Στο σημερινό ‘Α, μπα’: ξεκάθαρα πράγματα

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: ξεκάθαρα πράγματα Facebook Twitter
17


________________
1.

Καλή μου Α, μπα; ,

Aυτό που με απογοητεύει τώρα είναι ότι θα περάσουν πολλοί μήνες ώστε να απαντήσεις. Τέλος πάντων, θέλω τόσο πολύ να τα πω ολα με λεπτομέρειες αλλά το θέμα είναι πως έχω πέσει θύμα αυτούνου με τα βέλη!
Είχε να γίνει κάτι εδώ κ πέντε χρόνια αλλά ποτέ δεν έφευγε από το μυαλό μου και τον τελευταιο χρόνο γίνεται κάτι αραία και που χωρίς να ξέρω που καταλήγει όλο αυτό και αν έχει κι ο ίδιος τα ίδια συναισθήματα με εμένα. Δεν μου ξεκαθαρίζεται.
Δεν ζητάω σε καμία περίπτωση κάτι πιο σοβαρό γιατί δεν είναι σοβαρός αλλά παρ'ολο που δεν θέλω κάτι πιο σοβαρό , θέλω να περνάω χρόνο μαζί του και να μη με χρησιμοποιεί ...δεν ξέρω πως να το χειριστώ .
Για να καταλάβεις πόσο παράξενο είναι όλο αυτό δεν ξέρω καν πότε θα ξαναγίνει κάτι και αν ξαναγίνει ...
Βοήθησε με τον τρόπο σου.
Σε ευχαριστώ προκαταβολικά.- ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Για να ξεκινήσεις από κάπου, πρώτα πρέπει να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Του το χρωστάς, γιατί πρέπει να τον σέβεσαι και να τον προστατεύεις. Όσο πιο πολύ παραμυθιάζεσαι και του λες ψέματα, τόσο πιο ευάλωτη είσαι σε επιθέσεις. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύεις.


Παραδέξου ότι ΖΗΤΑΣ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ από αυτόν. Λες δύο φορές ότι δεν το ζητάς, ακριβώς επειδή λες ψέματα στον εαυτό σου. Αφού θέλεις να περνάς περισσότερο χρόνο μαζί του απ' όσο είναι πρόθυμος να παραχωρήσει, ζητάς κάτι πιο σοβαρό από αυτόν. Το σοβαρό και το ασόβαρο δεν είναι απόλυτες έννοιες που μετρώνται σε κάποια κλίμακα, είναι σχετικές έννοιες σε κάθε σχέση. Τώρα, εσύ ζητάς περισσότερα από αυτά που παίρνεις. Είναι πολύ σημαντικό να το παραδεχτείς, γιατί μόνο έτσι θα ανασυγκροτηθείς και θα κάνεις το επόμενο βήμα, όποιο κι αν είναι.


ΥΓ. Δεν σου ξεκαθαρίζεται γιατί δεν υπάρχει κάτι που χρειάζεται ξεκαθάρισμα. Αυτό που βλέπεις, αυτό έχεις.

________________
2.


Πώς αντιμετωπίζεις μια αποτυχία; Τις τύψεις απέναντι σε αυτούς που απογοήτευσες και το σούσουρο από τον κύκλο σου;
Και πώς τελικά τα ξαναβρίσκεις με τον εαυτό σου;- -procrastination will kill you-


Αρχικά φέρεσαι στον εγωισμό σου όπως φέρεσαι σε τραυματισμένο άνθρωπο. Σιγά σιγά αποδέχεσαι ότι δεν είσαι παντοδύναμος και ότι η αποτυχία είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι. Στη συνέχεια εκτιμάς την κατάσταση και προσπαθείς να καταλάβεις ποιοι ήταν οι λόγοι της αποτυχίας. Μέχρι να φτάσεις εκεί έχεις ήδη καταλάβει ότι οι υπόλοιποι αδιαφορούν πολύ περισσότερο από όσο νόμιζες.


