Στο σημερινό ‘Α, μπα’: η πριγκίπισσα και ο βάτραχος

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: η πριγκίπισσα και ο βάτραχος Facebook Twitter
26

________________
1.


Α, μπα
Πολύ λόγος γίνεται για τα Φιλαράκια και για τα μηνύματα που περνούσαν για τις σχέσεις και την φιλία. Προσωπικά με κάνουν και νιώθω πολύ όμορφα και να θέλω να τα βλέπω με ανθρώπους που αγαπώ για να μοιραστούμε την ευτυχία που εκπέμπουν. Αναρωτιέμαι ποια είναι η γνώμη σου. Πολλά φιλάκια, μια καθημερινή αναγνώστρια σου- yyna


Αν νιώθεις πολύ όμορφα όταν ζουλάς γούνινα παντοφλίνια ή όταν φτιάχνεις κεφτεδάκια από λάσπη ή όταν γράφεις μαντινάδες, δε μου πέφτει λόγος. Η γνώμη μου δεν έχει σημασία, αρκεί να μην επιβάλλεσαι και να μην καταπιέζεις άλλους. Ο καθένας αναζητά την ψυχοθεραπεία που του ταιριάζει. Τα φιλαράκια έχουν πλάκα. Για τα φιλαράκια, αυτή είναι η γνώμη μου. 


________________
2.


Αγαπητή Α, μπα,
Πόση σημασία έχει ο πρώτος ερωτικός σύντροφος μιας γυναίκας;
Και πώς στο καλό καταλαβαίνουμε πως δεν ήταν αποτέλεσμα απερισκεψίας; Κι αν είναι, τι; Αυτό δεν είναι ο έρωτας; Παρόρμηση..δεν το σκέφτεσαι..όλα κυλάνε από μόνα τους..απλά, χωρίς πολλά λόγια..Και ας πάει και το παλιάμπελο! Ό,τι έγινε, έγινε. Τώρα τι κάνουμε; Χωρισμός λόγω απόστασης(500χλμ), δυο μήνες μετά, μ' αυτόν να κάνει πίσω απ' την πρώτη στιγμή κι εμένα να μένω να βαράω τον τοίχο μπας και ραγίσει έστω..αλλά τίποτα. Έριξα αξιοπρέπεια και περηφάνια, δεν άφησα τίποτα για μένα κι αυτός να μένει σιωπηλός και παγωμένος να κοιτάζει το θέαμα. Τώρα, το μόνο που μου μένει να κάνω είναι να φύγω κι εγώ με τη σειρά μου. Αρνούμαι να πέσω. Μήπως δεν έχω πάρει ακόμα την επιβεβαίωσή μου; Μήπως σκέφτομαι μόνο τον εαυτό μου και όλο αυτό το βαφτίζω αγάπη γιατί δε θέλω να σκέφτομαι μόνο τον εαυτό μου; Και τι είναι η αγάπη, αν όχι αυτό που είχαμε; Πού κατατάσσεται αν όχι στις "Αγάπες"; Στην κατηγορία "Ανεκπλήρωτοι έρωτες";

Δε θέλω να ανήκει στην κατηγορία "Αυταπάτες" πάντως. Έχω χαθεί, καμιά συμβουλή.;- Συντηρητικήκαιπροκατειλημένη.


Ρωτάς πολλά πράγματα μαζί και δεν έχουν απαραίτητα σχέση μεταξύ τους. Αν αναρωτιέσαι αν έχεις μπερδευτεί επειδή είναι η πρώτη σου εμπειρία και δεν έχεις κάποιο σημείο αναφοράς για να συγκρίνεις, είναι πολύ πιθανό. Αλλά όχι επειδή για κάθε γυναίκα ο πρώτος ερωτικός σύντροφος είναι υποχρεωτικά σημαντικός. Επειδή για σένα, έτσι προέκυψε. Θα μπορούσε να είναι ο πέμπτος ή ο δέκατος. Το σε ποια κατηγορία ανήκει αυτό που ζεις τώρα θα το καταλάβεις μετά από καιρό, όταν τελειώσει, και όταν δεν θα σε ενδιαφέρει πια να το κατατάξεις. Τώρα αναρωτιέσαι ποια είσαι και τι είσαι διατεθειμένη να κάνεις και πώς προστατεύεις τα όρια σου, και αυτές τις απαντήσεις δεν μπορεί να σου τις δώσει άλλος, όλα αυτά θα τα ανακαλύπτεις μόνη σου όσο περνάει ο καιρός, με τη βοήθεια όσων συμβαίνουν.

