Στο σημερινό ‘Α, μπα’: από το μηδέν στο εκατό

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: από το μηδέν στο εκατό Facebook Twitter
57


________________
1.


Καλησπέρα! είμαι μαθήτρια Γ λυκείου 18 χρονών και δυστυχισμένη. Ζώ σε μια υγιέστατη οικογενειακή κατάσταση, εχω φίλους που με νοιάζονται για μενα και ομως νιώθω άδεια. μου λενε οτι δεν ειναι φυσιολογικο να αισθανομαι ετσι σε τοσο μικρη ηλικια ομως ποιος οριζει το φυσιολογικο? συμφωνα με ποια δεδομενα? η αληθεια ειναι οτι ειμαι τρομερα προβληματισμενη σχετικα με το τι θα κανω.και δεν ειναι επδ δεν ξερω αλλα επδ αισθανομαι οτι δεν θα μου δωθει η δυνατοτητα και οτι τελικα η ζωη μου θα κυλισει συμφωνα με τα κοινωνικα προτυπα και μιζερα δεδομενα. τελος παντων. αυτο που θελω εγω να κανω ειναι να μπορεσω να προσφερω. ουσιαστικα. σκεφτομαι σοβαρα να φυγω στο εξωτερικο ωστε να μπορεσω να παω εθελοντικα σε υπαναπτυκτες χωρες.ομως η μητερα μου μ λεει οτι χωρις να σπουδασω κατι απλα θα καθαριζω και θα σκουπιζω. επομενως σκεφτηκα οτι η μονη λυση ειναι να δωσω πανελληνιες και να περασω βρεφονηπιοκομων και απο εκει να μπορεσω να φροντιζω παιδακια στην αφρικη η την ασια. Γενικα αισθανομαι πολυ εντονα οτι ηρθα σε αυτον τον κοσμο για να προσφερο κατι διαφορετικο και δεν μπορω να διανοηθω οτι αν αποτυχω στις πανελληνιες θα μου στερησουν το ονειρο. εχω κανει αρκετη προσπαθεια μεχρι τωρα με τα μαθηματα αλλα ειναι κατι που θεωρω ανωφελο και τωρα τελευταια εχω αρχισει και τα ψιλοπαραταω... δεν μπορω να πιστεψω οτι ο ανθρωπος ειναι φτιαγμενος ωστε να δουλευει και να πληρωνει φορους για ολη τη διαρκεια της ζωης του..τι να κανω για να μπορεσω να ζησω οπως θελω μακρυα απο το σαθρο κοινωνικο μας συστημα;και πως μπορω να φροντιζω παιδακια χωρις να χρειαστει να περασω σε μια σχολη? HELP-Η ζωή μας μια φορά μας δίνεται

Δεν ήταν ανάγκη να γράψεις 300 λέξεις για να πεις ότι βαριέσαι το διάβασμα. Σε κανέναν δεν αρέσει το διάβασμα. Σε κανέναν δεν αρέσουν οι πανελλήνιες, είναι απάνθρωπες και σκληρές, αλλά δεν φαίνεται να έχεις κάποιο καλύτερο σχέδιο. Η μόρφωση είναι εργαλείο, είναι εφόδιο, και θα σε βοηθήσει ό,τι και να κάνεις στη ζωή σου, άσε τις δικαιολογίες και κάτσε να διαβάσεις.


Η φιλοσοφία σου είναι ελλιπής και ρηχή, και αυτό δικαιολογείται εν μέρει από την ηλικία σου, αλλά μόνο εν μέρει. Κάποτε πρέπει να πάρεις απόφαση ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, ότι ό,τι και να θέλεις να κάνεις στη ζωή σου θα υπάρχουν εμπόδια, και ότι για να φτάσεις σε έναν στόχο πρέπει να κάνεις και πράγματα που δεν σου αρέσουν. Δεν φταίει το σαθρό κοινωνικό μας σύστημα γι' αυτό, ούτε ο ψυχρός καπιταλισμός, φταίει που είμαστε 7 δις σε έναν πλανήτη και ο καθένας από μας θέλει, θέλει, θέλει, θέλει, θέλει, αλλά δυστυχώς η προσφορά είναι περιορισμένη. Δεν είσαι η πρώτη που σκέφτηκε να βοηθήσει τα παιδάκια στην Αφρική, και τα παιδάκια στην Αφρική δεν χρειάζονται ανειδίκευτους ανθρώπους με καλές προθέσεις, υπάρχουν πάμπολλοι άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν και ξέρουν τι να προσφέρουν, επειδή δεν έχουν μείνει στις θεωρίες για το σαθρό κοινωνικό μας σύστημα.


Αν θέλεις να προσφέρεις, πήγαινε στην Action Aid ή σε μια από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και ρώτα τους αν θέλουν βοήθεια. Δες για παράδειγμα εδώ.

Υ.Γ. Υπάρχει 'φυσιολογικό' και ΄μη φυσιολογικό', δεν είναι τόσο σχετικό το θέμα όσο νομίζεις, αλλά σου λείπουν πολλές πληροφορίες και εμπειρία για να κρίνεις. Αν διαβάσεις πολλά και καταλάβεις άλλα τόσα, θα αποκτήσεις μια καλύτερη άποψη για το θέμα. Μέχρι τότε, προσπάθησε να μην επαναλαμβάνεις δηλώσεις που ακούγονται έξυπνες χωρίς να καταλαβαίνεις απολύτως τι σημαίνουν, γιατί μπορεί τελικά να μην είναι τόσο έξυπνες.

________________
2.


Νομιζω πως η ερωτηση που θα σου κανω ειναι απλα ντροπιαστικη αλλα με βασανιζει αυτη η κατασταση.Πως ξεπερνιεται η τεμπελια;
Ενω ειμαι πολυ ενεργητικο ατομο και εχω π.χ. ορεξη να διαβασω πως γινεται μολις καθομαι να μη μπορω!ακομα κι αν με ενδιαφερει το θεμα;;ή να μη μπορω να σηκωθω απ'το κρεβατι οποτε πρεπει.Τωρα που ειμαι φοιτητρια κατα καποιο τροπο δικαιολογειται αλλα αν συνεχιστει αυτη η κατασταση θα μεινω στασιμη στη ζωη μου μια για παντα.πως καταφερνει κανεις να επιβαλλει την πειθαρχια στον εαυτο του;λενε πως για να διορθωσεις τα ελαττωματα σου ειναι,το πρωτο βημα ειναι να τα αναγνωρισεις..απ'οτι φαινεται δεν ισχυει παντα αυτο.

Όταν σταματήσεις να είσαι φοιτήτρια θα φτάσει το μαχαίρι στο λαιμό και θα αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα. Για την ώρα ζήσε λίγο ακόμα με τις τύψεις σου, μια μέρα θα τις θυμάσαι και θα κλαις που σπατάλησες χρόνο με τέτοιες σκέψεις. Χρησιμοποίησε την ευκαιρία να εξερευνήσεις τι είναι τεμπελιά: είναι να μην κάνεις αυτά που θέλεις, ή να μην κάνεις αυτά που πρέπει; Τι είναι αυτό που σε κάνει να πετάγεσαι πάνω και να μη βαριέσαι ποτέ; Τώρα είναι η ευκαιρία να καταλάβεις ποια είσαι, και αυτό θα σου φανεί πολύ χρήσιμο όταν ξεκινήσεις να δουλεύεις.


Την πειθαρχία πάντως την κατακτά κανείς με μικρά βήματα και ρεαλιστικά σχέδια. Όσο και να λες 'από αύριο θα είμαι στρατιωτάκι' τόσο θα αποτυγχάνεις και θα απογοητεύεσαι. Βάλε εύκολους, ρεαλιστικούς, απόλυτα λογικούς στόχους που είσαι σίγουρη ότι είναι μέσα στις δυνατότητες σου, αλλιώς θα είναι σαν τη δίαιτα από Δευτέρα.

