειδή δεν έτυχε, αλλά είμαι μικρή ακόμα και δεν αγχώνομαι να κάνω τέτοιο για να τις αποδείξω το αντίθετο. Στην τελική δεν ξέρω τι να ρωτήσω αλλά δεν έχω κάπου να τα πω και νομίζω ότι θα σκάσω. Εσύ πως βλέπεις την κατάσταση και τι προτείνεις; Ευχαριστώ!- Λοιπόν Λένα καλησπέρα.

To πρώτο που θέλω να σου πω είναι συγχαρητήρια που τολμάς σε ηλικία 16 χρονών να εκφράζεις αντίθετη γνώμη από την επικρατούσα στην παρέα σου. Αυτό διστάζουν να το κάνουν και οι πενηντάρηδες. Να ξέρεις ότι ένας από τους λόγους που οι φίλες σου συμφωνούν μεταξύ τους είναι ότι δεν θέλουν να ξεχωρίσουν από την ομάδα, και ο λόγος που δεν θέλουν να ξεχωρίσουν από την ομάδα, είναι ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται, κι αντί να κάτσουν να μάθουν, επαναλαμβάνουν τις απόψεις των ανθρώπων που θέλουν να έχουν φίλους (για όλους τους λάθος λόγους).


Ο συνδυασμός αντιρατσίτρια/ομοφοβική ακούγεται οξύμωρος, ωστόσο, δεν είναι. Ο συντηρητισμός πάει με όλο το φάσμα ιδεών, από αριστερά ως τα δεξιά, μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης περιστροφή των 360 μοιρών. Στην περίπτωση των φιλενάδων δε νομίζω ότι πρόκειται περί «αριστερών» που έχουν σχεδόν θρησκευτική εμμονή με τη μονογαμία και την στρέιτ παντοκρατορία, αλλά ότι η αλλοπρόσαλλη στάση τους είναι δημιούργημα οικογενειακών επιρροών που έχουν γίνει αχταρμάς μαζί με ό,τι θεωρούν κουλ αυτή την εποχή, που είναι –μάλλον συμπωματικά- το αντιρατσιστικό.


Εσύ δεν θα τους αλλάξεις γνώμη. Αυτό που μπορείς να κάνεις όμως είναι να ισχυροποιήσεις τα δικά σου επιχειρήματα. Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να συλλέξεις γνώσεις και δεδομένα, και όσο το κάνεις, θα γίνεται όλο και πιο σίγουρη για αυτά που πιστεύεις. Για παράδειγμα θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις από το νόημα της λέξης «στερεότυπο» σε σύγκριση με τη λέξη «προκατάληψη», για να καταλάβεις τι είναι τι και πότε πρέπει να τις χρησιμοποιείς. Είναι σωστό ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει τη γνώμη του για τα προσωπικά του άλλου, αλλά στην περίπτωση των ομοφυλόφιλων δεν είναι τα «προσωπικά» τους στα οποία ανακατευόμαστε. Είναι θέμα πολιτικό. Από τα προσωπικά τους πιανόμαστε για να τους στερούμε πολιτικές ελευθερίες. Είναι πολύ πιο σημαντικό το θέμα από το «ας κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του ό,τι θέλει».


Για τις φίλες μην ανησυχείς. Δεν χρειάζεται να τους αποδείξεις τίποτα. Συγκεντρώσου στο να εμπλουτίσεις τις δικές σου απόψεις, χωρίς περιορισμό πεδίου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βρεις άλλες φίλες, με τις οποίες θα ταιριάζεις περισσότερο.

__________________
4.

Aγαπητή Α,μπα,
Είμαι 16 και η αδερφή μου(2 χρονια μεγαλυτερη μολις τελειωσε τις παννελλήνιες. Ήταν πάντα μαθήτρια του 20 και ολοι περίμεναν να γράψει καλα(που πανω κατω εγραψε) και μαζι με καποιο ποσοστο απο αθλητικα μεταλλια προβλεπεται πως θα μπορεσει να περασει ιατρικη.Εκεινη θελει να ασχοληθει με την ερευνα και λεει οτι απο την ιατρικη θα πρεπει να κανει χιλια δυο πραγματα που δε χρειαζεται μεχρι να φτασει εκει και προτιμα το βιολογικο.Ο μπαμπας μου απο την αλλη της λεει ξανα και ξανα να παει ιατρικη και οταν εχουμε ως επιλογη το ανωτατο ειναι "χαζο" να επιλεξουμε κατι κατωτερο και πως οταν τελειωσει θα εχει περισσοτερα χρηματα και καλυτερη ζωη.Αυτο με κανει να σκεφτομαι(παραλληλα με το δικο μου μελλον και τις δικες μου επιλογες): Επιλεγεις βαση της ευχαριστισης που σου προσφερει κατι ή βαση των απολαβων που θα εχεις στο μελλον?Τι πιστευεις γι'αυτο?

Υ.Γ.Νο1:Παντα θεωρουσα τη αδερφη μου πολυ εξυπνη και πιστευω πως εχει σκεφει τ θελει αλλα και οι αποψεις του μπαμπα μου μετραν πολυ και ισως να με πειθουν αρκετα(αν βαλεις και την εμπειρια που του προσφερει η ηλικια)

Υ.Γ.Νο.2 : Κανενας απο τους γονεις μου δεν ασχολειται με το αντικειμενο(ιατρικη κλπ..)

Ευχαριστω πολυ-16χρονη

Το δίλημμα θα είχε νόημα αν ξέραμε πέρα από κάθε αμφιβολία ποιο επάγγελμα φέρνει τα περισσότερα λεφτά στο μέλλον, και αυτό ο πατέρας σου δεν το ξέρει, ακριβώς επειδή έχει την ηλικία που έχει. Οι εποχές που οι γιατροί έβγαζαν σίγουρα λεφτά έχουν παρέλθει, όπως όλες οι βεβαιότητες για επαγγέλματα που φέρνουν λεφτά, γενικότερα. Ο καλύτερος τρόπος για να βγάλεις λεφτά είναι να έχεις πλούσιους γονείς. Αυτό είναι το μόνο δεδομένο, και ο πατέρας σου δεν έχει λάβει αυτό το μήνυμα ακόμα. Στη δική του εποχή ήταν πιο απλά τα πράγματα. Και οι γιατροί λιγότεροι. Και τα σύνορα πιο κλειστά. Και ο ανταγωνισμός λιγότερος. Και πλούσιος ήταν όποιος είχε πάνω από ένα ζευγάρι παπούτσια.


Για να βγάλεις λεφτά πρέπει να ΘΕΛΕΙΣ, πάρα πολύ, να βγάλεις λεφτά. Το επάγγελμα δίνει εργαλεία, αλλά τη θέληση δεν τη δίνει. Για να βγάλεις λεφτά δεν αρκεί να δουλεύεις πολλές ώρες, ούτε να είσαι ο καλύτερος, ούτε να κάνεις ένα παραδοσιακά «καλό» επάγγελμα. Πρέπει να ξέρεις να πουλάς, αντικείμενα, ή τον εαυτό σου, ή τους άλλους. Πρέπει να κάνεις πράγματα για τα οποία δεν είσαι και πολύ περήφανος, ή που δεν λέγονται άνετα σε δείπνο με αγνώστους, ή που είναι οριακά νόμιμα. Πρέπει να θυσιάσεις διάφορα πράγματα, προσωπική ζωή, φίλους. Όλα αυτά, και βλέπουμε.


