Στο σημερινό ‘Α, μπα’: αγάπη και όχι έρωτας

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: αγάπη και όχι έρωτας Facebook Twitter
49


________________
1.


Αγαπητη Αμπα.
Προσφατα εξω απο τα δοντια μιλησα και στην αδελφη μου για τον gay σεξουαλικο μου προσανατολισμο. Η οποια το γνωριζει χρονια. Ο αδελφος μου το γνωριζει επισης χρονια τυχαια, και μαλιστα το ειχε χρησιμοποιησει εκβιαστικα εναντιον μου. Το θεμα ειναι οι γονεις μου.
Προ ημερων η μητερα μου, βοηθωντας με στις δουλειες του σπιτιου μου, περαν των ερωτησεων-προτροπων περι οικογενειας και παντρειας, με ρωτησε "μηπως ταιριαζω περισσοτερο με αγορια παρα με κοριτσια"? Ομολογουμενως πιο επιτυχημενα δε θα μπορουσε καποιος να θεσει αυτη την ερωτηση.
Δεν ειπα τιποτα, Στραβοκαταπια και εκανα πως δεν ακουσα. Ταρακουνηθηκα ομως παρα πολυ. Το ιδιο βραδυ διηγηθηκα στην αδελφη μου το σκηνικο -η οποια την τελευταια διετια μενει στο εξωτερικο- και με προετρεψε με λυγμους σχεδον να μην της πω τιποτα ποτε, γιατι σε συζητηση προ τετραμηνου που η μητερα μου ειχε κανει μαζι της, της ειχε εκφρασει το ιδιο ερωτημα με πασα σοβαροτητα. Ειχε κατηγορησει τον εαυτο της οτι κατι εκανε λαθος στην ανατροφη μας, και οτι αν συμβαινει αυτο δεν ξερει τι κακο θα εκανε στον εαυτο της. Η αδελφη μου τρομαξε μη εχοντας την ξανακουσει ετσι ποτε στο τηλεφωνο η ποτε να λεει τετοιου ειδους λογια.
Δεν αισθανομαι το ιδιο πια. Ειχα την αισθηση πως το διαχειριζομουν την εικονα μου χωρις να δινω δικαιωματα, ουτε και ψευτικες εικονες βεβαια,με εναν τροπο. Στην υποψια οτι θα τους αναστατωσω/πληγωσω δε θα μπορουσα να τους το πω οπως και γιατι εγω ο ιδιος δεν ξερω ποσο αδυναμος θα αισθανομουν απεναντι τους.
Πλεον μετα απο αυτη την ερωτηση της, αισθανομαι ενοχικα απεναντι τους για τα ασχημα λυπητερα τους πιθανον συναισθηματα.
Δεν ξερω πως να διαχεριστω τον εαυτο μου απεναντι στους γονεις μου πλεον.
(Οι γονεις μου ζουν σε ενα δικο τους κοσμο.. δεν μπορω να τους τον γκρεμισω.. δεν εχω δυναμη ουτε δικαιωμα μαλλον)
Τι σκεφτεσαι ?- badly_reformed


Θα σου απαντήσω με τα λόγια του Λύο Καλοβυρνά, που τα λέει καλύτερα, από εδώ

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να μη μιλήσουμε στους γονείς μας για τον σεξουαλικό προσανατολισμό μας, π.χ. ούτως ή άλλως έχουμε επιφανειακές, προβληματικές ή απόμακρες σχέσεις άσχετα από την ομοφυλοφιλία, είμαι εγώ γονιός του γονιού μου, οι γονείς μου είναι φανατισμένοι θρησκόληπτοι, κτλ. Επίσης υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι να τους το πούμε, κυριότερος από τους οποίους είναι ότι είναι αδύνατο να έχουμε ουσιαστική, πραγματική σχέση με τους γονείς μας, όταν αποκρύπτουμε μια τόσο βασική πτυχή της ζωής μας, η οποία σίγουρα δεν αφορά μόνο το «τι κάνω στο κρεβάτι μου», όπως βλακωδώς ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά ολόκληρη τη ζωή μου είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο – ποιον ερωτεύομαι, με ποιον μοιράζομαι τις χαρές και τις λύπες μου, κτλ.


Πάντως, το να «μην κάνω κακό στους γονείς μου» σίγουρα δεν μπορεί να είναι σοβαρή δικαιολογία για να μην τους το πούμε, για έναν απλούστατο λόγο: δεν τους κάνουμε εμείς το οποιοδήποτε πιθανό κακό! Αυτοί το κάνουν στον εαυτό τους.


Σίγουρα πολλοί γονείς θ' απογοητευτούν, θα θυμώσουν, θα στεναχωρηθούν ή/και θα ενοχοποιηθούν, αν μάθουν ότι το παιδί τους είναι γκέι. Το βιώνουν σαν απώλεια (χάνουν το μέλλον που πρόβλεπαν για το παιδί τους) και ακυρώνονται οι επιθυμίες τους. Το «κακό» που πιθανώς θα πάθουν, όμως, δεν οφείλεται στο ότι εμείς είμαστε γκέι αλλά στις δικές τους επιθυμίες και στον τρόπο σκέψης τους.


Η ομοφυλοφιλία δεν είναι –δεν μπορεί να είναι– επιλογή. Σχεδόν όλοι οι γκέι άντρες και γυναίκες ξέρουν ήδη από τα πέντε ή έξι τους ότι έχουν κάτι το διαφορετικό, ότι έλκονται από άτομα του ίδιου φύλου, άσχετα αν αργότερα το κουκουλώνουν και το καταπιέζουν, επειδή δεν αντέχουν την απόρριψη και τη βία. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι επιλογή. Επιλογή είναι τι κάνω με αυτήν: την αποδέχομαι και ζω φυσιολογικά ή την καταπιέζω και βασανίζομαι.
Ένας σωστός γονιός, που πραγματικά, ειλικρινά, νοιάζεται για το παιδί του (και δεν βάζει πάνω απ' όλα τις δικές του επιθυμίες και όνειρα ή τι θα πει ο κόσμος) θέλει να είναι μέρος της ζωής του παιδιού του, και στα καλά και στα κακά. Όταν μάθει ότι το παιδί του είναι γκέι (αν και οι περισσότεροι το ξέρουν ήδη), μετά το πιθανό αρχικό σοκ, φροντίζει να συμμαχήσει με το παιδί του, όχι να το απειλεί ή να το εκβιάζει συναισθηματικά.


Μπορεί να έχω πολλούς, σημαντικούς λόγους για να μη μιλήσω στους γονείς μου για την ομοφυλοφιλία μου και καλά κάνω. Σίγουρα όμως, αν κριτήριό μου για να μην τους το πω είναι ο φόβος ότι θα τους κάνω κακό, αυτό δείχνει μόνο ένα πράγμα: ότι ακόμα ντρέπομαι που είμαι γκέι, ακόμα θεωρώ την ομοφυλοφιλία κάτι κακό.


