Στο σημερινό «Α μπα»: δικαιολογίες, τέλος

Στο σημερινό «Α μπα»: δικαιολογίες, τέλος Facebook Twitter
65


__________________
1.


Αγαπητή Α μπα,

Είμαι 30 και είμαι με ένα παιδί που είναι 27 εδώ και ένα χρόνο. Είναι πολύ καλός μαζί μου, είναι γενικότερα αυτό που λέμε καλό παιδί. Περνάμε ωραία μαζί, έχουμε κοινά ενδιαφέροντα εκτός από το διάβασμα βέβαια που δεν το χει. Με τις δουλειές κλπ δεν θα επεκταθώ είμαστε οκ πάντως και οι δύο απλά δεν έχουμε βρει τον δρόμο μας ακριβώς εν μέσω κρίσης κλπ. Υπάρχει συντροφικότητα, υπάρχει και αγάπη πιστεύω απλά ο έρωτας από την πλευρά μου είναι ελλιπής. Εννοώ δεν υπάρχει πάθος ένταση κλπ κλπ. Ο προβληματισμός μου είναι ο εξής; μένεις με έναν άνθρωπο που περνάς πολύ καλά υπάρχει συντροφικότητα, κατανόηση και που η αλήθεια είναι δεν έχω ξαναγνωρίσει κάποιον με τόσα καλά στοιχεία και που να προσπαθεί η αλήθεια είναι κάθε μέρα για αυτή τη σχέση και να με κάνει όσο πιο ευτυχισμένη μπορεί ή χωρίζεις και ψάχνεις να βρεις αυτόν που θα έχει και κάποια λιγότερα καλά στοιχεία και να σε κάνει να είσαι στα πατώματα από έρωτα και πάθος; Όπως και να χει πάντως θα σου ξανα στείλω σε 2-3 χρόνια να σε ενημερώσω αν είμαι μόνη μου με την γάτα μου, παντρεμένη με αυτό τον άνθρωπο, αν βρήκα το άλλο μου μισό ή αν χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο που τον έδιωξα και πέφτω πάλι από τον άθλιο στον τρισάθλιο πάλι.
Υγ; Δεν είναι ότι είμαι και έτοιμη για γάμους και πανηγύρια απλά δεν θεωρώ πως είναι και σωστό να μένεις σε μια σχέση που δεν θα ήθελες να φτάσει και ως εκεί κάποια στιγμή στο μέλλον.

Σε ευχαριστώ προκαταβολικά-αλλοπαρμένη

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να επενδύεις χρόνο και ενέργεια σε μια σχέση που νιώθεις ότι δεν σε γεμίζει. «Καλό παιδί» και «προσπαθεί» λέμε για μαθητές δημοτικού, για νέους υπαλλήλους που μόλις πήραν πτυχίο, δεν είναι λόγια για τον σύντροφό μας, ειδικά αν υπάρχει προοπτική χρόνου. Το να μείνεις με έναν που αισθάνεσαι χλιαρά γιατί φοβάσαι ότι θα πέσεις σε χειρότερους, είναι ανέντιμο απέναντι στον εαυτό σου και ανέντιμο απέναντι στον άλλον. Η καβάτζα δεν τιμά, ή θα εκτιμήσεις αυτό που έχεις, ή θα έχεις τα κότσια να βρεις αυτό που θέλεις.


Όλα αυτά ισχύουν ΑΝ είσαι άνθρωπος που μπορεί να καταλάβει ποιος του ταιριάζει. Αν είσαι άνθρωπος αρκετά ώριμος να ξέρεις τι σου χρειάζεται και να μην αισθάνεσαι ότι θα έπρεπε να σου χρειάζεται κάτι άλλο, επειδή έτσι σου έμαθαν, επειδή έτσι λέει το lifestyle, επειδή έτσι λένε οι φίλοι σου, επειδή έτσι κάνουν οι φίλοι σου. Και είμαι πολύ υποψιασμένη με σένα, γιατί τα θραύσματα πληροφορίας που δίνεις είναι πολύ επικίνδυνα, και δείχνουν άνθρωπο που έχει μασήσει στα στερεότυπα επιπέδου facebook. Τι δίλημμα είναι τούτο; Ή θα μείνεις με κάποιον που είναι καλό παιδί, ή θα είσαι με λιγότερο καλό παιδί που θα σε ρίχνει στα πατώματα;


Το στερεότυπο του άγριου άντρα που έχει ελαττώματα αλλά εμπνέει έρωτα είναι καλό για ρομάντζα Twilight αλλά στην πραγματική ζωή, παιδιά, είναι έτσι μόνο αν επιτρέψουμε να είναι έτσι. Αυτή την παγίδα μόνοι μας τη φτιάχνουμε, και μόνοι μας πέφτουμε μέσα της, όταν δεν έχουμε αρκετή ωριμότητα να δεχτούμε ότι αν κάποιος μας θέλει, δεν είναι εύκολη λεία, και αν δεν μας θέλει, δεν σημαίνει ότι πέφτει η αξία μας. Δεν χρειάζεται να κυνηγάμε μη διαθέσιμους άντρες. Απλώς δεν χρειάζεται. Μπορούμε να πέφτουμε στα πατώματα για αυτούς- φυσικά – αλλά δεν χρειάζεται. Αλήθεια.


Μπορείς άνετα, πάρα πολύ άνετα, να πέφτεις στα πατώματα για έναν άριστο άνθρωπο με τον οποίον τα βρίσκεις και εκτιμάς πάρα πολύ. Δεν θα έπρεπε να είναι πιο αυτόματο, πιο εύκολο; Δεν είναι πιο λογικό να λιώνεις για κάποιον επειδή είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος και τα βρίσκεις μαζί του; Είναι, αλλά δεν συμβαίνει συχνά. Γιατί έχουμε μάθει ότι η αξία μας εξαρτάται από την προσοχή που μας δίνει ένας άντρας, οπότε όσο πιο πολύ παλέψουμε για αυτή, τόσο περισσότερο αξίζουμε. Δεν ξέρουμε πώς να ζητάμε και να δημιουργούμε ισότιμες σχέσεις. Ή τουλάχιστον, δεν βγαίνουμε στη ζωή με αυτή τη γνώση, πρέπει να την διδάξουμε μόνες μας στον εαυτό μας. Με πολύ κόπο.


__________________
2.

Αγαπητή Α,μπα,

Σου έχω στείλει κι άλλες φορές ερώτηση. Μάλλον όμως ντρέπομαι να σου τις θυμίσω τώρα. Η ψυχοθεραπεία σου είναι καλή αλλά δυστυχώς μόνο 1 φορά στο εξάμηνο.:-) Και να που σε ρωτάω ξανά.

Έγραψες στην ερώτηση 4 εδώ:
«Είναι καλό να μπορείς να μιλάς για τα προβλήματα σου στους φίλους σου, αρκεί να μην τους χρησιμοποιείς ως συναισθηματικό ημερολόγιο και αρκεί να μην είσαι ο κουβάς που τους περιλούζει ξαφνικά με μπουγαδόνερα. Μίλα, αρκεί να αφουγκράζεσαι αν υπάρχει ανταλλαγή και προθυμία.»

Εγώ όμως βρίσκομαι στην άλλη πλευρά, είμαι αυτή που δέχεται τον κουβά με τα μπουγαδόνερα. Για τις φίλες μου είμαι πάντα εκεί, τις ακούω πάντα με προσοχή και προσπαθώ να τις στηρίζω. Ξέρω ότι η άποψή σου για τη φιλία είναι να κάνεις αυτό που μπορείς χωρίς να περιμένεις ανταλλάγματα. Δεν θα 'πρεπε, όμως, να υπάρχει μια ισορροπία; Δεν θα 'πρεπε να μπορώ κι εγώ να μοιραστώ τα προβλήματά μου μ' εκείνες; Μπορεί μετά από 1,5 με 2 ώρες μονολόγου να με ρωτήσουν «εσύ τι νέα;». Μα έχω πια στραγγίξει και δεν έχω τι να πω. Ή μπορεί ν' αρχίσω να μιλάω και να βλέπω ότι η απέναντί μου κοιτάει στο κενό και ξέρω ότι δεν με ακούει. Ή να προσπαθήσω να πω κι εγώ τα δικά μου και η φίλη να πιαστεί από μια φράση για να ξαναγυρίσουμε στα δικά της. Κι ενώ έχω αρκετές φίλες δεν έχω κανέναν να μιλήσω (ο άντρας μου την πληρώνει). Είμαστε όλες πάνω από 40, τι είδους σχέσεις είναι αυτές; Είναι άραγε δικό μου το φταίξιμο; Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Και τι μπορώ να κάνω τώρα για να βγω από αυτήν τη θέση; Για να διεκδικήσω πιο υγιείς σχέσεις;- έχω κουραστεί

