Στο σημερινό ‘Α, μπα’: υπάκουα παιδιά

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: υπάκουα παιδιά Facebook Twitter
48


________________
1.


Αγαπητή Α μπα ημουν με ενα παιδι πεντε μηνες. Ηταν παρα πολυ καλος μαζι μου και υπομονετικος και δεν ειχαμε τσακωθει ουτε μια φορα. Πριν μια εβδομαδα ειχα βγει με μια παρεα στην οποια ηταν καποιος που μου αρεσε απο πριν. Ηπιαμε αρκετα και βρεθηκαμε λοιπον να φιλιομαστε. Εγω ηθελα. Μολις ομως το συνειδητοποιησα το σταματησα. Την επομενη μερα το ειπα στον φιλο μου και δεν δεχτηκε καν να το συζητησει και με χωρισε αμεσως. Απο τοτε εγω αισθανομαι απαισια και ειμαι γεματη τυψεις που εκανα κατι τετοιο σε ενα τοσο καλο παιδι. Δεν μπορω να πω οτι ημουν ερωτευμενη μαζι του αλλα μου λειπει πολυ. Τι να κανω?- Jeanne94

Δεν έχεις κάνει ήδη αρκετά;

________________
2.


Αγαπητη Α μπα; Εχω ενα προβλημα. Καθε φορα που μπαινω στη διαδικασια της σχεσης νιωθω οτι χανω την ελευθερια μου. Οσο πιο πολυ δενομαι με καποιον τοσο πιο πολυ νιωθω σα φυλακισμενη. Δεν μπορω να καταλαβω το γιατι αφου οταν ειμαι ελευθερη μου λειπει το να εχω μια σχεση. Οποτε καθε φορα χωριζω για αυτον το λογο και φτου απο την αρχη. Μηπως οντως οι αντρες εχουνε δικιο που λενε οτι δεν ξερουμε τι θελουμε? Η μηπως πρεπει το παρω αποφαση οτι εγω δεν ειμαι για τετοια?

Μια χαρά ξέρεις τι θέλεις. Θαυμαστές θέλεις. Και για την ώρα το καταφέρνεις περίφημα.


Είσαι νέα και άπειρη, και δε φοβάσαι τη μοναξιά. Νομίζεις ότι έτσι θα είναι για πάντα η ζωή σου. Ότι όποτε χωρίζεις, θα εμφανίζεται ένας επόμενος, που θα θέλει να τα φτιάξει μαζί σου. Το πρόβλημα που νομίζεις ότι έχεις θα λυθεί από μόνο του, αργά η γρήγορα. Το πραγματικό πρόβλημα σου είναι κρυμμένο. Τώρα έχεις μια ευκολία που αμβλύνει (ακυρώνει ίσως) τα κριτήρια σου. Αν συνεχίσεις να πορεύεσαι έτσι, χωρίς να αντιλαμβάνεσαι τι κάνεις, όταν οι επιλογές θα είναι δραματικά λιγότερες, δεν θα έχεις προλάβει να καταλάβεις ποιος σου ταιριάζει, και κάποτε οι αποφάσεις σου θα έχουν περισσότερη σημασία από τώρα.

________________
3.


Θέλουμε πολύ και προσπαθούμε να κάνουμε παιδί. Μέσα στις διάφορες ανησυχίες που μπορεί να έχει κάποιος που πρόκειται να τεκνοποιήσει είναι και κάτι που δεν ξέρω αν θα ακουστεί χαζό: από την μικρή μου εμπειρία με παιδιά γνωστών/αγνώστων, φίλων, συγγενών, βλέπω ότι δεν έχω ιδέα τι να πώ ή πώς να μιλήσω στα παιδιά. Χτες για παράδειγμα ήμασταν σε μια επίσκεψη σε φίλους και ήταν κι ένα ζευγάρι με παιδιά 2 και 3 ετών. Πέρα από ένα «γεια σου, πώς σε λένε;» , δεν ήξερα τι άλλο να πω στα παιδάκια! Εντάξει, μπορούσα να ρωτήσω και πόσο χρονών είσαι, αλλά μέχρι εκεί! Άλλο παράδειγμα, σε παρέα με ένα άλλο μικρό παιδάκι , έκανε λίγο ψύχρα και το ρωτάω «μήπως κρυώνεις; Θέλεις να σε βοηθήσω να βάλεις το ζακετάκι σου;» και με ακούει η μαμά του η οποία λίγο αργότερα μου λέει ευγενικά ότι τα παιδάκια δεν τα ρωτάς γιατί από αντίδραση μπορεί να σου πουν το αντίθετο, τους βάζεις ζακέτα και τέλος! Ο σύζυγός μου μου λέει ότι όταν κάνουμε δικά μας παιδιά και επομένως θα τα γνωρίζω από τη μέρα 1, θα μπορώ να τους μιλάω, να τα παιδαγωγώ, να τα «διασκεδάζω», αλλά εγώ φοβάμαι ότι θα είμαι σα μουγκή! Αυτός πάλι έχει εκπληκτική σχέση με τα παιδιά, δεν ξέρω πού τα κατεβάζει και τους λέει τόσο διασκεδαστικά και συνάμα εκπαιδευτικά πράγματα! Να σημειώσω ότι διαβάζω βιβλία παιδαγωγικά, προετοιμάζομαι, πάντως αποσβολώνομαι όταν συναντώ παιδιά, δεν βλέπω διαφορά. Γενικώς δεν είμαι ανασφαλής σαν άνθρωπος. Όμως από τη μικρή μου μέχρι τώρα εμπειρία με παιδιά άλλων φοβάμαι πολύ ότι δεν θα τα καταφέρω καλά. Πάντως, σαν κλασικό θηλαστικό, αγάπη, φροντίδα και στοργή έχω να δώσω. Το έχεις ξανακούσει αυτό το «πρόβλημα»;

Ναι. Πολλές γυναίκες ανησυχούν για το αν θα είναι καλές μητέρες, με διάφορες παραλλαγές στις ανησυχίες, και πάρα πολλές ανησυχούν αν είναι καλές μητέρες. Ανησυχούν και όταν τα παιδιά τους κάνουν τα δικά τους παιδιά. Όταν κάνεις δικό σου παιδί θα αλλάξουν τόσο πολύ όλα, που αυτά που σκέφτεσαι τώρα ούτε που θα τα θυμάσαι. Θα αποκτήσεις άλλες ανησυχίες, και θα κάνεις άλλες σκέψεις. Είναι καλό που νιώθεις ότι έχεις αγάπη και στοργή μέσα σου (δεν είναι επειδή είσαι κλασικό θηλαστικό, και δεν είναι καθόλου αυτονόητο) αλλά μην βασίζεσαι μόνο στο ένστικτό. Ο άντρας σου έχει δίκιο ως ένα σημείο, αλλά δεν θα γίνεις σοφή και ειδική στα παιδιά επειδή θα γεννήσεις. Ζούμε στο 2015, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λύσεις διάφορες απορίες. Όταν κάνεις παιδί και τις αποκτήσεις, μην βασίζεσαι μόνο στο ένστικτο, και μην βασίζεσαι στα διάφορα που θα σου λένε διάφοροι και θα σε βομβαρδίζουν με διάφορες θεωρίες. Πάρε βιβλία από αξιοσέβαστες πηγές και μάθε!

________________
4.


Τι γίνεται αν νιώθεις σα να μην αγαπάς τη μητέρα σου; Ξέρω ακούγεται λίγο τρομακτικό, όμως σχεδόν έτσι νιώθω, με την έννοια του ότι, οκ, θέλω να είναι καλά γιατί είναι «μητέρα» μου, αλλά και αν για παράδειγμα μετανάστευα και δεν την ξαναέβλεπα ποτέ, δε θα με ένοιαζε νομίζω καθόλου. Δεν είναι ότι της κρατάω κακία για τον τρόπο που μας μεγάλωσε, απλά δεδομένου ότι δε θυμάμαι να έχω καμιά σχεδόν ευχάριστη/τρυφερή παιδική ανάμνηση μαζί της, έχει δημιουργηθεί όλη αυτή η απόσταση μεταξύ μας. Για να καταλάβεις καλύτερα, ήταν πάντα ψυχρή και μες τις φωνές και τις υστερίες για τους πιο ασήμαντους λόγους. Τώρα οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί αρκετά, παραμένει όμως η ψυχρότητα και μια εριστική διάθεση και από τις δύο πλευρές, σε κάθε μας συναναστροφή (την οποία εννοείται προσπαθώ να δουλέψω όσο μπορώ). Θέλω να ρωτήσω λοιπόν, αν πιστεύεις ότι πρέπει να αναζητήσω σε τι σε άλλες πτυχές της προσωπικότητάς μου ενδεχομένως με έχει επηρεάσει αυτή σχέση με τη μητέρα μου , με αφορμή μια απάντησή σου πριν λίγο καιρό στην οποία έλεγες ότι ο μητρικός δεσμός είναι κάτι που κουβαλάμε μέσα μας μια ζωή και μας επηρεάζει βαθύτατα.

