Στο σημερινό ‘Α, μπα’: το τέλος μιας εποχής

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: το τέλος μιας εποχής Facebook Twitter
26

________________
1.


Αγαπητή Α μπα,
Πάει πολύς καιρός που ψάχνω δουλειά στο αντικείμενό μου (έχω σπουδάσει οικονομικά και προσανατολίζομαι στη λογιστική).Στα 3 χρόνια που έχω αποφοιτήσει, έχω κάνει δουλειές όπως τηλεφωνήτρια, πωλήτρια, σερβιτόρα κτλ, γιατί δεν έβρισκα κάτι άλλο και κάπως έπρεπε να βγουν τα προσωπικά έξοδά μου. Αυτό που παρατηρώ λοιπόν είναι: Όλες οι αγγελίες ζητούν προϋπηρεσία (γνωστό). Αναγκάζομαι να στείλω σε αγγελίες που ζητούν 2-15 χρόνια προϋπηρεσίας, γιατί αλλιώς φέξε μου και γλίστρησα. Στα 568 βιογραφικά που θα στείλω, θα με καλέσουν 1 φορά για συνέντευξη, και σε αυτή τη συνέντευξη θα μου πουν ότι δεν έχω προϋπηρεσία. Η ερώτηση είναι: Για ποιο λόγο μπορεί να το κάνουν αυτό; Είναι σαδιστές; Δεν καταλαβαίνουν πως όταν καλούν για συνέντευξη δίνουν ελπίδες και μετά τις παίρνουν πίσω; Κάποιος εργοδότης μου είχε πει: Για τη θέση δεν κάνεις, αλλά είχες καλό cv και σε κάλεσα για να σε γνωρίσω και να σε έχω υπ' όψιν για το μέλλον(μετά μου είπε πόσο υπεύθυνο άτομο φαίνομαι και πως θα με έχει κατά νου, χωρίς φυσικά να ξανακούσω νέα του ποτέ). Να σημειώσω πως το βιογραφικό μου είναι πολύ σαφές ως προς την προϋπηρεσία και τις δεξιότητές μου, κι επίσης προσπαθώ να απαντώ με χαμόγελο και σωστά δομημένο λόγο. Τελικά πως πρέπει να τους αντιμετωπίσω; Να διατηρήσω τη στάση μου (χαμηλών τόνων) ελπίζοντας σε κάτι, ή να αρχίσω να τους τρολλάρω όπως τους αξίζει;


Το πρόβλημα που έχεις δεν έχει να κάνει τόσο με την στάση σου, ούτε με τις ιδιότητες των εργοδοτών. Δυσκολεύεσαι να βρεις δουλειά επειδή δεν υπάρχουν δουλειές.


Η πρώτη δουλειά υπήρξε πάντα πρόβλημα για όλους μας. Για να σε πάρουν, θέλουν προϋπηρεσία, αλλά για να αποκτήσεις προϋπηρεσία, πρέπει πρώτα να σε πάρουν κάπου. Όταν τα πράγματα ήταν καλύτερα, κάποιοι τολμούσαν να προσλάβουν κάποιον που μόλις τελείωσε τις σπουδές του ή κάποιον χωρίς προϋπηρεσία σε ανάλογη θέση, επειδή δεν μπορούσαν ή δεν προλάβαιναν να ψάξουν περισσότερο. Τώρα που παίρνουν πεντακόσια βιογραφικά τη μέρα, έχουν το περιθώριο να κάνουν ό,τι τους κατεβαίνει.


Δεν μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο από το να επιμένεις και να ελπίζεις. Οι δουλειές μπορεί να είναι λίγες, αλλά όλα τελικά είναι ζήτημα ανθρώπινων σχέσεων. Με κάποιον εργοδότη, σε κάποια συνέντευξη, κάποια στιγμή θα γίνει το μαγικό κλικ και θα νιώσετε ότι είσαστε κατάλληλοι ο ένας για τον άλλον. Δεν θα πετάξουν πουλάκια και δεν θα δείτε πυροτεχνήματα, αλλά κάποτε, σε κάποια δουλειά, θα ταιριάξεις. Οι πιθανότητες είναι λίγες, γι' αυτό πρέπει να είσαι ιδιαίτερα δραστήρια και να μην απογοητεύεσαι, γιατί όσο πιο πολύ προσπαθείς, τόσο θα αυξάνεις τις πιθανότητες να βρεθείς την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος.

________________
2.


δεν ξέρω τι με έχει πιάσει αγαπητή μου αμπα, θέλω να ψάχνω το κινητό του, το φεισμπουκ, τον υπολογιστή, τις σημειώσεις τα πάντα. είμαι σχεδόν μανιακή. και η αλήθεια είναι ότι αυτός είναι σωστός απέναντί μου. δεν θέλω να ψάχνω άλλο γιατί νιώθω τύψεις και γιατί αν ήξερε ότι έχω ψάξει θα ξενέρωνε μαζί μου. και με το δίκιο του. αλλά κάθε φορά τα ίδια σκέφτομαι αλλά παρόλα αυτά ξαναψάχνω..τι να κάνω να σταματήσω αυτή την κακιά συνήθεια;; περίεργη.


Για να το σταματήσεις πρέπει πρώτα να παραδεχτείς γιατί το κάνεις. Τι περιμένεις να βρεις; Ότι έχεις δίκιο αν πιστεύεις ότι παραείναι καλός για σένα; Ότι έχεις δίκιο που κατά βάθος, στο βάθος βάθος, υπάρχει ένα καμπανάκι που σου λέει ότι τρέχει κάτι ύποπτο; Ότι δεν έχεις δικαίωμα να είσαι καλά, άρα πρέπει να βρεις την απόδειξη που θα δικαιολογεί το να μην είσαι καλά; Νιώθεις ότι δεν σε έχει βάλει απόλυτα μέσα στη ζωή του, οπότε προσπαθείς να καλύψεις αυτά που δεν μοιράζεται μαζί σου με το ζόρι;


Το «είναι σωστός απέναντί μου» δεν ξέρω τι σημαίνει. Οι μισές ερωτήσεις στο «α μπα» ξεκινούν με δηλώσεις κοριτσιών ότι το αγόρι τους είναι τρυφερό και γλυκό αλλά έχει μια παραξενιά, όπως ότι δεν θέλει σχέση. Αν είναι πράγματι σωστός απέναντί σου και έχεις κάποιου είδους ψυχαναγκασμό που σε οδηγεί σε αυτή την συμπεριφορά, πρέπει να εξετάσεις διάφορα για τη ζωή σου, όπως το αν ήσουν πάντα έτσι, αν το έπαθες για πρώτη φορά, με τι σχετίζεται, πότε ξεκίνησε, και πολλά άλλα.


