Στο σημερινό ‘Α, μπα’: η τέχνη της αγάπης

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: η τέχνη της αγάπης Facebook Twitter
15

________________
1.


Πως συγχωρείς πραγματικά κάποιον που σου έχει κάνει κακό και σε έχει αδικήσει? και μιλάω για αληθινή συγχώρεση..αυτή που σου προσφέρει γαλήνη ψυχής, όχι απλά ΄ναι σε συγχωρώ'..2 κοντινοί μου άνθρωποι μου φέρθηκαν πολύ σκάρτα...τους είχα βοηθήσει όσο κανείς ξεπερνώντας τις δυνάμεις μου και με πούλησαν σαν κάλπικη δεκάρα! Δεν αναφέρομαι σε βοήθεια τύπου συμβουλές κλπ..τους βοήθησα να ανοίξουν μαγαζί κάνοντας όλες τις απαραίτητες δουλειές δωρεάν γιατί απλά ήταν φίλοι μου. Οχι μόνο δεν άκουσα ένα ευχαριστώ..αλλά με αντιμετωπίζαν και με υφάκι μετά και στο τέλος ο ένας μου απαγόρεψε να πηγαίνω και στο μαγαζί γιατί λέει ποτέ δεν με συμπάθησε πραγματικά..προσπαθώ να μην το σκέφτομαι αλλά δεν γίνεται γιατί νιώθω απίστευτα αδικημένος..δεν περίμενα οτι θα με εχουν σαν θεό επειδή τους βοήθησα, αλλά δεν περίμενα και κάτι τέτοιο. Την ζημιά την έκανε ο ένας εκ των δυο τον οποίο γνώριζα μόνο 2 μήνες και εννοείτε οτι δεν μου άρεσε..αλλα αυτός που με πλήγωσε πιο πολύ είναι ο δεύτερος γιατί δεν με στήριξε καν στην όλη φάση..Θα μου πείς μαγαζί ανοίξαν μαζί πρέπει να έχουν κοινή γραμμή..αλλά γίνεται να είσαι τόσο αχάριστος?

Για να μη φτάνεις σε σημείο να κάνεις τέτοιες ερωτήσεις, πρέπει να είσαι προσεκτικός με τους ανθρώπους από την αρχή. Για να μην νιώσεις ότι σε έχουν εκμεταλλευτεί, πρέπει να αποφεύγεις να δίνεις τις ευκαιρίες να σε εκμεταλλευτούν. Για να μην συναντάς την αχαριστία, πρέπει να μην δίνεις πάσες στο πιάτο.


Στην αρχή μας λες ότι βοήθησες δύο κοντινούς σου ανθρώπους και στο τέλος μας λες ότι τον έναν τον ήξερες δύο μήνες. Τους βάφτισες κοντινούς για να δικαιολογήσεις την αυταπάρνηση σου; Λες ότι τους βοήθησες πολύ αλλά ότι από την αρχή σου φερόταν με υφάκι. Ποιος φταίει τώρα; Επέμενες να κάνεις κάτι που δεν φαινόταν να έχει νόημα. Πολύ πιθανόν να μην σου το ζήτησε και κανένας, ποτέ.


Τώρα κάποιος θα πει 'γιατί τα βάζεις με αυτόν που δε φταίει'. Δεν ξέρουμε ποιος φταίει, διαβάζουμε μια ιστορία από την οπτική μιας πλευράς. Ακόμη και αν αυτή η πλευρά έχει όλα τα δίκια του κόσμου, δεν μπορούμε να ζούμε περιμένοντας από τους άλλους να κάνουν αυτό που θα προτιμούσαμε. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, προστατεύοντας πάντα τον εαυτό μας. Δεν εκβιάζουμε φιλίες με εξυπηρετήσεις, δεν βοηθάμε χωρίς να μας το ζητήσουν, δεν προσφέρουμε σε αυτούς που δεν εκτιμούν την προσφορά μας. Όλοι μας το έχουμε μάθει αυτό, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Τώρα ήταν η σειρά σου. Κυρίως τον εαυτό σου πρέπει να συγχωρήσεις, και να βγάλεις χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον.

________________
2.


Αγαπητή Α,μπα,
Απο μικρή είχα φίλες που μου λέγαν η μια για την άλλη κλπ και εγώ ήμουν πάντα ο τύπος που δεν έλεγα τίποτα για κανέναν και σε κανένα για να μην έχω μπλεξίματα. Και το πιο σύνηθες πάντα, ήταν αυτές οι 2 φίλες πχ μετά να τα βρίσκαν μεταξύ τους και να κάναν στην άκρη εμένα. Παρόμοια σκηνικά γίνονται και τώρα που έχω ενηλικιωθεί..και σκέφτομαι ότι ίσως τελικά έχω εγώ κάποιο πρόβλημα και δεν καταλαβαίνω πως λειτουργούν οι ανθρώπινες σχέσεις. Το αποτέλεσμα είναι να κλείνομαι στον εαυτό μου. Έχω πολλούς φίλους πλέον..αλλά κατα βάθος δεν θεωρω κανέναν απο αυτούς πραγματικό, δεν ανοίγομαι σε κανέναν και δεν πολυασχολούμε για να προστατεύσω το εαυτό μου. Τελευταία σκέφτομαι όμως..έχει νόημα αυτό που κάνω? είναι όλοι οι άνθρωποι ψεύτικοι ή μου έχουν τύχει εμένα περιπτωσάρες στις οποίες έχω κολλήσει γιατί είμαι πολύ συναισθηματική και ευαίσθητη?

