ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: σχετικά με τη θετική ενέργεια

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: σχετικά με τη θετική ενέργεια Facebook Twitter
52


________________
1.

Αγαπητή Α,μπα...τον τελευταίο καιρό συγκατοικώ με μια κοπέλα λόγω σπουδών. Το θέμα μου είναι ότι αυτή θέλει όταν βγαίνουμε να της την πέφτουν όλα τα αρσενικά και δεν αφήνει τίποτα για εμένα. Εντάξει το καταλαβαίνω είναι πιο ωραία αλλά για παράδειγμα ένας μου έδωσε σημασία ενώ αυτής όχι και τώρα έχει φάει τα λύσσακά της! όποτε βγαίνω μαζί του αυτή νομίζει ότι δεν την κάλεσε το παιδί γιατι τη γουστάρει και θέλει να της πάει κόντρα! επίσης επειδή δεν της δίνει αρκετή σημασία αυτή ζηλεύει πολύ! με κάνει να πιστεύω ότι με χρησιμοποιεί το παιδί για να την προσεγγίσει αν και δεν νιώθω κάτι τέτοιο...πώς θα το καταλάβω αν όντως συμβαίνει αυτο?- Ερασμία


Θα το αποδείξει ο χρόνος, αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο. Αν βγαίνει μαζί σου και δεν ψάχνει ευκαιρίες να την αναφέρει ή να σε κάνει να την καλέσεις, η συγκάτοικος παραληρεί. Ελπίζω να μην πέσεις σε καμιά παγίδα, γιατί κοίτα να σε ενδιαφέρει ο άλλος επειδή είναι αυτός που είναι, και όχι επειδή αδιαφορεί για τη συγκάτοικό σου και προτιμάει εσένα. Η συμπεριφορά της είναι για γέλια, αλλά για σένα που ζεις μαζί της, μπορεί να είναι πολύ κουραστική και να σου τελειώσει το χιούμορ. Μήπως να έβρισκες ένα σπίτι με μια φίλη σου, να περνάτε και ωραία;

________________
2.


Γεια σου Λένα!
Ο λόγος που γράφω είναι η αμηχανία που νιώθω απέναντι σε μία φίλη μου (36,5 ετών) με βιοποριστικό πρόβλημα. Έχει ελάχιστους πόρους (εργάζεται λίγες ώρες το μήνα) και πολύ μικρή οικονομική βοήθεια από συγγενείς. Είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα στη ζωή της (είναι ασαφές ακόμη και το πού μένει, καθώς στηρίζεται κυρίως στη φιλοξενία φίλων) και πρόσφατα βίωσε το θάνατο του συντρόφου της. Πολλές φορές έρχομαι σε δύσκολη θέση, καθώς αφενός θέλω να τη στηρίξω οικονομικά (ηθικά το κάνω ήδη, θεωρώ), αφετέρου φοβάμαι μήπως νιώθει ότι δεν έχουμε ισοτιμία στη σχέση μας. Εγώ έχω μια σχετικά καλή ποιότητα ζωής, χωρίς να ζω πλουσιοπάροχα. Της έχω εκφράσει ότι είμαι ανοιχτή όποτε θέλει να μου ζητήσει κάτι και όταν βρισκόμαστε τις περισσότερες φορές πληρώνω τα έξοδα που κάνουμε. Εκείνη λέει ότι έχει αρχίσει να την κουράζει αυτό και δε νιώθει καλά. Καμιά ιδέα; Ευχαριστώ!- Έλα μου ντε!

Αγάπη και υπομονή. Δεν υπάρχει δυστυχώς κάποια πρωτότυπη ιδέα που θα εξαφανίσει όλα τα προβλήματα μεμιάς. Πες της ότι είσαστε φίλες και μεταξύ σας τα λεφτά δεν έχουν σημασία, αλλά επειδή το παράπονο της είναι κατανοητό, προσπάθησε να βρεις δραστηριότητες που δεν κοστίζουν πολύ ή δεν κοστίζουν καθόλου. Κάλεσε την σπίτι σου, ας πούμε, να φάτε μαζί. Μια βόλτα για περπάτημα, κάπου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξεσκάσεις χωρίς να ξοδέψεις πολλά, αρκεί να έχεις καλή παρέα. Προσαρμόσου στη δική της ζωή. Λίγο περισσότερο.


________________
3.


Α, μπα σε πειράζει που μου αρέσει πιο πολύ να διαβάζω τις ερωτήσεις που σου στέλνουν και πιο λίγο τις απαντήσεις που δίνεις;...νιώθω ότι σε ρίχνω λίγο αλλά απ την άλλη νομίζω ότι ψάχνω τον εαυτό μου μέσα στις ερωτήσεις των άλλων και όταν κάπου ταυτίζομαι, τότε διαβάζω πολύ προσεκτικά την απάντηση σου. Ξέρω ότι δε θα βάλεις και το σκύλο σου να κλαίει αλλά θα ήθελα μια απάντηση.
*χωρίς παρεξήγηση :Ρ* - Quidquid latine dictum sit, altum vitedur


Δηλαδή μου ζητάς σου εξηγήσω γιατί ΕΣΥ βαριέσαι να διαβάζεις αυτά που γράφω; Αν θέλεις να σου το εξηγήσω, τότε οι απαντήσεις μου σε ενδιαφέρουν περισσότερο από όσο πιστεύεις.