Δεν ξέρω ποιανού το φταίξιμο είναι, αλλά αν είναι όλες σου οι φίλες έτσι, και δεν έχεις κανέναν να μιλήσεις, οι πιθανότητες να φταίνε μόνο οι άλλοι μειώνονται αρκετά. Το φταίξιμο σου μπορεί να είναι ότι δεν αναγνωρίζεις καλά τα σημάδια, όμως θα μπορούσε να είναι ότι έχεις δίκιο στην ανάγνωση, αλλά άδικο στον τρόπο που το χειρίζεσαι. Η διεκδίκηση γίνεται με πράξη, αυτό είναι σίγουρο. Όταν νιώθεις ότι δεν σε ακούνε, πες το. Πες τι θέλεις, χωρίς περιστροφές. Πες: θέλω να σου πω τώρα τα δικά μου. Πες: μην αλλάζεις θέμα, θέλω να σου πω τα δικά μου. Πες: θα τα πούμε μετά τα δικά σου, τώρα θέλω να σου πω τα δικά μου. Πες το! Δεν χρειάζεται να το πεις πιεστικά, ή με αγένεια. Αν υπάρχει φιλική σχέση, υπάρχει και τρόπος να ειπωθεί αυτό χαλαρά, απλά, χωρίς κατηγορία. Πες το με χιούμορ, πες το με σοβαρότητα, πες το με όποιον τρόπο σου βγαίνει, αλλά πες το! Μόνο αν έχεις πει ξεκάθαρα αυτό που θέλεις και δεν έχει γίνει κατανοητό υπάρχει λόγος για να απογοητεύεσαι για τις φίλες σου. Είναι θαυμάσιο όταν αυτά τα πράγματα γίνονται αυθόρμητα, χωρίς καμία προσπάθεια, αλλά δεν γίνεται να στενοχωριόμαστε και να απογοητευόμαστε κάθε φορά που μια σχέση δεν είναι τέλεια χωρίς να προσπαθήσουμε.

__________________
3.

Αγαπητη Αμπα, Ο καλυτερος μου φιλος μου δηλωσε πως ειναι bi. Εγω διαφωνω και με την ομοφυλοφιλια και την αμφισεξουαλικoτητα και ειναι μια τοποθετηση που ειχα αναλυσει μαζι του στο παρελθον. Μου ειπε οτι ξερει τις πεποιθησεις μου αλλα ειναι κατι που δεν μπορει να ελεγξει και οσο και αν προσπαθησαμε δεν βρηκαμε μια μεση λυση η οποια θα βοηθησει στο να συνεχισει η σχεση που ειχαμε μεχρι εδω. Ξερω πως ο φιλικος χωρισμος ειναι διαφορετικος απο τον ερωτικο χωρισμο αλλα ειχαμε φτασει σε ενα σημειο να λεμε τα παντα μεταξυ μας, να μιλαμε συνεχεια και να ειμαστε ο ενας το συμπληρωμα του αλλου. Παρολα αυτα, τωρα που το διαλυσαμε δεν ειχε να μου πει "τιποτα", ουτε ενα αντιο... Γιατι θεωρητικα εγω ημουν αυτη που εφευγε. Και αυτο με πονεσε διπλα..Εδω και δυο μερες δεν μπορω να σταματησω να κλαιω και δεν αντεχω αλλο ετσι. Τι να κανω για να το ξεπερασω;;
Εκτος απο το "Ο χρονος ειναι ο καλυτερος γιατρος".

Απαντησε μου πριν πεσω σε καταθλιψη, η δεν ανοιγουν τα ματια μου απο το πολυ κλαμα, σε ικετευω...- Εξαντλημενη ανεμονη

Να τι να κάνεις για να το ξεπεράσεις: να σταματήσεις να είσαι μια αδαής μισαλλόδοξη. Θα σου περάσουν όλα, θα χάσεις κιλά, θα κοπεί η πυτιρίδα.


Ή αλλιώς, κλάψε λίγο ακόμα για το γεγονός ότι πιστεύεις ότι η σεξουαλική προτίμηση του άλλου είναι κάτι με το οποίο έχεις δικαίωμα να διαφωνήσεις.


Ο λόγος που δεν σου είπε «αντίο» δεν είναι ότι έφυγες εσύ. Και σ' αυτό λάθος κάνεις. Ο λόγος είναι ότι τον απέρριψες ολοκληρωτικά σαν άνθρωπο επειδή ερωτεύεται ανθρώπους που εσύ δεν θέλεις να ερωτεύεται (γιατί; Γιατί ΕΤΣΙ. Γιατί ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ). Μπορεί να σε θεωρούσε φίλη, αλλά τώρα δεν έχει κάτι άλλο να σου πει, και σίγουρα όχι «αντίο». Δεν ξέρω από πού μπορείς να ξεκινήσεις για να βγεις από τον μικρόκοσμο σου που σου δίνει δίκιο, αλλά δεν έχω και λόγο να το κάνω. Δεν βλέπω να θέλεις, άλλωστε, μόνο τον «πόνο» σου βλέπω, για το πρόβλημα το ίδιο δεν βλέπω να προβληματίζεσαι, ή να αναρωτιέσαι έστω και λίγο.


Ο πρώην φίλος σου έχει άλλους φίλους που τον αγαπάνε όπως είναι και είναι μια χαρά. Οι καινούριοι του φίλοι δεν κλαίνε επί μέρες επειδή κάποιος έχει ξανθά μαλλιά και όχι καστανά και δεν θέλει να τα βάψει. ΜΑ ΟΛΟΙ ΚΑΣΤΑΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ.

__________________
4.

Γειά σου Αμπα!! θα τα γράψω όσο πιο σύντομα γίνεται., είμαι 21, πριν δύο χρόνια είχα μια σχέση ήταν βασικά ο πρώτος μου έρωτας, χωρισαμε γιατί δεν ταίριαζαν τα όνειρα μας, έτσι πιστεύω τουλάχιστον.. Ήθελα να ταξιδεύω, συμμετείχα σε κάτι ευρωπαϊκά προγράμματα νέων και αυτός δεν ήταν και πολύ θετικός σε όλο αυτός., οπότε κάπως έτσι ήρθε το τέλος.. Αυτά το διάστημα απόστασης δεν ένιωσα με κάποιον τόσο έντονα πάντα τον σκεφτόμουν αλλά κρατούσα τον εαυτό μου.. Ουσιαστικά δεν έκανα και άλλη σχέση, απλώς τα ταξίδια οι γνωριμίες και γενικά οι στιγμές μου είχαν πράγματα τα οποία αν δεν Χωριζαμε τότε θα ήταν κρίμα να τα χώ χάσει.. Τώρα ξανά είμαστε μαζί, διαφορετικοί σε κάποιον βαθμό και πιο συνειδηροποιημενοι και οι δύο. Στο αγόρι μου δεν αρέσει και πολύ όλο αυτό και δεν ξέρω αν είμαι έτοιμη να αφήσω τις βόλτες, τα ταξίδια και τις νεανικες μου εμπειρίες και να επένδυσω σε ένα άτομο, από την άλλη είμαι πολύ ερωτευμένη και δεν θέλω να το αφήσω.. Απλώς τώρα μπορώ να κάνω κάποια πράγματα που δεν θέλω να χάσω είναι σαν να έχω να διαλέξω ανάμεσα στον έρωτα ή στα ταξίδια και την ελεύθερη ζωή, έτσι νοιώθω!- Σωτηρία

Δεν χωρίσατε επειδή δεν ταιριάζουν τα όνειρα σας. Δεν χωρίσατε επειδή είσαστε διαφορετικοί. Όλοι διαφορετικοί είμαστε, και με κανέναν δεν είναι τα όνειρα μας καρμπόν. Χωρίσατε επειδή σου δημιουργούσε προβλήματα στη πραγματοποίηση των ονείρων σου, και αυτό είναι πάρα πολύ διαφορετικό. Όποτε έχεις το δίλημμα «έρωτας ή όνειρα» να ξέρεις ότι αυτός ο έρωτας είναι χαλασμένος, και κάτι φταίει που να είσαι ερωτευμένη με αυτόν τον άνθρωπο. Αυτό που φταίει αυτή τη στιγμή κατά πάσα πιθανότητα είναι η έλλειψη εμπειρίας, και ίσως ο συντηρητικός τρόπος με τον οποίον έχεις μεγαλώσει (άλλωστε αυτά τα δύο συνδέονται). Διστάζεις να αφήσεις κάποιον που ξέρεις ότι σου φέρνει εμπόδια, επειδή νομίζεις ότι για να χωρίσεις πρέπει να είναι ο άλλος τέρας, αλλιώς δεν είσαι σωστή κοπέλα. Όχι, είσαι ελεύθερη να χωρίσεις για οποιονδήποτε δικό σου λόγο, δεν σε κάνει λιγότερο υπεύθυνο άνθρωπο αυτό. Και τις λάθος επιλογές μην τις βαφτίζεις έρωτα για να δικαιολογείς το γιατί δεν τις εγκαταλείπεις.


Ο πρώτος σου έρωτας, όπως και ο πρώτος με τον οποίον κάνεις σεξ, δεν σημαίνουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Δεν είναι πιο σημαντικοί από τους άλλους. Δεν είχες κάτι που έχασες επειδή ερωτεύτηκες κάποιον, ούτε κάτι που έδωσες κάπου επειδή έκανες σεξ. Δεν του χρωστάς τίποτα απολύτως. Σταμάτα αυτό τον τρόπο σκέψης όσο πιο γρήγορα γίνεται, και ακολούθησε τα όνειρα σου. Στο δρόμο θα βρεις και τον άντρα που θα τα στηρίξει.