Δε νομίζω ότι είσαι σε θέση αυτή τη στιγμή να κρίνεις ποιος είναι περιπτωσάρα και ποιος όχι.


Το 'συναισθηματική και ευαίσθητη' είναι ένας τρόπος για να μην παραδεχτείς ότι φοβάσαι τους ανθρώπους; Θεωρείς ότι το άνοιγμα φέρνει μπλεξίματα. Δεν ασχολείσαι με κανέναν για να προστατεύσεις τον εαυτό σου. Τα κατάφερες, θυσιάζοντας την ουσιαστικότερη ανθρώπινη επαφή. Πώς κρίνεις αν είναι όλοι οι άνθρωποι ψεύτικοι; Αφού δεν έχεις δοκιμάσει να πλησιάσεις κάποιον. Εσύ τι εντύπωση λες να δίνεις στους άλλους; Ότι είσαι 'αληθινή;'


Δεν ξέρω αν σε τρομοκρατούν οι άλλοι άνθρωποι, αν νιώθεις ανωτερότητα, ή αν έχεις κάποια δυσκολία να ερμηνεύσεις τους κώδικες επικοινωνίας (ή όλα αυτά μαζί;) Δεν κατάλαβα και αν τελικά θέλεις φίλους ή όχι. Τι θα πει αν έχει νόημα αυτό που κάνεις; Τίποτα δεν έχει νόημα. Τι θέλεις να κάνεις; Πώς θέλεις να ζεις τη ζωή σου; Τι πρέπει να κατακτήσεις για να νιώσεις ολοκληρωμένος άνθρωπος; Αυτό πρέπει να αναρωτιέσαι.


________________
3.


Αγαπητή Α,μπα
Δεν ξέρω πως χαρακτηρίζομαι, αλλά δένομαι υπερβολικά εύκολα με τους ανθρώπους. Πχ τελευταία είχα σχέση 2 μηνών και ένιωσα αμέσως άνετα με τον σύντροφο και όταν χωρίσαμε ήμουν χάλια. Οι φίλοι μου αναρωτιούνται πως γίνεται να με νοιάζει ο άλλος όταν ήμουν μαζί του μόνο τόσο λίγο. Αυτό μου συμβαίνει γενικά..δηλαδή ακόμη και με κάποιον πελάτη μου μπορεί να νιώσω φίλη και να του κάνω τσάμπα δουλειές πχ ή να γίνω φίλη με κάποιον από την πρώτη στιγμή που τον γνωρίζω ή αν κάποιος μου φερθεί άσχημα αλλά μετά μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε, ο άλλος θα σκεφτεί ότι μιλάμε για να περάσει η ώρα ξέρω γω, ενώ εγώ θα σκεφτώ ότι περασμένα ξεχασμένα, τα ξαναβρήκαμε και όλα κομπλέ. Νιώθω σαν να έχω μια ταμπέλα ανοίξαμε και σας περιμένουμε και όποιος μου μιλήσει έχει μπει στην ζωή μου χωρίς να μπορώ να το ελέγξω. Πως μπαίνει αυτό το συναισθηματικό μπλοκ που έχουν οι φίλοι μου? Πως θα γίνει να μην με νοιάζει?

Είσαι διαθέσιμη συναισθηματικά γιατί έχεις μάθει (διδαχθεί; Συμπεράνει;) ότι μόνο έτσι παρουσιάζεις ενδιαφέρον στους άλλους. Πιστεύεις ότι αν είσαι πάντα καλή ο άλλος δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να σου δώσει σημασία. Αν δεν είσαι πάντα εκεί, φοβάσαι ότι θα σε εγκαταλείψουν. Θα σου βάλω εργασία για το σπίτι.


«Αν κάποιος μπορεί να αγαπά δημιουργικά αγαπά και τον εαυτό του. Αν μπορεί να αγαπά μόνο τους άλλους τότε δεν μπορεί να αγαπήσει καθόλου». Αυτά και πολλά άλλα έχει γράψει ο Έριχ Φρομ στο βιβλίο 'η τέχνη της αγάπης', που μπορείς να διαβάσεις εδώ από την αρχή μέχρι το τέλος. Εκτύπωσε το ή αγόρασε το, διάβασε το, μάθε το απ' έξω. Δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να γράψω εγώ, όλα όσα χρειάζεται να σου πει κάποιος βρίσκονται εκεί μέσα.