________________
3.


Αγαπημένη α,μπα,
Δεν ξέρω να φλερτάρω και με προβληματίζει γιατί τελικά δεν παίζει τίποτα- κυριολεκτώ. Πώς μπορώ να το αλλάξω; - καβούκι


Ίσως αν σταματήσεις να πιστεύεις ότι το φλερτ είναι κάποια σπουδαία ικανότητα. Τι είναι το φλερτ; Να δείχνεις ενδιαφέρον σε αυτά που λέει ο άλλος. Προκύπτει θέλεις δε θέλεις, όταν συναντάς αυτόν που σε ενδιαφέρει. Εντάξει, χρειάζεται και λίγη μαγεία, λίγο πετάρισμα, μερικές ματιές και αγγίγματα, αλλά δεν χρειάζεται στρατηγική, αν νιώσεις έλξη, αυτά γίνονται από μόνα τους. Εξάλλου δεν γίνεται να αρέσεις σε όλους, σε μερικούς θα πιάσει το προσωπικό σου στυλ, σε άλλους δεν θα πιάσει, άλλοι δεν θα καταλάβουν καν ότι φλερτάρεις. Αν δεν συναντήσεις αυτόν με τον οποίο επικοινωνείς και με τον οποίο σας συνδέει ένας κώδικας, δεν θα είναι αυθόρμητο και κατά συνέπεια, πετυχημένο. Υπάρχει κόσμος που έχει περισσότερο ταλέντο από άλλους, αλλά τελικά δεν χρειαζόμαστε χαρέμι για να είμαστε χαρούμενοι. Ένας άνθρωπος αρκεί, αρκεί να είναι ο κατάλληλος. Περισσότερη περιέργεια χρειάζεται, και λιγότερος φόβος. Δε χρειάζεται να φοβάσαι! Το φλερτ είναι πολύ ασφαλής περιοχή. Αν δεν πετύχει, μπορείς πάντα να υποχωρήσεις, χωρίς να πάθει κανείς τίποτα.


________________
4.


καλημέρα κ.Λένα
είμαι 19 χρονών και αναρωτιέμαι τελευταία μεταξύ άλλων πως γίνεται να ξεπεράσω, ή έστω να βάλω στην άκρη, τον φόβο για το θάνατο. Όχι τον δικό μου αλλά των ανθρώπων μου. Είναι κάτι λογικό και συχνό αλλά απο τη στιγμή που έφυγα μακριά από τους δικούς μου (πέρασα σε νησί μετά τις πανελλαδικές) η σκέψη του να χάσω κάποιον δικό μου, ειδικά της οικογένειάς μου, με τρομάζει έως με τρομοκρατεί. Σκέφτομαι σε άσχετες στιγμές το ενδεχόμενο αρρώστιας ή ατυχήματος και αμέσως αρχίζω τα τηλέφωνα. Τι να κάνω, κατά τη γνώμη σας, που θα με βοηθήσει είτε να ξεχαστώ είτε να συμφιλιωθώ σε κάποιο βαθμό με την ιδέα?? λογικά η ψυχανάλυση θα ναι η απάντηση- Drama King