*Χωρίς παρεξήγηση*


________________
4.


Γεια σου Λενα!
Ειμαι τριτοετης φοιτητρια και μαλιστα απο εκεινες που πρεπει να αποφευγεις να κανεις παρεα γιατι θα παρουν το πτυχιο στα 4 χρονια!Οχι οχι, δεν ειμαι φυτο, με πατομπουκαλα, απεριποιητη.Το αντιθετο ειμαι κατι σαν ενα υπουλο και αορατο "σφουγγαρι" γνωσεων μεσα στα μαθηματα.
Ομως για καποιο λογο αν και καμουφλαρομαι (νομιζω) καλα, τουλαχιστον 10 φοιτητες ανα εξεταστικη με τους οποιους και δεν εχω καν φιλικη σχεση μου ζητουν συνεχως εκτος απο σημειωσεις, αλλα και πληροφοριες που ενω μπορουν να κατσουν να τις ψαξουν μονοι τους, ρωτανε για ευκολια.(Εν τω μεταξυ ο λογος που τους εχω φιλους ειναι λογω του οτι καποια στιγμη δουλεψα σ ενα μαγαζι με σκοπο να φερνω κοσμο, οποτε οφειλα να διαφημιζω σε κοσμο το μαγαζι και διαδικτυακως.Ε και μετα ηταν ακυρο να τους σβησω.)
Τελοσπαντων, ειμαι παιδι που ανεκαθεν βοηθουσε τους αλλους, εξηγουσα πραγματα κλπ κι εχω σωσει πολλους γενικως.Ομως εφτασα σ ενα σημειο να πω, ελεος γιατι αρχισε να με τριβελιζει αυτο το συναισθημα της εκμεταλλευσης, οτι ειμαι το ευκολο θυμα.Το θεμα ειναι οτι εγω εχω διαλεξει να θυσιαζω εξοδους, υπνο, πρωινο χουζουρεμα κλπ για να σκοτωνομαι να ειμαι συνεπης στις υποχρεωσεις μου και οι αλλοι θελουν και την πιτα ολακερη αλλα και το σκυλο χορτατο.
Και ξερεις τι μ ενοχλει;Οτι οσοι ειναι αδιαφοροι, εχουν καλυτερες βαθμολογιες απο εκεινους που διαβαζουν, αρα γιατι να βοηθησω κι εγω;
Τ

Βασικα αυτο που ζηταω ειναι να μου δωσεις καποιες καλες απαντησεις για να αποφευγω ευγενικα ή εξυπνα αυτους που μου ζητανε σημειωσεις.

Όσοι είναι αδιάφοροι έχουν καλύτερους βαθμούς από εκείνους που διαβάζουν;


Είσαι σίγουρη ότι ισχύει αυτό;


Νομίζω ότι παραβλέπεις έναν παράγοντα πολύ σημαντικό: το ότι μερικοί τα πιάνουν περισσότερο από άλλους. Μπορεί να σου φαίνονται αδιάφοροι επειδή δεν φαίνεται να προσπαθούν, αλλά μπορεί να μην προσπαθούν περισσότερο, διότι δεν χρειάζεται – τα καταφέρνουν κι έτσι.


Δεν είναι αυτή η ερώτηση, αλλά να το έχεις υπόψη σου. Δεν είναι η αδιαφορία που κάνει κάποιους να γράφουν καλύτερα από άλλους που διαβάζουν περισσότερο. Δεν είναι δυνατόν να εξηγείται με την αδιαφορία, έτσι δεν είναι;


Οι δέκα φοιτητές που σε προσεγγίζουν ανά εξεταστική δε μου μοιάζουν και λαοθάλασσα, αλλά γούστα είναι αυτά. Αν βαριέσαι να λες τα ίδια και τα ίδια, μπορείς να πεις «τα έχω πει στον τάδε, ρώτα εκείνον». Αν δεν θέλεις να απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις, μπορείς να πεις «δεν ξέρω». Αν δεν θέλεις να δώσεις σημειώσεις... δεν υπάρχει ευγενικός τρόπος να πεις όχι. Για μένα πάντως το σωστό είναι ή να δίνεις σε όλους ή σε κανέναν. Έτσι θα γίνεις γνωστή ως «αυτή που δεν δίνει σημειώσεις» και θα ξεμπερδέψεις μια για πάντα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, βέβαια.

ΥΓ Ύπουλο σφουγγάρι που τα απορροφάει όλα με διακριτικό τρόπο, γιατί πιστεύεις ότι "θα έπρεπε να σε αποφεύγει κανείς" επειδή θα πάρεις πτυχίο σε τέσσερα χρόνια;

________________
5.


Αγαπητη Αμπα! Ειναι η πρωτη φορα που στελνω ερωτηση αν και σε διαβαζω καθημερινα με τον καφε μου! Πριν κανω την ερωτηση μου κι εγω μερικες λεπτομερειες για μενα που μπορει να βοηθησουν: εχω φυγει απο την Ελλαδα απ' τα 18, ειμαι 29 και δουλευω απ' τα 23. Απο το κοντινο μου περιβαλλον και με σχετικα αντικειμενικα κριτηρια θεωρουμαι πετυχημενη στη δουλεια μου γιατι μπηκα σε εναν τομεα που ηταν δυσκολο να μπει και να παραμεινει καποιος (ειδικα γυναικες), δεν απολυθηκα και βγαζω αρκετα λεφτα. Πηρα αυτη την αποφαση γιατι στα 23 αυτο νομιζα οτι ηθελα να κανω και γιατι το εβλεπα σαν προκληση. Στην πορεια προσγειωθηκα απο το συννεφο μου και καταλαβα οτι αυτη η δουλεια και τα ατομα σ' αυτον τον χωρο δε μου ταιριαζουν. Φυσικα καταλαβαινω τις αποψεις που εχω ακουσει απο φιλους/συγγενεις οτι δε θα πρεπε να παραπονιεμαι, αλλοι δεν εχουν καν δουλεια, ολες οι δουλειες εχουν ρουτινα και τις βαριομαστε τελικα, δε συμπαθουμε παντα ολους οσους με τους οποιους δουλευουμε, κτλ. Εχω προσπαθησει να το σκεφτομαι ετσι και αλλαξα και εταιρεια για να δω αν εφταιγε αυτο. Παρολ' αυτα ακομα βαριεμαι απειρα αυτο που κανω και νιωθω οτι δεν εχει νοημα, αργοπορω και ενω παλια διαβαζα αρκετα και γενικα προσπαθουσα να ψαχνω πραγματα, τωρα μου εχει φυγει ολη η διαθεση και δε θελω να ασχοληθω καθολου. Απλως κανω πραγματα μηχανικα, χωρις σκεψη και αυτο με ενοχλει γιατι δεν ειμαι ετσι ουτε θελω να ειμαι. Νιωθω οτι ετσι δε θα μπορω ποτε να ειμαι πραγματικα καλη σ' αυτο που κανω και επειδη δεν εχω πολυ χρονο να εχω ουτε προσωπικη ζωη, ακομα περισσοτερο αποτυχημενη. Δε θα ειχα προβλημα να εγκαταλειψω τη δουλεια μου αλλα δεν εχω ξεκαθαρη ιδεα για το τι αλλο μπορω να κανω ρεαλιστικα και γενικα η δουλεια μου ειναι εντονη, με πολλες ωρες τη μερα και δε μου αφηνει περιθωριο να το σκεφτω/ψαξω σοβαρα. Αν ησουν στη θεση μου πως θα προσπαθουσες να καταλαβεις αν αυτο που νιωθεις ειναι απλα εγωκεντρισμος και ανωριμοτητα η αν οχι, τι θα εκανες γι' αυτο?- αβεβαιη

