Στο σημερινό ‘Α, μπα’: γιατί δεν μπορώ να πω αυτό που θέλω;

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: γιατί δεν μπορώ να πω αυτό που θέλω; Facebook Twitter
25


________________
1.

Με τον άντρα μου διαφωνούμε σε ένα θέμα και θέλω τη γνώμη σου. Ο γλυκούλης μου θέλει να αγοράσουμε εξοχικό για να πηγαίνουμε κάθε καλοκαίρι, εγώ όμως φοβάμαι ότι αν συμβεί αυτό δεν θα ταξιδεύουμε και θα καθησυχαστούμε με το εξοχικό. Θέλω πάρα πολύ να ταξιδεύουμε κάθε καλοκαίρι (όπως και κάνουμε τα τελευταία 8 χρόνια), όμως αυτός λέει ότι κουράστηκε και θέλει να έχουμε ένα δικό μας μέρος. Δεν μου αποκλείει ότι δεν θα ταξιδεύουμε κιόλας, απλά δήλωσε ότι θα είναι λιγότερο πολυέξοδα τα ταξίδια μας και σπανιότερα. Για να σου δώσω να καταλάβεις, το εξοχικό θέλει να το πάρουμε στη Χαλκιδική ή σε κάποιο νησί των Σποράδων. Εγώ όμως δεν θέλω καθόλου! Μάλιστα, όσο έγραφα αυτό το μήνυμα, τόσο συνειδητοποίησα πόσο δεν το θέλω το εξοχικό. Τι να κάνω;;;; Σώσε με!- περ

 

Να σε σώσω;!


Υπάρχουν επιχειρήματα και για τις δυο πλευρές, αλλά οι δυο πλευρές είναι ο άντρας σου κι εσύ, η γνώμη μου τι σημασία έχει; Θέλεις να σου δώσω επιχειρήματα; Αν δεν έχεις δικά σου, τότε αντιδράς συναισθηματικά. Όχι ότι δεν έχει και αυτό αξία, αλλά και η συναισθηματική αντίδραση έχει τους λόγους της. Βρες το γιατί δεν θέλεις, και συζητήστε το. Μεταξύ σας.

________________
2.


Αγαπητή Α, μπα,

Φέρθηκα άδικα σε κάποιον πρώην φίλο μου. Τα πράγματα τελείωσαν μεταξύ μας πριν 9 με 10 μήνες και έκτοτε δεν έχουμε κάποια επικοινωνία. Μου πήρε καιρό να καταλάβω το λάθος μου (μέχρι τότε είχα την εντύπωση ότι εγώ ήμουν η αδικημένη). Καταλαβαίνω ότι δεν βοηθάω στην κατανόηση της κατάστασης, αλλά ας λάβουμε ως δεδομένο ότι έχω κάνει λάθος. Έχει περάσει τόσος καιρός και θέλω να ζητήσω συγνώμη. Εδώ και τρεις μήνες δεν το κάνω επειδή α) έχει περάσει τόσος καιρός και θα ήταν περίεργη μια τόσο καθυστερημένη συγνώμη, β) μου είναι δύσκολο.

Το θέμα είναι τώρα, ακόμα και αν μαζέψω κουράγιο και καταπιώ την περηφάνειά μου, θα το έκανα επειδή θέλω να είμαι εντάξει με τον εαυτό μου (συνειδησιακά) ή επειδή θέλω να ξέρει ότι αναγνωρίζω τα λάθη μου; Από τη μια είναι ωραία να παραδέχεται κάποιος που σε αδίκησε το λάθος του, αλλά από την άλλη μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, να σου θυμίσει άσχημα πράγματα που είχες ξεχάσει. Φοβάμαι ότι ίσως ξύσω ή ξανανοίξω κάποια πληγή. Αλλά τι νόημα έχει αν περάσει κι άλλος καιρός ώστε να είμαι σίγουρη; Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω. Αισθάνομαι ότι θα είναι λάθος αν ζητήσω συγνώμη αλλά επίσης λάθος αν δεν ζητήσω.