________________
3.


Λένα γεια :)

Από μικρό παιδάκι, δεν είχα και την πιο θηλυκή εμφάνιση του κόσμου. (Παρά τις προσπάθειες της οικογένειάς μου, για μια πιο "κοριτσίστικη" εμφάνιση, ήμουν το παιδί που θα φορούσε το σορτσάκι του και τα αθλητικά του. Είχα πάντα φίλες, ελάχιστα αγόρια φίλους - όπως και εξακολουθεί να γίνεται στη ζωή μου).
Παρόλα αυτά βγαίνοντας από την ηλικία του δημοτικού, δεν μπορώ να πω ότι ήμουν και ο ορισμός του αντρικού στυλ. Και το μαλλί μου μακρύ ήταν και τα ρούχα μου δεν ήταν απολύτως αντρικά -εντάξει δεν θα έβαζα και φούστα γιατί ποτέ δεν ένιωσα άνετα.
Πέρασα στο πανεπιστήμιο, έκοψα το μαλλί μου κοντό, κοιτάζω τον εαυτό μου και μου αρέσω.
Και πάλι όμως, δεν μπορώ να νιώσω ούτε πως βλέπω στον καθρέφτη έναν άνθρωπο που εκπέμπει θηλυκότητα, ούτε κάποιον που οι κινήσεις του, το στυλ του, το ντύσιμό του, οτιδήποτε, μοιάζει με άντρα. Σίγουρα δεν μπορώ ακριβώς να προσδιορίσω τον εαυτό μου, αλλά μπορώ να καταλάβω τι δεν είναι.
Είμαι ομοφυλόφιλη, δεν δυσκολεύτηκα στο παραμικρό να το αντιληφθώ (άλλο αν καθυστέρησα λίγο, όχι από άρνηση όμως) και να το αποδεχτώ, αλλά δεν νιώθω ότι με αντιπροσωπεύει αυτό το αντρογύναικο στυλ πολλών ομοφυλόφιλων γυναικών (φυσικά και δεν κρίνω, όμως δεν νιώθω κοντά σε αυτό).
Τα λέω όλα αυτά για να εκμυστηρευτώ κάτι που κανείς δεν το ξέρει. Ούτε η σχέση μου, ούτε οι φίλοι μου. Μόνο η οικογένειά μου, και εκείνοι μόνο επειδή κάποιες φορές ήταν μπροστά.
Πάντα, από μικρό παιδί έως και σήμερα, παρ' ότι, όπως σου είπα, η εμφάνισή μου είναι ουδέτερη, με μπέρδευαν με αγόρι. Η σκηνή «Α, ο γιός σου είναι;» «Όχι, η κόρη μου» ήταν καθημερινό φαινόμενο. «Γεια σου αγόρι μου» «Γεια σας...»
«Α καλέ, αγόρι είσαι ή κορίτσι; Για να σε δω!» «Μαμά αυτό είναι αγόρι ή κορίτσι;»
Ακόμη και στη δουλειά μου: «Ο συνεργάτης σας είναι;» «Όχι, η ....»
Ακόμη και σε πρόσφατη επίσκεψη σε συγγενικό μου περιβάλλον, συγγενείς που είχαν να με δουν 2-3 χρόνια, με υποδέχτηκαν με την γλυκύτατη, γεμάτη αγάπη φράση: «Αγοράκι είναι αυτό; Για να το δω...»
Ακόμη και από τους φίλους μου στην εφηβεία, ακριβώς επειδή δεν θύμωνα (έτσι φαινόταν), δεχόμουν συνέχεια τέτοιου είδους αστειάκια.
Όλο αυτό, με πλήγωνε βαθιά. Δεν μιλούσα ποτέ, πάντα έσκυβα το κεφάλι. Ακόμη και στους αγενείς. Πολλές φορές απομονωνόμουν κι έκλαιγα, άλλες εκνευριζόμουν, θύμωνα με τους ανθρώπους.
Και μπορεί το περιβάλλον μου να με χαρακτηρίζει ώριμο άνθρωπο, και ενώ έχω φτάσει στα 23 μου χρόνια και ο εαυτός μου, μου αρέσει ως έχει, έχω πολύ θυμό και στεναχώρια μέσα μου για όσα αντιμετώπιζα ως παιδί και αντιμετωπίζω καθημερινά.
Θα μου πεις, τόσο πολύ σε ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων; Όχι. Έχω ανθρώπους που με αγαπούν και τους αγαπώ, έχω μια όμορφη σχέση, έναν άνθρωπο που με κοιτάζει με αγάπη, μου φτάνουν αυτά. Αλλά πολλές φορές, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τις φορές που αδυνατώ να το προσπεράσω, νιώθω σαν μικρό παιδί.
Δεν ξέρω εάν θέλω να ρωτήσω κάτι, ίσως να ήθελα, απλά, να το πω.