________________
3.


Αγαπημένη μου Λένα , τελευταία είμαι πολύ προβληματισμένη. Είμαι 20 χρονών σπουδάζω έχω τους φίλους μου και ως εδώ όλα καλά . Είμαι αρκετό καιρό μόνη και αυτό με επηρεάζει γενικά. Όλες μου οι φιλές έχουν σχέση και όταν μου λένε ότι πρέπει να βρω και εγώ ένα παιδί πάντα λέω όχι δεν είμαι εγώ για τέτοια τώρα και γενικά έχουν δημιουργήσει για έμενα μια εικόνα του τύπου ότι δεν είμαι για σχέσεις και πολλά πολλά . Η αλήθεια είναι ότι θέλω πολύ μια σχέση αλλά κάθε φορά που πάω να κάνω κάτι στο τέλος χαλάει πριν καν αρχίσει . Είμαι πολύ δοτικός άνθρωπος και ταυτόχρονα και ανασφαλείς ,θέλω να ξέρω ακριβώς πως έχουν τα πράγματα και το ¨περίπου¨ με σκοτώνει. Γίνομαι πάντα η δεύτερη επιλογή χωρίς να ξέρω πως . Ρίχνω τις ευθύνες πάντα σε έμενα ότι δεν είμαι ενδιαφέρων άτομο ότι με έχουν για ¨σίγουρη¨ . Είναι δυνατόν πάντα να φταίω εγώ?
Μόνο αν φταις πάντα εσύ υπάρχει λόγος να αλλάξεις τρόπο σκέψης; Αν φταις κατά 30% πιστεύεις ότι μπορείς να χαλαρώσεις και να μην κάνεις τίποτα;


Είσαι 20 και πιστεύεις ότι είσαι αρκετό καιρό μόνη; Πριν από πέντε χρόνια σε άφησε η μαμά σου να πάριες το λεωφορείο μόνη σου. Ο αρκετός καιρός 'χωρίς σχέση' δεν είναι πολύς, όπως και να το κάνουμε. Την μεγαλύτερη πίεση την δημιουργείς εσύ, επειδή όλες σου οι φίλες έχουν αγόρι, εκτός από σένα. Αυτό σε πειράζει, και αυτό σου προκαλεί το πρόβλημα, και μάλλον αυτό αφαιρεί και τον αυθορμητισμό και δεν αντέχεις το 'περίπου'. Πιστεύεις ότι οι φίλες σου έχουν καταφέρει κάτι στο οποίο εσύ υπολείπεσαι.


Δεν μπορείς να φανταστείς πόση τσάμπα ενέργεια σπαταλάς αυτή τη στιγμή προσπαθώντας να κάνεις ό,τι κάνουν οι άλλοι. Αν ο τριαντάχρονος εαυτός σου μπορούσε να σε βρει, θα σε άρχιζε στις σφαλιάρες. «Τι κάθεσαι και σκέφτεσαι! Είσαι παιδί ακόμα! Σιγά τις 'σχέσεις' που έχουν οι άλλες, με τις μισές σε μερικά χρόνια ούτε που θα μιλάς! Άνοιξε τα μάτια σου και τα αυτιά σου να γνωρίσεις κόσμο και να μάθεις πράγματα, τα αγόρια θα τα βρεις χωρίς να προσπαθήσεις!»


Έφτιαξα την φανταστική εκδοχή του μεγαλύτερου σου εαυτού γιατί αν σου τα πω εγώ, από το ένα αυτί θα μπουν και από το άλλο θα βγουν, γιατί θα πεις «ωραία τα λες εσύ, εγώ σχέση πότε θα κάνω».


Θα κάνεις όταν θα κάνεις. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς γι' αυτό. Θα κάνεις, και δεν θα είναι πάντα ωραία. Δεν θα λύσεις κάποιο πρόβλημα όταν κάνεις σχέση. Μην το περιμένεις σαν απάντηση σε κάτι. Οι φίλες που σου προτείνουν «να βρεις κάποιον» λες και είναι ασπιρίνη ο κάποιος, δεν ασχολούνται από ενδιαφέρον. Ασχολούνται γιατί τους αρέσει να σε ζορίζουν, υποδεικνύοντας έμμεσα «πόσο γυναίκες» είναι, που έχουν μόνιμους άντρες. Μην απαντάς σαν σαμιαμίδι που στριμώχτηκε σε γωνία. Μην λες ότι δεν είσαι για τέτοια τώρα, είναι πολύ προφανές ότι δικαιολογείσαι για κάτι που πιστεύεις ότι κάνεις λάθος. Πες κάτι με αυτοπεποίθηση, ό,τι είναι του χαρακτήρα σου. Πες την αλήθεια, είναι καλύτερη από τη θλιβερή υπεκφυγή. Πες ότι ψάχνεις, και όποιος ψάχνει, βρίσκει.


Όσο πιο πολύ βιάζεσαι, και όσο πιο πολύ δείχνεις ότι επείγεσαι, τόσο χειρότερη εντύπωση δίνεις. Βρες πώς θα το σταματήσεις αυτό. Μην βλέπεις όλα τα αγόρια ως υποψήφιους για σχέση, ελάχιστοι σου ταιριάζουν. Προσπάθησε να καταλάβεις πώς θα έπρεπε να είναι αυτός που σου ταιριάζει, και μετά δες αν ξέρεις κάποιον που έχει τις προϋποθέσεις. Μην φέρεσαι σα να είσαι σε βιτρίνα και περιμένεις να σε διαλέξουν. Σε διαλέγουν, αλλά διαλέγεις κι εσύ.

________________
4.


Αγαπητή Α μπα,
Είμαι σχεδόν 21, ήμασταν μαζί 5 χρόνια και πριν από 6,5 μήνες αποφάσισα ότι έπρεπε να χωρίσουμε. Με τη λογική ότι θα έχανα όλη την ελευθερία και τις καινούργιες εμπειρίες της φοιτητικής ζωής αν παρέμενα μαζί του. Αν παρέμενα σε μία σχέση από απόσταση. Ακόμα δεν μπορώ να το ξεπεράσω. Όποιος και αν με πλησιάσει τον απομακρύνω ασυνείδητα. Ακόμα και τους φίλους μου. Πλέον είμαι μόνη μου. Νιώθω πιο μόνη από ποτέ. Έχω να βγω από το σπίτι για διασκέδαση από την αρχή του εξαμήνου. Τι μου συμβαίνει? Γιατί μου λείπει τόσο πολύ? Αφού εγώ ήμουν αυτή που το έληξε .. γιατί δεν αντέχω? Στην αρχή νόμιζα ότι απλά με πείραξε το "ξεβόλεμα" από τη συνήθεια. Αλλά η αλλαγή αυτή δεν θα έπρεπε να μου φέρει χαρά? Γιατί μου έφερε ακριβώς το ανάποδο?- μετανιωμενη


Η θεωρία δεν πέτυχε στην πράξη επειδή έπραξες σύμφωνα με τις επιταγές και όχι σύμφωνα με αυτό που ήθελες. Το λες λογική, αλλά εννοείς το lifestyle. Σύμφωνα με τα Α, Β, Γ περιοδικά και σελίδες του ίντερνετ η φοιτητική ζωή σημαίνει ελευθερία και νέες εμπειρίες, οπότε με τον αυτόματο πιλότο αποφάσισες ότι έπρεπε να χωρίσεις.


Τώρα ανακάλυψες ότι οι διαδεδομένοι κανόνες δεν είχαν εφαρμογή στη δική σου περίπτωση και αναρωτιέσαι γιατί το μετάνιωσες. Έτσι είναι το lifestyle. Δεν ταιριάζει σε όλους. Δεν ξέρω όμως και τι περίμενες από την φοιτητική σου ζωή. Ότι οι εμπειρίες θα σου χτυπούσαν την πόρτα; Συνυπολογίζεις ότι δεν έχεις ζήσει ούτε μέρα μόνη σου, ότι πάντα είχες κάποιον για να βγαίνεις, για να παίρνεις τηλέφωνο, για να σε παίρνει τηλέφωνο, για να μην πηγαίνεις μόνη σου σε πάρτι και γενέθλια, για να μην χρειάζεται να κάνεις small talk με αγνώστους; Οι εμπειρίες έρχονται με την προσπάθεια, και είναι μια προσπάθεια που δεν έχεις κάνει ποτέ. Γι' αυτό είσαι μόνη σου. Κοίταξε να μην χάσεις τους φίλους σου γιατί δεν θα είναι πάντα εκεί. Έχεις συνηθίσει σε προστατευμένη ζώνη, αλλά ήταν μια παραίσθηση. Πρέπει να φροντίζεις τις σχέσεις σου, να προσπαθείς και να δίνεις, αλλιώς σε ξεγράφουν, όπως ξέγραψες κι εσύ κάποιον επειδή πίστευες ότι χωρίς αμφιβολία, η ζωή μόνο καλύτερη μπορεί να γίνει.