Υ.Γ. Είσαι πραγματικά απίστευτα εύστοχη στις απαντήσεις σου, σκεφτόμουν να σου στείλω ένα μήνυμα μόνο και μόνο για να σου πω αυτό, όμως δεν κρατήθηκα.

Ο μητρικός δεσμός μας επηρεάζει βαθύτατα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι καταδικαστικός. Υπάρχει η επιρροή, και μετά είμαστε εμείς, που μεγαλώνοντας αποφασίζουμε με ποιο τρόπο θέλουμε να επεξεργαστούμε την επιρροή και να την χρησιμοποιήσουμε. Όλοι μας μπορούμε να εξηγήσουμε πτυχές του χαρακτήρα μας μέσω της μητέρας μας, όλοι μπορούμε να κάνουμε συσχετισμούς με τις αποτυχίες μας και την ανατροφή μας, αλλά δεν ενδιαφερόμαστε όλοι το ίδιο για το θέμα. Εννοώ ότι αυτή η διαδικασία είναι διαθέσιμη για όλους – δεν είναι πιο υποχρεωτικό για σένα, επειδή περιγράφεις την μητέρα σου με αρνητικό τρόπο. Δεν 'πρέπει', αν δεν νομίζεις ότι πρέπει. Εσύ ξέρεις αν σε ενδιαφέρει να αναλύσεις τον εαυτό σου ή όχι.

 

________________
5.


Πριν λίγο καιρό ήρθα για επίσκεψη σε μια πολύ μακρινή χώρα όπου έχω συγγενείς. Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν πολλοί Έλληνες οι οποίοι κάνουν παρέα κυρίως με Έλληνες και παρά τα σαράντα χρόνια που έχουν σε αυτή τη χώρα, παρά το γεγονός ότι έρχονται στην Ελλάδα κάθε 6-7 χρόνια και παρά το γεγονός ότι θεωρούν πλέον τη νέα χώρα τους τόπο τους (λένε) λατρεύουν να μιλούν και να κατακρίνουν με κάθε ευκαιρία - μάντεψε - την Ελλάδα.
Από τη στιγμή που ήρθα ακούω συζητήσεις για την πολιτική, για το δημόσιο, για τα σχολεία, για τον κόσμο και γενικά είμαι σε μια φάση που νιώθω σαν να με ρωτάνε όλη την ώρα "μα πώς ζείτε έτσι μέσα σε σπηλιές και καλύβια;" Ρωτάνε για γεγονότα για τα οποία έχουν ήδη άποψη, προλαβαίνουν να κάνουν επίθεση για τον τρόπο ζωής στην Ελλάδα πριν προλάβω να τελειώσω μία απλή παρατήρηση για κάτι που κάνει ο κόσμος εδώ (και απλά το παρατηρώ καθώς βρίσκομαι σε μια ξένη χώρα). Δεν λέω φυσικά ότι το κάνουν όλοι (δεν μπορώ να τους ξέρω όλους), το κάνουν όμως όσοι έχω γνωρίσει μέχρι τώρα με έναν τρόπο επιθετικό, κατακρίνοντας και περιμένοντας κάποια απάντηση (δικαιολογητική ή απολογητική, δεν έχω καταλάβει) από εμένα μια που είμαι το φρέσκο αίμα από την πατρίδα.
Εγώ από την άλλη θέλω να φωνάξω ένα "σκάστε επιτέλους, δεν έχετε ιδέα για το τι γίνεται στην Ελλάδα" αλλά φυσικά δεν μπορώ.
Η ερώτησή μου (και με συγχωρείς για την μεγάλη εισαγωγή) δεν είναι γιατί το κάνουν – δεν είναι δική μου δουλειά - αλλά αν έχεις καμιά ιδέα για το πώς θα μπορούσα να απαντάω ή να αντιδρώ σε κάτι τέτοιες επιθέσεις ευγενικά και αποθαρρυντικά(;); Αν έχεις να προτείνεις κανένα politically correct τρόπο απάντησης από τη μεριά μου είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτος.
(Πολλοί από αυτούς είναι στενοί συγγενείς μου)
ευχαριστώ

Πρώτα μια ερώτηση: γιατί θεώρησες αναγκαίο να μας κρατήσεις στα σκοτάδια για το ποια είναι η χώρα που επισκέφτηκες; Τι προσθέτει, ή τι αφαιρεί από την ιστορία το μυστήριο αυτό, κατά τη γνώμη σου;

Νόμιζα ότι οι Έλληνες που ζουν χρόνια αλλού θυμούνται την Ελλάδα με νοσταλγία. Μπορεί να θυμούνται μια χώρα που δεν υπάρχει πια, αλλά είναι συνδεδεμένη με τους γονείς τους και τους προγόνους τους. Τέλος πάντων, εσύ έχεις συγγενείς που θέλουν να νιώθουν ότι καλά έκαναν που έφυγαν, και γι' αυτό είναι απαραίτητο γι' αυτούς να υποτιμούν την Ελλάδα. Έχουν πάρει την απόφαση τους, και αυτή η απόφαση είναι σημαντική για τον αυτοπροσδιορισμό τους, οπότε δεν μπορείς να τους αποθαρρύνεις, είναι πολύ σημαντικό θέμα, πιο σημαντικό απ' ό,τι για σένα. Δεν είσαι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ούτε εκπρόσωπος όλων των Ελλήνων στο εξωτερικό, οπότε μη μπαίνεις σ' αυτό το ρόλο. Σε κάποια μπορεί να έχουν δίκιο, σε κάποια θα έχουν άδικο. Πες τη γνώμη σου, χωρίς να προσπαθείς να τους δείξεις ότι έχουν άδικο στα πάντα.

________________
6.


Αγαπητή Λένα,

Με το σύντροφό μου είμαστε μαζί σχεδόν 10 χρόνια και είμαστε συνομήλικοι γύρω στα 30. Τα 9 ήταν σχέση από απόσταση λόγω σπουδών και μόλις τον τελευταίο χρόνο είμαστε στην ίδια πόλη και οι δυο, χωρίς να συγκατοικούμε. Μένουμε ο καθένας με τους γονείς του. Εγώ έχω μόνο τη μητέρα μου. Έναν άνθρωπο αυστηρό και σκληρό που πέρασε δύσκολα κι αφοσιώθηκε στο μεγάλωμά μου από τα 35 της που έμεινε χήρα. Λυπάμαι που το λέω αλλά νομίζω πως η μάνα μου είναι ο λεγόμενος «τοξικός άνθρωπος». Μου μιλάει μόνο για δυσκολίες, μου λέει μόνο δυσοίωνα πράγματα για το μέλλον μου με αυτόν τον άνθρωπο και πολλές φορές με κατηγορεί που επέστρεψα στο πατρικό μου μετά από τόσες σπουδές γιατί πίστευε πως εγώ μορφώθηκα για να ξεκολλήσουμε(!!) από εδώ. Το σύντροφό μου τον θεωρεί τροχοπέδη. Αντιπαθεί αυτόν και την οικογένειά του χωρίς να τους ξέρει, αλλά μου κάνει τρομερές σκηνές όταν της ανακοινώνω ότι θα πάω κάπου μαζί του, π.χ. σε ένα γάμο, επειδή δεν έχει έρθει να με ζητήσει (!!). Παράνοια...Το αστείο είναι ότι η ίδια, όσες φορές της είπα να τον γνωρίσει, το αρνείται. Σημειωτέων, πως συνήθως δεν της αντιμιλάω και την αφήνω να τα λέει, καταπίνοντας όλα τα αρνητικά συναισθήματα και τις σκέψεις που μου δημιουργούνται με αποτέλεσμα διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα επειδή δε θέλω να τη στεναχωρώ και να θυμώνει. Αν τυχόν, αναφέρω κάτι από αυτά στο φίλο μου ή περί γάμου, η απάντηση είναι «πνίγομαι». Και κάπου εδώ έρχεται και η δική μου θέση σε όλο αυτό. Από τη μια θέλω να προχωρήσουμε με το σύντροφό μου, ανεξάρτητα με τις επιθυμίες της μάνας μου φυσικά, από την άλλη όταν εκείνη με πιέζει να παντρευτώ για τους τύπους και μόνο σε συνδυασμό με την αντίδραση του φίλου μου, όλο αυτό παγώνει μέσα μου. Ουσιαστικά δεν ξέρω τι θέλω. Ή μάλλον θέλω να αποφασίσω εγώ και μόνο εγώ για τη ζωή μου και να μη με πιέζει κανείς για τόσο σοβαρές αποφάσεις. Θέλω να είμαι ελεύθερη να κάνω ό,τι θέλω. Ξέρω ότι το πρώτο βήμα είναι να ανεξαρτητοποιηθώ και να μείνω σε άλλο σπίτι. Όμως τα οικονομικά μου, παρά τη δουλειά μου, δε μπορούν να στηρίξουν ένα τέτοιο βήμα. Φυσικά, δε θέλω να μείνω ούτε με το φίλο μου, γιατί μου έχει ξεκαθαρίσει πως κ εκείνος θέλει να μείνει χωρίς γονείς για ένα διάστημα, πριν φτιάξουμε τη δική μας οικογένεια. Οπότε δε θέλω να του φορτωθώ. Ώρες-ώρες μου έρχεται να τους παρατήσω όλους, να επιστρέψω εκεί που ήμουν τόσα χρόνια, εκεί που είναι και όλοι μου οι φίλοι γιατί εδώ δεν έχω κανέναν δικό μου κοντά, αλλά με κρατάει το γεγονός ότι εκεί δεν ξέρω αν θα βρω δουλειά. Από τη μια η μάνα μου που μου μαυρίζει την ψυχή, από την άλλη ο σύντροφός μου που δε θέλει δεσμεύσεις παρά τους όρκους για αγάπη και τα όνειρα για οικογένεια που μου εκμυστηρεύεται και στη μέση εγώ να θέλω μια ήρεμη, ελεύθερη ζωή. Πώς να το διαχειριστώ όλο αυτό;