Συγγνώμη για το τεράστιο κείμενο :)- θ

Επειδή δεν ρωτάς κάτι, δεν ξέρω αν έχω δικαίωμα να απαντήσω. Θα κάνω ένα σχόλιο όμως, για κάτι που μου έκανε εντύπωση.
Γιατί κάτι τόσο σημαντικό για σένα είναι μυστικό; Γιατί δεν το έχεις πει ποτέ σε κανέναν, αφού λες ότι έχεις γύρω σου ανθρώπους που αγαπάς και εμπιστεύεσαι; Φυσικά και μας επηρεάζει η γνώμη των άλλων, μαζί με τους άλλους ζούμε, δε γίνεται να τους αγνοήσουμε. Όπως υπάρχουν αυτοί που μας πληγώνουν, υπάρχουν και αυτοί που μας αγαπάνε και μας φροντίζουν. Γιατί δεν ανοίγεσαι σε αυτούς για κάτι που στα μάτια μου τουλάχιστον είναι πολύ ουσιαστικό, και πάρα πολύ σημαντικό;
Επειδή όπως λες, ήθελες κάπου να το πεις, νομίζω ότι πρέπει να το πεις και σε κάποιον που σε ξέρει και σε αγαπάει. Αν δεν μπορείς με τίποτα να το ξεστομίσεις σε κάποιον που σε ξέρει, σκέψου το ενδεχόμενο του ψυχολόγου. Δεν υπάρχει λόγος να έχεις μέσα σου κάτι ανείπωτο, θα σε φάει αν δεν το φας.


________________
4.


Γειά. Η μητέρα μου ζει τελείως μόνη σε ένα διαμέρισμα της Αθήνας, καθώς εγώ και ο αδερφός μου κάποια στιγμή μεγαλώσαμε και φύγαμε από το σπίτι. Της έχουν συμβεί πολλά στη ζωή της από την παιδική της ηλικία (κακοποίηση από τη μητέρα της) έως και πριν 20 χρόνια που χώρισε με τον πατέρα μου επειδή ανακάλυψε ότι την απατούσε. Έκτοτε έχει μείνει στάσιμη, δεν εμπιστεύεται κανέναν και δεν έχει ούτε έναν φίλο. Επειδή ο αδερφός μου ζει στο εξωτερικό, είμαι ο μόνος άνθρωπος που την επισκέπτεται και σύμφωνα με τα λεγόμενά της αυτή είναι και η μόνη χαρά που παίρνει στη ζωή. Αν περάσουν 5 μέρες και δεν πάω να τη δω (πολλές φορές εργάζομαι έως αργά), εκείνη πέφτει σε κατάθλιψη, γίνεται επιθετική με τους γείτονες και της φταίνε όλα. Μπορεί να την πάρω και τηλέφωνο και να κλαίει και να την ρωτάω γιατί και να μου λέει ότι δε ξέρει το λόγο. Τη λατρεύω. Και μακάρι να είχα άλλη μια παράλληλη ζωή, να ζούσα σε δύο διαστάσεις και να ήμουν παράλληλα με τη δική μου ζωή όλη μέρα μαζί της, δίπλα της, να αισθάνεται ασφάλεια. Όμως δεν είναι έτσι. Στο δικό μου το μυαλό, η ζωή είναι μια, είναι μικρή και ο χρόνος δε γυρίζει πίσω. Θέλω να είμαι δίπλα της αλλά θέλω και να κάνω και κάποια πράγματα που θα με γεμίσουν και μένα. Όταν κάποιες φορές ξεσπάει και κλαίει και μου λέει πόσο την ενοχλεί να είναι μόνη, τα συζητάω μαζί της και προσπαθώ να την παροτρύνω να κοινωνικοποιηθεί, όμως θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό το να μην έχει φίλους, χόμπι, δραστηριότητες γιατί θεωρεί ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε κανέναν. Της έχω ζητήσει να το συζητήσουμε και με κάποιον ειδικό (ψυχολόγο) και αρνείται πεισματικά. Εγώ δεν είμαι ψυχολόγος για να παίρνω τα ασήκωτα διλλήματά της στην πλάτη και να τα μετατρέπω σε απλά προβλήματα που επιδέχονται λύσεων. Επίσης, όλο αυτό μεταφέρεται και στη δική μου ζωή. Γιατί την αγαπώ και όταν τη βλέπω δυστυχισμένη, φεύγοντας να πάω σπίτι μου, μου μαυρίζει η διάθεση για μέρες. Το ερώτημά μου είναι το εξής: που είναι η χρυσή τομή; πως μπορώ να της συμπαρίσταμαι, να είμαι εκεί και παράλληλα να ζω και τη δική μου τη ζωή (η οποία είναι τελείως διαφορετική, χαρούμενη και ανέμελη); πως μπορώ να πηγαίνω καλά και να φεύγω καλά (και όχι με ένα πλάκωμα στο στήθος);
Ευχαριστώ για το χρόνο σου και να περνάς καλά.- Αντριάνα.