Είναι μια απάντηση, δεν ξέρω αν είναι Η απάντηση. Η ψυχανάλυση δεν είναι για όλους, ούτε τη χρειάζονται όλοι. Χρειάζεσαι βοήθεια αν η σκέψη αυτή σε παραλύει σε σημείο να δυσκολεύεσαι να λειτουργήσεις στην καθημερινότητα, αλλιώς είναι ένας φόβος απολύτως κοινός και συνηθισμένος, δεν θα ήσουν άνθρωπος αν δεν φοβόσουν τον θάνατο. Εσύ ξέρεις πόσο πολύ σε απορροφάει, και για να λες ότι η ψυχανάλυση θα είναι η απάντηση, ίσως σημαίνει ότι σε απασχολεί πολύ και δυσκολεύεσαι ιδιαίτερα να ξεχαστείς. Λες ότι δεν σε φοβίζει ο δικός σου θάνατος, αλλά ο θάνατος των δικών σου. Δεν ξέρω αν συνειδητοποιείς ότι και πάλι για τον εαυτό σου φοβάσαι. Για τη δική σου μοναξιά τρέμεις. Τώρα που έφυγες από τους δικούς σου για πρώτη φορά και συνειδητοποίησες πόσο δύσκολο είναι να είσαι μόνος, σκέφτεσαι αντανακλαστικά την ακραία περίπτωση, που είναι ο θάνατος των αγαπημένων σου.


________________
5.


Τώρα που ζεις στο Αμέρικα, άρχισες να χρησιμοποιείς κι εσύ τηλεφωνητή ;

Γενικά το χρησιμοποιούν εκεί ή μας κοροϊδεύουν στην τηλεόραση;- χωρίς τηλεφωνητή


Πράγματι τον χρησιμοποιούν κι έτσι τον χρησιμοποιώ κι εγώ, και πραγματικά δεν καταλαβαίνω πώς έχει επιβιώσει αυτό το απολίθωμα στο 2015, στη χώρα του iPhone. Έχει τα πλεονεκτήματα του (βλέπεις ποιος πραγματικά θέλει κάτι και ποιος όχι) και είναι ένα κάποιου είδους face control, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να συνηθίσω να μιλάω μόνη μου αλλά να μιλάω σα να μιλάω σε άλλον. Ποτέ δεν με τράβηξε η ηθοποιία. Γιατί δεν προτιμούν τα sms;

________________
6.


"Anti-social behaviour is a trait of intelligence in a world full of conformists." - Nikola Tesla.

Το διάβασα και ταυτίστηκα να σου πω την αλήθεια. Είμαι 18 στην τελευταία τάξη του λυκείου και έχω γίνει πρότυπο αντικοινωνικότητας. Είμαι ικανός με μεγάλη ευκολία να γνωρίσω άτομα και να γίνω συμπαθής όπως και έκανα πάντα μόνο που δεν το θέλω πια. Έχω απομακρυνθεί από όσους έκανα παρέα και έχει πάψει να με ορίζει ή ακόμα και να με αφορά η γνώμη του οποιουδήποτε συνομήλικου. Διαβάζω για τις πανελλήνιες αλλά δεν με εμποδίζει το διάβασμα από το να βγαίνω που και που με παρέες και να διασκεδάζω, απλά προτιμώ να κάθομαι μόνος μου, να διαβάζω βιβλία και άρθρα, να βλέπω σειρές και ταινίες ή τηλεόραση (η καινούργια μου "κακή" συνήθεια είναι η tv). Να ανησυχώ; Θα γίνω καλά γιατρέ; Απλή κρίση της ηλικίας ή απλά αυτός είμαι; Μήπως απλά συναναστρέφομαι άτομα που μου είναι αδιάφορα; Αν ναι μάλλον στην σχολή θα επανέλθω.. πάντως δεν ανησυχώ, απλά αναρωτιέμαι.