__________________
5.


Α, μπα, πως αποκτά αυτοεκτίμηση και χιούμορ μια 17χρονη σήμερα;

Η αυτοεκτίμηση είναι δυστυχώς, (για μερικούς, ευτυχώς), κάτι με το οποίο προικίζεσαι από το οικογενειακό σου περιβάλλον, από τα παιδικά σου χρόνια. Αν είσαι πίσω σε σχέση με τους άλλους στα 17 σου, να ξέρεις ότι είναι αυτός ο λόγος, και όχι προσωπική σου αποτυχία. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, και πρέπει να το έχεις υπόψη σου.


Αυτό δε σημαίνει ότι είσαι καταδικασμένη. Επίσης, δεν σημαίνει ότι αυτό σου δίνει λαβή για να μισείς, να φθονείς ή να ζηλεύεις. Είπαμε, είναι ζήτημα τύχης. Ούτε οι ευνοημένοι το διάλεξαν. Δεν σου δίνει ελεύθερο να κατηγορείς για μια ζωή τους γονείς σου, ούτε είναι δικαιολογία για να μην προσπαθήσεις. Κυρίως, πρέπει να ξέρεις ότι δεν είναι κάτι που δεν αλλάζει. Είναι δώρο μέχρι κάποια ηλικία, αλλά σύντομα παίρνεις εσύ το τιμόνι στα χέρια σου.


Τα κακά νέα είναι ότι έχεις πολλή δουλειά μπροστά σου. Τα καλά νέα είναι ότι η επίκτητη αυτοεκτίμηση, αυτή που κερδίζεις μόνη σου, έχει πολύ πιο βαθιές ρίζες, είναι πολύ πιο ανθεκτική, και απείρως πιο ελκυστική από αυτή που σου έχει χαριστεί. Οπότε ανασκουμπώσου και ξεκίνα. Ξεκίνα να εκπαιδεύεις τον εαυτό σου στα πάντα, και βρες σε τι είσαι λίγο πιο καλή από τους άλλους. Μόλις το βρεις, άρχισε να δουλεύεις επίμονα πάνω σε αυτό, και μην σταματήσεις ποτέ. (Δεν χρειάζεται να είναι ένα, αλλά το ένα από αυτά πρέπει να το κυνηγάς ιδιαίτερα επίμονα). Μην παλεύεις για πράγματα που νομίζεις ότι θα σε κάνουν πιο αρεστή στους άλλους. Μην προσπαθείς για πράγματα που είναι της μόδας, που κάνουν οι διπλανοί, που νομίζεις ότι θα σε κάνουν πιο κουλ. Μόνο για αυτά που αγαπάς, και γι' αυτά που βλέπεις ότι έχεις κάποια ευχέρεια παραπάνω. Μην επαναπαυτείς ποτέ στην ευχέρεια. Διάλεξε φίλους προσεκτικά, για την καθαρή τους ψυχή και για την αγάπη τους. Αγάπα τους κι εσύ. Μην κάνεις παρέες από συμφέρον – δεν βγαίνει ποτέ σε καλό, γιατί πάντα είναι με αντάλλαγμα – και μην κάνεις παρέες μόνο επειδή θεωρούνται κουλ.


Αν κάνεις όλα αυτά, και κερδίσεις σε αυτοεκτίμηση, θα έχεις την απαραίτητη ηρεμία ψυχής για να κάνεις και την πλάκα σου.


__________________
6.

Έχουμε ένα μικρό ραδιόφωνο με τζάμια γύρω-γύρω / βιτρίνα της πόλης λέμε.
Τον τελευταίο καιρό, έξω από το σταθμό μας, στο παγκάκι, νεαρά - ξερωγω εικοσάχρονα- ζευγαράκια βγάζουν τα μάτια τους, χωρίς να ξεντύνονται μεν, προσφέροντας δε ένα φάσωμα/χούφτωμα διαρκείας ως θέαμα για τους παραγωγούς και καλεσμένους του σταθμού. Μιλάμε για πολύ μέλι. Συνολική διάρκεια γύρω στο 4ωρο μέσα στη μέρα. Χωρίς τις διαφημίσεις. Το καλύτερο είναι ότι ο σταθμός έχει στόρια σι-θρου από τη μία μεριά, έτσι ώστε όταν τα κλείνουμε (κυρίως για ψυχολογικούς λόγους) εμείς βλέπουμε το φασίδι, και αυτοί (ω! καταστροφή) δεν το ξέρουν. Έχοντας μεταδόσει κάποιες περιπτύξεις, έχοντας κλείσει τα μάτια σε άλλες, βαρεθήκαμε (είναι και τα ίδια ζευγαράκια πάνω κάτω), και επιθυμούμε να δράσουμε με κάποιο ευφάνταστο τρόπο.
Θέλοντας να αποφύγουμε το 'μάλωμα', ψάχνουμε να τους κάμουμε μια φάρσα, ώστε να γελάσουν μεν, να αισθανθούν και λίγο άσχημα δε.
Προβληματισμός με γλωσσόφιλο.
Έχεις καμιά ιδέα;

Ναι. Αφήστε τα παιδιά ήσυχα.

__________________
7.


Λένα μου,

Είμαι με τον σύντροφό μου έξι χρόνια από τα οποία μένουμε μαζί τα τέσσερα. Το θέμα μου είναι η μικρή φοιτήτρια αδερφή του. Αντιμετωπίζει πολλά και διάφορα προβλήματα, οικονομικά, συναισθηματικά και άλλα. Κάθε φορά λοιπόν που κάτι δεν της βγαίνει όπως θα ήθελε (χωρίζει με τον γκόμενο, μαλώνει με φίλες, δεν περνάει μαθήματα) έρχεται σπίτι μας και μυξοκλαίει για την άδικη ζωή. Οπότε για να είμαι ειλικρινής ξέρω πως δεν μπορώ και ούτε θέλω να αλλάξω εκείνη, απλά με προβληματίζει το πως κάθε φορά τα χάνει ο σύντροφός μου. Κάθε φορά που εκείνη χωρίζει με γκόμενο ή δεν της φτάνουν για το νοίκι εκείνος γίνεται χαλί. Αυτά καλά θα ήταν εάν εκείνη δεν είχε μάθει πως είναι απολύτως οκ να παίρνει τηλέφωνα όποτε τις καπνίσει, να έρχεται σπίτι μας και να μένει σε εμάς μέχρι να της φύγει το πρόβλημα και άλλα. Εμείς δουλεύουμε και δύσκολα τα βγάζουμε πέρα από χρήματα. Θέλω να γυρίσω σπίτι μου, να βάλω φόρμα και να μαγειρέψω ήρεμα, ζητάω πολλά;; Γενικά με ανησυχεί που ο φίλος μου κάνει σαν να είναι υπεύθυνος για τα πάντα της, κι εκείνη το θεωρεί από εκείνον. Έχουμε πολλές συζητήσεις και τσακωμούς γύρω από το θέμα και δεν σηκώνει κουβέντα, μου λέει συνέχεια πως την κακολογώ και άλλα τέτοια. Ξέρω πως είναι ευαίσθητο θέμα αλλά όταν εκείνη έχει έρθει σπίτι και με ρωτάει ο φίλος μου εάν μπορεί να μείνει εκείνη και μάλιστα μπροστά της, νοιώθω εκβιασμό πως να το κάνουμε! Μάλιστα να τονίσω πως είμαστε αγαπημένοι και τους τελευταίους μήνες μιλάμε για στεφάνια. Δύσκολα τα πράγματα.- nisafi

Αν μιλάτε για στεφάνια, ή θα δεχτείς αυτό που συμβαίνει όπως συμβαίνει, ή δεν θα μιλάς για στεφάνια. Λυπάμαι, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Έτσι θα είναι, για πάντα. Και να παντρευτείτε, και αυτή να παντρευτεί, και παιδιά να κάνει, πάλι στον αδερφό της θα έρχεται να κλαίει. Όταν παντρεύεσαι, παίρνεις και την οικογένεια μαζί, και αυτό που βλέπεις τώρα, αυτό είναι. Δεν θα αλλάξει. Ή, μπορεί να αλλάξει: να γίνει ακόμη χειρότερο. Η σχέση που έχουν τα αδέρφια έχει δημιουργηθεί πολύ πριν εμφανιστείς εσύ, και είναι ένα σύμπλεγμα που ορίζει και τους δύο, είναι κάτι που είναι συνυφασμένο με την ύπαρξή τους, και όπως βλέπεις, δεν έχουν καμία απολύτως πρόθεση να το αλλάξουν.