ΥΓ Δεν συνιστώ σε καμία περίπτωση να κάνουμε coming out στους γονείς μας, αν πρώτα δεν έχουμε εξετάσει προσεχτικά τα προσδοκώμενα οφέλη και κόστη. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν μπορούμε να βγάλουμε γενικούς κανόνες.


Συμφωνώ με όλα, κυρίως με το υστερόγραφο.


________________
2.


Αγαπητή "Α μπα" σ'έχω ανακαλύψει πρόσφατα κι έχω εκτιμήσει πολύ την αντικειμενική σου ματιά σε κάθε τι που κατά καιρούς μας πελαγώνει..

Μπαίνω στο θέμα : Είμαι σε μία όμορφη και ουσιαστική σχέση, μ΄έναν άνθρωπο που έχουμε επιλέξει να στηριζόμαστε ο ένας στον άλλο, να μοιραζόμαστε σκέψεις και χρόνο πολύ. Πρόσφατα θέλησα να βγω για καφέ μ'ένα φίλο μου που ζει μακριά και είναι για κάποιες μέρες στην Ελλάδα. Με το συγκεκριμένο άτομο δεν υπήρχε κάτι παραπάνω από φιλία η οποία αναπτύχθηκε πριν χρόνια κάπως πρωτόγνωρα, λίγες μέρες αφότου γνωριστήκαμε, σ΄ένα ταξίδι που αποφασίσαμε να κάνουμε παρέα γιατί εκείνη την περίοδο είχαμε την ίδια μεγάλη επιθυμία να ταξιδέψουμε. Τώρα που είναι για κάποιες μέρες στην Ελλάδα θέλησα να τον δω προτείνοντας στο φίλο μου(σχέση) αν θέλει να έρθει μαζί μας, αλλά από τη μία αρνήθηκε να έρθει κι από την άλλη βρήκα μεγάλη αντίδραση από μέρους του στο ότι κανόνισα κάποια μέρα που δεν μπορούσε - αφού ούτως ή άλλως δεν ήθελε να έρθει - να βγούμε. Ο χαρακτηρισμός που μου έδωσε ήταν συνώνυμος της προδοσίας. Από την πλευρά μου δε νιώθω ότι κάνω κάτι κακό αλλά σίγουρα δεν ξέρω να το υποστηρίξω και σίγουρα δε θέλω να είμαι η αιτία δυσάρεστων συναισθημάτων γι'αυτόν. Είμαι σωστή απέναντί του; Δεν είμαι; Θέλω να είμαι.. Καίτη-


Κατάλαβα καλά; Ρωτάς αν είναι σωστό να βγεις για καφέ με έναν φίλο σου μια μέρα που ο γκόμενος σου ούτε μπορούσε, ούτε ήθελε να έρθει, και σε είπε προδότρα; Και αυτή τη σχέση την περιγράφεις «όμορφη και ουσιαστική;» Και δηλώνεις ότι ο ένας στηρίζει τον άλλον;


Καταλαβαίνεις πότε έχεις ευθύνη για τα δυσάρεστα συναισθήματα των άλλων και πότε είναι έκφραση της δικής τους ανασφάλειας και του δικού τους εγωισμού; Πιστεύεις ότι ο ρόλος σου σε μια σχέση είναι να μην δυσαρεστήσεις ποτέ τον άλλον, όποιες και να είναι οι απαιτήσεις του για να μην δυσαρεστηθεί;


Μάλλον κάτι δεν κατάλαβα καλά.

________________
3.


Καλησπέρα Α, μπα!! ήμουν σε σχέση με μια κοπέλα 2 χρόνια..χωρίσαμε για βλακείες λίγο πριν το καλοκαίρι..Από εγωισμό, χαθήκαμε για όλο το καλοκαίρι..μέχρι που πέρασε μέσω πανελληνιων στην πόλη μου για μένα..προσπάθησε αρκετά για να ήμαστε ξανά μαζί αλλά εγώ είχα προχωρήσει..το ήξερε αλλά προσπαθούσε..Μόλις ήρθε, έχασα η γη κάτω απο τα πόδια μου..την ήθελα..δεν την ξέχασα ποτέ..δεν μπορούσα όμως να πληγώσω την κοπέλα μου..οπότε..σταμάτησε τις προσπαθειες μετά απο καιρό και χαθήκαμε ξανά..τώρα πια βλεπόμαστε καμια φορά τυχαία σαν ξένοι απο μακριά..είναι πλέον με άλλον..Αλλά εγω ποτε δεν την ξέχασα..την σκέφτομαι συνεχεια..Σκέφτομαι να πάω να την βρω η να της αφήσω ένα γράμμα σπίτι της όταν θα λείπει..βλέπεις αυτή είναι ο έρωτας της ζωής μου όσο και αν ακούγεται κάπως αυτό!και θα είναι για πάντα..Τι λές να κάνω??- memories

Είχες προχωρήσει, αυτή προσπαθούσε, και ταυτόχρονα όταν ήρθε εσύ έχασες την γη κάτω από τα πόδια σου. Τώρα που είναι με άλλον και δεν προσπαθεί, κατάλαβες ότι είναι ο έρωτας της ζωής σου. Μάλιστα. Για στείλε ένα γράμμα ή βρες την να της τα πεις, να σου πει ότι αυτή τώρα έχει προχωρήσει και ταυτόχρονα δεν σε έχει ξεχάσει αλλά δεν μπορεί να γυρίσει, να τα ξαναφτιάξεις εσύ με αυτή που παράτησες για να βρεις την προηγούμενη και μετά να σου στείλει γράμμα για να σου πει ότι ποτέ δεν σε ξέχασε. Μόνο προειδοποίησε μας πρώτα, για να βάλουμε το ποπ κορν να γίνεται.

________________
4.


Αγαπητη μου α,μπα,
Σε αυτη την περιοδο της ζωης μου θα ηθελα οσο τιποτα αλλο να κανω μια σοβαρη σχεση,ωστοσο δεν εχω βρει ακομα τον καταλληλο. Στην τελευταια μου ευκαιρια για σχεση που τα συναισθηματα ηταν εντονα του τα ξεκαθαρισα και τον εκανα να καταλαβει οτι ηθελα σχεση. Αυτος ομως φαινεται οτι δεν το ηθελε αφου μετα απο πολλες συναντησεις μας γινονταν καπνος. Μου αραδιαζε χιλιες δικαιολογιες προσπαθωντας να ξεκαθαρισει την θεση του, ο ιδιος ομως μετα απο καιρο ηθελε να ξανασυναντηθουμε και ακυρωνε με την συμπεριφορα του αυτα που ελεγε προηγουμενως. Ξερω οτι φταιω, εφοσον του εδειχνα πως ειμαι δεδομενη μονο και μονο για να προσπαθησω να αλλαξω τα πραγματα. Μαλλον δεν προκειται να το καταφερω,γιατι αν αυτο που ενιωθε ηταν δυνατο θα ειχε προχωρησει η κατασταση,πραγμα που δεν το βλεπω. Ισως αν με χασει να καταλαβει καποια στιγμη τις προθεσεις που ειχα. Στην περιπτωση μου οσες φορες εδωσα τα παντα για καποιους ανθρωπους δεν πηρα τιποτα πισω, θα ηθελα να περιμενω να κανει καποιος το ιδιο για μενα αλλα μηπως περιμενοντας αυτος ο καποιος δεν ερθει ποτε; Η ερωτηση μου ειναι η εξης: Πιστευεις οτι πρεπει να κυνηγαμε τον ερωτα και να κανουμε προσπαθειες για νεες γνωριμιες ή εισαι της αποψης οτι ο ερωτας ερχεται εκει που δεν το περιμενεις και δεν προγραμματιζεται; Τι να κανω;- Confused

