Στο σημερινό ‘Α, μπα’: και τώρα τους βλέπω αφ’ υψηλού

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: και τώρα τους βλέπω αφ’ υψηλού Facebook Twitter
57

________________
1.


Αγαπητή Α, μπα έχω μπερδευτεί.

Παράδειγμα 1: φίλος μου έχει δουλέψει στη Νορβηγία για έναν χρόνο. Εκθειάζει το σύστημά τους, μεταξύ άλλων και την ανακύκλωση λέγοντας ότι ουσιαστικά δεν μπορείς να μην ανακυκλώνεις. Πρόσφατα συναντηθήκαμε κάτω από το σπίτι μου για να πάμε σε κοντινή καφετέρια. Κατέβηκα με μία σακούλα για ανακύκλωση. Μου λέει 'α, ανακυκλώνεις?' απαντάω 'ναι, εσύ?' απαντάει 'όχι βαριέμαι, αν και ο κάδος της ανακύκλωσης βρίσκεται ακριβώς έξω από την είσοδο της πολυκατοικίας μου'. Στον καφέ άρχισε πάλι να μιλάει για το σύστημα στη Νορβηγία, μεταξύ άλλων και για το ότι είναι τόσο καλό που δεν γίνεται να μην ανακυκλώνεις. Τον ρώτησα αν το έκανε στη Νορβηγία και μου απάντησε όχι.

Παράδειγμα 2: γνωστή μου έχει σπουδάσει, έχει κάνει μεταπτυχιακό και ετοιμάζεται τώρα για διδακτορικό. Είναι 37 χρονών, και έχει δουλέψει μόνο δύο χρόνια. Έφυγε από την δουλειά που είχε έναν χρόνο πριν. Τα υπόλοιπα χρόνια ήταν είτε για σπουδές ή για να βρει δουλειά (έψαχνε 2,5 χρόνια). Μένει σε σπίτι που έχουν χτίσει οι δικοί της, στον ίδιο όροφο με αυτούς. Οι γονείς της είναι συνταξιούχοι τα βγάζουν πέρα με σύνεση, δεν τους περισσεύουν. Όταν βρισκόμαστε για βόλτα την φέρνει πάντα η μαμά της. Ό,τι προσπάθειες έχει κάνει για να βρει δουλειά είναι από τους δικούς της που με τις γνωριμίες που έχουν την στέλνουν εδώ ή εκεί. Όταν πηγαίνει στις συνεντεύξεις την πηγαίνει ο μπαμπάς της που περιμένει στο αυτοκίνητο (μπορεί να περιμένει και ένα 2ωρο) και γυρίζουν μαζί. Όλο δεν έχει λεφτά και όλοι έξω βγαίνει. Όλο δεν έχει να πληρώσει για τον καφέ και όλο αγόρασα κρέμα για την κυτταρίτιδα γιατί η μαμά μου είχε την τάδε προσφορά στο φαρμακείο που πηγαίνει. Χθες πήγαμε σε μία έκθεση στο Κυκλαδικό μουσείο όπου δεν πλήρωσε επειδή έχει κάρτα ΟΑΕΔ αλλά είδε 3 εκθέματα μόνο και μετά κάθισε έξω. Γύρισα όλη την έκθεση μόνη μου και αισθανόμουν άσχημα επειδή καθόταν έξω. Στις περισσότερες κουβέντες λέει 'ο τάδε μου είπε αυτό και του απάντησα τι λες βρε που ασχολείσαι, εδώ δεν έχουμε λεφτά να φάμε'. Κατά τα άλλα όλο πηγαίνει σε συνεντεύξεις που της έχουν κλείσει οι γονείς της αλλά δεν έχει γίνει τίποτα, όλο διαβάζει αλλά το διδακτορικό είναι δύσκολο να ξεκινήσει, όλο οι γονείς της την πηγαινοφέρνουν αλλά θέλει να μαζέψει λεφτά και να νοικιάσει σπίτι να μείνει μόνη της.

Δεν μπορώ άλλο ψέμα.
Υπάρχει τρόπος να κάνεις τον άλλον να μην σου λέει ψέματα?
Στέκουν στα λογικά τους αυτοί οι άνθρωποι?

Οι δύο ιστορίες έχουν κάποιο ενδιαφέρον, και γι' αυτό τις έβαλα. Όμως είναι εντελώς άσχετες μεταξύ τους, και δεν έχουν καμία σχέση με το ψέμα. Δύο λέξεις βλέπω συνέχεια τελευταία παντού, την υποκρισία και το ψέμα. Έχουμε γίνει όλοι μοντέλα και απαντάμε σε ερωτήσεις ταμπλόιντ; Θυμάται κανείς τη σημασία των λέξεων αυτών; Ειλικρινέστατος είναι ο πρώτος. Είπε ευθαρσώς ότι δεν κάνει ανακύκλωση, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Νορβηγία, και αν ήταν μέλος αποστολής στον Άρη, κατά πάσα πιθανότητα ούτε εκεί θα έκανε. Η δεύτερη είναι μαμάκιας χωρίς ενδιαφέροντα, βρίσκει ένα σωρό δικαιολογίες για να μην δραστηριοποιηθεί, έχουν μάλλον ένα μερίδιο ευθύνης και οι γονείς της, αλλά ψέματα δε λέει, η φιλοσοφία της ζωής της είναι ξεκάθαρη. Έχεις κι άλλους τέτοιους φίλους; 

________________

2.


Αγαπητη α μπα, ο σοφος λαος μας λεει οτι το αιμα νερο δε γινεται. Τι αποψη εχεις για αυτο??? Εγω παλι γιατι εχω την αισθηση οτι οχι μονο γινεται αλλα παραγινεται κιολας. Για να σου δωσω να καταλαβεις εμεις παντα μεσα στο σπιτι μας ειχαμε προβλημα με τη γιαγια μου, τη μαμα του μπαμπα μου. Αυτο που θυμαμαι απο την ιδια εδω και 25 χρονια ειναι καβγαδες, φωνες, καταρες, πορτες να χτυπανε, πιατα να σπανε και γενικα ενα χαμο. Δε θα σταθω τοσο στο γιατι γινονται ολα αυτα, γιατι συμφωνα με την ιδια αυτα δεν εχουν γινει ποτε, λεμε ψεμματα και τα φανταζομαστε. Μαλλον 4 ατομα ομαδικα εχουμε παθει παρακρουση δεν εξηγειται αλλιως. Το θεμα μου ποιο ειναι? οτι εχω την αισθηση οτι εμας σαν παιδια και σαν εγγονια δεν μας σεβαστηκε ποτε. Τι κι αν αυτη φωναζε σαν υστερικη και μας εβλεπε να κλαιμε, τιποτα καμια αντιδραση αυτη συνεχιζε το χαβα της χωρις να δινει δεκαρα για μας (εμενα και τον αδερφο μου). Ενας ανθρωπος που για μενα πλεον εχει καταντησει να ειναι ενα τιποτα... τη βλεπω και σιχαινομαι και μονο που τη βλεπω. Αισθανομαι οτι δεν μας σεβαστηκε ποτε. Να σκεφτει οτι: περίμενε εγώ φωνάζω και τρομαζω τα παιδια... τιποτα τιποτα τιποτα... Το θεμα ειναι οτι καβγα στον καβγα πλεον την βλεπω και δεν την αναγνωριζω για γιαγια μου. Μονο τωρα καμια φορα κλαιει γιατι στεναχωριεται λεει που εχουμε στους γονεις της μαμας μου περισσοτερη αδυναμια. Αλλα δεν με πειθει, δε νομιζω οτι κλαιει για μας, για τον εαυτο της κλαιει για το πως εχουν γινει τα πραγματα. Και το πιστευω οτι δεν της αρεσει αλλα δεν θελει να παραδεχτει οτι φταιει, δεν αναγνωριζει ουτε ενα λαθος αφου οπως σου ειπα και πριν αυτα δεν εγιναν ποτε.... Ειναι δυνατον να μην θυμαται??? Δεν θυμαται ενα καβγα δεν θυμαται δυο αλλα δεν θυμαται κανεναν??? Και εχουν γινει παρα μα παρα πολλοι. Το πιο κορυφαιο ειναι οτι υπαρχουν στιγμες που αισθανομαι ενοχες που τη βλεπω να κλαιει και για το γεγονος οτι πλεον δεν την αισθανομαι σα γιαγια μου. Αλλα κι εγω σαν παιδι που εφταιξα και εζησα και πληρωσα τοσους καβγαδες? 4 ατομα μονιμως στη τσιτα, να μετραμε τις κουβεντες μας και το τι θα πουμε μεσα σε ενα μονιμο φοβο μην πουμε κατι και θυμωσει η γιαγια και η γιαγια μονιμως θυμωμενη. Και τωρα??? Τι??? Υπάρχει μέλλον για αυτή τη σχέση? Εγώ δεν το βλέπω. Μπορει να ακουστεί χαζό αλλα είμαι κακός άνθρωπος που αισθάνομαι έτσι?- Ένοχη ή μήπως όχι???


Δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά, αλλά δεν αναφέρεις καθόλου τον ρόλο των γονιών σου σε αυτή την ιστορία. Δεν ρωτάς γι' αυτούς όμως, οπότε το προσπερνάω. Για τα παιδικά χρόνια υπεύθυνοι είναι οι μεγαλύτεροι. Όχι, δεν είσαι καθόλου κακός άνθρωπος. Αν κατάλαβα καλά και είσαι 25 χρονών, και μιλάς για την εποχή που εσύ και ο αδερφός σου ήσασταν εντελώς ανυπεράσπιστοι. Έχεις κάθε δικαίωμα να τρέφεις αρνητικά συναισθήματα για τους ανθρώπους που έπρεπε να σε προσφέρουν ανέμελη παιδική ηλικία και δεν το έκαναν. Ο μόνιμος θυμός της γιαγιάς σου ίσως εξηγείται κάπως, αλλά για ένα παιδί αυτά δεν έχουν σημασία. Το τι μέλλον έχει η σχέση έχει να κάνει με τον χρόνο που απομένει, από τη θέληση σου, αλλά κυρίως με το αν η γιαγιά σου έχει δείξει μεταμέλεια. Λες ότι δεν την πιστεύεις, και ότι κλαίει για τον εαυτό της. Είναι πιθανό. Όσο είσαστε στο ίδιο σπίτι μου φαίνεται πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι.


Εσύ, αν κατάλαβα καλά, δεν ρωτάς τι θα γίνει, αλλά αν πρέπει να έχεις τύψεις που νιώθεις απάθεια για ένα συγγενικό σου πρόσωπο που σύμφωνα με τις οικογενειακές μυθολογίες, θα έπρεπε να αγαπάς πολύ. Οι μυθολογίες της αγαπημένης οικογένειας είναι για τις διαφημίσεις ελαιόλαδου και κατεψυγμένης τυρόπιτας. Μην προσπαθείς να ανταποκριθείς σε μια γενική ιδέα, μην αναρωτιέσαι αν φταις που η οικογένεια σου δεν ανταποκρίνεται στο ιδεώδες. Δεν υπάρχει τέτοια οικογένεια. Κάθε σπίτι είναι ένας μικρόκοσμος με τους δικούς του κανόνες. Νομίζω ότι οι συζητήσεις με τον αδερφό σου θα βοηθούσαν, για να δεις αν τα θυμάσαι όπως έγιναν και για να δώσετε κάποιες εξηγήσεις για τη δυναμική της οικογένειας.