Ε, αν δεν ταυτιστείς με αυτό στα 18, πότε θα ταυτιστείς; Ούτε εγώ ανησυχώ για σένα, η αντίληψη σου για τον εαυτό σου συμβαδίζει με την ηλικία σου. Ακόμα δεν ξέρεις ποιος είσαι, δοκιμάζεις ρόλους. Κρατάς τον προηγούμενο στον πάγο μήπως βρεις τα δύσκολα και χρειαστεί να επιστρέψεις σε αυτόν, και δοκιμάζεις την προσωπικότητα του αντικοινωνικού. Μέσα από τις δοκιμές, κάποτε θα κεντράρεις, και θα καταλάβεις ότι όσο και να προσπαθείς να είσαι κάποιος, είσαι αυτός που είσαι. Θα έρθει η ώρα που 'αυτό που είσαι' θα σου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον για να το εξερευνήσεις, παρόλο που δεν θα είναι τόσο γκλαμουράτο όπως τα τσιτάτα του Τέσλα. Ίσως να επανέλθεις στη σχολή, αλλά σου εύχομαι ολόψυχα να ταρακουνηθείς, επειδή θα γνωρίσεις πολλούς που θα σου φανούν πιο κουλ από ό,τι έχεις προσποιηθεί ποτέ. Μακάρι.


________________
7.


Είμαι πριγκίπισσα και αυτός ο βάτραχος. Αν τον φιλήσω θα γίνει πρίγκιπας ή εγώ βάτραχος; - Σοβαρά τώρα


Ήμουν έτοιμη να προσπεράσω την ερώτηση μέχρι που διάβασα με την άκρη του ματιού το 'σοβαρά τώρα'. Σοβαρά τώρα: η εξισορρόπηση γενικώς γίνεται στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Όμως το ποιος είναι ο πρίγκιπας και ποιος είναι ο βάτραχος είναι κάτι που κρίνεται από τον καθένα και κυρίως είναι υποκειμενικό.