Αντριάνα, αφού δεν θέλει να πάει σε ψυχολόγο – φανερά, είναι πολύ απαραίτητος στη δική της περίπτωση – πρέπει να φροντίσεις τη δική σου ζωή. Ξέρεις ότι στα αεροπλάνα λένε να φορέσεις πρώτα τη δική σου μάσκα οξυγόνου πριν βοηθήσεις τους άλλους; Είναι πολύ φιλοσοφημένη συμβουλή, και εφαρμόζεται και στην ζωή. Αν δεν στηρίξεις πρώτα τον εαυτό σου, θα πνιγείτε και οι δύο. Αν δεν μπορείς να το χειριστείς μόνη σου και αν δεν μπορείς να νιώσεις βαθιά μέσα σου ότι η ευθύνη σου είναι περιορισμένη και δεν μπορείς να σώσεις κανέναν – πέρα από τον εαυτό σου, αν είσαι τυχερή – καλύτερα να πας εσύ σε ψυχολόγο γιατί η πτώση από όροφο είναι πιο εύκολη από την ανάβαση σε σκάλα.

ΥΓ. Δοκίμασε να βρεις έναν ψυχολόγο για τη μητέρα σου, μάθε τιμές, κλείσε και ένα ραντεβού, και πες της ότι εκείνη την ημέρα την τάδε ώρα έχεις κανονίσει επίσκεψη και ότι θα τη συνοδέψεις, θα την περιμένεις, και θα γυρίσετε μαζί. Δώσε της χρόνο να το σκεφτεί και μην απογοητευτείς με το πρώτο όχι. 


________________
5.

Aν δεν ησουν η "Α,μπα",τί θα ήθελες να ρωτήσεις την "Α, μπα" ?- periergh


Δεν γίνεται να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση γιατί εγώ δεν είμαι ανώνυμη.


________________
6.

Πιστεύεις ότι στα 29 μου, όταν έχω σπαταλήσει μια οχτάρα χρόνια, αδράνειας, άρνησης, κλεισούρας, και γενικά έχοντας περπατήσει το μονοπάτι της...αρνητικής εκδοχής του εαυτού μου, την έχω πατήσει;; Είναι αργά; Please, θέλω "ξερά" τη γνώμη σου! Με απεριόριστη εκτίμηση!- αναβάλλω και αναβάλλω και αναβάλλω


Αργά για τι πράγμα; Για κάποια είναι, για άλλα όχι. Για τη ζωή, γενικώς, δεν είναι ποτέ αργά. Για να ζήσεις την ηλικία 21-29, είναι αργά. Θέλεις να το κάνεις 21-30;


________________
7.


Αυτες οι κρισεις πανικου μου χουν γαμησει τη ζωη. Η ποιοτητα της ζωης μου εχει πεσει πολυ. Κι ολα αυτα μαλλον γιατι δεν με αποδεχομαι. Ολους μπορεις να τους αποφυγεις, τις ερινυες ομως (που ειναι μαλλον αδικαιολογητες για μενα) οχι.Και ερωτω: Πως βρισκω κουραγιο να παλεψω;Πως να με αγαπησω;Πως να αποκτησω εμπιστοσυνη σε μενα; Πως γινεται γκει που ψαχνουν μονο γαμ*** σε αυτοκινητα και αλλου το παιζουν στρειτ να ναι πιο ευτυχισμενοι;

Υ.Γ. Εννοειται πως κανω ψυχοθεραπεια.Αν κ ισως δεν παει τελεια, αν κρινω απ το ποσους εχω δει..- Κύριος φοβικός


Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι πιο ευτυχισμένος από ποιον. Αφού κάνεις ψυχοθεραπεία, συγκεντρώσου εκεί, δώσε τα όλα, αφιερώσου, προσπάθησε, γιατί η απλή επίσκεψη δεν είναι τίποτα. Ο άλλος δεν μπορεί να σε αναγκάσει να προσπαθήσεις, μόνο μοχλός μπορεί να είναι. Η προσπάθεια είναι όλη δική σου. Μίλα με ειλικρίνεια, πες αυτά που δεν λες, θα πονέσεις αλλά μόνο έτσι θα καταφέρεις να ανακουφιστείς στο μέλλον.