Η άποψη μου είναι ότι όταν κάνεις προγραμματικές δηλώσεις «εγώ τώρα θέλω σοβαρή σχέση» η αγωνία, το φλερτ και η ένταση της πρώτης εποχής που είναι η βάση μιας σοβαρής, ασόβαρης ή ντεμί σεζόν σχέσης ακυρώνονται, και ο ενθουσιασμός μεταμορφώνεται σε βρεγμένη χαρτοπετσέτα. Με άλλα λόγια, κάθε φορά που θα δηλώνεις από τον άμβωνα ότι σκοπεύεις να κάνεις σοβαρή σχέση, ένα αγγελάκι του έρωτα παρατάει την φαρέτρα και κάνει ζάπινγκ για να δει μπάλα.


Τι πιο βαρετό; Γιατί σου φαίνεται καλή ιδέα να φρενάρεις την τρέλα και την αγωνία της κατάκτησης για να περάσεις στο ταμείο; Πώς θα καταλάβει ο άλλος ότι θέλεις σοβαρή σχέση μαζί του και μόνο μαζί του επειδή τον γνώρισες και πιστεύεις ότι είναι καταπληκτικός τύπος και δεν αντέχεις χωρίς αυτόν, και όχι ότι θέλεις σοβαρή σχέση και θα την κάνεις με τον πρώτο που θα κάτσει, ο κόσμος να χαλάσει;


Άσε τους όρους «σοβαρή σχέση» και δες αν μπορείς πρώτα να κάνεις σχέση, μια σχέση, με κάποιον. Μην εκβιάζεις τα πράγματα «δίνοντας τα πάντα», κανείς δε θέλει δώρα, όλοι θέλουν να νιώσουν ότι αξίζουν την προσοχή του άλλου, ότι την έχουν κερδίσει. Δε θέλουμε χάρες, συμβιβασμούς και ελεημοσύνες, θέλουμε να βρούμε κάποιον που θα μας ξεχωρίσει και θα τον ξεχωρίσουμε γιατί είναι αυτός που είναι, επειδή βάζει μισή ζάχαρη στον καφέ ή επειδή τραγουδάει όταν πλένει τα πιάτα ή επειδή φοράει πάντα τις πιτζάμες του ανάποδα. Αυτές οι λεπτομέρειες κάνουν τις σοβαρές σχέσεις, όχι η στρατηγική σου.


________________
5.


Απ οτι βλεπω δεν τα ανεβαζετε ολα, οποτε δεν ξαναγραφω, ούτε ξανασχολούμαι! Αντε γεια!


Δεν είναι κρυφό ότι δεν τα ανεβάζουμε όλα. Δε γίνεται, για διάφορους λόγους. Το γράφω για άλλη μια φορά κι ελπίζω να δείξετε κατανόηση. Επειδή δεν έχω δυνατότητα απάντησης καθώς οι ερωτήσεις είναι πραγματικά ανώνυμες, δεν μπορώ να εξηγώ στον καθέναν για ποιο λόγο δεν δημοσιεύτηκε η ερώτησή του. Τις περισσότερες φορές είναι επειδή ένα θέμα έχει αναλυθεί στο παρελθόν μέχρι ναυτίας και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο διάλογος γίνεται μεταξύ δύο ανθρώπων αλλά εξακολουθεί να είναι δημόσιος, και αυτό έχει κάποιους περιορισμούς.

________________
6.


α μπα, πως μπορώ να εξηγήσω σε κάποιον ότι δεν υπάρχει η ψυχή και είναι απλώς θρησκευτικό κατάλοιπο; που να μην ήταν και άθεος δηλαδή όπως ισχυρίζεται..σε ευχαριστώ:)- ράνια

Δεν χρειάζεται να το εξηγήσεις. Σε φιλοσοφικά θέματα δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσεις να αλλάξεις τη γνώμη κάποιου, η ίδια η συζήτηση έχει το ενδιαφέρον. Ας πούμε, μια ερώτηση για αυτόν που δηλώνει άθεος: αλήθεια, πώς συμβιβάζει την έννοια της ψυχής με την ανυπαρξία Θεού; Δεν ανακαλύπτεις πράγματα για τον εαυτό σου μόνο όταν συμφωνείς με τους άλλους, ένας ικανός «αντίπαλος» μπορεί να έχει το ίδιο ενδιαφέρον, ίσως και περισσότερο.


Ένας άθεος μπορεί να πιστεύει στην ύπαρξη της ψυχής, αν και είναι σπάνιο και εκ πρώτης όψεως ασυμβίβαστο. Δεν μπορείς να του αποδείξεις ότι δεν υπάρχει, όπως αυτός δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το ερώτημα του Θεού. Αν κάποιος έχει απορρίψει μέσα του την έννοια του Θεού, αλλά νιώθει ακόμη αβέβαιος και φοβισμένος και θέλει να μεταφέρει τον μεταφυσικό του φόβο αλλού, όπως βλέπεις, μπορεί να το κάνει. Δεκανίκια υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη και για όλα τα γούστα.

________________
7.


Γεια σου Λένα
Είμαι 28 χρονών και πριν ένα χρόνο έκανα σχέση με ενα παιδί που ήταν όπως το ήθελα! όμορφος, μορφωμενος, με δουλεια, κοινωνικος, απο καλη οικογενεια κλπ κλπ...όμως από την αρχη μου έλειπε το περιβόητο ''κλικ''..κοινώς, δεν ερωτεύτηκα;; είπα να αφήσω το χρόνο να δείξει και πράγματι έχουμε ζήσει παρα πολλα μαζί αυτό το χρόνο, είναι μια πολύ γεμάτη σχέση. όμως εμένα μου λείπει ακόμη αυτό το κλικ!!το χτυποκάρδι..το ''είμαι τρελή για σένα''! πιστεύεις ότι πρέπει να τον αφήσω για να βρω κάποιον που ίσως τον ερωτευτώ αλλά μπορεί να μην έχει όλα αυτά ή μια τέτοια σχέση μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο ισορροπημένο γάμο ενδεχομένως; να τονίσω ότι συναισθηματικά είμαι δεμένη μαζί του μιας και το αξίζει, γι αυτό και δυσκολεύομαι να χωρίσω.

 

Επειδή δεν σε ξέρω, θα σου κάνω ερωτήσεις. Απάντησε με ειλικρίνεια και ίσως να βγάλεις συμπέρασμα.