26

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

14 σχόλια
@7 Αν πίστευα ότι ο άλλος αξίζει τον κόπο, δεν θα με ενδιέφερε καθόλου ποιος από τους δυο μας θα γίνει τι. Θα ήθελα είτε να γίνει πρίγκηπας και να ζήσουμε ευτυχισμένοι στον πύργο μας, είτε να γίνω βατράχα και να ζήσουμε ευτυχισμένοι στο βάλτο μας. Πριγκίπισσα της ερώτησης, θα ήθελα πολύ να δω τα μούτρα σου αν ο βάτραχος σου ζητήσει να ξαπλώσεις σε 20 στρώματα και εσύ ξυπνήσεις το πρωί μην έχοντας καταλάβει το ρεβίθι στον πάτο του κρεβατιού.
#2Και ας πάει και το παλιάμπελο! Ό,τι έγινε, έγινε. Τώρα τι κάνουμε; Πηγή: www.lifo.grΤο «παλιάμπελο» που λες τι ακριβώς είναι; Η Παρθενία; Έτσι όπως διαβάζω την ερώτησή σου, μου δίνεις την αίσθηση ότι έκανες σεξ μαζί του, όχι επειδή απλά ήθελες, αλλά περιμένοντας κάποιο αντάλλαγμα αιώνιας αφοσίωσης or something. Δε λειτουργεί έτσι το σεξ, ξέρεις, ούτε είναι υγιές να λειτουργεί έτσι. Ελπίζω να κατάλαβα λάθος.Χωρίσατε με τον φίλο σου, επειδή εκείνος δεν ήταν διατεθειμένος να διατηρήσει σχέση εξ αποστάσεως, αυτή είναι η ουσία. Είναι ένας πολύ συνηθισμένος λόγος χωρισμού. Ναι, πονάει, δεν είναι εύκολο, αλλά σιγά σιγά περνάει και βοηθάει το να βλέπεις το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις, χωρίς μελοδράματα. Μια χαρά θα τα πας, θα δεις.
@2: για την πρώτη μου σχέση και ελπίζω η κατάθεση να βοηθήσει: στα 21 μου έπινα από το μπουκάλι μαυροδάφνη (ήταν ακριβά τα άλλα για να"αντέξω" τον πόνο από την απαράδεκτη συμπεριφορά του, στα 23 αν με ρωτούσες θα τον χαρακτήριζα μ*λ@κ%, στα 28 ειχα ήδη κλάψει για άλλους, στα 30 αν τον έφερνε η κουβέντα θα έλεγα πως ναι, δεν ήταν εντάξει, αλλά ήμασταν παιδιά τι να περιμένεις, στα 34 χάρηκα ειλικρινά που απέκτησε το πρωτο του παιδί. Καλή ή κακή, η πρώτη σχέση είναι μια εμπειρία που συν των χρόνω θα πάρει τη θέση που εσύ θα της δώσεις στη ζωή σου.@7: σοβαρά τώρα, φοβερή απάντηση :)
#6ειναι σαν αυτο που ελεγαν μερικοι κουμπουρες στο σχολειο, οτι και ο αινσταιν ηταν πολυ κακος μαθητης, υπονοωντας οτι οταν μεγαλωσουν θα γινουν αινσταινηδες, και αποδειξη αυτου, το οτι δεν καταλαβαινουν Χριστό, προς το παρον...η αληθεια ειναι, οτι μερικοι αντικοινωνικοι ειναι εξυπνοι και καποιοι, πιο χαζοι κι απο τα βουρλα....
Πάντως μεγάλος μύθος ότι ο Αινστάιν δεν ήταν καλός στο σχολείο...όλο αυτό προέκυψε από τη διαφορετική βαθμολογική κλίμακα μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίαςhttp://perierga.gr/2013/02/%CE%BF-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%8A%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%B9%CE%BD/
#1 έτσι όπως γράφει την ερώτηση η κοπέλα καταλαβαίνω ότι γράφονται ότι τα Φιλαράκια περνούσαν αρνητικά μηνύματα για τις σχέσεις και τη φιλία... Προσπαθώ να σκεφτώ κάποια αλλά δεν βρίσκω...τι εννοεί η κοπέλα ακριβώς;;;
Έχουν υπάρξει ερωτήσεις με θέμα φιλίες και παρέες όπου αυτός/ή που ρωτάει αναρωτιέται γιατί οι φίλοι του/της δεν συμπαθιούνται μεταξύ τους, γιατί δεν έχει παρέες δεμένες στις οποίες να κάνουν όλοι πράγματα μαζί...κτλ. κτλ. και όπου η Λένα έχει πει (αν καταλαβαίνω καλά) ότι τα φιλαράκια είναι μία σειρά όχι πραγματικότητα και ναι ωραία θα ήταν αν συνέβαινε σε όλους μας αυτό είναι όμως κάτι πολύ σπάνιο και καλό θα ήταν να μην βασίζουμε τις προσδοκίες μας όσον αφορά τις σχέσεις μας σε μία μυθοπλασία.Νομίζω