Η δικαιολογία «δουλεύω πολύ και γι' αυτό δεν έχω χρόνο να βρω τι θέλω να κάνω» μου φαίνεται ότι είναι αυτό, μια δικαιολογία. Δεν βρίσκεις τι άλλο θέλεις να κάνεις γιατί φοβάσαι, γιατί διστάζεις, γιατί δε θέλεις να πάρεις ρίσκο, γιατί βαριέσαι να ασχοληθείς, γιατί κάθε αλλαγή σημαίνει στρες, γιατί χρειάζεται κόπος και ενδοσκόπηση. Το τυφλό σύστημα που έχεις μάθει είναι πιο εύκολο, κι ας δεν σου αρέσει καθόλου. Η ρουτίνα έχει πάρα πολλά επιχειρήματα, ακόμη και πλεονεκτήματα.


Αν δεν δοκιμάσεις, δεν θα μάθεις. Πρέπει να κάνεις από κάπου μια αρχή. Είτε ένα χόμπι, είτε μια αόριστη ιδέα, είτε μια συζήτηση με κάποιον που μπορεί να σου δώσει μια ιδέα... Αν δεν ψάξεις ποτέ, τότε δε νομίζω ότι δεν σου αρέσει αυτό που κάνεις. Ως ένα σημείο σου αρέσει επειδή σου δίνει πολλές ευκαιρίες για παράπονα και για να εξηγείς γιατί δεν κάνεις κάτι άλλο.


Δουλεύεις έξι χρόνια. Δεν χρειάζεται να μιλάς λες και είσαι πριν τη σύνταξη. Ναι, είναι δύσκολο να βρεις δουλειά υπό τους όρους που θέλεις, αυτό παίρνει και δεκαετίες, γιατί για να θέσεις τους όρους σου πρέπει να έχεις και πολλά προσόντα. Ψάξε τι είναι αυτό, και φρόντισε να τα αποκτήσεις. Δεν θα το βρεις με την πρώτη (όπως βλέπεις άλλωστε). Ούτε και με τη δεύτερη, μάλλον. Αλλά αν δεν δοκιμάσεις, δε θα μάθεις.

________________
6.

Νομίζω ότι ανήκω στην κατηγορία εκείνων που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση συνυφασμένη όμως με μια αίσθηση μεγαλείου. Σε παλαιότερη απάντησή σου είχες πει ότι είναι πολύ λεπτή η κλωστή που ενώνει αυτά τα δύο και συμφωνώ. Ξέρω έχεις απαντήσει πολλάκις για το πως αποκτά κανείς αυτοπεποίθηση αλλά ήθελα την άποψή σου για τη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων γιατί σε θεωρώ πανέξυπνη. Μπορώ να σπάσω αυτήν την κλωστή και να αποκτήσω υγιή αυτοπεποίθηση? Πως? Πως μπορώ να ισορροπήσω μεταξύ αυτών των 2 άκρων (αίσθημα μεγαλείου -αίσθημα χαμηλής αξίας)? Είμαι κλειστός άνθρωπος και δυσκολεύομαι στις διαπροσωπικές μου σχέσεις. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση, με έχεις βοηθήσει πολύ !! Σε θαυμάζω και σε εκτιμώ κι ας μην σε γνωρίζω προσωπικά!- balancing between little or too much confidence

Δεν μπορώ να σου πω πώς να αλλάξεις το χαρακτήρα σου. Ακόμη και να σε ήξερα, δεν θα μπορούσα να σου απαντήσω με τρεις ή δεκατρείς παραγράφους, γιατί η αλλαγή χαρακτήρα δεν έρχεται με οδηγίες. Η αλλαγή γίνεται μέσα στο κεφάλι αυτού που θέλει να αλλάξει, όταν καταφέρει να αποκωδικοποιήσει τον εαυτό του, όταν καταλάβει γιατί το ένα έχει προκύψει από το άλλο και πώς, και πώς συνδέονται αυτά που του συμβαίνουν με αυτά που ερμηνεύει και αυτά που τελικά κάνει. Για κάθε άνθρωπο αυτή η πορεία είναι μοναδική, γιατί έχει άλλες εμπειρίες και άλλους συσχετισμούς μέσα στο κεφάλι του.


Για αυτό υπάρχουν ψυχίατροι και ψυχολόγοι. Είναι οι άνθρωποι που θα σε βοηθήσουν να εξερευνήσεις το κεφάλι σου για να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο βγάζεις συμπεράσματα από αυτά που ακούς και βλέπεις. Είναι αυτοί που ξέρουν ποιες ερωτήσεις να σου κάνουν, για να αναγκαστείς να παραδεχτείς και να δεις τι κάνεις λάθος (ή σωστά). Οι συμβουλές είναι για τα περιοδικά και τα βιβλία αυτοβοήθειας. Δεν είναι συνταγή ο κάθε χαρακτήρας για να την μαγειρέψουν όλοι με τον ίδιο τρόπο.


Μπορείς να σπάσεις την κλωστή, φυσικά και μπορείς. Αν θέλεις, αν δουλέψεις και αν επιμείνεις πολύ, θα τα καταφέρεις. Μαζί με τον θεραπευτή σου.