Για να σε βοηθήσω στην απόφαση: δεν φταίει (μόνο) η αδερφή του. Σου είναι πιο εύκολο να τα ρίξεις όλα σε αυτή, γιατί αν δεν το κάνεις, και αρχίσεις να ψάχνεις το μερίδιο στον φίλο σου, αυτό που του αντιστοιχεί, θα αναγκαστείς να πάρεις κι εσύ ευθύνη, διότι αν έχει μια συμπεριφορά που δεν εγκρίνεις με τίποτα, και επιπλέον σου δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα σου, τότε είναι η σχέση που έχεις αυτή που θέλεις; Μήπως η ιστορία με την αδερφή του είναι χαρακτηριστική για το πώς σε υπολογίζει και σου φέρεται και σε άλλα ζητήματα;


Αν μείνεις, και αν καταφέρεις να το δεχτείς, υπάρχει περίπτωση να γίνετε σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι σε αυτό το θέμα. Δεν θα αλλάξει, αλλά θα είναι διαφορετικά. Αν δεν μπορείς να το δεχτείς – όχι ότι η κοπέλα είναι όπως είναι, ξαναλέω, αλλά ότι ο σύντροφός σου είναι αυτός που είναι – μην μιλάς για στεφάνια, μέχρι να το λύσεις μέσα σου. Έχουν χωρίσει οικογένειες για τέτοια θέματα, δεν είναι καθόλου αμελητέα.