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
#4Μία εύκολη και φθηνή λύση είναι να δεις τα προγράμματα του δήμου για την τρίτη ηλικία (ΚΑΠΗ, λέσχες φιλίας κλπ.). Μπορεί να την ενδιαφέρει κάτι από εκεί ή να πηγαίνουν ήδη γνωστές της. Επίσης σε αυτούς τους χώρους συνήθως παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη.Ίσως ακόμη θα μπορούσες να ζητήσεις από κάποιον κοινό έμπιστο, συγγενή ή οικογενειακό φίλο, να της μιλήσει για την απομόνωσή της ή την απελπισία της, μήπως και την ταρακουνήσει λίγο. Με κάποιον τρόπο, τους πιο "ξένους" τους ακούνε περισσότερο (αυτό από προσωπική εμπειρία).Φυσικά και λατρεύεις τη μητέρα σου. Λογικό είναι να στεναχωριέσαι με όλα αυτά. Και το ντάντεμα όμως θέλει όρια.
No 7Διακρίνω ένταση στην ερώτησή σου και θέλω να είμαι προσεκτικός.Να ξέρεις πάντως,ότι είναι αναπόφευκτο ότι θα ηρεμήσεις και θα συνέλθεις,από τη στιγμή που δείχνεις ενδιαφέρον για την κατάστασή σου.Βήμα βήμα τη φορά και μέρα τη μέρα,λοιπόν.Δεν υπάρχει τρόπος να κάνεις άλμα και είναι μάταιο να έχεις συνεχώς στο μυαλό σου το τέλος της θεραπείας πριν ακόμα την κάνεις και τις αλλαγές που θα κάνεις στον ψυχισμό σου,καθώς προσθέτει ένα ακόμα άγχος πάνω στα υπόλοιπα που σε βασανίζουν.Ανακουφίζει πάρα πολύ η προσήλωση στο τώρα.Ναι,θα έχεις σκοπό,αλλά δε θα βυθίζεσαι σ'αυτόν.Σε κάτι τέτοιο βοηθά πολύ το να κάνεις πράγματα,μία βόλτα,μουσική,ό,τι σου αρέσει.Παίξε με πλαστελίνες.Σε τέτοιο επίπεδο.Κάνε κάτι.Φαίνεται να ασκείς σκληρή κριτική απέναντι στον εαυτό σου (στις επιλογές σου,στην ίδια σου την ύπαρξη) και καταλήγεις με ένα τσουβάλι ενοχές μόνο και μόνο επειδή υπάρχεις έτσι όπως είσαι.Μήπως να εξέταζες κατά πόσο είναι απαραίτητο οι ήθικοί κανόνες που πιστεύεις να είναι τόσο αυστηροί;Κουράγιο για να παλέψεις θα βρεις επειδή θέλεις να ζήσεις.Όλοι μας δηλαδή.Οπωσδήποτε έχει ψυχικό κόστος,αλλά πάντα βρίσκεται τρόπος.Λίγο χιούμορ δε βλάπτει,να ξέρεις.Όπως επίσης δε βλάπτει το να καταλήξεις κάποια στιγμή με ένα θεραπευτή,γιατί αν κατάλαβα σωστά τους αλλάζεις.Υο!
#7 Θέλει ψυχικό σθένος να αντιμετωπίσει κανείς τους ¨δαίμονες¨ του και να αγαπήσει τον εαυτό του.Δεν είναι εύκολο.Άλλα, μην κάνεις το λάθος να πιστεύεις αυτό που βλέπεις (σε αυτή την περίπτωση).Σκέψου μόνο το εξής:Πως είναι δυνατόν κάποιος που υποκρίνεται και όλες οι πράξεις του πάνε κόντρα στη φύση του, να είναι πραγματικά ευτυχισμένος; (Στο όνομα του δικηγόρου μου, θα στοιχημάτιζα πως όχι...)
#2 Συνήθως το πιο δύσκολο σε μια αποτυχία, και κατ΄εμένα και πιο σημαντικό, είναι να μπορείς να συγχωρήσεις τον εαυτό σου αληθινά. Τι θα πουν οι άλλοι;Συνήθως θα πουν ό,τι θέλουν.Στο τέλος της ημέρας όμως και για να μπορούμε πραγματικά να ¨ξημερώσουμε¨στην επόμενη, πρέπει να μας νοιάζει ΜΟΝΟ πως εμείς θα συγχωρέσουμε τον εαυτό μας ~ ΑΛΗΘΙΝΑ .(Αυτό το λέω για να το ακούω πρώτα εγώ.)
#3. Νομίζω πως προσπάθησες να μας πεις ότι ενώ έχεις προσδιορίσει το σεξουαλικό σου προσανατολισμό, δεν έχεις προσδιορίσει το φύλο σου, την εικόνα που εντός σου έχεις για τον εαυτό σου. Δεν είναι κάτι άλυτο ούτε αξίζει να τυραννιέσαι, μαζί με έναν ειδικό μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις που ψάχνεις.
