Στο σημερινό ‘Α, μπα’: πόσα είναι τα κυβικά σου;

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: πόσα είναι τα κυβικά σου; Facebook Twitter
23


________________
1.


Αγαπημένη Αμπά,
πολύ σε εκτιμώ.
Εχω ένα ζήτημα. Αλλάζω αναγκαστικά περιβάλλον εργασίας( όχι δουλειά) και πόλη κατά μέσο όρο κάθε δύο ή τρία χρόνια.
Το θέμα είναι ότι ανακάλυψα στην πράξη αυτό που χρόνια τώρα έχουν ανακαλύψει κοινωνιολόγοι πριν από μένα- ότι το κουτσομπολιό είναι βασικό συστατικό δημιουργίας οικειότητας και σύσφιξης σχέσεων.Όταν δείχνεις ανοιχτά την αντίθεσή σου σ αυτό,οι άλλοι σε απομονώνουν, όταν συμμετέχεις σιωπηρά χωρίς να προσφέρεις κάτι στην κουβέντα, δεν απομονώνεσαι κοινωνικά, αλλά δύσκολα η σχέση πάει σε επίπεδο βαθύτερης οικειότητας, και όταν συμμετέχεις, δε νιώθεις εσύ καλά με τον εαυτό σου.
Δε λέω ότι δεν απολαμβάνω μια ανώδυνη, χαλαρή και αστεία ανταλλαγή άχρηστων πληροφοριών τύπου"αυτός-γουστάρει- αυτή"κλπ, αλλά τις περισσότερες φορές ο αρνητισμός, η μικροψυχία και η κακή κουβέντα για τον άλλο περισσεύουν, και σ αυτο δε θέλω να συμμετέχω.
Το κόστος είναι ότι δεν είμαι χαρούμενη- από τη μια καταπιέζομαι ν ακούω πάμπολλες βλακείες χωρίς πλέον να μπορώ να πω " ας αλλάξουμε θέμα, ν αφήσουμε τον χριστιανό στην ησυχία του" και από την άλλη, παρότι έτσι κάνω παρέες, πολύ δύσκολα αποκτώ με κάποιους το επίπεδο οικειότητας που έχουν όσοι συμμετέχουν στα 'όργια κοινωνικής κριτικής'.
Κυλάει η ζωή ρε Αμπά χωρίς μια ωραία κουβέντα να συνοδεύει τα τζιν τόνικ;- Θάβω-άρα-υπάρχω

Νομίζω ότι έχεις φρακάρει σε κάτι που δεν χρειάζεται τόση ανάλυση για να πας παρακάτω. Σταμάτα να ευλογείς τα γένια σου (γιατί αυτό κάνεις) και απάντησε στην ερώτηση: σε τι νομίζεις ότι χρειάζονται οι διασημότητες;

________________
2.


ποιο ηταν το τελευταιο βιβλιο που διαβασες;- ανναμπελ


Το «Ακριβή Μου Ζωή» της Άλις Μονρό και παιδιά, να το διαβάσετε, είναι από τα σπάνια βιβλία.