________________
3.


λεναρα να ξερεις, μια μερα θα γνωριστουμε και θα γίνεις το αλλο μου μισο (στο τομεα φιλια- σε σχεση εχω..χιχι) διαβαζοντας σε με ευλαβεια καθε φορα λεω, ναι ρε φιλε, υπαρχουν και ανθρωποι που σκεφτονται ετσι...εισαι μια παρηγορια λενφου! λοιπον δικη μου ερωτηση... τι κανεις οταν εχεις μεγαλη οικογενεια, αλλα παρ ολα αυτα δε ταιριαζεις με κανεναν, και οι κοσμοθεωριες σασ ειναι απο αλλους πλανητες???? δε σου κρυβω οτι απογοητευομαι συχνα..- σοραγια μοντενεγκρο

Δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις, αλλά έτσι κι αλλιώς, τίποτα δεν χρειάζεται να κάνεις. Ως γνωστόν, την οικογένεια δεν την διαλέγεις, οπότε τη δέχεσαι όπως είναι. Ελπίζω να κάνουν και αυτοί το ίδιο με σένα, γιατί η διαφωνίες είναι αμφίδρομες, όπως καταλαβαίνεις. Όλες οι οικογένειες έχουν τεράστιες διαφορές κοσμοθεωριών, έτσι είναι η οικογένεια, η συγγένεια δεν σημαίνει απαραίτητα και ταύτιση. Δεν χρειάζεται να τους αλλάξεις μυαλά, και δεν χρειάζεται να σου αλλάξουν μυαλά, βρείτε θέματα που δεν σκοντάφτουν στις διαφορές σας και επικεντρωθείτε σε αυτά που σας ενώνουν. Δεν σου κρύβω ότι και αυτοί απογοητεύονται από αυτά που τους λες, αλλά τι να κάνουν, είσαι ξαδέρφη και αναγκαστικά σε δέχονται.

 

________________
4.


Αγαπητή Α,μπα σε χαιρετώ,
Τι θα πίστευες για μια κοπέλα των 25 χρόνων που έχει ερωτικούς συντρόφους λίγο πάνω από τα 40 (έχω βρεθεί ερωτικά με τρεις σε διάστημα 9 μηνών); Υπάρχει κάτι επιλήψιμο ή επικίνδυνο σε αυτό;
Το κοινό τους φυσικά δεν είναι μόνο η ηλικία, καθώς και στους τρεις με γοήτευσε η εξυπνάδα και το χιούμορ τους και τους βρήκα πολύ ενδιαφέροντες.
Το πρόβλημά μου είναι ότι έχω την τάση να δένομαι συναισθηματικά όταν κάποιος μου κάνει εντύπωση και με γοητεύει.
Οι ίδιοι δεν ξέρω τι ακριβώς ψάχνουν, αλλά μπορώ να το φανταστώ.

Όλοι επαναλαμβάνουν ένα pattern στην επιλογή των ερωτικών συντρόφων. Το κοινό που βρίσκεις εσύ είναι η ηλικία τους, και όπως λες κι εσύ, δεν είναι βέβαιο ότι αυτό είναι που τους συνδέει. Ας πούμε ότι είναι. Η διαφορά ηλικίας μπορεί να σημαίνει κάτι επιλήψιμο ή επικίνδυνο, μπορεί και όχι. Αυτό εξαρτάται από τι ΕΣΥ πιστεύεις ότι συμβολίζει η διαφορά ηλικίας, και όχι από το τι είναι αντικειμενικά, γιατί το μόνο που έχει αντικειμενικά ένας μεγαλύτερος άντρας από σένα, είναι τα παραπάνω χρόνια. Αν θεωρείς αυτονόητο ότι ένας μεγαλύτερος άντρας είναι οπωσδήποτε και πιο ώριμος, αν πιστεύεις ότι ένας μεγαλύτερος άντρας 'θα σε φροντίσει', αργά ή γρήγορα θα απογοητευτείς, και καλύτερα να γίνει αυτό γρήγορα παρά αργά.


Αυτό που παρουσιάζεις ως πρόβλημα πρέπει να το αναλύσεις λίγο ακόμα για να καταλάβω ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα. Υποθέτω ότι αυτό που εννοείς, με ποιο απλά λόγια, είναι ότι ψαρώνεις πολύ εύκολα. Αυτό είναι πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα, και όσο συνεχίζεις να προσπαθείς να νιώθεις σημαντική μέσα από την προσοχή που σου δίνουν οι (κατά τη γνώμη σου) έμπειροι και σοφοί εραστές, τόσο θα καθυστερείς να εξερευνήσεις τον εαυτό σου και τις δυνατότητες του. Δεν θα σου μάθουν οι άντρες ποια είσαι, οπότε σταμάτα να αναρωτιέσαι μέσα από αυτούς και ξεκίνα το γρηγορότερο να μαθαίνεις ποια είσαι, μέσα από αυτά που κατακτάς μόνη σου.

________________
5.


Μια φίλη μου μου είπε ότι το λάδι από τη μαριχουάνα θεραπεύει τον καρκίνο και απλά το κρύβουν γιατί δεν τους συμφέρει να αποκαλυφθεί. Το πίστευε στ' αλήθεια. Και το χειρότερο είναι ότι βρέθηκαν 2-3 άτομα ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑΝ. Σε παρακαλώ πες μου μια καλή απάντηση για τέτοιου είδους βλακείες!

Αφού το κρύβουν και είναι κάποιο μεγάλο μυστικό, αυτή πώς το ξέρει; Και πώς γίνεται να το έχουμε ακούσει όλοι μας, εδώ που τα λέμε, ακόμα και όταν βουλώνουμε τ' αυτιά μας και δεν αντέχουμε να το ακούσουμε άλλη μια φορά; Για μυστικό, δεν έχει κυκλοφορήσει υπερβολικά πολύ; Στο google αν το ψάξεις βρίσκεις πάνω από εννιά εκατομμύρια αναφορές, άρα δεν το κρύβουν (ποιοι;) ιδιαίτερα καλά. 

Αυτοί που πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας, πώς γίνεται να μην έχουν καταλάβει ότι τα φοβερά μυστικά που κρύβονται πίσω από όλα τα ξέρει ήδη όλη η πλάση; 

________________
6.


Κουράστηκα να κάνω το "καλό παιδί". Το υπάκουο που δεν επαναστατεί που κάθεται ήσυχο στα αυγά του. Το παιδί που ακούει τα προβλήματα των άλλων και κανείς τα δικά του. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσουν οι καυγάδες αλλά νιώθω σκασμένη. Πάντα ήμουν η "τέλεια" και καλά. Αλλά έχω μπλέξει: η δουλειά μου είναι πολύ βαρετή αλλά σίγουρη, είμαι με ένα παιδί και φοβάμαι να μιλήσω για αυτόν στους δικούς μου γιατί δεν είναι αυτός που περιμένουν (δεν είναι εμφανίσιμος ούτε έχει λεφτά χαχα) και βασικά πλέον δεν ξέρω και εγώ τι θέλω να κάνω. Έχω μπερδέψει τα θέλω μου με αυτά των άλλων. Συχνά έχω τάσεις να φύγω μακριά τους αλλά από την άλλη φοβάμαι κιόλας. Ο δεσμός με την οικογένεια μου είναι πολύ στενός αλλά μάλλον ανθυγιεινός! Μάλλον ξέρω τι θέλω να είμαι ελεύθερη. So ... Should I stay or should I go? Και σχετικά με τον φίλο μου; τους το λέω και ας αρχίσουν οι χοροί; Είμαι 24- Η δειλία το χειρότερο από τα ελαττώματα

Την ελευθερία δεν σου την παραχωρούν επειδή έγινες 18 ή 24 ή 65. Την ελευθερία σου την διεκδικείς, αποδεικνύοντας ότι μπορείς να την χειριστείς. Όλοι θέλουμε να είναι ευχαριστημένοι οι γονείς μας μαζί μας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει πάρει καθοριστικές αποφάσεις για τη ζωή του επειδή ήθελε να ευχαριστήσει τους γονείς του. Πρέπει να ξέρεις ότι είναι μια ανθρώπινη ανάγκη, και μετά πρέπει να μάθεις να την χειρίζεσαι ώστε να μην νιώθεις ότι δεν έχεις τον έλεγχο της ζωής σου. Αυτό ξεκινάει όταν ο καθένας μας συνειδητοποιεί, με το σχετικό τραύμα, ότι οι γονείς του είναι κι αυτοί άνθρωποι και όχι Θεοί παντογνώστες που δεν έχουν κάνει λάθος στη ζωή τους. Όταν αποφασίσεις να το δεχτείς αυτό, θα δεις ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές.


Την οικογένεια σου την αφορά μόνο ποιον θα παντρευτείς. Οι πριν και οι μετά, αν υπάρξουν μετά, μπορούν να παραμείνουν στην αφάνεια. Αν δεν θέλεις να σε απασχολεί η γνώμη τους, σταμάτα επιτέλους να ζητάς τη γνώμη τους. Αν πιστεύεις ότι οι γονείς σου πρέπει να ξέρουν ό,τι κάνεις, τότε θα ακούς και τα σχόλια για ό,τι κάνεις.