Αν σε χώριζε ο 28χρονος ξαφνικά λέγοντας «σε αγαπώ αλλά δεν σε έχω ερωτευτεί» ποια θα ήταν η πρώτη σου αντίδραση;

Θεωρείς πιθανό να σε χωρίσει ο 28χρονος ξαφνικά; Ναι, όχι και γιατί;

Αυτό που νομίζεις ότι λείπει, το έχεις νιώσει ποτέ;

Αν ναι, πού κατέληξε η ιστορία;


49

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

19 σχόλια
Το #5 εχει απολυτο δικιο, φανταζομαι οταν ξεκινουσατε τη στηλη, προσδοκουσατε την ανταποκριση των αναγνωστων σας, τωρα που η στηλη σημειωνει επιτυχια και οι ερωτησεις/προβληματισμοι φτανουν σωρηδον, δεν ειναι δυνατον να απαντηθουνε ολες, και εχω υπονοιες οτι δημοσιευονται με απαντηση οι πιο ''πιπερατες''. Ακομα κι αν καποιο θεμα εχει απαντηθει στο παρελθον, καθε αναγνωστης κανει τον κοπο να στειλει για να λαβει μια απαντηση. Τουλαχιστον καντε την επιλογη των αναρτησεων τυχαια, και οχι συμφωνα με το αν χρειαζεται απαντηση η οχι. υπαρχουν αναγνωστες μεταξυ τους και εγω που εστειλαν ωστε να λαβουν μια απαντηση που ισως τους κινητοποιησει, αντ'αυτου δημοσιευονται και απαντωνται συχνα ερωτησεις του τυπου: Αγαπητη Αμπα, πιστευεις οτι υπαρχει Θεος?
Οι ερωτήσεις αυτές θα μπορούσαν να μπουν σαν έξτρα - δηλαδή πέραν των 7 - κάτω από την επικεφαλίδα "εξαντλημένα θέματα" (π.χ.) και να τις απαντούν μόνο οι σχολιαστές.
#1H μητέρα σου το ξέρει ήδη, νομίζω είναι προφανές. Το αν και πότε θα της το επιβεβαιώσεις έχει - κατά τη γνώμη μου - να κάνει κυρίως με το αν και πότε θα είσαι εσύ έτοιμος για κάτι τέτοιο. Μπορεί αργότερα, μεγαλώνοντας, να είσαι κι εσύ πιο σίγουρος για τον εαυτό σου (όχι μόνο για την ομοφυλοφιλία, γενικά) και να νιώθεις πιο έτοιμος να αντιμετωπίσεις τις αντιδράσεις. Μπορεί να μην το μάθει "επισήμως" ποτέ (όπως έχει συμβεί με γνωστούς μου ομοφυλόφιλους, των οποίων οι σύντροφοι είναι ή "συγκάτοικοι" ή "συνέταιροι") και ενώ το ξέρουν όλοι, δεν το συζητούν (τέρμα στρουθοκαμηλισμός, αλλά τι να πεις;).Εύχομαι να πάνε όλα καλά, ειλικρινά.
#3 Ταιριάζει καλύτερα το «έχασα την γη κάτω από τα πόδια μου...μόλις την είδα με άλλον».Αν την ήθελες πραγματικά και δεν την είχες ξεπεράσει όπως λες,θα χώριζες τη νυν (ναι,μπορεί να ζήσει και χωρίς εσένα) και θα ζούσες τον έρωτά σου με την πρώην.Εμ,μόλις μας πάρουν το δεδομένο παιχνιδάκι μας αντιδρούμε.Μην κάνεις κάνα αστείο με το γράμμα γιατί βλέπω την κοπέλα να χωρίζει με τον σύντροφό της να ξαναπροσπαθεί και συ να της λες «δεν θέλω να πληγώσω την κοπέλα μου».Βέβαια παίζει πάντα και το ενδεχόμενο,να είναι ευτυχισμένη με τη σχέση της και να φας τα μούτρα σου!
#6. Η έννοια της ψυχής υπάρχει από τα προϊστορικά χρόνια (η τοποθέτηση προσωπικών αντικειμένων σε τάφους το αποδεικνύει), συχνά με αυστηρά θρησκευτικό χαρακτήρα. Σε ορισμένες εποχές και πολιτισμούς όμως, η έννοια αυτή δεν περιορίζεται στα θρησκευτικά της όρια, αλλά επεκτείνεται μέσω της φιλοσοφίας και της σκέψης, στο επίπεδο της συνείδησης της ύπαρξης. Ο Σωκράτης π.χ. (και π.Χ.) «της αποδίδει έλλογο χαρακτήρα, ότι δηλαδή αυτή είναι το «εγώ», η πραγματική έδρα της προσωπικότητας και της υπόστασης του ανθρώπου»*. Άλλο παράδειγμα ο Επίκουρος, που μιλάει για θνητότητα της ψυχής και προσεγγίζει το θέμα με πιο "κβαντικές" απόψεις.Ράνια, μία φιλοσοφική προσέγγιση του θέματος - με την κατάλληλη επιχειρηματολογία - σίγουρα θα κάνει τη συζήτηση πιο δημιουργική και για τους δυο σας.*Πηγή: Διαδίκτυο.
#4 H απάντηση της Α, μπα με κέρδισε. Ειδικά στο τέλος, στη φράση "Αυτές οι λεπτομέρειες κάνουν τις σοβαρές σχέσεις, όχι η στρατηγική σου.". Έχει δίκιο, αυτές οι φευγαλέες - ασήμαντες εκ πρώτης - στιγμούλες και "πραγματάκια" (= προσωπικές ιδιαιτερότητες/ιδιοτροπίες της μικρο-ιδιωτικότητας) του καθένα είναι τα διαμαντάκια της τριβής μέσα στην καθημερινότητα (ή έστω στη μακρόχρονη πορεία) μιας σχέσης. Από τα πιο κρίσιμα και καθοριστικά συστατικά για την εσωτερική επικύρωση μιας συναισθηματικής επένδυσης. Μήπως αυτά δε θυμούνται πιο καθαρά και μετά από έναν χωρισμό οι περισσότεροι;
#3 Φοβερό παιχνίδι που βασίζεται στην εγρήγορση, την έκπληξη και την ερωτική αδρεναλίνη, αλλά και τις καλλιεργεί λειτουργώντας αμφίδρομα. Επιπλέον, διατηρεί προσδοκία και πάθος σε βάθος χρόνου. Τινάζει όλες τις τυπικές συμβάσεις μιας τέτοιου είδους δέσμευσης στον αέρα. Κάπου μέσα μου νομίζω το θαυμάζω - έστω θεωρητικά. Αυτή η διαρκής αδρεναλίνη - σε συνδυασμό με την ικανότητα διαχείρισής της και ανανέωσής της μέσα στο χρόνο -, όπως τα βλέπω εγώ, είναι περιζήτητη πάντως. Και, μάλιστα, ανάμεσα σε δύο - στα ίδια πάντα - άτομα, τα οποία τρέφουν ευγενή (και δυνατά;) συναισθήματα μεταξύ τους. Ίσως κάτι τέτοιο ν' αναζητά κατά βάθος και η κοπέλα στην #7...Σου προτείνω, για να αυξηθεί το σασπένς, να στείλεις το γράμμα με τα ΕΛΤΑ έτσι ώστε να μην ξέρεις ποιά ακριβώς μέρα θα το λάβει!... Αν γίνουν και απεργίες, δε, ουουουυυυ.... το σασπένς αυξάνεται κατακόρυφα. Για να μη σου πω ότι έτσι το τερματίζεις, εφόσον με τα ΕΛΤΑ δεν ξέρεις καν ΑΝ θα το λάβει ποτέ... Δαιμονικό;!Τέτοια (παρόμοια) παίζανε και στο "Love Me If You Dare". Ομολογουμένως, η ταινία ΕΣΚΙΣΕ.