________________
4.


Γιατί οι άντρες κολλάνε με τις 'σκύλες' ενώ τις καλές κοπέλες τις έχουν του πεταματού?(και οι γυναίκες αντίστροφα!)- σκάι


Σταμάτα να θεωρείς τον εαυτό σου 'καλή κοπέλα', σταμάτα να κάνεις αυτά που νομίζεις ότι πρέπει να κάνουν οι 'καλές κοπέλες', και αμφισβήτησε για μια φορά τους κανόνες ηθικής που σου έχουν μάθει. Για ένα λεπτό, αναρωτήσου σε τι αποσκοπούν. Δεν θα πάθεις τίποτα χειρότερο από όσα έχεις πάθει ως τώρα. Όπως βλέπεις, ακολουθείς τις οδηγίες για το εγχειρίδιο της καλής κοπέλας πιστά εδώ και χρόνια, και βραβείο που περίμενες είναι ακόμα άφαντο. Ο κόσμος δεν χωρίζεται σε δίπολα αγίας/πόρνης.


Αυτοί που κολλάνε με όσους τους φέρονται άσχημα έχουν θέμα με τον αυτοσεβασμό τους, αλλά αυτούς δεν θα έπρεπε να τους θέλεις, ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο. Οι υπόλοιποι, που αξίζουν τον κόπο, κολλάνε με ανθρώπους που έχουν γοητεία. Γοητεία έχουν όσοι είναι ολοκληρωμένοι, είναι ισορροπημένοι, δεν ακολουθούν έτοιμες οδηγίες, και προσπαθούν να βελτιώσουν τον εαυτό τους καθημερινά. Αντί να είσαι θεατής, ανέβα στη σκηνή και ανάλαβε το ρόλο σου.

________________
5.


Αγαπητή Α,μπα
εχω το εξής πρόβλημα. Φοβάμαι πάρα μα πάρα πολύ μην πάθουν κάτι οι δικοί μου άνθρωποι. Είναι κάτι που δεν μπορώ να ελέγξω και δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ μιας και νιώθω πως χάνω καλές στιγμές με το να ειμαι συνεχώς αγχωμένη για αυτό το θέμα. Μπορεί δηλαδή αντί να παω μια βόλτα κλπ να κάθομαι στο σπίτι και να σκέφτομαι τι θα γίνει αν πάθουν κάτι κλπ. Το χειρότερο είναι όταν κάποιος χρειαστεί να ταξιδέψει. Εκεί κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι αυτός να φτάσει στον προοροσμό του και να βεβαιωθώ οτι είναι καλά. Μικρή είχα εμπλακεί σε σοβαρό τροχαίο μαζί με τον μπαμπα μου και τον αδερφο μου, χωρίς ευτυχώς να πάθουμε κάτι, αλλά θυμάμαι απο τότε τον εαυτό μου να φοβάμαι μέσα στο αμάξι και κάθε φορά όλους να με πειράζουν επειδή πάντα κρατιέμαι απτο χερούλι της πόρτας και δεν είμαι ποτε χαλαρή όταν ταξιδεύω. Πιστεύεις οτι μπορεί να ευθύνεται αυτό ή έιναι κάποιο κόλλημα που έχουν πολλοί άνθρωποι? Πως μπορώ να το ξεπεράσω?- φοβιτσιάρα

Αν με το πολλοί άνθρωποι εννοείς ότι είναι συνηθισμένη συμπεριφορά άρα δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, η απάντηση είναι όχι, δεν είναι ένα κόλλημα που έχουν πολλοί άνθρωποι. Εξαρτάται από το τι εννοείς με τα αναμμένα κάρβουνα. Μιλάμε για ανησυχία, ή παράλυση; Σε εμποδίζει να λειτουργήσεις στην καθημερινότητα;


Για όλα τα ερωτήματα για τα κουσούρια μας, γιατί κουσούρια έχουμε όλοι, αυτό είναι το ερώτημα που διαχωρίζει αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε το κουσούρι ή όχι. Αυτό σε εμποδίζει στη ζωή σου, στις σχέσεις σου με τους άλλους, σε σχέση με την φροντίδα του εαυτού σου; Αν ναι, πρέπει να κάνεις κάτι για να το αντιμετωπίσεις με τη βοήθεια ειδικού. Στη δική σου περίπτωση η αφετηρία φαίνεται να είναι εκείνο το ατύχημα, αλλά ποιος ξέρει. Αν δεν σε εμποδίζει σε κάτι, παρακολούθησε το. Αν χειροτερέψει, πρέπει να το δουλέψεις.