Θεωρητικά αν το άτομο της περίπτωσης #3 δεν έχει «καταλήξει» ως προς την ταυτότητα φύλου, δεν θα μπορεί να έχει προσδιορίσει και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ως ομοφυλόφιλη, είναι όμως άτομο (με ταυτότητα φύλου x, y, z ...) που έλκεται από γυναίκες. Έχω την εντύπωση ότι το κυριότερο σημείο όπου μπαίνει ένα ερωτηματικό ως προς την ταυτότητα φύλου της περίπτωσης #3 εστιάζεται στην φράση «Σίγουρα δεν μπορώ ακριβώς να προσδιορίσω τον εαυτό μου, αλλά μπορώ να καταλάβω τι δεν είναι». Αυτό που «δεν είναι» -συνηγορούμενο από τον, κατ' αρχάς, προσδιορισμό της στο θηλυκό (τον οποίον και οφείλουμε να σεβαστούμε) αλλά και της έντονης δυσφορίας που έχει όταν της απευθύνονται, εκ παραδρομής ή επίτηδες στο αρσενικό- είναι ότι «ΔΕΝ αισθάνεται άντρας». Φυσικά μπορεί να μην αισθάνεται και ως cisgender γυναίκα «100%» και δεν είναι απαραίτητο να αισθάνεται έτσι, γιατί η ταυτότητα φύλου δεν σημαίνει: ή άνδρας ή γυναίκα ή το χάος.
Έχεις δίκιο ναι, θεωρητικά έχει αυτοπροσδιοριστεί και ως προς το φύλο της με τον όρο "ομοφυλόφιλη".  Δε μπορούμε όμως να ξέρουμε αν το κάνει εν τη ρύμη του λόγου για να μην πει το περιφραστικό "μου αρέσουν οι γυναίκες", αν το θέτει συμβατικά για να συνεννοηθούμε εδώ μέσα ή ακόμα κι αν έχει επιδράσει η κοινωνική συνήθεια να αυτοσυστήνεται με το όνομα (άρα και το φύλο) που της δόθηκε όταν βαφτίστηκε. Με βάση τον τρόπο που γράφει μου δίνει την εντύπωση πως δυσφορεί έντονα και η δυσφορία συνήθως δείχνει αμφιβολίες κι ερωτηματικά. Ο περίγυρός της συχνά μπερδεύεται όπως μας λέει κι αυτό από μόνο του είναι μια μη αμελητέα πηγή σύγχυσης. Μια συζήτηση με κοντινά της άτομα πιθανότατα θα είναι ανακουφιστική, δεν πιστεύω όμως ότι θα είναι βοηθητική. Το θέμα μπορεί να είναι πιο περίπλοκο απ'όσο μπορούμε να φανταστούμε, ίσως και με βιολογικές προεκτάσεις, γι'αυτό ας το κλείσουμε με την παραίνεση να εμπιστευτεί πιο ειδικά χέρια.
...Συμφωνώ. Επίσης το θέμα μπορεί να είναι περίπλοκο ακόμη κι αν δεν έχει βιολογικές προεκτάσεις (intersex, genotypes phenotypes κ.λπ :-)Για να είμαι ειλικρινής δεν πρότεινα να μιλήσει στους οικείους της για να της βρουν λύση ως προς το θέμα της ταυτότητας φύλου (*αν* έχει τέτοιο θέμα) αλλά ούτως ώστε αυτοί να σταματήσουν πά-ραυ-τα μία ενοχλητική συμπεριφορά που της προκαλεί δυσφορία. Όμως την πηγή αυτής της δυσφορίας, αν και η γράφουσα υποτείθεται πως την δηλώνει σαφώς, δυνητικά έχει κι άλλες προεκτάσεις.Εκτός από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, υπάρχει και η έκφραση φύλου. Αυτή η έκφραση μπορεί να χρησιμοποιεί περισσότερα ή λιγότερα «αρρενωπά» ή «θηλυκά» (για να συνεννοούμαστε) στοιχεία, χωρίς αυτό -απαραίτητα- και πάλι να επηρεάζει τον προσδιορισμό του ατόμου ως προς την ταυτότητα φύλου. Ενδέχεται ακόμη η ίδια η ομοφυλοφιλία να λειτουργεί επιβαρυντικά στην «αμφισβήτηση» των άλλων προς το φύλο της και τα στερεότυπα τύπου: ο «άντρας» και η «γυναίκα» στην σχέση, όταν μιλάμε για ομόφυλες σχέσεις ...