________________
3.


Α μπα μου,

Πες μου πως δεν ειμαι εγω η κακια! Ειμαστε αρκετα αδερφια. Ο ενας αδερφος μου , δεν σπουδασε ποτε, δεν εκανε τιποτα, εμεινε κολλημενος πισω στις αγροτικες δουλειες της οικογενειας. Εγω σπουδασα ψυχολογια , μεταπτυχιακο στη παιδοψυχολογια, εχω δικο μου γραφειο με αρκετα πολλη δουλεια για μονο 2 χρονια λειτουργιας. Τον τελευταιο χρονο που πεθανε ο πατερας μου πληρωνω εγω τις τελευταιες δοσεις ενος δανειου ( πληρωσα 13 και απομενουν 7) ,το οποιο ο πατερας μας ειχε παρει για να αγορασει το πατρικο μας και ενα αλλο σπιτι και το οποιο ξεπληρωνουμε 21 χρονια! Στο μεταξυ ο αδερφος μου παντρευτηκε κι εκανε 2 παιδια ,χωρις λεφτα στη τσεπη, επιπολαια, με μια ΒΛΑΧΑ. Και η μητερα μου αποφασισε χωρις να ρωτησει κανενα απο τα υπολοιπα παιδια, και ειδικα εμενα που πληρωνω τις δοσεις, να του παραχωρησει το πατρικο μας και να παει να μεινει στο 2ο σπιτι ,το οποιο νοικιαζοταν! ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ? ειναι δυνατον ολοκληρη βιβλιοθηκη με βιβλια ΜΟΥ να πηγε στο υπογειο? Ειναι δυνατον το καλο μου παλτο που ξεμεινε εκει, να δωθηκε καταλαθος απο την θρασυτατη νυφη? Ειναι δυνατον να βλεπω τον τοιχο μου, ο οποιος ειχε κρεμασμενες τις κορνιζες του μπαμπα μου, τωρα να εχει τη χελοου κιττυ? Να θελω να γυρισω στη πολη μου και να μην εχω που να κοιμηθω? Διοτι το σπιτι στο οποιο πηγε η μητερα μου ειναι σαν τρυπα. Νιωθω οτι θελω να παω και να τους πεταξω εξω! Να πανε να δουλεψουνε και οι δυο! Που τους μαγειρευει η μανα μου! Αν ειναι δυνατον! Ο αλλος μου αδερφος δεν νοιαζεται, η αδερφη μου ειναι εξαγριωμενη. Η μητερα μου με λεει παραλογη και ζηλιαρα. Μα ειναι δυνατον?- απελπισμενη!

Οι γονείς έκαναν (η μητέρα σου κάνει) ένα συνηθισμένο και πολύ μεγάλο λάθος: να δίνουν περισσότερα στο παιδί που πιστεύουν ότι έχει περισσότερη ανάγκη και είναι πιο ανίκανο να τα βγάλει μόνο του πέρα. Δεν μπορώ να σου πω κάτι άλλο. Είναι αδικία, αλλά αυτός είναι ο λόγος που το κάνουν. Η μαμά σου σε εξαγριώνει περισσότερο επειδή δεν το παραδέχεται και σε βγάζει ζηλιάρα. Ο θυμός σου είναι κατανοητός, αλλά δεν γίνεται να λυθεί μια τόσο μπερδεμένη και παγιωμένη κατάσταση με τον τρόπο που θα ήθελες. Βγάλε για λίγο τον εαυτό σου απ' έξω. Έχεις έναν αδερφό που δε νοιάζεται και μια αδερφή που είναι εξαγριωμένη. Καταφέρνει κάποιος από τους δύο κάτι; Νομίζω πως όχι. Αφού δεν καταφέρνεις κάτι, είτε θυμώσεις, είτε όχι, τι είναι προτιμότερο να κάνεις;


Λες ότι η μητέρα σου παραχώρησε ένα σπίτι, αλλά οι ιδιοκτησίες είναι άλλο καπέλο. Αν πιστεύεις ότι για κάποιο λόγο είσαι θύμα εκμετάλλευσης που πληρώνεις δόσεις, κοίτα να δεις σε ποιον ανήκει τι και κανόνισε αναλόγως. Οι φωνές δεν έχουν αποτέλεσμα. Οι πράξεις μιλούν πιο καθαρά.

________________
4.


Αγαπητή α μπα,
ειμαι το κλασσικο 16χρονο κοριτσι που νομιζει οτι ολα γυρω του ειναι χαλια. και αν ειναι ομως; δεν υπαρχει ουτε ενας τομεας στη ζωη μου που να πηγαινει καλα και πλεον εχω αφεθει τελειως γιατι νιωθω πως η κατασταση δεν σωζεται στο σπιτι ειναι ολα χαλια, χωρισμενοι γονεις, αδερφος με επιληψια και συνεχεια φωνες και δυστυχια με τις φιλες μου νιωθω οτι αρχιζω να απομακρυνομαι, κολλαει το μυαλο μου σε συγκεκριμενα πραγματα και δεν μπορει να ξεκολλησει με τιποτα με αποτελεσμα να συζηταω συνεχεια γι αυτα και να μην εχω ενδιαφερον σαν ατομο. το κακο ειναι πως οταν το κανω το καταλαβαινω αλλα δεν μπορω να το ελεγξω με τα αγορια ειμαι απαισια, η αναγκη μου να εντυπωσιασω και να νιωσω αρεστη δινει το αντιθετο αποτελεσμα.."προσαρμοζομαι" παντα προσαρμοζομαι και γινομαι αυτο που θελει να δει ο καθενας.. σε αλλον θα ειμαι ησυχη και ντροπαλη, σε αλλον θα το παιζω επαναστατρια, αλλαζω τις γνωμες μου και την συμπεριφορα μου αναλογα με το τι θελει να αντιμετωπισει ο καθενας.
φυσικα και το καταλαβαινουν, για αυτο καταληγω παντα μονη μου ενω ολες στην παρεα μου εχουν σχεση. εχω ξεχασει ποια πραγματικα ειμαι και τι πραγαμτικα θελω. και κανενας δεν εχει το κουραγιο να μ ακουσει και ακομα και να το εχει, δεν ειναι καταλληλος να με βοηθησει
συχνα κανω τις κλασσικες εφηβικες σκεψεις τυπου "να αυτοκτονησω να τελειωνουμε"
ολα αυτα βεβαια δεν θα μπορουσαν να μην εχουν αντικτυπο στο σχολειο..διαβαζω λιγο ή και καθολου ενω παντα ημουν μια απο τις καλες μαθητριες

δεν ξερω τι να κανω, δεν μπορω να βρω κατι που να μου δινει χαρα ή να με κανει να θελω να παλεψω για να το κανω καλυτερο. νιωθω πως τα παραταω και δεν ξερω που θα καταληξω... –ελενη


Έχεις αναπτύξει διάφορα θέματα και κάποια από αυτά είναι πέρα από τις δυνάμεις σου. Το ένα πρόβλημα φέρνει το άλλο και είναι λογικό να αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να αντιδράσεις. Ελένη, μην προσπαθείς άλλο μόνη σου. Η εφηβεία είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολη, αλλά εφηβεία με αντικειμενικά εμπόδια είναι βουνό. Υπάρχουν πολλές γραμμές βοήθειας για εφήβους. Μπορείς να ψάξεις και μόνη σου, εγώ σου προτείνω:


Η ευρωπαϊκή «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» είναι μια νέα συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους. Αν είσαι παιδί ή έφηβος μέχρι 18 ετών μπορείς να τηλεφωνήσεις δωρεάν από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι μέρες και ώρες που μπορείς να καλέσεις είναι από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 14:00 το μεσημέρι ως τις 20:30 το βράδυ και κάθε Σάββατο από τις 9:30 το πρωί ως τις 14:00 το μεσημέρι.

Στη «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» μπορείς να μιλήσεις για οτιδήποτε σε απασχολεί. Για εμάς όλα τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα, είναι το ίδιο σημαντικά. Μη διστάσεις λοιπόν να τηλεφωνήσεις αν έχεις ανησυχίες για το μέλλον σου, αν βρίσκεις δυσκολίες στη σχέση με τους γονείς ή τους φίλους σου, αν αντιμετωπίζεις προβλήματα στην οικογένεια, όπως χωρισμό των γονιών, θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου ή αν απλά νιώθεις φοβισμένος. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σου για ό,τι χρειαστείς.


________________
5.


Λατρεμένη Λένα, είσαι αγαπημένη συνήθεια πια, και θέλω να σε συγχαρώ για την οξυδέρκεια και την αντικειμενικότητα των απαντήσεων σου. Είμαι 22 ετών, φοιτήτρια στο τέταρτο έτος, και τον Ιούνιο θα ξενοικιάσω για να γυρίσω στη πόλη μου, παρ'όλο που δε παίρνω ακόμα πτυχίο, για οικονομικούς λόγους..Το πρόβλημα είναι, οτι στη πόλη που σπουδάζω διατηρώ σχέση εδώ και 3 χρόνια με έναν υπεροχο άνθρωπο, 30 ετών. Αγαπιόμαστε πολύ, και έχουμε αντέξει γενικότερα δοκιμασίες στη σχέση μας. Η απόσταση όμως, το καλοκαίρι που θα φύγω, είναι κάτι που με τρομάζει πολυ, σε σημείο απο τώρα να στενοχωριέμαι πολύ. Δεν θα μπορώ δυστυχώς να πηγαίνω να τον βλέπω όποτε θέλω, γιατί ο πατέρας μου είναι ένας άνθρωπος συντηρητικός και γενικά παλαιών αρχών, και δε θα εγκρίνει κάτι τέτοιο. Θα πηγαίνω μόνο στις εξεταστικές, και ελπίζω όποτε μπορεί να έρχεται εκείνος να με βλέπει. Το σχέδιο μου είναι να μείνω στη πόλη μου για ενα με ενάμιση χρόνο, να ασχοληθώ πολύ με το διάβασμα ώστε να πάρω πτυχίο, και ταυτόχρονα να κάνω αγγλικά για να πάρω προφισενσι, ή μαθήματα οδήγησης(θα περνά και ο χρόνος μου δημιουργικά και δε θα μ λειπει τοσο).Και μετά να φύγω πάλι για μεταπτυχιακό, και να υπάρχει και η δυνατότητα να επανασυνδεθώ με το αγόρι μου, σε μια πιο προσωπική σχέση, χωρίς απόσταση. Αυτό που με προβληματίζει αγαπητή Λένα, είναι το πώς πρέπει να φερθώ σε έναν άνθρωπο παλαιών αρχών και απόλυτο, όπως ο πατέρας μου, ώστε να καταλάβει ότι έχω μία σχέση που την υπολογίζω και είναι σοβαρή. Κάνει σαν να μη το ξέρει, ενώ το ξέρει, και προσποιείται ότι δεν υπάρχει. Πως θα του κάνω κουβέντα πώς θέλω να πηγαίνω να τον βλέπω? είναι πολύ απόλυτος και ανησυχώ μηπως θα έχω πρόβλημα, πχ αν δεν τον συμπαθήσει....Είμαι κ η μικρότερη απο πολλά αδέρφια, και υπάρχει ένας παραπάνω προστατευτισμός. Τα σκέφτομαι όλα αυτά, και είναι ένα έξτρα άγχος μαζί με την απόσταση π θα αντιμετωπίσω σε λίγους μήνες με τον σύντροφο μου. Σε ευχαριστώ προκαταβολικά καλή μου α μπα ! τα φιλιά μου!- Ολγουεις μπλου

Ξέρεις πόσοι πατεράδες ήταν 'αυστηρών αρχών' και οι κόρες τους τους χόρεψαν τσιφτετέλι; Σταμάτα να σέβεσαι συμπεριφορές που δεν αξίζουν τον σεβασμό σου. Αν περιμέναμε οι κόρες από τους πατεράδες μας 'να αλλάξουν γνώμη' θα ήμασταν ακόμα στα πίσω δωμάτια να γνέθουμε μαλλί για τα μωρά των άλλων γυναικών. Είσαι 22, φέρσου αναλόγως. Για να καταλάβει ότι έχεις μια σχέση που υπολογίζεις και είναι σοβαρή θα φέρεσαι όπως αρμόζει σε μια σχέση που υπολογίζεις και είναι σοβαρή. Όσο περιμένεις έγκριση με σφραγίδα από τον τροχονόμο, δείχνεις ότι η γνώμη του έχει περισσότερη σημασία από τη δική σου. Δεν χρειάζεται να σου δώσει την ευχή του για να ζήσεις τα πλέον αυτονόητα. Πιστεύει ότι είναι λογικό να είσαι 22 χρονών παρθένα που θα παντρευτεί στα καλά καθούμενα μόλις πάρει πτυχίο – ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ. Δεν θέλει να το συζητάει; Ας μην το συζητάει. Εσύ θα πηγαίνεις ταξίδια όποτε μπορείς, επίσης χωρίς να το συζητάς. Αν θελήσει να είναι στη ζωή σου και να μάθει τι κάνεις και πού πας, τόσο το καλύτερο γι' αυτόν.


Ο πατέρας σου θα συμπαθήσει όποιον σου φέρεται καλά και σε κάνει ευτυχισμένη. Δεν θέλει κάτι άλλο. Εσύ θα μεταφέρεις το μήνυμα, από σένα εξαρτάται το πώς θα αντιμετωπίσει όποιον του παρουσιάσεις. Είσαι ολόκληρη γυναίκα, μην φέρεσαι σαν παιδί.