________________
6.


Αγαπητή Α, μπα με βοηθάς πολύ με όσα λες. Θέλω να μιλήσω για το εξής:
Παντρεύτηκα, αποδεχόμενη την επιθυμία του φίλου μου να μην κάνουμε παιδί άμεσα. Το πότε θα κάνουμε δεν ξεκαθαρίστηκε, αλλά δεν έδωσα σημασία τότε γιατί είχα εμπιστοσύνη σε εμάς. Ο γάμος μας όμως δεν πηγαίνει καλά και πλέον με απασχολεί το αν θα κάνουμε. Είναι οξύμωρο να μην ξέρεις αν θέλεις να κρατήσεις το γάμο και από την άλλη να σκέφτεσαι για παιδί αλλά αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης ηλικίας που έχω. Κοντινοί άνθρωποι με έχουν συμβουλεύσει να κάνω ένα και να χωρίσω, γιατί μόνη μπορώ να το αντέξω οικονομικά. Υποψιάζομαι όμως ότι αυτό θα είναι μεγάλο λάθος. Κατά τη γνώμη σου που πρέπει να εστιάσω? Δε μπορώ να σκεφτώ με διαύγεια αυτό τον καιρό.
υγ. Εχω αρχίσει ψυχανάλυση και ήδη κάπως βοηθά κυρίως σε αποφόρτιση θλίψης.- πιτσιρίκι

Σε καμία περίπτωση μην το κάνεις χωρίς να συμφωνεί ο άντρας σου, είτε χωρίσετε είτε όχι. Θα μπορούσατε να είσαστε λειτουργικοί χωρισμένοι γονείς, αλλά μην τον φέρεις προ τετελεσμένων, και φυσικά μην διανοηθείς να τον παγιδέψεις. Αν η σχέση σας είναι διαλυμένη και δεν μπορείτε να συνυπάρξετε ούτε ως συνεργάτες/φίλοι, πιστεύω ότι είναι μεγάλο λάθος. Ο πατέρας του παιδιού θα είναι μέσα στη ζωή σου για πάντα, είτε σου αρέσει είτε όχι, και δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα κάνει σχετικά με αυτό το θέμα το παιδί. Αν δεν τα πάτε καλά ως σύζυγοι αλλά μπορείτε να συνεργαστείτε για τα μύρια θέματα που θα προκύψουν μετά το διαζύγιο, δεν ξέρω, είναι δικό σου θέμα. Είναι μεγάλη απόφαση, αλλά δεν είναι αδύνατον να πετύχει. Ποιος ξέρει βέβαια τι σημαίνει 'η μεγάλη ηλικία που έχω'. Άλλο ένα μυστήριο του Α μπα.

ΥΓ. Καλή κίνηση η ψυχανάλυση.


________________
7.


Αγαπητή μου Α, μπα;

Θέλω να σου παραθέσω κι εγώ τον προβληματισμό μου. Λοιπόν έχω μία υπέροχη φίλη. Είναι έξυπνη, μορφωμένη, πνευματώδης, όμορφη και ελκυστική, έχει χιούμορ, έχει και τα στραβά της βέβαια! Είμαστε χρόνια φίλες, ταιριάζουμε στον τρόπο ζωής, την εμπιστεύομαι και την εκτιμώ. Μέχρι ένα βράδυ που είχαμε βγει για φαγητό και ένιωσα πως θα μπορούσα να κάνω σεξ μαζί της. Είναι η πρώτη φορά που σκέφτηκα κάτι τέτοιο και ένιωσα πως θα μπορούσα να το δοκιμάσω. Είμαι straight, και θα ήθελα να διευκρινίσω πως είμαι ετεροφυλόφιλη επειδή μου αρέσουν οι άντρες και γουστάρω να τη βρίσκω μαζί τους. Έχω αναλύσει πολύ τα θέματα της σεξουαλικότητας κάνοντας ψυχανάλυση για πολλά χρόνια και δέχομαι τους ομοφυλόφιλους. Από τότε που έκανα αυτή τη σκέψη προσπαθώ να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου και να αναλύσω τα συναισθήματά μου. Συνεχίζουν να μου αρέσουν οι άντρες πολύ! Οπότε το ερώτημα που προσπαθώ να απαντήσω είναι αν είμαι αμφί. Μέχρι που σε μία συζήτηση για γενικά θέματα, ένας φίλος μου (χωρίς να γνωρίζει κάτι για την σκέψη μου) ανέφερε πως η σεξουαλικότητα και η ερωτική έλξη, φύλο δεν κοιτούν. Υποστήριξε πως πολλοί άνθρωποι θα τη βρίσκαμε ερωτικά με άτομα του ίδιου φύλου. Ότι η κοινωνία και τα ταμπού που καλλιεργούνται στο μυαλουδάκι μας από τρυφερές ηλικίες καθορίζουν τις επιλογές μας. Εκείνος πάλι δήλωσε, πως επειδή είναι τόσο δύσκολο να γνωρίσεις κάποιον που να ταιριάζεις μαζί του σε ικανοποιητικό βαθμό, είναι τρομερό χάσιμο χρόνου ο διαχωρισμός και γι' αυτό είναι ανοιχτός σε εμπειρίες! Ομολογώ πως εκείνη τη μέρα είχα κάνει κι εγώ την ίδια σκέψη για τη φίλη μου, δηλαδή ότι ταιριάζω πολύ μαζί της, αποδέχομαι τα στραβά της και τη θεωρώ ελκυστική. Πόσο θα ήθελα να γνωρίσω μία ανδρική εκδοχή της. Θα μπορούσα να τον λατρέψω! Και μετά ένιωσα την επιθυμία (αν και μου αναγνωρίζω το δικαίωμα της αμφιβολίας) να κάνω σεξ μαζί της. Εσένα ποια είναι η γνώμη σου για την άποψη του φίλου μου; Γιατί εμένα προς το παρόν με προβληματίζουν και οι συνέπειες της επιλογής σεξουαλικής ταυτότητας στο σήμερα και στην Ελλάδα συγκεκριμένα, εφόσον βέβαια υπάρχουν επιλογές.

