Στο σημερινό ‘Α, μπα’: γιατί προσθέτω επιπλέον προβλήματα;

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: γιατί προσθέτω επιπλέον προβλήματα; Facebook Twitter
10


________________
1.

Αγαπητή α,μπα,
πιστεύεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι φτιαγμένοι για σχέση? Που τους αρέσει δηλαδή να είναι μόνοι και νιώθουν γαλήνια με αυτό? Ή πιστεύεις ότι πάντα κάτι προσπαθούν να κρύψουν φορώντας το πέπλο "δεν μου αρέσουν οι σχέσεις"? Σε ρωτάω γιατί νιώθω κάπως έτσι. Είμαι 23 χρονών και γενικά έχω αρκετούς φίλους και περνάω υπέροχα μαζί τους όπως υπέροχα περνάω και όταν κάθομαι μόνη μου σπίτι μου και ασχολούμαι με διάφορες δραστηριότητες. Όταν όμως έρχεται το ερωτικό κομμάτι παθαίνω πατατρακ, όταν δηλαδή πρόκειται να βγω κάποιο ραντεβού με κάποιον που ξέρω ότι του αρέσω και μου αρέσει και μένα παθαίνω κρίσεις άγχους σε βαθμό που θέλω να το ακυρώσω και να αράξω να δω ταινία σπίτι. Αντίθετα όταν δεν μου αρέσει είμαι πολύ cool. Ακόμα και τώρα που υπάρχει ένα παιδί που έχει τα πάντα και κυρίως με θέλει και μου αρέσει και μένα αρρωσταίνω κάθε φορά που είναι να βγούμε. What's wrong with me??

Αν σου άρεσε τόσο πολύ να είσαι μόνη σου και ήσουν γαλήνια με αυτό, δεν θα πάθαινες πατατράκ όταν σου αρέσει κάποιος. Θα ήσουν κουλ είτε σου άρεσε είτε όχι. Κι εδώ που τα λέμε, αν ήθελες πραγματικά τόσο πολύ να είσαι μόνη σου, δε θα σου άρεσε κανένας.


Το στρες που περιγράφεις, πριν το ραντεβού, ως ένα σημείο είναι κοινό σε όλους μας. Ως ένα σημείο όμως. Αν έχεις τόσο πολύ ώστε να ακυρώνεις τα ραντεβού (όχι να το σκέφτεσαι, αλλά να τα ακυρώνεις την πραγματικότητα), έχεις περισσότερο από το αναμενόμενο. Δεν ξέρω τι φοβάσαι, όπως φαίνεται κι εσύ δεν ξέρεις τι ακριβώς φοβάσαι, αλλά η εξήγηση δε νομίζω ότι είναι ότι θέλεις να είσαι μόνη σου.


Λείπουν διάφορες σημαντικές πληροφορίες από την ιστορία σου αλλά εγώ λέω, αν σου αρέσει κάποιος και δεν καταφέρνεις να τον πλησιάσεις λόγω του άγχους σου, το καλύτερο είναι να το ψάξεις για να βρεις τι είναι αυτό που φοβάσαι. Είτε μόνη σου, είτε με βοήθεια.

________________
2.


γεια σου αμπά, σου έχω ξαναγράψει. Τότε έψαχνα γιατι κάποιες γυναίκες μένουν μόνες τους. Τελικά αφού το βρήκα, βρήκα και ενα σύντροφο μου με κεράτωσε και με απάτησε όσο δε γινόταν και επίσης με φλόμωσε στο ψέμα. Εναν ιδιο είχα και πριν απο 7 χρόνια και αφού κατάλαβα οτι και εγώ δεν κανω κατι καλά, σκέφτομαι να αρχίσω με δεδομένο οτι και ο επόμενος κάπως ετσι θα είναι, όχι απο άποψη, αλλά γιατι και εγώ διαλέγω πάντα τέτοιους άντρες.
Πιστεύω οτι ολα είναι επιλογές μας, και οτι μέχρι κάποια ηλικία μπορoύμε ακόμα να διαλέγουμε τους συντρόφους μας. Εσύ τι λες; Σε ευχαριστώ, φιλάκια-έχω ξαναστέιλει