________________
7.

Ο βιασμός είναι ένα πολύ άσχημο γεγονός, κι αν τον συνάντησε κάποια στιγμή η πραγματικότητά σου είναι ακόμη πιο άσχημο, σκέφτομαι όμως τελευταία πως συμβαίνουν τόσα άλλα άσχημα πράγματα στον κόσμο που δεν θα έπρεπε να με επηρεάζει τόσο πολύ. Να νιώθω τύψεις που στενοχωριέμαι και το θεωρώ μια μικρή τραγωδία;- Η κόρη της μαμάς μου


Θα ήθελα να μπορώ να μπω μέσα στην οθόνη για να σε αγκαλιάσω και να σε ταρακουνήσω μαζί: πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου και να του φερθείς με αγάπη και μεγάλη προσοχή. Δεν λες σχεδόν τίποτα, και λες τόσα πολλά. Έζησες κάτι που έχει νομικές, ψυχολογικές, χειροπιαστές συνέπειες. Αν μας διαβάζεις, στείλε ένα μήνυμα να μας πεις πώς είσαι, τι έκανες, αν το αντιμετωπίζεις, αν έχεις βοήθεια, αν χρειάζεσαι βοήθεια, οτιδήποτε. ΝΑ ΜΗ ΝΙΩΘΕΙΣ ΤΥΨΕΙΣ. ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ. Δεν ξέρω πόσο σαφές πρέπει να το κάνω αυτό. Είσαι σε περιβάλλον που σου λέει ότι υπερβάλλεις; Ότι θα έπρεπε να στενοχωριέσαι λιγότερο; Είναι δική σου αυτή η σκέψη ή είναι κάτι που έχεις αντιληφθεί γύρω σου; Μην ξανασκεφτείς ποτέ ότι υπάρχουν και χειρότερα. Δεν ζεις τις ζωές όλου του κόσμου, ζεις μόνο τη δική σου ζωή, και τα άσχημα δεν μπαίνουν, δεν θα έπρεπε να μπαίνουν σε ζυγαριές. Ελπίζω να διαβάζεις, και ελπίζω να επικοινωνήσεις μαζί μας. Μακάρι να μπορούσα να στείλω δύναμη με το πληκτρολόγιο. Σε θερμοπαρακαλώ, πάρε τηλέφωνο στη γραμμή 15900, πρέπει να συζητήσεις αυτά που σκέφτεσαι, με ανθρώπους που καταλαβαίνουν περισσότερα ακόμα και από αυτά που μπορείς να εκφράσεις.