#6 πιθανά να ενδιαφέρει...το παραθέτω ως τροφή για σκέψη.Ο Πλωτίνος (περ. 203 - 270 μχ) ήταν σημαντικός φιλόσοφος της ύστερης αρχαιότητας και ιδρυτής της νεοπλατωνικής σχολής της φιλοσοφίας.O διάλογος που ακολουθεί είναι μεταξύ του Πλωτίνου και του μαθητή του, Πορφύριου.-Ο Αμέλιος μου είπε Πλωτίνε , ότι για να φιλοσοφήσω πρέπει πρώτα να γνωρίσω τις παγκόσμιες αρχές.Για αυτό σε ερωτώ .Τι βρίσκεται πίσω από όλες τις μορφές της ζωής.-Τι είναι η φύση. Πως μπορεί να περιγραφεί;-Πάνω από όλα πρέπει να βρίσκεται κάτι που να είναι απλό. Γιατί εάν δεν είναι απλό, και δεν είναι το ΕΝΑ , τοτε δεν θα είναι η αιτία Η αιτία πρέπει να είναι τα πάντα, και για αυτό μοναδική.Μα το δημιουργημένο σύμπαν είναι πολαπλασιαζόμενο και σύνθετο.-Θέλεις να πείς ότι το σύνθετο προέρχεται από το απλό;-Δεν είναι δυνατό για τα πολλά να υπάρχουν εκτός και αν υπάρχει το ΕΝΑ, από το οποίο αποτελούνται, και το οποίο υπάρχει πρίν από όλα τα άλλα. Το ΕΝΑ είναι η αιτία όλων.-Πως μπορεί δάσκαλε το ΕΝΑ να περιγραφεί;--Εχω την εντύπωση ότι το ΕΝΑ υπερβαίνει την δυνατότητα της ανθρώπινης αντίληψης, και ότι η ανθρώπινη έκφραση θα μπορούσε μόνο το αλλοιώσει-Πως αλήθεια μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό;-Μπορούμε να πούμε κάτι για αυτό , αλλά δεν μπορούμε να το περιγράψουμε. Ούτε έχουμε κάποια γνώση ή διανοητική αντίληψη του. Μπορούμε να πούμε τι δεν είναι και όχι τι είναι. Αυτό όμως δεν μας εμοδίζει να το γνωρίζουμε.--Μπορούμε να πούμε ότι το ΕΝΑ είναι η ύπαρξη;-Το ΈΝΑ δεν είναι η ύπαρξη , αλλά η ύπαρξη είναι η εκπόρευση του, η πρώτη γέννηση. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει όνομα για το ΕΝΑ, είναι ανέκφραστο..--Κατάλαβα. Είναι περισσότετο μη ύπαρξη παρά ύπαρξη. Δεν έχει όμως σχέση με την εκδηλούμενη πεπερασμένη ύπαρξη;-Το ΕΝΑ είναι τα πάντα , και ταυτόχρονα τίποτα. Το ΕΝΑ είναι τα πάντα , για τον λόγο ότι όλα ενυπάρχουν μέσα σε αυτό. Στους κόλπους του ΕΝΟΣ υπάρχουν τα πάντα , και ΘΑ υπάρξουν τα πάντα.Κατάλαβα. Το ΕΝΑ αντιπροσωπεύει την δυνατότητα.-Ποια όμως η σχέση του Ενός με την ζωή;-Υπάρχει πριν από την ζωή και είναι η αιτία της, εφόσον η ενέργεια της ζωής δεν προηγήται αλλά αντίθετα απορρέει από την ανέκφραστη πηγή του ΕΝΟΣ.Πρέπει να υποθέσουμε λοιπόν ότι το ΕΝΑ που υπάρχει πριν από όλα , δεν είναι το εκδηλούμενο σύμπαν.--Που βρίσκεται λοιπόν το ΕΝΑ;-Το ΕΝΑ υπάρχει παντού. Δεν υπάρχει μέρος όπου δεν είναι. , για αυτό και γεμίζει τα πάντα. Μέσω αυτού υπάρχουν τα πάντα. Το ΕΝΑ γεμίζει τα πάντα, παράγει τα πάντα, χωρίς να είναι αυτό που παράγει.--Μα Πλωτίνε ξερεις καλά ότι το εκδηλούμενο σύμπαν χαρακτηρίζεται από την κίνηση. Είναι το ΕΝΑ η κίνηση; Ή είναι η δυνατότητα της κίνησης μία συνθήκη στάσης? Ποια η σχέση του ΕΝΟΣ με την κίνηση και την στάση;-Το ΕΝΑ υπερέχει και της κίνησης και της στάσης. Είναι η δυνατότητα και της κίνησης και της στάσης, υπερέχει και των δύο. -Άλλη μία σκέψη με προβληματίζει δάσκαλε. Το σύμπαν εκδηλώνεται διανοητικά. Μπορείς να περιγράψεις το ΕΝΑ σαν την διάνοια ;-Με άλλα λόγια το ΕΝΑ σκεφτεται;-Το ΕΝΑ δεν σκέφτεται γιατί εμπεριέχει το σκεπτώμενο και την σκέψη. Το ΕΝΑ δεν είναι η διάνοια , αλλά ανώτερο της διάνοιας. Κατά συνέποια εφόσον είναι ανώτερο της διάνοιας η εκπόρευση του θα είναι και διανοητική.Είναι φανερό ότι το ΕΝΑ είναι πέρα από την ανθρώπινη αντίληψη.-Δεν μπορείς όμως δάσκαλε να μου περιγράψεις περοχές του ΕΝΟΣ που να μπορώ να αντιληφθώ;-Αυτό το στάδιο δεν θα είναι πια το ΕΝΑ αλλά η πολαπλότητα του ΕΝΟΣ. Διπιστώνουμε ότι όλα τα πράγματα που πλησιάζουν την τελειότητα δεν μπορούν να παραμείνουν σε ανεκδήλωτη ύπαρξη, αλλά πρέπει να εκδηλώνονται .-Αυτό παρατηρείται σε όλη την φύση. Όχι μόνο στα όντα που είναι ικανά επιλογών , αλλά ακόμα και σε αυτά που στερούνται της επιλογής , υπάρχει η τάση να μεταδίδουν ότι ενυπάρχει μέσα τους.-Για παράδειγμα η φωτιά παράγει θερμότητα, το χιόνι παράγει κρύο.-Για αυτό τον λόγο αυτό όλα τα πράγματα στην φύση τείνουν στην αθανασία με την εκδήλωση των ποιοτήτων τους. Το ΕΝΑ εκδηλώνει το ευτό του. Αυτό που εκδηλώνεται, εκδηλώνει παράληλα τον ευτό του.Υπάρχει επίσης και αυτό το λινκ http://www.zoo.gr/forum/message/5/7266396