________________
3.


Είμαι 23 και ζηλεύω τα 20χρονα! Χάνω τον χρόνο μου με το να σκέφτομαι ότι πέρασε ο καιρός και δεν έχω κάνει όσα θα ήθελα να έχω κάνει ως τώρα ή μάλλον να το θέσω καλύτερα, περνάει ο καιρός και δεν κάνω και τίποτα το σπουδαίο.. και δεν είναι ότι περνάω και τέλεια να πεις πάει στο καλό. Απλά συμπαθητικά ή αδιάφορα. Πώς έχασα τα καλύτερα μου χρόνια; Και μ'αυτά τα μυαλά θα χάσω κι αυτά που έρχονται!! :S Ούτε τη γαμάτη φοιτητική ζωή, ούτε κάποιες εμπειρίες που τόσος κόσμος ζει, έζησα, ούτε όσα εφόδια θα ήθελα, απέκτησα. (Για κάποια ευθύνομαι, για κάποια άλλα απλώς άτυχη.) Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το κόμπλεξ ηλικίας; Αν είναι αυτό, το μόνο μου πρόβλημα. Δεν γίνεται να περιμένω να τελειώσει η εξεταστική για να πω ότι εντάξει θα περάσω μετά καλά ή θα κάνω τότε κάτι που μ'αρέσει. Αλλά δεν γίνεται να τα παρατήσω τώρα στα πίσω πίσω κι ας χρωστάω πολλά κι ας μην μ'αρέσει και το αντικείμενο κτλ κτλ. Ένα πτυχίο είναι πρέπει να το πάρω. Και φοβάμαι ότι όταν θα αρχίσω να ζω θα είναι αργά (αν αρχίσω ποτέ), θα 'χω περάσει τα νιάτα μου χαζεύοντας τους άλλους. Αλλά αν βάλω το διάβασμα σε προτεραιότητα σε τέτοιο βαθμό που χρειάζεται, για να τελειώνω πια, δεν θα μπορώ να κάνω τίποτα άλλο, οπότε πάλι καταλήγω σ'αυτό που φοβάμαι ότι κάνω-δεν ζω. Όχι ότι ''ζούσα'' και πριν πάρω απόφαση να διαβάσω. Μήπως έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από τη ζωή και από το πώς θα θέλαμε να είμαστε και να ζούμε; Υπάρχει κανείς που να νιώθει πραγματικά ενθουσιασμένος με τη ζωή του; I want that! What's my problem??Seriously.
Κι επειδή μάλλον κάπου εδώ ίσως τα μπέρδεψα κι επειδή θα 'χει φτάσει κατακαλόκαιρο μέχρι να απαντήσεις, να ευχηθώ καλά μπάνια!! :)- κάτσε-διάβασε

Το διάβασμα, η εξεταστική, το πτυχίο, ΕΙΝΑΙ εμπειρία. Όπως εμπειρία είναι αυτό που έγραψες και έστειλες. Ζωή δεν είναι οι στιγμές που δείχνουν οι διαφημίσεις και οι ταινίες. Ό,τι ζεις, είναι ζωή.


Το να μάθεις να εκτιμάς τις αποχρώσεις της ζωής και να μην περιμένεις τα πυροτεχνήματα για να την καταλάβεις ]είναι κάτι που γίνεται με προσπάθεια. Αυτό που πρέπει να αλλάξει δεν είναι να αρχίσεις να παίρνεις τους δρόμους (όχι ότι είναι κακό) αλλά να μάθεις να είσαι παρούσα στη ζωή σου, σε κάθε στιγμή, και να μην την παρακολουθείς από την αίθουσα αναμονής. Ο στόχος της ζωής δεν είναι να είσαι «ενθουσιασμένος» με τη ζωή ή «ευτυχισμένος», λες και έχεις περάσει ηλεκτροσόκ ή λοβοτομή. Είναι τόσο κλισέ το «είσαι τυχερή που έχεις μάτια και μπορείς να δεις τον ουρανό» αλλά πίσω από μερικά κλισέ κρύβονται και μερικές αλήθειες. Όταν καταλάβεις ότι αυτό από μόνο του είναι σπουδαίο (δεν ξέρω πώς, δική σου αποστολή είναι να το βρεις το πώς), θα αρχίζεις να εντοπίζεις πιο εύκολα τις στιγμές για τις οποίες αξίζει να ενθουσιαστείς.

________________
4.


Α,μπα θέλω τη σκληρή και ακέραιη γνώμη σου γι'αυτό το κειμενάκι:):)

-Σ.Π.


Είναι πρωτόλειο.


________________
5.


ποια η γνωμη σου για τα one night stand? προσωπικα πιστευω ότι εχουν κατι το γοητευτικο, αλλα απ' την άλλη χανεις τον εαυτο σου και την ουσια.. τι λες??- peanut butter

Αν έχεις βρει την ουσία (σου) και πιστεύεις ότι έτσι χάνεται, έτσι (θα) είναι.