Φεύγει Αγγλία το Σεπτέμβρη και δεν θα μπορέσουμε να ειδωθούμε για πάνω από ένα χρόνο. Με έχει διαγράψει από το facebook (από το τέλος της ιστορίας) και δεν ξέρω καθόλου αν έχει ξεχάσει ή όχι. Ότι και να κάνω για εγωϊστικό σκοπό το κάνω, οπότε προσπαθώ να το δω από τη δική του πλευρά, κάτι που είναι αδύνατον. Ποιά είναι η γνώμη σου; Θα εκτιμούσα πολύ τη δική σου άποψη πάνω στο θέμα.- some person

 

Η άποψη μου είναι ότι είναι έτσι κι αλλιώς εντελώς αδύνατον να βγάλουμε τον εαυτό μας έξω από ό,τι κάνουμε. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πράξη που γίνεται 100% ανιδιοτελώς, γιατί ακόμη και ο στόχος είναι η ευχαρίστηση του άλλου και τίποτα άλλο, μέσα από αυτό θα πάρουμε κι εμείς ευχαρίστηση με τη μορφή του αυτοσεβασμού και της αυτοπραγμάτωσης (ακόμη και αν ξεβολευτούμε ή ακόμη και αν θυσιαστούμε) και τελικά, γι' αυτό το κάνουμε. Μέσα από τις δικές μας αισθήσεις βιώνουμε τον κόσμο, είμαστε οι αισθήσεις μας, δεν έχει πάντα νόημα η συζήτηση «το κάνω αυτό για μένα ή για τον άλλον;» Ό,τι και να κάνεις για τον άλλον, το κάνεις και για σένα.


Οπότε, πες το, κι ας έχει περάσει καιρός, και ας φανεί εγωιστικό, και ας ξύσεις πληγές. Είναι τόσο σπάνιο να ακούς το «είχες δίκιο και είχα άδικο», σε κάνει να νιώθεις λιγότερο τρελός και μόνος.


________________
3.


Παρακολουθώ από το internet τα πρόσφατα γεγονότα με τη δολοφονία ενός νεαρού στο Ferguson Missouri των ΗΠΑ. Φυσικά η αστυνομική βία και ασυδοσία είναι κάτι που συμβαίνει και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα και παντού. Γιατί καταχρώνται της εξουσίας οι αστυνομικοί; Είναι εκεί για να προστατεύουν όλους (υποτίθεται, έστω) αλλά πώς φτάνουν τόσο συχνά και τόσο εύκολα στο άλλο άκρο; Φαντάζομαι για να γίνεις αστυνομικός πρέπει να έχεις μια...τρέλα (πώς αλλιώς να το πω;), σωστά;


Γιατί το κάνει αυτό οποιοσδήποτε έχει εξουσία, αυτή δεν είναι η ερώτηση; Στην περίπτωση των αστυνομικών το αποτέλεσμα είναι βίαιο, άμεσο και διακρίνεται πανεύκολα. Γιατί το κάνει ένας δάσκαλος, ένας πολιτικός, ένας πατέρας, ένας εργοδότης; Για τον ίδιο λόγο το κάνει και ένας αστυνομικός. Γιατί η εξουσία μεθάει, γιατί δίνει μια αίσθηση παντοδυναμίας, γιατί τρέφει τα πιο ποταπά μας ένστικτα, και ασκείται πιο παράτολμα όταν κάποιος ξέρει ότι δεν υπάρχουν συνέπειες, κοινωνικός έλεγχος και τιμωρία. Δεν αρκεί να βασιζόμαστε στην προσωπική ηθική του καθένα για να μην κάνει κατάχρηση της εξουσίας του και μετά να ρωτάμε «μα γιατί το έκανε». Επειδή μπορούσε και ήξερε ότι δεν θα είχε συνέπειες. Η διαφθορά είναι που συντηρεί την ασυδοσία.

________________
4.


Γειά σου αγαπημένη μου Α, μπα,

Δεν είναι η πρώτη φορά που στέλνω ερώτηση, γι' αυτό ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων. Δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό που έχω να ρωτήσω, είναι πιο πολύ κάτι που αναρωτιέμαι.

Ασχολούμαι κατά καιρούς με τη συγγραφή, κάτι που από μικρή ήθελα να κάνω επαγγελματικά. Τώρα επίσης αυτό νομίζω θέλω, αλλά το πρόβλημα είναι ότι μάλλον δεν μπορώ. Γράφω αποκλειστικά όταν έχω έμπνευση, που είναι σπάνια. Αν επιχειρήσω χωρίς να με τραβάει, δεν διαβάζεται ό,τι έγραψα. Πάντα βαριέμαι και βρίσκω κάτι άλλο να κάνω. Ο μόνος καιρός που θέλω να γράφω συνέχεια και είμαι κάπως παραγωγική είναι όταν έχω κάτι σημαντικό να κάνω (πχ εξετάσεις). Αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί δεν καταφέρνω να διαβάσω ποτέ στην εξεταστική. Στη διάρκειά της δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο να κάνω, θέλω σοβαρά να γράψω κάτι. Σκέφτομαι ότι έτσι θέλω να βγάζω το ψωμί μου.