είναι σίγουρα κάτι που δεν βοηθάει. Τώρα αν η γράφουσα, και παρότι δεν λέει κάτι τέτοιο, βρίσκεται σε τέτοια θέση άρνησης και η δυσφορία είναι εσωτερικώς ορμώμενη κι όχι απαραίτητα μόνο εξωτερικώς προκαλούμενη δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Νομίζω, όμως, ότι ίσως θα άφηνε ένα παραπάνω hint. Εν πάση περιπτώσει ένας/μία ειδικός και φιλική-ός ως προς αυτά τα θέματα και τις προεκτάσεις τους (να μην πάει σε άσχετο-η Ψ γιατί θα τα κάνει χειρότερα) ίσως είναι βοηθητικός-ή.[Επιμένω και για τα κουήρ, πάντως, (το χαβά μου εγώ :-P) γιατί σου πετάει αρκετά "πρέπει-κουτάκια-ή έτσι ή αλλιώς" στον κάλαθο].
4.Αν της δείξεις ότι είναι τοξικό για εσένα, εφόσον σ'αγαπάει, θα καταλάβει. Μπορεί να μην έχει καταλάβει πόσο κακό σου κάνει, είναι πολύ απασχολημένη με το να είναι θλιμμένη. Μια προδοσία πριν 20 χρόνια δεν θα έπρεπε να είναι αρκετή να μαυρίσει για τόσα χρόνια έναν άνθρωπο. Η παραίτηση είναι ο πιο εύκολος τρόπος και αν της ξεκαθαρίσεις και σε δει πόσο πονάς για αυτήν την κατάσταση, θα δεχθεί να έρθει σε ψυχολόγο. Αν δεν καταλαβαίνει με λόγια, στη θέση σου θα έκλαιγα συνέχεια μπροστά της μέχρι να καταλάβει, but that's just me.
Μαγκυ μου αυτό που προτείνεις είναι καταστροφικό. Δεν χρειάζεται να τα δείξεις αυτά τα πράγματα σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόβλημα. Η μητέρα της κοπέλας πιθανόν να πάσχει από χρόνια κατάθλιψη. Ζει μόνο μέσω της κόρης της, χωρίς να καταλαβαίνει ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό κι εσύ προτείνεις στην κοπέλα να κλονίσει το μοναδικό σταθερό σημείο αναφοράς της μητέρας της, χωρίς να έχει επαγγελματική βοήθεια. Θα έκλαιγες μπροστά της μέχρι να καταλάβει? Δηλαδή πάνω στο πρόβλημα θα προσέθετες και έναν βαρβάτο συναισθηματικό εκβιασμό.....Απλώς καταστροφικό....
Μια μανα, σε οποιο σκοταδι και να ζει, παντα ξυπναει οταν βλεπει το παιδι της να κλαιει. Προτεινα κι αλλα, αλλά μαλλον εσυ εκει εμεινες, στην εσχατη λυση, οταν πλεον δεν παει ουτε σηκωτη για βοηθεια. Μην βιαζεσαι να βαλεις ταμπελα στο κλαμα ως συναισθηματικο εκβιασμο, μπορει και να ειναι η απλη εκφραση αυτου που νιωθει και το κρυβει. Μια ειλικρινης εκφραση συναισθηματων. Δεν ειπαμε και κροκοδειλια δακρυα μπου χου χου...
Το κλάμα το πρότεινες ως λύση ώστε να πειστεί να πάει σε ψυχολόγο και όχι ως διέξοδο στην έκφραση των συναισθημάτων της. Είναι ξεκάθαρος εκβιασμός. Να χρησιμοποιήσει το συναίσθημα για να καταφέρει αυτό που δεν μπορεί με τα λόγια. Σαν συμβουλή είναι παιδιάστικη και τη χρησιμοποιούν κατά κόρον τα νήπια για να καταφέρουν αυτό που θέλουν. Δεν είδα να προτείνεις κάτι άλλο. Να της μιλήσει? Όταν φτάνεις να πρέπει να μιλήσεις για τα αυτονόητα είναι ήδη πολύ αργά και θέλεις επειγόντως βοήθεια. Η κοπέλα δεν είναι η ψυχίατρος της μαμάς της και ούτε πρέπει να γίνει.