________________
6.


οκ, προσπαθώ να μη χρησιμοποιώ το σεξ σαν αντάλλαγμα στις σχέσεις μου με την έννοια ότι δεν "ψήνω" τους άντρες που μου αρέσουν μέχρι να σκάσουν. Μετά από ένα εύλογο διάστημα γνωριμίας αν όλα είναι οκ και ο άλλος μου αρέσει το δείχνω και προχωράω. Μερικοί μάλιστα μου το έχουν πει κιόλας, πως είμαι ειλικρινής στο να δείχνω τι θέλω. Πιστεύω πως το σεξ είναι κομμάτι αναπόσπαστο μιας σχέσης και τέλος πάντων πρέπει να δεις αν ο άλλος σου ταιριάζει κι εκεί πριν αρχίσεις να παρασύρεσαι σε ροζ συννεφάκια. Τελευταία όμως έχω αρχίσει και σκέφτομαι μήπως πρέπει να αλλάξω στάση γιατί βαρέθηκα αυτό το σενάριο της απομάκρυνσης (του άλλου) με ελαφρά πηδηματάκια μετά το σεξ. Αυτό βέβαια που με προβληματίζει είναι αν έτσι όντως θα κερδίσω κάτι ή θα χάσω και τη δική μου συγκρότηση? Δεν θέλω βρε παιδί μου να γίνω και σαν κάποιους που επειδή πληγώθηκαν σταμάτησαν να εμπιστεύονται τους ανθρώπους, πλην όμως έχω αρχίσει και "μαζεύω" πολλά και δεν ξέρω πως να τα διαχειριστώ.- Λία

Αν δεν χρησιμοποιούσες το σεξ ως αντάλλαγμα, τότε κι εσύ κάποιες φορές θα απομακρυνόσουν με ελαφρά πηδηματάκια μετά το σεξ. Αν μονίμως φεύγουν οι άλλοι, μη γελιέσαι: το παραχωρείς και περιμένεις συναισθηματική ανταπόδοση. Αν απομακρύνεσαι κι εσύ που και που και δεν μας το λες, είσαι υποκρίτρια, αν απομακρύνεσαι κι εσύ μερικές φορές και δεν το έχεις συνειδητοποιήσει, είσαι εγωίστρια. Αν απομακρύνεσαι κι εσύ μερικές φορές και δεν έχεις κάποια απορία, είσαι μια χαρά.


Σε κάθε περίπτωση, ισχύει και το εξής: οι άντρες έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική ελευθερία από τις γυναίκες, ασύγκριτα μεγαλύτερη. Να το έχετε αυτό στο νου σας όταν κάνετε τους απολογισμούς.

________________
7.

Βρε συ Α,μπα

σου γράφω τον προβληματισμό μου να μου πεις την γνώμη σου σαν ορθολογίστρια που είσαι..

Είμαι σε μια όμορφη σχέση που έχει κλείσει αισίως τα 2,5 χρόνια (αρκετά πιστεύω για να καταλάβεις αν είναι ο άνθρωπος σου) στην οποία υπάρχει αλληλοσεβασμός, αγάπη, έλξη και "έχει δέσει το γλυκό" που λέμε. Παρόλα αυτά αρκετά συχνά μπαίνω στην διαδικασία να σκέφτομαι ότι εκεί έξω μπορεί να υπάρχει κάτι καλύτερο/πιο έντονο/που σε κάνει να πετάς στα σύννεφα και δεν σε νοιάζει κανείς άλλος. Για να γίνω και λίγο πιο συγκεκριμένη, ο άνθρωπος που είμαι μαζί με καλύπτει στην πλειοψηφία των ζητουμένων μου, τόσο στον χαρακτήρα/συμπεριφορά όσο και εμφανισιακά, απλά είναι η πρώτη μεγάλη μου σχέση που έτυχε να είναι και πολύ καλή (αν και δεν ξέρω αν υπάρχει έντονος έρωτας).

Το ερώτημά μου λοιπόν είναι το εξής.. πιστεύεις ότι το να σκέφτομαι ότι υπάρχει πάντα κάτι καλύτερο από αυτό που έχω την δεδομένη στιγμή ακόμα και αν αυτό με καλύπτει και με ευχαριστεί (και το γενικεύω γιατί ναι μεν μου συμβαίνει στην σχέση που έχω αλλά και σε άλλους τομείς της ζωής μου πχ επαγγελματικά) είναι κάποιο πρόβλημα τύπου "ανικανοποίητο" που πρέπει να το ψάξω ίσως με την βοήθεια κάποιου ψυχολόγου, ή σημαίνει πως υποσυνείδητα δεν είμαι όντως ικανοποιημένη με αυτό που έχω αλλά δεν έχω την αυτογνωσία να το καταλάβω και να προχωρήσω σε κάτι άλλο?