Μετά τελειώνουν οι εξετάσεις ή η υποχρέωση που με κρατούσε από το να γράφω και βαριέμαι, δεν κάνω τίποτα. Με ανησυχεί και το γεγονός ότι παραμελώ έτσι το διάβασμα και το γεγονός ότι ενώ τη μια στιγμή θέλω κάτι πάρα πολύ, την επόμενη δεν πολυσκοτίζομαι. Πλάθω ιστορίες, νιώθω ότι με τραβάει γενικά η τέχνη αυτή, αλλά στην τελική έργο δεν παράγω.

Ακούγομαι σαν άτομο που δεν θέλει ιδιαίτερα να κυνηγήσει τη συγγραφή επαγγελματικά και ίσως είναι αλήθεια, αλλά γιατί έχω τόση έμπνευση και όρεξη όταν έχω κάτι άλλο να κάνω; Δεν μπορώ να διαβάσω έτσι!

Θα χαιρόμουν πολύ αν έχεις κάποιο σχόλιο για την κατάστασή μου να το ακούσω!- some person

Σε κρατάει ο φόβος ότι αυτό που θα κάνεις, όταν έχεις την ευκαιρία, δεν θα είναι αρκετά καλό με αυτό που φαντάστηκες ότι θα κάνεις. Και έχεις δίκιο: αυτό που θα γράψεις, σε σχέση με αυτό που φαντάστηκες ότι θα γράψεις, θα είναι χίλιες φορές χειρότερο. Δέξου το. Αναγνώρισε ότι η φαντασίωση δεν είναι η πραγματικότητα. Αν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να το δεχτείς, χρησιμοποιείς την ιδέα «γράψιμο» ως δεκανίκι.

________________
5.

Είσαι υπέρ της ψυχανάλυσης ή της ψυχοθεραπείας; έχεις κάνει κάτι από τα 2; και αν ναι, σε βοήθησε; και σε ποιο σημείο τελειώνει; όταν έχεις συνειδητοποιήσει την πηγή των προβλημάτων και απλά.. τι; το γνώθι σ' εαυτόν λύνει τα προβλήματα; και πως λύνεται ένα πρόβλημα όταν με την επανάληψή του από βρεφική ηλικία έχει γίνει πλέον βίωμα;

ναι, σίγουρα θα το συζητήσω με τον ψυχοθεραπευτή και ψυχαναλυτή μου αλλά θέλω και την άποψη κάποιου, που υποψιάζομαι ότι γνωρίζει τη διαδικασία.. ευχαριστώ εκ των προτέρων - μια ελένη-μια ελένη


Εεε, νομίζω ότι μετά από τόσο καιρό είναι ξεκάθαρο ότι είμαι υπέρ της ψυχανάλυσης ή της ψυχοθεραπείας. Δεν πιστεύω ότι το χρειάζονται όλοι, ούτε ότι το έχουν ανάγκη όλοι, ούτε ότι είναι για όλους. Πιστεύω ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να βελτιώσει πάρα πολύ τη ζωή κάποιου, ίσως και να τον σώσει. Δεν έχω κάνει τίποτα από τα δύο όμως. Όχι επειδή δεν πιστεύω σ' αυτά – ξαναλέω, πιστεύω – αλλά γιατί είμαι τεμπέλα και δεν θέλω να κάνω την σκληρή δουλειά που απαιτείται.


Τα περισσότερα προβλήματα δεν «λύνονται». Αυτό που μαθαίνεις μεγαλώνοντας, είτε κάνεις ψυχοθεραπεία είτε όχι, είναι πώς να τα αντέχεις, να τα χειρίζεσαι με έναν τρόπο ώστε να μην σου δημιουργούν σοβαρά προβλήματα με τους άλλους. Αν το καταφέρεις, είναι σα να τα έχεις λύσει. Ο στόχος δεν είναι η μόνιμη κατάσταση ευτυχίας και ανεμελιάς, είναι η αντιμετώπιση της ζωής, μέρα με τη μέρα, και η αντοχή στα χτυπήματα, η δημιουργία σταθερών σχέσεων με άλλους και η αγάπη. Για τις στιγμές ευτυχίας δεν χρειάζεσαι προετοιμασία, αν κάνεις όλα τα παραπάνω, θα τις αναγνωρίσεις εύκολα.