57

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
και μου ειναι δυσκολο να με συγχωρεσω και να κανω ειρηνη με τον εαυτο μου ..ξερω θελω βοηθεια ειδικου αλλα τωρα δεν εχω τη δυνατοτητα..ειναι κατι που καποια στιγμη πρεπει να το λυσω κι αυτο θελει αναλυση..καιακριβως αυτο φοβαμαι..παρολαυτα εδω μου βγηκε πρωτη φορα και το δημοσιευσα και δεν ενιωσα ασχημα ..ισως να ναι το πρωτο βημα!
Το έστειλα καταλάθος κα συνεχίζω. Για πολλά χρόνια το απόθησα. Αλλα εφτασε ο κόμπος στο χτένι.Τα ψυχοσωματικά και οι φωνές στα αυτιά μου με οδήγησαν σε ειδικό. Τρία χρονια δεν έβγαζα λέξη γιαυτό. ΄Οταν άρχισα, ούρλιαζα. Ντροπή και πόνος τεράστιος.ΌΜΩΣ. Το είπα. Το ξεστόμισα. Και το γιάτρεψα. Το νίκησα.Και είδα ότι δεν έφταιγα. Και έβγαλα το θυμό που εσύ έχεις καταχωνιασμένο τοοοοόσα χρόνια, και σταμάτησαν και οι φωνές στα αφτια μου.Καλη δύναμη.
Καποιο αλλο ατομο και κυριως παιδακι βεβαια και δε θα το κατηγορουσα..ειδικα εαν ακουω οποιεσδηποτε περιπτωσεις βιας σε παιδια γινομαι εξαλλη..αυτη η αντιληψη εχει να κανει με μενα ..τι πιστευω για μενα και πωςτο αντιλαμβανομαι..δε με κατηγορω επειδη καποιον πρεπει να κατηγορησω..απλα στα 20 αυτα χρονια μου καλλιεργηθηκε η αντιληψη πως φταιω κι εγω (εκτος απτους γονεις κ απο τον αρρωστο εφηβο) αφου δεν αντισταθηκα το θεωρησα κατι νορμαλ.και γιατι δεν αντεδρασα η δεν εκανα κατι ???.γιαυτο και νιωθω ενοχη και θυμο για τον εαυτο μου πρωτα και μετα για τους αλλους..το γεγονος οτι δε το χω συζητησει με κανεναν επισης παιζει ρολο για τις εχθρικες μου σκεψεις καθως ολα αυτα ειναι μονο στο κεφαλι μου..
Ήσουνα παιδί, ένα αθώο παιδάκι! Τα παιδιά δεν είναι ολοκληρωμένοι άνθρωποι, όταν αναπτυχθούν αρκετά, τότε ενηλικιώνονται. Τότε μόνο θεωρούνται ότι μπορούν να λάβουν ευθύνες απέναντι στην κοινωνία και τιμωρούνται ανάλογα. Εσύ γιατί έπρεπε να το ξέρεις;Zinia πιστεύω ότι εδώ έκανες μια πολύ καλή αρχή και ξεκίνησες να λειτουργείς υπεύθυνα για τον εαυτό σου με αυτήν την κίνηση και δες πόσα μπόρεσες και έγραψες, μιας και τα θυμάσαι ακόμα (αυτό είναι πολύ καλό, γιατί υπάρχουν και οι άλλοι που τα χώνουν ασυνείδητα). Άρχισες να το ψάχνεις και δεν θα σε αφήσει ήσυχη αν δεν το συνεχίσεις γιαυτό σου εύχομαι καλή τύχη. Υ.Γ. Και στο εξωτερικό διατίθενται δωρεάν ψυχολόγοι, ρώτα στον Δήμο σου αν δεν υπάρχει άλλη πιθανότητα.
λιγο δυσκολο αφου σπουδαζω στο εξωτερικο..σκεφτομαι οτι καποια στιγμη θα το κανω γιατι με τρωει...με αρκετα ψυχολογικα και συχνα κλαματα χωρις λογο..απλα πρεπει να το παρω αποφαση.
Η "αντίσταση" δεν είναι, απαραίτητα, γνώμονας για το αν μία πράξη καθίσταται ως βιασμός ή όχι, ακόμη και σε ενήλικες. Yπάρχουν θύματα που δεν αντιστέκονται, για διάφορους λόγους και ονομάζω έναν: φόβος.Αν ο νόμος καταλογίζει μικρότερες ευθύνες στους εφήβους δράστες από τους ενήλικες, τότε τι να πει κανείς και για *θύματα* κάτω των 10 ετών!Το παιδί μπορεί να έχει έμφυτη περιέργεια και έντονη διάθεση μιμητισμού, το γνωστικό του -όπως είναι λογικό- είναι περιορισμένο, έχει μικρή αίσθηση του αντίκτυπου και μανιπουλάρεται εύκολα. Εξυπακούεται πως δεν έχεις *καμία* απολύτως ευθύνη, σ΄ όλο αυτό που συνέβη, *ακόμη* κι αν εκείνη τη στιγμή (ως παιδί) δεν σού φάνηκε η, όποια, πράξη τυπικά δυσάρεστη. Υποθετικά μιλώντας, τι απαντά ο ενήλικος εαυτός σου; Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο σ' ένα 5χρονο και το μάθαινες, θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να "κατηγορήσεις" το 5χρονο ότι δεν ...αντιστάθηκε, μιμήθηκε την τηλεόραση και «ορθώς» έλαβε;Παρ' ολ' αυτά δεν ξέρω (και δεν νομίζω) ότι θα πεισθείς τόσο εύκολα.
Κοριτσάκι μου αν σπουδάζεις στο εξωτερικό σίγουρα το πανεπιστήμιό σου θα έχει ψυχολόγους στους οποίους μπορείς να απευθυνθείς δωρεάν. Έκανες το πρώτο βήμα και το ξεστόμισες εδώ, κάνε και το δεύτερο με την επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο εκεί. Μην βασανίζεσαι μόνη σου, είναι κρίμα. Και εννοείται ότι δεν έχεις απολύτως καμία ευθύνη για ότι σου συνέβη!
Κοριτσάκι μου αν σπουδάζεις στο εξωτερικό σίγουρα το πανεπιστήμιό σου θα έχει ψυχολόγους στους οποίους μπορείς να απευθυνθείς δωρεάν. Έκανες το πρώτο βήμα και το ξεστόμισες εδώ, κάνε και το δεύτερο με την επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο εκεί. Μην βασανίζεσαι μόνη σου, είναι κρίμα. Και εννοείται ότι δεν έχεις απολύτως καμία ευθύνη για ότι σου συνέβη!
Κι εσύ μπορείς να ζητήσεις βοήθεια, αν το θέλεις γιατί σκόραρε νιώθεις τύψεις όπως γράφεις. Ενώ δεν φταις ούτε κι εσύ και αυτό λέγετε, αν δεν κάνω λάθος απολάνηση ανηλίκου και διώκεται επίσης ποινικά. Μόνο που στην δική σου περίπτωση ο θύτης ήταν επίσης ανήλικος. Όπως και να προέκυψε ξανασκέψου το ενδεχόμενο συζήτησης με ειδικό ή πάρε τηλ στο νούμερο που άφησε η Λένα.
Εγω λπν εζησα και μεγαλωσα μαυτο.δε το χει ουτε κα ν τολμαω να το συζητησω με καποιον..δε ξερω αν θεωρειται βιασμος αλλα σιγουρα δεν ηθελα κτ τετοιο..δε θυμαμαι κ πολλα η μαλλον δε θελω ..εγινε απο εφηβο σε ηλικια εγω ημουν 4 η 5.Δε θυμαμαι να αντιστεκομαι και γιαυτο νιωθω τυψεις..ισως εφταιγε επειδη οι γονεις μαφηναν να βλεπω οτι χαζο υπηρχε στη τηλεοραση και το μιμηθηκα η το θεωρησα φυσιολογικο..επειτα αφου καταλαβαινα πια κατηγορουσα τον εαυτο μου κ πως το αφησα να γινει..ακομη κ σημερα ντρεπομαι εξου κ δε το συζηταω..δεν εχω παει σε ψυχολογο κι αν παω δε θα αντεξω να το ξεστομισω ..
#7Λυπάμαι που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι που αναπνέουν ανάμεσα μας και καταπατούν το ζωτικό μας χώρο και το είναι μας ολόκληρο αντί να τρώει η μούρη τους χώμα...ΝΙΩΣΕ ΟΣΗ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ ΘΕΣ, ΚΛΑΨΕ, ΟΥΡΛΙΑΞΕ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΓΜΗ ΜΗΝ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕ..η ΖΩΗ σου είναι πολυτίμη και για να προχωρήσεις παρακάτω πρέπει πρώτα να πενθήσεις αλλα ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙΣ..Είχά διάβασει παγκόσμια έρευνα σε γυναίκες ανω των 35 που βρήκε ότι το 75% απο αυτές προτιμούσε να πεθάνει παρά να βιαστεί...στο γράφω για να γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει γυναίκα στο πλανήτη που να μην το βιώνει σα τραγωδία..εσύ γλυκιά μου όμως ζεις και πρέπει να παλέψεις και αυτή η μάχη δίνεται με βοήθεια από ειδικούς..για να μην επιβιώσεις απλά αλλά να χαρείς! Σου το εύχομαι μέσα απο την καρδιά μου!