Αν ήσουν από αυτούς που θέλουν πάρα πολλά λεφτά, θα το ήξερες. Αν είσαι από αυτούς που απλώς χρειάζονται λεφτά για να ζήσουν κάπως καλά, αυτό θα το καταφέρεις μόνο αν κάνεις μια δουλειά που σε ευχαριστεί πάρα πολύ, και γίνεις εξαιρετικά καλή σε αυτή, αν είσαι πάρα πολύ ευέλικτη και ευπροσάρμοστη, και έχεις και τύχη. Η αδερφή σου φαίνεται να ξέρει τι θέλει, και με ποιο τρόπο να το αποκτήσει, και ελπίζω να μη λυγίσει στις πιέσεις.


Οι συγκρίσεις περί «ανώτερων» και «κατώτερων» επαγγελμάτων είναι ντροπιαστικές. Αυτές οι συγκρίσεις δε, όταν γίνονται χωρίς γνώση του αντικειμένου, είναι ανόητες, και εκθέτουν αυτόν που τις κάνει.

__________________
5.

Γεια σου Α,μπα. Υπέροχη η δουλειά σου, με έχει βοηθήσει να δω πολλά πράγματα διαφορετικά. Θα ήθελα να θέσω κι εγώ τον προβληματισμό μου. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που όλη η προσοχή και αφοσίωση ήταν στραμμένη πάνω μου. Ήμουν η αδυναμία της μητέρας μου και για να μην πολυλογώ, τα είχα όλα στο πιάτο. Το πρόβλημα είναι ότι ως φοιτήτρια πλέον αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχω όρεξη να κάνω τίποτα. Όλοι μου οι φίλοι έχουν μια στοιχειώδη έστω όρεξη να κάνουν καινούρια πράγματα, εγώ δεν βρίσκω ενδιαφέρον σε τίποτα. Νιώθω ότι έχω συνηθίσει να περιμένω από τους άλλους να με παρακινήσουν. Επίσης, όλη αυτή η ακινησία με έχει κάνει να πιστεύω ότι είμαι ανίκανη να σκεφτώ και να κρίνω μόνη μου κάποια πράγματα, πράγμα που με καταθλίβει γιατί αισθάνομαι ότι όλοι με αντιμετωπίζουν σαν να είμαι χαζή. Έχω μεγάλα θέματα αυτοπεποίθησης. Κάθε φορά που παίρνω την απόφαση να πάρω μια πρωτοβουλία, λέω "τι νόημα έχει" και γυρνάω στα ίδια. Φοβάμαι να ταξιδεύω μόνη μου, φοβάμαι να κάνω καινούρια πράγματα, έχω βολευτεί στη ρουτίνα. Δεν έχω κανένα μεγάλο όνειρο γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορώ να τα βγάλω πέρα μόνη μου. Από αυτό, μέχρι απλά να φλερτάρω, φοβάμαι. Επίσης, νιώθω ένα κενό μέσα μου. Δεν ξέρω πώς εξηγείται αυτό το πράγμα, εφόσον έχω λάβει άπειρη αγάπη από τους γονείς μου. Αλλά νιώθω ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ στα συναισθήματα των άλλων, μερικές φορές υποκρίνομαι ενδιαφέρον. Δεν θεωρώ ότι είμαι αναίσθητη, απλά πολύ συγκρατημένη. Σαν να έχουν κλειδωθεί κάποια πράγματα μέσα μου. Φοβάμαι ότι μια μέρα θα γίνει ένα μπαμ και δεν θα έχω να κρεμαστώ από πουθενά. Και τότε δεν θα ξέρω πώς να αντιμετωπίσω τη ζωή μου. Δεν θέλω να είμαι βολεμένη, αλλά πραγματικά δεν ξέρω πώς να κάνω το πρώτο βήμα. Ένας ψυχολόγος δυστυχώς δεν θα με βοηθούσε οικονομικά αυτή τη στιγμή. Τι θα μπορούσα να κάνω για να νιώσω μεγαλύτερη όρεξη και λιγότερο φόβο για το άγνωστο; Πώς θα μπορούσα να δω τη ζωή με έναν διαφορετικό τρόπο; Ποια φιλοσοφία μου προτείνεις να έχω κατά νου ώστε να μπορώ να σταθώ στα πόδια μου και να "απογαλακτιστώ";

Το «ένας ψυχολόγος δυστυχώς δεν θα με βοηθούσε οικονομικά αυτή τη στιγμή» είναι η πιο παράξενη επιλογή λέξεων για να πεις κάτι που έχω διαβάσει αμέτρητες φορές ως τώρα.


Μου ζητάς να γίνω ταχύρρυθμος ψυχολόγος για κάτι που ούτε εσύ δεν μπορείς να περιγράψεις καλά. Περιγράφεις πάρα πολλά αποτελέσματα, συμπτώματα, συνήθειες, αλλά μόνο μια πιθανή εξήγηση. Προφανώς, χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο.


Λύσεις χανσαπλάστ για ένα ολόκληρο δημιούργημα όπως είναι η ανατροφή και ο χαρακτήρας δεν υπάρχουν. Μόνο εντατική προσπάθεια με βοήθεια ειδικού με τον οποίο θα χτίσεις σχέσεις εμπιστοσύνης. Θα μπορούσες να βοηθήσεις τον εαυτό σου, αλλά δεν ξέρω πώς, γιατί είσαι πολύ μπερδεμένη αυτή τη στιγμή σχετικά με το ποια είσαι, και δε νομίζω ότι είσαι σε θέση να δεις τον εαυτό σου απ 'έξω, για να τον περιγράψεις καλά σε κάποιον άλλον. Αν είσαι απολύτως βέβαιη ότι δεν μπορείς να πληρώσεις ψυχολόγο, πήγαινε εδώ.
 

__________________
6.

Πιστεύεις ότι ένας άνθρωπος μπορεί να σε αγαπάει και να σε πληγώσει ταυτόχρονα?? Χωρίσαμε λόγω απόστασης γιατί αυτός ήθελε να ζήσει τη ζωή του στην Αγγλία. αλλά το νιώθω ότι του λείπω! Μπορεί να είναι μπερδεμένος και να με αγαπάει ακόμα? Πίστευεις στην επανασύνδεση? Η ερωτήση μου είναι η εξής και θα την γράψω στα αγγλικά : Is it true you only hurt the one you love and that you can still love the person you've hurt? Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και αναμένω την αποψή σου πώς και πώς!- Μαρία

Μπορεί να σε αγαπάει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θέλει να τα έχει μαζί σου. Όπως σου δήλωσε, δεν θέλει. Θέλει να δει τι μήλα βγάζουν η μηλιές στην Αγγλία.


Πώς «το νιώθεις» ότι του λείπεις; Είναι κάτι σαν καούρα στο στομάχι, ή αναβοσβήνουν ξαφνικά τα φώτα; Σοβαρέψου βρε Μαρία. Αυτό που νιώθεις είναι η επιθυμία σου.