________________
6.


Αγαπημένη Λένα! Πώς να αντιμετωπίζω τους κλειστόμυαλους ανθρώπους? Η οικογένεια μου αποτελείται από υποστηρικτές συνομοσιολογιών, απόλυτους και συντηρητικούς ανθρώπους, που θεωρούν τους γκέι ανώμαλους, τους άθεους επικίνδυνους, κλπ κλπ..Εγώ ήμουν έτσι μέχρι την εφηβεία μου, μόλις όμως πέρασα στο πανεπιστήμιο άλλαξα τόσο που δε με αναγνωρίζω. Οτιδήποτε κοινωνικά επιβεβλημένο ως σωστό το απαξιώνω, ολοένα και νιώθω περισσότερο να επικρατεί μέσα μου η λογική, και όχι η πίστη σε κάποιο θεό, και θέλω να σέβομαι τους ανθρώπους για αυτό που είναι, χωρίς ταμπέλες. Δεν θεωρώ πώς αν γνώριζαν αυτά οι δικοί μου θα με θεωρούσαν ηθική πια. Οι πιο πολλοί φίλοι μου με θεωρούν αντικειμενικό άτομο με ηθική αλλά όχι παρωπίδες. Οι δικοί μου γιατί με βλέπουν καλή μου α μπα ώς εξωγήινη???- cant-cope-with-closed-minded-people


Γιατί μεταξύ άλλων ίσως δεν είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε ένα περιβάλλον που αντιμετωπίζει όλα αυτά σε ένα καινούριο πλαίσιο. Πήγες στο πανεπιστήμιο, άλλαξες μυαλά, τώρα μη μιλάς σαν να κατέβηκε η οικογένεια σου από τον Άρη. Ήσουν σαν κι αυτούς, ξέρεις πολύ καλά πώς γίνεται να είναι κάποιος συντηρητικός και φοβισμένος. Όσο πιο πολύ ανοίγουν οι ορίζοντες, τόσο λιγότερη εντύπωση πρέπει να σου κάνει ότι υπάρχουν άνθρωποι όλων των ιδεολογιών. Όλοι μέσα στην άγνοια είμαστε, μερικοί περισσότερο από άλλους, μη βιάζεσαι να νιώσεις ανωτερότητα.

________________
7.


Α, μπα! Πόσο δύσκολο είναι μετά από 4 χρόνια σπουδών (τελείωσα just τον Ιούλιο) πλας 3 χρόνια λύκειο με πολλά έξοδα για φροντιστήρια (μιας και ήμουν βέβαιη πως επέλεξα το επάγγελμα που μου ταιριάζει, υψηλόβαθμη σχολή) να παραδεχτώ πως ίσως να έκανα λάθος; Όχι γιατί δεν μ' αρέσει όμως. Τελείωσα διαιτολόγος-διατροφολόγος και εσωστρεφής ως άτομο δεν μπορώ να έρχομαι αντιμέτωπη με τον κάθε "επιστήμονα" που πλασάρει το μαγικό χάπι ή με άτομα που τάζουν αισχρά και μη επιστημονικά πράγματα με αποτέλεσμα είτε να βλάπτουν την υγεία ή την ψυχολογία του άλλου. Με κουράζει ψυχολογικά. Είναι εύκολη η νέα αρχή (ρωτάω και άτομα που τόλμησαν 2ο πτυχίο);Τελικά πως αποφασίζει κάποιος το επάγγελμα του χωρίς να έχει καμία ιδέα τι αυτό περιλαμβάνει (μαγικά ματζούνια και απώλεια 10 κιλά/βδομάδα στην περίπτωση μου);- Daisy Duck.

Δηλαδή στα τέσσερα χρόνια σπουδών και στα τρία χρόνια Λυκείου δεν είχες καταλάβει ότι υπάρχουν διάφοροι που υπόσχονται θαύματα σε απελπισμένους; Το κατάλαβες τώρα που πήρες πτυχίο; Πρέπει να είσαι πάρα πολύ εσωστρεφής για να μην έχεις ακούσει ποτέ για δίαιτα αστραπή.


Ως άτομο, και τώρα, ως επαγγελματίας, δεν χρειάζεται να έρχεσαι αντιμέτωπη με όσους υπόσχονται μαγικές λύσεις. Αυτοί δεν είναι οι ανταγωνιστές σου. Τι εννοείς 'να έρχεσαι αντιμέτωπη;' Στα συνέδρια; Εσύ, όπως όλοι μας, θα φτιάξεις έναν μικρόκοσμο που θα αποτελείται από τους συναδέλφους, τους πελάτες και τους φίλους που θα έχεις επιλέξει, και θα κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Αυτό θα είναι η απάντηση σου σε όσους διαβάλουν το επάγγελμα σου. 'Εσωστρεφής'... δεν ξέρω τι θέλεις να πεις με αυτό. Επειδή είσαι εσωστρεφής, δεν αντέχεις ψυχολογικά ότι υπάρχουν τσαρλατάνοι; Αυτοί που αντέχουν τι είναι; Η ερώτηση σου μου προκαλεί αμηχανία. Μου φαίνεται ότι λες ότι παραείσαι λεπτεπίλεπτη για αυτόν τον κόσμο, τον τόσο άσχημα καμωμένο, λες και όσοι τον αντέχουν τα καταφέρνουν επειδή είναι αναίσθητοι. Πώς πιστεύεις ότι λειτουργούν τα πράγματα; Λες να υπάρχει δουλειά που δεν έχει δυσάρεστες πλευρές;


________________
7.1


Αγαπημένη μου λένα
Ξέρω ότι μπορεί να έχεις μιλήσει με πάρα πολύ κόσμο για το συγκεκριμένο και να έχεις βαρεθεί αλλά εγώ με σένα ήθελα να το αναλύσω αν ήμασταν φίλες και μπορούσα. Καταρχάς να σου πω ότι ενώ είχα σκοπό να δω τον τελευταίο κύκλο του mad men, επειδή είχε περάσει καιρός , είχα ψιλοξεχαστεί. Είχα και τρεξίματα κλπ. όταν όμως είδα την προηγούμενη βδομάδα το σπόιλερ και ήξερα ότι από κάτω θα γράφεις τη γνώμη σου έκατσα όλο το σκ και είδα τον τελευταίο κύκλο. Πολύ τιμητικό αυτό που λέω για σένα φαντάζομαι το καταλαβαίνεις. Διάβασα την ερώτηση της φραουλίτσας με το που τελείωσα το επεισόδιο και απογοητεύτηκα πλήρως. Μετά διάβασα και τη δική σου άποψη. Χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν μου κάνει τρομερή εντύυπωση πως μποτρεί να έβλεπε κάποιοςτόσα χρόνια αυτή τη σειρά και από τον τελευταίο κύκλο να μην κατάλαβε απολύτως τίποτα. Τόσα χρόνια καταλάβαινε τι έβλεπε; Και πάμε τώρα και στα δικάμου δικά μας. Εγώ ειλικρινά ενθουσιάστηκα. Ήξερα πάντα ότι η σεικρά είναι παραπέρα αλλά με τον τελευταίο κύκλο μπορώ να πω ότι είναι η καλύτερη σειρά όλων των εποχών. Μου άρεσε πολύ όλη σου η ανάλυση και η ιστορία που δεν ήξερα, ότι δηλαδή η διαφήμιση με την κοκα κόλα είναι πραγματική. Τρελάθηκα στο σημείο που το καινούριο αφεντικό του ντρέιπερ εκεί που αναθέτει σε όλους πελάτες, κοιτάει τον ντρέιπερ και του λέει κόκα κόλα... απλά έβγαζαν όλα τόσο νόημα, ήταν σαν χορογραφία. ΄θέλω και την αποψή σου για κάτι γιατί δεν αναφέρθηκες, ίσως το θεώρησες δεδομένο. Όλο αυτό με τη μακάν ήταν ένα σχόλιο για τον καπιταλισμό. Αλλά και για το ότι όποιος δεν εξελίσσεται πεθαίνει... πως η μικρή εταιρία δεν άντεξε και απορροφήθηκε κλπ. για μένα το γεγονός ότι όταν έβαλαν τον ντρέιπερ σε ένα γραφείο με άλλους 20 που έκαναν τν ίδια δουλειά με αυτόν ουσιαστικά ήταν σαν να λένε ότι το καπιταλιστικό σύστημα δν σέβεται την μονάδα την ατομικότητα κλπ και ο ντον την έκανε. Σαν να έφτυσε τον καπιταλισμό. Μου άρεσε και η φάση με τον γιόγκι και τα λοιπά και στο τέλος εσύ λες ότι αυτό που κατάλαβες είναι ότι σκέφτηκε ο ντον αυτή τη διαφήμιση και λοιπά. Ότι κατσάφερε δηλαδή να μεταλλαχθεί μέσα στις καινούριες συνθήκες άρα και να επιβιώσει. Δεν το δείχνεi όμως ξεκάθαρα ότι η διαφήμιση είναι ιδέα του ντον. Μια άλλη οπτική θα ήταν ότι δν μπόρεσε να ενταχθεί στην καινούρια κατάσταση και στον καπιταλισμό και πήρα τα βουνά. Είτε γιατί δεν ήθελε να είναι ένας ανάμεσα στους πολλούς ή γιατί τέλος πάντων ήταν ένας extraordinary άνθρωπος και δν χωρούσε σε αυτό το καλούπι. Και η διαφήμιση στο τέλος ήταν απλά ένα σχόλιο για τον κόσμο που ζούμε και για τη φύση του ανθρώπου. Τι λες;; θέλω να διαβάσω κι αλλα για την αποψή σου για τη σεειρά. Σε παρακαλώ μη μας το στερήσεις. Και σίγουρα μν απαντήσεις σε 4 μήηνες... είσαι θεά κατά τα άλλα μαρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι και ειδικά ό τρόπος που μπορείς να εκφράζεις τις σκέψεις σου...
Υ.γ. είναι κακό που γελάω πολύ με το ανέκδοτο, κοπελιά βάλε κάτι πάνω σου, θα πουτανιάσεις;; εσύ γέλασες;

Το έβαλα ως 7.1 γιατί έχω γράψει ήδη πολλά για το Mad Men, αλλά το ζητάς τόσο ευγενικά που δεν μπορώ να αρνηθώ. Για το 'σχόλιο για τον καπιταλισμό', δεν ξέρω αν ήταν στοχευμένο με αυτό τον τρόπο. Όλη η σειρά είναι ένα σχόλιο μιας δεκαετίας, και εκείνη την δεκαετία έγιναν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας της Αμερικής, οπότε ναι, με αυτή την έννοια, περιλαμβάνεται και ο καπιταλισμός. Για μένα είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι η διαφήμιση της Κόκα Κόλα ήταν του Ντον Ντρέιπερ, αλλά εν πάσει περιπτώσει πλέον το έχει πλέον επιβεβαιώσει και ο σεναριογράφος. 


Δεν νομίζω ότι το τέλος σημαίνει ότι μεταλλάχθηκε και κατάφερε να επιβιώσει, αλλά περισσότερο ότι όλοι αλλάζουμε και τελικά όλοι ίδιοι μένουμε. Ήταν ο άνθρωπος χωρίς ουσιαστικές ανθρώπινες επαφές, με μοναδική διέξοδο τη δουλειά του, προσπάθησε, κατέστρεψε μερικούς στο διάβα του, κατέστρεψε και τον εαυτό του, και κατέληξε πάλι μόνος, με μοναδική διέξοδο τη δουλειά του. Η διαφορά του πριν με το μετά είναι ότι τώρα είναι μόνος, χωρίς όμως να κοροϊδεύει άλλους, και αυτή είναι η ωρίμανση του Ντον Ντρέιπερ. Μια σπείρα στο ίδιο μοτίβο, με μια μικρή αλλά ουσιαστική βελτίωση, για όλους τους πρωταγωνιστές.

ΥΓ Δε γέλασα.