________________
7.


Αγαπητή Α, μπα;
Eίχες πει πρόσφατα πως "πρέπει να προκαλέσεις την ζωή για να σου δώσει ανταλλάγματα". Πως ορίζεις εσύ την πρόκληση και πως εννοείς τα ανταλλάγματα; - catherine

Εννοώ ότι δεν πρέπει να περιμένεις να σου έρθει το τυχερό και να μην ονειροπολείς. Η θετική σκέψη όχι μόνο δεν αρκεί, όχι μόνο είναι μια σαχλαμάρα που έχει θέση μόνο στις εκπομπές της Όπρα, αλλά βλάπτει. Η ονειροπόληση δεν αρκεί. Είναι χρήσιμη μέχρι να ονειρευτούμε το πού θα θέλαμε να είμαστε, μετά πρέπει να καταστρώσουμε σχέδιο για να το καταφέρουμε. Τα όνειρα είναι για τη νύχτα, τη μέρα την χρησιμοποιούμε για να τσιγκλήσουμε τον εαυτό μας να κάνει κάτι που θα τον βγάλει από την ευκολία της καθημερινότητας (βλέπε και ερώτηση 5). Η ζωή δεν θα μας επιβραβεύσει επειδή ήμασταν καλά παιδιά και περιμέναμε. Ίσως, αν είμαστε τυχεροί, πετύχει το ένα από τα εκατό που προσπαθήσαμε. Αυτά είναι τα ανταλλάγματα.