__________________
7.

Αγαπητή Α Μπα,

θα προσπαθήσω να μην μακρυγορήσω, αν και αυτά που έχω να πω είναι πολλά, και να μην σε κουράσω.
Βρίσκομαι σε μια φάση της ζωής μου που αναθεωρώ, ψάχνομαι και κάνω τα "τεστάκια" μου. Η αλήθεια είναι πως βιώνω άσχημες εμπειρίες, ήμουν άνεργη 6 μήνες, δεν έχω πάρει ακόμα πτυχίο, η μητέρα μου έκανε μαστεκτομή πριν λίγο καιρό και ο πατέρας μου, δυστυχώς, έχει καρκίνο και οι γιατροί δίνουν 6 μήνες ζωής. Είμαι 29 χρονών και δυσκολεύομαι να τα διαχειριστώ όλα αυτά. Αποτέλεσμα είναι να νιώθω όλο και περισσότερο πως έχω την ανάγκη να εξαρτηθώ από άλλους, από φίλους κυρίως και από γκόμενους. Έχω καλούς φίλους, δεν έχω παράπονο αλλά νιώθω ότι γίνομαι απίστευτα φορτική μερικές φορές. Προσπαθώ να διατηρήσω την καλή μου διάθεση, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Από την άλλη, έχω επενδύσει συνασθηματικά, υπερβολικά θα έλεγα, σε μια κατάσταση που δεν οδηγεί πουθενά, γιατί θέλουμε διαφορετικά πράγματα. Δεν λέω κι εκείνος μου έχει σταθεί όταν του το ζήτησα. Αλλά η ερώτηση μου είναι η εξής: Γνωρίζοντας όλη αυτή την κατάσταση, πρέπει να ζητάω την προσοχή και την υποστήριξη των άλλων κάθε φορά; Δεν είναι λίγο αυτονόητο; Και δεν μιλάω για δύσκολα πράγματα, αλλά για απλή καθημερινή επαφή. Νιώθω σαν να ζητιανεύω λίγη προσοχή, και ποτέ δεν ήμουν έτσι. Μακάρι να μπορούσα να επιστρέψω στον παλιό μου εαυτό που δεν με επηρέαζε η μη-αποδοχή ή η απόρριψη των άλλων.
Σε ευχαριστώ και μόνο που θα μπεις στον κόπο να το διαβάσεις.
P.S. Είναι όνειρο ζωής να επισκεφθώ την Νέα Υόρκη κάποια στιγμή!- Αφροξυλάνθη

Διάβασα πάρα πολλές φορές αυτό που έγραψες, γιατί έχει μέσα πολλές αντιφάσεις. Με πολλή προσπάθεια, πιστεύω ότι αυτό που θέλεις να πεις είναι το εξής:


Επειδή μου συμβαίνουν αυτά που μου συμβαίνουν, ο άλλος δεν είναι υποχρεωμένος να μου δίνει το μίνιμουμ της προσοχής του, ακόμη και αν δεν ταιριάζουμε, χωρίς να το ζητήσω;


Δεν θα απαντήσω εγώ σε αυτό (την απάντηση την ξέρεις πολύ καλά άλλωστε) αλλά θα σου πω ότι ακόμη και αυτή η ερώτηση, είναι μια προσπάθεια να αποφύγεις να διαχειριστείς αυτά που συμβαίνουν. Στην πραγματική ζωή το αποφεύγεις προσκολλώντας σε άλλους, δημιουργώντας καινούρια προβλήματα, που είναι πιο εύκολο να αντέξεις, όπως «γιατί δεν μου δίνει σημασία ο τάδε». Στην ερώτηση που έκανες εδώ, απέφυγες αυτό που συμβαίνει παριστάνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι οι γονείς σου και τα προβλήματα υγείας, ούτε ότι είσαι άνεργη, αλλά ότι κάποιος Μήτσος δεν θέλει τα ίδια πράγματα με σένα. Αν ήμουν φίλη σου και σε έβλεπα από κοντά, δεν θα τολμούσα να σου το πω, αλλά τώρα, από εδώ, μπορώ: έχεις αντιμετωπίσει σοβαρά θέματα, και έρχονται ακόμη χειρότερα. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας, μα κανένας, που μπορεί να σε γλιτώσει από αυτό που ζεις και από αυτό που πρόκειται να ζήσεις. Όσο πιο τρομαχτικό είναι, τόσο πιο μόνη σου θα συνειδητοποιείς ότι νιώθεις.


Αν το δεχτείς αυτό, και αρχίσεις να ζεις αναλόγως, τότε ίσως να φανούν κάποιοι που θα θελήσουν να συμπαρασταθούν. Ίσως. Και ίσως να το προσπαθήσουν με λάθος τρόπο, σε λάθος στιγμή, με λάθος λόγια, και η προσπάθεια τους σε απογοητεύσει. Κάποιοι, κάποιος, θα καταφέρει ίσως να βρει να κάνει ή να πει ή να σε κοιτάξει με τρόπο που θα σε παρηγορήσει. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορείς να περιμένεις. Αυτό που προσπαθείς τώρα να κάνεις, να ξεχαστείς μέσα από τους άλλους, ή να αναγκάσεις τους άλλους να σε κάνουν να ξεχαστείς, είναι καταδικασμένο. Ζητάς από τους άλλους κάτι που δεν μπορούν να κάνουν: θέλεις να μπουν μέσα στο μυαλό σου και να σου κρατήσουν το χέρι. Και το ζητάς και από τους πιο ακατάλληλους ανθρώπους.


Αφού χρειάζεσαι στήριξη, το καλύτερο είναι να πας σε ψυχολόγο. Είναι μια πολύ καλή στιγμή για να το κάνεις. Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ, και χρειάζεσαι βοήθεια πριν δυσκολέψουν κι άλλο τα πράγματα.