________________
6.


Αγαπητη α μπα μου,
φοβερη η στηλη σου! εχει εδω και κατι εβδομαδες που τη διαβάζω ανελλιπώς!
Το θεμα εχει ως εξης: 5 χρονια σχεσης, και οι δυο 22 χρονων πλεον, τον αγαπω και με αγαπα.. φτανει μονο η αγαπη σε αυτη την ηλικια? γιατι ο ερωτας εχει φυγει σιγουρα, απο τη μερια μου τουλαχιστον.. και αν δεν ζησουμε και αλλες εμπειριες με αλλους συντροφους τωρα ποτε θα τις ζησουμε?? και το γεγονος οτι ερωτευεσαι καποιον αλλον τη στιγμη που εισαι σε σχεση τι σημαινει? μηπως ειναι καλυτερα να βαζεις τελος σε μια σχεση οταν ο ερωτας φευγει? ειμαι μπερδεμενη.. χωριζεις ή οχι?? δεν θελω να τον πληγωσω..- φασκελοκουκουλωστα


Έχεις χωρίσει ήδη, αλλά δεν του το έχεις πει ακόμα. Θα πληγωθεί, αυτό δεν μπορείς να το γλιτώσεις. Ό,τι κάνεις έχει συνέπειες.

________________
7.


Έχω μείνει χωρίς δουλειά, ο σύντροφός μου με στηρίζει ηθικά. Ξέρω ότι προέχει να σταθώ στα πόδια μου και όχι να κάνω σπασμωδικές κινήσεις. Έτσι όμως πνίγω μέσα μου την επιθυμία να προχωρήσω μαζί του και να κάνουμε ένα παιδί. Εκείνος, μάλλον δεν το επιθυμεί (είναι ήδη πατέρας ενός παιδιού από τον πρώτο του γάμο). Τον βαραίνω -έτσι;;- E.Λ.

Στην περίπτωση που η σχέση σας είναι τόσο φρέσκια που δικαιολογείται να μην ξέρεις αν θέλει ο άλλος να κάνει παιδί ή όχι, δεν θα έπρεπε να θέλεις εσύ, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζεστε αρκετά για κάτι τέτοιο, ότι η σχέση δεν είναι τόσο δεμένη και σχηματισμένη για μια τόσο μόνιμη και συνταρακτική εξέλιξη.


Αν η σχέση είναι προχωρημένη, όταν λέτε «είμαι με κάποιον και ΜΑΛΛΟΝ δεν θέλει παιδί ενώ εγώ θέλω», πώς είναι δυνατόν να μην αυτοχαστουκίζεστε; ΜΑΛΛΟΝ; Πώς είναι δυνατόν να μην ξέρετε κάτι τόσο θεμελιώδες, τόσο βασικό, για μια σχέση που είναι σταθερή και θεωρείται και από τους δύο αορίστου χρόνου; Πώς επενδύετε στο μέλλον χωρίς να έχετε ξεκαθαρίσει τα απολύτως βασικά – πού θα μείνετε, αν θα κάνετε παιδιά και πόσα και πότε; Δύο πράγματα είναι όλα κι όλα!