Λέω ότι η αναγνώριση ενός pattern στη συμπεριφορά μας είναι ένα μεγάλο βήμα, αλλά είναι το πρώτο, και χωρίς το επόμενο είναι κάπως άχρηστο. Δεν ξέρω αν είναι σωστό να υποθέτεις ότι έχεις βρει μια κανονικότητα στη συμπεριφορά σου μετά από μόλις δύο εμπειρίες – και η μια από εφτά χρόνια πριν – αλλά αν δεχτούμε ότι έτσι είναι, δεν αρκεί να μένεις εκεί. Το θέμα είναι το 'γιατί'. Γιατί διαλέγεις τέτοιους άντρες; Τι κοινό έχουν αυτοί οι 'τέτοιοι'; Η απάτη; Τα ψέματα; Καταλαβαίνεις ότι σου λένε ψέματα ή σου το αποκαλύπτουν αυτοί; Τι είναι αυτό που σε τραβάει;


Γιατί τόση ηττοπάθεια; Ίσως να ανακάλυψες ένα στοιχείο της συμπεριφοράς σου, (μην το δένεις και κόμπο, ίσως και όχι), τώρα μην πέφτεις ανάσκελα να σε πατήσει το τραίνο. Σε όλες τις ηλικίες έχουμε τη δυνατότητα της επιλογής.


________________
3.


Γιατι μου αρεσει να βλεπω ῾ἁισθησιακες ταινιες῾῾με λεσβιες , ξερεις απο αυτες τις ξανθιες με τα πλαστικα προσοντα , ενω ειμαι ενα απλο κοριτσι σε straight σχεση που με καλυπτει πληρως ; Δεν νομιζω οτι ειμαι λεσβια , ουτε bi . Τι μου συμβαινει;- δεν ξερω ποια ειμαι


Τίποτα απολύτως. Μας αρέσει αυτό που μας αρέσει και είμαστε αυτό που είμαστε. Δεν χρειάζεται ερμηνεία. Έτσι είναι η ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Χαλάρωσε και απόλαυσε το.


________________
4.


αγαπητη Α, μπα, είμαι 18 χρονών και πέρασα φέτος μια σχόλη 5 ώρες από την πόλη μου. Ο κολλητός μου ομως που είναι 15 πρέπει να τον πείραξε αυτό και γενικά το οτι μες την χρονιά δεν πολύ μιλούσαμε και δεν βγαιναμε. και τωρα δεν μου μιλαει καν. κανει σαν να ειμαστε αγνωστοι. και δεν μαλωσαμε. απλα πρεπει να φυγω. αυτος θεωρει οτι εγω στην φιλια αυτη δεν εδωσα τιποτα. δεν το επαιρνα τηλεφωνο ποτε. δεν του εστελνα ποτε . τιποτα. απλα τωρα που δεν μιλαμε καθολου νιωθω περιεργα. δεν θελω να μαθαινω απο τριτους. τον εχω σαν αδερφο τι να κανω;;;;


Δεν έπαιρνες ποτέ τηλέφωνο ή αυτός ισχυρίζεται ότι δεν έπαιρνες ποτέ τηλέφωνο; Όπως και να έχει, πιστεύεις ότι ισχύει; Να είσαι ειλικρινής. Μπορεί να παρασύρθηκες από τη νέα σου ζωή, δεν είναι παράξενο. Να πεις την αλήθεια όμως, μόνο έτσι θα έχεις πιθανότητες να τον μαλακώσεις. Πες αυτό που συνέβη, πες του ότι τον έχεις σαν αδελφό, προσέγγισε τον. Δεν χρειάζεται να μαθαίνεις από τρίτους, κάνε την προσπάθεια σου.