________________
5.


Χαίρεται,
τι κάνεις όταν, παρόλο που περνατε καλά, δεν είσαι πια ερωτευμένος και φοβάσαι πως θα μείνεις για πάντα μαζί της?- το ανάποδο γαμώτο!


Το φοβάσαι; Τι θα πει το φοβάσαι; Λες να συμβεί χωρίς τη συμμετοχή σου; Θα σε φυλακίσει, στυλ Misery;


Μη φοβάσαι παιδί μου, κανείς δε μπορεί να σε κάνει να κάνεις οτιδήποτε. Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να μην κάνεις τίποτα, και μετά να κατηγορείς τον άλλον για τα πάντα. Έτσι θα είσαστε και οι δυο δυστυχισμένοι. Καλή τύχη.


________________
6.


Γειά σου Α,μπα! ..τι πρόβλημα έχουν επιτέλους οι άντρες με την λέξη ''σχέση''? Έτυχε να είμαι με ένα παιδί 3 μήνες και το μόνιμο πρόβλημα μας ήταν μην πω ό,τι έχουμε σχέση. Με το παιδί μέναμε μαζί ουσιαστικά (μετά απο δική του προτροπή), είμασταν συνέχεια μαζί, δεν πήγαινε με άλλες και δεν πήγαινα με άλλους, όλα ήταν τέλεια, βγαίναμε με τους φίλους μας μαζί σαν ζευγάρι κλπ κλπ αλλά όοοχι δεν είχαμε σχέση. Όταν του είπα ό,τι αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό μεταξύ μας έτσι λέγεται, μου έλεγε πως δεν μπορεί και γιατί να βάζουμε ταμπέλες κλπ. Ε λοιπόν άμα το έχεις γιατί να μην το πεις? Θα μου πεις άμα περνάς καλά τι σε νοιάζει στην τελική αν είναι σχέση ή φάση ή δεν ξέρω και γω τι. Αλλά πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό.. άλλο να βρίσκεσαι μια στο τόσο με κάποιον γιατί όντως δεν θες πολλά πολλά και άλλο αυτό. Και το έχω παρατηρήσει γενικότερα γύρω μου..όλοι είναι χύμα και στο φλου. Στους πόσους μήνες δηλαδή μπορείς να το πεις και αν το πεις εν τέλει τι αλλάζει?- φτάνει_πια!

Ο ένας που γνώρισες για τρεις μήνες δεν είναι 'οι άντρες'. Τώρα πάμε παρακάτω. Ο συγκεκριμένος πιθανόν να μην ήθελε να το λες γιατί ήθελε να έχει ανοιχτά τα μάτια του για κάτι καλύτερο, ή γιατί ένιωθε πολύ κελεπούρι, δεν ξέρω. Έτσι είναι οι νέοι, πιστεύουν μονίμως ότι κάπου αλλού υπάρχει κάτι καλύτερο, και δεν θέλουν να δεσμεύονται γιατί μπορεί να χάνουν την επόμενη πίστα που σίγουρα θα είναι πιο ενδιαφέρουσα, γιατί η ζωή τους το χρωστάει. Μη δίνεις σημασία, και μη βιάζεσαι να λες ότι έχεις σχέση μετά από τρεις μήνες. Ως ένα σημείο είχε κι ένα δίκιο. Σε δοκιμαστική περίοδο ήσασταν. Ειδικά αν χωρίσατε μετά από τρεις μήνες (δεν προκύπτει ακριβώς από την ερώτηση, αλλά μάλλον αυτό έγινε;)

________________
7.

Spoiler alerts!


(σχετικά με το τελευταίο επεισόδιο του Mad Men (Spoiler Alert!!) και αν θέλεις δημοσίευσέ το σχετικά γρήγορα, γιατί μετά από τέσσερις μήνες δε θα έχει το θέμα πια ενδιαφέρον:)

Καλά συγνώμη ρε Λένα, αλλά τι τέλος ήταν αυτό τώρα δηλαδή; Περάσαμε τόσες θύελλες και σκαμπανεβάσματα, φάγαμε τα νύχια των χεριών μας και τα φτύσαμε στο πάτωμα (σόρρυ, μπλιάχ) και προβληματιστήκαμε με όλα τα βαθιά και ενίοτε κρυφά νοήματα αυτής της σειράς, για να πάρουμε τώρα στο τέλος ένα εύπεπτο happy end στο οποίο όλοι αποκαθιστούνται, παντρεύονται, αγαπιούνται, (φιλιούνται-αγκαλιάζονται αλα Μικρούτσικος) πραγματοποιούν φιλοδοξίες και they live happily ever after, ενώ επιπλέον έχουμε το σούπερ προβληματικό χαρακτήρα Ντον να καταλήγει να γίνεται γιόγκι στα άγρια βουνά και τα λαγκάδια και να βρίσκει το νόημα της ζωής ανάμεσα σε ένα μάτσο διαλογιζόμενους χίπηδες; (υπερβάλλω, αλλά με καταλαβαίνεις). Με όλο το σεβασμό στην φιλοσοφία αυτή, αλλά από μια τόσο θυελλώδη ιστορία περίμενα ένα πιο συγκλονιστικό ανεπανάληπτο τέλος, τύπου The Sopranos και όχι πεταλουδίτσες, καρδούλες και λουλουδάκια και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα! Δε λέω ότι ήθελα να τον δω να αυτοκτονεί που λέει ο λόγος, όπως αφήνουν να ενωθεί συνεχώς οι τίτλοι αρχής ή η σκηνή με το τηλεφώνημα στην Πέγκυ αλλά νιώθω λίγο απογοητευμένη, λες και οι σεναριογράφοι μας ξεπετάξανε, για να κλείνει η ιστορία όπως όπως και να είναι όλοι ευχαριστημένοι και εξιλεωμένοι! Επίσης, η Μπέτυ όσο σκύλα και να ήταν, δε της άξιζε νομίζω να πάθει καρκίνο.

Το σχόλιό σου σε παρακαλώ, διότι περίμενα ένα επικό τελευταίο επεισόδιο που θα συζητιότανε για καιρό και έλαβα μια κατά την προσωπική μου άποψη μετριότητα. Μόνο το μπαλέτο του Γιάννη Δαλιανίδη που δε βγήκε στο τέλος δηλαδή, να αρχίσει να τραγουδά και να χορεύει πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους! Έλεος! Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση και συγνώμη για τα νεύρα, θα φταίει η ρύπανση...- fraulitsa_f

Το σχόλιο μου για το τελευταίο επεισόδιο το έγραψα σε ξεχωριστό ποστ για την ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. Θα απαντήσω εδώ κάτι επιπλέον, επειδή ρωτάς κάτι συγκεκριμένο.


Δεν έχω επιχειρήματα για να σε πείσω ότι ήταν ωραίο το τέλος, γιατί είναι ζήτημα γούστου. Νομίζω όμως ότι μπορώ να σου πω κάποια πράγματα που μπορεί να μην έχεις σκεφτεί.