Καλά τα λέει ο φίλος σου, αλλά μου φαίνεται ότι παραθέτεις τις σκέψεις του γιατί έχεις τύψεις για όσα αισθάνεσαι και πασχίζεις να επιβεβαιώσεις ότι δεν είναι κατακριτέο να είσαι γκέι ή μπάι. Τόσα χρόνια ψυχανάλυσης, όπως λες, για το θέμα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, και ακόμα περιμένεις να γίνει πράσινο το φανάρι για να το ξεπεράσεις; Αν το είχες αναλύσει τόσο πετυχημένα, δεν θα χρειαζόταν να σου πει ένας φίλος ότι δεν τρέχει και τίποτα. Πρόσεξε: δεν τρέχει τίποτα ακόμα και αν αποδειχτεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι απόλυτα στρέιτ. Δεν χρειάζεται να πείσεις τον εαυτό σου ότι όλες κατά βάθος λιγουρευτήκαμε τη φίλη μας για να επιτρέψεις στον εαυτό σου να λιγουρευτείς τη φίλη σου. Με ψυχανάλυση ή χωρίς, δεν υπάρχει λόγος να βάλουμε σφραγίδα επικύρωσης ορθής συμπεριφοράς. Ό,τι σου αρέσει, σου αρέσει. Δεν χρειάζεται να σου πει άλλος αν κάνεις καλά, αν είναι δικαιολογημένο, και αν συμβαίνει σε όλους.


Οπότε η άποψη του φίλου σου μου φαίνεται αυτονόητη αλλά και άχρηστη για αυτό που σε απασχολεί τώρα. Έκανες μια σκέψη ένα βράδυ, ας μην το ματώσουμε το θέμα. Αν το ξανασκεφτείς και θελήσεις να το προχωρήσεις, εντάξει, και αν όχι, πάλι εντάξει, αλλά δεν σταμάτησε η γη να γυρίζει επειδή κάποια είδε μια μέρα μια άλλη γυναίκα με άλλο μάτι. Άσε τις συνέπειες για όταν υπάρξουν συνέπειες. Ερεύνησε το θέμα χωρίς να πιέζεσαι και χωρίς να αναρωτιέσαι τι και πώς σε κάθε βήμα. Whatever floats your boat, που λένε. Εξάλλου μπορεί να φας χυλόπιτα. Αστειεύομαι. Αλλά όχι εντελώς.

Σου αφιερώνω το παρακάτω:


 