________________
5.


Πιστεύεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά δεν μπορούν να αγαπήσουν; Που είναι ανίκανοι να αγαπήσουν ακόμα και ένα άτομο στη ζωή τους; Όχι επειδή δε θέλουν, αλλά επειδή δεν μπορούν; Και αυτό συμβαίνει επειδή αγαπούν υπερβολικά και μόνο τον εαυτό τους ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι, πχ φόβος;


Υπάρχουν, αλλά είναι ελάχιστοι, τρομερά επικίνδυνοι για την κοινωνία, και μερικές φορές γίνονται δολοφόνοι κατ' εξακολούθηση. Μήπως καταφεύγεις σε μια σπάνια απόκλιση της ανθρώπινης συμπεριφοράς για να εξηγήσεις γιατί ο Τάκης ή η Μαρία δεν συγκινείται από τις προσπάθειές σου; Μπορεί να αγαπάει πολύ τον εαυτό του/της , αλλά σίγουρα δεν φοβάται. Μπορεί, αλλά δεν θέλει. Εδώ μέχρι και ο Ντέξτερ αγάπησε.

("Να αγαπήσουν" ρωτάς, ναι; Η απάντηση είναι μόνο για αυτό.)

________________
6.

Αγαπητή Α μπα, καλησπέρα!
Με το φίλο μου αποφασίσαμε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση μας. Προέκυψε μετά από κουβέντα που έγινε με δική μου παρότρυνση γιατί καταλάβαινα ότι δεν ήμασταν όπως πριν.
Μου είπε λοιπόν, ότι δεν τον ελκυω σεξουαλικά όσο πριν , όμως θέλει να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε. Αν βγει, έχει καλώς αλλιώς θα χωρίσουμε.
Συμφώνησα να προσπαθήσουμε.. Όμως θα ήθελα μια εντελώς αμερόληπτη και αντικειμενική άποψη. Για αυτό σε ρωτάω πιστεύεις ότι έχει έρθει το τέλος στη σχέση μας ή αν προσπαθήσουμε και οι δύο ίσως τα καταφέρουμε;
Σ'ευχαριστώ αν με διάβασες και απάντησες και στο δικό μου " πρόβλημα" .-Strawberry

Δεν πιστεύω ότι έχει έρθει οπωσδήποτε το τέλος στη σχέση σας, αλλά δε νομίζω ότι αυτό που λέει λύνεται με προσπάθεια. Νομίζω ότι ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξει είναι με την έλλειψη προσπάθειας. Δεν ξέρω πόσο καιρό γνωρίζεστε και τι σχέση έχετε για να κάνετε τον κόπο και τη δουλειά που απαιτείται, αυτό είναι σημαντικός παράγοντας. Ας πούμε ότι υπάρχει καλός λόγος για να κρατήσετε τη σχέση. Τότε το τελευταίο που θα βοηθήσει είναι η προσπάθεια σου να τον πείσεις ότι είσαι ελκυστική, αυτό δε γίνεται. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν νιώθει το ίδιο επειδή σε θεωρεί δεδομένη και άρχισε να βαριέται. Είναι κατανοητό μετά από χρόνια, αλλά μετά από μήνες σημαίνει κάτι άλλο. Εσύ πιστεύεις ότι έχει δίκιο που σε θεωρεί δεδομένη; Είσαι; Αν είσαι, πολύ κακώς. Δεν χρειάζεται προσπάθεια προσέγγισης, μεγαλύτερη ανεξαρτησία χρειάζεται.