35

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

14 σχόλια
Αγαπητή 16χρονη του 4Είμαι εκτοετής φοιτήτρια ιατρικής.Είναι αργά και ήδη η αδερφή σου θα έχει κάνει την επιλογή της αλλά η επιλογή αυτή δεν είναι τελεσίδικη. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να κάνει 10% και να περάσει κάπου αλλού η αδερφή σου.Δυο πράγματα θέλω να πωΌσον αφορά την έρευνα: η ιατρική είναι (σαν επάγγελμα που ασκείς την ιατρική σε ασθενείς) πιο πολύ "τέχνη" παρά επιστήμη. Ή τέλος πάντων εφαρμοσμένη επιστήμη. Διότι παίρνεις τα αποτελέσματα της επιστημονικής μεθόδου τόσο των επιστημών υγείας και ζωής όσο και άλλων και την εφαρμόζεις. Δηλαδή μπορείς να είσαι γιατρός χωρίς να είσαι καθόλου ερευνητής. Μπορείς όμως και να τελειώσεις την ιατρική και να ασχοληθείς με την έρευνα, κυρίως ως κλινικές μελέτες, χωρίς να αποκλείεται η έρευνα στο εργαστήριο ή σε άλλους τομείς. Εγώ πχ. ασχολούμαι με την ιατρική εκπαίδευση σε ερευνητικό επίπεδο. Το καλό είναι ότι η Ιατρική σαν σχολή την οποία σπουδάζεις σου ανοίγει πάαααρα πολλούς δρόμους να ασχοληθείς. Από έρευνα σε ποντικάκια μέχρι θεωρία της ιατρικής εκπαίδευσης (όπως εγώ), από μελέτες ασθενών με διαβήτη ως ανάπτυξη νέων χειρουργικών μεθόδων και από καθαρά κλινική-ιδιωτική άσκηση του επαγγέλματος μέχρι λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα. Όλα αυτά και σε Ελλάδα και στο εξωτερικό (ευτυχώς στην Ελλάδα ακόμα παλεύεται η ιατρική έρευνα). Για όλους έχει ο μπαχτσές και πιθανώς η αδερφή σου αν πέρασε Ιατρική θα περάσει από διάφορα στάδια. Εγώ ξεκίνησα λέγοντας ότι θέλω να κάνω έρευνα για το διαβήτη, συνέχισα λέγοντας ότι θα γίνω ενδοκρινολόγος και τώρα έχω καταλήξει ότι θα γίνω παιδοχειρουργός. Επομένως αν πέρασε Ιατρική σίγουρα κάτι θα βρει να την τραβήξει, κάτι ενδεχομένως τελείως διαφορετικό απ ότι πίστευε μπαίνοντας. Και επίσης, θα έχεις ψωμί να φας. Πλούσιο δε σε κάνει η ιατρική πια, αλλά θα ζεις.Το δεύτερο είναι μια προειδοποίηση. Η Ιατρική σαν σπουδές είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρα κατά κοινή ομολογία. Δε μπορώ να περιγράψω πόσο. Χωρίς να θέλω να κλαίγομαι "ωιμέ πέρασα Ιατρική και είναι τόσο δύσκολα λυπηθείτε με την έρμη" (δεν είναι καθόλου η θέλησή μου ειδικά όταν κόσμος και κοσμάκης την χάνει για μόρια ενώ το ήθελε τόσο πολύ, και ενώ άλλοι μένουν εντελώς εκτός σχολών) η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευρύ αντικείμενο που έχει ερευνηθεί σε ασύλληπτο βάθος και ο όγκος των γνώσεων που πρέπει να αποκτήσει κανείς είναι για γερά νεύρα και στομάχια. Επίσης, οι κλινικές και η πραγματικότητα και επαγγελματική καθημερινότητα του γιατρού είναι δύσκολη γιατί έχεις να κάνεις με άρρωστους ανθρώπους. Οι άνθρωποι είναι οι χειρότεροι εαυτοί τους όταν αρρωσταίνουν. Πολλοί περάσανε Ιατρική απλά γιατί μπορούσαν κι αυτοί είναι οι πιο δυσαρεστημένοι με την επιλογή τους. Κι αυτοί γιατροί θα γίνουν αλλά δε θα είναι ποτέ απόλυτα ευτυχείς με την επιλογή τους. Και εγώ το βρίσκω κρίμα γιατί θα ήταν ίσως ευτυχέστεροι αν σπούδαζαν κάτι με λιγότερο κύρος που τους ταίριαζε περισσότερο. Το κύρος δεν είναι το παν στη ζωή. Και αν πέρασε Ιατρική, όσο κι αν νομίζει ότι στην αρχή δε θα της αρέσει, ας κάνει μερικά χρόνια υπομονή, και μπορεί πάντα να κάνει και κατατακτήριες μετά το πτυχίο της αν πια είναι τόσο σίγουρη πως δε της ταιριάζει κανένας τομέας της Ιατρικής (που πιστεύω κάτι θα βρει, όπως όλοι)Εύχομαι στην αδελφή σου καλή σταδιοδρομία σε κάθε περίπτωση. Εάν πέρασε Ιατρική τελικά, της εύχομαι και κουράγιο και υπομονή. Και αν το δεις το σχόλιό μου να της το δείξεις. Μακάρι να είχα κι εγώ μια εκτοετή να μου πει πώς είναι η σχολή όταν ήμουν 1ο έτος. Ούτε στη δικιά μου οικογένεια ήταν κανείς γιατρός ώστε να έχω κάποιον κοντινό μου άνθρωπο να με συμβουλεύσει στα πρώτα μου βήματα.Και για σένα εύχομαι να είσαι πάντα έτσι στη νοοτροπία σου. Και καλή επιτυχία στις Πανελλήνιες όταν με το καλό έρθει η σειρά σου.Με αγάπη από Θεσσαλονίκη!
Συγχαρητήρια στα 16χρονα των 3 και 4 για τις ανησυχίες τους. Ειδικά για τη 16χρονη της 3, ευτυχώς που υπάρχεις και έχουμε ελπίδα για το μέλλον. Μπράβο κορίτσι μου!
Ετοιμάζομαι για τα πολλά ΟΧΙ, και ακολουθεί λογύδριο για το 5.Λοιπόν, περίπου τα ίδια. Μοναχοκόρη, με σοβαρό πρόβλημα υγείας από τη γέννησή μου, η προσοχή ΟΛΩΝ ήταν στραμμένη πάνω μου. Και φυσικά αυτό μου άσκησε μία έμμεση πίεση σε όλα. Δε μπορώ να πω ότι τα είχα όλα στο πιάτο, είχαν πολλές απαιτήσεις από εμένα, αλλά ήταν απαιτήσεις που θα μου ήταν χρήσιμες στο μέλλον, πχ να πάω καλά στα αγγλικά (ώστε να μάθω αγγλικά και να μην έχω πρόβλημα μετά που δε θα ξέρω), ή να πάρω μετάλλιο στο τρέξιμο (ώστε να φαίνεται ότι είμαι ανταγωνιστική και έχω στόχους που τους πετυχαίνω). Σε καμία περίπτωση δεν κατηγορώ τους γονείς μου, τους αγαπάω άπειρα πολύ, απλά το αναφέρω για να μη δημιουργηθούν εντυπωσεις. Λες ότι έχεις βολευτεί στη ρουτίνα και θέλεις παρακίνηση για να κάνεις πράγματα. Τουλάχιστον τα κάνεις με παρακίνηση; Το απολαμβάνεις, περνάς καλά, σ αρέσει; Ή το