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

13 σχόλια
#1Το εξοχικό δεν είναι τραπεζάκι σαλονιού, "Το πήραμε και από δω και πέρα το χαιρόμαστε"...Με ευλόγησε η οικογένειά μου με 3 εξοχικά, ένα εντός ν. Αττικής, ένα στο νησί του μπαμπά και ένα στο νησί της μαμάς, και μόνο το να τα κρατάμε ζωντανά είναι ένας ακατάπαυστος ψυχαναγκασμός!Πρωτ απ όλα εσείς θα αγοράσετε σπίτι, άρα ξεκινάμε ότι θέλετε μίνιμουμ ένα 50αράκι χιλιάδες για την αγορά. Το σπίτι θα το γεμίσετε οικοσκευές, έτσι; Ψυγείο-πλυντήριο-κουζίνα-σαλόνι-τραπεζαρία-υπνοδωμάτια-κουβέρτες-παπλώματα-πιάτα-ποτήρια-τηλεόραση (ούφ! όχι άλλο κάρβουνοο!!!) και μάντεψε; η καφετιέρα που έχεις στη ζεστή σου κουζίνα; ναι, δεν θα την έχεις στο εξοχικό, ετοιμάσου για νεσκαφέ χτυπημένο στο χέρι..Το σπίτι δεν μπορεί να μείνει 11,5 μήνες κλειστό και ανήλιαγο, σε ένα νησί με κρύο και υγρασία, έτσι; Γιατί θα το φάει η υγρασία που θα τρέχει απ τους τοίχους, η μούχλα και τα τρωκτικά (σσκένομαι!). Το σπίτι πρέπει να αερίζεται και να λιάζεται σε κάθε ευκαιρία... Άρα προετοιμαστείτε για Χριστούγεννα στο εξοχικό, Πάσχα στο εξοχικό, Καλοκαίρι στο εξοχικό, τριήμερο στο εξοχικό, τετραήμερο στο εξοχικό, "Αγάπη μου, μας 'δώσαν την δευτέρα αργία στην δουλειά, θα πάω μέχρι το εξοχικό να δω τι γίνεται". όλες οι ευκαιρίες να μείνεις σπίτι να κάνεις τις δουλειές σου χαλαρά και να ξεκουραστείς; Όχι! Ετοίμασε βαλίτσες! πάμε εξοχικό!!!Το σπίτι θα το έχετε στα χώματα και τις πέτρες; όχι -δεν έχει και έννοια έτσι- θα το έχετε με κήπο! Φέρε μπετατζήδες για να χτίσουν παρτέρια, και προετοιμάσου για το ότι θα κάνετε τους κηπουρούς (χώματα και λάσπες μες στο σπίτι! Γέα!!!), και ποιος θα ποτίζει; ποιος θα κλαδεύει; ποιος θα βάζει λίπασμα;Προετοιμάσου και για το ότι ανά 10ετία θα αλλάζετε κουφώματα, και οικοσκευές, γιατί θα τα τρώει ο ήλιος και το αλάτι και θα τα σαπίζει το κρύο η υγρασία και η βροχή!Θυμήσου ότι αν είναι "θερινός προορισμός" το χωριό, τότε η περίφραξη θα πρέπει να θυμίζει θωρηκτό, αλλιώς ο λωποδυτάκος της περιοχής όταν θα λείπετε 2-3 μήνες, με την ησυχία του και ένα φορτηγό, θα έρθει και θα το αδειάσει (ακόμα και τις κατσαρόλες και τα κρεβάτια!!!) Οπότε ίσως βάλετε και κάμερες όπως εμείς, και συναγερμό, και πόρτα με κλειδαριά 3d, και σύρτες στα παράθυρα, και γαμησέτα-κι-αφησετα.Βάλε τώρα και ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, τηλέφωνο-ίντερνετ, νερό..Αν είστε της άποψης ότι το εξοχικό θα είναι ένα σταντ-μπάι ξενοδοχείο που θα μπαίνεις μέσα και θα είναι έτοιμο για χρήση, νο νο νο νο νοοοοο, θα πηγαίνετε πρωί, θα ανοίγετε το σπίτι που θα μυρίζει κλεισούρα, θα είναι υγρό και παγωμένο, τα πάντα σκονισμένα, τα στρώματα απ τα κρεβάτια υγρά απ την υγρασία, σκούπισε σφουγγάρισε ξεσκόνισε τα πάντα, και ταυτόχρονα μαγείρευε -γιατί τι θα φάτε;- με προμήθειες που μόλις αγόρασες απ το πανάκριβο μπακάλικο και αφού θα το σουλουπώνετε το σπίτι πρώτα για 1-2 μέρες μετά θα χαλαρώωωωωσετε στη σπιταρόνα.. Θέλετε ένα κεφάλαιο μεγάλο και 50-100€/μήνα πάγια.Πίστεψε με, μόνο τα πάγια να βάζεις στην άκρη, πάς ωραιότατες διακοπές το καλοκαίρι, και σου μένει το κεφάλαιο για να κάνεις το σπίτι σου παλάτι!