________________
7.


δαιτηρω μια σχεση απο την πολη μου με εδω και τρια χρονια με εναν 23 (που μονο 23 χρονος δεν ειναι στο μυαλο και τις ασχολιες,δεν εχει παει ακομα στρατο γιατι ακομα το σκεφτεσαι,εχει παρατησει τη σχολη του και δεν ψαχνει για δουλεια,ΤΟΝΙΖΩ το δεν ψαχνει οχι απλα δεν βρισκει..) ετσι λοιπον καθε σαββατοκυριακο γυρναω στην πολη μου για να τον βλεπω καθως κ ο ιδιος δεν εχει τη δυνατοτητα να ερχεται συχνα εκει που σπουδαζω με τα χρηματα των γονιων του.. εχω δυο μικρα αδερφια (12 και 8 ετων) μητερα και θεια με καταθλιψη και πατερα που δεν συμμετεχει σε τιποτα λογω της δουλειας! υστερια μεσα στο σπιτι και τρομερη πιεση απο τη θεια για περισσοτερη αγαπη(εμενα προσπαθει να με προσεγγισει με χρηματα και ρουχα παρολο π στενευεται οικονομικα).. η ιδια εκμεταλλευεται την κατασταση της για να εκμεταλλευεται κι εμας.. απο μικρη ενιωθα η ψυχολογος της οικογενειας να ακουω γιατι δεν ειναι καλα η μαμα , η θεια μου και τα λοιπα και πιστευω πως ολα αυτα μ δημιουργησαν ψυχολογικα αλλα με βοηθησαν και να ωριμασω! επισης απογοητευομαι συνεχεια απο τους φιλους μου..το αγορι μ εκνευριζεται που ειμαι συνεχεια με τα μουτρα κατω ,στα χαμενα και γιαυτο στρεφεται κ αλλου η προσοχη του!! ο ιδιος αν κρινω απο τις αντιδρασεις του ειναι αναισθητος για το οτιδηποτε γιαυτο και ειναι αδιαφορος γιαυτα που συμβαινουν σε μενα και βαριεται ν με ακουει γιατι λεει δεν θα αλλαξει κατι ακομα κ αν τα συζηταμε συνεχεια.. συγγνωμη για την "εκθεση" μου , θα το καταλαβω ακομα κ αν βαρεθεις ν τη διαβασεις.. η ερωτηση μου ειναι η εξης,ή μαλλον οι ερωτησεις μου: ειμαι εγω υπερβολικη που του ζηταω να με καταλαβει; ειμαι πιο ωριμη για την ηλικια μ γιαυτο τα δινω ολα τοσο σημασια ή ισα ισα ειμαι πιο ανωριμη γιαυτο και τα υπεραναλυω ολα στη ζωη μου (οπως αυτο το κειμενακι) αντι να ειμαι χαλαρη; σε τι φταιω, τι να κανω; εκτος απο το να παω στον ψυχολογο..- Aγαπητη Α, μπα.. ειμαι 19 ετων ..φοιτητρια!

Ελπίζω να πας σε ψυχολόγο γιατί νομίζω ότι είτε υπερβάλλεις είτε όχι (για την οικογενειακή κατάσταση), σημασία έχει ότι εσύ βλέπεις ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις σου με τους συγγενείς σου, και αυτό έχει σημασία, αυτό πρέπει να συζητήσεις. Ο ψυχολόγος είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο και με τη βοήθεια του θα καταλάβεις αν τα υπεραναλύεις ή όχι. Μη βιάζεσαι να κρίνεις αν είσαι πιο ώριμη για την ηλικία σου, αυτή την ερμηνεία άσε την για τελευταία.


Θα ήταν ευτυχία αν και ο φίλος σου ήταν κατάλληλος για συζήτηση, αλλά είναι προφανές ότι δεν είναι. Το ξέρεις καλύτερα από όλους, ξεκινάς την ερώτηση στολίζοντας τον, και μετά απορείς που δεν θέλει να σε στηρίξει ψυχολογικά; Για ποιο λόγο κάνεις δέκα ώρες ταξίδι κάθε σαββατοκύριακο; Για να συναντήσεις κάποιον που λες ότι είναι αναίσθητος και αδιάφορος για τα πάντα; Τα προβλήματα με τους δικούς σου δε λύνονται εύκολα, αυτό όμως το πρόβλημα το έχεις προσθέσει μόνη σου στον εαυτό σου.