#7 Ψυχή μου , βρες το κουράγιο να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια.Αυτος ο επαγγελματίας θα σε πάρει από το χέρι και θα σε οδηγήσει στο φως. Μόνη σου δεν μπορείς. Ούτε με φίλους η συγγενείς γίνεται. Χρειάζεσαι κάποιον να ξέρει να ακούει, και να είναι εκεί μόνο για σένα. Που να μην έχει συναισθηματικό δεσμό μαζί σου.Κανέναν άλλο μην ακούς.
#1Μιλάς κάποια ξένη γλώσσα; Αγγλικά ή Γαλλικά;(η 2η είναι συνήθης σε Αφρικανικές χώρες)Παρότι είσαι 18, αν έπρεπε να προσλάβεις π.χ. μπέιμπι-σίτερ για το παιδί σου ή τον μικρό σου αδερφό θα εμπιστευόσουν έναν ανειδίκευτο άνθρωπο μόνο και μόνο γιατί σου δηλώνει ότι θέλει πολύ να φροντίζει μικρά παιδιά;Ποιο είναι το προσόν που διαθέτεις και σε κάνει ξεχωριστή ώστε να σε επιλέξει κάποιος για κάτι τόσο απαιτητικό;Αυτή είναι μόνο μια σειρά ερωτήσεων που αναδεικνύουν ότι η μόρφωση είναι απαραίτητο εργαλείο για κάθε στόχο και ειδικά για μια επαγγελματική πορεία η οποία έχει σα βασικό της άξονα τη βοήθεια προς αδύναμους συνανθρώπους.Η απάντηση που πήρες μπορεί να σου φανεί σκληρή, αλλά είναι ρεαλιστική. Η ηλικία σου και η έλλειψη τριβής (επαγγελματικά) με ανθρώπους σε κάνουν να βλέπεις τα πράγματα πιο ιδεατά απ΄ότι ίσως πρέπει.Όλα αυτά ισχύουν βέβαια μόνο αν πραγματικά εννοείς όσα λες και δεν προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου για την έλλειψη διάθεσης να κάνεις αυτό που, καλώς ή κακώς, απαιτείται από όλα τα παιδιά της ηλικίας σου.Κάθε μάχη απαιτεί τα κατάλληλα πολεμοφόδια. 'Ο,τι και να κάνεις τελικά, πρέπει να φροντίσεις να μην πας σε πυρηνικό πόλεμο κρατώντας σφεντόνα.
Τα είπες όλα, my dear advocate's client! :))Υ.Γ. Το κορίτσι της 1 μού θύμισε λιγάκι τον εαυτό μου στην ηλικία των 21-22 ετών. Σπούδαζα Νομική και είχα πάθει τη λεγόμενη "κόπωση πτυχίου", η οποία περιελάμβανε, συν τοις άλλοις, μια γενική αναθεώρηση νοήματος, στόχων και ιδανικών, πυροδοτούμενη από ένα αίσθημα πνευματικού κορεσμού και ελαφράς απογοήτευσης από μαθήματα που με ενδιέφεραν λίγο έως καθόλου, αλλά ήταν υποχρεωτικά για να πάρω το πτυχίο (Διοικητική Δικονομία, π.χ.) Θυμάμαι πως εκείνη την περίοδο έψαχνα τρόπους να προσφέρω εθελοντική εργασία στην Αφρική, σαν διέξοδο σ'αυτό το αίσθημα κορεσμού αλλά και σαν επισφράγισμα του ιδεολογικού μου επαναπροσδιορισμού. Σύντομα, όμως, μετά τις πρώτες γειωτικές και ειλικρινείς απαντήσεις από αρμόδια χείλη, άλλαξα γνώμη κι επικεντρώθηκα στο διάβασμα. Να μην τα πολυλογώ, βρέθηκα στην Αφρική λίγα χρόνια αργότερα για να δουλέψω. Με πτυχίο κι εργασιακή εμπειρία πια, σαφώς πολύ ωριμότερη για να εκτιμήσω δεόντως αυτό που ζούσα και πολύ πιο χρήσιμη σε αυτό που είχα κληθεί να υπηρετήσω. Έκαστος εφ' ω ετάχθη :)
#5 Ίσως και να μην έχει τελείως άδικο η φίλη σου για την κάνναβη, απλά δεν έχουν γίνει ακόμα δοκιμές. Από ότι φαίνεται δεν θα αργήσουν όμως:http://www.iflscience.com/brain/human-trial-investigating-cannabis-brain-cancer-treatment-set-commence-year-embargoed-11-jun
#1 Σε παρόμοια ηλικία είχα κάνει κι εγώ μια ίδια, αφελή και παιδική μεν αλλά υποθέτω με καλές προθέσεις, ερώτηση σε κάποιο φόρουμ. Οι απαντήσεις που έλαβα ήταν στο ίδιο μήκος με της Λένας. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι μου είπαν ότι κανείς στην Αφρική δεν με χρειάζεται έτσι άσχετη και ανειδίκευτη και ακόμη κι αν σπούδαζα γιατρός θα έπρεπε για παράδειγμα να έχω μια τρελή εξειδίκευση στον καταρράκτη για να είμαι χρήσιμη. Ντράπηκα τόσο πολύ με την ασχετοσύνη μου που έκλαιγα για ώρες.Συμφωνώ με αυτό που σου προτείνει η Λένα. Ξεκίνησε εθελοντικά να δουλεύεις κάπου που σου αρέσει και που μαθαίνεις πράγματα. Συμβουλή μου είναι τώρα που είσαι νέα και έχεις ενέργεια να διαλέξεις κάτι που να είσαι στο πεδίο (που δουλεύουν δηλαδή άμεσα με τους ανθρώπους και όχι από απόσταση) και όχι αποκλειστικά σε γραφείο. Από γραφεία μάλλον θα χορτάσεις στη ζωή σου. Και αν δεν έχεις αποφάσεις τι να σπουδάσεις, ίσως η δουλειά σε βοηθήσει κάποια στιγμή να το βρεις.Μην απελπίζεσαι από καμία απάντηση πάντως. Κι εγώ τελικά κάπως τα κατάφερα και εργάζομαι χρόνια σε μια από αυτές τις οργανώσεις. Το πιο δύσκολο πράγμα ήταν η αρχή. Ελπίζω μετά από χρόνια να θυμάσαι την απάντηση της Λένας και να χαμογελάς με την αφέλεια και την παιδικότητά σου.
6/ Εγώ έχω μία απορία: την οικογένειά μας γιατί την "αφορα μόνο αυτός που θα παντρευτείς"; Δηλαδή με το ίδιο σκεπτικό τι διαφορά έχει ο γάμος από τη σχέση, και δεν θα έπρεπε να την αφορά εξίσου ή και καθόλου με τον ίδιο τρόπο είτε η σχέση ήταν απλή και χωρίς συμβόλαιο είτε οδηγούσε στον γάμο; Προσωπικά προτιμώ οι οικογένειες να μην θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα άποψης ή επιρροής για τον ερωτικό σύντροφο κάποιου μέλους της είτε είναι σύζυγος είτε είναι φλερτ. Ας διορθώσω, δικαίωμα άποψης έχουν αλλά όχι ελληνικής οικογενειακής άποψης η οποία είναι πιο αυταρχική και βίαιη (συχνά) από όλες τις άλλες απόψεις!! Φυσικά εξαιρούνται οι περιπτώσεις που η επιλογή ενός συντρόφου μπορεί να επηρεάσει τη σωματική/ψυχική ακεραιότητα κάποιου, αλλά κατά τ'άλλα τι λόγος τους πέφτει;;;;;
Για τα ερωτήματα στην 1η παράγραφό σου: γιατί ο γάμος έχει να κάνει και με περιουσιακά δικαιώματα, ενώ η σχέση όχι. Κατά τα λοιπά, η ψυχοπαθολογία της αγίας ελληνικής οικογένειας είναι ατέρμονο θέμα :)
@ΜάραΔεν είναι μόνο τα περουσιακά δικαιώματα, κυρίως έχει να κάνει με την οικογένεια ως έννοια (που είναι και η ουσία ενός γάμου). Όταν παντρεύεσαι φέρνεις ένα νέο άνθρωπο στην οικογένεια (και μπαίνεις σε μία νέα). Ταυτόχρονα ξεκινάς και μία νέα οικογένεια δικιά σου και αποκολλείσαι από την προηγούμενη. Όλα αυτά θες δε θες έχουν αντίκτυπο. Όσο πιο στενές οι σχέσεις σε μία οικογένεια, τόσο πιο έντονος ο αντίκτυπος. Όσο πιο ισορροπημένες, τόσο πιο εύκολη η αλλαγή.
Ρε συ Zapaki, αφου το λέει παρακάτω: "Την οικογένεια σου την αφορά μόνο ποιον θα παντρευτείς. Οι πριν και οι μετά, αν υπάρξουν μετά, μπορούν να παραμείνουν στην αφάνεια". Το λέει με την έννοια ότι, αν παντρευτείς , δεν μπορείς να έχεις τον άλλον στην αφάνεια. Αν πάλι δεν παντρευτείς , μπορείς είτε να τον έχεις είτε όχι ;)
Θα σου απαντήσω στην ερώτηση με αυτό που μου είπε μια φίλη.Ο γιος της είναι σε ηλικία αναζήτησης και μετά την τρίτη κοπέλα που έφερε στο σπίτι η φίλη μου του είπε να σταματήσει να το κάνει .Δένεται ψυχολογικά με τα κορίτσια κι όταν χωρίζουν στεναχωριέται πολύ.Και μου φάνηκε λογική η άποψή της γιατί ,άνθρωποι είμαστε και αναπτύσσουμε κι εμείς συναισθήματα και συμπάθειες ή αντιπάθειες.Δεν χρειάζεται όλη η οικογένεια να ζει τη δική σου περιπέτεια.Μια γνωριμία ναι,φυσικά,αλλά όχι περισσότερα.