Η βασική μου απορία όπως καταλαβαίνεις είναι για το θέμα της σχέση μου αλλά σου εξηγώ και λίγο τι μου συμβαίνει γενικά μήπως σε βοηθήσω λίγο περισσότερο να καταλάβεις για τι περίπτωση πρόκειται!
Περιμένω με ανυπομονησία να δώσεις τα φώτα σου...- Ανικανοποίητη?

Ο ψυχολόγος κακό δε θα σου κάνει, και σίγουρα θα σου κάνει περισσότερο καλό από μένα. Δεν υπάρχει απάντηση που μπορώ να σου δώσω και να σου αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο είναι καλωδιωμένο το μυαλό σου, γιατί αυτό ρωτάς αν πρέπει να κάνεις. Θα σου πω την γνώμη μου, που θα σου είναι άχρηστη, αλλά μόνο γνώμη μπορώ να πω.


Ναι, φυσικά θα υπάρχει πάντα κάτι καλύτερο από αυτό που έχεις. Το ζήτημα είναι αν έχεις πιθανότητες και προσόντα για να το βρεις. Αυτοί που λένε ότι δεν έχουν μάτια για άλλον και το εννοούν, και δεν το λένε γιατί τους αρέσει να το ακούν τον ήχο της φωνής τους, δεν το έχουν πάθει από τον τεράστιο έρωτα που τους τύφλωσε, αλλά επειδή ξέρουν πόσα είναι τα κυβικά τους (προσοχή, ούτε παραπάνω, αλλά ούτε λιγότερα). Εσύ ξέρεις πόσα είναι τα κυβικά σου;