10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
ναι, υπάρχουν ανθρωποι ανικανοι να αγαπήσουν και δεν είναι ανάγκη να ειναι κατα συρροή δολοφόνοι, υπάρχουν και αλλες πιο ελαφριες ψυχοπάθειες, παντως σιγουρα προκειται για αποκλινουσες περιπτωσεις.
#1Πω πω θα μπορούσα να την είχα στείλει κι εγώ αυτή την ερώτηση. Η αλήθεια είναι πως όταν τη διάβαζα σκεφτόμουν ότι έχω στείλει ερώτηση και δε το θυμάμαι.... Μικρολεπτομέρειες με έκαναν να πεισθώ.Είναι πολύ ωραίο να νιώθεις γαλήνια ή/και τρυφερά όταν είσαι μόνη σου και να αναζητάς χρόνο για να τον περνάς μόνη με τον εαυτό σου. Αλλά αυτό δεν αναιρεί ούτε αντικαθιστά τη σχέση σου με έναν άλλο άνθρωπο και πολλώ περισσότερο τις ερωτικές σχέσεις. Υπάρχει εξήγηση και αυτή είναι πολύ πολύ πολύ προσωπική! Μόνο εσύ μπορείς να την βρεις! Εκ πείρας θα σου πω πως όταν απαντήσεις τα γιατί θα πάψει το υπερβολικό πατατράκ και οι κρίσεις πανικού. Αλλά θέλει προσπάθεια για να φτάσεις μέχρι. Ακολούθησε τη συμβουλή της Α, μπα και ψάξε να βρεις τι είναι αυτό που φοβάσαι, είτε μόνη σου είτε με βοήθεια. Μετά αν επιλέξεις να είσαι μόνη σου, είναι δικό σου θέμα. Αλλά θα το επιλέξεις, δε θα συμβιβάζεσαι επειδή δε μπορείς να κάνεις αλλιώς!
#1 Κουκλίτσα, δε μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ σε καταλαβαίνω. Θα μπορούσα να είχα στείλει και εγώ αυτή την ερώτηση. Είμαι μεγαλύτερη από σένα και έχω περισσότερη εμπειρία σε ψυχολόγους (τρεις έχω αλλάξει τρομάρα μου). Η πρώτη ψυχολόγος μου είχε πει οτι αν έβρισκα τον κατάλληλο άνθρωπο, θα σταματούσαν οι κρίσεις πανικού και όλο αυτό που με κρατούσε πίσω και δεν μπορούσα να νιώσω άνετα με αυτόν που θέλω. Σχέση έκανα και τον ήθελα πολύ, αλλά η μαλακία που με έδερνε ήταν εκεί,χώρια που έπρεπε να κάνω τα πάντα για να μην καταλάβει τίποτα (μέγα λάθος). Όπως καταλαβαίνεις, το άγχος μου μεγάλωσε γιατί πίστευα οτι δεν θα το ξεπερνούσα ποτέ. Μέχρι που βρήκα την τρίτη ψυχολόγο και τώρα κάνω γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία και με έχει βοηθήσει απίστευτα. Δεν έχω κάνει ακόμα σχέση, αλλά ξέρεις κάτι; Δεν φοβάμαι πια, ούτε με πιάνει πανικός όταν φλερτάρω.
Αγαπητή φίλη της ερώτησης Νο 6, δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά ως παθούσα θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι όταν η σχέση φτάνει σε αυτό το σημείο όση προσπάθεια και να κάνεις μην περιμένεις πολλά..δυστυχώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.
#7 Έχω μία φίλη η οποία παρουσιάζει το ίδιο μοτίβο στη ζωή της. Προφανώς κάθε ιστορία είναι διαφορετική, αλλά όπως και να χει, αυτά που λες χτυπάνε καμπανάκια. Επειδή είμαι μεγαλύτερη και ξέρω αυτήν την κοπέλα μια ζωή σχεδόν, μπορώ να σου πω ότι όχι μόνο τα πράγματα δε βελτιώνονται, αλλά εξακολουθεί να έχει τεράστια δυσκολία στο να φτιάξει και να διατηρήσει ισότιμες σχέσεις με τους ανθρώπους. Πιστεύω κι εγώ ότι πρέπει να πας σε