65

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#3...δεν ανοιγουν τα ματια μου απο το πολυ κλαμα... Βάλε δύο κουταλάκια του γλυκού στην κατάψυξη. Βγάζε τα και κόλα τα επάνω στα ματάκια σου όταν πρίζονται. Πρόσεξε όμως γιατί Θα σε ανακουφίζουν μόνο επιφανειακά.
Αγαπητή #7,Με κάθε σεβασμό στο πρόβλημά σου, και με αφορφή την κατάθεσή σου, θα ήθελα να καταθέσω κι εγώ μια-δυο αλληλοσυνδεόμενες παρατηρήσεις που έχω κάνει τελευταία. Η πρώτη αφορά στη "μανία καταδίωξης" (ας μου επιτραπεί η έκφραση, χωρίς Αγαπητή #7 να αναφέρεται συγκεκριμένα σε σένα) των γυναικών με τις αδερφές και τις κολλητές των συντρόφων τους. Όλο και περισσότερες γυναίκες στο ευρύτερο περιβάλλον μου εκτοξεύουν κατηγορίες και παράπονα/προβληματίζονται έντονα για τη στενή σχέση των συντρόφων τους με τις αδερφές και τις καλύτερές τους φίλες (σε βαθμό να υπονοούν, να απεργάζονται, ή και να απαιτούν από αυτούς να τις κάνουν πέρα από το κέντρο ζωή τους, να τις βάλους σε κάποιο περιθώριο όπου εκείνες δεν θα ενοχλούν τη ζωή που οι εν λόγω γυναίκες έχουν οραματιστεί με τον καλό τους). Και, άντε, αυτό με τις κολλητές φίλες να το καταλάβω (με δυσκολία) γιατί ομολογουμένως είναι μειοψηφία όσες/όσοι πιστεύουν στη φιλία χωρίς ερωτικό περιεχόμενο μεταξύ γυναικών και αντρών. Αλλά αυτό με τα αδέρφια δεν το χωράει το μυαλό μου βρε παιδιά. Τα αδέρφια σου είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά κομμάτι από εσένα,τις περισσότερες φορές πιο ζωτικό κομμάτι από τους γονείς, και ενίοτε το κομμάτι που σε κρατάει όρθιο όταν άλλα κομμάτια που επέλεξες να κάνεις δικά σου αποκοπούν από σένα (σύντροφοι, τέκνα, κτλ.). Όταν τυχαίνει να είσαι δε μεγάλη αδερφή ή μεγάλος αδερφός, μεγαλώνεις με μια ιδιότητα κατά τι αδερφική, κατά τι γονεική. Η αίσθηση ευθύνης που νοιώθεις για το αδερφάκι σου είναι μεγάλη (αλλά, όταν η σχέση σας είναι υγιής, ευχάριστη) και σε έναν βαθμό αισθάνεσαι υπεύθυνη/ος για την ευδαιμονία του. Πρόκειται για μια σχέση που σε πολλές κουλτούρες--όπως και στην αρχαία Ελληνική--θεωρείται πιο σημαντική και από τη γονεική (πόσω μάλλον τηνερωτική! Το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης ενέπνευσε αριστουργήματα που άλλαξαν τον ρου του κόσμου μας. Άνθρωποι σκοτώνουν και σκοτώνονται χιλιετίες τώρα για τα αδέρφια τους. Θυσιάζουν και θυσιάζονται. Δεν θέλω να ακουστώ μελοδραματική, αλλά αναρωτιέμαι αν όλες αυτές οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα αυτής της σχέσης, των αξιών που σχετίζονται με αυτήν και την υποστηρίζουν. Αδέρφια δεν έχουν; Ή να πιστέψω ότι είναι τόσο δυσλειτουργικές οι οικογένειες από τις οποίες προέρχονται οι ίδιες ώστε δεν θέλουν να έχουν πολλά-πολλά με αυτές και θα προτιμούσαν και οι σύντροφοί τους να έχουν φυτρώσει σαν τα λάχανα; Χωρίς υποχρεώσεις οικογενειακές, χωρίς δεσμούς άλλης φύσεως... Μην τα ισοπεδώνουμε όλα βρε παιδιά. Ας νοιώθουμε λίγο και έξω από τον μικροκοσμό μας. Προσωπικά, με όσα έχουν δει τα μάτια μου και έχουν ακούσει τα αυτιά μου, αν καταλάβαινα ότι ο σύντροφός μου είχε για πολύ καιρό θέματα με τον αδερφό μου για τα οποία δεν ευθυνόταν ο δευτερος, κυρίως επειδή η παρουσία του αδερφού μου του χαλούσε την κάτι-σαν-οικογενειακή του φαντασίωσή για την κοινή μας ζωή και τον κατηγορούσε κι από πάνω (όπως συμβαίνει κατά τη γνώμη μου εδώ στο #7) θα είχε πάρει πόδι με συνοπτικές διαδικασίες, όσο κι αν με πονούσε αυτό, γιατί η στάση του θα έδειχνε έναν άνθρωπο που καταλαβαίνει την έννοια "οικογένεια" με πολύ εγωιστικούς, αυτο-εξυπηρετικούς, μονολιθικούς όρους, άρα έναν άνθρωπο στον οποίο δεν μπορώ να επενδύσω για τη δημιουργία οικογένειας. Η δεύτερη παρατήρηση αφορά στο γεγονός ότι ποτέ στη ζωή μου δεν έχω ακούσει άντρα να παραπονιέται για τη σχενή σχέση της συντρόφου του με τα αδέρφια της (οι κολλητοί φίλοι είναι ωστόσο ένα άλλο θέμα εδώ). Τα συμπεράσματα δικά σας.
Εγώ πάντως που είμαι μοναχοπαίδι, όχι, δεν την καταλαβαίνω τη σχέση μεταξύ αδερφιών. Πολλές φορές μάλιστα μου φαίνεται παρασιτική για κάποιο από τα αδέρφια, συνήθως το πιο δυνατό, από αυτά που έχω δει από το οικογενειακό μου περιβάλλον (δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες). Λίγες φορές είναι εντελώς ισότιμες.Μιλώντας σαν μοναχοπαίδι μπορώ με ασφάλεια να πω ότι δημιουργούμε δεσμούς άλλης φύσεως με ανθρώπους που δεν είναι αίμα μας, αλλά τους έχουμε διαλέξει και μας έχουν διαλέξει και αυτό είναι εξίσου σημαντικό. Oh wait, αυτοί οι δεσμοί επεκτείνονται και μεταξύ δύο συντρόφων. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα ανησυχίας για cheating, απλά η κοπέλα της 7 δε θέλει να έρχεται σπίτι της ένας άνθρωπος στο ντούκου και να τη φέρνει προ τετελεσμένου ο σύντροφος. Ο σύντροφος θα έδειχνε άραγε την ίδια κατανόηση αν η κοπέλα της 7 έφερνε σπίτι για διανυκτέρευση την αδελφή της ή μία αδελφική της φίλη όποτε εκείνη είχε τα αντίστοιχα προβλήματα? Εκεί είναι το θέμα, όχι στο πρόσωπο. Και φυσικά στα practicalities που δημιουργούνται όταν έρχεται κάποιος ξένος να μείνει στο σπίτι, όποτε του καπνίσει. Στην τελική, πάλι σαν μοναχοπαίδι, κάποιες φορές είναι καλό να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας με πυγμή και μόνοι μας. Όχι απομονωμένοι, αλλά χωρις να γινόμαστε βάρος σε κάποιον άλλον.
"αδέρφια δεν έχουν";;σορρυ κιόλας αλλά όχι δεν έχουν όλοι αδέρφια.είτε είναι το σπάνιο εκείνο είδος ανθρώπου που λέγεται μοναχοπαιδι,είτε είναι αποξενωμενοι από τα αδέρφια τους και δεν έχουν ούτε τις τυπικες σχέσεις.στην κοινωνία που οι μισές οικογένειες είναι σφαγμενες για περιουσιακα,είναι λίγο ουτοπικό κατά την ταπεινή μου άποψη να μιλάμε για την ιδεατη αδελφικη σχέση.μπράβο για τη σχέση σου με τον αδερφό σου,αλλά μην το γενικεύεις,δεν ισχύει.
Βρε παιδιά, νομίζω ότι το συγκείμενο ήταν ξεκάθαρο. Φυσικά και δεν εννοώ ότι όλοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν αδέρφια, ούτε ότι όλοι έχουν. (Αν είναι δυνατόν!) Επειδή φαίνεται ότι τίποτα δεν εκχωρείται από το χώρο του αυτονόητου εδώ, εξηγώ ότι δεν γίνεται ΌΛΕΣ αυτές οι γυναίκες που έχουν πρόβλημα με τις αδερφές των συντρόφων τους να μην έχουν αδέρφια--ή, ακόμη κι αν δεν έχουν οι ίδιες, να μην γνωρίζουν κάποια πράγματα για την αδερφική σχέση. Θεωρώ αυτονόητο, επίσης, ότι στη διάρκεια της ζωής μας δημιουργούμε σχέσεις άλλες, πέραν των οικογενειακών πολύ δυνατές, και για κάποιους ανθρώπους ακόμη δυνατότερες. Άλλωστε, ως γνωστόν, οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε. Αυτό δεν έχει άμεση σχέση με αυτό που λέω όμως. Τα δύο είδη σχέσεων (αδερφική σχέση και ερωτική σχέση) δεν πρέπει να αναιρούν το ένα το άλλο. Εδώ όμως φαίνεται ότι αντί να λειτουργούν συμπληρωματικά, λειτουργούν ως ασύμβατα μεταξύ τους, με τα προνόμια να δίνονται από τις γυναίκες στις οποίες αναφέρομαι στην ερωτική σχέση και οι οποίες αναθέτουν στις αδερφές των συντρόφων τους τη θέση που θα είχε οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε "ξένη." Αυτό είναι που μου φαίνεται αδιανόητο! Όταν ισχυρίζεσαι ότι αγαπάς έναν άνθρωπο αγαπάς όλες του τις ιδιότητες και μαζί με αυτές τη δική του έγνοια και αγάπη για άλλους ανθρώπους (αν όχι απαραίτητα τους ίδιους). Διαφορετικά, αν δεν μπορείς να αγαπήσεις όλα του τα κομμάτια παρά μόνο όσα σχετίζονται άμεσα με εσένα και τη δική σου ευδαιμονία μαζί του, δεν είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος για εκείνον/δεν είναι αυτός ο κατάλληλος άνθρωπος για σένα. Απλά τα πράγματα. Όσο για τα μοναχοπαίδια (και έχοντας χρόνια στη ζωή μου ένα τέτοιο), το να μην έχεις η ίδια/ο ίδος αδέρφια δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να νοιώσεις έναν άνθρωπο που έχει. Αλίμονο αν έπρεπε να έχουμε βιώσει όλα τα πράγματα για τα οποία δείχνουμε κατανόηση ή/και ενσυναίσθηση.