κάνεις με βαριά καρδιά επειδή το κάνει η παρέα; Αν περνάς καλά τότε κάντο άλλη μία φορα, και δύο και δέκα. Δοκίμασε να το κάνεις και μόνη σου αν γίνεται ή πρότεινε το εσύ την επόμενη φορά στους φίλους, εκεί είναι το ρίσκο που πρέπει να πάρεις. Σιγά σιγά ίσως ανακαλύψεις κάτι που να σου αρέσει. Δοκίμασε να κάνεις πράγματα που σου φαίνονται βαρετά ή ανούσια, πχ καλαθοπλεκτική, γλυπτική, ξυλογλυπτική, κατέβασε το photoshop και άρχισε να παίζεις. Ό,τι περνάει από τα χέρια σου ή από τα μάτια σου και μπορεί να γίνει κάντο. Αν δεις μία αφίσα στο δρόμο για μια παράσταση και σου τραβήξει την προσοχή μην την προσπεράσεις, βγάλε μια φωτό και στείλε snapchat στην παρέα να πάτε. Κάποιος θα θέλει. Μάζεψε όλα τα αποθέματα κουράγιου και θάρρους που έχεις και πήγαινε με τον έναν ή τους δύο που θα έρθουν. Και μιλήστε μετά για το τι είδατε. Όταν οι φίλοι μιλάνε για κάτι μπορείς να κάτσεις και να τους ακούσεις, τι λένε και τι πιστεύουν και να το ερευνήσεις κι εσύ. Ή να πεις τη γνώμη σου. Αποκλείεται να μην έχεις μία γνώμη, από το πιο ηλίθιο μέχρι το πιο σοβαρό. Πχ μια μοντέλα διάσημη που έλεγε ότι δεν έχει πέσει ποτέ σε επίδειξη μόδας έφαγε τούμπα στην πασαρέλα. Τι έχεις να πεις γι αυτό το αστείο ουσιαστικά θέμα; Τι πιστεύεις για τη θέση της ΧΑ, που είναι τρίτοι και τους έχει ψηφίσει τόσος κόσμος, που είναι σοβαρό θέμα (για μένα τουλάχιστον); Τι πιστέυεις για τον Δημήτρη Καμμένα; Έχεις παίξει ποτέ Skyrim? The last of us? Bioshock? Ξέρεις τι πανικός γίνεται κάθε χρόνο στα steam sales? Μπαίνεις στο 9gag & στο imgur? Μπορεί η γνώμη που θα έχεις να μην είναι σύμφωνη με όλων τη γνώμη, που είναι και το πιο πιθανό, αλλά δεν έχεις κανένα λόγο να αισθάνεσαι χαζή. Γενικά δεν έχεις κανένα λόγο να αισθάνεσαι χαζή. Απλά ακόμα είσαι λίγο κλεισμένη στο οικογενειακό καβούκι. Το άγνωστο όλοι το φοβούνται και είναι λογικό, απλά μερικοί είναι είτε πιο θαρραλέοι, είτε καλύτερα "εξοπλισμένοι" και νιώθουν πιο ασφαλείς και έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι θα τα βγάλουν πέρα, είτε αφελείς και απροετοίμαστοι. Τα όνειρα έρχονται και φεύγουν. Ξεκίνα με τα μικρά. Είσαι φοιτήτρια λες. Δεν έχεις ένα μικρό στόχο, ένα μικρό όνειρο από τη φοιτητική ζωή; Ένα ταξίδι στην Τυνησία με τους φίλους με τα φοιτητικά ταξιωτικά γραφεία; Η Λένα νομίζω ότι έχει δίκιο, δε μπορείς να δεις τον εαυτό σου αντικειμενικά αυτή τη στιγμή. Κάνε αυτό που σου λέει, αλλά μπορείς να δεις κι εδώ κάποια πράγματα: https://moodgym.anu.edu.au/login
#1: Μ' άρεσε πάντως η mind reading ικανότητας της 1. "Με κοιτούσε πάντοτε αλλά άργησε να αποφασίσει να μου μιλήσει.", "Αυτός ήθελε να κάνει κίνηση, τελικά δεν έκανε."
#1Να τον αφήσεις γιατί πραγματικά αυτός δεν έχει σκοπό να ασχολήθεί περισσότερο μαζί σου.Ασχολείται όσο τον βολεύει,και τον βολεύει που εσύ το δέχεσαι.Μόνο που δεν έχω καταλάβει μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια σ'αυτή την ιστορία: τα τοστ του τα φτιάχνεις και πριν και μετά το σεξ;Ή μόνο μετά; Ή σε άσχετες στιγμές του κοινού σας χρόνου;Ομολογώ οτι μπερδεύτηκα.
και πριν και μετά: πριν για να έχει δυνάμεις και μετά γιατί το εξαντλεί το παιδί!Και επι τη ευκαρία να σχολιάσω και κάτι άλλο. Γιατί βρε κορίτσια θεωρείτε την τρυφερότητα μετά το σεξ ένδειξη έρωτα; Φυσικά και θα είναι τρυφερός μετά το σεξ. Μόνο στις επί χρήμασι εκδιδόμενες δεν είναι τρυφεροί. Και πάλι, δεν είμαι και σίγουρη. Σεξ κάνατε, καλά πέρασε, καλά νιώθει, τζάμπα είναι, σου φέρεται τρυφερά. Και; Αυτό έλειπε!
Ε όχι μόνο στις επί χρήμασι."Γιατί βρε κορίτσια (και αγόρια, θα προσθέσω) θεωρείτε την τρυφερότητα μετά το σεξ ένδειξη έρωτα;": Γιατί όταν θες τον άλλον/η ή νομίζεις ότι τον/την θες, πιάνεσαι από τις μικρότερες ενδείξεις και τις κάνεις αποδείξεις του παραμυθιού που έχεις πλάσει στο κεφάλι σου.
#2 - Αδυνατώ να συλλάβω τον λάθος χειρισμό. Το "αλλάζω λωρίδα" έτσι απλά δεν είναι παράνομο. Εκτός αν εννοείς "έκανα προσπέραση με διπλή γραμμή και ήρθα μούρη-με-μούρη με αντίθετα διερχόμενο όχημα". Αλλά και πάλι δεν κολλάει με τα υπόλοιπα. Είχες πίσω σου ένα όχημα που σου έπαιζε τα φώτα και μετά ήρθε στα δεξιά σου και στο πλάι και παράλληλα κι εσύ έστριψες αριστερά αλλά εκείνο ήρθε από δεξιά και έκοψε την κυκλοφορία για να σε μουτζώσει. Και θέλεις να μας πεις ότι όλα αυτά τα έκανε οδηγός θηλυκού γένους; Δεν λέω ότι αποκλείεται, αλλά για να γίνει τέτοια ιστορία ή μεθυσμένη ήταν εκείνη ή εσύ έκανες κάτι παραπάνω από έναν τόσο απλοϊκά "λάθος χειρισμό".Υ.Γ. - Να σημειώσω ότι το να μην βγάλεις φλας εφόσον θέλεις να αλλάξεις πορεία είναι ένας πολύ σοβαρός "λάθος χειρισμός", δεν είναι τόσο ανάλαφρο επειδή απλά δεν μπορούν να σου κόψουν κάποιο πρόστιμο γι' αυτό.
Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι περίεργο να μούτζωσε γυναίκα.Είχα φίλη που μούτζωνε τους πάντες όταν οδηγούσε,άλλη που έβριζε διαρκώς και ξέρω άντρες που δε χαλάνε τη ζαχαρένια τους με τίποτα στο τιμόνι.Θεμα ανθρώπου είναι,όχι φύλου.
Καλέ δεν το λέω για την μούτζα, το λέω για την επικίνδυνη οδήγηση. Κατά κανόνα (υπάρχουν και εξαιρέσεις), οι γυναίκες δεν κάνουν "ταρζανιές" με τα αυτοκίνητα.