Αυτό που προέχει, είναι να καταφέρεις, με όσες θυσίες και αν είναι απαραίτητες, να μην εξαρτάται η ζωή σου από τις διαθέσεις των άλλων. Αυτή τη στιγμή είσαι έρμαιο μεταξύ δύο ανθρώπων, και το τι θα κάνεις κάθε μέρα εξαρτάται από τις διαθέσεις τους. Δεν γίνεται να ζεις έτσι. Σωστές αποφάσεις θα πάρεις μόνο όταν είσαι σε θέση να πάρεις αποφάσεις που δεν εξαρτώνται από τους άλλους.

Ναι, πρέπει να μείνεις μόνη σου, και πρέπει να δημιουργήσεις προϋποθέσεις για να ανεξαρτητοποιηθείς. Όταν γίνει αυτό, θα δεις πόσο εύκολο θα σου είναι να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις, θα γίνει αυτονόητο. Λες ότι δεν είναι δυνατό να μείνεις μόνη σου, ενώ δουλεύεις. Εγώ ξέρω ότι δεν το έχεις πάρει απόφαση ακόμα, και γι'αυτό δεν μπορείς να βρεις τη λύση. Δεν ξέρω αν θα είναι ένα σπίτι εκεί, συγκατοίκηση με φίλη ή φίλο αλλού, μια καλύτερη δουλειά – αν δεν προσανατολιστείς προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θα σου παρουσιαστεί με μαγικό τρόπο.

Σταμάτα να ασχολείσαι με το τι θα κάνει ο φίλος σου. Είσαι πολύ νέα ακόμα, και προσπάθησε να μην νιώθεις κάποια υποχρέωση απέναντι στο νούμερο δέκα, για τα χρόνια που έχουν περάσει. Ούτε δέκα ούτε εκατό χρόνια παρελθόντος δεν είναι αρκετά για να αποφασίσεις να μπεις σε ένα αβέβαιο μέλλον. 

Σκέψου καλά για ποιο λόγο θέλεις να παντρευτείς αυτόν τον άνθρωπο. Προσπάθησε να καταλάβεις αν θέλεις να τον παντρευτείς, ή αν θέλεις να θέλει να σε παντρευτεί. Είναι η ζωή σου. Είναι η ζωή σου, και είναι πιο σημαντική από τις προσδοκίες και τον εκβιασμό της μαμάς, πιο σημαντική από τα όποια κολλήματα του άλλου. Εσύ θέλεις να ζήσεις μια ζωή με αυτόν; Τον ξέρεις αρκετά καλά για να το κάνεις αυτό;

Αυτά και πολλά άλλα πρέπει να απαντήσεις πριν κάνεις κάτι επειδή σε οδήγησαν οι περιστάσεις, αλλά δεν αποφάσισες ποτέ. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να φτιάξεις πρώτα το δικό σου σύμπαν, να έχεις τη δική σου ζωή, αλλιώς δεν θα καταλάβεις τι θέλεις, και τι προτιμάς να θέλεις, προκειμένου να ξεμπερδεύεις. Γι' αυτό, ξαναλέω: βρες τον τρόπο να ανεξαρτητοποιηθείς. Πάντα υπάρχει ένας τρόπος. Βρες τον.

________________
7.


Αγαπητή Α μπα, είμαι φοιτήτρια και το αγόρι μου ζει σε διπλανή πόλη. Έχουμε δεκαπέντε χρόνια διαφορά., εγω 22 εκείνος 37.Το θέμα είναι ότι μόλις το έμαθε η μάνα μου με την αδερφή μου αντέδρασαν πολύ άσχημα λόγω της ηλικίας του. Συγκεκριμένα μου ειπαν ότι έψαξαν γι αυτόν (ο θεός ξέρει με ποιόν τρόπο)και μου είπαν πως είναι ένας αλήτης και μεγάλο λαμόγιο. Ήδη αυτές οι λέξεις από μόνες τους είναι τόσο άσχημες. Εκείνος στενοχωρήθηκε μόλις του τα είπα και η αλήθεια είναι πως δεν μου είχε δώσει δικαίωμα να νομίζω κάτι τέτοιο γι αυτόν, άσε που είχα συχνά έπιανα την αδερφη μου και τη μάνα μου να ψυθιρίζουν κρυφά για να μην τις ακούσω. Τέλος πάντων μετά από κάποιες κουβέντες στο τηλέφωνο μεταξύ τους κατάλαβα πως υπαρχει μεγάλη πιθανότητα να μου έλεγαν ψέματα, μόνο που δεν μπορώ να το αποδείξω γιατι αναγκάστηκα από αυτό το γεγονός να κρατήσω κρυφή τη σχέση μου μαζί του εδώ και δυο χρόνια. Η αδερφή μου με απειλούσε πως θα το πεί στον πατέρα μου ο οποίος είναι αρκετα συντηρητικός και πως θα πάνε να τον σαπίσουν στο ξύλο, ναι ακριβώς τις ίδιες λέξεις σου μεταβιβάζω. Μαζί του περνάω καταπληκτικά, εχουμε τα καλά μας έχουμε και τα κακά μας, και από την αρχη της σχεσης λέει ότι με βλέπει σοβαρά και μου αποδεικνύει συνεχώς με τις πράξεις του. Το θέμα είναι πως κάποια στιγμή θα το μάθουν ότι είμαι ακόμα μαζί του και θα γίνει ο κακός χαμός αλλά αν και θέλω να το σκεφτώ κι άλλο πιστεύω πως θέλω να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου μαζί του. Ίσως σου τα γράφω αυτά γιατι θέλω σε κάποιον να τα πω, αλλα πες μου σε παρακαλώ ποια είναι η γνώμη σου για όλα αυτά? Θα μπορούσαν οι δικοί μου να μου πουν ψεματα ενώ με έβλεπαν τόσο χαρούμενη? γιατι τόση υπερβολή εφόσον εμένα δεν με ενοχλεί η διαφορά ηλικίας? στο κάτω κάτω δική μου η ζωή, δικά μου και τα λάθη. Θέλουν να ανακατεύονται παντού στη ζωη γιατι??-ενοχλημένη φοιτήτρια.

Δεν έχει σημασία αν σου λένε ψέματα ή όχι. Αυτό θα είχε σημασία σε μια άλλη ζωή. Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, έτσι κι αλλιώς, είτε λένε αλήθεια, είτε ψέματα. Έχουν ξεπεράσει τόσο τα όρια, που πλέον τα βλέπουν μόνο από το Google Earth.