Οκ δεκτό αυτό,αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνω τη σχέση που έχουν όλα αυτά με την ερώτηση. Επαναλαμβανομαι, αλλά η αδελφικη σχέση,ιδανική,ιδεατη η οτιδήποτε, δεν μπορεί να χρησιμοποιειται σαν λόγος για να μπουκαρεις στο σπίτι του αδελφού-αδελφής.άλλο να υπάρχει λόγος και θέμα και άλλο να κάνεις κατάχρηση της φιλοξενίας επειδή "είσαι οικογένεια".
#3 δεν σκεφτομαι εσενα που κλαις! Σκεφτομαι τα καημενα τα παιδακια σου, ειδικα αν ειναι αγορι ποσο μεγαλη, ΤΕΡΑΣΤΙΑ, απορριψη θα παρει απο σενα! Να, κατι τετοιες γυναικες γινονται κακες μανες!
Αχ όχι, ένα άλλο είναι, πιο κλαμπέ (πώς να το πω η έρμη που μεγάλωσα με γαλλικά και πιάνο). Πάει κάπως έτσι:Τουρουρουρου του τουρου (δις)άι άι κεν φιλ ετ νομίζω.Τώρα που το λες όμως, το je t'aime είναι must για τέτοιες περιπτώσεις.
@3Εξαντλημένη ανεμόνη, πρώτα απ'όλα είναι τιμή σου που ο φίλος σου, σου εκμυστηρεύτηκε τις προτιμήσεις του. Στην κοινωνία που ζούμε, δυστυχώς, δεν μπορεί να πει σε οποιονδήποτε είναι δίπλα του σε καφέ/κλαμπ/παραλία πόσο του αρέσει ο θεογκόμενος που περνάει, ούτε μπορεί να ξένοιαστα να κάνει λάικ ή να ποστάρει ό,τι του αρέσει. Δεν μπορεί εύκολα να πει ποιο ήταν το πιο γαμάτο σεξ που έκανε, στην περίπτωση που το έκανε με άντρα. Δεν είναι ελεύθερος όπως εσύ. Και επειδή εσύ έχεις ξεχωριστή θέση στη ζωή του, σε εσένα εκφράστηκε ελεύθερα. Δεν σε ρώτησε αν τον αφήνεις να είναι bi. Είναι. Ούτε σου το δήλωσε όπως λες. Ούτε είσαι η εφορία, ούτε οι άνθρωποι υποχρεούνται να δηλώνουν με ποιον κάνουν έρωτα. Το ότι εσύ δήλωσες τις πεποιθήσεις σου σχετικά με την σεξουαλικότητα, δεν τις κάνει βαρυσήμαντες. Βέβαια, οι δικές σου δηλώσεις σχετικά μ'αυτό, θα ήταν λόγος για χωρίσετε τους δρόμους σας και όχι επειδή εκείνος είναι bi αλλά επειδή οι απόψεις σου βάζουν Χ σε ανθρώπους με βάση μια καθαρά προσωπική προτίμηση, που δεν επηρεάζει τη ζωή σου με κανέναν τρόπο. Και γιατί κλαις; Επειδή είναι bi; Επειδή παρά τις ξεκαθαρισμένες πεποιθήσεις σου εκείνος έκανε το δικό του; Επειδή φοβάσαι μήπως ερωτευτείτε τον ίδιο γκόμενο; Ή επειδή σου λείπει ο φίλος σου; Δεν έφυγες εσύ από τη φιλία σας. Η σχέση σας σε απέβαλε επειδή δεν μπορούσε να ζήσει με την ανωμαλία που της προκαλούσαν τα συναισθήματα σου.Μακάρι κι ένας δικός μου φίλος να μου έλεγε ότι είναι γκέι. Εκτός του ότι θα μπορούσαμε να λέμε για τα γκομενικά και τα ερωτικά του ακριβώς όπως λέμε για τα δικά μου, θα μου έδινε την ευκαιρία να τον ελευθερώνω, κάθε φορά που θα ένιωθε φυλακισμένος. Τέλος πάντων, έχεις την πολυτέλεια να είσαι ελεύθερη να πιστεύεις ό,τι θέλεις και να το λες. Άφησε τον φίλο σου να κάνει ελεύθερα ό,τι θέλει, στο κρεβάτι του τουλάχιστον μιας κι εκεί ευτυχώς είναι ελεύθερος) και βρες κάποιον άλλον.
Λένα, πώς θα σου φαινότανε να είχες σε κάποιο σημείο της στήλης σου 10 ερωταπαντήσεις με αυτά που διαβάζουμε απαραιτήτως κάθε εβδομάδα, ένα πάνθεον συχνών ερωτήσεων δηλ, όπως η ερώτηση 1 "είμαι σε σχέση με ένα καλό παιδί, αλλά δε νιώθω έρωτα, να μείνω στο σιγουρο ή να ψάξω το πάθος;"; Άλλες πιθανές ερωτήσεις θα μπορούσαν να είναι: "εγώ τον θέλω, αυτός δε με θέλει, τι να κάνω;" ,"υπάρχει αληθινή φιλία;",¨μου αρέσει κάποιος από το σχολείο αλλά δεν ξέρω αν του αρέσω, τι να κάνω;" κ.ο.κ.
#7Τα πράγματα για μένα είναι απλά.. όταν ο σύντροφός σου δεν νοιάζεται να αλλάξει ή έστω να βελτιώσει κάτι που μπορεί να σε κάνει να δυσφορείς (αντίστοιχα και εσύ βέβαια) τότε φασκελοκουκουλοστα... Το σπίτι μας είναι το άσυλο μας.. αν δεν μπορούμε να ησυχάσουμε εκεί, τότε δεν μπορούμε πουθενά.. Η ζωή είναι μικρή για τέτοια ταλαιπωρία... κάνε μία τελευταία και σοβαρή κουβέντα στον σύντροφό σου (εννοείται μακριά από όλους και από όλα που θα μπορούσαν να του αποσπάσουν την προσοχή) και αν δεν είναι διατεθειμένος να βρείτε από κοινού την οποιαδήποτε λύση που θα μπορούσε να βοηθήσει την σχέση σας... τότε κάντην με ελαφρά γιατί είναι μόνο η αρχή του παγόβουνου αυτό που βλέπεις...
#3Είχα καιρό να θυμώσω τόσο με κάτι που διάβασα.Αποδείχτηκες πολύ κατώτερη των περιστάσεων για το φίλο σου, ο οποίος παρά το γεγονός ότι γνώριζε τις απόψεις σου (αν και δε νομίζω ότι αυτό το ρατσιστικό εξάμβλωμα δικαιούται να λέγεται άποψη), είχε τα κότσια να σου το εκμυστηρευτεί.Είσαι ανεκδιήγητη. Και παρτάκιας.Σου αξίζουν όσα περνάς και δε φοβάμαι για τα μάτια σου. Δυστυχώς δε μπορώ να πω το ίδιο και για τα μυαλά σου.Καλή τύχη. Η μοναξιά είναι ένα βρακί που χρειάζεται ιδιαίτερα επιδέξιο κ@λ@.
#3 Είναι τόσο εκνευριστικό το κείμενο αυτής της "ανεμόνης" που το μόνο που θα μπορούσα να της πω είναι ότι τα μάτια της δεν ανοίγουν επειδή έβαλε μόνη της τα χέρια της και τα έβγαλε. Ακόμη προσπαθώ να φανταστώ την σκηνή του χωρισμού και συγκεκριμένα να μαντέψω τα λόγια που του είπε του ανθρώπου για να τον βγάλει από την ζωή της.Δηλαδή, τι περίμενε να της απαντήσει; "Θα γίνω κάποιος άλλος για να μην πονέσουν τα ματάκια σου";
Α, όχι Hai, το ότι πονάνε τα ματάκια της δεν το είπε για να γυρίσει πίσω ο φίλος, το είπε για να κόψει τη σειρά και να της απαντήσει γρηγορότερα η Λένα! Είπαμε! Φιλία - φιλία, αλλά όχι και να περιμένουμε με τους πολλούς!
#1 Πόσοι άνθρωποι έχουν καταστρέψει τις ζωές τους πιστεύοντας αυτό το παραμύθι, ότι δηλαδή οι μεγάλοι έρωτες έχουν πόνο και πως οι διαρκείς καβγάδες δείχνουν πάθος κλπ και ποστάρουν με έκσταση αποφθεύγματα του στυλ "οι μεγάλοι έρωτες δεν ξύπνησαν ποτέ στο ίδιο κρεββάτι" και άλλες τέτοιες μπούρδες. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να αξιολογήσω αν έχεις μια καλή σχέση ή όχι, αυτό το ξέρεις εσύ. Αν όμως το κριτήριο σου περί πάθους είναι το ότι δεν έφτασες να πέφτεις στα πατώματα, προφανώς δεν το έχεις ζήσει και πίστεψε με δεν είναι καθόλου ηρωικό και μουράτο όπως τα περιγράφουν ο Παντελίδης και ο Οικονομόπουλος (μόνο αυτούς ξέρω). Είναι χάλια, πολύ χάλια όμως. Μπορεί και να σου συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή σου αλλά βρε παιδί μου, να το επιδιώκεις κιόλας... Πάντως αν θες σώνει και ντε τη συνταγή θα βρεις πολλές στις ιστορίες που δημοσιεύονται εδώ, καλή επιτυχία!!!
#4 Aν δεν μπορείς να βρεις το νόημα της ζωής σου μέσα στην ερωτική σχέση σου, παραδέξου το αυταπόδεικτο : Πρόκειται για μια ακόμα ερωτική σχέση και τίποτα περισσότερο. Μην παρασύρεσαι σε μεγάλα λόγια. Τί ακριβώς θα επενδύσεις σε αυτόν, αφού δεν δέχεται να κάνεις αυτά που αγαπάς και σε εμπνέουν, αυτά για τα οποία διψάς; Εκείνος τί ακριβώς θα επενδύσει σε εσένα ξέροντας ότι άλλα θα θέλεις και άλλα θα κάνεις; Εκείνος δεν πρέπει πρώτος να υπερασπίζεται αυτή την ανάγκη σου και την ικανοποίησή της αν είναι να επενδύσεις σε εκείνον; Kαι, αντίστοιχα, εσύ πρώτη την δική του; Εν ολίγοις, για να γίνει αυτό δεν πρέπει να ταιριάζετε και να τα βρίσκετε σε αυτά τα βασικά, δηλαδή; Πώς θα γίνει; Άλλα θα θέλει ο ένας από τη κοινή ζωή σας, άλλα θα θέλει ο άλλος και θα είστε σύντροφοι ζωής; Σου φαίνεται ok αυτή η πρόδηλη έλλειψη σύμπνευσης; Θα τσουλήσει με σοβαρότητα, ας πούμε, η σχέση με αυτά τα δεδομένα και για πόσο;Το συναίσθημα μόνο του δεν φτάνει για να δεσμευτείς. Αν θες την γνώμη μου, ξεμπέρδευε με αυτές τις συναισθηματικές ανοησίες. Δύο άνθρωποι που είναι ερωτευμένοι είναι απλά δύο άνθρωποι που είναι ερωτευμένοι. Ούτε χαλασμένος έρωτας είναι απαραίτητα ούτε λάθος επιλογή ούτε συντηρητισμός (αυτά είναι σαχλές εικασίες). Μια όμορφη (και δυνατή πιθανόν) εμπειρία που βεβαίως έχει να σου δώσει και να σου μάθει - με θετικό ή αρνητικό τρόπο ή και τα δύο. The end.Τί συνεννοήσεις κάνουν και τί προσφέρει ο ένας στον άλλον από όσα έχει ανάγκη και επιθυμεί, πώς αντανακλά την ποιότητά του, πόσο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του, πόσο ταιριάζει στον και εκτιμάει τον εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο του, παίζουν καθοριστικό ρόλο για την δέσμευση, γιατί η δέσμευση αποτελεί πορεία ζωής και όχι μόνο έναν ακόμα περίπατο στην εξερεύνηση.