52

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

15 σχόλια
Το ύπουλο σφουγγάρι γνώσεων παρουσιάζει μια αντίφαση στα λεγόμενα του.Από τη μια είναι αυτό το σούπερ απορροφητικό σφουγγάρι και από την άλλη αναφέρει πολύ κόπο,πρωινά ξυπνήματα,ότι θυσιάζει ύπνο και πιθανές εξόδους.
Παρακολουθώ μια δύσκολη σχολή εδώ και 2 χρόνια όντας εργαζόμενη και με οικογένεια. Γενικά δεν ζητάω σημειώσεις γιατί βρίσκω και έχω και τις δικές μου.Μια φορά όμως έπεσα πάνω σε μια μικρή που μου θύμισε πολύ το σφουγγαρι παραπάνω... Της ζήτησα να δω κάτι φωτοτυπημένες σημειώσεις που είχε και μου είπε ότι δεν μπορεί να μου τις δώσει γιατί λέει το κοριτσι από το οποίο τις βρήκε δεν θέλει να κυκλοφορήσουν. Με φρικαρε τελείως. Και από τότε ,παρόλο που σταμάτησα να της μιλάω, με έχει πλησιάσει μια δυο φορές για να της πω κάτι που δεν πρόλαβε να ακούσει. Πες η ηλικία μου, πες ο χαρακτήρας μου,δεν υπάρχει περίπτωση να μου ζητήσει κάποιος σημειώσεις και να πω οχι.Και αν περάσει το μάθημα θα χαρώ, ακόμη κι αν εγώ απετυχα. Χαλαρωστε βρε παιδια,κάνετε πολύ δύσκολη τη ζωή σας,τόσος ανταγωνισμός για ποιο λογο;Παρακολουθειστε τη σχολή σας με ευχάριστη διάθεση, αξιολογειστε τις γνώσεις που σας δίνονται και μοιραστείτε τις με ολουςΗ γνώση πρέπει να γίνεται κτήμα σου και δεν θα τη χάσεις αν τη μοιραστεις.
#4 Το γράμμα σου είναι φίσκα στις αντιφάσεις. Εσύ είσαι που καμουφλάρεσαι καλά είπαμε; Ε, ρε, κάτι άτομα που παίρνουν πτυχίο στα τέσσερα χρόνια... (Όχι, εντάξει, αυτό ήταν αστείο : προφανώς εννοείς στους άλλους. Απέναντι στην Α, μπα ήσουν ο αυθεντικός εαυτός σου. Υπήρξες κρύσταλλο.)Λοιπόν, κοίτα τώρα, αν δεν είσαι ύπουλο και αόρατο troll φυσικά, τότε δεν είσαι καθόλου ύπουλη και αόρατη. Είσαι επιφανειακή και διάφανη. Γι' αυτό σε εκμεταλλεύονται οι άλλοι - και καλά κάνουν. Όπως είπες κι εσύ για τους άλλους, θέλεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Όποιος δε θέλει να τον εκμεταλλεύονται, δε δείχνει ευεπίφορος στην εκμετάλλευση. Στην περίπτωσή σου, αρνείται ευγενικά λέγοντας ότι όποιος δεν παρακολουθεί συστηματικά δεν μπορεί να έχει και σημειώσεις. Διότι, συνεχίζει, αυτό θα αποτελούσε εκμετάλλευση εκείνου που παρακολουθεί συστηματικά, και εκείνος δεν είναι κανένα κορόιδο για να το επιτρέψει. Εκτός κι αν θέλεις να ανταλλάξεις τις σημειώσεις σου σε είδος ή να τις πουλήσεις στην τιμή της αρεσκείας σου. Κι αυτό μπορείς να το προτείνεις. Τα αγαθά κόποις κτώνται.Εκτός κι αν, μέσω των σημειώσεων, θες να κάνεις δημόσιες σχέσεις για την απόκτηση διάφορων άλλων προνομίων (αλλά αυτά ξεκαθαρίζονται στο φτερό, δε μένουν αόριστα). Κι αυτό μες στο παιχνίδι είναι...
Η ερώτηση 4 μου προκάλεσε εκνευρισμό, τέτοιο που δε θα στρογγυλέψω τα λόγια μου. Αν έλεγε πως της τρώει χρόνο κι ενέργεια να μοιράζεται σημειώσεις και γνώσεις σε βαθμό που δεν  προλαβαίνει να ασχοληθεί με τη δική της πρόοδο θα τη δικαιολογούσα και θα καταλάβαινα για ποιο λόγο χρειάζεται να βάλει όρια στους άλλους. Δε λέει όμως αυτό. Μπορεί να βοηθήσει αλλά δε θέλει και ζητά από την α,μπα να της βρει τρόπους να καμουφλάρει το κόμπλεξ και τον εγωισμό της. Όμως η περιγραφή που δίνει για τον εαυτό της είναι εξαιρετικά ακριβής: είναι ένα ύπουλο σφουγγάρι, και τα σφουγγάρια εκτός από απορροφητικά είναι και βρώμικα και αναλώσιμα.
Αχ, δεν βαστώ, δεν βαστώ. Στο πλαίσιο είμαστε στην τάξη και βαριόμαστε και έξω λάμπει ο ήλιος θα πω ενώ όλοι λέτε σφουγγάρι, σφουγγάρι, σφουγγάρι εμένα μου έρχεται φλασιά άλλο ασπόνδυλο στο μυαλό.
Bagle, πως το έκανες αυτό; μαγικό. Και εγώ τη βδέλλα σκέφτηκα. Και ρουφάει και ρουφάει χωρίς να το καταλάβεις. Τι γνώση, τι αίμα μωρέ, στη σημειολογία θα τα χαλάσουμε τώρα;
#6: Εγώ έκανα μια άλλη σκέψη διαβάζοντάς σε. Πόσων χρονών είσαι; Ρωτάω γιατί το φαινόμενο "χαμηλή αυτοπεποίθηση- που- καμουφλάρεται- πίσω- από- μια ψευδαίσθηση μεγαλείου" συναντάται κυρίως στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία, τότε που τα δεδομένα της ζωής είναι ευλόγως πολύ λιγότερα από τα ζητούμενα και, μέσα στη γενική σύγχυση στόχων κι επιθυμιών, το άτομο συχνά για να ισορροπήσει νιώθει την ανάγκη να ετεροπροσδιορίζεται. Στη φάση αυτή μερικά άτομα προσπαθούν να αποδείξουν κάτι που δεν είναι ως αμυντική αντίδραση σε μια πραγματικότητα που νιώθουν ότι τους ξεπερνά (ώσπου να καταλάβουν στο τέλος της διαδρομής ότι δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα και σε κανέναν). Όπως είχε πει πολύ σωστά η Λένα σε ένα παλιότερο ποστ "όλοι τον αγώνα μας κάνουμε, όλοι κερδίζουμε και όλοι χάνουμε". Η συμφιλίωση τόσο με την πραγματικότητα, όσο και με τις δυνατότητες του εαυτού μας είναι το πρώτο βήμα για να οικοδομήσουμε μια υγιή αυτοπεποίθηση. Βρες κάτι που σου αρέσει πραγματικά να