57

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

19 σχόλια
#7 Είναι δύσκολη η νέα αρχή (έ΄χω κάνει 2ο πτυχίο και μάλιστα 5ετούς φοίτησης) επειδή βλέπεις 17χρονα ενώ εσύ είσαι 22-23. Αλλά αυτό ισχύει για τώρα, την δεκαετία των '20, όπου οι ηλικιακές διαφορές των 2-3 ετών μετράνε (κατά κάποιο τρόπο) και το "καλός για την ηλικία του" βρίσκει εφαρμογή. Μετά τα 30, ή είσαι καλός στο αντικείμενό σου, ή δεν είσαι. Αυτό, και επίσης το ότι έχεις άλλα 40 μαθήματα να περάσεις. Δηλαδή, κάτσε να υπολογίσω...περίπου καμιά 10ρια εξεταστικές.Και βέβαια, το ότι θα πρέπει να δουλεύεις κάπου ταυτόχρονα part time ή σε καφετέρια, ώστε να βγάζεις και κανά φράγκο.Από κει και πέρα, είναι θαυμάσιο να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Και θα είσαι περήφανη για το νέο ξεκίνημα στη ζωή σου.Φρόντισε όμως, αυτή η δεύτερη φορά να είναι πραγματικά αυτό που θέλεις.
6.επειδη συμπασχω,μπορω να σου πω οτι το καλυτερο ειναι να αποφευγεις να κανεις συζητησεις πανω σε λεπτα θεματα που θα διαφωνειτε 100% γιατι δεν προκεται να βγει τιποτε απο αυτο,εσυ θα επιδιωκεις να τους ανοιξεις τα ματια,εκεινοι να σε βαλουν στον "σωστο" δρομο.Εμαθαν απο παιδια πχ οτι το να εισαι gay ειναι ανωμαλια,αμαρτια κλπ δεν θα αλλαξουν γνωμη στα 50 τους(μιλαω για γονεις),αν εχεις το ιδιο προβλημα με αδερφια,ξαδερφια μπορει να υπαρχουν ελπιδες,αλλα και εκει θελει λεπτους χειρισμους.Εγω ειμαι αθεος ,οι γονεις μου πιστευουν,δεν συζηταμε ομως για αυτο,αν προκυψει κατι,αφηνω να εννοηθει οτι πιστευω αλλα δεν ειμαι ενθερμος γιατι τα χω με την εκκλησια.παω στην εκκλησια την ανασταση,νηστευω το κρεας μεγαλη βδομαδα εντος του σπιτιου και ολα καλα.δυστυχως δεν ειμαι ειλικρινης με τους γονεις μου,αλλα το θεωρω προτιμοτερο απο το να κανουμε ατελειωτες κουβεντες που μπορει να καταληξουν σε τσακωμο,χωρις ποτε να περιμενω να αλλαξει η σταση τους.Αυτα βεβαια μπορουν να εφαρμοστουν αν δεν εχεις πρακτικα προβληματα οπως να εισαι εσυ gay η να θελουν απο σενα να εισαι καθε κυριακη στην εκκλησια,γιατι εκει θα πρεπει να συγκρουστεις και να πληγωσεις και να πληγωθειςΛενα,δεν νομιζω πως νιωθει ανωτεροτητα,ειναι το τελευταιο που μπορεις να νιωσεις μεσα σε μια τετοια κατασταση.
#3 Καταλαβαινω την περιπτωση σου 100% και βλεπω πως ειναι πολυ συσκολη. Σου δινω δικιο σε αυτο.Εγω σε αλλο πραγμα κολλησα. Οπως μας παρουσιαζεις τα πραγματα διχνεις οτι νομιζεις οτι εισαι υπερανω απο τον αδερφο σου επειδη εχεις σπουδασει και εχεις κανει πραγματα μονη σου. Μπραβο σου και μπραβο που καταφερνεις να πληρωνεις και το δανειο, δεν λεω! Αλλα χαλας τελειος αυτο το ιματζ με το να λες οτι εισαι ανωτερη επειδη αυτος "δεν σπουδασε ποτε, δεν εκανε τιποτα, εμεινε κολλημενος πισω στις αγροτικες δουλειες της οικογενειας. Πηγή: www.lifo.gr" και εχει παντρευτει μια "ΒΛΑΧΑ" - με κεφαλαια κιολας.Και'γω σπουδασα ψυχολογια, εχω ζησει 12 χρονια στο εξωτερικο σε 4 διαφορετικες χωρες, εχω την δικια που εταιρια και κατεληξα μετα απο ολα αυτα να ζω σε ενα βλαχοχωρι και σε δυο βδομαδες παντρευομαι εναν βλαχο. Ο οποιος και αυτος ασχοληται με "αγροτικες δουλειες" του χωριου και ας πουμε δεν εχει δει λιγο παραεξω. Παρολα αυτα μπορω να σου πω οτι ειναι ο πιο καλος ανθρωπος που εχω γνωρισει ποτε. Και οι περισσοτεροι στο χωριο ετσι ειναι. Πανεμορφοι και καλοι ανθρωποι. Δεν νιωθω καθολου υπερανω απο αυτους επειδη εχω σπουδασει, ισα ισα τους σεβομαι παρα πολυ γιατι αναγνωριζω τι μαργαριταρια σαν ανθρωποι ειναι. Αυτο που θελω να σου πω ειναι, μην κατατασσεις τους ανθρωπους συμφωνα με αυτο που κανουν (πολλοι γουσταρουν το χωριο και να ειναι αγροτες!) και απο που ειναι. Υπαρχουν σκαρτοι βλαχοι αλλα και μαργαριταρια, οπως με ολες τις "ρατσες" ανθρωπων. Δεν διαφωνω οτι οι συγγενεις σου μπορει να μην ειναι καλοι ανθρωποι αλλα με τα κριτιρια που μας τους παρουσιαζεις εχασες ολο το σεβασμο μου απο την αρχη!
1.Φαντάζομαι πως ο φίλος σου δε μένει ούτε στα Άνω Λιόσια ούτε στη Φυλή ούτε στον Ασπρόπυργο όπου μελέτες συνδέουν το μειωμένο προσδόκιμο ζωής με την ύπαρξη του ΧΥΤΑ αλλιώς το θέμα θα τον πονούσε. Πάντα εξοργίζομαι με αυτούς τους ανθρώπους! Έχεις δικαίωμα να βαριέσαι να κάνεις γυμναστική ή μπάνιο γιατί αφορά μόνο εσένα αλλά δεν έχεις δικαίωμα ή δεν θα έπρεπε να έχεις δικαίωμα να πετάς στα σκουπίδια τις μπαταρίες, τις συσκευές και τα πλαστικά σου μερικά μέτρα από κάποιους συνανθρώπους σου. Η βαρεμάρα σου σκοτώνει και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Εκτός αν κρατάς τα σκουπίδια στο σαλόνι σου...
7.α!και εγω το ιδιο τελειωσα!οχι ως πρωτη επιλογη αλλα και εγω εκει περασα.ελα που η καψουρα μου ομως ηταν οτι εχει σχεση με την ομορφια και ενιωθα πως καταπατουσα το καλλιτεχνικο μου ταλεντο?anyway παρακολουθησα ομως κατι σεμιναρια και ψιλοασχοληθηκα με αυτα εκανα και μια ασχετη δουλεια σε σχεση με αυτα τα 2 προ κρισης που ομως κολλησα λογω αυτης που ηρθε μετα.και τι καταλαβα??οτι μετανιωσα που δεν ασχοληθηκα με τη διαιτολογια τοτε που οι δουλειες ηταν αφθονες γιατι ειναι ξεκουραστο επαγγελμα και στην τελικη μπορειςνα το κανεις και μονη σου και να μην εχεις κανενα πανω απο το κεφαλι σου.Ασχολησου στο λεω γιατι εφαγα τα μουτρα μου.δε το ηθελα με τιποτα και τωρα ξαναανοιγω τα βιβλιαρακια μου να ανανεωσω τις γνωσεις μου!
Θα ήθελα αν γίνεται μία διευκρίνιση σε αυτό:"Οι γονείς έκαναν (η μητέρα σου κάνει) ένα συνηθισμένο και πολύ μεγάλο λάθος: να δίνουν περισσότερα στο παιδί που πιστεύουν ότι έχει περισσότερη ανάγκη και είναι πιο ανίκανο να τα βγάλει μόνο του πέρα. Δεν μπορώ να σου πω κάτι άλλο. Είναι αδικία, αλλά αυτός είναι ο λόγος που το κάνουν."Γιατί είναι αυτό μεγάλο λάθος;Είμαι πάνω-κάτω της άποψης που φαίνεται και στην γνωστή εικόναhttps://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS5h5iWha37e1eD_9kfKoFykZZCEsouRXF4hlhYMU70RkNEW9l9Λέω "πάνω-κάτω" γιατί το πώς θα διανεμηθούν τα αγαθά είναι ακριβώς η ουσία της έννοιας της δικαιοσύνης, και δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα πάντα σε μία πρόταση. Όπως έλεγε π.χ. ο Sandel, αν ένας γονιός έχει 10.000 ευρώ και το ένα παιδί τα θέλει για να σπουδάσει, το άλλο γιατί θέλει να πάρει ένα πίνακα, και το άλλο γιατί τα τζογάρισε και τα χρωστάει στους τοκογλύφους, ποιά ανάγκη είναι πραγματική και πού πρέπει να δώσει ο γονιός τα χρήματά του; (Άσε που αν δώσει από 1/3 στον καθένα, στην ουσία δεν βοηθάει κανένα τους)Αλλά το να πούμε ότι ο γονιός θα είναι "μεγάλο λάθος" να δώσει πιο πολλά στο παιδί που έχει την μεγαλύτερη ανάγκη, δεν το καταλαβαίνω.Το Κράτος κάνει "μεγάλο λάθος" όταν δίνει επίδομα στους άνεργους ή τους άπορους; Θα έπρεπε να δίνει σε όλους τους πολίτες το ίδιο ποσό; Και στον άστεγο και στον "Ωνάση";(Προσοχή, δεν με νοιάζει αν η κοπέλα έπαιρνε λεφτά όσο σπούδαζε κλπ. Δεν με νοιάζει να συζητήσουμε αν στο τέλος η μάνα θεωρεί ότι δίνει τα ίδια λεφτά και στους δύο, απλά θέλω να διευκρινιστεί γιατί είναι λάθος, αν εγώ έχω 1000 ευρώ να δώσω στα παιδιά μου, και το ένα χρειάζεται 1000 και το άλλο 0, να τα μοιράσω ακριβώς έτσι)
@parisiosΝομίζω πως θέμα δεν είναι τόσο η ακριβοδίκαιη μοιρασιά. Μάλλον είναι περισσότερο ότι συχνά, και ειδικά για την υλική υποστήριξη, είναι ένας φαύλος κύκλος. Δίνεις περισσότερα στο αδύναμο παιδί, το αδύναμο παραμένει αδύναμο γιατί σπάνια διορθώνεται αυτό με το να του δώσεις ένα σπίτι, το δυνατό δυναμώνει γιατί εξαναγκάζεται να σταθεί μόνο στα πόδια του, η διαφορά αντί να συγκλίνει αποκλίνει κ.ο.κ. Δεν νομίζω ότι είναι αυτονόητα λάθος, είναι όμως πάρα πολύ έυκολο να πάει πολύ στραβά και να καταλήξει το δυνατό παιδί να αισθάνεται στριμωγμένο και αδικημένο. Και αυτό σωστό δε το λες.
Max, με αυτή τη λογική, και ο άνεργος μπορεί να βολεύεται με το επίδομα ανεργίας και να μην ψάχνει για δουλειά, άρα να μην του το δίνουμε; Και αν το δυνατό παιδί δυναμώνει, γιατί είναι αυτό κακό; Καταλαβαίνω (πιστεύω) τι εννοείς, αλλά από τη στιγμή που οι φιλόσοφοι του δικαίου δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη για το τί είναι δίκαιη μοιρασιά, μου φαίνεται περίεργο να βγάζουμε τόσο εύκολα έξω τη μία από τις επικρατέστερες απόψεις (να γίνεται δηλ. η μοιρασιά ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δικαιούχου). Και επειδή εκτιμώ κι εγώ τον τρόπο σκέψης της Λένας, γι' αυτό ζήτησα επεξήγηση. 1η παρατήρηση εκτός θέματος της ερώτησής μου. Δεν θεωρώ ότι ο γονιός έχει ηθική υποχρέωση να μοιράσει την περιουσία του στα παιδιά του, δική του είναι, αν θέλει μπορεί να την φάει όλη μόνος του. Ο ρόλος του γονιού (για μένα) είναι να δώσει εφόδια στα παιδιά του για να μπορούν να είναι αυτάρκη, και, στην καλύτερη, να είναι ο ίδιος ένα δίχτυ προστασίας αν τα παιδιά βρεθούν σε δύσκολη στιγμή. Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι οι γονείς του παραδείγματος επιτέλεσαν μια χαρά τον πρώτο σκοπό στην κόρη, που είναι αυτάρκης, αλλά όχι στον γιο, και γι αυτό του δίνουν το δικαίωμα να μείνει στο σπίτι, ως δίχτυ ασφαλείας για να μη μείνει στο δρόμο. Και, 2η παρατήρηση εκτός θέματος, ναι, προσωπικά θα θεωρούσα μεγάλη γαϊδουριά να λέει ο άλλος να μείνουν τα ανήψια του στο δρόμο, γιατί θέλει το παιδικό του δωμάτιο ανέγγιχτο για όποτε του καπνίζει να επιστρέφει στο χωριό. Μα πολύ μεγάλη γαϊδουριά.