#7 Δεν είναι αμελητέο το πρόβλημά σου considering ότι σκέφτεσαι να παντρευτείς τον σύντροφό σου. Να ξέρεις ότι θα παντρευτείς και το "πακέτο του". Μην προχωρήσεις σε δέσμευση (γάμο) πριν το λύσεις. Θα σε βασανίζει και μετά θα γίνει χειρότερο και μπορεί να σου διαλύσει τη σχέση. Αν αποφασίσεις να προχωρήσεις ετοιμάσου για κάποιες σημαντικές υποχωρήσεις!
#7 Χμ! Δεν είναι σωστή η συμπεριφορά του φίλου σου. Στο λέω ευθέως. Δεν μπάζουμε μέσα στο σπίτι που συζούμε με την κοπέλα μας κάποιον/α - οποιονδήποτε/αδήποτε (και η ίδια μας η μάνα να είναι, και η ίδια μας η αδερφή) - αν δεν έχουμε την έγκριση από την σύντροφό μας. Πολλώ δε μάλλον δεν την φέρνουμε σε δύσκολη θέση ρωτώντας την μπροστά σε τρίτους με σκοπό να την εκθέσουμε έτσι ώστε μετά να μην μπορεί παρά να δεχθεί το τετελεσμένο ως και δική της απόφαση. Λυπάμαι. ΔΕΝ ΣΕ ΣΕΒΕΤΑΙ ΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ. ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΩΡΕΙ ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟ. Όταν αποφασίζουμε να μοιραστούμε τη ζωή μας με έναν άλλον άνθρωπο, ΑΥΤΟΣ ο άνθρωπος μπαίνει για εμάς πρώτα και πριν από όλους τους άλλους - ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ τους άλλους ανθρώπους. Διότι αυτόν επιλέξαμε ως σύντροφο της δικής μας ζωής. Αυτό σημαίνει η επιλογή μας. Αλλιώς, μπορούσαμε να επιλέξουμε την αδερφή μας, εν προκειμένω.Και, ούτε λόγος. Σαφώς και κατηγορηματικώς ΔΕΝ παντρεύεσαι ΚΑΙ την οικογένεια του άλλου, όταν παντρεύεσαι κάποιον. Τί είδους νοοτροπία είναι αυτή, αν όχι μεσαιωνική; Διαφορετικά, οφείλεις να δηλώσεις στον/στην σύντροφό σου ότι δεν πας μόνος σου, δεν είσαι αυτόνομος και ότι σε ακολουθεί κατά πόδας μια οικογένεια με την οποία εκείνη/ος (ο/η σύντροφος σου, δηλ.) θα είναι εξίσου παντρεμένος/η, άπαξ και σε επιλέξει. Και ότι η σύνδεσή σου με αυτήν (την οικογένεια/κάποιο μέλος της) θα υπερβαίνει την ισοτιμία της συντροφικής σας σχέσης. Οτιδήποτε άλλο ανήκει σε παλιές κουλτούρες, στις οποίες ισχύουν άλλα αυτονόητα, όπως ότι η οικογένεια/η φατρία/το γένος ξεπερνούν το άτομο και του επιβάλλονται. Σε αυτό το σημείο, κρίνω σκόπιμο να ενημερώσω την αγαπητή στήλη ότι έχουμε 2015.
Σπεύδω να συμφωνήσω. Επειδή στην Ελλάδα γίνεται δε σημαίνει ότι είναι και σωστό ή λογικό. Ναι, προφανώς δε θα φτύσεις την οικογένεια και τους ανθρώπους που σε μεγάλωσαν, αλλά από την άλλη ποιός είναι η προτεραιοτητά σου πλέον, ποιόν θα λάβεις υπόψη σου; Αν η κοπέλα της ερώτησης είχε κι εκείνη μια αδερφή ή εναν αδερφό και κάθε φορά που το ίδιο συνέβαινε στην αδερφή της ερχόταν σπίτι τι θα γινόταν; Τι θα γινόταν αν τα δύο διαφορετικά αδέρφια των συντρόφων ήθελαν και τα 2 υποστήριξη και να μείνουν στο σπίτι;
Α, και για να διευκρινίσω. Προφανώς και δε θα αρνηθούμε στον άλλον που έχει ανάγκη βοήθεια, αλλά δεν παγιδεύουμε το σύντροφό μας ρωτώντας τυπικά μπροστά του.
Το ότι η αγαπητή στήλη είναι ενήμερη ως προς το έτος που διανύουμε, το έχει αποδείξει πολλάκις. Έχει επίσης κάνει σαφές πως σέβεται την οικογένεια αλλά δεν θεωρεί πως έχουμε χρέος κιόλας να την κουβαλάμε όταν γίνεται τύραννος. Όσο για την κοπέλα, για να σχολιάσω με την ευκαιρία και την ερώτηση, πιστεύω πως δεν ξέρει πώς να το εκφράσει, δείχνοντας ότι την ενοχλεί ο τρόπος και η ευκολία με την οποία συμβαίνει, όχι να κάνει τον σύντροφό της να νομίσει ότι δε θέλει την αδερφή του. Θα της πρότεινα να έρθει πιο κοντά με την αδερφούλα, η οποία είναι και η Νο1 νταντά όταν με το καλό έρθει κανένα κουτσούβελο. Η τρυφερότητα και η συμπαράσταση μεταξύ των αδερφών, σπάνια είναι μονόπλευρη.
Πόντια, wtf?! Τέλος πάντων, δεν ξέρω γιατί το πήρες προσωπικά (θά 'χεις τους λόγους σου, εσύ τους ξέρεις). 1) Την στήλη δεν την γράφεις εσύ. Άρα δεν είναι δική σου για να θίγεσαι και να σπεύδεις να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα.2) Οι αναγνώστες της στήλης προφανώς δεν είναι μία συμπαγής μάζα. Αυτό δα έλειπε, να το ξέχασα, όπως μερικοί και μερικές...3) Αναφερόμουν στο πρόσωπο που έγραψε ότι εν έτει 2015 (αλλά εκείνη την στιγμή θεωρώ ότι πρέπει να ξέχασε τη χρονολογία που διανύουμε) παντρευόμαστε με οικογένειες αντί με πρόσωπα. Ήταν αρκετά σαφές θαρρώ ότι αναφερόμουν στην Α, μπα. Εκείνη το έγραψε. Τα παράπονά σου λοιπόν στη διεύθυνση, που σου το έχει αποδείξει πολλάκις και τώρα σε διέψευσε. Σε εμένα, τί τόπο θα πιάσουν; Επί της ουσίας του θέματος, θεωρώ το σχόλιό σου υποστηρικτικό της άποψης ότι πρέπει να συνεχίσει η ίδια κατάσταση, χωρίς η κοπέλα να θέσει τους όρους της και να απαιτήσει σεβασμό από τον σύντροφό της. Τί θα πει να έρθει κοντά με τη νυφούλα της, όταν η ίδια η νυφούλα της δεν την σέβεται; Εκτός κι αν εσύ πιστεύεις ότι δεν θα έπρεπε να καταλάβει μόνη της ότι δεν μπορεί να μπαινοβγαίνει όποτε θέλει στο σπίτι της κουνιάδας της, από την στιγμή που η πρόσκληση δεν προέρχεται ΚΑΙ από την κουνιάδα της. Εσύ έτσι φέρεσαι στα σπίτια των συγγενικών σου ζευγαριών; Λυπάμαι, Πόντια. Διαφωνώ. Η νύφη της φέρεται σαν κακομαθημένο και επιβαρύνει με την συνεχή παρουσία της και την συμπεριφορά της το ζευγάρι - και το ξέρει! Γιατί αν δεν το ξέρει, τότε δεν είναι μόνο ανώριμη και κακομαθημένη αλλά ΚΑΙ αναίσθητη.
Αλίμονο! Και έλεγα, σε αυτό το σχόλιο δεν θα κάνω πάλι κάποιο βλακώδες λάθος, η κοιμισμένη; Λοιπόν, όπου νύφη βλ. κουνιάδα και όπου κουνιάδα βλ. νύφη. Τα μπέρδεψα. Άσ'τα. Σήμερα τα μισά μου σχόλια είναι διορθώσεις στα άλλα μισά.
Χαμός.Δεν το πήρα προσωπικά, είναι προσωπική μου διαπίστωση αυτό που έγραψα ως σχολιάστρια 'της στήλης', την οποία διαβάζω καθημερινά από την ίδρυση της.Στη δεύτερη παράγραφο μου, σχολιάζω την ερώτηση της κοπέλας και όχι το σχόλιο σου. Με βάση τη λογική σου, εφόσον δεν απευθύνομαι σ'εσένα δεν καταλαβαίνω γιατί σχολιάζεις ένα σχόλιο που δε σε σχολιάζει. Μάλλον επειδή έχει το θράσος να είναι γραμμένο μαζί με μια απάντηση σε σχόλιο. Σόρι, δε θα το ξανακάνω, φιλάω σταυρό.Νύφη αποκαλείται η σύζυγος του άντρα από τους συγγενείς του και κουνιάδα η αδερφή του ενός συζύγου από τους συγγενείς του άλλου. Αυτά βέβαια σε ενδιαφέρουν μόνο αν θέλεις να έχεις πάρε-δώσε μαζί τους. Ή εκείνοι μ'εσένα.