κάνεις κι έχει κι ένα πρακτικό, χειροπιαστό αντίκτυπο και γίνε πραγματικά καλός σ'αυτό. Αυτό θα αποτελέσει τη μαγιά για να φουσκώσει η αυτοπεποίθησή σου και να επεκταθεί και σε αλλους τομείς της ζωής σου. Θα είναι η άγκυρά σου όποτε θα βρίσκεις φουρτούνες. Η υγιής αυτοπεποίθηση είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων, αλλά κυρίως έχει να κάνει με την πραγματοποίηση πολλών μικρών, εφικτών στόχων. Εσύ θα διαλέξεις το στόχο, εσύ θα βρεις τον τρόπο, το μόνο που σου μένει είναι να κάνεις την αρχή. Αργά αλλά σταθερά, θα δεις ότι η ψευδαίσθηση μεγαλείου θα αντικατασταθεί από μία προσγειωμένη και στιβαρή προσωπικότητα. Τέλος, η εσωστρέφεια είναι χαρακτηρολογικό γνώρισμα, σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί εμπόδιο για την οικοδόμηση υγιούς αυτοπεποίθησης (κάθε άλλο). Μπορείς να αξιοποιήσεις το γνώρισμα αυτό προς όφελός σου. Τρόποι υπάρχουν πάρα πολλοί. Θα ήταν ασύνετο δηλαδή κατά τη γνώμη μου και ατελέσφορο να προσπαθήσεις να φτιάξεις ισχυρή αυτοπεποίθηση λαμβάνοντας μέρος σε εξωστρεφείς, συλλογικές δραστηρότητες (στην αρχή, τουλάχιστον, μέχρι "να πάρεις μπρος"). Αν παρά ταύτα νιώθεις ότι δυσκολεύεσαι ή μπερδεύεσαι, τότε ένας καλός ειδικός θα σε βοηθούσε πολύ στο κομμάτι της "εκκίνησης". Καλή συνέχεια! :)
Αυτή τη ρήση της Λένας δεν τη θυμόμουν, πλάκα πλάκα. Δεν ξέρω αν το διατύπωσε έτσι ακριβώς, σε κάθε περίπτωση έχει πολύ σωστό περιεχόμενο, αλλά έτσι όπως το διάβασα για κάποιο λόγο μου φάνηκε σαν κάτι που θα τραγουδούσε ο Χρήστος Θηβαίος. :)
Συμφωνώ με τη Σανάνθη: Αν η εσωστρέφεια είναι ένα χαρακτηριστικό του/της "balancing between little or too much confidence" τότε οι κοινωνικές επαφές δεν θα πρέπει να είναι η βάση της για να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή της/του. Γενικα θα πρέπει να επικετρωθεί σε δραστηριότητες και στόχους που να αναδεικνύουν τις δυνατότητες της/του και που φαίνονται πιο εύκολα υλοποιήσιμες για αρχή. Σε αυτό το σημείο είναι που θα βοηθούσε και ένας ειδικός ώστε να μπορέσει να γνωρίσει καλύτερα τον ευατό της και τα όρια της/του .
Μου έδωσες καλή πάσα, Iris, για να προσθέσω ότι η στιχουργική, η μουσική, η συγγραφή, οι καλές τέχνες γενικότερα, αλλά και η ακαδημαϊκή έρευνα κάθε μορφής, μπορούν να γίνουν πεδίον δόξης λαμπρόν για εσωστρεφείς χαρακτήρες -με την προϋπόθεση βεβαίως ότι υπάρχει διαπιστωμένη έφεση :)
#4 Θα κάνω μία υπόθεση, και μπορεί να κάνω και λάθος (μάλλον σχεδόν ελπίζω να κάνω λάθος). Θεωρείς εαυτόν έξυπνη, διότι κάνεις το θεωρητικά αυτονόητο-πηγαίνεις στα μαθήματα και διαβάζεις- ενώ (ειδικά στο Ελληνικό πανεπιστήμιο) *δε σε υποχρεώνει κανείς*. Σαν να θέλεις να ακούσεις από κάπου ένα "μπράβο", και για την τετραπέρατη εξυπνάδα σου ακόμα, ότι βρίσκεις τρόπο να το κάνεις δίχως να "προκαλείς", σαν "αόρατο σφουγγάρι". Αυτό, είναι κάπως άσχημο, γιατί πρέπει να καταλάβεις ότι δεν πηγαίνεις ακόμα σχολείο, και, το να τελειώσεις μία σχολή είναι προσωπικός στόχος στη ζωή σου, δεν επιβάλλεται, δε θα έπρεπε να επιβάλλεται, δε σε κηνυγάει ο καθηγητής που μιλάει με τη μάνα σου κι ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων. Είναι κρίμα να διαβάζεις και να ασχολείσαι με τη σχολή σου εξαιτίας κάποιας ενδοβολικής αίσθησης ότι αυτό είναι το σωστό να κάνεις- και μάλιστα να λυσσάς όταν υποτίθεται πως οι άλλοι, που το κάνουν "λάθος" παίρνουν καλύτερους βαθμούς. Είναι κρίμα, διότι διαιωνίζεις τη σχολική ανοησία. Χάνεις το ουσιαστικό, αυθεντικό ενδιαφέρον για το αντικείμενό σου (και αν δεν έχεις τέτοιο ενδιαφέρον, την ευκαιρία να παρατήσεις τη σχολή και να κάνεις κάτι που το θέλεις πραγματικά, λίγες αν όχι καμία άλλες φορές θα έχεις τέτοια επιλογή στη ζωή σου), δεν ξέρεις-στην πραγματικότητα δεν ξέρεις αν θες να βοηθήσεις τους συμφοιτητές σου δίνοντάς τους σημειώσεις, και τρώγεσαι με τα ρούχα σου χωρίς λόγο, γιατι ανακαλύπτεις ότι, για δες, δε γίνεται να είμαι το "καλό παιδί" και να με σέβονται (όπως φαντάζομαι ότι είναι ο σεβασμός, δηλαδή να μου λένε "μπράβο" για την προσπάθειά μου, και να παίρνουν χειρότερους βαθμούς από μένα) ταυτόχρονα. Καταλαβαίνοντας αυτά, ελπίζω να μη σου κάθισαν βαριά, πρέπει να ξέρεις και το άλλο. Αν ο συμφοιτητής σου εμφανίζεται αδιάφορος, δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι. Μπορεί να επιλέγει ποιά μαθήματα του αρέσουνε, και να προσπαθεί να περνά "διαδικαστικά" τα υπόλοιπα, για να μη χάνει το χρόνο του. Μπορεί, γυρίζοντας σπίτι, να πατιέται στο διάβασμα. Μπορεί να είναι πιό έξυπνος από σένα (είναι πράγματι μία από τις πολλές περιπτώσεις). Μπορεί να έχει καλύτερες γνωριμίες από ανώτερα έτη/καθηγητές, και άρα πρόσβαση σε καλύτερες σημειώσεις/παλαιότερα θέματα. Μπορεί να έχει ταλέντο στην απάτη