ψυχολόγο άμεσα, για να αντιμέτωπίσεις τα θέματά σου όσο το δυνατόν νωρίτερα. Μπορείς να περάσεις όλη σου τη ζωή να κατηγορείς τους ανθρώπους που σε απογοήτευσαν και την άτιμη κοινωνία, αποφεύγοντας να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Αν σε κάποιο σημείο διαπιστώσεις όμως ότι δεν είχες στη ζωή σου ούτε μία υγιή σχέση, είτε φιλική, είτε επαγγελματική, είτε συγγενική, και εξαρτάσαι απόλυτα συναισθηματικά από έναν ανώριμο και ολίγον τι άχρηστο γκόμενο, τότε δε θα έχεις επιλογή και θα πρέπει να παραδεχτείς ότι το πρόβλημα δεν είναι οι άλλοι, γιατί πολύ απλά κανείς δεν μπορεί να σου λύσει αυτό που έχεις μέσα σου.
#5 Αν κάποιος ήταν *πραγματικά* ανίκανος να αγαπήσει, ξέρεις τί θα πάθαινε; Θα πέθαινε το άλλο δευτερόλεπτο. Γιατί; Γιατί δεν θα τον συνέδεε τίποτα με τον κόσμο, και όταν λέμε τίποτα, εννοούμε τίποτα. Ούτε η ανάγκη του να φάει, πόσο μάλλον να μιλήσει και να σχετισθεί. Οπότε όχι, δε συμβαίνει. Όμως, αυτό που υπάρχει είναι διαβαθμίσεις στην αγάπη και στην ποιότητα της αγάπης που νιώθουμε, ανάλογα με το παρελθόν, τις εμπειρίες, την ιδιοσυγκρασία και τις επιθυμίες μας. Μπορεί να έχουμε πληγωθεί και να είμαστε "ψυχροί", δηλαδή η αγάπη να κατευθύνεται στο να προστατέψουμε τον εαυτό μας από το ενδεχόμενο κακό που μπορεί να μας κάνει ο άλλος. Μπορεί πάλι να έχουμε σφάλλει ανεπανόρθωτα στο παρελθόν (ή έτσι να πιστεύουμε), και να είμαστε "θυσιαστικοί" (βλέπε τα σοφά πανάρχαια αρχέτυπα: Ελληνίδα Μάνα, Παρατημένη Γκόμενα), δηλαδή η αγάπη να κατευθύνεται ολοκληρωτικά στον άλλον αδιαφορώντας για έναν (συνήθως "ανάξιο") εαυτό, ο οποίος παίρνει αξία μέσα από αυτό που προσφέρει, είτε σε κάποιο σύζυγο, είτε στα παιδιά, κλπ. Η "αγνή" αγάπη είναι σχεδόν τόσο δυσεύρετη όσο η έλλειψη αγάπης, και έχει να κάνει με τη σύνδεση που νιώθουμε με τον κόσμο, χωρίς ανάγκη ανταπόδοσης (είναι η ίδια η ανταπόδοση του εαυτού της). Τότε, η "ψυχρότητα" γίνεται απόσπαση και ελευθερία, και η "θυσιαστικότητα" έλεος. Συνήθως έχουμε κομμάτια αγνής αγάπης, ανακατεμένα με κομμάτια πληγωμένης αγάπης. Ο στόχος έγκειται να είμαστε με κάποιον σε παρόμοιο επίπεδο με εμάς, ώστε να μπορεί να γίνει ανταλλαγή συναισθημάτων και αγάπης, και τυχόν πληγές να μπορούν να αποτελέσουν αρχή δημιουργικής εξέλιξης, και όχι καταστροφής.
antisocial personality behaviour ( sociopaths), δεν αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα όπως ένα κανονικό ανθρώπινο μυαλό, δεν αγαπούν με τον τρόπο που ορίζουν την αγάπη η κανονικοί άνθρωποι, είναι όντως επικίνδυνοι ( οι περισσότεροι) και δεν πεθαίνουν επειδή δεν αγαπούν.