#1 Ε ρε προβλήματα που έχει ο κόσμος!#2 Ευχαριστώ την κοπέλα που έστειλε την ερώτηση.Κάτι παρόμοιο περνάω και εγώ και έμμεσα πήρα μια γνώμη.#6 Είσαι σε αυτή τη σχέση από τα 18 και αναρωτιέσαι ακόμα τι να κάνεις; Σίγουρα όχι να μένεις σε μια σχέση από συνήθεια,ειδικά σε αυτήν την ηλικία. Δεν στο λέω για χωρίσεις και να πάρεις σβάρνα όλους τους άντρες, το λέω επειδή αφήνεις να εννοηθεί ότι με την παρούσα σχέση σου δεν είσαι ευτυχισμένη. Είσαι πολύ μικρή για να μένεις κάπου που δεν είσαι ερωτευμένη.
@3:Δες την ταινία "το πείραμα" Αναφέρεται στο πείραμα του Ζιμπάρντο .. Θα καταλάβεις ότι όλοι μας μπορεί να καταχραστούμε την εξουσία...ακόμα κ όταν μας δοθεί τυχαία
#5. Ψυχανάλυση.Όταν έκανα την εκπαίδευση μου ως ομαδικός αναλυτής (ψυχαναλυτικού τύπου), είχα μια συν-εκπαιδευόμενη ψυχολόγο η οποία για τα 3 πρώτα χρόνια ρωτούσε το ίδιο πράγμα κάθε δυο-τρία μαθήματα: «Καταλαβαίνω πως μέσα από την ψυχαναλυτική διαδικασία καταλαβαίνουμε σε μεγάλο βαθμό το γιατί είμαστε όπως είμαστε, αλλά πως μπορούμε να αλλάξουμε;» Και άκουσα πολλές απαντήσεις σχετικά με αυτό – με μικρές ή μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, αναλόγως σε μεγάλο βαθμό με τη ‘σχολή’ του κάθε διδάσκοντος θεραπευτή. Χωρίς να μπω σε λεπτομερή ή θεωρητική ή συγκριτική ανάλυση, η δική μου αίσθηση (τόσο από την προσωπική μου ψυχανάλυση όσο και από τα περιστατικά που γνωρίζω), βασιζόμενη πάντα σε ψυχαναλυτική προσέγγιση (υπάρχουν και πολλές άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, πολύ ή λίγο διαφορετικές) είναι η εξής:Η ψυχαναλυτική θεραπεία δεν αποτελεί μόνο μια διερευνητική διαδικασία κατανόησης του ασυνείδητου – δηλαδή των βασικών δομικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς μας που έχουν διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό στα βρεφικά και παιδικά μας χρόνια. Δεν αποσκοπεί μόνο στο ‘γνώθι σαυτόν’. Σίγουρα από εκεί ξεκινάμε, αλλά πέρα από την επεξεργασία των αναπτυξιακών σταδίων που έχουμε περάσει και τις επιδράσεις που έχουμε βιώσει (το τι κουβαλάμε με άλλα λόγια), μέσα από μια σωστή ψυχαναλυτική διαδικασία δεν αναλύουμε απλώς αλλά βιώνουμε ξανά τα αναπτυξιακά στάδια αυτά, τα γεγονότα και συναισθήματα που μας διαμόρφωσαν. Και καθώς τα βιώνουμε ξανά, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και ορισμένες διορθωτικές κινήσεις με τη δική μας πάντα θέληση αλλά και με τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή. Για αυτό το λόγο ο καλός ψυχοθεραπευτής έχει κρίσιμο ρόλο. Δεν αρκεί μόνο να μας διευκολύνει να καταλάβουμε το παρελθόν μας, τις ρίζες τις προσωπικότητάς μας, αλλά μας βοηθά να ξαναπεράσουμε αυτές τις εμπειρίες παίζοντας όμως αυτός (ή αυτή) λίγο διαφορετικά, λίγο καλύτερα τους ρόλους των βασικών ανθρώπων που μας διαμόρφωσαν. Να δώσω ένα απλοϊκό παράδειγμα: έστω ότι εγώ, ο αναλυόμενος κύριος Χ., αντιμετωπίζω κρίσεις