μέσω αντιγραφής. Ποτέ δεν ξέρεις. Επανέλαβέ το στον εαυτό σου, γιατί είναι αλήθεια: Δεν ξέρεις. Και οι άνθρωποι, πάρε το από σένα, πολλές φορές άλλο δείχουν και άλλο είναι. Εσύ κάνεις το αόρατο σφουγγάρι, ο άλλος τον αδιάφορο μάγκα. Στην πραγματικότητα εσύ είσαι το "καλό παιδί" που προσπαθεί να βγάλει το πανεπιστήμιο με μυαλά σχολείου, εκείνος μπορεί να είναι ο "γνωριμιάκιας" που ξέρει τί να διαβάσει και για πού, επειδή ο ξαδερφός του τελείωσε την ίδια σχολή πριν δυο χρόνια (χωρίς να σημαίνει απαραίτητα πως θέλει να εξαπατήσει, ή είναι χαζός). Σου ζητώ συγγνώμη αν ήμουν κατακριτική-μπορείς στη ζωή σου να είσαι η να μην είσαι το καλό παιδί, ή ό,τι άλλο θέλεις. Στόχος μου είναι να σε ταρακουνήσω λίγο, για να μην περάσεις τα καλύτερά σου χρόνια με ανούσιες αγωνίες. Είναι πολύ παραγωγικά για να τα σπαταλήσεις έτσι.
Αν και λίγο....τσουχτερή αρκετά ακριβής! Το αν δίνει ή δεν δίνει τις σημειώσεις δεν θα κάνει καμία διαφορά μακροπρόθεσμα ούτε σε κείνη ούτε και σε κανέναν άλλο. Δικαίωμά της είναι να βοηθάει όποιον θέλει. Δεν καταλαβαίνω γιατί ψάχνει να βρει δικαιολογία.
Σ'αγαπώ ρε Ερωτευμένη Τσούχτρα. Μια χαρά τα λες.Εγώ πάλι δε μπορώ να καταλάβω πως συνδυάζει την υπεροψία με τη θυματοποίηση μέσα σε λίγες γραμμές. Να σου πω ένα μυστικό; Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη νοημοσύνη από εμάς και ναι, ζουν ανάμεσά μας, πληγωμένο μου σφουγγάρι.
#4ρε συ, σφουγγαρι.γιατι εχω την εντυπωση οτι παρα το διαβασμα και τις "θυσιες" σου, δεν εχεις αρκετα καλους βαθμους?πλακα εχει, αυτοι οι ανερματιστοι που εκμεταλλευονται τις γνωσεις σου κανοντας και ζωαρα, να περνανε καλυτερα και να παιρνουν και τους βαθμους!!! μηπως ειναι πιο εξυπνοι?
#3μαλλον δεν διαβαζεις abba για να διασκεδασεις, που ειναι η σωστη χρηση, αλλα για να λυσεις τα προβληματα σου, που ειναι η λαθος χρηση.αν περιμενεις καποια abba να σου λυσει τα προβληματα, εισαι πολυ μακρια νυχτωμενη/ος...
#4 Προς υστερόγραφο Λένας: Μάλλον δεν έχεις πέσει ποτέ σε memes/ομάδες όπως η ακόλουθη, ε;https://www.facebook.com/pages/%CE%9C%CE%B7-%CE%9A%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%A3-%CE%A0%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%A0%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%BF-%CE%A3%CF%84%CE%B1-4-%CE%A7%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1/141196542621824
Eμένα πάντως η κοπέλα στο #5 μου θύμισε ΑΜΕΣΩΣ τον χαρακτήρα του Kevin Spacey στο "Αmerican Beauty". Της ούρλιαζα νοερά : "Φύγε και κάνε ό, τι ο ήρωας. Δούλεψε σε McD στην ανάγκη. Βρες χρόνο για τον εαυτό σου. Για να απολαύσεις τη φύση. Να καπνίσεις αμέριμνη ένα τσιγαριλίκι με μια φίλη σου. Να διαβάσεις με την ησυχία σου αυτά που θες. Να γυμναστείς και να φτιάξεις κορμάρα. Να δεις τον κόσμο με νέα μάτια αλλά με την σωστή σταθερή αναφορά, γιατί θα έχεις ανακτήσει την πυξίδα σου : την παλιά εσωτερική σου σοφία. Να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να γοητευτεί από ένα όμορφο πλάσμα - αλλά να βρεις και τη δύναμη να μην το εκμεταλλευτείς αν συνειδητοποιήσεις ότι πρόκειται για μικρούλι ή χαζούλι."!
#4 Αγαπητή εξαδέλφη επειδή και εμένα με προσέγγιζαν για σημειώσεις και μάλιστα άτομα (ειδικά κοπέλες) που δεν μου έλεγαν ούτε καλημέρα μπορώ να καταλάβω πως νιώθεις. Ναί είσαι θύμα, ναι σε εκμεταλλεύονται, ναι αυτή είναι η πραγματική ζώη. Και στο λέει άτομο που ανέβηκε στην σχολή με τίγκα βροχή για να δώσει σημειώσεις χωρίς να έχει καμία άλλη δουλειά και ο άλλος δεν εμφανίστηκε ποτέ, ούτε πήρε τήλ και που του την έπεφτε κοπελούδα για να πάρει σημειώσεις και εργασία και μετά κικιρίκου (ναι είμαι κορόϊδό). Γνώμη μου: κάνε ό,τι έκανα εγώ καθυστερημένα: κάψτους με λάθος σημειώσεις, κάνε την πάπια, μην δίνεις τίποτα, κανόνισε ραντεβού και άσε τους να σε ψάχνουν ή ζήτα ανταλλάγματα. Είναι πολύ σκληρό αυτό, είμαι κάθαρμα αλλά θα νιώσεις καλύτερα.
Ε ναι ακριβώς αυτό. Κορόιδο είπε, ούτε άγιος ούτε αλτρουιστής. Το να μη λαμβάνεις τα ανταλλάγματα που σου υποσχέθηκαν (ξεκάθαρα ή ως υπονοούμενο) είναι ο ορισμός του κορόιδου.
μα τετοιου ειδους προσφορα, δεν γινεται με ανταλλαγματα. αν δεν την κανεις αφιλοκερδως, καλως σε δουλευουν και οι αλλοι. σου αξιζει! σιγα μην του κατσει η συμφοιτητρια, για να παρει τις σημειωσεις...
@ Double Helix "Είναι πολύ σκληρό αυτό, είμαι κάθαρμα αλλά θα νιώσεις καλύτερα."Σώπα, καημένε... Είσαι ΚΑΘΑΡΜΑ!! Σιγά! Δηλαδή αυτοί που σε έβαζαν να τρέχεις μέσα στη βρόχα και σε είχανε χεσμένο τί είναι; Kαι αυτές που σε πλεύριζαν τότε με το δόλιο σκοπό της απόσπασης σημειώσεων, τί είναι; Μέχρι και έρωτα σου "πουλήσανε" (γιατί αν σου πουλήσανε κανονικά, μήπως έπρεπε να το σκεφτείς;) για να πετύχουν τον μικροπρεπή στόχο τους.Oh, mon dieu!! Τα πάντα για λίγες σημειώσεις! Χαφτεία...