Παρίσι - ε καλά όλα αυτά που λες για την αυτάρκεια κ.λπ. στην παράγραφο 1, εφόσον όμως ο γονέας έχει υπάρξει αυτάρκης και δεν έχει ζητήσει από το παιδί του να πληρώνει τις δόσεις του δανείου. Ναι?
(με κάποιες μέρες καθυστέρησης)Νομίζω ότι στο συγκεκριμένο θέμα μπλέκουν 3 θέματα που δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται κοινά, ακόμα και αν είναι το ίδιο φιλοσοφικό ερώτημα. 1) η συγκεκριμένη περίπτωση της ερώτησης2) η μοιρασιά της περιουσίας των γονιών γενικά3) η κοινωνική πρόνοιαΓια το 1 δεν μπορούμε να πούμε πολλά, οι λεπτομέρειες που λείπουν είναι υπερβολικά πολλές.Το 2 με το 3 δεν είναι ακριβώς συγκρίσιμα γιατί α) οι γονείς μοιράζουν τη δική τους περιουσία, το κράτος την περιουσία των πολιτών που είναι ταυτόχρονα και πάροχος και παραλήπτηςβ) στην περίπτωση των γονιών το συναίσθημα (κυρίως της ενοχής) συχνότατα υπερβαίνει της δικαιοσύνης, στο κράτος πάλι ποτέ :-)Τέλος πάντων, εν συντομία για εμένα μία ομάδα πρέπει να βοηθά περισσότερο τα πιο αδύναμα μέλη. Ένας γονιός όμως δεν πρέπει να βοηθά μόνονερως, και σε καμία περίπτωση να αναγκάζει το ένα παιδί να βοηθά και αυτό ενεργά χωρίς τη συγκατάθεσή του. Από εκεί και πέρα:- το αν αδερφός θα βγάλει στο δρόμο αδερφό γιατί δε γουστάρει να βοηθά είναι θεωρώ θέμα της αγωγής και όχι της περιουσίας που έχει πάρει (το θέμα της αγωγής είναι αμφίδρομο πάντως,ε;) - Το πρόβλημα της "υπερβολικής" στήριξης είναι υπαρκτό και όποιος θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά και όχι απλώς να καλύψει τις ενοχές του πρέπει να το έχει υπόψη του.
Αφήνουμε έξω τη νομική οδό διότι δεν θα καθίσω να κρίνω τον Νόμο χωρίς να έχω αντίστοιχες γνώσεις, αλλά και επειδή όποιος θέλει να την ακολουθήσει, το κάνει : Συμβουλεύεται δικηγόρους ειδικευμένους στο οικογενειακό ή αστικό δίκαιο ή όπου εμπίπτει τέλος πάντων η υπόθεσή του, ενημερώνεται και προβαίνει στην σχετική δράση για να διεκδικήσει ό, τι του ορίζεται νόμιμα. Αλήθεια, βρε Παρίσιε, θέτεις μια τέτοια ερώτηση; Μα τί θα πει "να δίνει ο γονιός περισσότερα στο παιδί που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη/ είναι λιγότερο ικανό.";; Ποιός ορίζει ποιό παιδί έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη; Ποιός ορίζει ποιό παιδί είναι λιγότερο ικανό; Με ποιά και ποιού τα κριτήρια γίνεται μία τέτοια σύγκριση; Μα φυσικά με τα κριτήρια του γονιού, τα οποία είναι υποκειμενικά! Τα παιδιά τα άλλα (τα υποτιθέμενα "ικανότερα") τα ρώτησε αν συμφωνούν ότι είναι ικανότερα και άρα έχουν μικρότερη ανάγκη και συνεπώς δικαιώματα - από ηθικής άποψης - στην οικογενειακή περιουσία; Όχι. Αλλά ακόμα και αν συμφωνούν με την άποψη της μητέρας ότι ο τάδε είναι πιο ανάξιος και άρα χρήζει μεγαλύτερης στήριξης από όλη την οικογένεια συνολικά, από πού κι ως πού η περιουσία τους χαρίζεται σε εκείνον αυτόματα; Θέλω να πω ότι και πάλι το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Μπορεί η αδερφή μου να πιστεύει ότι εγώ είμαι λιγότερο άξια από αυτήν αλλά όχι και ότι πρέπει να μου παραχωρήσει το νόμιμο μερίδιό της (ή μέρος του) από την οικογενειακή περιουσία που μας άφησαν εξ' αδιαθέτου οι γονείς μας.Ο λόγος λοιπόν που αυτό αποτελεί διάκριση του γονιού απέναντι στα παιδιά του είναι ότι σ' αυτήν την περίπτωση ο γονιός κάνει του κεφαλιού του. Απλό και κατανοητό. Ακολουθεί δηλαδή τη δική του ηθική προσέγγιση ή αξιολογική κρίση αδιαφορώντας για εκείνη των παιδιών του τα οποία έχουν τον πρώτο λόγο για τον εαυτό τους, (τί θα κάνουν, ποιοί είναι, πώς θα το κάνουν, αν μπορούν να το κάνουν, αν θέλουν να το κάνουν κλπ.). Γι' αυτό το ορθότερο είναι να μοιράζεται ισομερώς (σε οικονομική αξία) η κάθε μικρή ή μεγάλη περιουσία των γονιών (και να φροντίζουν για αυτό οι γονείς τόσο ενόσω βρίσκονται εν ζωή, αν επιθυμούν να μοιράσουν τότε την περιουσία τους, όσο και όσον αφορά μετά το θάνατό τους) σε όλα τα παιδιά τους, έτσι ώστε από εκεί και έπειτα το κάθε παιδί να κάνει το δικό του κουμάντο σε αυτήν και τη ζωή του, ανεξαρτήτως υποκειμενικών κρίσεων. Οι οποίες κρίσεις ασφαλώς και δεν αναιρούνται - δηλαδή, το κάθε μέλος και πάλι μπορεί και θα συμβάλλει σε εκείνον/νη τον αδερφό/αδερφή του που θεωρεί ηθικά αδικημένο/ανάξιο/αναξιοπαθούντα. Μόνο που τότε θα το κάνει το ίδιο, χωρίς κανένας να του το επιβάλλει ως τετελεσμένο - πράγμα ωραίο και δίκαιο γιατί επαφίεται στην ελεύθερη βούλησή του. To να προβαίνεις σε σύγκριση των κριτηρίων της Πολιτείας (κράτος δικαίου) με τα ατομικά κριτήρια, υπονοώντας κάποια αναλογία είναι άκυρο. Το κράτος θέτει τα κριτήριά του (νόμοι) μετά από πλειοψηφική συμφωνία - αποτέλεσμα που παράγεται μετά από ψηφοφορία των εκλεγμένων αντιπροσώπων όλου του λαού (ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να κάνει...), και όχι επειδή το λέει και το κρίνει η κυρά - Λένα ως ορθότερο για τα παιδιά της.
Nanina, δεν λέω ότι αυτό που λες (να μοιράζεται ισομερώς η περιουσία) είναι λάθος, λέω ότι είναι μία άποψη ανάμεσα σε διάφορες. Και ότι δεν έχει επικρατήσει ξεκάθαρα καμία από τις διάφορες απόψεις μέχρι στιγμής, ακριβώς γιατί καμία δεν είναι εντελώς σωστή. Όπως π.χ. λέει ο max, η maria, αν υποστηρίζεις τον αδύναμο, μπορεί να επαναπαυτεί στην αδυναμία του. Υπάρχουν και πολλά βίντεο Ρεπουμπλικάνων ή δημοσιογράφων του Fox News που λένε ακριβώς αυτό.Αντίστοιχα όμως, αν εσύ π.χ. είχες 2 κόρες, η μία ήταν χωρισμένη μάνα με δύο παιδιά, που έχασε τη δουλειά της στα 55, δεν την προσλαμβάνει κανείς, και σε 2 μήνες της κάνουν έξωση, και η άλλη ήταν στέλεχος στην Google, με μισθό 100.000$ το μήνα, που ζει στην Αμερική κι έρχεται Ελλάδα κάθε 2 χρόνια, κι εσύ έχεις να τους αφήσεις ένα δυάρι στα Πατήσια, θεωρείς δίκαιο να τους δώσεις από μισό; Και να περιμένεις από το 2ο παιδί να φροντίσει την αδελφή του ΑΝ θέλει;(Μα, ποιανού είναι δουλειά να φροντίσει το 1ο παιδί; Του γονιού δεν είναι;) Ή θα πεις ότι ο γονιός δεν είναι ικανός να κρίνει ποιο παιδί έχει μεγαλύτερη ανάγκη και να τα δώσει ισομερώς;Οι αρχαίοι έλεγαν "Δικαιοσύνη είναι να αποδίδεις στον καθένα αυτό που του αρμόζει" Η ισότητα δεν είναι (σχεδόν ποτέ) δικαιοσύνη, γιατί οι άνθρωποι δεν είναι (σχεδόν ποτέ) ίδιοι, ώστε να τους αρμόζουν τα ίδια πράγματα.
@ Parisios (Δε με αφορά να καθίσω αυτή τη στιγμή να κάνω φιλοσοφική ανάλυση της έννοιας της αντικειμενικότητας για έναν πολύ απλό λόγο : ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ ΚΑΘ' ΕΑΥΤΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. Μιλάμε για ΕΝΝΟΙΕΣ. Εξυπακούεται μεταφυσική διάσταση στην πνευματικότητα και στον στοχασμό. Αυτό το αποδέχεται σύσσωμη όλη η *επιστήμη* της φιλοσοφίας. Δεν προτίθεμαι να αντιπαρατεθώ περαιτέρω πάνω σε αυτό, ακόμα κι αν διαφωνείς.) Αγαπητέ Παρίσιε, δεν σου κρύβω ότι πραγματικά πολλές είναι οι φορές που υποψιάζομαι ότι τρολάρεις. Τί είναι αυτά που λες; Για το δίκαιο και το άδικο μιλάμε εδώ πέρα! Kανένα κριτήριο δεν είναι ανάξιο εξέτασης και απορώ από πού συμπέρανες ότι εγώ απαξιώ οποιοδήποτε κριτήριο επί της αρχής. ENNOEITAI (αφού μοιάζει να χρειάζεται και να το πω, το λέω) ότι το πιο δίκαιο ΑΠΟ ΟΛΑ - το πιο αντικειμενικά και νομικά δίκαιο, δηλαδή - είναι ο καθένας να διαχειρίζεται κατά το δοκούν την δική του κατοχυρωμένη περιουσία είτε είναι γονιός είτε όχι. Δηλαδή να την κατανέμει όπου και σε όποιον θέλει με τα δικά του προσωπικά ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ κριτήρια. Να κάνει δηλαδή του κεφαλιού του. Η προσωπική σου άποψη επ' αυτού, όπως και η δική μου, όπως και του κάθε φιλοσόφου ανεξαιρέτως, είναι σεβαστή, αλλά θα πρέπει να δεχτούμε ως πιο αντικειμενικό αυτό που δημοκρατικά ψηφίζεται ως κριτήριο μέσα στην οργανωμένη μας κοινωνία - αν είμαστε δημοκράτες φυσικά. ΑΛΛΑ, εδώ, συζητάμε πέρα από αυτό. Γιατί αυτό που προανέφερα ENNOEITAI - και ως αναπόφευκτη από όλους και γνωστή σε όλους σύμβαση, θεωρητικά την υπερβαίνουμε και προχωράμε σε μια άλλη υπόθεση! Εκκινούμενοι, άλλωστε, από την ερώτησή σου, που επίσης την υπερβαίνει για χάρη της συζήτησης, την υπερβαίνω και εγώ και οι υπόλοιποι συνομιλητές. Τώρα, λοιπόν, συζητούμε περί του τί θα μπορούσε να είναι πιο αντικειμενικά δίκαιο, στα πλαίσια της εξ' ορισμού υποκειμενικότητας που διέπει το συγκεκριμένο ζήτημα (κατανομή περιουσίας γονιού).