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
2. Το μεγάλο λάθος όλων μας όταν μέσα σε μια παρέα ένας θέλει να μας πει για κάποιον άλλον της παρέας. Θέλοντας να είμαστε καλοί με όλους καθόμαστε και τον ακούμε. Μετά θέλοντας να είμαστε καλοί με όλους καθόμαστε κι ακούμε και τον άλλον της παρέας. Ακόμα κι αν δεν παίρνεις θέση, κανένας από τους δύο τους δεν θα ξεχάσει ότι κάθισες να τον ακούσεις να κακολογεί τον άλλον. Ασφαλώς και ξέρει ο ένας ότι το ίδιο κάνεις και με τον άλλον της παρέας. Στο μυαλό και των δύο έχεις περάσει ως ύπουλος. Μη σου φαίνεται παράξενο που στο τέλος όταν τα βρίσκουν σε κάνουν ξεπαρεού. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να σε σώσει από τέτοιες καταστάσεις, όταν είσαι σε μια παρέα ανθρώπων, είναι να πεις: Δεν ξέρω τι έχεις με τη Σούλα και για να είμαι ειλικρινής δεν θέλω να ακούσω αν δεν είναι κι αυτή μπροστά. Ακόμα κι αν προς στιγμήν ξινίσει τα μούτρα του ο άλλος, μακροπρόθεσμα θα έχεις κερδίσει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη του. Κανείς δεν συμπαθεί την / τον "καλούλα / η" που κάθεται κι ακούει όλα τα κουτσομπολιά. Δυστυχώς έτσι είναι. Καλός δεν σημαίνει συναινώ σε όλα. Καλός σημαίνει σέβομαι τον εαυτό μου και τους γύρω μου και λειτουργώ σε ΟΛΑ με γνώμονα αυτό το σεβασμό.
#2Αυτά που γράφεις μου μοιάζουν κάπως εφηβικά. "Δεν υπάρχει πραγματικη φιλια", "όλοι είναι υποκριτές και διπροσωποι" θυμίζουn γυμνάσιο: τότε που πρωτοβλέπεις ότι οι άλλοι δεν θα κάνουν αυτά που θέλεις και που, ναι, καμιά φορά θα είναι και κακοί. Όταν όμως δεις και στον εαυτό σου αυτές τις κακές πτυχές παύεις να είσαι τόσο αυστηρή με τους άλλους, αφού καταλαβαίνεις ότι είναι μια ανθώπινη συμπεριφορά. Εσύ τον εαυτό σου τον έχεις παρατηρήσει; Πληγώνεις τους άλλους καμια φορά;Απο αυτά που γράφεις αισθάνομαι οτι όντως δεν ξέρεις πως λειτουργούν οι ανθρώπινες σχέσεις. Ακόμα νομίζω ότι δεν έχει νόημα αυτο που κάνεις γιατί απο τη μια θέλεις συντροφικότητα(δηλώνεις ότι έχεις φίλους, αν δεν χρειαζόσουν ανθρώπους και τους θεωρούσες όλους ψευτικούς θα κλεινόσουν σπίτι και θα ήσουν ευτυχής), απο την άλλη δεν τολμάς να εμπιστευτείς. Λίγη αισιοδοξία δεν βλάπτει , σίγουρα δεν είναι όλοι οι άνθρωποι κακοί, επίσης βοηθούν λίγο θάρρος και λίγο θράσος να προσεγγίσεις αυτούς που σου μοιάζουν καλοί. Τέλος δεν έγινε και τίποτα να εμπιστευτείς και κάποιον και αυτός να μην είναι και ο καλύτερος, δεν θα σου σπάσει και τη μύτη (που λέμε στο χωριό μου).
#4 Λοιπόν, πριν από κάποια χρόνια διάβασα το "Why Men Love Bitches", oμολογουμένως από περιέργεια. Από μεγάλη περιέργεια - καθότι μου το πρότειναν με άκρα μυστικότητα ως τον κώδικα των γυναικών που δεν μοιραζόμαστε με κανέναν άντρα (μόνο που δεν με έβαλαν να ορκιστώ, αλήθεια!). Αν και μπορούσα να υποθέσω τί περίπου θα πραγματευόταν και πώς, και παρότι αμέσως υποπτεύτηκα πως αυτή η περίφημη γυναικεία μυστικότητα είναι κόλπο του marketing - ασφαλώς πανέξυπνο. Πέρα από πανέξυπνο· ιδιοφυές! Παρόλα αυτά, η περιέργειά μου φούντωσε σαν άγρια φωτιά μετά από αυτές τις δηλώσεις. Το πήρα και το διάβασα μονορούφι μέσα σε μια μέρα. Ήταν πραγματικά πολύ καλό και το προτείνω σε όλες. Ούτε που θα το περίμενα ότι θα μου άρεσε ποτέ τόσο πολύ ένα εγχειρίδιο γυναικείας συμπεριφοράς, πόσο μάλλον ότι θα το πρότεινα κιόλας! Και να μου το λέγανε πως θα προέβαινα εγώ κάποτε σε αυτό το βήμα, θα τους έβγαζα κρετίνους - μόνο αυτό σου λέω. Ας εξηγήσω όμως λίγο τί το πραγματικά αξιόλογο θεωρώ πως βρίσκεται μέσα σ' αυτό το βιβλίο - από τη δική μου ερμηνεία φυσικά (όλα όσα θα πω δεν τα διάβασα/άκουσα πουθενά). Αρχικά πίστεψα ότι η συγγραφέας έχει ως σκοπό να αποδομήσει την εικόνα, την συμπεριφορά και την νοοτροπία του καλού κοριτσιού (το "καλού" με