Κανένας από τους χαρακτήρες δεν είχε happy end. Η Μπέτι έχει καρκίνο σε τελευταίο στάδιο. Η Σάλλυ μάλλον θα γίνει μητέρα για τ'αδέρφια της σε εφηβική ηλικία. Οι άλλοι, που φαίνεται να πετυχαίνουν κάτι, έχουν αφήσει πίσω τους κάτι άλλο, και αυτό το κάτι άλλο είναι αυτό που έψαχναν σε όλη την πορεία του Mad Men. Η Τζόαν για παράδειγμα, που γίνεται αφεντικό, φαίνεται ότι παραιτείται από την ιδέα να είναι με έναν άντρα, και έχει πει και έχει δείξει πολλές φορές ότι ψάχνει την αληθινή, ολοκληρωτική αγάπη. Είχε την ευκαιρία να είναι με τον Ρότζερ, αλλά δεν τον άντεξε. Είχε την ευκαιρία να κάνει λευκό γάμο, αλλά δεν το έκανε. Έψαχνε την αγάπη, και για να την βρει έκανε πολλές θυσίες, παραμένοντας χωρισμένη με παιδί που ζει με τη μητέρα της, σε μια εποχή που όλα αυτά ήταν εντελώς απαράδεκτα. Και στο τέλος το πήρε απόφαση ότι δεν θα βρει άντρα που την δέχεται όπως είναι - φιλόδοξη, με απαιτήσεις από τη ζωή της- και έγινε μια εταιρεία από μόνη της. Δεν το λες happy end. Το λες τέλος, Mad Men style.


Ανάλογη ανάλυση μπορώ να σου κάνω για όλους τους χαρακτήρες. Όλοι έχασαν κάτι (αυτό που πάντα ήθελαν) κερδίζοντας κάτι άλλο (που δεν ήθελαν, αλλά ανακάλυψαν στην πορεία ότι τους αρέσει), αλλά δεν θα το κάνω, θα επικεντρωθώ στον Ντον. Ο Ντον είχε το πιο πανέξυπνο, ανατρεπτικό υπαρξιακό τέλος όλων. Δεν ανακάλυψε κανένα νόημα ζωής. Ο Ντον βασανιζόταν από την αρχή μέχρι το τέλος στις σχέσεις του με τους άλλους, και το μόνο πράγμα που τον έκανε να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο ήταν η δουλειά του. Μόνο εκεί μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του για τους ανθρώπους, να τις εκμεταλλευτεί. Όταν η δουλειά σταμάτησε να είναι το καταφύγιο του – κάποτε η πρόσοψη ξεθώριασε, πρώτα η γυναίκα του, μετά η κόρη του, μετά η δεύτερη γυναίκα του, και τελικά οι συνάδελφοι του κατάλαβαν τι είναι - ξεκίνησε ένα αυτοκτονικό ταξίδι για να ξεφύγει. Δεν ήθελε ούτε να εξαρτώνται από αυτόν, ούτε να εξαρτάται αυτός από τους άλλους. Δεν πίστευε στους ανθρώπους, γιατί δεν πίστευε στον εαυτό του και αισθανόταν ότι είναι μια απάτη, και αυτή ήταν η πεποίθηση που τον έκανε να φτιάχνει καλές διαφημίσεις. Ήξερε πόσο παραμορφωτικό είναι το παρελθόν, ήξερε πόσο εύκολο είναι να πουλήσεις συναίσθημα για να πετύχεις αυτό που θέλεις, ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να δημιουργήσει όνειρα και προσδοκίες γύρω από ένα πλυντήριο, ένα πακέτο τσιγάρα, ένα καλσόν. Ανάμεσα στους χίππιδες του ήρθε η τελευταία του ιδέα, μάλλον η καλύτερη ιδέα της καριέρας του, για την Κόκα Κόλα. Για άλλη μια φορά, χρησιμοποίησε τις εμπειρίες του, κακές, στραβές κι ανάποδες, για να πουλήσει συναίσθημα μέσα από ένα προϊόν. Δεν βρήκε τον εαυτό του, βρήκε μια καταπληκτική ιδέα για διαφήμιση. Ίσως πλέον να είναι πιο σοφός. Ίσως και όχι. Δεν μπορώ να φανταστώ τον Ντον Ντρέιπερ στη δεκαετία του '80, αλλά νομίζω η θέση που του ταιριάζει εξακολουθεί να είναι στη διαφήμιση.


Αν είδες χαζοχαρούμενο τέλος που όλοι φιλήθηκαν και αγκαλιάστηκαν και συνεχίζουν τη ζωή τους ευτυχισμένοι, νομίζω ότι το είδες λίγο επιφανειακά. Το τελευταίο επεισόδιο ήδη συζητιέται πολύ και θα συνεχίσει να συζητιέται. Ήταν νούμερο 1 trending topic στο Twitter. Δεν υπάρχει περιοδικό και εφημερίδα που δεν έχει γράψει κάτι. Οι περισσότεροι έγκυροι κριτικοί έχουν ενθουσιαστεί. Υπάρχουν πάμπολλοι θεατές που έχουν απογοητευτεί, και άλλοι τόσοι που πιστεύουν ότι το τέλος ήταν όσο επικό ταίριαζε στη σειρά. Για μένα η ιστορία της Πέγκι κατέληξε τρομερά βεβιασμένα και ήταν το πιο απογοητευτικό σημείο όλης της σειράς – (δήλωση έρωτα από το τηλέφωνο, στα καλά καθούμενα, έλεος). Κατά τα άλλα, σεβάστηκε όλη την πορεία και ήταν όσο δυνατό έπρεπε, χωρίς να προδώσει την παράδοση και χωρίς να ακυρώσει όλους τους λόγους για τους οποίους το βλέπαμε.