Επομένως, αν ο γονιός υπερασπίζεται την ανάγκη να φανεί δικαιότερος απέναντι σε όλα τα παιδιά του, αναζητούμε ένα κριτήριο που όλοι λίγο-πολύ δεν μπορούν παρά να παραδεχτούν ως δίκαιο, δηλαδή πιο αντικειμενικό. Στα πλαίσια λοιπόν της υποκειμενικότητας, το πιο αντικειμενικά δίκαιο κριτήριο θεωρώ ότι είναι μια αξία, που ο ορισμός της πολύ λίγο χωράει κάποια υποκειμενική κρίση και σχεδόν καθόλου δεν κατευθύνεται από την συμπεριφορά ή την ηθική τοποθέτηση ή την γνώμη του ενός και του άλλου μεμονωμένα. Αυτή, λοιπόν, η αξία, στην συγκεκριμένη περίπτωση και στο συγκεκριμένο ευρύτερο πλαίσιο (κοινωνία), είναι η οικονομική αξία. Ακριβώς επειδή δεν την καθορίζει κανένας γονιός και κανένα παιδί per se! Τί δεν καταλαβαίνεις; Μόνη μου επισημαίνω πως, από εκεί και πέρα, όλοι μπορούν να πορευτούν σύμφωνα με τις υποκειμενικές τους κρίσεις ωραίοι, ελεύθεροι και απαλλαγμένοι από τα λιγότερο δίκαια τετελεσμένα, εφόσον τα αποφύγανε χάρη στην απόφαση του γονιού για ισομερή κατανομή της περιουσίας του.
Κάτσε Nanina, γιατί γράφεις εσύ πολλά, σου απαντάω κι εγώ ακανόνιστα και μπερδευόμαστε. 1) Λες "(Δε με αφορά να καθίσω αυτή τη στιγμή να κάνω φιλοσοφική ανάλυση της έννοιας της αντικειμενικότητας …….. Δεν προτίθεμαι να αντιπαρατεθώ περαιτέρω πάνω σε αυτό, ακόμα κι αν διαφωνείς.)" Δεν καταλαβαίνω πού μίλησα για αντικειμενικότητα και φιλοσοφία. Εκεί που λέω "Την αναλογία δεν την κάνω εγώ, την κάνουν όλοι οι φιλόσοφοι του δικαίου για να κρίνουν "τι είναι δίκαιο"", δεν αναφέρομαι στην αντικειμενικότητα. Απαντάω σε αυτό που είχες πει "To να προβαίνεις σε σύγκριση των κριτηρίων της Πολιτείας (κράτος δικαίου) με τα ατομικά κριτήρια, υπονοώντας κάποια αναλογία είναι άκυρο." Ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά π.χ. για να απαντήσει στο "τι είναι δίκαιο" θέτει μία υπόθεση ότι η Πολιτεία έχει 10 αυλούς και αναρωτιέται πού είναι πιο δίκαιο να τους μοιράσει. (Λέει "στους 10 καλύτερους αυλητές") Επομένως, χρησιμοποιεί αυτή την αναλογία που λέω κι εγώ με το Κράτος και τα επίδοματα. Απλά αντί για λεφτά μιλάει για αυλούς. 2)Λες «Αγαπητέ Παρίσιε, δεν σου κρύβω ότι πραγματικά πολλές είναι οι φορές που υποψιάζομαι ότι τρολάρεις. Τί είναι αυτά που λες; Για το δίκαιο και το άδικο μιλάμε εδώ πέρα!» Κι εγώ αυτό δεν λέω τόση ώρα; Ότι μιλάμε για το «τι είναι δίκαιο»;3) Λες «Kανένα κριτήριο δεν είναι ανάξιο εξέτασης και απορώ από πού συμπέρανες ότι εγώ απαξιώ οποιοδήποτε κριτήριο επί της αρχής». Ούτε συμπέρανα κάτι τέτοιο ούτε το είπα. Αυτό που είπα είναι ότι ΟΤΑΝ λες ότι "Ο γονιός δεν μπορεί να κρίνει σωστά ποιό παιδί έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη και άρα να μην κρίνει με βάση αυτό το κριτήριο αλλά να τα δώσει σε κάθε παιδί ισομερώς", ΤΟΤΕ δεν αμφισβητείς κατά πόσο είναι δίκαιο να κρίνει με βάση αυτό το κριτήριο, αμφισβητείς την ικανότητά του να χρησιμοποιήσει σωστά το κριτήριο. Δεν λες στο γονιό "Δεν είναι δίκαιο να μοιράζεις την περιουσία σου με βάση ποιο παιδί έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη", αλλά "Δεν μπορείς να κρίνεις ποιο παιδί έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη". Δεν βλέπεις τη διαφορά; Αν μπορούσε, με 100% επιτυχία, θα ήταν δίκαιο ή όχι; Μα, θα μου πεις "Δεν μπορεί, άνθρωπος είναι". Και θα σου πω "Φυσικά και δεν μπορεί, αν μπορούσε θα είχε επικρατήσει αυτή η θεωρία και δε θα βασανίζονταν οι φιλόσοφοι 2500 χρόνια". Επαναλαμβάνω, καμία από τις θεωρίες που λέμε δεν είναι 100% σωστή, αλλά εγώ τουλάχιστον βλέπω σε όλες θετικά και αρνητικά. Όλες προσπαθούν να αποδώσουν δικαιοσύνη, χωρίς καμία να είναι πανάκεια. Και για αυτό δεν μπορώ να πω για καμία ότι είναι «πολύ μεγάλο λάθος» 4) Λες «το πιο αντικειμενικά δίκαιο κριτήριο θεωρώ ότι είναι μια αξία, που ο ορισμός της πολύ λίγο χωράει κάποια υποκειμενική κρίση και σχεδόν καθόλου δεν κατευθύνεται από την συμπεριφορά ή την ηθική τοποθέτηση ή την γνώμη του ενός και του άλλου μεμονωμένα. Αυτή, λοιπόν, η αξία, στην συγκεκριμένη περίπτωση και στο συγκεκριμένο ευρύτερο πλαίσιο (κοινωνία), είναι η οικονομική αξία. Ακριβώς επειδή δεν την καθορίζει κανένας γονιός και κανένα παιδί per se! Τί δεν καταλαβαίνεις;» Εδώ δεν κατάλαβα όντως τίποτα. Το δίκαιο κριτήριο για να μοιράσεις την περιουσία σου είναι η οικονομική αξία της περιουσίας; Τι σημαίνει αυτό; «-Έλα Parisie, τελικά πώς θα μοιράσεις την περιουσία σου; -100 χιλιάδες!» What?Η οικονομική αξία δεν είναι κριτήριο. Το να τα μοιράσεις ισομερώς σημαίνει ότι δεν έλαβες υπόψη ΚΑΝΕΝΑ κριτήριο. Και αυτό το κάνει το Κράτος (ΕΝ ΜΕΡΕΙ, γιατί βάζει π.χ. συγκεκριμένο ποσοστό στη σύζυγο) για να πιάσει το μέσο όρο, τις πιο πολλές περιπτώσεις, μπακαλίστικα. Και για να μην ασχολείται με κάθε κληρονομιά ξεχωριστά. (Όπως μπορεί να κάνει ο διαθέτης). Ο νόμος δεν είναι νυστέρι, είναι τσεκούρι.5) Λες ότι «αν ο γονιός υπερασπίζεται την ανάγκη να φανεί δικαιότερος απέναντι σε όλα τα παιδιά του, αναζητούμε ένα κριτήριο που όλοι λίγο-πολύ δεν μπορούν παρά να παραδεχτούν ως δίκαιο, δηλαδή πιο αντικειμενικό». Μα δεν μπορούν όλοι λίγο πολύ να παραδεχτούν ως δίκαιο την ισομερή μοιρασιά ΧΩΡΙΣ να λαμβάνουμε υπόψη κανένα άλλο κριτήριο! Ο Αριστοτέλης και οι κοινοτιστές (2 στα 3 ρεύματα δηλαδή) λένε ότι «Η άνιση μεταχείριση των ίσων είναι εξίσου άδικη της ίσης μεταχείρισης των ανίσων.». Αν ο ένας γιος πεινάει και η άλλη είναι αυτάρκης, δεν είναι ίσοι. Άρα, το να τους μεταχειριστείς το ίδιο είναι άδικο. Αυτό λένε 2 στα 3 κύρια ρεύματα που ασχολούνται με την διανεμητική δικαιοσύνη. Το 3ο, οι φιλελεύθεροι, λένε ακριβώς αυτό που λες.Η Λένα, που την κατατάσσω γενικά πιο πολύ στους κοινοτιστές, θεωρεί απόλυτα σωστή τη φιλελεύθερη άποψη και «πολύ μεγάλο λάθος» την κοινοτιστική. Και δεν μου κολλάει με τα υπόλοιπα που λέει συνήθως. Για αυτό ρώτησα διευκρίνηση!Υ.Γ. Στο παράδειγμα με τις 2 κόρες, ποια θεωρείς ορθότερη μοιρασιά; Την ισομερή; Αν ήσουν ο γονιός τι θα έκανες;Υ.Γ.2 Όποτε θεωρείς ότι τρολάρω, να μου το λες!!! (Εκτός κι αν βαριέσαι τόσο πολύ αυτά που λέω)
Δεν ξέρω αν θεωρούνται όλα αυτά τόσο αυτονόητα ή αδιάφορα για να παίρνουν τα σχετικά "όχι" (ειδικά του Παρίσιου προς το παρόν καταψηφίστηκε, ενώ -ως δικηγόρος- διαθέτει λόγο με σαφήνεια και χωρίς συναισθηματισμούς∙ δεν είναι γλύψιμο ανδριάντα αυτό :Ρ) πάντως εγώ δεν τα είχα σκεφτεί ποτέ και τα βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα!Σχετικά με την ερώτηση της #3, κάπου το Σ/Κ ίσως περάσουν κι οι ψυχολόγοι της παρέας (μετά την «επέλαση» των δικηγόρων) κι ενδεχομένως θα διαβάσουν περισσότερα ανάμεσα στις γραμμές της - προς το παρόν ας αναφέρω αυτό που βλέπω: "Ειναι δυνατον το καλο μου παλτο που ξεμεινε εκει, να δωθηκε καταλαθος απο την θρασυτατη νυφη? (...) Να πανε να δουλεψουνε και οι δυο! Που τους μαγειρευει η μανα μου!" Δεν ξέρουμε τί ακριβώς γίνεται στο μικρόκοσμο κάθε οικογένειας (εδώ υπάρχουν οικογένειες που δε συμφωνούν οι συμμετέχοντες καν για το αν καβγαδίζουν ή όχι, όπως στη σημερινή #2), αλλά νομίζω πως μιλάμε όντως για την περίπτωση που αναφέρουν ο max.demian κι η maria vechera. Πώς γίνεται και να μην έχουν δουλειά (κανένας από τους 2!), και να μη μαγειρεύουν, και να χρησιμοποιούν ρούχα που δεν είναι δικά τους κατά το δοκούν χωρίς άδεια? Το παλτώ συμβολίζει νομίζω την «επεκτατική» διάθεση του ζεύγους. Όσο για τα δύο πρώτα σε συνδυασμό, δείχνουν για μένα πως όντως βολεύονται - αλλά πάλι μπορεί να συντρέχουν λόγοι που η γράφουσα δεν αναφέρει στο ξέσπασμά της μπρος στην καταπάτηση του καταφύγιου της παιδικής της ηλικίας.Btw αυτό το ξέσπασμα θα έλεγα ότι μάλλον σχετίζεται και με τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα της, το γεγονός πως σ'αυτήν την οικογένεια οι ευθύνες της αυξήθηκαν προάγοντάς την σε ενήλικο μέλος ενώ ο αδερφός της παρέμεινε «επιπόλαιο» παιδί κ μάλιστα κατέλαβε ολοκληρωτικά τον χώρο που αποπληρώνει μόνη της μαζί με μία «βλάχα» νύφη η οποία (κάνοντας μια πιο τολμηρή υπόθεση) είναι ίσως παρόμοιου μορφωτικού επιπέδου με αυτόν που «δεν σπουδασε ποτε, δεν εκανε τιποτα, εμεινε κολλημενος πισω στις αγροτικες δουλειες της οικογενειας».Γενικά πάντως βλέπω μία απαξίωση για την επιλογή της αγροτικής ζωής, που -όπως πολύ εύστοχα αναφέρει κι ο Dex_ - ίσως και να της έδωσε την οικονομική δυνατότητα να επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.Αυτά για τη συγκεκριμένη περίπτωση - σε γενικότερο πλαίσιο, αυτό το thread Περί Δικαίου είναι όντως τροφή για σκέψη :)
Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω στην συζήτηση σας είναι ότι στην Γερμανία όπου κανείς μετά το επίδομα ανεργίας λαμβάνει από το κράτος ένα επίδομα πρόνοιας που ονομάζετε Hartz IV (είναι τόσο μικρό το ποσό που δεν φτάνει για να ζήσεις και αρκετά μεγάλο ώστε να μην πεθάνεις). Παρόλα αυτά παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν Hatz IV παραλήπτες που βρίσκονται πλέον στην τρίτη γενιά !Parisie πιστεύω ότι στα ερωτήματα που έθεσες πρώτα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν ο υποτιθέμενος αδύναμος έχει σταθεί ποτέ στα πόδια του, γιατί τότε και μόνο θα μπορέσει να ορθοποδήσει με την οποιαδήποτε βοήθεια. Αν όμως δεν το έχει μάθει ποτέ, τότε και να του δοθεί αυτή η ευκαιρία με την ενίσχυση δεν θα την εκτιμήσει σωστά. Αυτό δεν ξέρω αν προβλέπετε από τον νόμο αλλά σίγουρα είναι καθοριστικό κατά την γνώμη μου.
Υ.Γ. Χωρίς να έχω ειδικές νομικές γνώσεις πιστεύω ότι το βασικό ερώτημα είναι τι προστατεύεται με τον νόμο; η οντότητα ή η αντικειμενικότητα; και αυτό πάλι νομίζω εξαρτάται από την αξία που δίνετε σε κάθε πολιτεία ξεχωριστά.Γιαυτό δεν παλεύουν και οι πολιτικοί μας προς το παρών; για να μην αντιμετωπίζετε μια κοινωνία (με πολλές οντότητες) με το εμπορικό δίκαιο (εντελώς αντικειμενικά δηλαδή); Και έτσι δεν τέθηκε προς το παρών η ανθρωπιστική κρίση ανώτερη της οφειλής (χωρίς βέβαια να πρέπει να παραμελείτε!);
Παρίσιε συμφωνω!και εγώ διαβάζοντας την απάντηση απόρησα που η Λένα το αναφέρει ως πολύ μεγάλο λάθος.Μπορεί καταβάθος και η ίδια η κοπέλα να συμφωνεί ότι ο αδερφός της χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια απ' ότι τα άλλα αδέρφια αλλά νομίζω ότι δεν την ενοχλεί το γεγονός αυτο καθ αυτό αλλά ο τρόπος που έγινε. Πρόσεξε αναφέρει ότι η μάνα δεν ρώτησε κανέναν για τις κινήσεις της και φυσικά αυτός που πληρώνει όταν δεν ερωτάται, σίγουρα νιώθει αδικημένος.Διαβάζοντας την ερώτηση την καταλάβαινα την κοπέλα αλλα όταν άρχισε να λέει για το παιδικό δωμάτιο κτλ. τα χάλασε λίγο...
Παρίσι-ε η κόρη ξεπατώνεται για να πληρώνει (μόνο αυτή) τα δάνεια των σπιτιών και η μάνα παραχωρεί το σπίτι εξ' ολοκλήρου σε ένα από τα παιδιά χωρίς να το συζητήσει και να πάρει έγκριση από τα άλλα της παιδιά. Θεωρείς ότι δεν υπάρχει αδικία?
Παρίσιε, περίμενε να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, γιατί με το τελευταίο σχόλιό σου, μόνο σε μια σειρά δεν μπήκαν, παρά τις (φιλότιμες ίσως) προσπάθειές σου.1) Εδώ μέσα εκθέτουμε προσωπικές μας απόψεις και στη συνέχεια προσπαθεί όπως και όσο καλύτερα μπορεί ο καθένας να επιχειρηματολογήσει πάνω στη δική του. Τη δική μου άποψη περί δικαίου την διάβασες και την κατάλαβες. Διαφωνείς με αυτήν, την θεωρείς άνευ κριτηρίων επί της ουσίας. Τί να κάνουμε τώρα; Να συμφωνήσω σώνει και ντε μαζί σου;; Ε, όχι, λοιπόν, καθόλου δεν συμφωνούμε. Τη δική σου άποψη όμως ναι μεν την διάβασα, αλλά ομολογώ μπερδεύτηκα, καθότι η επιχειρηματολογία σου βασίζεται σε θεωρίες φιλοσόφων και θεωρητών τους οποίους ενέπλεξες όλους μαζί και ο ένας με τον άλλον λένε διάφορα αντιφατικά μεταξύ τους πράγματα (διαφορετικές αφετηρίες). Αναρωτιέμαι, δε, για ποιόν λόγο τους αναφέρεις όλους αυτούς in the first place. Αν ήθελα να μάθω τί πιστεύει ο κάθε ένας από αυτούς και πώς στηρίζει τη θεωρία του, διαβάζω αυτούς κατευθείαν και όχι τον Παρίσιο. Δηλαδή σε ρωτάω κάτι στο οποίο τοποθετούμαι, και μου απαντάει ο Αριστοτέλης και μάλιστα με ΜΙΑ μόνο ΠΡΟΤΑΣΗ επιγραμματικά (δια γραφής Παρίσιου). Λέω κάτι άλλο και μου παραθέτεις επιγραμματικά τί λέει ο τάδε και ο δείνα. Εχμ, ας ακούσουμε και εσένα για αλλαγή. Αν δεν θέλεις, σεβαστό. Αν τώρα το κάνεις για επίδειξη γνώσεων, δεν έχω να σχολιάσω κάτι.2) Αν τώρα πάλι η προσωπική άποψή σου συνοψίζεται σε αυτή την παράγραφο :"Ούτε συμπέρανα κάτι τέτοιο ούτε το είπα. Αυτό που είπα είναι ότι ΟΤΑΝ λες ότι "Ο γονιός δεν μπορεί να κρίνει σωστά ποιό παιδί έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη και άρα να μην κρίνει με βάση αυτό το κριτήριο αλλά να τα δώσει σε κάθε παιδί ισομερώς", ΤΟΤΕ δεν αμφισβητείς κατά πόσο είναι δίκαιο να κρίνει με βάση αυτό το κριτήριο, αμφισβητείς την ικανότητά του να χρησιμοποιήσει σωστά το κριτήριο. Δεν λες στο γονιό "Δεν είναι δίκαιο να μοιράζεις την περιουσία σου με βάση ποιο παιδί έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη", αλλά "Δεν μπορείς να κρίνεις ποιο παιδί έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη". Δεν βλέπεις τη διαφορά; Αν μπορούσε, με 100% επιτυχία, θα ήταν δίκαιο ή όχι; Μα, θα μου πεις "Δεν μπορεί, άνθρωπος είναι". Και θα σου πω "Φυσικά και δεν μπορεί, αν μπορούσε θα είχε επικρατήσει αυτή η θεωρία και δε θα βασανίζονταν οι φιλόσοφοι 2500 χρόνια". Επαναλαμβάνω, καμία από τις θεωρίες που λέμε δεν είναι 100% σωστή, αλλά εγώ τουλάχιστον βλέπω σε όλες θετικά και αρνητικά. Όλες προσπαθούν να αποδώσουν δικαιοσύνη, χωρίς καμία να είναι πανάκεια. Και για αυτό δεν μπορώ να πω για καμία ότι είναι «πολύ μεγάλο λάθος»'', τότε συγκλίνουμε ως προς το ότι καμία θεωρία δεν είναι πανάκεια και δεν υπάρχει αντικειμενικότητα, όπως και εγώ προείπα, διότι πρόκειται για θεωρητικές έννοιες και ύστατη θεμελίωση δεν υφίσταται εξ' ορισμού. Ως προς τη διαφορά που με ρωτάς αν "δεν βλέπω", και βέβαια μπορώ να καταλάβω τί λες. Ότι στην συλλογιστική που προτείνω δεν βασίζομαι σε ατομικά κριτήρια αλλά σε κριτήρια έξω από το κάθε άτομο μεμονωμένα, αλλά ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο είμαι υπέρ αυτής της λύσης ως δικαιότερης. Ακριβώς αυτό εξάλλου εξηγώ και στα προηγούμενα σχόλιά μου.3) Ως προς το 4) του σχολίου σου δεν έχω να πω κάτι πέρα από αυτά που ήδη έχω επισημάνει. Ότι, δηλαδή, ο διαθέτης κάνει του κεφαλιού του έτσι κι αλλιώς. Για την υποκειμενική του κρίση δεν τίθεται θέμα· θα χρησιμοποιήσει όποιο κριτήριο και όποια αξία εκείνος επιλέξει ως ορθότερη/δικαιότερη/καλύτερη (και στην τελική ό, τι του γουστάρει - αν θέλει το παίζει σε κλήρωση και αφήνει την τύχη να αποφασίσει) για να κατανείμει την περιουσία του. Απόλυτο, αναφαίρετο και ωραίο δικαίωμά του να κάνει ό, τι θέλει με την ίδιαν περιουσία του.Εμείς εδώ λέμε τί θα κάναμε/προτείνουμε τί να κάνει μέσα στα πλαίσια της υποκειμενικότητάς του-και-μας, με βάση αυτό που εμείς προσωπικά και ο καθένας ξεχωριστά κρίνουμε και εξηγούμε σαν δικαιότερο/αντικειμενικότερο/σωστότερο (αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι το θεωρούμε πανάκεια!).4) Όσον αφορά το 5) του σχολίου σου, μα ουσιαστικά απαντώ και τοποθετούμαι πάνω στην ερώτηση που έθεσες αρχικά " Γιατί είναι λάθος να δίνει ο γονιός περισσότερα στο παιδί που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη/ είναι λιγότερο ικανό.;". Και σου εξηγώ ότι η ερώτησή σου είναι κάπως αφελής, καθώς για πάρα πολύ κόσμο (συμπεριλαμβανομένων κληρονόμων), συμπεριλαμβανομένης και εμού, ερμηνεύεται ως λάθος επειδή διαφωνούν είτε με την ηθική ή άλλη κρίση του γονιού είτε με τα αποτελέσματα των κρίσεών του. Δεν είναι δυσνόητο. 5) Στην ερώτηση που μου θέτεις στο υστερόγραφό σου (πάνω στο παράδειγμα με τις δύο κόρες), σου έχω ήδη απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς στα σχόλια που προηγήθηκαν. Αλλά μοιάζει να μην δέχεσαι την θέση μου. Δεν μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό.
#7.1Άσχετα με το αν μπορείς να πεις ότι το mad men ήταν "αντικαπιταλιστικό" (όχι κατά τη γνώμη μου), σε καμία περίπτωση ο καπιταλισμός δεν εμφανίστηκε στην τελευταία σεζόν. Το μοντέλο εργασίας του Ντρέϊπερ (και όχι μόνο) τόσες σεζόν, δηλαδή σκάω όποτε θέλω στη δουλειά να τα πίνω γιατί είμαι γαμάτος και μπορώ και αφού γίνω συνεργάτης και τα πιάσω χοντρά τα φορτώνω όλα στον κόκκορα αφήνοντας τα από κάτω σκλαβάκια να λιώνουν στη δουλειά, μόνο μη καπιταλιστικό δεν το λες. Το κυνήγι της επιτυχίας που είναι έντονο χαρακτηριστικό όλων σχεδόν των χαρακτήρων της σειράς (μέχρι να τη φτάσουν τουλάχιστον) είναι βασικό στοιχείο του καπιταλισμού.
3Μήπως ήρθε η ώρα να πληρώσει ο αδερφός τις υπόλοιπες 7 δόσεις;Όχι τίποτα, θα σου περισέψουν τόσα που θα μπορείς να νοικιάζεις δωμάτιο σε ξενοδοχείο 5 αστέρων όταν πηγαίνεις στην πόλη σου και δε θα αναγκάζεσαι να μένεις στην τρύπα.