την παραδοσιακή έννοια του καλού κοριτσιού), κάτι αναμενόμενο λίγο-πολύ δηλαδή, και αντ' αυτού να προτείνει την γνωστή εναλλακτική της δυναμικής και σεξουαλικά σκληρής (δηλ. χωρίς συναίσθημα) γυναίκας που πάνω-κάτω το ίδιο μοτίβο ακολουθεί και στις σχέσεις της. Όμως διαπίστωσα πως έκανα λάθος. Δεν αποδομεί το καλό κορίτσι. Αποδομεί την οποιαδήποτε τυποποιημένη γυναίκα - με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Και το κάνει εντέχνως, ονομάζοντας το *πρότυπο* που εισάγει "bitch"! Γιατί αυτό μοιάζει να θέλουν κατά βάθος όλοι οι άνδρες και αυτό μοιάζει να αναζητούν να γίνουν όλες οι γυναίκες κατά βάθος για να είναι ποθητές από τους άνδρες. Οπότε - νομίζω πως ήταν η υπόγεια έξυπνη σκέψη της -, αφού όλοι και όλες ψάχνουν έξω τους και μέσα τους, αντίστοιχα, μια "bitch", ας της δώσουμε λοιπόν ΕΜΕΙΣ (δηλαδή εγώ, η συγγραφέας) πρόσωπο. Τα χαρακτηριστικά που θεωρούμε ότι θα έπρεπε να έχει αυτή και ας μην την αφήνουμε άλλο ασαφή, να πλανάται ως μύθος... Ας μιλήσουμε επομένως έξω από τα δόντια για την περιβόητη... "bitch". "Θες λοιπόν να γίνεις bitch;; Κάνε αυτά που σου λέω." μας λέει εμμέσως πλην σαφώς. Σταμάτα να προσπαθείς να τυποποιηθείς σε κάτι με οποιαδήποτε θετική ή αρνητική κοινωνικά συνδήλωση. Σταμάτα να ανήκεις σε κατηγορίες καλής, κακής, μέτριας, έτσι, γιουβέτσι, αλλιώς ή παραλλιώς γυναίκας. Η αληθινή BITCH είναι η γυναίκα με προσωπικότητα τόσο μεγάλη και τόσο σίγουρη για τον εαυτό της (την προσωπικότητά της) που δεν την χάνει ποτέ. Γι' αυτό και αποκλείεται ποτέ να διανοηθεί πως ανήκει σε κάποια κατηγορία. Καμία μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα δεν δέχεται κατηγορίες για πάρτη της. Καμία ξεχωριστή προσωπικότητα δεν δέχεται τους όρους "καλή" ή "κακή" για την ίδια ούτε άλλη ταμπέλα - δεν την χρειάζεται, και γι' αυτό μόνο να την καταπιέσει και να την αλλοτριώσει μπορεί μια παρόμοια ταμπέλα. Με δυο λόγια, η γυναικεία συμπεριφορά και σκέψη που πρέπει να ακολουθείς πιστά, σε κάθε σου βήμα, για να πετύχεις το επιθυμητό είναι αυτή : Να είσαι ο δικός σου εαυτός, που σημαίνει να διατηρείς την ξεχωριστή προσωπικότητά σου πάντα, είτε είσαι single είτε έχεις σχέση μιας βραδιάς είτε έχεις μόνιμη σχέση είκοσι χρόνων. Πράγμα που συνεπάγεται ανεξαρτησία κάθε είδους (οικονομική, πνευματική, συναισθηματική, κοινωνική). Πιο ειδικά : δικά σου (σπουδαία για εσένα) ενδιαφέροντα, ιδιαίτερες προτιμήσεις, προσωπικές αντιλήψεις, αυτο-εξέλιξη, αγάπη για τον εαυτό σου (που αυτομάτως συμπεριλαμβάνει σεβασμό, εκτίμηση, προστασία για εαυτόν) και αυτοπεποίθηση. Συναισθήματα και βέβαια έχεις και βέβαια τα εκδηλώνεις και βέβαια είσαι συνεπής με αυτά. Αλίμονο, αν δεν έχεις και δεν αισθάνεσαι ελεύθερη να τα δείξεις! Αλλά με την προϋπόθεση ότι η έκφρασή τους, η εκδήλωσή τους και όλα όσα έπονται αυτής δεν αναιρούν, δεν βάζουν σε δεύτερη μοίρα, δεν καθυστερούν και δεν εμποδίζουν τίποτα από τα ανωτέρω. Γιατί μόνο εκείνα (τα ανωτέρω) στοιχεία σε κάνουν ποθητή, ακαταμάχητη. Αν και όταν, κάποια στιγμή για οποιονδήποτε λόγο ή... για οποιονδήποτε άνδρα, ξεχάσεις κάτι από όλα αυτά, το παραμελήσεις, το αφήσεις πίσω σου, τότε παύεις να γίνεσαι ποθητή την ίδια στιγμή. Aρχίζεις να γίνεσαι δεδομένη. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να σε προβλέψει και άρα να σε χειριστεί. Δεν ελέγχεις εσύ πια τον εαυτό σου και κατ' επέκταση δεν ελέγχεις ούτε την σχέση σου με κάποιον άνδρα. Τότε δεν σου απομένουν πια παρά ελάχιστα ψήγματα γοητείας. Ο άνδρας σου ή ο κάθε άνδρας, όσο και να τον αγαπάς, όσο και να τον θέλεις, ό, τι κι αν κάνεις γι' αυτόν, είναι θέμα χρόνου να σε βαρεθεί - ακριβώς όπως και εσύ η ίδια.Όσο για το "ανομολόγητο" του μηνύματος μπροστά σε άνδρες, που περνάει από στόμα σε στόμα, το ερμηνεύω αυθαίρετα - αλλά εννοώντας κάθε λέξη μου - ως εξής : Συμφωνώ. Δεν αντιλαμβάνομαι κανέναν λόγο για τον οποίον θα πρέπει να το ανακοινώνουμε σε άνδρες. Αν ρωτήσει κανείς γιατί όχι, η απάντηση είναι απλούστατη : Μα επειδή όλα αυτά είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ! Μόνο που, καθώς φαίνεται, για εμάς τις γυναίκες δεν είναι και τόοοσο πολύ...