#2. Ωχ! Υποψιάζομαι ότι έγινε ενθουσιώδης ανακοίνωση κάπως έτσι: "Αγάπη μου, δεν θα το πιστέψεις! Είναι ο Ρομπέρτο Ελλάδα! Ο φίλος που σου έλεγα, μαζί κάναμε τις μεγαλύτερες τρέλες, ταξίδια, συγκλονιστικές εμπειρίες, Αχ! ωραίες εποχές! Ανυπομονώ να τον δω, να αναπολήσουμε τα παλιά, να γελάσουμε, μου φτιάχνει τη διάθεση αυτός ο άνθρωπος! Θες να έρθεις μαζί για καφέ;" Αν ισχύει κάτι τέτοιο ίσως να έχεις μια ευθύνη στο ότι περιμένεις ο σύντροφος να αντιδράσει με αυθόρμητη χαρά και ενθουσιασμό για το πόσο καταπληκτικά περνάς (χωρίς αυτόν). Ανθρώπινη, αν και υπερβολική, η αντίδραση του συντρόφου, μια μικρή απογοήτευση για την συνειδητοποίηση ότι δεν μπορείς να μοιραστείς τα πάντα με το σύντροφο. Μπορεί η σχέση να είναι όμορφη και ουσιαστική και έτσι.
#6 ξεκινάς απο τα βασικα, για να πιάσεις μια τετοια κουβέντα θα πρεπει πρώτα να ξεκαθαρίσεις εξ αρχής, τι σημαίνει, για τον καθένα που θα συμμετάσχει στη συζήτηση, η ψυχή. Άποψη δεν πρόκειται να τους αλλάξεις ούτε να σου αλλάξουν καθώς ο καθένας κουβαλά κ υποστηρίζει τη δικη του αληθεια, που ειναι μια και μοναδική.... κ η πιο σωστή!
6. Kαι γιατί δηλαδή πρέπει να εξηγήσεις σε κάποιον αν υπάρχει ή όχι ψυχή; Αν υπάρχει ή όχι Θεός; Και τι σε κάνει εσένα αρμόδια να απαντήσεις με τόση σιγουριά ζητήματα υπαρξιακά, θρησκευτικά...Αυτά τα θέματα είναι τα μόνα που μπορεί κάποιος να διατυπώσει γνώμη και αν τον ρωτήσεις γιατί, να σου απαντήσει "γιατί έτσι " και να γίνει απολύτως δεκτό. Βαρέθηκα να βλέπω και κυρίως στο ίντερνετ απόψεις απόλυτες,απαντήσεις προσβλητικές και από τους μεν και από τους δε. Μου κάνει εντύπωση πια η τόση αλαζονεία στη σιγουριά ορισμένων. Μάθετε να σέβεστε τα πιστεύω - η μη- του άλλου!
#3,4,7: Η ζωη και οι αμερικανικες σειρες διαφερουν σαν τη μερα με τη νυχτα. Παρτε το χαμπαρι. ( Κι εγω νομιζα οτι οταν θα γεννησω θα εκανα το χαβαλε που γινοταν οταν γεννησε η Ρεητσελ, αλλα μπα...)Ασχετο: ΚΟΥΡΤΣΙΟ, ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙΣ.
#7 αγαπημένη φίλη: δοκίμασε να γνωρίσεις κάποιον άσχημο, άνεργο, ακοινώνητο με ανυπόφορους γονείς. Μπορεί να σου κάνει το κλίκ που θέλεις και (γιατί όχι;) το κλάκ κιόλας.
@2Για να υπαρχει μια ομορφη και ουσιαστικη σχεση, δεν μπορω να διαννοηθω την ανυπαρξια της ελευθεριας των μελων της, ειδικα εκει οπου δεν υπαρχει θεμα αποκλειστικοτητας. Δεν γινεται να τα κανετε ολα μαζι 'η καθολου, επισης, δεν γινεται ο καθενας σας να παρατησει τους φιλους/γνωστους που ειχε πριν μπει σε αυτη τη σχεση. Ειναι υπερβολικα εγωιστικο..@6Δηλ, εσυ δηλωνεις "αψυχη";;
Το ότι κάποιος δεν πιστεύει στην ύπαρξη της ψυχής, δεν σημαίνει ότι είναι "άψυχος", όπως το διατυπώνεις. Εννοούμε ότι δεν πιστεύουμε σε μία άυλη οντότητα, που συνεχίζει να υπάρχει όταν πεθαίνει το σώμα. Συνήθως η αθεΐα συνεπάγεται ότι γενικά δεν πιστεύει κάποιος στο μεταφυσικό - εξ'ού και η παραπάνω ερώτηση #6. Δηλ. δεν υπάρχει το "μετέπειτα", πεθαίνει το σώμα, και μαζί μ' αυτό παύει να υπάρχει και η συνείδηση της ύπαρξής μας, τα συναισθήματα, οι αναμνήσεις, οι ελπίδες, όλα όσα απαρτίζουν αυτό που ονομάζουμε "ψυχή". Νομίζω ότι για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μεγαλύτερο ταμπού να απαγκιστρωθούν από την πίστη σε αυτή την αναλλοίωτη "πνευματική" ύπαρξη, απ' ό,τι η πίστη στον θεό.Δυστυχώς δε θυμάμαι να παραθέσω αυτή τη στιγμή κάτι σχετικό για διάβασμα, αν έχει κάποιος κάτι ας το προτείνει, γιατί είναι ενδιαφέρον θέμα.
Δεν απαντησα στο τι γινεται με τη ψυχη μετα τον θανατο, καθως στην ερωτηση δεν διευκρινιζεται οτι μιλαμε για μετα θανατον. Το σχολιο μου αναφερεται στην ψυχη εν ζωη.
Ενδιαφέρον κ πολυ μπερδεμένο. Οι πιο πολλοί γνωρίζουν κ ξεχωρίζουν μόνο, σώμα κ ψυχή. Αν θέλεις να κανεις σοβαρή μελέτη πανω σε αυτο θα πρεπει να ξεκινήσεις με την τριάδα σώμα, ψυχή κ πνεύμα. Θελει ψάξιμο κ διάβασμα...
@Ιζολδη, εξαρτάται πάλι απο πια πλευρά θα το ψάξεις. Φιλοσοφικά, επιστημονικά, θεολογικά κοκ. Εκει που εχω καταλήξει κ συμφωνώ, χωρις φυσικα να σημαίνει οτι δίνω κάποια απάντηση στο ερώτημα, απλά μεταφέρω την δική μου άποψη, ειναι πως οταν μιλαμε για το σώμα αναφερόμαστε στα ένστικτα, στις απολαύσεις. Οταν αναφερόμαστε στην ψυχή μιλαμε για τα συναισθήματα κ τέλος το πνεύμα εχει να κανει με την σύνδεση μας προς τα πανω, με την Πηγή, με τον Θεό, πες το όπως θες.