Αγαπητή Πόντια, τα έχεις μπερδέψει λίγο τα πράγματα (λίγο, όχι πολύ - αλήθεια, no biggie). Δεν με πειράζει καθόλου να σχολιάζεις ό, τι λέω και να σχολιάζω ό, τι λες. Βασικά, για να είμαι ειλικρινής δεν με πειράζει να τα παίρνεις και προσωπικά αν θέλεις - απλά με παραξένεψε. Και βέβαια ο λόγος που πίστεψα ότι το πήρες προσωπικά δεν ήταν ότι σχολίασες μόνο τα γραφόμενά μου (προς Θεού). Αλλά το γεγονός πως το σχόλιό σου μου φάνηκε σαν μια απέλπιδα και άστοχη προσπάθειά σου να δικαιολογήσεις κάτι. Καθότι δεν είχες να προσκομίσεις κανένα επιχείρημα. Το "το έχει αποδείξει πολλάκις" από μόνο του δεν ευσταθεί ως επιχείρημα - την στιγμή δε που σήμερα αποδεικνύει το αντίθετο!Και, όπως σου εξήγησα, στην στήλη αναφερόμουν (που δεν την γράφεις εσύ), άρα μάλλον ο τελευταίος άνθρωπος που περίμενα να πειραχθεί είναι ένας/μία αναγνώστης/τρια (εξού και οι διευκρινίσεις μου, όπου και εκεί σου λέω ότι ακόμα και αναγνώστη/σχολιαστή να είχες καταλάβει πως εννοούσα, δεν θα μπορούσα ποτέ να αναφέρομαι σε όλους τους αναγνώστες/σχολιαστές σύσσωμους). Αν πάλι όντως δεν το πήρες προσωπικά, ακόμα καλύτερα για εσένα. Εμένα μου περισσεύει. Επί της δεύτερης παραγράφου σου σχολίασα επειδή την έγραψες κάτω από το σχόλιό μου - σαν απάντηση του δικού μου. Και αυτό εξ' ορισμού αποτελεί αφορμή για διάλογο και αντιπαράθεση κυρίως μαζί μου (ασχέτως αν θα την λάβω). Προσωπικά, δεν περιμένω τα τυπικά (βλ. τις υπογραφές του γάμου) για να αναφερθώ σε κάποιο εξ' αγχιστείας πρόσωπο με το συγγενικό του προσωνύμιο, αν αυτό θες να καταδείξεις. Και ανύπαντρη να είμαι, τον σύντροφό μου τον αποκαλώ άντρα μου, την μάνα του πεθερά μου κλπ. Το αυτό συνηθίζω συχνά να κάνω και στους άλλους, αρκεί να μην ενοχλούνται βέβαια. Επαφές έχω με όσους θέλω και συμπαθώ - ε, και με συμπαθούν κι αυτοί υποθέτω - από το συγγενολόι τόσο το δικό μου όσο και του άντρα μου. Με όλους τους άλλους, ούτε καν τα τυπικά, ακόμα και αν είναι πρώτα ξαδέρφια μου. Μόνο που επαφές από επαφές διαφέρουν. Σίγουρα δεν τους αφήνω να μπαινοβγαίνουν με κάθε μικρή ή μεγάλη αφορμή στο σπίτι μου - ούτε ως εργένισσα, πόσω μάλλον...Με βρίσκει σύμφωνη το σχόλιο της nayakepler στο 23:39, παρακάτω. Σε γενικές γραμμές, οι συγγενικές σχέσεις είναι εξαρχής ένας βραχνάς που καλείσαι να καταφέρεις - αν το επιθυμείς και αν το αντέχεις -, να λειάνεις και να εξευγενίσεις ή να... εξευμενίσεις, προκειμένου να λειτουργήσεις ομαλά μέσα σε αυτές, ενσωματώνοντας επιπλέον την ατομικότητά σου (ενώ η ατομικότητα αντιθέτως, λειτουργεί ως αναφαίρετο δομικό στοιχείο στις υπόλοιπες σχέσεις). Διότι οι συγγενικές σου επιβάλλονται ως τέτοιες και δεν προκύπτουν από δική σου επιλογή και προσπάθεια. Η ενεργητική συμμετοχή του ατόμου στη δόμησή τους είναι πιο παθητική απέναντι σε αυτές, με αποτέλεσμα να περιέρχεται πιο εύκολα σε αδράνεια. Οπότε, σαφώς είναι δύσκολες και έχουν να κάνουν με ισορροπίες διαφορετικής φύσης από εκείνες των άλλων σχέσεων που αναπτύσσουμε. Όλα αυτά είναι κατανοητά και έως ένα βαθμό αυτονόητα σε όλους. Εκείνο στο οποίο δεν δείχνω καμία κατανόηση και συμπάθεια είναι η άκριτη de facto αποδοχή τους, η οποία δεν μπορεί παρά να σηματοδοτεί ένα άδικο πλεονέκτημά τους έναντι των άλλων σημαντικών μας σχέσεων (και εντέλει εις βάρος του ίδιου του ατόμου). Αυτό είναι που επιφέρει και την υπέρβαση των ορίων της ευγένειας, του σεβασμού, καθώς και την εκμετάλλευση της ανοχής του ατόμου από συγγενείς.
(Ανάθεμα με κι αν ξέρω σε ποιο σημείο θα εμφανιστεί αυτό το σχόλιο.)Η μαμά μου έλεγε* "το πολύ περίσσιο χαλάει το ίσιο". Και επειδή σήμερα-χθες ήταν η παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ, θα μείνω σ'αυτό γιατί πιστεύω κολλάει και σε όσα λέμε και στις ερμηνείες/προεκτάσεις που μπορεί να δώσει κανείς σε αυτά.*Το να μην ξέρεις τι χρόνο να χρησιμοποιήσεις, ενεστώτα ή παρατατικό, για να αναφερθείς στην προ Αλτσχάιμερ ζωή ενός πάσχοντα, είναι από τα πιο ενοχικά συναισθήματα.
Όπως θα έχεις ήδη υποψιαστεί, σε αντίθεση με τη μαμά σου εγώ λέω πως χωρίς (και λίγο) περίσσιο δεν έχει χάρη το ουσιώδες.Ως προς το Alzheimer, αποτελεί μια νόσο (μάλιστα εκφυλιστική και δυστυχώς τόσο πικρά και άδικα ταπεινωτική για τους ασθενείς της - εκ του αποτελέσματος) και όχι μια επιλογή, μια συνήθεια ή μια συμπεριφορά. Oπότε θεωρώ την σύνδεσή της με τα προλεγόμενα εξαιρετικά άτυχη, όπως και νά 'χει.
#3 Σου τα έχωσε ήδη δεόντως η Λένα αλλά δε μπορώ να μη σε ρωτήσω: Έχεις αναρωτηθεί πώς ακούγεται η φράση "Διαφωνώ με την ομοφυλοφυλία"; Δηλαδή, αν έλεγες "Καταδικάζω την ομοφυλοφιλία" πάλι θα ακουγόσουν 100% σκοταδίστρια, αλλά αυτό που θα έλεγες θα είχε νόημα.Αν πχ. κάποιος πει "Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πάνω από 1,90 είναι τέρατα της φύσης και πρέπει να εκτοπιστούν/εκτελεστούν" είναι καθίκι και δυνάμει εγκληματίας. Αλλά η φράση "Διαφωνώ με το μεγάλο ύψος στους ανθρώπους" εκτός από ρατσιστικές έχει επιπλέον και σουρεαλιστικές προεκτάσεις.Μπορείς απλώς να μην ξέρεις να εκφραστείς σωστά (παρεμπιπτόντως, να σου πω ότι διαφωνώ με την απερίσκεπτη χρήση των ρημάτων) αλλά αναρωτιέμαι: Μήπως δεν κατανοείς ΚΑΝ τι είναι η ομοφυλοφιλία; Συνειδητοποιείς ότι είναι μια κατάσταση, και όχι μια συμπεριφορά;Αν ξεκαθαρίσεις πρώτα αυτό στο μυαλό σου, αναρωτήσου γιατί θα έπρεπε να σε ενοχλεί μια κατάσταση (ή και συμπεριφορά, στο κάτω κάτω) που ΔΕΝ σε επηρεάζει προσωπικά χωρίς τη θέλησή σου και δεν βλάπτει κανέναν.Αλήθεια, μήπως "διαφωνείς" και με την ύπαρξη μαύρων ανθρώπων;Ρε μήπως μας τρολάρεις;
Καλά τα λέτε, Iris και οι υπόλοιποι. Ακόμη κι αν είναι τρολιά (που ήταν η πρώτη μου σκέψη), με την απάντηση της Λένας και τα σχόλια των συναναγνωστών κάποια μάτια μπορεί να ξεθολώσουν, κάποια μυαλά μπορεί να ξεβουλώσουν. Δεν πειράζει, ας μην είναι της εξαντλημένης ανεμώνης. Εχει πολλά "λουλούδια" εκεί έξω που ζουν μέσα σε τσιμεντόλιθους.
Λένα δεν συμφωνώ με την απάντηση σου στο #6. Θα σου άρεσε εσένα κάθε μέρα που πας στη δουλειά σου να βλέπεις ζευγάρια να φασώνονται επί ώρες; Με το ζόρι σοφτ πορνό δηλαδή; Βλέπω πάντα με συμπάθεια τα ζευγαράκια στο δρόμο, δεν ξεχνάω πώς ένιωθα σαν έφηβη, αλλά υπάρχει σωστός τόπος και χρόνος για όλα. Δεν είναι σωστό να αναγκάζεις τον οποιονδήποτε να βλέπει εσένα να τρίβεσαι και να χαϊδεύεσαι μέχρι την κορύφωση, αγγίζει τα όρια της επιδειξιομανίας αυτό το πράγμα. Μπορεί να είναι νέοι πάνω στην τρέλα που λέμε, αλλά πρέπει να μάθουν να σέβονται τους ανθρώπους γύρω τους. Τι μπορείτε να κάνετε; Να τους περιλούζετε ''κατά λάθος'' με νερά, κάθε μέρα, μέχρι να πάρουν το μήνυμα.
Ή απλώς θα μπορούσε κάποιος να βγει έξω και πάει να τους ενημερώσει ευγενικά ότι όταν φασώνονται τους βλέπει όλο το κτήριο, γιατί κατά πάσα πιθανότητα δεν το έχουν καταλάβει. Αν μετά το συνεχίσουν, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι επιδιώκουν να προκαλέσουν και τότε κάντε όσες φάρσες θέλετε.
ε ναι ρε guenevere πες τα!! εννοειται οτι δεν το εχουν καταλαβει, δε γουστάρουν ολοι να τους παίρνουν μάτι τέτοιες ώρες. Ας υπάρξει μια αλφα ενημέρωση και αν συνεχίσουν εεε μετά, κάντε ότι σας φωτισει!
Εξωγήινη συμφωνώ μαζι σου. Με λίγο ψάξιμο όλο και κάποια απόμερη καβάτζα θα βρούνε για πιο πριβέ φάσωμα.Άλλη λύση είναι να πηγαίνετε κάθε τόσο να καθόσαστε μπάστακες δίπλα τους στο παγκάκι, με κανένα φραπέ ή, ίσως πιο αποτελεσματικό, σουβλάκια με τζατζίκι τίγκα στο σκόρδο. Ίσως λίγο άβολη κατάσταση, αλλά που θα πάει, θα ξενερώσουν.
@3 Εξαντλημένη ανεμώνη έλεος κορίτσι μου! Τι ιδέες είναι αυτές; Σε ποιο έτος ζεις; Ακούγεσαι μικρό κορίτσι και ελπίζω μεγαλώνοντας να συνειδητοποιήσεις ότι οι σεξουαλικές προτιμήσεις δεν είναι επιλογή με την οποία έχουμε δικαίωμα να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε και να μην χάνεις καλούς φίλους, που είναι δυσεύρετοι, εξαιτίας των μυαλών που κουβαλάς. Άνοιξε τα μάτια σου και το μυαλό σου!