Να μαζευτείτε όλα τα θύματα να κάνετε ένα κόμμα :-P Καλά, το σφουγγάρι δε θα το σχολιάσω καν που από μόνη της παραδέχεται ότι τους έκανε φίλους για να γεμίσει το μαγαζί που δούλευε και μετά παραπονιέται για εκμετάλευση. Όσο για σένα έλικα, σίγουρα το να δίνεις σημειώσεις δεν είναι τρόπος να χτυπήσεις γκόμενα (παρότι αυτό περίμενες), αλλά σου εγγυώμαι ότι ούτε και οι εκδικητικές συμπεριφορές θα σε βγάλουν πουθενά. Αυτά που έκανες δε σε κάνουν σκληρό άντρα, απλά κομπλεξικό. Και γενικά στη ζωή αν αποφασίσεις να δώσεις κάτι, να το δίνεις με την καρδιά σου και χωρίς να περιμένεις ανταλλάγματα. Θα γλιτώσεις πολλές «απογοητεύσεις» έτσι.
Θα πω κάτι πριν πάω για ύπνο,γιατί τα λέτε αυτά στο Helix;Aπ'ό,τι κατάλαβα τον πλεύρισε μια κοπέλα που,όπως κατάλαβε μετά,το έκανε μόνο για τις σημειώσεις και όχι επειδή γούσταρε στην πραγματικότητα.Σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ χάλια μια τέτοια φάση.Kατάλαβα κάτι λάθος;Τα λέμε αύριο.
Συμφωνώ με bagle & Nanina. Ελάτε τώρα που δεν ξέρετε άτομα (& των δύο φύλων) που κ**τρίβονται σε κόσμο για να τους κάνουν εξυπηρετήσεις και μετά μην τον/την είδατε. Ειδικά στο πανεπιστήμιο και για σημειώσεις το έβλεπες, & για να μαζέψουν ψήφους στις φοιτητικές εκλογές. Και ναι, το "σφουγγάρι" μπορεί να μη φαίνεται το πιο συμπαθητικό κορίτσι της υφηλίου, αλλά στον Έλικα αδίκως τα χώνετε και άντε.
Ναι bagle, η ζωή είναι σκληρή και μερικές φορές οι άνθρωποι δεν μας δίνουν αυτό που περιμένουμε και όλοι αισθανόμαστε άσχημα όταν συμβαίνει. Γενικά θεωρώ ότι οι προθέσεις των άλλων φαίνονται όταν σε προσεγγίζουν, οπότε η ευθύνη του θύματος είναι ίση αν όχι μεγαλύτερη από του θύτη, αλλά έστω ότι ο έλικας είναι ακόμη άπειρος στη ζωή και όντως δεν κατάλαβε τίποτα. Ας παραδεχτεί ότι απλά θέλανε διαφορετικά πράγματα με την κοπέλα (αυτή σημειώσεις, αυτός γκόμενα) και ας είναι πιο προσεκτικός στο μέλλον. Αν θέλει να δώσει σε μια συμφοιτήτρια σημειώσεις, ας το κάνει χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα ή οπως λέει ο I put some new άσχετα ανταλλάγματα. Το να εκδικείται για να νιώσει καλύτερα είναι ανώριμη και κομπλεξική συμπεριφορά και σίγουρα δε θα τον οδηγήσει πουθενά.
Οκ Ro_xy.Εγώ,αν ήθελα να γνωρίσω κάποιον σε προσωπικό επίπεδο,θα έκανα την κίνησή μου.Aν δε μου άρεσε αυτό που θα έβρισκα,θα αποχωρούσα.Αν ήθελα τις σημειώσεις,θα έλεγα : ''θα μου δώσεις τις σημειώσεις;''.Αισθάνομαι άσχημα όταν δε μου δίνουν αυτό που θέλω,αλλά αισθάνομαι ακόμα χειρότερα όταν ανακαλύπτω ότι με εκμεταλλεύτηκαν.Στο σχόλιό μου αναφέρθηκα στο δεύτερο.Μάλλον διαβάζουμε διαφορετικά το κείμενο του Helix για το συγκεκριμένο περιστατικό.Από'κει και μετά όμως,δεν υποστηρίζω στη ζωή μου την εκδικητικότητα,και ποτέ των ποτών (βότκα) ανταλλάγματα.Ro_xy θα γίνουμε φίλοι με το ζόρι.
Σιγά ρε παιδιά, που του τα χώνουμε κιόλας. Έχω γελάσει άπειρες φορές ,σε άλλα σχόλια, με το Χλαπάτσα που κρύβει μέσα του ο έλικας, και είναι προφανές ότι τα παραπάνω τα είπε με μια δόση χιούμορ. Όλοι μας όμως υπήρξαμε φοιτητές και μας προσέγγισαν άνθρωποι με απώτερους σκοπούς, μια φορά την πατάς, τις επόμενες φυλάγεσαι. (βέβαια, εγώ που είμαι κομπλεξική και μισάνθρωπος ποτέ δεν έπεσα σε τέτοιες παγίδες- πάντα σκέφτομαι το χερότερο για τους άλλους κι είμαι καλυμμένη :P)
#4 Ύπουλο και αόρατο σφουγγάρι γνώσεων, νομίζω ότι θα σου ταίριαζε και το παρατσούκλι "Τραβάτε με κι ας κλαίω". Νομίζω ότι όχι μόνο δεν θες να είσαι απ' αυτές που πρέπει να αποφεύγει κανείς, είσαι από κείνες που κάνουν ό,τι μπορούν για να τραβάνε τον κόσμο πάνω τους για να έχουν μετά να λένε και για να μπορούν να παραπονιούνται και να κλαψουρίζουν και να το παίζουν δεν-ξέρω-κι-εγώ-τι. Εγώ πάντως δεν είμαι σίγουρη αν θα σε πλησίαζα ακόμη κι αν μπορούσες να μου φανείς χρήσιμη.
Συγνώμη,αλλά διακρίνω αρκετή κακία στην απάντησή σου και δεν καταλαβαίνω γιατί.Δηλαδή δεν υπάρχουν άτομα που εκμεταλλεύονται όσους παρακολουθούν τα μαθήματα ενώ αυτοί δεν πατάνε ποτέ στις σχολές τους και όχι λόγω υποχρεώσεων,αλλά λόγω βαρεμάρας;Προσωπικά ήξερα πάρα πολλούς τέτοιους.
@ FrannyΔεν μιλάω για αυτούς που θα σου ζητήσουν μία βοήθεια ή κάποια διευκρίνηση.Αναφέρομαι σε αυτούς που για να τελειώσουν τη σχολη τους στηρίζονται αποκλειστικά στη βοήθεια των άλλων.Όπως είπα και πριν δεν αναφέρομαι σε αυτούς που δεν μπορούν λόγω υποχρεώσεων(πχ δουλειά),αλλά αυτούς που δεν γουστάρουν να πηγαίνουν στα μαθήματά τους γιατί βαριούνται.
Ποια κακία, καλέ; Εδώ το λέει ξεκάθαρα: βοηθούσε γιατί είχε απώτερους σκοπούς. Τι θέλει τώρα; Να της στήσουμε και άγαλμα;Γεια-σας-ειμαι-η-φοιτηταρα-που-δινει-σημειωσεις-σολοτογκοσμο-δοξαστε-με-κι-ελατε-απο-το-μαγαζι-να-κανετε-σεφτε.