Ναι, αλλά, όπως έγραψε και η Α,μπα, είναι πραγματικά σπάνιοι, και, δυστυχώς για τους ίδιους και για τους υπόλοιπους, η αλήθεια είναι ότι "αγαπούν", απλώς όλο το υπόλοιπο σύστημα (μυαλό, συναίσθημα) είναι τόσο μα τόσο διεστραμμένο, ώστε η λίγη αγάπη που νιώθουν είτε χάνεται ως σταγόνα στον ωκεανό, είτε διοχετεύεται με τραγικές συνέπειες (βλέπε τη "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη). Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την αγάπη ως κάτι πολύ συγκεκριμένο, στην πιο συνηθισμένη περίπτωση ως καλή θέληση και ευχάριστο συναίσθημα για τους οικείους μας, στην πιό "διευρυμένη" περίπτωση ως δύναμη του σύμπαντος, όμως είναι πολύ περισσότερα από *μόνο* αυτά. Είναι η δύναμη πίσω από το γεγονός ότι απλώς δε θέλουμε να υποφέρουμε, και ότι θέλουμε να ζήσουμε, και "απλώνει" μέχρι την ευτυχία και την ευδαιμονία. Αν δεν είχες ούτε μία σταγόνα από αυτή, τα ίδια σου τα κύτταρα δε θα είχανε λόγο να συνεχίσουν να αναπαράγονται. Γι αυτό και πολύ φιλόσοφοι/μύστες/άνθρωποι του πνεύματος της δίνουν τέτοια σημασία, και λένε πράγματα όπως "η αγάπη είναι το παν" "όλα είναι αγάπη", και τέτοια.
Πολλή ανάλυση έχετε κάνει και οι δύο στο θέμα. Εγώ πιστεύω πως υπάρχουν άνθρωποι που δε μπορούν να αγαπήσουν και θα συμφωνήσω με την Α, μπα ότι είναι λίγοι και επικίνδυνοι. Δε μπορούν να αγαπήσουν επειδή δε ξέρουν πώς να αγαπήσουν γιατί δε το έμαθαν ποτέ. Δεν αγαπήθηκαν στην ηλικία που έπρεπε και από τους ανθρώπους που έπρεπε, δηλαδή στην παιδική τους ηλικία από τους γονείς τους. Όλα τα παιδάκια γεννιούνται προγραμματισμένα να αγαπούν τους γονείς τους, αλλά αν δεν έρθει η ανταπόκριση τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Μιλώ για πολύ "προβληματικές" περιπτώσεις όπου δεν έρχεται καθόλου η ανταπόκριση από τους γονείς, όχι για περιπτώσεις που η ανταπόκριση έρχεται έστω και, ας πούμε, με μη προφανή τρόπο. Δε ξέρω τώρα αν υπάρχει επιστημονικός όρος γι' αυτό αλλά η ουσία νομίζω εκεί κρύβεται.
σμαίλντε, αν δεν αναλύσεις αυτό το θέμα τότε ποιο θα αναλύσεις. Κανένας δεν είναι προγραμματισμένος να αγαπάει κανέναν, ούτε τα παιδάκια. Αυτό που κάνουν είναι imprinting με τους γονείς τους, επειδή είναι οι πρώτοι άνθρωποι που βλέπουν και για κάποια χρόνια μέχρι να μεγαλώσουν και να γνωρίσουν άλλους. Χρειάζονται προστασία γιατί αν μείνουν μόνα τους θα πεθάνουν και την πέρνουν απ'τους γονείς και γι 'αυτό τους "αγαπάνε", αλλά η αγάπη των μικρών παιδιών για τους γονείς δεν θα έπρεπε καν να χρησιμοποιείται ως παράδειγμα γιατί δεν είναι ανιδιοτελής. Τώρα για την ερώτηση, θεωρώ πολύ δραματική την θεωρία της ερωτευμένης τσούχτρας αλλά δεκτή αν είναι η δική της προσωπική κοσμοθεωρία. Και επειδή πιστεύω πως η ερώτηση δεν αναφέρεται σε σοσιοπαθείς και δολοφόνους, ούτε σε παιδιά που δεν έχουν πάρει αγάπη απ'τους γονείς τους, αλλά απλά σε κάποιον που του αρέσει/είναι ερωτευμένος/αγαπάει/δεν ξέρω τι άλλο, κάποιον ο οποίος δεν ανταποδίδει τα συναισθήματα, ίσως να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στα 7-7.5 δις που να μην μπορύν να βιώσουν αγάπη, αλλά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που δεν μπορούν να αγαπίσουν κάποιον μόνο και μόνο επειδή τους αγαπάει αυτός.