#7 Συναδέλφισσα/συναγωνίστρια (είμαι κι εγω πτυχιουχος διαιτ/γος-διατρ/γος). Σε κατανοώ απόλυτα. Δυστυχώς η λύση που προτείνει η αγαπητή Α,μπα, της δημιουργίας μικρόκοσμου δεν είναι εφικτή στη δική μας περίπτωση. Η δίαιτα είναι η μόδα της εποχής και όλοι έχουν την άποψη τους, είτε έχουν ουσιαστικές γνώσεις για τη διατροφή. ΜΜΕ, φίλοι, συγγενείς, πελάτες, όλοι. Ίσως το πιο άσχημο είναι οι πελάτες, που έρχονται στο γραφείο σου θεωρώντας ότι γνωρίζουν περισσότερα από σένα, πχ διάβασα σε ένα άρθρο/βιβλίο/ιντερνετ ότι το τάδε λιώνει τα λίπη (spoiler για τους υπόλοιπους που διαβάζουν : ΚΑΝΕΝΑ τρόφιμο δε λιώνει τα λιπη ) και επιμένουν να το χρησιμοποιήσουν παρότι τους εξηγείς ότι δεν τεκμηριώνεται από τη βιβλιογραφία. Ή ένα άλλο παράδειγμα "Επικρατεί μια τάση στους κύκλους σας (των διαιτολόγων) να πιστεύετε ότι ....... αλλά εγω δεν το πιστεύω" (γιατί προφανώς εμείς οι διαιτολόγοι βγάζουμε πράγματα από το μυαλό μας; ) Είναι απαίσιο το συναίσθημα να σε ακυρώνουν επαγγελματικά(οι ίδιοι άνθρωποι αν πήγαιναν στο γιατρό και τους έλεγε να πάρουν ένα φάρμακο δε θα τολμούσαν να τον αμφισβητήσουν). Το να επιχειρήσεις να αλλάξεις γνώμη σε τέτοια περιστατικά είναι σχεδόν αδύνατο , άλλωστε όταν λές σε κάποιον ότι κάνει λάθος μπαίνει σε φάση άμυνας και υπερασπίζεται ακόμα περισσότερο τις ιδέες του. Θέλει πολύ δουλειά και τρόπο. Ίσως μια λύση είναι να πλασάρεσαι κι εσύ σαν σούπερ ειδικός, να λες την άποψή σου με στόμφο, πχ θα κάνουμε αυτό, τέλος, η μέθοδος μου είναι αυτή , κλπ . Αν φοράς και την ιατρική ποδιά ακόμα καλύτερα. Σχετικά με τους φίλους και τους συγγενείς, η διαχείριση είναι σχετικά απλή. Τους αφήνεις να λένε ό,τι θέλουν, και δε λες τη γνώμη σου παρά μόνο όταν τη ζητήσουν. Κάνεις υπομονή και λες θα περάσει... Έτσι δε χαλάει το κλίμα της παρέας. Κάνε υπομονή, υπομονή, υπομονή :)ΥΓ Επίσης , αν έχεις Fb μπες και στο γκρουπ των συναδέλφων, βοηθάει να μιλάς με κάποιον που περνάει τα ίδια https://www.facebook.com/groups/16412741914/?fref=ts
Παιδιά, όλες οι δουλειές το έχουν αυτό. Στους αρχιτέκτονες οι γύρω γύρω αραδιαζουν αποψαρες απο τα περιοδικά. Στους δασκάλους οι γονείς κάνουν τον δάσκαλο. Ρωτάνε αστροφυσικους για ζώδια. Για όλες τις δουλειές υπάρχει από μια παρανόηση. Δεν είναι κάποια ιδιαιτεροτητα των διαιτολογων. Η μόνη απάντηση είναι η δουλειά σας. Κοιτάξτε να την κάνετε καλά, και προσπαθήστε να την κάνετε με τους δικούς σας όρους. Όπως κάνει όλος ο κόσμος δηλαδή.
Εγώ πάντως και στο γιατρό όταν πάω φροντίζω να έχω ψάξει όλα τα συμπτώματα μου από πριν για να καλύψουμε όλα τα ενδεχόμενα. Μου έχει τύχει γιατρός να μην εξετάσει όλες τις πιθανές αιτίες μιας κατάστασης. Και επειδή είναι η υγεία μου είμαι ψείρας σε αυτό και θα αμφισβητήσω το γιατρό γιατί δεν έχει το αλάθητο και μπορεί να μην ξέρει το ιστορικό μου. Σίγουρα θα έκανα κάτι παρόμοιο και σε διαιτολόγο δηλαδή να κάτσω να του πω για διάφορες δίαιτες (αλήθεια αυτή με την ομάδα αίματος είναι έγκυρη) για να καταλήξουμε κάπου! Δεν λέω ότι απαραίτητα θα επέμενα αλλά δύσκολα θα βρεις πιστεύω πελάτη που να μην έχει άποψη. Αλλά αυτό δεν είναι και ενδιαφέρον καμια φορά;
Κοίτα, έχει τύχει να πάω σε στόκους γιατρούς που μου έκαναν λάθος διαγνώσεις ή παραβλέψανε το ιστορικό μου. Όποτε θα γίνω πρήχτης και δε θα με νοιάξει! Η υγεία μου παίζεται. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας γυναικολόγος που μου έγραψς αντισυλληπτικά (για ιατρικούς λόγους) και τελικά δεν τα χρειαζόμουνα. Επί δύο χρόνια τα έπαιρνα με τις γνωστές παρενέργειες που ήταν πολύ δυσάρεστες. Αυτό γιατί δεν αμφισβήτησα τη θέση του. Όταν πήγα σε άλλο γιατρό κάποια στογμή μου είπε να τα κόψω αμέσως. Άμα είσαι σωστός γιατρός τότε να σε εμπιστευτώ αλλά πρώτα θα μου αποδείξεις την αξία σου (πάει και σε διαιτολόγους)
#7.1δεν αποσωσα την αναγνωση της ερωτησης, με κουρασε το μεγεθος ... αυτο ηταν δοκιμιο..να γινει αλλη στηλη για τα δοκιμια και τις "αποψεις". εδω ειναι στηλη ερωτησεων.
Το πιστεύω, για να το λες κάτι ξέρεις. Μου έχει τύχει στην Ελλάδα πτυχιούχος από οικονομική σχολή να μου λέει πως ανακύκλωση θα κάνει μόνο αν των πληρώσουν. Και τα επιχειρήματα περί σεβασμού της φύση και καθαρό οξυγόνο τα σέβεται μόνο αν τον πληρώσουν. Τότε δούλευε σε τράπεζα, τώρα δεν ξέρω τι κάνει.
Πολύ πετυχημένος συνδυασμός avatar και σχολίου:)Ο τύπος θα μπορούσε να ψάξει κ τις ρίζες της οικογένειας της εξωγήινης στο #6. Πάντως ο Άρης αναφέρθηκε στην απάντηση της και #1 και της #6, μάλλον είναι σε κάποιον σημαντικό οίκο - ας ρωτήσουμε κάποιον αστρονόμο.:Ρ
γιατί να μην γίνει υψηλόβαθμη;πώς ήταν οι σχολές και πώς έγιναν;οι βασεις για τις σχολές δεν βγαίνουν με τη δυσκολία της κάθε σχολής αλλά με τις προσφερόμενες θέσεις και τη ζήτηση...
#3οι γονεις ευθυνονται για το περιβαλλον που μεγαλωνουν τα παιδια τους (οταν υπαρχουν και ειναι υγιεις).και η γιαγια σας, "περιβαλλον" ηταν.γιατι δεν ρωτησες ποτε τους γονεις σου γιατι σαν εξεθεταν σε εναν τοσο τοξικο ανθρωπο?
#3 Δεν είσαι συμπατριώτισσα με τη ΒΛΑΧΑ ;#7 Όταν σου τυχαίνει (πόσο συχνά πια ; ), θα ρωτάς. Πάντα θα τους ρωτάς. Το "πώς" . Και επίσης αυτό που γίνεται στις λάθος ερμηνείες είναι πως αποδίδονται σε λάθος αιτίες λάθος αποτελέσματα. Σε αυτό πρέπει να είσαι έτοιμη να απαντήσεις. Με την εξάσκηση θα σου βγαίνει αυτόματα αργότερα.
Είμαι συνάδελφος της #7. Δε φαντάζεσαι πόσο συχνά μπορεί να σου συμβεί. Φίλοι, συγγενείς, πελάτες, έχουν άποψη για τη διατροφή (ατεκμηρίωτη τις περισσότερες φορές) την οποία προσπαθούν να σου επιβάλλουν (!). Η λιποδιαλυτική τροφή, το ματζούνι που δοκίμασε η γειτόνισσα του μπατζανάκη και έχασε βάρος, τα θαυματουργά τρόφιμα κλπ κλπ. Οι άνθρωποι δίνουν περισσότερη βαρύτητα στην μεμονωμένη προσωπική μαρτυρία παρά στην κλινική μελέτη των 100 ή 1000 ή περισσότερων ατόμων. Οσο και να λες , "αυτό δεν ισχύει", η απάντηση θα είναι , "μα στη γειτόνισσα έπιασε!".
Κι εγώ συνάδελφος είμαι :) Η αλήθεια είναι πως είχα στο μυαλό μου άτομα ( και "επαγγελματίες " του χώρου ) που τάζουν αηδίες και αναρωτήθηκα για τη συχνότητα. Από εκεί και πέρα, αυτό που χρειάζεσαι είναι ψυχραιμία και διάθεση να εξηγήσεις. Στη σιγουριά και στα επιχειρήματα πολύ δύσκολα κάποιος αντιτίθεται. Όχι πως δε θα υπάρξει, αλλά είναι σχετικά σπάνιο και σε ένα σύνολο ανθρώπων είναι και αυτός που θα εκτεθεί.
δεν είναι βέβαια τυχαίο, αγαπητό kerataki, ότι οι απατεωνιές αυτές έχουν βασικό τροφοδότη (pun intended) τα περιοδικά και τα blogs που τους προβάλλουν κατά κόρον... Ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε - προσπάθησε όμως να βρεις μέσα στο αρχείο της Lifo την περίπτωση της "διατροφολόγου των διασήμων" που δεν είχε κανένα πτυχίο! (άσε, μην κάνεις τον κόπο, το έχουν εξαφανίσει)
#7.1 Θέλω να κάνω 2 σχόλια όχι πάνω στη σειρά, την οποία έχω παρακολουθήσει απειροελάχιστα, αλλά στο γράμμα.Μου φάνηκε πολύ περίεργη η φράση "το καπιταλιστικό σύστημα δν σέβεται την μονάδα την ατομικότητα κλπ."Ναι βγάζει μια λογική η έννοια της καταπίεσης της προσωπικότητας ειδικά στο πλαίσιο του κομφορμισμού και των επιβαλλόμενων συρμών, εντός της καπιταλιστικής κοινωνίας. Αλλά ο καπιταλισμός εξακολουθεί να η αποθέωση του ατομισμού (for better & for worse).Αν υπάρχει κάτι που δεν χαίρει σεβασμού από τον καπιταλισμό, αυτό δεν είναι η ατομικότητα αλλά η συλλογικότητα. Η προσωπική πρωτοβουλία, η επιτυχία του ενός, προάγονται εντόνως. Τα ατομικά δικαιώματα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του συστήματος, αντιθέτως τα κοινωνικά δικαιώματα εξοβελίζονται πλήρως. Άλλο είναι το πολιτικοοικονομικό σύστημα που προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά, παράλληλα, καταπνίγει την ατομικότητα και προωθεί την οποιομορφία.Από το παραπάνω συμπεραίνω ότι είσαι πολύ νέα, οπότε θα μου επιτρέψεις ένα ακόμη σχόλιο: Δεν λέμε στον άλλο "έκανα το εξής εξαιτίας σου *και αυτό είναι πολύ τιμητικό για 'σένα, το καταλαβαίνεις*". Ξέρω τι θέλεις να πεις, μια σωστότερη διατύπωση θα ήταν "απ' αυτό καταλαβαίνεις πόσο μετράω τη γνώμη σου", "καταλαβαίνεις δηλαδή την εκτίμησή μου για 'σένα", κλπ. Εμείς είμαστε που λέμε σε κάποιον "τα καλά σου λόγια είναι τιμητικά για 'μένα", δε μας λέει ο άλλος ότι μας κάνει τιμή. Αυτό χτυπάει άσχημα, ακόμη κι αν το πει ένας σούπερσταρ/ο πρωθυπουργός/ο πλανητάρχης.Υ.Γ. Ούτ' εγώ γέλασα.
"Tο καπιταλιστικό σύστημα δν σέβεται την μονάδα την ατομικότητα κλπ";;;;; Τι;;;;Μα, το μεγάλο μειονέκτημα του καπιταλισμού αυτό δεν είναι; Ότι (θέλει να) βάζει το άτομο, την μονάδα, την ατομικότητα πάνω από όλα; Ότι (θέλει να) ξεχνά πως, ό,τι πετυχαίνει κάποιος, δεν το πετυχαίνει εντελώς μόνος του, αλλά ΚΑΙ επειδή ανήκει σε μία οργανωμένη κοινωνία; (Και άρα πρέπει να αποδώσει ένα μέρος των κερδών του σε αυτή;)