#4θα ειχε ενδιαφερον να επεξηγουσες ποιες ακριβως εννοεις οταν λες "σκυλες".κατι μου λεει οτι εννοεις τις γυναικες που εχουν προσωπικοτητα και αυτοσεβασμο...
Μάλλον στην εν λόγω περίπτωση ο ορισμός του σκύλες είναι "αυτές με τις οποίες πάνε αυτοί που δε μας κάθονται". Εμένα μου θύμισε τη διαφορά μεταξύ πόρνης και πουτάνας στο γνωστό ανέκδοτο.
@6Αφού οικονομικά λες δεν ζορίζεσαι, υπάρχει και η ψύξη ωαρίων, αν θες να σταματήσεις το χρόνο και να αποφασίσεις χωρίς την πίεσή του. Βέβαια η απόφαση είναι δική σου.Δεν ξέρω γιατί, αλλά οι σημερινές και χτεσινές ερωταπαντήσεις μου άρεσαν ιδιαίτερα!
Η ψύξη ωαρίων έχει πολύ αμφίβολα αποτελέσματα. Προτείνω τα εξής:Είτε συζητάς μαζί του και του λες να χωρίσετε και να κάνετε και παιδί χωρίς υποχρεώσεις από αυτόν αν δεν τον επιθυμεί (εντάξει αυτό ακούγεται πολύ παράξενο αλλά αν το δεχτεί είναι η καλ΄ύτερη λύση).Είτε πάτε σε σύμβουλο γάμου να κοιτάξετε πως μπορείτε να βελτιώσετε τη σχέση σας κα ιμετά βλέπετε για παιδί.Ή πας σε δωρητή.Εκτός αν στο ενδιάμεσο σου κάτσει καινούργιος σύντροφος αν και δεν θα σου πρότεινα να βρεις κάποιον απλά για να σε 'γονιμοποιήσει'.
#3Λένα, τι θησαυρός το λινκ που προτείνεις! Ευχαριστώ!#6 Πιτσιρίκι, οι κοντινοί σου που σε συμβουλεύουν να κάνεις παιδί, προφανώς είναι από τους ανθρώπους που θεωρούν αυτοσκοπό το παιδί για τη ζωή μιας γυναίκας. Δε λέω ότι έχουν κακή πρόθεση, διαφωνώ όμως στο να αντιμετωπίζεται το παιδί ως κάποιο αξεσουάρ που όλοι πρέπει να έχουν - αλλιώς τι; Και το παιδί το ρώτησε κανείς; Η δική μου γνώμη είναι ότι ο ερχομός ενός παιδιού πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από ψυχική διαθεσιμότητα των γονιών ή κηδεμόνων του. Αυτό είναι πιο σημαντικό, ακόμα και από το αν έχεις την οικονομική δυνατότητα να το μεγαλώσεις μόνη σου. Εν μέσω ενός γάμου με προβλήματα και συζητήσεις για διαζύγιο, με εσένα σε ψυχαναλυτική διαδικασία όπου εκτονώνεις θλίψη και με έναν υποψήφιο πατέρα που δεν θέλει παιδί, για τι ψυχική διαθεσιμότητα μπορούμε να μιλάμε; Μου φαίνονται δύσκολα όλα αυτά. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να σε αγχώνει το θέμα της ηλικίας, νομίζω όμως ότι έχετε πολλά θέματα ανοικτά ακόμα για να βάλετε κι ένα παιδί στη ζωή σας. Εννοείται ότι δεν κάνουμε παιδί για να λύσουμε τα προβλήματά μας. Είναι άδικο, ανόητο και αναποτελεσματικό. Αυτό όμως ήδη το ξέρετε εσύ κι ο σύζυγός σου. Καλή τύχη.
2.Μήπως θα έπρεπε να αρχίσεις να λες τη γνώμη σου για αυτά που συμβαίνουν γύρω σου και επηρεάζουν τους φίλους σου;Η αποστασιοποίηση που θέλεις να διατηρείς πολλές φορές εκλαμβάνεται σαν αδιαφορία.Και δεν γίνεται να τα έχεις πάντα καλά με όλους,όσο κι αν το επιδιώκεις.
Μπορεί να είναι οι γονείς. Πιο κοντινοί δεν γίνεται, από πλευράς συγγένειας (συνήθως οι μανάδες λένε κάτι τέτοια, εφόσον η γράφουσα "έχει μεγάλη ηλικία").
#1 αγαπητή εξαδέλφη, στείλε κάποιον να ψωνίσει από το μαγαζί και μετά κάνε ένα τηλ στο 1517 στον αριθμό καταγγελιών για φοροδιαφυγή αν τυχών και δεν σου κόψουν απόδειξη. Εναλλακτικά τηλ στο 1520 για αισχροκέρδια ή ότι άλλο σου κατέβει στο κεφάλι. Θα νιώσεις καλύτερα. #4 Γιατί αναπαράγεις ένα στερεοτυπικό σεξιστικό (από όποια πλευρά και να το δείς) κλισέ. Απάντησε μόνη σου την ερώτηση σου όταν θα καταλάβεις γιατί εσείς οι γυναίκες θέλετε τους δήθεν τύπους ενώ αγνοείτε τα καλά παιδιά.