Όπως το καταλαβαίνω, η γυναίκα (Α) ήταν στην αριστερή λωρίδα κι ο ερωτών (Β) ήταν στη δεξιά. (Δύο λωρίδες ο δρόμος) Εκεί που η Α οδηγούσε ωραία και καλά, κάνει ένα τσάακ ο Β, μπαίνει στη λωρίδα της και την κλείνει, πλακώνει αυτή τα φρένα, του παίζει τα φώτα (πόσο μλκας είσαι κτλ), ο Β δεν παίρνει χαμπάρι. Μέσα στα νεύρα της η Α, πάει στη δεξια λωρίδα και πετάει μούτζες στον Β κινούμενη σε παράλληλη πορεία με αυτόν. Ο Β, επειδή ξέρει ότι έχει κάνει μλκία, δεν κοιτάει προς την Α και ακόμη δεν έχει πάρει χαμπάρι. Μερικά μέτρα παρακάτω ο Β μπαίνει στην σειρά των σταματημένων αμαξιών για να στρίψει αριστερά. Και η Α σταματάει ακριβώς δίπλα του, στην λωρίδα της, με τους πίσω της να κορνάρουν, οπότε ο Β δεν μπορεί πια να κάνει την πάπια, γυρίζει επιτέλους το κεφάλι του και βλέπει κατάματα τη μούτζα που τεχνηέντως τόση ώρα απέφευγε.
#1Σε έχει δεδομένη κ τα κάνει αυτά, όπως λέει κ η Αμπά θα σου περάσει, όλοι το χούμε δει το έργο!!#7Η συμβουλή της Αμπά είναι πολύ σωστή γιατί περνάς κ θα περάσεις μεεγάλο λούκι, οι φίλοι δεν θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν όσο καλά νομίζεις γιατί ο φόβος του θανάτου τους απωθεί κ όχι εσύ!τα χω περάσει...να σαι δυνατή!!
Αγαπητη Αφροξυλανθη, δυστυχως ετσι ειναι. Εχω περασει τα χειροτερα, που ερχονται, δυστυχως, κ νοιωθω οπως κι εσυ. Το σχολιο της Μπλε Ωρας ειναι σωστο νομιζω! ( ευχαριστω Μπλε Ωρα|) ειναι ο φοβος του θανατου κ οχι εσυ, αυτο που τους απωθει. Αν μπορω να δωσω μια συμβουλη, βρες , αν μπορεις, μια δραστηριοτητα που να ξεχνιεσαι, εστω μια φορα την βδομαδα. το ξερω οτι το " να ξεχνιεσαι" ειναι πρακτικα αδυνατο, αλλα εστω αν εχεις κατι δικο σου που να προσπαθει να σουαποσπα την προσοχη, εστω μια ωρα την βδομαδα. Να εισαι δυνατη!
#4 Αγαπητή 16χρονη, νομίζω καταλαβαίνω το σκεπτικό σου και διευκρινίζω ότι ούτε εγώ είμαι ιατρός, κάθε επάγγελμα όμως για να είναι στη θέση που είναι κοινωνικά μάλλον θα έχει το λόγο του - ειδικά τα επαγγέλματα που υπάρχουν εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια! Είμαι βέβαιος ότι όταν ο πατέρας σου αναφέρεται στα χρήματα, δεν εννοεί ότι πρέπει αυτός να είναι ο αυτοσκοπός κάποιου, αλλά ότι είναι και αυτό ένα μέρος των διάφορων θετικών του επαγγέλματος, ίσως και ένας τρόπος να παρακινήσει την αδερφή σου, προφανώς όμως και ΔΕΝ είπε ότι πρέπει να γίνει κάποιος ιατρός αποκλειστικά και μόνο για αυτό το λόγο, και είναι κάπως άδικο που το παρεξήγησε η Λένα και στάθηκε τόσο σ' αυτό το σημείο. Επίσης φυσικά και δε μπορείς να ξέρεις στα 16 αν σου αρέσουν τα πολλά λεφτά (για άλλα πράγματα είναι πιο εύκολο να ξέρεις και μπορείς να είσαι πιο σίγουρη), κυρίως επειδή ως εργαλείο το έχεις ίσως συνδυάσει με κάποια άλλα πράγματα, μεγαλώνοντας όμως θα το συνδυάσεις με κάποια άλλα και ίσως το δεις διαφορετικά. Ούτε είναι απαραίτητο να ξεπουλάς τους άλλους ή να τους κλέβεις τη δόξα για να βγάλεις χρήματα!Συγκεκριμένα για τις σχολές, επειδή ίσως υπάρχει μια παρερμηνεία για την "έρευνα", να ξέρεις ότι δεν είναι κάτι τόσο φοβερό όσο ίσως ακούγεται, συνήθως έχει να κάνει με σχεδίαση πειραμάτων, ανάλυση δεδομένων και έλεγχο υποθέσεων, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν πάντα δραματική αλλαγή στη κοινωνία, δεν ανακαλύπτουμε δηλαδή κάθε μέρα νερό στον Άρη, ούτε τη δομή του DNA! Κατά μία έννοια είναι απλά μια δουλειά γραφείου.Αντιθέτως η ιατρική έρευνα μπορεί όντως να προτείνει μια νέα αποτελεσματικότερη θεραπεία και να έχει πραγματική και άμεση θετική επίδραση στη ζωή των ανθρώπων, κάτι που σου δίνει ένα βαθύτερο συναίσθημα ικανοποίησης (ατομικά) αλλά και πραγματικής προσφοράς, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας του βιολόγου ή των άλλων επιστημών. Σου δείχνω ένα πρόχειρο άρθρο, είναι άλλο πράγμα η έρευνα του ιατρού και άλλο η έρευνα του βιολόγου. http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/219257/h-iatrikh-ereyna-sth-xora-mas/Ίσως αν κάποιος ξέρει ΑΚΡΙΒΩΣ σε τι θέλει να κάνει έρευνα να κερδίζει χρόνο με το Βιολογικό, αυτό είναι όμως κάπως δύσκολο, εκτός αν μπορείς να πάρεις πληροφορίες από άτομα του χώρου. Δε χρειάζεται κανείς να επαίρεται, αλλά επιστήμες υπάρχουν πολλές, η Ιατρική και η Νομική είναι κάτι διαφορετικό, το ίδιο και οι ΗΜΜΥ για να κάνουμε και μια αυτοαναφορά :) Γενικά νομίζω ότι έχει δίκιο ο μπαμπάς!
Η ιατρική δεν είναι επιστήμη. Είναι εφαρμοσμένη τέχνη (όχι γλυπτική!). Χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα άλλων επιστημών (χημείας, φαρμακολογίας, φυσικής, βιολογίας, προσθέστε ελεύθερα)Έρευνα γίνεται μέσα στην ιατρική αλλά και από άλλες ειδικότητες: βιολόγοι, βιοχημικοί, φαρμακοποιοί και χημικοί (εγώ!). Τι είναι οι ΗΜΜΥ;
Ηλεκτρολόγοι του Πολυτεχνείου. Μηχανικοί Ηλεκτρονικών Υπολογιστών κτλ. Πακετάκι σχολή του κάθε Πολυτεχνείου, η οποία προκαλεί το δέος, όταν ο απόφοιτος είναι του ΕΜΠ. Για τους βαθμοθήρες είναι η Ιατρική του Επιστημονικού Πεδίόυ 2.Επίσης, έρευνα στην ιατρική γίνεται και μέσω φυσικής, και ειδικά ιατρικής φυσικής (απεικόνιση, ραδιοθεραπεια, πυρηνική ιατρική, κτλ), και βιοπληροφορικής (εγώ) !!