#2 Ο πρώτος ερωτικός σύντροφος μιας γυναίκας δεν είναι απαραίτητα σημαντικός. Από την υπογραφή σου (Συντηρητικήκαιπροκατειλημένη) φαντάζομαι ότι είσαι παγιδευμένη στην πρώτη φράση σου. Ότι, δηλαδή, η πρώτη σχέση μιας ΓΥΝΑΙΚΑΣ πρέπει να είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ με έρωτα και αγάπη. Εικάζοντας ότι μεγαλώσαμε στην ίδια κοινωνία μου φαίνεται απόλυτα κατανοήτο. Τις ίδιες μπούρδες ακόυσαμε πάνω κάτω και γίναν ασυνείδητα πεποιθήσεις μας. Όμως, τώρα που η ζώη σου έδειξε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι μπορείς ελευθερωθείς απο τις προκαταλήψεις που σε παιδεύουν. Να αποδεχτείς ότι, ναι, κάτι που θεωρούσες σημαντικό δεν ήταν και τόσο, δεν κράτησε μια εφταετία, μπορεί να μην ήταν για τον άλλον, μπορεί να ήταν αυταπάτη, μπορει χιλια δυο που δεν τα ξέρω γιατι δεν είναι σαφής η ιστορία σου. Να αποδεχτείς το γεγονός πως αυτό συνέβει στην πρώτη ερώτική σου σχέση δεν έχει διαφορετική βαρύτητα, και δεν θα έχει επίπτωση στη μελλόντική σου ζωή και ψυχική κατάσταση παρα μόνο αν εσύ αποφασίσεις να έχει. Εννοώ αν κολλήσεις εκεί και εκπληρώσεις την αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
#4Ίσως αισθανόσουν όσο ήσουν κοντά τους ότι μπορείς κάτι να ελέγξεις και αν ήτανε να συμβεί κάτι κακό, να το αποτρέψεις.Δεν πάει έτσι όμως.Ούτε υπερήρωας είσαι ούτε γιατρός.Αν συνηθίσεις στην ιδέα ότι δεν μπορείς να ελέγξεις το μέλλον κι ότι δεν περνάνε όλα από το χέρι σου,η καθημερινότητά σου θα είναι πολύ πιο εύκολη.Και τώρα και πάντα.
#6: Περνάς μια φάση της ηλικίας σου, οπότε καλά κάνεις και δεν ανησυχείς, απλά αναρωτιέσαι. Εγώ στη θέση σου θα διάβαζα και τη βιογραφία του Τεσλα, αν υπάρχει. Προσωπικά έτσι έκανα νεότερη για να σχηματίζω μια πληρέστερη όσο το δυνατόν εικόνα, ώσπου στην πορεία κατάλαβα ότι λίγη αξία έχει για μένα τί λέει ο καθένας τελικά. Το θέμα είναι να βρεις εσύ τί σου ταιριάζει στον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σου και να πορευτείς αναλόγως. Κι αυτό από μόνο του θέλει πολύ ψάξιμο, κάτι που φαίνεται πως το κάνεις ήδη :)Υ.Γ. Κάποτε ως έφηβη μιλούσα με τη -συγχωρεμένη πια- μητέρα μου για τις συμβάσεις και τους συμβιβασμούς, την κοινωνική υποκρισία, την αξία των προσωπικών επαναστάσεων, για όσα τέλος πάντων με προβλημάτιζαν εκείνο τον καιρό. Η μητέρα μου δεν μιλούσε, μονάχα άκουγε. Στο τέλος γύρισε με το υγρό και φωτεινό της βλέμμα και μου είπε κάτι που δεν ξέχασα ποτέ: "Το πιο αντισυμβατικό πράγμα στη ζωή είναι η αγάπη. Σου εύχομαι να ζήσεις όσο πιο αντισυμβατικά γίνεται".Απλώς, ένιωσα την ανάγκη να το μοιραστώ μαζί σας :) :)
#7 Κοίτα o Walt Disney παραποίηση αρκετά παραμύθια, το γνήσιο είναι των αδελφών Γκριμμ. Ο βάτραχος γίνεται πρίγκιπας αφού τον πετάξει στον τοίχο μετά απο καβγά.
(χαχαχαχα)Υπάρχει και πρόσφατη μεταποίηση από τα φιλαράκια της γειτονιάς που πάει κάπως έτσι:Μια κοπέλα πηγαίνει βόλτα στο δάσος ψάχνοντας για τον βάτραχο που γίνετε πρίγκιπας. Αφού περιπλανιέται αρκετά φτάνει σε μια λίμνη και ανακαλύπτει ένα βατράχι πάνω σε ένα νούφαρο. Σκύβει λοιπόν και τον ρωτάει:-Εσύ είσαι ο βάτραχος που αν του δώσω ένα φιλάκι θα γίνει πρίγκιπας;-Όχι, αυτός είναι ο αδελφός μου εμένα πρέπει να μου κάνεις μπίίίπ@.!#?!/.
#7 αγαπημένη εξαδέλφη όχι μόνο θα γίνεις βατραχίνα και μάλιστα θυλικός φρύνος, κάπως έτσι δηλαδή: http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=211&sid=209. Ο καλός σου πιθανών να γίνει ο μικρός πρίγκιπας.