Θα σου απαντήσω στο 'γιατί'. Γιατί στο συντηρητικό περιβάλλον που έχεις μεγαλώσει εσύ, και στο οποίο μεγάλωσαν οι γονείς σου, και οι γονείς τους πριν από αυτούς, το τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά είναι δεδομένο και άκαμπτο, είναι κανόνες που δεν αλλάζουν ποτέ, και κανείς τους, ποτέ, δεν τόλμησε να αναρωτηθεί γιατί και πώς. Κάθε παιδί έμαθε να αποδεικνύει τον σεβασμό απέναντι στους γονείς του, κάνοντας ακριβώς αυτό που υποδεικνύεται, και κάθε γονιός έμαθε να ασκεί εξουσία, απαιτώντας υποταγή για θέματα που θεωρεί απαράβατα. Μεταξύ άλλων, το τραγικό της ιστορίας είναι ότι τα θέματα αυτά είναι ασήμαντα, αλλά αν σε έχουν μάθει να υπακούς χωρίς να αναρωτιέσαι, όλα σου φαίνονται το ίδιο σημαντικά, και το μόνο που ξέρεις είναι ποια είναι σωστά και ποια είναι λάθος. Μην ψάχνεις λογική. Η λογική τους είναι η λογική της υπακοής στις αόρατες γραφές. Εσύ είσαι η νέα γενιά, που τόλμησε να αμφισβητήσει έναν από τους απαράβατους κανόνες, που είναι η διαφορά ηλικίας.


Έχεις διάφορες επιλογές. Μπορείς να υπακούσεις στις διαταγές. Μπορείς να κάνεις επανάσταση. Μπορείς και να μπεις σε stealth mode, μέχρι να ανεξαρτητοποιηθείς και να ζήσεις τη ζωή που θέλεις. Μη βιάζεσαι να δηλώσεις με ποιον θέλεις να περάσεις την υπόλοιπη σου ζωή. Αυτή η απόφαση θα είναι αξιόπιστη μόνο όταν είσαι σε θέση να την πάρεις χωρίς εξωτερικές πιέσεις. Όσο σε πιέζουν άλλοι προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, μην εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου. Θα αποφασίσεις με ποιον θα μείνεις όλη σου τη ζωή όταν κανένας δεν ασχολείται ιδιαίτερα αν θα το κάνεις ή όχι.