1.Κι εγώ απηύδησα με την επιθετικότητα που έβγαλε η Λένα. Τέλος πάντων, κάθε μέρα τα ίδια..Ερωτούσα της ερ.1, θα μου επιτρέψεις να σου απαντήσω κι εγώ, μιας και, αν και δε γράφω αστεία ή με πιο ποιοτικό τρόπο γραφής, είμαι όμως κι εγώ σαν την Λένα κοντά στα 40 και, πίστεψέ με, όλοι σε αυτή την ηλικία έχουμε πολλά να προσφέρουμε σε νεώτερους, δεν είναι μόνο η Λένα. Καταλαβαίνω απόλυτα την ανάγκη σου να προσφέρεις και σε συγχαίρω για αυτό. Τουλάχιστον ο μισός πλανήτης βιώνει καταστάσεις τεράστιας ανέχειας. Το πώς θα βοηθήσεις, εάν πας π.χ. στην Αφρική, είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτείς πολύ και να το προετοιμάσεις. Σίγουρα δεν χρειάζονται άλλον έναν φτωχό ανειδίκευτο εργάτη, θα ήταν άλλο πράγμα αν ήσουν νοσοκόμα ή γιατρός, για παράδειγμα. Δεν ξέρω κατά πόσο θα πρόσφερες εάν πήγαινες «ξεκάρφωτỨ. Για αρχή, σου προτείνω να περάσεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές σε κάποια φτωχή χώρα με κάποιο πρόγραμμα ΜΚΟ που αν και δεν θα βοηθήσεις πολύ πολύ, θα σου ανοίξει τα μάτα για τον τρόπο που ζουν εκεί οι άνθρωποι. Ως δεύτερο στόχο θα σου πρότεινα να περάσεις σε μια σχολή που βγάζει επαγγελματίες που προσφέρουν στον συνάνθρωπο άμεσα, όπως η σχολή βρεβονηπιοκόμων που αναφέρεις. Με τον καιρό, θα δεις ότι και στη χώρα μας υπάρχουν άνθρωποι πολλοί κι εδώ που μπορείς να βοηθήσεις. Αν πάλι θέλεις να ζήσεις έξω από το σύστημα με κάποιο τρόπο, πάλι μπορείς να το κάνεις. Αρκεί να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις πραγματικά και να θυμάσαι ότι η ζωή είναι πολύ δύσκολη, κι ακόμη κι αν εσύ ζεις με σχετική άνεση, μπορεί αύριο μεθαύριο να μην έχεις ούτε να φας, οπότε μην ξεχνάς να φροντίσεις και για σένα. Και πάλι σε συγχαίρω κι εγώ για τα αλτρουιστικά σου συναισθήματα.
Νομίζω ότι ξεχνάτε πως η στήλη ανηκει στη Λένα και,καλώς ή κακώς,αυτό είναι το στυλ της.Αυτοί που στέλνουν τις ερωτήσεις το περιμένουν αυτό το ύφος και κάποιοι το ζητούν και ευθέως.Είναι λίγο ενοχλητική αυτή η ξαφνική κριτική προς κάποια την οποία στο τέλος της γραφής μπορείτε απλά να σταματήσετε να τη διαβάζετε.Ένα κλικ είναι όλη η ιστορία.
@equisΠροσωπικά,το θεωρώ δημοκρατικό να επικοινωνεί κάποιος τη δυσαρέσκειά του προς τον τρόπο έκφρασης της Α,μπα.Αν έχει να τη στηρίξει και με επιχειρήματα,ακόμη καλύτερα.Έτσι γίνεται ο διάλογος.Μ'αυτό που διαφωνώ είναι το ''άλλαξέ το''.Εκεί,ναι,καλύτερα να ψάξεις κάτι άλλο,αν δε σου αρέσει αυτό που διαβάζεις,καθώς η Α,μπα είναι που θα αποφασίσει το πώς θα εκφράζεται παρ'όλο το διάλογο.
equisetum arvense, δηλαδή ουσιαστικά μας επιτρέπετε μόνο τα άπειρα σχόλια που επαινούν την Λένα και τον τρόπο σκέψης της και προς Θεού να μην επικρίνουμε ποτέ τον τρόπο απάντησης; Δεν καταλαβαίνω την λογική αυτή. Εγώ σχολίασα επειδή στεναχωρήθηκα για το πώς μπορεί να το πήρε το κοριτσάκι που στην τελική δεν έγραψε πια και τίποτε ακραίο για να λάβει τέτοια επιθετικότητα και να βγει και το συμπέρασμα αυτομάτως (!), και να μπει μάλιστα και στον τίτλο, οτι βαριέται να διαβάσει.
Bagle συμφωνώ. Εγώ θεωρώ οτι εδώ μέσα είναι ένας διαδραστικός χώρος έκφρασης/ανακούφισης/ανταλλαγής κλπ. Δεν χωρούν φασιστικές (εντός ή εκτός εισαγωγικών) απόψεις τύπου ''αν δεν σ'αρέσει σήκω φύγε'' που βλέπω συχνά από τους σκληροπυρηνικούς φαν εδώ μέσα. Παιδιά μην τα λέτε αυτά, είναι λάθος..Η στήλη αυτή ανήκει ΚΑΙ στους σχολιαστές και αν δεν είναι έτσι τότε ας κλείσουν τα σχόλια.
Βασικά το "κάθε μέρα τα ίδια" και με παρακίνησε να γράψω το σχόλιο.Ούτε διώχνω κανέναν ούτε μόνο συμφωνώ με τη Λένα.Όμως αυτή η φράση μου βγάζει ότι δεν περνάς καλά μ'αυτά που διαβάζεις,γι αυτό το λόγο και η παραίνεση.
#1 Πόσο μου θυμίζει τα μαθητικά μου χρόνια αυτή η κοπέλα! Εγώ βέβαια ήμουν σε αυτή τη φάση περίπου στο γυμνάσιο. Καταρχήν συγχαρητήρια στους αριστερούς γονείς μας που μας έκαναν καλά παιδιά με κοινωνική συνείδηση. Από εκεί και πέρα όμως ξεκινά η δική μας ευθύνη για τη ζωή μας. Δεν σου αρέσει να ακολουθήσεις την κοινωνική νόρμα και να δώσεις πανελλήνιες; (έδωσες τελικά;) Ωραία τι θες να ακολουθήσεις; Αυτό που γράφεις για το εξωτερικό δεν το καταλαβαίνω. Γιατί θες να πας πρώτα στο εξωτερικό και μετά να πας στις υπανάπτυκτες χώρες; Δεν βρίσκω κάποια λογική σε αυτήν την σκέψη σου. Εγώ όταν ήμουν τρίτη γυμνασίου και έπρεπε να αποφασίσω αν θα άρχιζα φροντιστήρια την επόμενη χρονιά, έκατσα και έγραψα σε ένα χαρτί τους κλάδους με τους οποίους θα ήθελα να ασχοληθώ, μετά απέκλεισα αυτά που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσα να κάνω (έπαιζα πιάνο αλλά δεν το 'χα και το διάβασμα μου φαινόταν τεράστιο φορτίο, μεγαλύτερο από το να λύσω καμιά άσκηση φυσικής) και μετά από αυτά που έμειναν κάποια απαιτούσαν να τα σπουδάσω και κάποια όχι. Δεν έχει σημασία τι επέλεξα εγώ, αλλά τι θα επιλέξεις εσύ. Βρες το δρόμο σου, και τον τρόπο με τον οποίον θα τον βαδίσεις. Θες να γίνεις χίπης; Πάρε το βανάκι σου και πήγαινε! Το θέμα είναι να κάτσεις να δεις με ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό σου και ωριμότητα και σαφήνεια τόσο τι θες όσο και τον τρόπο για να είναι αυτό βιώσιμο. "Γενικα αισθανομαι πολυ εντονα οτι ηρθα σε αυτον τον κοσμο για να προσφερο κατι διαφορετικο και δεν μπορω να διανοηθω οτι αν αποτυχω στις πανελληνιες θα μου στερησουν το ονειρο." Όσον αφορά αυτό μακάρι να ισχύει, αλλά σκέψου πόσοι άνθρωποι με μυαλά πολύ πιο μεγάλα από το δικό σου έχουν περάσει και τελικά ο κόσμος ατελής είναι πάλι. Δεν θα τον αλλάξεις εσύ. Για να μην είμαι τόσο απόλυτη θα πω ότι μπορεί και να τον άλλαζες εσύ, αλλά αυτό θα απαιτούσε να έκανες κάτι, να είχες ένα όνειρο και μια δράση, όχι να μας λες ότι θα πας στο εξωτερικό για να πας μετά στις υπανάπτυκτες χώρες!( ταξιδάκι μου μύρισε) Και όχι μόνο αυτό, απαιτεί να έχεις και πλούσιες ιδέες. Να που κολλάει το διάβασμα! ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑ! Όχι της σχολής, ούτε του σχολείου, άλλο που να αφορά ό,τι σε αφορά. "τι να κανω για να μπορεσω να ζησω οπως θελω μακρυα απο το σαθρο κοινωνικο μας συστημα;" Θες να ζήσεις μακριά του; Το έχεις σκεφτεί ποτέ πρακτικά αυτό; Δεν λέω, το να αποδεσμευτούμε από τα βάρη που η κοινωνία μας "επιβάλει" και να ζήσουμε ευτυχισμένες ζωές είναι ζητούμενο. Δηλαδή μην μπεις στο πανεπιστήμιο μόνο και μόνο για να έχεις ένα χαρτί που σε καθιστά μορφωμένη, μην έχεις τρία αμάξια, μην κάνεις διακοπές στη Μύκονο(συγγνώμη για τα σαχλά παραδείγματα αλλά δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει για σένα σαθρό κοινωνικό σύστημα). Αλλά να ζήσουμε μακριά από την κοινωνία είναι αδύνατο πρακτικά: το γεγονός ότι μιλάς, περπατάς, σκέφτεσαι, είσαι 18 χρονών και θα ζήσεις πολλά χρόνια ακόμα(σύμφωνα με τις στατιστικές) ισχύει μόνο και μόνο επειδή υπάρχει κοινωνία. Αν μπορούσα να συνοψίσω θα έλεγα: Τι θες; Βρήκες συγκεκριμένο τρόπο να το κάνεις; Είσαι έτοιμη για θυσίες; Διάβασμα. ΥΓ Λυπάμαι ειλικρινά που δεν κρατούσα ημερολόγιο ώστε να μπορούσα να θυμηθώ ακριβώς με ποια σειρά αποδεσμεύτηκα από τις απόψεις μου αυτές. :P