26

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

17 σχόλια
7Όταν είδα τον τίτλο στο Αμπα "Τέλος εποχής" ήμουν σίγουρη ότι θα υπήρχε αναφορά στο Mad Men. Δε νομίζω να ξαναδούμε σύντομα σειρά με τόσο δυνατούς και αληθινούς χαρακτήρες. Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα τελευταία 55 λεπτά της σειράς και να κρίνουμε το τέλος. Το τέλος εποχής για το MadMen συμβαίνει εδώ και 10+ επεισόδια. Βρήκα καταπληκτικό το τέλος για τον Ντον. Όταν άρχισε το σποτάκι coca cola γέλασα απίστευτα. Και δεν πειράζει, τουλάχιστον, έδωσαν ένα κάποιο ευτυχισμένο τέλος στην πολύπαθη ηρωίδα Πέγκυ. Αν παρατηρήσατε, "η παλια σειρά χαρακτήρων" έχασε κάτι και κέρδισε κάτι, ενώ οι νεότεροι Πέγκυ και o Πητ τα απέκτησαν όλα. Αυτό κρύβει μια υπόγεια αισιοδοξία ότι οι καινούριοι μαθαινουν από τα λάθη των παλιών. Spoiler για Game of Thrones S05E06Η Σάνσα που έζησε τα πάνδεινα για να μας τη βιάσει ο Ράμσει, τί να πει; (δεν άντεξα, έχω σκάσει)
Αυτό που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω γιατί δεν ξέρω πως ακούστηκε είναι πως δεν μιλάω για τα "βύσματα". Μιλάω για το δίκτυο γνωστών και φίλων που μπορεί να ακούσουν κάτι και να σου πουν για μία δουλειά. Επίσης επειδή οι επιχειρήσεις είναι μεσαίου μεγέθους είναι πολύ πιθανό κάποιος να πει "έλα νίκο, χρειάζομαι άτομο για την ταδε δουλειά. έχεις να μου συστήσεις κάποιον;" Αυτή η θέση δε θα φτάσει σε αγγελία μάλλον.Επίσης όμως όπως λέει η konst πάνω έχω φίλο που άφησε το βιογραφιλό του σε τράπεζα και τον πήραν τηλέφωνο δύο χρόνια μετά. Πάντως χαίρομαι για σένα. Καλη αρχή. Βάλε τα δυνατά σου. Ελπίζω να αποκτήσεις εφόδια και να περάσεις και καλά.
#1 Έχω περάσει από τη φάση σου και έχω να σου πω την εξής ιστορία. Απελπισμένη που όλοι ζητούσαν προϋπηρεσία έστελνα βιογραφικά παντού, αλλά κανείς δε με έπαιρνε για συνέντευξη. Τελικά με παίρνουν από μια εταιρία, πάω, δε μου άρεσαν καθόλου τα αφεντικά, αλλά τι να κάνω μένω. Τρεις μέρες μετά με παίρνουν για συνέντευξη από μια εταιρία που ήθελα πάρα πολύ να πάω, αλλα ζητούσαν προϋπηρεσία και πλέον είχα και δουλειά. Δεν έβρισκα κανένα λόγο να πάω στη συνέντευξη πια, αλλά με έπεισε ένας φίλος μου να πάω για να τους γνωρίσω. Και όντως πάω, μιλάμε, με συμπάθησαν και τους συμπάθησα, ήθελαν όμως προϋπηρεσία. Ήμουν ειλικρινής ότι 3 μέρες πριν βρήκα αλλού δουλειά και μου είπαν δεν πειράζει, εμείς χαρήκαμε που σε γνωρίσαμε και θα σε έχουμε υπόψιν για κάποιο ρόλο που χρειάζεται μικρότερη εμπειρία στο μέλλον.Και όντως 8 μήνες μετά με πήραν τηλ και μου είπαν ότι τώρα έχουν μια θέση, την οποία ακόμα δεν ειχαν βγάλει σε αγγελία και με ρώτησαν αν ενδιαφέρομαι. Παραιτήθηκα απ την άλλη δουλειά που δε μου άρεσε ούτως ή άλλως και τώρα είμαι στην καινούρια :) Οπότε η συμβουλή μου είναι: πήγαινε όπου κι αν σε καλέσουν και προσπάθησε να κάνεις καλή εντύπωση. Μπορεί να μη σε διαλέξουν για τη θέση που έχουν τώρα, αλλά μπορεί να σε πάρουν μήνες ή και χρόνια μετά (ναι μου έτυχε να με πάρουν 3 χρόνια μετά απ' όταν είχα στείλει το βιογραφικό). Υπομονή και επιμονή!
Δυστυχώς στην Ελλάδα εκτός από την προυπηρεσία μετράνε πολύ και οι γνωριμίες. Δηλαδή στέλνεις βιογραφικό και αν δεν εχεις γνωστό μέσα πάει στα σκουπίδια.. Πολυ απογοητευτικό αυτό.
Εγώ έγραψα την 1(μετά από ακόμη μια αποτυχημένη συνέντευξη), κι ομολογώ πως οι απαντήσεις είναι μία προς μία πολύ εύστοχες. Για να λύσω κάποιες απορίες, διαπίστωσα αρκετά νωρίς πόσο σημαντικό ήταν να κάνω το cv μου να ξεχωρίσει (αφού αρχικά δεν μπορούσα να εξασφαλίσω συνέντευξη ούτε για δείγμα), γι αυτό και φρόντισα να παρακολουθήσω το 2012 έναν αρκετά μεγάλο κύκλο σεμιναρίων μηχ/μένης λογιστικής (επί πληρωμή φυσικά, aka τα χρήματα της πρώτης μου πρακτικής), καθώς και διάφορα άλλα δωρεάν σεμινάρια μετά. Τα σεμινάρια αυτά, όντως μου εξασφάλισαν κάποιες συνεντεύξεις σε εταιρείες,τίποτα όμως παραπάνω. Χώρια που πολλές φορές ένιωσα ότι προσπαθούσαν να με ξεπετάξουν. Το ερώτημά μου ήταν, γιατί να καλούν σε συνεντεύξεις έναν άνθρωπο για να του πουν πως δεν έχουν προϋπηρεσία; Τι περιμένουν να κάνει; Να τους αποδείξει πως, παρά το γεγονός πως δεν έχει δουλέψει ,είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι, ένα ταλέντο που δεν έχει αξιοποιηθεί; Και πως το αποδεικνύεις αυτό σε 15,45, 150 λεπτά; Αν μη τι άλλο, ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τις περιαυτολογίες και την αυτοδιαφήμιση, ίσως παίζει κι αυτό το ρόλο του στο φιάσκο. Όπως και να έχει, αυτή τη στιγμή εργάζομαι σε κάτι που μου αρέσει πολύ και δεν έχει καμία σχέση με τις σπουδές μου. Τα χρήματα που βγάζω δεν είναι πολλά, και οι προοπτικές να αυξηθούν είναι πολύ θολές (λόγω του ότι εργάζομαι σε μια ΜΚΕ στην οποία είχα ξεκινήσει εθελοντικά και πλέον με προσέλαβαν), όμως στην παρούσα φάση δε με απασχολεί καθόλου γιατί χτίζω την εργασιακή μου αυτοπεποίθηση. Αυτό που διαπιστώνω ,και σε μικρότερη ηλικία αρνούμουν να δεχτώ, ειναι πως ο ιδιωτικός τομέας κινείται με γνωριμίες και πως το μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων δε δημοσιεύεται καν στην ανοιχτή αγορά εργασίας. Όπως είπε λοιπόν και κάποιος σχολιαστής, το πιο σημαντικό είναι να είναι κανείς καλά δικτυωμένος και να μην ντρέπεται να ενημερώσει τον κύκλο του πως είναι άνεργος, γιατί η αναζήτηση εργασίας είναι ό,τι πιο υγιές.