48

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

18 σχόλια
Μια διόρθωση για την κοπέλα του #6: σύντροφο λες τον άνθρωπο με τον οποίο συζείς (συν-τροφός you know), όχι εκείνον που είστε για 9 χρόνια σε "σχέση" (;) με απόσταση κ τώρα που επιτέλους είστε στην ίδια πόλη ο καθένας μένει στο σπίτι του.
#7 Λυπάμαι βρε α,μπα αλλά διαφωνώ κάπως. Ναι, οι απειλές και οι εκφοβισμοι είναι απαράδεκτα πράγματα. Αλλά αν εσύ ήξερες οτι η κόρη σου τα χει μπλέξει με έναν αλήτη (ας υποθέσουμε οτι έχει δίκιο η οικογένεια), θα κάνες τον μουγγαθόδωρο; Σε καταστάσεις ανάγκης δεν είναι τοοοοσο κακό να παρεμβαίνεις λίγο.
Η πικρή μου πείρα μου έχει αποδείξει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις όσο πιο πολύ παρεμβαινεις τόσο σπρώχνεις το "θύμα" προς τη λάθος πλευρά.Το καλύτερο είναι μια διακριτική κριτική στάση μέχρι να ξεθυμανει ο πολύς ο έρως και εμφανιστεί ξανά η λογική.
Να παρεμβαίνεις λίγο. Καταστάσεις ανάγκης.Ποιά ήταν η κατάσταση ανάγκης; Εγώ δεν είδα καμία, εκτός από αυτή που η οικογένεια δημιούργησε.Το να "παρεμβαίνεις λίγο" θα ήταν: Παιδί μου, ανησυχούμε για σένα με αυτό τον τύπο, γιατί...1)2)3)λογικά επιχειρήματα, υποστηριγμένα από πραγματικά γεγονότα.όχι "...έτσι είναι οι μεγαλύτεροι, αλήτες, θέλουνε τις μικρούλες για να νιώσουν επιβεβαίωση..." και τέτοια.Και σίγουρα, αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται ανοιχτά, και όχι ψιθυριστά πίσω από βιαστικά κλεισμένα τηλέφωνα. Γιατί μετά πώς περιμένεις ο άλλος να σε ακούσει όταν τα μισά τα λες πίσω από την πλάτη του;Και δίκιο να έχει η οικογένεια, (που με τα όσα ακούω αμφιβάλλω) με τη στάση της αυτή τί καταφέρνει εκτός από το να βάλει την κοπέλα σε εχθρική στάση;Και, η ακόμα μεγαλύτερη κακία, τα να σαπίζεις κάποιον στο ξύλο, ανεξάρτητα από τους λόγους (εξαίρεση αν είσαι σε φάση που σε σαπίζει εκείνος), δεν είναι λίγο αλητεία και λαμογιά;
#5Nα μου τρυπήσεις τη μύτη αν η "μακρινή χώρα" που έχεις επισκευτεί δεν είναι η Αυστραλία. Έζησα εκεί πριν από αρκετά χρόνια και θύμωνα απίστευτα με τη συνεχή κριτική που ασκούσαν οι Έλληνες για την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν στο τέλος της εφηβείας μου και θύμωνα πάρα πολύ. Φούντωνα. Μιλούσαν εξευτελιστικά με κάθε αφορμή και γέλαγαν όλοι μαζί στις συναθροίσεις. Περισσότερο το έκαναν οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, οι νεότεροι, οι οποίοι είχαν και τεράστια έπαρση. Βέβαια, με κάθε ευκαιρία έρχονταν στην Ελλάδα, πήγαιναν διακοπές στα νησιά και πέρναγαν τέλεια, πάντα όμως βρίζοντας ό,τι είναι λάθος. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα που έβριζαν τα βρίζουμε κι εμείς οι ίδιοι. Αλλά νιώθεις βρε παιδί μου πως άλλο δικαίωμα έχουμε εμείς. Εμείς ζούμε εδώ και τα τρώμε τα σκατά με τη σέσουλα κάθε μέρα. Εμένα πάντως δεν με ενοχλούσε τόσο η κριτική, όσο η υπεροψία και ο σνομπισμός τους.
Υστερα απο διαμονη σε μια χωρα δυτικου τυπου για καμμια δεκαετια, η Ελλαδα σου φαινεται σαν αυτο ακριβως που ειναι: μια τριτοκοσμικη χωρα με ωραιο φαγητο, ωραια μερη για καλοκαιρινες διακοπες και ωραια αρχαια μνημεια...
Τελικά πρέπει να είναι ελάχιστες οι λειτουργικές οικογένειες εκεί έξω...δυστυχώς (και η δική μου δυσλειτουργική είναι). Μάλλον αυτό πρέπει να προσέξουν οι νέες μαμάδες. Να μην φτάσουν τα παιδιά τους να τις αγαπούν επειδή 'έτσι πρέπει' και να ονειρεύονται να φύγουν όσο πιο μακριά τους γίνεται. Περισσότερη αγάπη και αποδοχή λοιπόν (μεγάλη πληγή αυτή) και λιγότερη παρεμβατικότητα και καταπίεση.
#1 Νομίζω ήρθε η στιγμή για σένα να συμφιλιωθείς με το γεγονός (που ισχύει για κάθε άνθρωπο) οτί είσαι κακιά. Για να το πω πιο λάιτ ότι μπορεί και συ να πληγώσεις άλλους ανθρώπους, που μάλιστα είναι και καλά παιδιά. Μην προσπαθείς να το υποβαθμίσεις με δικαιολογίες του τύπου είχαμε πιει πολύ, μου άρεσε απο πριν, και το σταμάτησα μόλις το συνειδητοποίησα. Όλοι ξέρουμε ότι για να φτάσεις να φασωθείς με το γκομενάκι που μπανίζες καιρό θέλει "κόπο", δεν θα γίνει τυχαία και αν ειλικρινά ήθελες να το σταματήσεις θα το είχες κάνει απο την αρχή της βραδυάς. Είναι απελευθερωτικό να σπάμε τους ηθικούς φραγμούς που μας περιορίζουν και αυτό γιατι πραγματικά καλοί είμαστε μονο όταν έχουμε δώσει στον εαυτό μας την επιλογή να κάνει κακό στους άλλους. Εννοείται πως δεν επιβραβεύω την πράξη σου. Αλλά για να γίνω πιο σαφής πιστεύω ότι μια πράξη δε μπορεί να κριθεί ανεξάρτητα απο τη σκέψη που την συνοδεύει και την ειλικρίνεια που περιέχει(προς τον εαυτό σου κυρίως): δηλαδή μπορεί εκείνο το βράδυ να μην φιλιόσουν με το αγόρι που σου άρεσε και να έμενες για πάντα με το καλό παιδί από α) φόβο μήπως δεν βρεις καλύτερο, β) αυταρέσκεια ότι πότε δεν πληγώνεις τους άλλους, γ) φόβο μην πληγώσεις το καλό παιδί, με το οποίο δεν ταιριάζεις και τόσο ε; κι ας είναι καλό. Και αυτό δεν θα ήταν καλύτερο.Αντί να εστιάζεις στο ότι πλήγωσες κάποιον, αφού συμβαίνουν αυτά, δεν κοιτάς καλύτερα την επόμενη φορά να κάνεις σχέση με κάποιον που σου αρέσει.
Μου αρέσει ο τρόπος που τα λες, αλλά ένα πράγμα μου φαίνεται "κάπως": Κακός, στη δική μου λογική, είναι αυτός που έχει την πρόθεση-συνειδητή ή όχι- να βλάψει τον άλλο άνθρωπο. Πολύ αμφιβάλλω αν η κοπέλα έστω και υποσυνείδητα έδρασε έτσι. Στη χειρότερη περίπτωση ίσως να αδιαφόρησε. Σφάλμα, ναι, αλλά όχι κακό, με την έννοια ότι δεν είχε ως στόχο να προξενήσει πληγή στον δικό της. Άσχετα αν αυτό συνέβη...
:) Μπορεί να έχεις δίκιο. Συμφωνώ στο ότι η κοπέλα δεν είχε σκοπό να πληγώσει το αγόρι, αλλα δεν είμαι σίγουρη αν συμφωνώ στον ορισμό που δίνεις στην κακία. Είναι αλήθεια ότι δεν τα έχω σε κουτάκια στο μυαλό μου. Πάντως στην συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποίησα τη λέξη κακιά μόνο και μόνο επειδή η πράξη είχε κακό αποτέλεσμα.
Στην Αυστραλία πήγες. Έχω πάει, έχω μείνει πολύ καιρό και ξέρω πολύ καλά οι ομογενείς πόσο μας "αγαπάνε". Περισσότερο ανθέλληνες δεν έχω γνωρίσει. Ουσιαστικά μισούν την "αγαπημένη" τους "πατρίδα". Δεν έχω έχουν ιδέα τι τους γίνεται και είναι 200 χρόνια πίσω γενικά σαν χώρα σε οτιδήποτε.
Μόνο 200 χρόνια πίσω οι Αυστραλοί γενικά σαν χώρα σε οτιδήποτε; 300 και βάλε! Άσε τους Αμερικάνους, αυτοί τουλάχιστον 400 χρόνια πίσω. Ας μή πιάσουμε τους Αγγλογάλλους και ας μη σκεφτούμε καν τους Σκανδιναβούς, 1000+ χρόνια πίσω μας. Φάτε τη σκόνη μας ρε, όταν εσείς τρώγατε βελανίδια εμείς χτίζαμε παρθενώνες! ;)