@ muse Είναι αλληλένδετα. H έρευνα στη νευρολογία αποδίδει όλο και περισσότερες ιδιότητες της "ψυχής", σε λειτουργίες του εγκεφάλου. Όπως τα - γνωστά πια - ευρήματα για τo πώς ερωτευόμαστε, τις "μεταθανάτιες" εμπειρίες, κλπ, κλπ. Όλο και περισσότερες "πνευματικές" πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας αποδίδονται σε βιολογικά αίτια, καταρρίπτοντας τον δυϊσμό σώματος-ψυχής.
@museόχι, γιατί τα ευρήματα ενός επιστημονικού κλάδου είναι αξιοποιήσιμα και απο άλλους. Γι' αυτό υπάρχει και φαρμακευτική αγωγή για ψυχιατρικά νοσήματα.
εγω παντως ακομα δεν εχω σχηματισει αποψη για το αν η ομοφυλοφιλια ειναι επιλογη ή οχι. Ενας bisexual φιλος μου σε μια σχετικη συζητηση μου ειχε τονισει πως αυτη η ερωτηση δε θα επρεπε καν να γινεται. Δεν θα επρεπε καν να μας απασχολει. Ο ιδιος ισχυριζεται πως δεν τον ενδιαφερει καθολου αν καποιος ειναι αντρας ή γυναικα, οτι ειναι ουσιαστικα τοσο δυσκολο να βρουμε ανθρωπους να ταιριαζουμε κ να αξιζουν την προσοχη μας που το φυλο δε θα επρεπε καν να μας απασχολει σαν παραγοντας. Κ φυσικα ο ιδιος πιστευει οτι μια κοινωνια μπορει να προγραμματιστει προς gay ή straight προσανατολισμο. Παντως εδω που τα λεμε υπαρχουν ερευνες που αποδιδουν την ομοφυλοφιλια και σε environmental influences.
Eye roll ...Την επομενη φορα που θα εχεις ορεξη απλα προσπαθησε να θυμηθεις την ημερα που αποφασισες/επελεξες αν γίνεις ετεροφυλοφιλος (ή ομοφυλοφιλος).
επειδη δε συμβαινει σε ολους, δεν σημαινει οτι δεν συμβαινει σε κανεναν. και εμενα παραξενο μου φαινεται, αλλα απο την στιγμη που ξερω εστω κ ενα ατομο που εχει επιλεξει τον σεξουαλικο προσανατολισμου του, οφειλω να το δεχτω σαν πιθανοτητα.
επισης "eye roll" *ντιπ κλισε*γιατι εχει σημασια, εστω κ την ελαχιστη, αν ειναι επιλογη ή οχι? Ειναι ο,τι ειναι. Αν ειναι επιλογη καποιος εκρινε οτι αυτο του ταιριαζει καλυτερα, αυτο και μονο θα πρεπει να ειναι αρκετο. και ριξε κ μια ματια, μπορει να σου φανει ενδιαφερον. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2090942/Cynthia-Nixon-Im-gay-choice.html
@ φωτεινος καστοραςΗταν μια αυθορμητη αντιδραση :)Εχει σημασια γιατι ειναι το βασικο επιχειρημα όλων των συντηρητικων και φανατικων 'Αν ειναι επιλογη σου τοτε μπορεις να την αλλαξεις' ή ακομη χειροτερα 'Ειναι μια κακη επιλογη άρα εισαι περιθωριακος και οφειλουμε να σε αλλαξουμε/γιατρεψουμε.'(Νιωθω οτι γραφω τα αυτονοητα)Daily Mail as a reference seriously?
δλδ ρε συ as myself που γραφεις κ τα αυτονοητα, σου φαινεται λογικο να ισχυριζομαστε οτι δεν ειναι επιλογη, γιατι αν ειναι επιλογη καποιος φανατικος θα σου πει οφειλω να σε γιατρεψω? εμενα παλι ξερεις τι μου φαινεται αυτονοητο?ο σεβασμος στις επιλογες των αλλων, ειτε συμφωνω ειτε διαφωνω.
Καταλαβαίνεις ελπιζω τη διαφορά μεταξύ του ''δεν ειμαι σίγουρος αν η ομοφυλοφιλια είναι επιλογή ή όχι'', που γράφεις στο 1ο σου ποστ) και του ειναι ''ισως ένα υποσύνολο ατόμων από τα 7 δις του πλανήτη να έχει επιλεξει τον σεξουαλικο προσανατολισμο του'', που γράφεις στο τελευταίο σου ποστ . (Εγώ αμφιβάλω και για αυτό αλλα οποιαδηποτε συζητηση χρειαζεται μια λογικη βαση)Επίσης, δεν μας εφερες κανενα παραδειγμα ανθρωπου που εχει κανει μια τετοια επιλογη.
ρε συ ας myself καταλαβαινεις οτι συζηταμε για το αν η συνειδητη επλογη ειναι παραγοντας που επηρεαζει την σεξουαλικοτητα καποιου? για να μιλησω με οικονομετρικους ορους, αν κατι ειναι στατιστικα σημαντικο ακομα κ μικρη να ειναι η συμβολη εξακολουθει να θεωρειται σημαντικο. οσο marginal effect κ ναι εχει, ειναι σημαντικος ακομα κ αν επηρεαζει σε μικρο ποσοστο το ολοκληρο sample.το παραδειγμα της Cynthia Nixon που δηλωσε ανοιχτα οτι ειναι gay by choice δε σου αρεσε γιατι εναι δημοσιευομενο στην daily-mail seriously, ή δε το διαβασες καν? (επισης φανταζομαι αντιλαμβανεσαι την διαφορα αναμεσα στο ερευνα που εξηγαγε η daily mail, και συνεντευξη που δημσιευσε η daily mail? αλλα εστω την επομηνη φορα που θα δωσω ρεφερενς σε σενα θα ειναι αποκλειστικα απο ακαδημαικο τζουρναλ, σε παρακαλω ομως δηλωσε μου απο τωρα τι οριο θετεις για impact factor για να μη διακυβευεται παλι η οποια αξιοπιστια)
επισης δεν γραφω οτι δεν ειμαι σιγουρη, γραφω οτι δεν εχω σχηματισει αποψη, και αναφερω συγκεκριμενα ενα περιστατικο που εξηγει γιατι δεν εχω σχηματισει ξεκαθαρη αποψη: ξερω ατομο που ο ιδιος προσδιοριζει οπως θελει την σεξουαλικο προσανατολισμο του. Μια αλλη bysexual φιλη μου ισχυρεζεται πως ολοι καταβαθως ειμαστε bysexual. Στον καναδα θεωρειται σχεδον ντροπη να εισαι απλως straight, ενω εχω γνωστο πως δηλησε οτι εχει προσπαθησει να γινει by και δε τα καταφερε. επειδη ζω σε μια χωρα που οι ανθρωποι εκφραζονται ανοιχτα για τις σεξουαλικες τους προτιμησεις, μου ειναι δυσκολο να δω το "ετσι γεννηθηκα" ως μονοδρομο.