πανικού. Ξεκινάω την ψυχανάλυσή μου και ανακαλύπτω σιγά σιγά ότι σε μεγάλο βαθμό οι κρίσεις αυτές βασίζονται σε έναν ασυνείδητο φόβο τιμωρίας διότι όταν ήμουν παιδί η μητέρα μου με έδερνε όταν έκανα κάτι λάθος. Συνεχίζοντας, φέρνω στην επιφάνεια (ανασύρω από το ασυνείδητο στο συνειδητό) την εμπειρία του να τρώω ξύλο: τον πόνο, την ταπείνωση, τη αίσθηση απόρριψης, την αίσθηση ότι η μητέρα μου δεν με αγαπούσε την ώρα που με έδερνε, κλπ. Καθώς ανασύρω στο συνειδητό αυτές τις εμπειρίες, τις ξαναβιώνω. Είναι σαν να μπαίνω σε μια μηχανή χρόνου και να έχω πάλι απέναντί μου τη μάνα μου του τότε. Στη διαδικασία αυτή, ο ψυχαναλυτής μπορεί να παίξει κατ’ αρχήν σε μεγάλο βαθμό το ‘ρόλο’ της μάνας του τότε: να την καθρεπτίσει συμβολικά έτσι ώστε εγώ να μπορέσω να τη νιώσω πιο ζωντανά, πιο συναισθηματικά. Αλλά παράλληλα, μπορεί στη συνέχεια και να μου δείξει τα λάθη αυτής της μάνας του τότε. Να με βοηθήσει να ξεχωρίσω συναισθηματικά το κατά πόσο εγώ πράγματι ‘έφταιγα’ για την τιμωρία και κατά πόσο η τιμωρία ήταν αποτέλεσμα λάθος χειρισμού ή νοοτροπίας ή ό,τι άλλο της μάνας μου. Η διόρθωση λοιπόν που μπορεί να προκύψει είναι η μάνα μου που έχω εσωτερικοποιήσει (το εσωτερικό ‘αντικείμενο μητέρα’) που πια με τιμωρεί όχι με ξύλο αλλά με κρίσεις πανικού έχοντας γίνει κομμάτι του εσωτερικού μου εαυτού, μπορεί να διαφοροποιηθεί, να μαλακώσει, να μπει σε μια πιο σωστή διάσταση μέσα μου. Δεν είναι βέβαια δυνατόν να αλλάξουμε ριζικά τα θεμέλια της προσωπικότητας μας, αλλά είναι δυνατόν να κάνουμε επανορθωτικές κινήσεις.
#1 Ένα εξοχικό θέλει αφοσίωση με χρόνο. Αν μπορείτε να το συντηρήσετε τότε πρέπει να βρείτε και το χρόνο να το καθαρίζετε, επισκευάζετε και επειδή θα καλείται και φίλους θα είστε εσείς πάντα αυτοί που θα φροντίζετε κατά κόρον τους φιλοξενούμενους σας. Είναι εν μέρη καλή κούραση αλλά αν περνάς κάποια φάση και θέλεις ή αναζητάτε την ησυχία σας δεν θα μπορέσετε να απομονωθείτε εύκολα αν είσαστε κοινωνικό ζευγάρι. Άρα δεν είναι ξεκούραση. Τις οικιακές δουλείες πως τις μοιράζεστε στο σπίτι; είναι 50%-50% ; Αν όχι και σου υποσχεθεί ότι θα σε βοηθάει μπορεί να αρχίσει από τώρα στην κοινή πρώτη κατοικία να σε βοηθάει όπως θα σε ευχαριστούσε για να το ξανασυζητήσετε. Εκτός, βέβαια, αν σου προτείνει μια οικιακή βοηθό. Μετά μένει το ζήτημα ποιος θα μαγειρεύει; ετοιμάζει το πρωινό; βραδινό; Να ξέρεις ότι δύσκολα θα περισσεύουν διότι όταν έχεις κάτι δικό σου πάντα θα επενδύεις χρήματα λόγο φθοράς. Ακόμη και τα πήγαινε θα σας βγούνε πιο ακριβά γιατί θα πηγαίνετε πιο συχνά αν όντως σκέφτεται της Σποράδες.Η νοοτροπία του εξοχικού είναι σχεδόν η ίδια με αυτή που έχεις στο σπίτι σου, το τοπίο αλλάζει. Όταν πηγαίνω διακοπές θέλω να έχω την αίσθηση ότι κάνω κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που κάνω καθημερινά, είτε αυτόσυμβαίνει στο σπίτι ή στην δουλειά.