#3 Είχα και εγώ παλιότερα παρόμοιους προβληματισμούς. Με τον καιρό κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα παιδάκια γενικά, αν εξαιρέσεις τις κοινωνικά στερεότυπα για το πόσο γλυκούλια είναι και το πως πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε, είναι άνθρωποι και αυτά. Συνεπώς οι σχέσεις μας μαζί τους διέπονται από πάνω κάτω τους ίδιες νόρμες και με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Δηλαδή, όπως κάποιοι άνθρωποι είναι πιο κοινωνικοί και επικοινωνούν πιο εύκολα με σχεδόν όλους όσους γνωρίζουν, έτσι και κάποιοι έχουν παρόμοιο χαρακτηριστικό/χάρισμα και επικοινωνούν με τα παιδιά. Επίσης υπάρχουν παιδιά με τα οποία τα "βρίσκεις" και ταιριάζεις, με άλλα πάλι όχι. Το ζουμί είναι ότι τα παιδιά γενικά δεν είναι το ίδιο πράγμα με τα δικά σου παιδιά (και τα ανήψια συνήθως). Μην ανησυχείς, όπως οι φιλίες και οι σχέσεις καθορίζονται από άλλα πράγματα και όχι από την κοινωνικότητα, έτσι άλλα είναι αυτά που μετράνε για τη σχέση με τα παιδιά σου.ΥΓ. Ανεξάρτητα με το τι σου είπε η φίλη σου, μην πας με το ζόρι να βάλεις ρούχα σε παιδιά άλλων, οι γονείς τους μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα επιθετικοί και συχνά με το δίκιο τους.
Συμφωνώ αλλά πληζ, με τη ίδια λογική παρακαλούνται να μην πετάγονται και οι διάφοροι παρευρισκόμενοι συγγενείς και βγάζουν απτο παιδι τη ζακέτα μέσα στο αγιάζι, προσθέτοντας επικριτικά ''βγαλ΄τη ζακέτα του παιδιού, θα σκάσει'',επειδή αυτοί παιρνούν κλιμακτίριο, ευχαριστώ!
Συμφωνώ αλλά πληζ, με τη ίδια λογική παρακαλούνται να μην πετάγονται και οι διάφοροι παρευρισκόμενοι συγγενείς και βγάζουν απτο παιδι τη ζακέτα μέσα στο αγιάζι, προσθέτοντας επικριτικά ''βγαλ΄τη ζακέτα του παιδιού, θα σκάσει'',επειδή αυτοί παιρνούν κλιμακτίριο, ευχαριστώ!
#2εισαι πολυ ανασφαλης και ετεροφωτη για να ζησεις μονη σου μεχρι να βρεις καποιον που πραγματικα να θελεις κι ετσι κανεις σχεσεις μονο για να μην εισαι μονη.η ασυμβατοτητα σας βγαινει στην επιφανεια και καποια στιγμη, χωριζεις.κι ολο παλι απ την αρχη...οσο εισαι σε σχεσεις που δεν θελεις, δεν θα γνωριζεις αυτους που πραγματικα θα σου ταιριαζαν κι οταν θ αρχισεις να τους αναζητας, θα ειναι ολοι "πιασμενοι"...
#5Είναι μια συμπεριφορά που έχω περίπου παρατηρήσει και εγώ σε αρκετούς συγγενείς μετανάστες του 50-60. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να σκεφτείς τις συνθήκες υπό τις οποίες έφυγαν. Δεν είναι όπως φεύγει πολύς κόσμος τώρα, συνειδητοποιημένα ως διέξοδο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Έφυγαν εγκαταλείποντας συνήθως ένα πολύ στενό περιβάλλον οικογένειας και χωριού που ήταν το μόνο που ήξεραν, για να πάνε σε μία χώρα όπου δεν ήξεραν καλά καλά τη γλώσσα με μοναδικό στόχο και ουσία της μετέπειτα ζωής τους να δουλέψουν πολύ σκληρά για να καταφέρουν κάτι.40-50 χρόνια βλέπουν ότι τα αδέρφια τους που έμειναν πίσω και δεν έκαναν τις ίδιες θυσίες να έχουν καταφέρει και αυτοί τα ίδια. Σημασία θερωρώ πως έχει επίσης πως ένα πολύ μεγάλο τμήμα των μεταναστών δεν απέλαυσε στην ουσία τα πλεονεκτήματα τις χαοτικής τότε πολιτιστικής διαφοράς, αλλά κλείστηκε σε μία κουλτούρα νοσταλγίας και αδιάκοπου μόχθου.Προσωπικά, αυτό που βλέπω σε δικούς μου συγγενείς/γνωστούς δεν είναι τόσο η απαξίωση που λες όσο μία έκδηλη αμηχανία τα τελευταία 10-20 χρόνια κυρίως στο οικονομικό κομμάτι. Πριν έρχονταν στην Ελλαδίτσα και ένιωθαν "παντοδύναμοι" και για αυτό δικαιωμένοι. Μπορούσαν να αγοράσουν ότι ήθελαν και περιέγραφαν τις εξωτικές τεχνολογίες που είχαν εκεί. Πια βλέπουν κάπως αμήχανα ότι η οικονομική τους δύναμη δε διαφέρει ιδιαίτερα από τη δική μας και πως ότι υπάρχει εκεί διατίθεται και εδώ.Θα σου πρότεινα λοιπόν να δώσεις τόπο στην οργή για τους ανθρώπους που έστω και λανθασμένα προσπαθούν να δικαιολογήσουν στο μυαλό τους τις θυσίες μια ζωής.
Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη η εξήγηση για την αμηχανία που ένιωθε ένας συγγενής σου που αισθανόταν ότι "προσπαθεί να δικαιολογήσει στο μυαλό του τις θυσίες μιας ζωής"; Eίναι πολύ απλή! Τα εισοδήματα που απολάμβανε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία 10-20-30 χρόνια ήταν δυσανάλογα με τον παραγόμενο πλούτο στη χώρα. Επι δεκαετίες γίναμε μάρτυρες μίας τεραστιας δημόσιας και ιδιωτικής σπατάλης δανεικών χρημάτων. Δικαιολογημένη η απορία όλων των λογικών ανθρώπων!
Είναι μια εξήγηση, αλλά όχι η μόνη και μάλλον όχι τόσο ξεκάθαρη: - Μιλάμε για συμπεριφορές και προ κρίσης όπου αυτά που λες ήταν τζιζ/κακά/αδιανόητα - Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο από το 60 μέχρι σήμερα, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις πόσος ήταν "δίκαιος" και πόσος "σπατάλη" - Δεν νομίζω ότι η δυσκολία των ανθρώπων αυτών είναι στο να εξηγήσουν το γιατί έγιναν έτσι τα πράγματα όσο το να χωνέψουν ότι έγιναν.Με την ευκαιρία, επειδή διάφορα γράφονται παρακάτω για τους Αυστραλούς ομογενείς, να διευκρινήσω ότι το δικό μου "δείγμα" είναι αποκλειστικά κάτοικοι ΗΠΑ. Ίσως στην Αυστραλία να έχει επικρατήσει διαφορετική νοοτροπία...
@7.Η Α μπα έχει δίκιο.Όσο κι αν η στάση των γονιών σου σε εξοργίζει,αυτό δεν πρέπει να σε οδηγήσει σε βιαστικές αποφάσεις σε σχέση με το ταίρι σου.Αυτός μπορεί να βιάζεται για επισημοποιησεις,τεκνοποιησεις και δεν ξέρω τΙ άλλο.Το δικό σου μέλημα είναι να ανεξαρτητοποιηθεις,να στηριχτεις στα πόδια σου και τότε,με καθαρό κεφάλι,να αποφασίσεις για το μέλλον σου μαζί του.Το είδος της επαφής που έχεις μαζί του τώρα δεν σου αφήνει τα περιθώρια να τον γνωρίσεις απ την καλή κι απ την ανάποδη και να δεις αν πραγματικά ταιριαζετε , και δεν εννοώ λόγω της διαφοράς στην ηλικία.
#2 Το έχω ξαναπεί: Όχι μόνο ο ένας άνδρας που μας πρόδωσε ή η μια γυναίκα που μας απέρριψε δεν είναι "οι άνδρες/οι γυναίκες", ούτε κι εμείς οι ίδιοι είμαστε, είμαστε ο καθένας ένας άνθρωπος με τη δική του τρικυμία στην κούτρα του.Μην προσπαθείς λοιπόν να μεταφέρεις την ευθύνη για το αλλοπρόσαλο φέρσιμό σου στο φύλο σου, που και καλά "δεν ξέρει τι θέλει"· ακούγεσαι εξίσου αστεία με κάτι άνδρες που επιρρίπτουν την ευθύνη για τις απιστίες τους στην "πολυγαμική φύση" του δικού τους φύλου.
#4:Δεν πιστεύω ότι γίνεται κάποιος να μην αγαπάει τη μάνα του.Εκτός αν παίζει κακοποίηση ή πλήρης αποξένωση,κάποιος δεσμός με τη μάνα σίγουρα υπάρχει,ακόμα κι αν δεν είναι προφανής.Μετά όμως από κάποια ηλικία,η σχέση αυτή δεν επιτρέπεται πια να μας καθορίζει.Η άποψη της μάνας δηλαδή για τις επιλογές μας στη ζωή,την πορεία μας,τους συντρόφους μας κλπ είναι απλά μια άποψη.Μια άποψη από έναν άνθρωπο που μεγάλωσε σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από εμάς και ανήκει σε μια άλλη γενιά και ως τέτοια πρέπει να τη χειριζόμαστε.#5:Αντιμετώπισα αντίστοιχη γκρίνια πρόσφατα από κάποιους φίλους φίλων που έχουν μεγαλώσει στην Αυστραλία και μένουν στην Αγγλία τώρα και με σόκαρε το πόσα αρνητικά είχαν να που για την Ελλάδα.Ωστόσο κατέληξα να πιστεύω ότι η αυστηρή τους στάση είναι μάλλον ένας συνδυασμός νοσταλγίας για κάτι το οποίο δεν ξέρω αν ήτανε και ποτέ η Ελλάδα και μιας απολογητικής διάθεσης που ενδεχομένως έχουν απέναντι στους κατοίκους των χωρών που τους φιλοξενούν.Δηλαδή, αν σε μεγάλο μέρος των συζητήσεών τους με συναδέλφους,φίλους,γείτονες κλπ ακούν αρνητικές κριτικές για την τωρινή κατάστασή μας,ίσως είναι πιο εύκολο τελικά να υιοθετήσουν κι εκείνοι την επικριτική στάση των άλλων παρά να υπερασπίζονται μια χώρα στην οποία στην τελική ούτε μένουν ούτε έζησαν ποτέ.