http://discrete.gr/why/ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, έχει σχέση με την εξέλιξη και τη πρόοδο ;) Η βασική ερώτηση στο #4 είναι αν κάποιος πρέπει να επιλέγει με βάση την ευχαρίστηση ή τις απολαβές που θα έχει στο μέλλον. Πρόχειρα απαντώντας η απάντηση είναι φυσικά η πρώτη, υποθέτω όμως ότι για να ενδιαφέρεται κάποιος όχι απλά για μια σχολή αλλά για για την έρευνα, τότε μάλλον θέλει γενικότερα να προσφέρει και να κάνει κάτι ουσιαστικό, νομίζω επομένως πως αυτό θα μπορεί να το κάνει επιλέγοντας μια σχολή που του δίνει αυτές τις δυνατότητες. Είναι εύκολο να πει προτείνει κάποιος "μην ακούς τους γονείς σου, κάνε αυτό που θες", ένα επάγγελμα όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο από το τι νομίζουμε αρχικά ότι μας αρέσει. Και το λέω έτσι γιατί στα 16 κάποιος έχει άποψη για κάποια θέματα, πχ μπορεί να ξεχωρίσει ποιους αισθάνεται φίλους του ή τι του αρέσει σε κάποιους τομείς, αλλά δε μπορεί να ξέρει τι είναι η έρευνα και τι η ουσιαστική κοινωνική προσφορά, το πρώτο δε συνεπάγεται πάντα το δεύτερο και όπως είπα όταν κάποιος ενδιαφέρεται για το πρώτο, συνήθως τον απασχολεί το δεύτερο, και καλώς ή κακός έρευνα από έρευνα διαφέρει, οπωσδήποτε όμως σε αυτό μπορούν να απαντήσουν καλύτερα όσοι είναι στο χώρο των επιστημών υγείας. Πάντως μεταξύ των δύο, θα πρότεινα σε κάποιον να πάει στην Ιατρική (εκτός πια αν του είναι εντελώς αδιανόητο), γιατί όταν κατανοήσει το τι είναι η σχολή, τότε θα του αρέσει σαφώς περισσότερο!!
Αν κάποιος θέλει να κάνει έρευνα στο χώρο της βιολογίας-υγείας μπορεί να την κάνει ωραιότατα έχοντας τελειώσει τη βιολογία χωρίς να πρέπει να περάσει πρώτα από κλινικές, ειδικότητα, εφημερίες, ασθενείς. Επίσης είναι καιρός πια να ξεμπερδεύουμε με την ιδέα ότι η ιατρική σου εξασφαλίζει μια πλούσια ζωή.
#4 (αν ακούς!) Νομίζω η σημαντικότερη διαφορά είναι πως σαν ιατρός (ή μηχανικός!) έχεις να αντιμετωπίσεις και επομένως να λύσεις σαφώς πιο περίπλοκα προβλήματα από τα συνήθη, παρομοιάζοντας τα ας πούμε με εξισώσεις όχι α' βαθμού αλλά γ'. Πχ δεν αρκεί μόνο να κατανοήσεις ένα φυσικό ή χημικό φαινόμενο, αλλά χρειάζεται και να σχεδιάσεις ένα ολοκληρωμένο σύστημα, να προβλέψεις πώς θα λειτουργεί, τι σκοπό θα έχει, κάτω από ποιες συνθήκες λειτουργεί ικανοποιητικά και πολλά πολλά άλλα. Γιαυτό και είναι διαφορετική και ποιο περίπλοκη η δουλειά του αρχιτέκτονα μηχανικού από του χτίστη, του καλλιτέχνη, του κοινωνιολόγου ή του σχεδιαστή ή του φιλόσοφου, ανεξαρτήτως από το αν ο πρώτος χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα όλων των υπόλοιπων επιστημών - επαγγελμάτων. Τέλος θα μπορείς να κάνεις κάτι που λέγεται καριέρα, χωρίς απαραίτητα να πρέπει να είσαι δολοπλόκος ή μικρο-μάνατζερ.Φυσικά και η ιατρική δε σου εξασφαλίζει απαραίτητα πλούσια (οικονομικά) ζωή, αρχικά όμως σου εξασφαλίζει ΖΩΗ, δηλαδή όταν οι γνωστοί σου θα σκέφτονται τι χόμπυ να ξεκινήσουν για να γεμίσουν την ελεύθερη ώρα της μέρα τους, αλλάζοντάς τα από 3μηνο σε 3μηνο, εσύ θα έχεις ήδη γεμίσει τη ζωή σου με ένα αντικείμενο ουσίας.
#2, καλά αυτό που περιγράφεις είναι η καθημερινότητα των ελληνικών δρόμων. Και για σένα, που άλλαξες λωρίδα στα καλά καθούμενα χωρίς να τσεκάρεις - μα αφού άναψα φλας!- και για τον άλλο οδηγό που ήθελε να σε δικάσει εδώ και τώρα. Όπως είπαν και δύο φίλοι μου γερμανοί που φιλοξένησα προσφατα για τους ελληνικούς δρόμους : CHAOS!
@2: Ουφ, στενοχωριέμαι που το γράφω αλλά πρόσφατα μούτζωσα και γω έναν οδηγό. Εγώ αριστερα στο φανάρι, αυτός δεξιά, με το που γίνεται πράσινο χώθηκε σφήνα μπροστά μου και αν δεν ειχα κόψει ταχύτητα θα είχαμε συγκρουστεί και μετά καθόταν στη μέση των δύο λωρίδων οπότε δεν μπορούσες να τον προσπεράσεις. Θύμωσα τόσο πολύ που του έριξα μούντζα. Στο επόμενο φανάρι στήθηκε δίπλα μου. Αυτός και η γυναίκα του μου είπαν για τρόπους συπεριφοράς, εγώ του είπα να κοιταζει να μην προκαλεί ατυχήματα. Όταν έφυγε ο θυμός, ένιωσα άσχημα για τον εαυτό μου, επειδή τον μούτζωσα μπροστά σε όλη την οικογένειά του - πώς άραγε θα εντυπωθεί αυτό στα παιδιά του;- και γιατι φοβήθηκα μήπως του ανέβει η πίεση, πάθει καρδιακή προσβολή, πεθάνει, αφήσει ορφανά και όλα αυτά από τη δική μου μούτζα (ναι, φημίζομαι για τη φαντασία μου). Αυτό που θέλω να πω είναι ότι καμιά φορά το τιμόνι μας μεταμορφώνει σε μικρά τέρατα θυμού και είναι της στιγμής. Να μιλήσω για μένα, είπα πως δίκιο ξεδίκιο δεν θα ξαναμουτζώσω γιατί δεν έχει νόημα και χαλιέμαι άσχημα μετά, αλλά καλό είναι και να προσέχουμε λιγάκι. Στον δρόμο προέχει η τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας και σωστής οδηγητικής συμπεριφοράς και έπειτα το αν είμαστε καλά παιδιά κατά βάθος, πλάτος και μήκος.