Τις καλύτερες δουλειές όντως τις βρίσκεις από γνωστούς και είναι αυτές που δεν δημοσιεύονται ποτέ. Όσο για την αυτοδιαφήμιση όπως λες, ναι είναι απαραίτητο να πλασάρεις τον εαυτό σου σωστά. Ο εργοδότης πέρα από τα τυπικά προσόντα ψάχνει και κάποιον που δεν θα του δημιουργεί πονοκέφαλο επειδή δεν ταιριάζει στην εταιρεία. Το να είσαι ευχάριστη και επικοινωνιακή υπάρχει περίπτωση να υπερνικήσει την προϋπηρεσία, αυτό που λέει το ρητό 'μορφή συμπαθής σύστασις άφωνος'. Όσο πιο συμπαθητική του φανείς, τόσο πιο πιθανό να σε σκεφτεί για τη θέση. Επίσης, πρόθυμη να εργαστείς σκληρά, ότι αντέχεις την πίεση κτλ, είναι τέχνη να παρουσιάζεις τον εαυτό σου ως 'must-have' για μια επιχείρηση. Πολύ χαμόγελο λοιπόν και αυτοπεποίθηση. Τα βιογραφικά χτίζονται σιγά-σιγά, δεν περιμένουν από κάποιον πολύ νέο να έχει τρελή προϋπηρεσία, μάλλον προσδοκούν μια φρέσκια ματιά, ίσως και να 'πλάσουν' έναν εργαζόμενο με ταλέντο στα δικά τους μέτρα.
@4Ίσως πίστευες ότι θα γίνουν όλα εύκολα και μαγικά, αλλά ποτέ δεν συμβαίνει αυτό.Μπορεί να ακούς τους μεγαλύτερους να αναπολούν τα φοιτητικά χρόνια, αλλά ακούς σχεδόν πάντα μόνο τις καλύτερες στιγμές, μια συρραφή των πιο ευτυχισμένων περιόδων. Αν σου τα έλεγαν αναλυτικά, θα άκουγες και για τις απογοητεύσεις, τις προδοσίες, τη ρουτίνα, την κούραση των εξεταστικών, τη μοναξιά αν είσαι μακριά απ'το σπίτι και όλα αυτά που μας ενηλικιώνουν. Όσο περνάνε τα χρόνια όμως, σου μένουν μόνο τα ωραία και απωθείς τα άσχημα και είναι και αυτή η γλυκιά γεύση της τότε ανεμελιάς που τα ποτίζει όλα. Τώρα περνάς δύσκολα, σιγά σιγά όμως θα αρχίσεις να ξαναζείς και να περνάς καλά. Είναι ταμπού κοινωνικά να σταματάς μια σχέση χωρίς πολύ σοβαρό λόγο και δυσκολεύεσαι να αποδεχθείς ότι το έκανες τόσο εύκολα. Νιώθω ότι προσπαθείς να ξεπεράσεις το γεγονός ότι αυτός ο χωρισμός δεν σου κόστισε στην ουσία και τιμωρείς υποσυνείδητα τον εαυτό σου γι'αυτό με την απομόνωση. Έχεις δικαίωμα να προχωρήσεις στη ζωή σου. Πάρε τηλέφωνο τους φίλους σου και ξεκίνα να βγαίνεις. Πότε πότε θα συμβαίνει κάτι πραγματικά αξέχαστο και συγκλονιστικό, αρκεί να συνεχίσεις να 'ζεις'.
Για την ερώτηση 1: Η κατάσταση είναι αρκετά απογοητευτκή. Πολλές φορές η εμπειρία της πρακτικής άσκησης ή της εθελοντική εργασίας δεν λογίζεται από πολλούς εργοδότες ως επαγγελματική εμπειρία. Δείχνει ότι δείχνεις ενδιαφέρον, αλλά μέχρι εκεί. Στις προκηρύξεις εννοείται δεν μετράνε για προϋπηρεσία. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός ακόμη και για θέσεις εθελοντικής εργασίας (κι όμως, όποιος έχει ασχοληθεί το ξέρει). Όλο σεμινάρια, συνέδρια, επιμορφώσεις, εθελοντική εργασία είμαστε και τίποτα. Βέβαια δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, συνεχίζεις να πληρώνεις ώστε μία μέρα να πληρωθείς (όλα τα παραπάνω αν δεν απαιτούν ανοιχτά χρήματα, δημιουργούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έξοδα, πράγμα που σημαίνει ότι όσο πιο οικονομικά αδύναμος είσαι τόσο μικρότερη πρόσβαση μπορείς να έχεις σε αυτά, πρακτικά), στέλνεις βιογραφικά, παίρνεις μέρος σε προκηρύξεις, διαγωνισμούς, ΟΑΕΔ, καμιά δουλειά του ποδαριού άμα κάτσει κλπ. ενώ παράλληλα σκέφτεσαι "μήπως να σηκωθώ να φύγω". Τώρα εγώ για καλό σχολίασα; :P
#1 Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι. Όταν λες πως στέλνεις βιογραφικά που τα στέλνεις; Σε λογιστικά γραφεία; Σε εταιρίες; Οι εταιρίες είναι πιο απαιτητικές. Θα σε συμβούλευα να ξεκινήσεις από τα γραφεία. Επίσης λυπάμαι που το λέω αλλά στην Ελλάδα οι αγγελίες δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να βρεις δουλειά. Παλιά -πολύ παλιά- το πτυχίο ξεχώριζε. Τώρα όλοι έχουμε από ένα ή δύο συν μεταπτυχιακά. Η δε λογιστική είναι δύσκολη γιατί σε λογιστήριο θα πάει να δουλέψει αυτός που τελείωσε οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων, στατιστική, τει λογιστικής και πάει λέγοντας. Δούλεψα πολλά χρόνια σ αυτό το χώρο και η αλήθεια είναι πως έρχονταν παιδιά για εκπαίδευση με μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια. Αν θέλεις την άποψή μου ψάξε για γραφεία. Οι εταιρίες θέλουν όντως προυπηρεσία. Αν πρέπει να δουλεύεις για τα έξοδά σου δούλεψε παρτ τάιμ. Σταμάτα να λες τους εργοδότες σαδιστές. Και το πιο σημαντικό. Φρόντισε να είσαι καλή σε όποια δουλειά κι αν κάνεις. Το καλύτερο βιογραφικό είναι οι καλές συστάσεις. Προσπάθησε να γνωρίζεις κόσμο διαρκώς και να τους λες πως ψάχνεις για δουλειά. Χωρίς γκρίνια. Να τονίζεις την εργατικότητά σου. Δεν ξέρεις ποτέ που μπορεί να βρεθεί κάποιος να σου πει για μια δουλειά. Δυστυχώς οι καιροί είναι δύσκολοι. Θα πρέπει να χαμηλώσεις τα στάνταρ σου και να είσαι προετοιμασμένη για σκληρή δουλειά. Προσπάθησε να είσαι ευχάριστη και κάνε προετοιμασία τη συνέντευξη. Καλή τύχη