Όλα ωραία όσα γράφεις βρε θηο, αλλά μια παρατήρηση, τα καλά παιδιά και η κοινωνική ευσυνειδησια δεν έχουν πολιτικό χρωματισμό. εξαιρούνται ακραίες τοποθετήσεις που πραγματι συνήθως συνοδεύονται από επιμέρους ακραίες συμπεριφορές.
Βεβαίως, να ευχαριστήσουμε τους αριστερούς γονείς μας που μας έμαθαν πώς να τρώμε από τους φόρους των άλλων. Όταν διάβασα τους προβληματισμούς της μικρής, το πρώτο που σκέφτηκα ήταν "να, από τι είδους ανθρώπους δημιουργήθηκαν τα μοναστήρια".
nansywho Πολύ λυπάμαι που δεν ήταν πιο εμφανής ο σαρκασμός σχετικα με τις αριστερές καταβολές μου. Εννοείται ότι δεν ταυτίζω την ευσυνειδησία με την πολιτική τοποθέτηση του καθενός! Ωστόσο τα λεγόμενα της κοπέλας μου θύμισαν τόσο πολύ αριστερίστικο τρόπο σκέψης, τον οποίο προσπάθησα για να αποβάλλω, εξ ου και το σχετικό σχόλιο.
#7Καταρχάς καλά έκανες και έγραψες αυτές τις λίγες σειρές διότι είναι πολύ πιο συχνό το φαινόμενο αυτό από ότι νομίζουμε. Επίσης δεν φταις εσύ γιαυτό που έγινε και εύχομαι να βρεις την δύναμη να το συζητάς όπως ακριβώς βρήκες την δύναμη να αρθρώσεις αυτήν την ερώτηση. Επειδή και στο δικό μου περιβάλλων το έχω συναντήσει θα ήθελα να σου πω πως την πρώτη φορά ήμουν σχεδόν 20 χρονών όταν σε μια πολύ καλή μου φίλη από την σχολή συνέβη το ίδιο περιστατικό. Ήταν τρομακτικό και της σταθήκαμε όσο μπορέσαμε, όσο μας επέτρεψε. Περισσότερο βέβαια την βοήθησε ο ψυχολόγος και θαύμασα και την θαυμάζω ακόμα για την δύναμη της! Έκανε μήνυση και ακολούθησε διαδικασία αποβολής γιατί υπάρχουν και χειρότερα. Αν και ο δράστης δεν βρέθηκε, μπόρεσε με τα χρόνια να σταθεί στα πόδια της. Δεν έχουμε ξαναμιλήσει γιαυτό το θέμα αλλά ξέρω ότι δεν ήταν εύκολο. Αργότερα και ξαναγνώρισε άλλους άντρες και έκανε και ένα παιδί που ετοιμάζετε να μπει στην εφηβεία. Η ζωή είναι γεμάτη από τέτοιες ιστορίες γιαυτό θα σου γράψω για μια πολύ καλή συνάδελφό μου που είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών. Είναι πολύ κοινωνική και με τον σύζυγο της έχουν μια φυσιολογική σχέση από τον οποίο έχει τα τρία μικρότερα παιδιά της. Τον μεγαλύτερο της γιο τον απέκτησε όταν ο πρώτος της φίλος με την πρώτη ευκαιρία την βίασε γιατί θεωρούσε ότι ήταν δικαίωμα του. Δεν υπήρξε αμφιβολία ότι δεν το ήθελε γιατί ήταν και η πρώτη της φορά και δεν αισθανόταν ακόμα έτοιμη. Το καλό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι μπόρεσε να το πει στους γονείς της η οποίοι για θρησκευτικούς λόγους αποφάσισαν να κρατήσει αυτό το παιδί. Φυσικά και δεν ξανάεπικοινώνησαν με τον πατέρα του παιδιού και γιαυτό φρόντισαν οι γονείς της καθώς και ήλθαν και σε επικοινωνία (αν δεν απατώμαι) με τους γονείς του από τους οποίους δεν ήλθε καμία ανταπόκριση. Τον είχε συναντήσει αργότερα στη αγορά κατά τύχη και το μόνο που την πείραξε είναι που δεν γύρισε να δει τον γιο του που ήταν τότε 2 1/2 χρονών.
Απ' τη μία χαίρομαι που η φίλη σου φαίνεται να έχει ξεπεράσει το πολύ τραυματικό αυτό γεγονός κι απ' την άλλη αναρωτιέμαι κατά πόσο το έντονα θρησκευόμενο περιβάλλον "έβαλε το χέρι του" ενάντια στην αυτοδιάθεση της γυναίκας αυτής. Μπορείς να είσαι καλά, μπορεί να έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι είσαι καλά και αυτά τα δύο δεν είναι απαραίτητα συνώνυμα ...ή μήπως όχι; Εντυπωσιάζομαι (not really) που στεναχωρήθηκε για το γεγονός ότι ο-με-το-στανιό-δότης-σπέρματος (sorry που δεν τον αποκαλώ … πατέρα) δεν «πρόσεξε» καν τον γιο του.Με αφορμή το blog αυτής της τύπισσας: https://defeatingthedragons.wordpress.com/ (η ίδια συστήνεται ως χριστιανή, διαθεματική φεμινίστρια, bisexual, light bdsm-er, κ.λπ.) και την εμπειρία της στο religious abuse και την purity culture και πώς αυτό επηρέασε την ίδια μέσω κακοποίησης/ βιασμών που υπέστη από ομοίως θρησκευόμενο, αυτοκαταπιεζόμενο νεαρό (βλ.: https://defeatingthedragons.wordpress.com/2015/03/06/the-lie-that-made-me-give-up/) θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε και για το background του τύπου.
#5 Η φίλη σου λέει ότι το λάδι θεραπεύει τον καρκίνο. ΠΟΙΟΝ καρκίνο; Καρκίνο στο πάγκρεας, καρκίνο στον πνεύμονα, μεταστατικό καρκίνο στον εγκέφαλο; Σε ποιό στάδιο τον θεραπεύει; Και πως δρα; Ποια είναι η φαρμακοκινητική-φαρμακοδυναμική του ελαίου;;; Και πες ότι ίσχυε. Μπορεί η φίλη σου να μας κάνει μια ανάλυση ως προς τους ποιούς δε συμφέρει η αποκάλυψη και γιατί δεν τους συμφέρει; Γιατί, όπως είναι ευρέως γνωστό ας πούμε, η εταιρεία που κατασκευάζει LINACs παίρνει λεφτά με ποσόστωση από τους ασθενείς (ειρωνικό ήταν αυτό, για να μην παρεξηγηθώ).Δυστυχώς με όσα επιχειρήματα κι αν πας για να ανταποκρούσεις τις βλακείες θα δεις ότι θα εμφανιστούν κι άλλες βλακείες. Είναι θέμα πίστης στη συνωμοσία. Ο,ΤΙ και να κάνεις, και τον ουρανό να κατεβάσεις δε θα σε πιστέψουν και θα σου πουν ότι είναι κατασκευάσματα της φαντασίας σου ή ότι τα αληθινά αποτελέσματα των ερευνών είναι βαθιά θαμμένα στις σπηλιές των Ελ γιατί δεν τους συμφέρει (;!;) να τα αποκαλύψουν. Σαν τους antivaxxers φάση. Και αυτούς με το Τρίγωνο των Βερμούδων. Και αυτούς με τη Λέσχη Bildeberg. Κατάλαβες.
Αγαπητή #7, ΔΕ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ και σε καμία περίπτωση μην κατηγορείς τον εαυτό σου για οτιδήποτε. Ναι, στραβά συμβαίνουν στον κόσμο αλλά όχι, δεν είναι μια μικρή τραγωδία. Είναι πολύ σημαντικό που κάποιος παραβίασε τα θέλω σου, τον προσωπικό σου χώρο και το σώμα σου και σε θερμοπαρακαλώ να πας να μιλήσεις στη γραμμή βοήθειας ή σε έναν ψυχολόγο. Και αν έχεις κάποιο έμπιστο άτομο του συγγενικού σου περιβάλλοντος που δεν είναι αναμεμειγμένο στην υπόθεση για να στηρίζει εμπιστεύσου το. Φιλικά