#2 Πολυαγαπημένη εξαδέλφη. Όπως αναφέρει η αρθρογράφα το μόνο που θέλεις είναι να ταϊσεις τον εγωισμό σου που όπως φαίνεται μεγαλώνει σταδιακά. Έχω ένα πολύ καλό φίλο που το κάνει αυτό αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν συνειδητοποιεί ότι σταδιακά το τρένο φεύγει και ότι αργότερα δεν θα μπορεί να γυρίσει πίσω. Προφανώς και δεν λέω να κουκουλωθείς με τον επόμενο αλλά πρίν κάνεις πίσω σε κάποιον σκέψου ότι αργότερα ίσως να μην μπορείς να επανέλθεις.
Τί κατάσταση είναι αυτή σήμερα με τα αυθαίρετα συμπεράσματα και τις αυστηρές κρίσεις;Η κοπέλα μπορεί να μη νιώθει ελεύθερη στις σχέσεις τις για χίλιους εκατό λόγους. Να μερικοί:1)Έχει παρελθόν κακοποίησης, και φοβάται την οικειότητα διότι έχει συνηθίσει στο υποσυνείδητό της ότι οδηγεί εκεί (στην κακοποίηση).2)Μπορεί πράγματι να "μην είναι για τέτοια" γιατί ίσως η ιδιοσυγκρασία της να είναι πιό εσωστρεφής ή μοναχική, και να μην τα πηγαίνει καλά με τη συντροφικότητα, αλλά έλα που η κοινωνία/οικογένειά μας, μας έχει εγκεφαλοπλύνει ότι σχέση=ευτυχία; Οπότε, να που βιώνει διχασμό προσπαθώντας να συμβιβάσει μέσα της τα ασυμβίβαστα, αφού έχει πειστεί εσωτερικά ότι όταν δεν έχει σχέση, δυστυχεί.3)Μπορεί να μην έχει βρει τρόπο να βάζει τα όρια που χρειάζεται ώστε να νιώθει ότι μπορεί να αναπνέει, με αποτέλεσμα να βλέπει τους συντρόφους να παίρνουν υπερβολικά πολύ θάρρος σε υπρβολικά λίγο χρόνο, με αποτέλεσμα να "ασφυκτιά χωρίς λόγο", αφού δεν καταλαβαίνει πώς και γιατί πλήγεται, με αποτέλεσμα να τρέχει να γλιτώσει.4)Μπορεί να έχει ανάγκη από επιπόλαιες εμπειρίες, γιατί δε θέλει να επενδύσει συναισθηματικά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως απαιτεί το θαυμασμό/λατρεία του άλλου. Όμως έχει ενοχές να παραδεχτεί στον εαυτό της ότι θέλει τόσο όσο (αφού να, κοίτα, αυτός με ερωτεύτηκε/γύρω μου όλοι ζευγάρια γίναν....)με αποτέλεσμα, τα γνωστά.Όμως όχι. Από όλες αυτές επιλέγουμε αυθαίρετα πως είναι απλώς αυτάρεσκη, και με υπερβολικά πολλές επιλογές.Καλό είναι να έχουμε αυτογνωσία και να παίρνουμε την ευθύνη των πράξεών μας, αλλά όμως την πραγματική ευθύνη: όχι την ευθύνη των πραγμάτω που νομίζουμε ότι συμβαίνουν επειδή σόνει μου και ντε θέλουμε να βλέπουμε μονοδιάστατα καλό ή κακό τον άλλο.Παραλήρημα τέλος./
#1 Τσαντίζομαι. Τσαντίζομαι γιατί ήσουν μαζί με ένα, όπως λες η ίδια, καλό παιδί χωρίς να είσαι ερωτευμένη μαζί του και που τον θες πίσω απλά γιατί σου λείπει πολύ. Τσαντίζομαι γιατί θεωρείς ότι έπρεπε να κάτσει και να το συζητήσει που φασώθηκες με έναν τύπο που σου άρεσε από πριν. Τσαντίζομαι γιατί τα καλά παιδιά αξίζουν κάτι καλύτερο από τη συμπεριφορά αυτή. Γιατί ρε κορίτσι μου; Γιατί; Τι σου έλειπε 5 μήνες που ήσασταν μαζί; Αν δεν ήσουν ερωτευμένη ας έφευγες αλλά το να παίξεις αυτή την πουστιά (sorry κιόλας αλλά πουστιά είναι και μην ακούσω για 11χρονα που μας διαβάζουν πάλι - λες και δεν τα λένε αυτά) είναι ανήθικο. Και το να θες να κάτσει και να το συζητήσετε και να γυρίσει πίσω είναι ανήθικο. Σου λείπει αυτός ή σου λείπει η ασφάλεια της σχέσης που είχατε; Αν σου λείπει αυτός λυπάμαι που σου το λέω αλλά μάλλον πέταξε το πουλάκι - και καλά έκανε. Αν σου λείπει το δεύτερο τότε μάλλον χρειάζεται να καταλάβεις λίγο τι θέλεις πρώτα από μια σχέση και τι σημαίνει αυτό. Σχέση δε σημαίνει ότι φασώνομαι με όποιον θέλω επειδή ήταν απωθημένο και μετά το συζητάω και όλα κουλ, σχέση σημαίνει βγαίνω από το σπίτι μου γνωρίζοντας ότι θέλω να είμαι με αυτόν τον άνθρωπο για τους χ, ψ και ω λόγους. Δεν τον κοροϊδεύω τον άλλον.Κοίτα να δεις τι θέλεις από τη ζωή σου και τις σχέσεις σου με τα αγόρια σου. Μην ταλαιπωρείς κανέναν χωρίς λόγο και μην τους αναγκάζεις να πληρώνουν τα δικά σου σφάλματα.
Το τερματίσαμε με την ηθικολογία!Δε μου λες βρε Naya, κοπέλα τα ΄χει 5 μήνες με κατά τη γνώμη της καλό παιδί αλλά που δε γουστάρει κ τόσο και πάει και φασώνεται με τύπο - απωθημένο. Αν αυτό το χαρακτηρίζεις ανήθικο (..!), τότε πώς θα χαρακτήριζες ..ξέρω γω, το trafficking?!!Και τι πάει να πει ¨τα καλά παιδιά αξίζουν κάτι καλύτερο από τη συμπεριφορά αυτή."; Ποια είναι τα καλά παιδιά, τι ξέρεις για αυτόν; Πού ξέρεις πού τον συνέφερε αυτή η σχέση και γιατί την κρατούσε; Κ αυτή μια χαρά καλό κορίτσι μπορεί να είναι. Πουστιά; For the love of god δηλαδή.Συμφωνώ ότι θα 'ταν καλό να προσπαθήσει να μάθει τι θέλει και, ταυτόχρονα, να πληγώνει τους γύρω όσο γίνεται λιγότερο αλλά δε βλέπω τίποτα ανήθικο, τίποτα πούστικο, νομίζω πρέπει να χαλαρώσεις λίγο, δεν είσαι ο μπάτσος που καλείται να βάλει την τάξη (βλ. παραπάνω σχόλιό σου στη Μαρία).
Εμ, ανήθικο και το trafficking ίσως?!? Η ανηθικότητα του ενός γεγονότος δεν αναιρεί την ανηθικότητα του άλλου. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ανήθικο να κοροϊδεύεις τον άλλον πίσω από την πλάτη του και μετά να θες να το συζητήσετε κίολας. Σχέση ήταν στην τελική, δεν ήταν casual. Δεν υπάρχουν γκρίζες γραμμές στη σχέση για να πεις ότι μπερδεύτηκε πχ. Το ίδιο ισχύει και για εκείνον περι ανηθικότητας, για τον οποίον φυσικά δεν ξέρουμε τίποτα, εκτός από το ότι ήταν ένας "πολύ καλός", όπως η ίδια λέει. Μπορεί να ήταν τίγκα συμφεροντολόγος, μπορεί και όχι. Τη δική της πλευρά έχω μόνο όμως. Μπορεί να είναι καλό κορίτσι κι εκείνη, μπορεί και όχι. Αλλά με αυτό που έκανε, άσχετα με το αν είναι καλό κορίτσι ή όχι, ο άλλος δε θέλει να τη δει και δικαιολογημένα κατ'εμέ. Στην τελική μπορεί κι αυτός να μην ήταν τίγκα ερωτευμένος, αλλά δε θα το μάθουμε ποτέ στην περίπτωσή του.Δεν προσπαθώ να "βάλω τάξη", αλλά δε θα δικαιολογήσω μία λάθος συμπεριφορά και μία λάθος προσμονή της. Δεν είμαι politically correct εδώ. Και στο ξαναλέω, δεν ξέρω τίποτα γι'αυτόν παρά μόνο ό,τι έχει γράψει η κοπέλα και με βάση αυτό αξιολογώ.
Nefe για την απιστία: Το θέμα της απιστίας είναι θέμα προσωπικών αρχών. Και οι αρχές μας δεν εξαρτώνται από τις συνθήκες της ζωής μας, αλλιώς δεν είναι αρχές. Δεν (θα έπρεπε να) αλαφραίνει η συνείδηση μας αν αυτός τον οποίο πληγώνουμε είναι λίγο βαρετός. Δεν δικαιολογείται περισσότερο η πράξη μας αν δεν είμαστε ερωτευμένοι. Το μέγεθος της "πουστιάς" δεν έχει εξαρτάται με το αν είναι ο άλλος καλό ή κακό παιδί. Με λίγα λόγια, όταν η προσωπική μας ηθική εξαρτάται από το ποιον έχουμε απέναντί μας, δεν είναι ηθική. Και όντως μπορεί και το κορίτσι να είναι καλό παιδί, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το αν η συγκεκριμένη πράξη είναι ανήθικη. Ίσως κάποιοι να την ονομάζουν απλώς επιπόλαιη, αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν πληγώνονται τα αισθήματα κάποιου από την επιπολαιότητα μας, η ηθική μπαίνει στη μέση.