# 1 Συμφωνώ απόλυτα πως δεν υπάρχουν δουλειές. Δεν υπάρχουν δουλειές για υπαλλήλους με μισθούς πείνας. Ειδικά για νέους ανθρώπους με πτυχία και προσόντα απίστευτα και κυρίως όσα παιδιά έχουν σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά δε μπορώ να δεχτώ πως ψάχνουν μια εργασία ως υπάλληλοι σε επιχείρηση με 300 ευρώ το μήνα. Αυτό ήταν το όνειρο τους; Για αυτό σπούδασαν για να γίνουν υπάλληλοι με παρακάλια στέλνοντας βιογραφικά; Το 1 μιλάει για δουλειά στο αντικείμενο της. Ποιο είναι αυτό το αντικείμενο. Υπάλληλος σε λογιστικό γραφείο να τη στέλνουν να πληρώνει τράπεζες;Τις δουλειές πρέπει να τις δημιουργήσουμε μόνοι μας. Υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες και ναι χωρίς κεφάλαιο. Αμάν με αυτό το κεφάλαιο! Ακόμη όμως και ένα μικρό κεφάλαιο να απαιτείται βρίσκεται. Υπάρχουν προγράμματα, μπείτε στο ΕΣΠΑ, διαβάστε για τα άτοκα επιχειρηματικά δάνεια, για το προγράμματα ΤΟΠΣΑ &ΤΟΠΕΚΟ. Ψάξτε λίγο τις τεράστιες ευκαιρίες για τις online επιχειρήσεις. Ζούμε στο 2015, βιώνουμε μια τεράστια οικονομική κρίση. Το internet δεν είναι μόνο για facebook. Είναι δυνατόν λογιστές και οικονομολόγοι που κανονικά ενημερώνουν τους άλλους πολίτες για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και διεξόδους να στέλνουν 500 βιογραφικά για κακοπληρωμένες δουλειές σε μια χώρα που δεν παράγεται τίποτα; Αρκεί να μην ακούσω αυτό το εξοργιστικό "δε θέλω να έχω ευθύνη". Αμάν ρε Έλληνες γονείς! Είμαστε οικονομικά αναλφάβητοι, δεν ξέρουμε πως να βγάλουμε χρήματα τελικά.
Για αυτό σπούδασαν για να γίνουν υπάλληλοι με παρακάλια στέλνοντας βιογραφικά; Πηγή: www.lifo.grΔεν μπορώ να καταλάβω γιατι ντε και καλά αν κάποιος σπουδάσει το κάνει για την μετέπειτα δουλεια. Λες κ ήξερε ή ξέρει πως θα είναι η δουλειά στα 18 κ 20... Σπουδάζεις για τις γνώσεις, τον νέο τρόπο σκέψης, την εμπειρία της φοιτητικής ζωής και αν είναι το όνειρό σου να δουλέψεις πάνω στο αντικείμενο δεν περιορίζεσαι σε βιογραφικά. Ενημερώνεσαι, δεν σταματάς ποτέ το διάβασμα, παρακολουθείς σεμινάρια. Αν απλά θεωρείς ότι επειδή έχεις πτυχίο σε ένα αντικείμενο θα βρεις κ δουλειά πάνω σε αυτό, ειδικά στην Ελλάδα σήμερα, ε έχει κ άλλους 10.000 με το ίδιο/παρόμοιο πτυχίο...
Συμφωνώ απόλυτα! Άλλο αγορά εργασίας, άλλο ακαδημαϊκή μόρφωση, άλλες φορές συνδέονται, άλλες όχι. Αυτό που εννοούσα είναι πως οι οικονομολόγοι και οι απόφοιτοι διοίκησης επιχειρήσεων ειδικά περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες ειδικότητες γνωρίζουν τι σημαίνει επιχειρηματικότητα. Ας επιχειρήσουν λοιπόν. Έστω να προσπαθήσουν. Δεν εννοούσα την άμεση σύνδεση σπουδών επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά την αυτόματη σχεδόν απόφαση - ανεξάρτητα από τον επαγγελματικό τομέα -"να γίνω υπάλληλος", να μην έχω την ευθύνη, να μην πάρω ρίσκο έστω και με 300 ευρώ.
@ΜοοzΓια να επιχειρήσει ο οποιοσδήποτε, πόσο μάλλον ένας άπειρος πιτσιρικάς χωρίς επαγγελματικό κύκλο, πρέπει με κάποιο τρόπο να έχει εξασφαλισμένο ετησίως το κόστος ασφάλισής του (ΟΑΕΕ; ΕΤΑΑ; ό,τι έχει), το τέλος επιτηδεύματος και τα έξοδα λειτουργίας του. Αυτά δεν καλύπτονται χωρίς ένα στοιχειώδες αρχικό κεφάλαιο. Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη γιατί δεν έψαξα τα προγράμματα που αναφέρεις, όμως δεν έχω δει ποτέ τέτοιο πρόγραμμα που να σου εξασφαλίζει 100% χρηματοδότηση. Πάντα κάτι πρέπει να βάλεις από την τσέπη σου (και λέω από την τσέπη, διότι η φράση "τραπεζικός δανεισμός" στην Ελλάδα του 2015 είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, ειδικά για έναν νέο που δεν έχει να παρουσιάσει φορολογικές δηλώσεις με αξιοπρεπή έσοδα για τουλάχιστον δύο χρόνια). Και αυτό βέβαια προϋποθέτει την ύπαρξη τσέπης. Για τους μπατίρηδες, ούτε κουβέντα.Κατά τη γνώμη μου, είναι παρακινδυνευμένο να ξεκινήσει κανείς δική του επιχείρηση από το μηδέν - χωρίς κεφάλαιο, χωρίς κύκλο, χωρίς προϋπηρεσία, σε ένα τέτοιο οικονομικό κλίμα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά καλύτερα υπάλληλος με 300€, παρά καταχρεωμένος και ανασφάλιστος επιχειρηματίας.
Mooz και CopyPaste, άριστη και τολμηρή τοποθέτηση !Θεωρώ ότι σε κάποια τεχνικά επαγγέλματα (ΤΕΙ) επιβάλλετε πλέον και η πρακτική εξάσκηση (όχι μόνο για δείγμα), πρέπει να ενταχθεί συστηματικά στην εκπαίδευση με τελικές εξετάσεις. Δεν γίνεται να παίρνει κανείς πτυχίο και να μην ξέρει πως να εφαρμόσει πρακτικά την θεωρία. Αυτό με την ντεμέκ προϋπηρεσία, σύμφωνα με την αρχή λενφου, είναι δικαιολογία γιατί δεν τιμάται συστηματικά (εννοώ μισθολογικά).
Νομίζω ότι σεολα τα ΤΕΙ γίνεται η πρακτική εξάσκηση,είναι προϋπόθεση ένα 6μηνο πρακτικής για να πάρει κανείς πτυχίο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια σπουδών υπάρχουν μέρες μες στη κάθε βδομάδα που οι φοιτητές συμμετέχουν στο αντίστοιχο επαγγελματικό περιβάλλον με πρακτικές εφαρμογές. Και γω ΤΕΙ έχω τελειώσει.
#7 Συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση του Mad Men. Μου άρεσε που για τον Don απέφυγαν ένα υπέρ-δραματικό φινάλε, αν και μας έπαιζαν με μια πιθανή αυτοκτονία προς το τέλος. Τελικά όλα τα διάσπαρτα hints για την coke οδηγούσαν στο ότι έφτιαξε μια από τις πιο εμβληματικές διαφημίσεις. Ειδικά τα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν πολύ εμπνευσμένα: ομμμ, ένα βουδιστικό κουδουνάκι (η ιδέα), ένα στιγμιαίο μειδίαμα, και fade στο σποτ της κόκα-κόλα.
#1: Για ένα μεγάλο διάστημα δεν έπαιρνα καμία απάντηση σε βιογραφικά που έστελνα, και μου πέρασε από το μυαλό να γράφω στο τέλος "Σας ευχαριστώ και δεν περιμένω απάντηση σας". Τελικά δεν χρειάστηκε να το κάνω, αλλά... μερικοί το ήθελαν... Κι επίσης, τρολλάρισμα κάπου που τελικά θα δεις ότι δεν σε ενδιαφέρει. Μην κάψεις γέφυρες στα καλά καθούμενα. Είναι τρελοί αυτοί οι εργοδότες. Κουλούς θα γνωρίσεις άπειρους, έχε υπομονή και επιμονή όμως!