Φιλική παρέμβαση: Ο βιασμός είναι μια προσωπική τραγωδία και μάλιστα μεγάλη. Αυτό που πολλοί δεν ξέρουμε, είναι ότι η τραγωδία αφορά όχι τόσο τη βία που ασκείται στο σώμα των θυμάτων, όσο η βία που ασκείται στην ψυχή. Αφήνει μια αίσθηση στο θύμα (ακόμα κι όταν περάσουν πολλά χρόνια) ότι είναι λιγότερο γυναίκα. Μια αίσθηση ευθύνης που δεν μπορεί (δυστυχώς) το "δεν φταις εσύ" να διώξει. Το κυριότερο που "αρπάζει" ο βιασμός είναι η αθωότητα. Παίρνει μαζί του το κομμάτι του εαυτού σου που πιστεύει στην ανθρώπινη καλοσύνη. Και πίστεψέ με, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ζεις τη ζωή σου χωρίς αυτό. Δεν είναι η πράξη αυτή καθαυτή αλλά οι συνέπειες που έχει στο μυαλό και στον ψυχισμό των θυμάτων ΜΕΤΑ. Το κοντινό περιβάλλον των θυμάτων, δεν γνωρίζει πως να το χειριστεί μια τέτοια ιστορία και πολύ συχνά πιστεύουν ότι το να υποβιβάσουν το γεγονός βοηθά το θύμα: Δεν είσαι η μόνη, άνθρωποι πεθαίνουν γύρω μας, θα το ξεπεράσεις, δεν φταις εσύ άρα γιατί δεν το ξεπερνάς, είσαι τυχερή που έζησες, θα μπορούσε να είχε καταλήξει χειρότερα. Όλα αυτά γίνονται με τις καλύτερες προθέσεις. Άλλωστε και η οικογένεια είναι θύμα σε αυτήν την περίπτωση. Παρόλα αυτά οι παραπάνω φράσεις στερούν από το θύμα το δικαίωμα στο θυμό και στο "πένθος". Και ο θυμός και το "πένθος" είναι μια διαδικασία από την οποία το θύμα θα (πρέπει) περάσει και θα πάρει πολύ χρόνο. Είναι μέσα στη διαδικασία της επούλωσης. Προσπαθώντας να κάνουμε το θύμα να το ξεπεράσει γρηγορότερα, δημιουργούμε μεγαλύτερο αίσθημα ενοχής και στερούμε από τη διαδικασία τον απαραίτητο χρόνο να ολοκληρωθεί. Μόνο ειδικός μπορεί να βοηθήσει και το καλύτερο είναι να μιλήσει και στη οικογένεια του θύματος. Υ.Γ. Κορίτσι μου γλυκό, σίγουρα δεν είσαι μόνη σε αυτό. Πολλές γυναίκες το έχουν βιώσει και νιώθουν όπως νιώθεις εσύ. Έχεις δικαίωμα να είσαι θυμωμένη, λυπημένη και να μην το έχεις ξεπεράσει. Έχεις δικαίωμα να νιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνει κανείς και είναι αλήθεια. Δεν μπορούν να καταλάβουν τι νιώθεις όσο σκληρά κι αν προσπαθούν. Ζήτα βοήθεια από ειδικούς, μίλα με ανθρώπους που ξέρουν τι έχεις περάσει κι έχουν τον τρόπο να σε βοηθήσουν (και την οικογένεια σου). Είσαι ήδη δυνατή που μιλάς για αυτό και θα γίνεις δυνατότερη. Πολλές πολλές αγκαλιές κι από μένα.
#7 καλη δυναμη αγαπη μου γλυκια,μιλα καπου πριν περασει καιρος,μην συγκρινεις τραγωδιες για κανεναν λογο,για τιποτα κ για κανεναν,εμενα μαυρισε η ψχ μου αρκετα χρονια κ τα καταλοιπα αργησαν (αν) να εξαφανιστουν.Μια κ δυο κ τρεις αγκαλιες κ απο μενα,δν ξερω αν εχω αλλα λογια περιττα η χρησιμα ξερω ομως οτι οι τυψεις δεν αξιζουν οπως δεν αξιζουν οι ανθρωποι που στις επιβαλλουν ειτε με σιωπη ειτε με αδιαφορια ειτε με εμπαιγμο κ χιλιες δυο προφασεις.
#7 Ύπο ποιές συνθήκες συμβαίνουν αυτές οι επιθέσεις; συνήθως προκειται για συγγενή ή άτομο του στενού κύκλου; Η κακοποίηση από εν διαστάση σύντροφο, συγκαταλέγεται κ αυτή σε αυτή τη κατηγορία;
Βρε Λένα, μερικές φορές ο τόνος και το ύφος σου είναι πολύ εριστικά και επιθετικά χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το αποπήρες το κοριτσάκι της #1 τόσο πολύ. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία σου λέξη ή απάντηση είναι ελαφρώς επιθετική. Μιλάμε για ένα ΠΑΙΔΑΚΙ 18 χρονών που απλά ρωτάει για την ζωή για την οποία ουσιαστικά δεν ξέρει τίποτα, και εσύ της απαντάς σαν να είναι μια τεμπέλα χιπστερ 30+ που τα τρώει από τον πατέρα της και το παίζει ιστορία με περίεργες θεωρίες. Τώρα προσπαθεί να μάθει την ζωή και λίγη τρυφερότητα και κατανόηση δεν βλάπτει. Εγώ αν μας διαβάζει θα της πω μπράβο για τις αγνές τις προθέσεις καθώς λίγα παιδιά στην ηλικία της επικεντρώνονται στην προσφορά στον συνάνθρωπο, τα περισσότερα 18χρονα απλά θέλουν να περάσουν καλά χωρίς να τους ενδιαφέρουν οι συνέπειές -έτσι ήμουν και εγώ.Επισης θα συμφωνήσω με την Λένα, ό,τι και να κάνεις κοίτα να σπουδασεις πρώτα, ψάξε μάθε και βρες ποια ανθρωπιστική επιστήμη θα σε ενδιέφερε και κάνε το όνειρο σου πραγματικότητα με υπομονή και επιμονή! :)
κ γω τη ίδια αντίδραση είχα- κ έχω σε ένα βαθμό για το ύφος της απάντησης προς ενα 18 χρονο παιδί.Ξαναδιαβάζοντας νομίζω ότι πήρε ανάποδες γτ στην ερώτηση, όπως αναπτύσσεται, προκύπτει ότι έχει παρατήσει το διάβασμα η 18χρονη, οπότε τα θεώρησε ως λόγια δικαιολογίας για την τεμπελιά, σε συνδυασμό με τη φράση "ηρθα σε αυτον τον κοσμο για να προσφερο κατι διαφορετικό" (σε copy-paste για να προλάβω τα σχόλια για την ορθογραφία).
Ακόμη και έτσι να είναι, δεν μπορούμε να περιμένουμε ένα 18χρονο να σκέφτεται όπως εμείς στα 30, 35 και 40 μας που 'φτύσαμε αίμα' για να βρούμε τους εαυτούς μας και να μάθουμε τι θα πει ζωή. Με αυτό όμως, νομίζω οτι το κορίτσι ήθελε να πει οτι νιώθει πως δεν θέλει να την καταπιεί το σύστημα: σκοτώνομαι να περάσω σε μια σχολή-μετά να βγάλω την σχολή-να βρω δουλειά-να έχω μια μίζερη καθημερινότητα κλπ. Θέλει να ταξιδέψει και να βοηθήσει κόσμο. Και αν θέλουμε να την προσγειώσουμε θα πρέπει, ναι ορθώς, να σπουδάσει πρώτα να βάλει κάποια θεμέλια και έπειτα θα δει τι θα κάνει, αν δεν θέλει να μείνει ας μην μείνει. Ακόμα όμως και αν λέει αερολογίες και δικαιολογίες επειδή είναι ονειροπαρμένη και τεμπέλα (που δεν προκύπτει απο πουθενά αυτό αλλά έστω), δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση δικαιολογημένο το ύφος της Λένας στην συγκεκριμένη απάντηση που δεν συνάδει με την καλλιέργεια, το πνεύμα και την ωριμότητα που την διακρίνει.Έχουμε δει τα αίσχη από εξυπνακίστικες και βλακώδεις ερωτήσεις εδώ μέσα και έχουν πάρει πολύ καλύτερη απάντηση από οτι πήρε το κορίτσι αυτό.
Αμφιβάλλω αν κανείς από εμάς, στα 18, πληγωνόταν και βούρκωνε όταν οποιοσδήποτε, γνωστός ή άγνωστος του έλεγε "κάτσε διάβασε". Το κοριτσάκι στα 18, σε μια ηλικία που μπορεί να αυτοσυντηρείται και δια νόμου να μεγαλώνει παιδιά με δική της ευθύνη, πιστεύει πως το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη και θέληση για να φροντίσει παιδιά στην Αφρική. Πάντως έχω πρόταση: Να απευθυνθείς στην εκκλησία, ώστε να πας ως ιεραπόστολος. Λεπτομέρειες δεν ξέρω αλλά κρίνοντας από δω κι από κει, σε διαβεβαιώνω πως η εκκλησία είναι πιο καταπιεστική και πιο απαιτητική από το σαθρό σύστημα.Εγώ δεν έχω πτυχίο, ούτε ζω στην Αμερική αλλά συμφωνώ σε κάθε λέξη με τη Λένα, σ'αυτή την απάντηση.
Ναι, σχολίασα λίγο βιαστικά και ουσιαστικά δεν απάντησα.Στη συγκεκριμένη απάντηση, βρίσκω τη Λένα αυστηρή και όχι επιθετική. Συμφωνώ ότι πολλές το παρακάνει και πως άλλοτε, ενώ υπάρχουν ερωτήσεις που περιμένει κανείς να τα πει ένα χεράκι, δεν το κάνει. Ίσως αν δεν έβλεπα τον εαυτό μου στην ερώτηση της κοπέλας, να ένιωθα την επιθετικότητα και όχι το ταρακούνημα. :)