Και για να σου δώσω να καταλάβεις ίσως καλύτερα, η μητέρα της κοπέλας ζει σε έναν κόσμο που τα πάντα αφορούν μόνο την ίδια. Οι υπόλοιποι έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Όλοι είναι εχθροί της και κρέμεται από την κόρη της χωρίς να μπορεί να διακρίνει το κακό που της κάνει. Το να της πει η κόρη της ότι την πειράζουν όλα αυτά ή το να κλαίει ασταμάτητα μπροστά της, η μητέρα θα το λάβει ως απόρριψη, ως προδοσία. Αν η κόρη κλάψει, η μητέρα θα κλάψει πιο γοερά. Συνειδητά ή ασυνείδητα η μητέρα χρησιμοποιεί ήδη την τεχνική που προτείνεις (στην κόρη). Είναι μια προβληματική κατάσταση που δεν μπορεί να τη λύσει το κορίτσι. Η μόνη λύση είναι να πάει η κόρη σε ειδικό και ο ειδικός να τη βοηθήσει στον τρόπο που θα πείσει τη μητέρα της.
AlouteroΜάλλον διαβάζεις επιλεκτικά, γιατί αυτό είναι το πρώτο που είπα. Ότι πρέπει να δεχθεί να πάει σε ψυχολόγο. Δεν πιστεύω ότι το κλάμα είναι συναισθηματικός εκβιασμός, αντίθετα, η απόκρυψή του είναι καταπίεση. Όχι, δεν κλαίνε μόνο τα νήπια. Δεν είμαι από αυτούς που γράφουν κατεβατά να στηρίξουν την άποψή τους σε κάποια στήλη στο internet. Εξάλλου, οι κουβέντες με άτομα που απομονώνουν 1 ατάκα και της βάζουν 10 ταμπέλες, δεν με αφορούν. Είπα την άποψή μου, ναι, εγώ αυτό θα έκανα, εσύ δεν βλέπω να πρότεινες και κάτι σε περίπτωση που αρνείται να πάει σε ψυχολόγο (γιατί θα αρνηθεί και σίγουρα δεν θα πάει, πίστεψέ με, ξέρω). Το κούρασες, το σταματάω εδώ.
Δεν είμαι εγώ που διαβάζω επιλεκτικά. Δεν είδες να προτείνω κάτι? "Η μόνη λύση είναι να πάει η κόρη σε ειδικό και ο ειδικός να τη βοηθήσει στον τρόπο που θα πείσει τη μητέρα της. Πηγή: www.lifo.gr" Σου απάντησα σε ΟΛΑ όσα λες. Ξέρεις Μάγκυ μου ο έξυπνος από τον εξυπνάκια ξεχωρίζουν από ένα και μόνο πράγμα: Ο πρώτος ξέρει πότε να σιωπήσει, ο δεύτερος ποτέ.
"Αν δεν καταλαβαίνει με λόγια, στη θέση σου θα έκλαιγα συνέχεια μπροστά της μέχρι να καταλάβει", Πηγή: www.lifo.grΕίναι σαφέστατο αυτό που προτείνεις και δεν έχει καμία σχέση με την έκφραση των συναισθημάτων της. Ευτυχώς τα γραπτά μένουν, αλλιώς αν αυτή τη συζήτηση την είχαμε κάνει προφορικά, θα με είχες βγάλει από τα ρούχα μου. Ο μόνος λόγος που επιμένω τόσο, είναι γιατί θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί τι προτείνουμε σε ξένους ανθρώπους με προβλήματα.
#3Eκτός από «δικό» σου πρόβλημα είναι και θέμα πολύ περιορισμένων προσλαμβανουσών των άλλων, πάνω στα συγκεκριμένα θέματα.Δεν ξέρω αν βοηθάει καθόλου αλλά το misgendering που υφίστασαι (είσαι με κοντό μαλλί; δεν είσαι και της φούστας; ...βράσε ρύζι) δεν είναι κάτι το ασύνηθες, ακόμη κι αν η γενική σου εμφάνιση ή έκφραση δεν είναι προς το "αρρενωπό" με την στάνταρτ έννοια [ίσως η συχνότητα και η επιμονή/μη διακριτικότητα (κάποιων) σχολίων που δέχεσαι να είναι το λιγότερο συνηθισμένο κομμάτι].Φυσικά και θα ήταν καλό να μιλήσεις στην οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους σου για το ότι δεν αρέσκεσαι σε τέτοιου τύπου παρατηρήσεις και αστεία (...μήπως κάποιοι νομίζουν ότι έτσι σε κοπλιμεντάρουν κιόλας;). Όσο για τους αγνώστους δεν ξέρω αν μπορείς να κάνεις πολλά, κι εφόσον γουστάρεις την παρούσα εμφάνισή σου (και πολύ καλά κάνεις). Πότε δεν είναι αργά να το ρίξεις στην κουήρ theory, όμως :-)