Είμαι η πρώτη που τονίζω τη σημασία των κανόνων συμπεριφοράς. Εντούτοις, δεν βάζω όλες τις περιπτώσεις στον ίδιο καζάνι. Πρώτ'απ'όλα, να πούμε ότι η απρόσεκτη οδήγηση δεν μπαίνει στην ίδια κατηγορία πχ. με το κρατσάνισμα στο σινεμά. Δεν θα δικαιολογούσα κάποιον που θα άρχιζε να φασκελώνει στο σινεμά ανθρώπους που τρώνε δυνατά (γι'αυτούς που απαντάνε στο κινητό κι ανοίγουν και κουβέντα... θα άρχιζα να το σκέφτομαι, ομολογώ).Κάποιον όμως που κινδυνεύει να προκαλέσει ατύχημα... Δεν το επικροτώ ακριβώς αλλά, αν μη τι άλλο, το κατανοώ.Η κυρία στο γράμμα αντέδρασε νομίζω δυσανάλογα (σύμφωνα τουλάχιστον με την περιγραφή του γράφοντος). Η nansywho δεν θεωρώ ότι παραφέρθηκε ιδιαίτερα, σε σχέση με ό,τι έγινε.Εγώ έχω μουτζώσει ως πεζή: Διέσχιζα (φορτωμένη, δε) ένα κανπνικότατο πράσινο φανάρι σε μεγάλη λεωφόρο. Ήταν πράσινο αρκετά δευτερόλεπτα, και ξέρω πως αυτό σήμαινε ότι ήταν κόκκινο για τους οδηγούς αρκετά πιο πριν. Πράγματι, όλα τα αυτοκίνητα επιβράδυναν και σταματούσαν πριν τη διάβαση. Εκτός από έναν που το σανίδωσε και πέρασε, με ιλιγγιώση ταχύτητα. Ευτυχώς δε με πρόδωσαν τα αντανακλαστικά μου, παραδόξως. Έκανα ένα βήμα πίσω και πέρασε ξυστά μπροστά μου. Αν είχα: κινητικά προβλήματα/προβλήματα όρασης, έστω και μόνο στο δεξί μάτι/προβλήματα ακοής ή ακουστικά στ' αυτιά/προχωρημένη ηλικία/σπασμένο πόδι, θα είχα βρεθεί σούμπιτη στο νοσοκομείο. Να μη μιλήσω για την περίπτωση να είχα κανένα νήπιο στο δεξί χέρι.Λοιπόν γύρισα και του έστειλα ένα διπλό φάσκελο (με όλα τα πράγματα που κουβαλούσα να κοπανιούνται μεταξύ τους), για πρώτη φορά στη ζωή μου στο δρόμο, συνοδεία ενός κραυγαστικού "ΝΑ ΜΑΛΑΚΑ!"Και το μόνο που με λυπεί είναι ότι προφανώς δεν το είδε καν, γιατί είχε αναπτύξει υπερυχητική ταχύτητα. Το να ντραπώ, θα ήταν σα να λυπάμαι επειδή έβρισα κάποιον που με πυροβόλησε και αστόχησε, γιατί έτσι ακριβώς ένιωσα - και ναι, έτσι ακριβώς φέρθηκε.Όποτε το σκέφτομαι, έυχομαι να έχει φάει από αλλού τη μήνυση που γλίτωσε από εμένα, αφού δεν πρόλαβα να δω αριθμό, ούτε καν μάρκα. Και να μην έχει σκοτώσει κάποιον, φυσικά.
Το ρίχνεις λοιπόν το φάσκελο και ο οδηγός το βλέπει και σταματάει και σου ζητάει και τα ρέστα. Γιατί κάτι τέτοιοι οδηγοί, ως επί τω πλείστον, έχουν το θράσος συνοδηγό. Δυστυχώς δεν ξέρεις πώς διάολο μπορεί να αντιδράσουν και ο κόσμος κουβαλάει πολλή τρέλα μέσα του. Αυτό να το θυμάμαι κι εγώ, μιας που με τα μπινελίκια μόνο φειδωλή δεν είμαι.
Βασικά εγώ πάντα λέω πως όταν οδηγαμε πρέπει να κρατάμε την ψυχραιμία μας διότι ποτέ δεν ξερουμε τι βίδα έχει λασκάρει στον απέναντι και αν θα βγει με κανα μαχαίρι άμα τον βρίσεις ή τον μουτζώσεις.Μια φορά είχα συνοδηγό μια φίλη και περνώντας από μια πλατεία ενός χωριού κάποιοι άρχισαν να μας φωνάζουν διάφορα.Η φίλη δεν κρατήθηκε και έκανε μια άσεμνη χειρονομία.ένας απο αυτούς λοιπόν μπήκε στο αμάξι του,πας πήρε από πίσω,μας προσπέρασε και μας έκλεισε το δρόμο.Πάνω σε ένα βουνό,στη μέση του πουθενά,χωρίς ψυχή τριγύρω!Γλιτώσαμε τα χειρότερα γιατί έχω τρομερή ψυχραιμία και οργιώδη φαντασία και ο τύπος πίστεψε ότι ήμουν της ασφάλειας οπότε μας ζήτησε συγγνώμη και μας είπε ότι μας περιμένει στο χωριό όποτε θέλουμε να μας κεράσει.Ακόμα όμως σκέφτομαι πόσο εύκολα θα μπορούσε ο τύπος αυτός να κουβαλούσε μαχαίρι ή όπλο και να μας την άναβε.
Μην αγχώνεσαι. Θα δουν τα παιδιά τη μούτζα και θα ξέρουν ότι ο μπαμπάκας έκανε μαλακία οπότε ίσως να μην κάνουν τα ίδια όταν μεγαλώσουν. Ο μπαμπάκας μπορεί να καταλάβει ότι οι μαλακίες του δεν περνάν απαρατήρητες. Συν ξεσπάς σε αυτόν που το αξίζει από το να ξεσπάσεις πχ. στους φίλους σου. Η μούτζα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος διαπαιδαγώγηγης άχρηστων οδηγών, αλλά εκείνη την ώρα δεν έχεις και πολύ χρόνο, οπότε κατευθείαν στο ψητό.
Διαβάζω τις ιστορίες όλων και σκέφτομαι πω ς όταν πιάνουμε τιμόνι γινόμαστε άλλοι άνθρωποι στην Ελλάδα. Με έχει πιάσει σπαστικό γέλιο γι αυτό που λες με την καρδιακή προσβολή γιατί ένας οδηγός που με έβρισε, κατέβηκε απο το αμάξι να πουλήσει τσαμπουκά και ούρλιαζε,κατέληξε πως εξαιτίας μου θα πάθει έμφραγμα γιατί έχει την καρδιά του και παίρνει χάπια. Τι άκαρδη με είπε, τι αχάριστη... και τι δεν είπε. Τι συνέβη και έγινε όλο αυτό το σόου;Περπατούσα σε ένα πεζόδρομο και ακούω κόρνα. Σκέφτομαι κοίτα δω θράσος! Του μιλάω ήρεμα " Συγνώμη κύριε, έχετε καταλάβει πως κορνάρετε σε ένα πεζό στον πεζόδρομο και πως αυτο δεν είναι σωστο;". Η θεϊκή απάντηση: Αν δε σαρεσει να πας να κανεις καταγγελια στην αστυνομία. Τον κοιτάω κι εγώ τσαχπίνικα και του λέω με ένα χαμόγελο "Που ξέρεις! Μπορεί και να το κάνω! Καλήμέρα". Μετά εκτυλίχθηκε το εξαιρετικά σουρεάλ σόου που αυτός φώναζε και τσίριζε και μου έλεγε για την καρδιά του κι εγώ κάποια στιγμή είχα διπλωθεί στο γέλιο γιατί του απαντουσα οτι αν έχεις την καρδιά σου τι τσακώνεσαι με τον κόσμο και γιατί φωνάζεις; Μια δυο τρείς ο ίδιος διάλογος, απο τις φωνές του βγήκαν οι γιαγιάδες στα μπαλκόνια, ήρθαν οι καφετζήδες, οι πελάτες, μαζεύτηκε όλη η γειτονιά. Να του φωνάζουν όλοι να σταματήσει να φωνάζει στο κορίτσι (εμένα), κι εγώ στη μέση να με έχει πιάσει σπαστικό γέλιο απο ένα σημείο και μετά γιατί τα είχα τελείως χαμένα. Άκαρδηηηηη ακόμα το θυμάμαι και γελάω.