Λοιπον, νομιζω οτι επιτελους τα ξεκαθαριζουμε. Για καποιο λογο μεσα στα σχολια σου εχεις χρησιμοποιησει τα επιχειρηματα (και τις εφημεριδες) των πλεον συντηρητικων στο θεμα της ομοφυλοφιλιας. Και αυτο ειναι τουλαχιστον παραπλανητικο δεδομενων οσων που εγραψες στο τελος. Τελικά νομιζω οτι θα συμφωνησουμε στο εξης: Το οτι η σεξουαλικοτητα (ομοφυλοφιλη ή μη) για καποιους ειναι αυτονοητη, και οχι θεμα επιλογης, δεν αναιρει το οτι καποιοι αλλοι δεν το εχουν τοσο ξεκαθαρο μεσα τους. Αυτο απεχει παρα πολυ απο το επιχειρημα οτι η ομοφυλοφιλια ειναι θεμα επιλογης (με ολες τις θεσεις που προανεφερα και που ακολουθουν μια τετοια αποψη)
βασικα as myself, δε συμφωνουμε κ πολυ. Σε αυτο που φανταζομαι συμφωνουμε ειναι η gay κοινοτητα πρεπει να εχει τα ισα δικαιωματα. αλλα διαφωνουμε παρα πολυ ως προς το γιατι. Για μενα η ανοχη στην διαφορετικοτητα δεν οριζεται υπο προυποθεσεις, "α ετσι γεννηθηκε, αρα δεν εχει επιλογη αρα πρεπε να το δεχτουμε". Αυτο ειναι καμουφλαρισμενος συντηρητισμός. Και δεχομαι της καλες προθεσεις που κρυβει η παραπανω τοποθετηση, αλλα την θεωρω στην βαση της λανθασμενη κ αναποτελεσματικη. Νομιζεις οτι το συντηρητικο κομματι της καθε κοινωνιας θα αλλαξει συμπεριφορα? Υπαρχουν ηδη εκκλησιες που δεχονται το επιχειρημα "ετσι γεννηθηκα" και η απαντηση τους ειναι "ναι ετσι γεννηθηκες, αλλα αυτο ειναι μια δοκιμασια που σου παρουσιαζει ο Θεος, για να την ξεπερασεις με την βοηθεια του για να μπορεσεις να ανταμειφθεις στην επομενη ζωη".Ασε κ που να δεχτω οτι, με το να αντιμετωπιζουμε την ομοφυλοφιλια με τον παραπανω τροπο, μπορει η κ.Μαρικα να ειναι πιο δεκτικη με το gay παιδι του γειτονα, αλλα δεν πανε ετσι μπροστα οι κοινωνιες.και τελος αν θες πες με παραλογη, αλλα πιστευτο το χειροτερο πραγμα που θα μπορουσε να γινει για την gay κοινοτητα ειναι "ανακλυφθει" το "gay γονιδιο". Μπορεις να φανταστεις τι εχει να γινει με τον καθε παπαρα που θα μπορει να κανει λογο για γονιδιακη ανωτεροτητα κ αλλες τετοιες μπουρδες. Θυμασαι φανταζομαι που οδηγησε αυτο την τελευταια φορα.
Συμφωνώ με τον-ην φωτεινό κάστορας που βλέπω να ξεφεύγει αρκετά, τελικώς, από μία αρχική υπόνια ανάπτυξης διπόλου (στο 1o του-ης σχόλιο).Βασικά και η μεν αποψη έχει λογική και η δε, αρκεί να αφήνουμε και τις "δύο" να αναπνεύσουν.
Βασικά εμένα δεν μου είναι καθόλου καθαρό το τι εννοείς εσύ και ο φίλος σου με την φράση "Η ομοφυλοφιλία είναι θέμα επιλογής".Αν κάποιος που δηλώνει πχ straight νιώσει την περιέργεια να δοκιμάσει το σεξ με άτομο του ίδιου φύλου και του αρέσει και το συνεχίσει αυτό δεν συνιστά επιλογή.Απλώς προφανώς ενυπήρχε μέσα του η έλξη προς τα 2 φύλα συγχρόνως και το ανακάλυψε αργότερα.Όσο για το φίλο σου,η απάντηση που σου έδωσε δεν με πείθει καθόλου. Σα να θεωρητικοποίησε με κάποιο τρόπο την αμφισεξουαλικότητα του για να φαίνεται πιο cool.Πάμε τώρα στην εγωιστική κατ'εμέ θέση σου ότι το θέμα είναι να φτάσουμε σε μια ιδανική κοινωνία όπου κανείς δεν θα κρίνει κανέναν για τις επιλογές του.Guess what!Αυτή η κοινωνία δεν υπάρχει και δεν ξέρω αν θα υπάρξει και ποτέ.Ολοι καθημερινά,καλώς ή κακώς κρίνουμε ή κρινόμαστε από τους άλλους.Με το να υποστηρίζεις ότι η ομοφυλοφιλία μπορεί να είναι και επιλογή αλλά θα πρέπει να τη σεβόμαστε όπως όλες τις επιλογές του ανθρώπου απλώς δίνεις όπλα στην φαρέτρα των ομοφοβικών.Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι επιλογή όπως το τι δουλειά θα κάνουμε,το πόσα παιδιά θα αποκτήσουμε κ.ο.κ...Το αν καθορίζεται απο βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες ταυτόχρονα είναι μια άλλη συζήτηση που δεν σχετίζεται με την άποψη σου περί επιλογής.
Πιστευω οτι αν ηθελες πραγματικα να σχηματισεις αποψη δε θα επρεπε να στεκεσαι στην μια αποψη ενος φιλου, η στο αρθρο μιας εφημεριδας. Μεχρι λοιπον να γινει αυτο, μπορεις να εμβαθυνεις περισσοτερο ψαχνοντας τις καταλληλες πηγες η και αλλους ανθρωπους. Οτιδηποτε ανθρωπινο να μη σου προκαλει καταπληξη. Μπορεις?
Προφανώς κ οχι. Ειναι τωρα σοβαρή ερώτηση αυτη; Έχω τη δική μου έρευνα να ασχολούμαι δε πρόκειται να κάνω έρευνα για να ανεβάσω σχόλιο στη λιφο που ούτε καν εκφράζω τοποθέτηση. Αυτο που λέω απο την αρχή είναι ότι δε το αποκλείω σαν πιθανότητα. Και ανέφερα κ γιατί. Άλλωστε ήμουν απόλυτα ξεκάθαρη ότι δε με ενδιαφέρει καν σε ερώτημα κ εξήγησα κ γτ δε θα πρέπε να ενδιαφέρει κ κανέναν κανονικα.