Δε θέλει απαραίτητα να γυρίσει ο τύπος-ενοχές και έλλειψη κατανόησης νιώθει η κοπέλα, και λογικό είναι, γιατί πράγματι η συμπεριφορά της δεν ήταν σωστή. Όμως, άλλο αυτό, άλλο η πουστιά. Η κοπέλα δε φέρθηκε πούστικα, αντιθέτως, ενώ θα μπορούσε να το κρατήσει κρυφό και ούτε γάτα ούτε ζημιά, μίλησε στον άνθρωπο, και δέχτηκε τη συνέπεια. Η συνέπεια βέβαια δεν της αρέσει, αλλά κι αυτό ανθρώπινο είναι. Κι εγώ θα προτιμούσα αν είχα κάνει κάπου λάθος (γιατί ανηθικότητα αυτό που έγινε δεν το λες-φιλί ήτανε που κόπηκε, αν είχαν καταλήξει στο κρεβάτι τί θα ήτανε;) να με συγχωρέσουνε, ή έστω να μου μιλήσουνε, παρά να μου γυρίσουν την πλάτη αυτοστιγμή.Επίσης, υποθέτεις πολλά, όπως λέει και η Νεφερτίτη, π.χ ότι ο τύπος ήτανε "καλό παιδί", και ότι "πλήρωσε το σφάλμα της κοπέλας", πράγματα που δε φαίνονται από την ερώτηση. Προβάλλεις σχετικά με δική σου εμπειρία (ή απόψεις), νομίζω, που όμως ίσως είναι τελείως άσχετα με την κοπέλα της ερώτησης...Και τα 60 τόσα "ναι" που πήρες με στεναχωρούν ακόμα περισσότερο, διότι δείχνουν πόσο πολύ μέσα στο τυχαίο δείγμα του πληθυσμού της στήλης καταδικάζουμε μέσα μας απίστευτα πιο σκληρά από όσο είναι λογικό ή καλό ή αναγκαίο.Για σένα #1 τώρα: Όκει, έκανες λάθος, αλλά όχι και κανένα τραγικό λάθος. Και το πιό σημαντικό-για μένα τουλάχιστον, δε διάλεξες την εύκολη λύση, αλλά ήσουν ειλικρινής. Εγώ στη θέση του φίλου σου, βλέποντας αυτό το τελευταίο, θα σου έδινα μια ευκαιρία. Αλλά δεν είμαι στη θέση του φίλου σου, κι εσύ δε μπορείς να κάνεις τίποτα παραπάνω. Ή μάλλον μπορείς. Όταν θα θέλεις να αυτομαστιγωθείς για όσα έγιναν, να θυμίζεις στον εαυτό σου τα καλά σου κομμάτια, και αν επιθυμείς να αποφεύγεις τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον, να βάζεις πιο άκαμπτα όρια σε απωθημένα/πρώην ή να επιλέγεις συντρόφους με παραπάνω κατανόηση (που προσωπικά το θεωρώ πιό γλυκό και σωστό).
Διαβάζω τη στήλη εδώ και καιρό αλλά σχολιάζω πρώτη φορά.. Η απάντηση στην ερώτηση δύο δεν μου άρεσε. Δηλαδή άμα δεν νιώθεις έτοιμος να κάνεις σχέση, κάνε με το ζόρι γιατί αλλιώς θα πεθάνεις μόνος. Καθόλου συμβιβαστικό!
Noμίζω πως εννοεί σαν λάθος επιλογή την ελαφρότητα με την οποία η νεαρή αντιμετωπίζει τη δημιουργία μιας σχέσης. Στην ουσία δεν ασχολείται με τον άνθρωπο που έχει απέναντί της ώστε να τον γνωρίσει και να κατάλαβει αν ταιριάζουν αλλά με το που θα τον καπαρωσει θα βγει ξανά στη γύρα για κυνήγι. Με αυτόν τον τρόπο όμως απομακρύνεται στην ουσία κι από τη δική της ευκαιρία να γνωρίσει τον εαυτό της. Τα λέω καλά;
Εγώ το πήρα πιο πολύ ως "Επειδή τώρα έχεις πολλές επιλογές, δεν είναι λόγος να τις υποτιμάς. Μην κάνεις σχέση με τον οποιονδήποτε και μην φεύγεις για πλάκα. Κάτσε και εξέτασε ποιον έχεις δίπλα σου και αν σου κάνει, τόσο πριν κάνεις τη σχέση, όσο και μέσα στη σχέση. Μην περιμένεις να ελαττωθούν οι επιλογές σου για να τις πάρεις στα σοβαρά."
Από την περιγραφή της κοπέλας, δεν μου φάνηκε ότι δεν νιώθει έτοιμη να κάνει σχέση. Περισσότερο μου κάνει για συμπεριφορά αποφευκτικής δέσμευσης. https://psycheandlife2.wordpress.com/2012/11/26/%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%AF%CF%80%CE%BB%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-nobody-beside-me-why-loneliness/
Η 1 έστειλε στο καπάκι και την ερ. 2. Πάω στοίχημα ένα διακοσμητικό κλουβί.Επίσης, πάω στοίχημα τις κορδελίτσες του διακοσμητικού κλουβιού ότι η χώρα του 5 είναι η Αυστραλία. Η' η Νέα Ζηλανδία. Ωχου, μπερδεύτηκα τώρα. Στην Ανταρκτική άραγε υπάρχουν Έλληνες; Σε κάθε περίπτωση, μη σκας, κορίτσι μου. Δεν θα απολογηθείς εσύ για τα χάλια (ή μη) μιας ολόκληρης χώρας. Αυτό μας έλειπε. Ο καθένας από εμάς έχει ένα μερίδιο συμμετοχής στη χώρα που ζει διότι ακόμη και η λεγόμενη "παθητική" στάση έχει ένα δραστικό αντίκτυπο και αφού είμαστε όλοι μας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συν-διαμορφωτές μιας κατάστασης, καλό είναι να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν, αλλά μέχρι εκεί. Για τους στενούς σου συγγενείς είσαι πιθανότατα ένα σύμβολο και σου συμπεριφέρονται αναλόγως. Τα σύμβολα άλλοι τα καίνε, άλλοι τα μυθοποιούν, άλλοι τα αποδομούν και άλλοι απλώς τα σκέφτονται με αγάπη, πάντα με βάση του τί κουβαλά ο καθένας μέσα του. Πραγματική άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, όσο τρεις ωκεανοί μαζί :)
Θα συνοψίσει ο άλλος τα εσώψυχά του σε περίληψη 2-3 γραμμών για να μην κουράζεται η μανδάμ; Πώς θα καταλάβεις την απάντηση χωρίς το σημείο αναφοράς της;Επίσης, πόσο είναι το attention span σου; Ένα λεπτό; Όταν μπαίνεις στο α, μπα ξέρεις ότι έχεις λιγότερες πιθανότητες για ερώτηση-γραμμή.
Ναι το attention spam μου ειναι ενα λεπτό, ευτυχώς δεν το ξεπέρασες στην απάντηση σου. Αλλά ποιο είναι το πρόβλημα ακριβώς; Επικριτική σε ύφος και σε λεξιλόγιο ("μανδάμ"), σε έναν χώρο ελεύθερης έκφρασης. No words.
Μόνη σου το είπες, χώρος ελεύθερης έκφρασης. Και αν σε έναν τέτοιο χώρο εσύ εκφράζεσαι χαζοειδώς κάνοντας παράπονα για το μήκος των ερωτήσεων (στις οποίες ανοίγουν οι άλλοι την ψυχή τους και περιμένουν επί μήνες μία απάντηση από τη Λένα) θα παίρνεις και αντίστοιχο στυλ απάντησης, τουλάχιστον από μένα. Σεβάσου λίγο αυτούς που ρωτάνε καταρχάς. Δεύτερον σεβάσου τη Λένα που διαβάζει την ερώτηση και μια, και δύο και τρεις και δέκα φορές αν χρειαστεί προκειμένου να απαντήσει. Μετά θα σε σεβαστούμε και οι υπόλοιποι.ΥΓ Αttention span έγραψα, όχι attention spam, αλλά βλέπεις είναι πολύ μακριά το m από το n για να τα ξεχωρίσεις στο πολύτιμο λεπτό σου.
σορρυ που δούλευα κ δεν έχω χρόνο να βρω το m απο το n όπως πολύ σωστά μας είπες.Καλόπιασε κ άλλο το κοινό (βλ. πρωτελευταία πργ) κ χειράγωγησέ το με τον τρόπο σου.υ.γ. λεπτά τέλος (κυριολεκτικά και μεταφορικά). όχι άλλα σχόλια (εκ μέρους μου γτ βαριέμαι).
Σιγά ρε παιδιά, τι είπε; Ο καθένας ό,τι θέλει λέει. Εκείνη βαριέται τις τόσο μεγάλες ερωτήσεις κ πάει παρακάτω. Και το έγραψε κ όλας..επειδή έτσι της κατέβηκε! Προς τι τα σχόλια, οι χαρακτηρισμοί, τα έχεις άδικο κλπ; Σε τι έχει άδικο; Στο ότι βαριέται τις μεγάλες ερωτήσεις; Ή στο ότι μπορεί να διάβασε το σχόλιό της ο αποστολέας και να πλήγωσε τα συναισθήματά του..άρα δεν έπρεπε να το γράψει για αυτή και μόνο την πιθανότητα; Ειλικρινά, για να καταλάβω δηλαδή.
Οτι και να λες έχεις άδικο.Ο καθένας στέλνει οτι θέλει...και βλακειες να γράφει δεν θα του υποδειξουμε εμείς πώς δεν και πόσο μεγάλη πρέπει είναι η ερώτηση απο την στιγμή που δεν υπάρχει περιορισμός. Αν βαριέσαι περνάς σε επόμενη ερώτηση και τέλος.
Άδικο; Έχει άδικο κάποιος που νιώθει κάπως ή έχει άδικο που το λέει; Αν ο καθένας στέλνει ότι θέλει τότε το ίδιο δεν ισχύει και για τη Μαρία; Η κότα έκανε τ' αυγό ή το αυγό την κότα;