#6 Έχεις πει αυτές τις σκέψεις σου στον ίδιο; Μπορεί και αυτός να νιώθει έτσι. Πολύ σπάνια, ιδιαίτερα σε μια τόσο μακροχρόνια σχέση, ο ένας να θέλει να χωρίσει και ο άλλος να είναι φουλ ερωτευμένος.Επίσης δεν κατάλαβα τον αγαπάς αλλά δεν είσαι ερωτευμένη μαζί του σημαίνει ότι δεν τον βλέπεις πια σεξουαλικά; Ή ακόμα τον "θέλεις" αλλά ενδιαφέρεσαι να έχεις και άλλους συντρόφους για εμπειρίες;Κάτι μου λέει ότι το όλο πρόβλημα είναι στο σεξ και ότι φοβάσαι ότι δε θα ζήσεις στο μέλλον άλλες εμπειρίες. Αν είστε αρκετά ανοιχτόμυαλοι μήπως να δοκιμάζατε swinging;
7#Εγω παντως δεν συμφωνω κ πολυ με την απαντηση στο 7. Υπαρχουν ανθρωποι που δεν ξερουν αν θελουν να κανουν παιδια ή οχι. Δεν την βρισκω καθολου απιθανη την απαντηση "μαλλον". Βασικα και εγω η ιδια δεν ξερω. Μαλλον θελω να κανω. Πρεπει ντε και καλα τωρα να κατσω με τον καλο μου να το αναλυσουμε για να δουμε αν μας βγαινει καποιο "σχεσοδιαγραμμα"? Γιατι πρεπει ο φιλος μου να αυτοχαστουκιστει? Τωρα δεν θελω παιδι, ουτε μεσα στην επομενη 4ετια. Φανταζομαι οτι αργοτερα μαλλον θα αλλαξω γνωμη. Καταλαβαινω οτι αν ο ενας θελει κ ο αλλος δε θελει, σιγουρα υπαρχει προβλημα και η σχεση δεν προβλεπεται να εχει λαμπρο μελλον. Αλλα κ παλι το "μαλλον" το βρισκω αρκουντως φυσιολογικη απαντηση. Νομιζω σε τετοιου ειδους σηζητησεις το προβλημα ειναι περισσοτερο χρονικο. Οταν ο ενας θελει να κανει παιδι -τωρα- και ο αλλος -σιγουρα οχι τωρα-. Οταν εισαι σε αυτο το σημειο, καθεσαι κατω κ το συζητας. Αν οχι τωρα ποτε? Αν οχι εμεις, ποιοι? :P
Το θέμα είναι πως έτσι όπως το διατυπώνει δείχνει ότι το "μάλλον" προσδιορίζει τη δική της άγνοια σχετικά με τις προθέσεις του συντρόφου της, ακόμα και αν πρόκειται για αμφιβολία από την πλευρά του . Αν έγραφε "εκείνος δεν είναι σίγουρος αν θέλει" τότε θα αναφερόταν στη δική του αναποφασιστικότητα και θα ήταν όπως τα λες.
#5, έχω κάνει μόνο ψυχοθεραπεία και θα μιλήσω λοιπόν για αυτή. Δεν σου δίνει έτοιμες λύσεις, σε κατευθύνει στον εντοπισμό του προβλήματος που δυσκολεύει τη ζωή σου. Από το σημείο αυτό και μετά έχεις δύο επιλογές : να προσπαθήσεις να αλλάξεις το μοτίβο της συμπεριφοράς με διάφορες τεχνικές ή να το αποδεχτείς και να συνεχίσεις να πορεύεσαι έτσι έχοντας όμως επίγνωση αυτής της συμπεριφοράς. Εγώ έκανα κάτι και από τα δύο. Άλλαξα εκείνα που μπορούσα και ήθελα και αποδεχτηκα κάποια άλλα. Αποδέχτηκα συνειδητά όμως. το μόνο σίγουρο είναι ότι η ζωή μου βελτιώθηκε σημαντικά μετά την ψυχοθεραπεία. Προσοχή όμως: θέλει προσπάθεια και από μέρους σου, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν!Δεν ξέρω αν σε βοήθησα, ελπίζω πως ναι!
#4.Α δεν είναι τίποτα σοβαρό, αναβλητικότητα είναι. Για παράδειγμα, στις εξεταστικές είχα γίνει expert στη μαγειρική, όλη μέρα στην κουζίνα ήμουν. Τον υπόλοιπο καιρό ζούσα με ντελίβερι.
Νομίζω έχω και χειρότερο. Εκτός από την καθαριότητα και τη μαγειρική, έβλεπα με τις ώρες τηλεόραση... Ξεκίνησα να βλέπω σαπουνόπερα εν ονόματι: Βαλεντίνα, έρωτας XL. Όχι, καμία πλάκα... Δυστυχώς!
Κι αυτή θα του πει τι λες γλυκούλη μου και το σπίτι με τι λεφτά θα το αγοράσουμε, της μονόπολης; Ή μήπως σκοπεύεις να πουλήσεις τη θαλαμηγό κρυφά από μένα;