#1Αυτό που συμβαίνει με την προϋπηρεσία είναι σχιζοφρενικό και ό,τι και να πεις έχεις δίκιο.Δεν έχεις εμπειρία,δε σε παίρνουν για να αποκτήσεις.Χάλι μαύρο.Ωστόσο,η αμπά στα λέει σωστά,πρέπει να επιμείνεις και κάπου θα βρεθεί ένας εργοδότης που θα χρειάζεται άνθρωπο ΤΩΡΑ και θα σε πάρει.Πριν γίνει αυτό,έχεις δοκιμάσει να κάνεις κάποιο σεμινάριο σχετικά με το αντικείμενό σου;Φίλοι μου που δεν είχαν προυπηρεσία,κατάφεραν να βρουν τελικά δουλειά χάρη σε κάποιο σεμινάριο που κάνανε.Αφενός.Αφετέρου,δεν γίνεται να αρχίσεις να ασχολείσαι κάπως μόνη σου με τα λογιστικά,να το ψάξεις,μήπως μπορείς να αναλάβεις κάποιους πελάτες μόνη και να δώσεις εσύ στο εαυτό σου την πολυπόθητη εμπειρία;Δεν ξέρω και δεν υπονοώ ότι #3Στα 20 σου δεν είσαι πολύ καιρό τίποτα.Δεν είσαι πολύ καιρό στη γη καταρχάς.Αν θες τη γνώμη,καλύτερα να μην κάνεις και σχέση,να φλερτάρεις και να γνωρίσεις τον εαυτό σου για κάποια χρόνια ακόμα.Αν ωστόσο δεν την παλεύεις και θες οπωσδήποτε σχέση,σου έχω 2συμβουλές:1.Μην προσεγγίζεις τον άλλο με το μάντρα "Εγώ δε θέλω σχέση,εγώ είμαι ανεξάρτητη κλπ".Οι άντρες δεν έχουν το σύνδρομο του σωτήρα που έχουμε εμείς κι όταν λέμε ότι δε θέλουμε σχέση δεν σκέφτονται ότι θα σε αλλάξουν και θα θες σχέση,σκέφτονται ότι δε θες σχέση.2.Μην επιλέγεις ανθρώπους με το σκεπτικό ότι θα τους κάνεις να σε θέλουν χωρίς να σκέφτεσαι αν εσένα σου κάνουν.Συναισθηματικά κι εμφανισιακά.Δες πρώτα εσύ πως θέλεις τον σύντροφο,τι ανέχεσαι και τι όχι και μετά ψάξε να τον βρεις.
#7 Αααααααααααα!!!Δε φταις εσύ. Εγώ φταίω που άμα δω σπόιλερ αλέρτ αφηνιάζω. το προσοχή σπόιλερ αλέρτ το μεταφράζω πάντα ως πρόσεξε καλά μην αφήσεις γραμμούλα παρακάτω. Αλλά τώρα στεναχωριέμαι που το διάβασα. Τώρα θα κοιτάω τους ήρωες με άλλο μάτι. Ουφ. Πάω να διαβάσω και το άρθρο της Λένας τώρα.
#1 Δυστυχώς ή ευτυχώς, η προϋπηρεσία είναι αναγκαίο κακό. Ακόμα και εμείς οι ίδιοι, αν π.χ. είχαμε να κάνουμε εγχείρηση laser στα μάτια, ποιόν θα επιλέγαμε; Τον 30χρονο που μόλις τελείωσε την ειδικότητα, και ας έχει πτυχίο με άριστα, και διδακτορικό κλπ κλπ ή τον γιατρό με 20 χρόνια εμπειρίας; Το θέμα είναι ότι, λέγοντας προϋπηρεσία δεν εννοούμε μόνο ένσημα. Ανάλογα με το αντικείμενό σου, πρέπει να ψάχνεις τρόπους που θα αναπτύσσουν την δεξιότητά σου σε αυτό. Όπως δεν σε πλήρωσε κανένας για να σπουδάσεις, αλλά έβαζες και λεφτά από την τσέπη σου, για μεταφορές, σημειώσεις κλπ, άλλο τόσο πρέπει να επενδύσεις και στην πρακτική σου εκπαίδευση. Στο ειδικό μέρος τώρα :Αν είσαι για παράδειγμα φοιτητής ή απόφοιτος νομικής : Γράφε άρθρα σε περιοδικά στον τομέα που σε ενδιαφέρει, κάνε αίτηση για πρακτική άσκηση, η οποία θα είναι μη αμοιβόμενη φυσικά..υπάρχουν τόσοι οργανισμοί που ζητάνε, χτύπα την πόρτα σε ένα δικηγορικό γραφείο και ζήτα να μένεις εκεί για να βοηθάς. Κάτι θα πάρεις. Και όταν βγεις στην αγορά εργασίας, θα έχεις ένα πτυχίο και μια 3μηνη πρακτική εδώ, μια άλλη εκεί κλπΑν είσαι για παράδειγμα φοιτητής ή απόφοιτος φιλοσοφικής : Πήγαινε σε οργανώσεις όπως το χαμόγελο του παιδιού ή άλλες πιο μικρές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη λόγω του ότι δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό και προσφέρσου να κάνεις μάθημα στα παιδάκια. Και κοινωνικό έργο προσφέρεις, μεγάλο, και εσύ κερδίζεις εμπειρία. Και όταν με το καλό πας σε ένα φροντιστήριο να ζητήσεις δουλειά και ζητάνε προϋπηρεσία....ω, θα έχεις ήδη!Αν είσαι του καλλιτεχνικού : Μια από τα ίδια, δήμος, κατασκηνώσεις, ΜΚΟ, πολλές ομάδες. Είσαι φωτογράφος, γλύπτης, σκηνοθέτης; Βγάζε φωτογραφίες, φτιάξε κοσμήματα, φτιάξε blog, εκμεταλλεύσου τα κοινωνικά δίκτυα να προωθήσεις την δουλειά σου. Πήγαινε σε θατρικές ομάδες και συνεισέφερε στο ανέβασμα των παραστάσεων.Ως προς τους λογιστές για την κοπέλα της ερώτησης : Στο λογιστικό κομμάτι επειδή δεν είναι και το στοιχείο μου, δεν έχω πολλές ιδέες, αλλά άμα ξέρεις το αντικείμενό σου, πρέπει να βρεις κάποιες εναλλακτικές. Μπορείς να ρωτήσεις όλους σου τους γνωστούς, αν έχουν λογιστή και αν θα μπορείς να πηγαίνες για εκπαίδευση, φαντάζομαι αν έχεις τελειώσει οικονομικά δεν έχεις κάνει πρακτική σε λογιστική. Στους οικονομολόγους δεν διδάσκουν λογιστική οπότε σου χρειάζεται. Επίσης υποψιάζομαι ότι ίσως πρέπει να προσθέσεις στα πτυχία σου και ένα σεμινάριο μηχανογραφημένης λογιστικής. Ψάξε "πρακτική άσκηση οικονομολόγοι, λογιστές" ή κάτι τέτοιο. Και πάλι μπορεί σε ΜΚΟ μικρές, να χρειάζονται κάποιον να τηρεί τα βιβλία τους. Χτύπα τους την πόρτα. Αν σου αρέσει η λογιστική, ενημερώσου οπότε στην συνέντευξη που θα πας, ακόμα και αν δεν έχεις εργαστεί να ξέρεις πέντε βασικά πράγματα και να τους το πεις. Τι λύση πχ θα πρότεινες στον τάδε που θέλει να δημιουργήσει μια επιχείρηση αλλά δεν θέλει να ευθύνεται ο ίδιος για τα χρέη της εταιρείας του; Να την δημιουργήσει ως ΑΕ και όχι ως ΟΕ. Νομικό το παράδειγμα αλλά το point είναι να δείξεις ότι σε νοιάζει αυτό για το οποίο ζητάς να σε εμπιστευτούν. Ο λόγος σου δεν αρκεί! Καλή επιτυχία!
Να συμπληρώσω στην απάντηση της Α μπα για την ερώτηση 1: Προσπάθησε ακόμα και οι δουλειές του ποδαριού που κάνεις να έχουν σχέση με το αντικείμενό σου. Ίσως αξίζει να ψάξεις και προγράμματα πρακτικής άσκησης (internships) που διοργανώνουν διάφοροι φορείς, ακόμα και αμισθί. Χωρίς να το καταλάβεις και χωρίς να είναι δουλειά, θα σου προσφέρουν μια επιπλέον εμπειρία. Και δίνουν και την εντύπωση στον εργοδότη ότι σε ενδιαφέρει να γίνεις καλός στο αντικείμενό σου, όχι να βρεις γενικώς δουλειά. Καλή τύχη και υπομονή! Έτσι είναι πάνω κάτω για τους περισσότερους.Για την απάντηση 3: Να διανεμηθεί στα σχολεία! Και γρήγορα! Στα γυμνάσια!!!!