23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

13 σχόλια
#7 Εντελώς συμπτωματικά, σήμερα διάβασα αυτό που ίσως σε βοηθήσει:Γιατί κατηγορούμε τον σύντροφό μας για την δυστυχία μας...;γράφει η Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου,Η ερωτική σχέση έρχεται για να καλύψει συναισθηματικές ανάγκες και η όποια δυσφορία θεωρείται αποτυχία του συντρόφου μας να καλύψει τα «θέλω» μας. Η πληθώρα των επιλογών, η προσδοκία της τελειότητας και η ταχύτητα της καθημερινότητας δημιουργούν κλίμα εχθρικό στις μακροχρόνιες σχέσεις σήμερα.Βιώνουμε απογοήτευση χωρίς να γνωρίζουμε τους λόγους και απορρίπτουμε εν δυνάμει καλές σχέσεις. Καταπιέζουμε το σύντροφό μας να αλλάξει, πείθουμε τον εαυτό μας ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι και φεύγουμε από μια καλή σχέση. Κι όμως η απογοήτευση μπορεί να μειωθεί ακόμα κι αν έχουμε πιστέψει ότι η σχέση τελείωσε. Όμως αυτό δεν θα το κάνει το… τζίνι, διότι εμείς είμαστε οι αρχιτέκτονες των συναισθημάτων μας. Πόσες φορές ακούω «Μου υποσχέθηκε ότι θα με κάνει βασίλισσα»…….. μέχρι που το είδα και σε ένα βιβλίο ή παραμύθι για μεγάλους όπως επισημάνει η συγγραφέας Δέσποινα Φίλιου στο ομώνυμο βιβλίο της «Θα σε κάνω βασίλισσα …. και μετά τι;» Και σας προτείνω να το διαβάσετε μιας και απεικονίζει την προσωπική μας τάση να αναζητάμε το όνειρο μέσα από καταστάσεις και τρίτους, όταν εν καιρώ και περνώντας από διάφορα μονοπάτια, ανακαλύπτουμε ότι το βασίλειο το έχουμε εμείς. Όπως και τον έρωτα.Ο τρόπος σκέψης μας έχει αλλάξει κι άλλο τις τελευταίες δεκαετίες. Ο στόχος είναι η ευτυχία μου. Πολύ συχνά λέμε ότι ο γάμος καλύπτει τις ανάγκες μας και δεν έχει σχέση με το τι κάνω αλλά με το πως με κάνει να αισθάνομαι. «Αξίζω καλύτερα από αυτά που παίρνω». Δε σας θυμίζει σχεδόν κάθε διαφημιστικό σποτ; Αξίζεις περισσότερα και μπορούμε να στα προσφέρουμε. Κι έτσι κάπως ξεκινούν οι σκέψεις που αμφισβητούν αυτό που έχουμε.Αυτές οι «αξίες» προσδίνουν στο σύντροφό μας το καθήκον να μας ευχαριστεί, να μας δώσει την ευτυχία μας. Κάτι σαν παροχή υπηρεσιών, μια επιπόλαια σχέση. Οι κεραίες μας μονίμως ανοιχτές για καλύτερες ευκαιρίες. Κι αυτό δεν αλλάζει στο γάμο. Είναι ένα αυτό-εκπληρούμενο φαινόμενο. Αν νομίζω ότι υπάρχει κάτι καλύτερο στην επόμενη γωνία, θα υπάρξει επειδή δεν είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στη σχέση μου.Η πληθώρα των επιλογών αυξάνει και τις προσδοκίες, δυναμώνει την ψευδαίσθηση ότι εκεί έξω υπάρχει η τελειότητα, αρκεί να μπορέσω να τη βρω. Σίγουρη οδός για την απογοήτευση, τη δυστυχία, και τη μιζέρια. Και το αστείο είναι ότι δεν ξέρουμε τι μας ικανοποιεί ή τί μπορεί να νοιώσουμε από κάποια εμπειρία. Επίσης, η πληθώρα επιλογών οδηγεί σε απουσία επαφής. Πώς πρόκειται κάποιος να βρεθεί μπροστά σε αυτό το τέλειο άτομο που βρίσκεται εκεί έξω κάπου και περιμένει να το βρουν; Αμφιβάλω για τον άλλον γιατί ποιος ξέρει τι μπορεί να έρθει; Η επαφή θέλει χρόνο και κίνητρο για να δώσεις χρόνο. Αν αμφισβητείς εξ` αρχής, δε θα δώσεις χρόνο πουθενά.Αναπόφευκτα, αυτή η τέλεια σχέση συγκρούεται με το «έχω δικαίωμα στον καλύτερο πιθανό γάμο». Δικαίωμα για ότι θεωρούμε ανάγκη μας. Τα θέλω γίνονται ανάγκες και οι ανεκπλήρωτες, προσωπικές τραγωδίες. Πολύ συνήθεις ιστορίες που πλέον δε θεωρούμε προσωπικό ψυχολογικό πρόβλημα, αλλά κοινωνικό φαινόμενο.Η δέσμευση περιορίζει την επιλογή. Είναι ικανότητα να θυμόμαστε ότι πραγματικά αγαπάμε κάποιον – ακόμα κι αν δεν το νοιώθουμε τη στιγμή αυτή. Η ικανότητα να διατηρήσουμε μιαν επένδυση, να τιμήσουμε τις αξίες μας ενάντια σε στιγμιαία συναισθήματα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ευτυχία δεν είναι μια από-στιγμή-σε-στιγμή εμπειρία. Η βαθύτερη ευτυχία είναι αποτέλεσμα συντήρησης συναισθηματικών επενδύσεων σε άλλους ανθρώπους.Οι έρευνες στις σχέσεις αναφέρουν ότι η επιθυμία δεν είναι απλά κάτι που νοιώθουμε παθητικά όταν όλα πάνε καλά. Αναπτύσσεται άμεσα από αυτό που κάνουμε. Ακόμα και σε μεγάλες σχέσεις, ο χρόνος που περνούν μαζί σε νέες ενδιαφέρουσες ή απαιτητικές δραστηριότητες, ενισχύει συναισθήματα οικειότητας, πάθους και ικανοποίησης. Έτσι, ξαναβρίσκουν τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών που ήταν ερωτευμένοι. Από μόνο του το πάθος αυτό ενισχύει την δέσμευση και την αφοσίωση.Το σημαντικό είναι η επιλογή να αφορά το σωστό σύντροφο – που όπως τονίζει σε πολλά σημεία μέσα από τη διήγηση της ιστορίας του βιβλίου της η Δέσποινα Φίλιου, ο σωστός σύντροφος είναι μόνο δική μας και ποτέ των σημαντικών μας άλλων. Συχνά επικεντρωνόμαστε στην αλλαγή του λάθος ατόμου. Αν κάποιος πρέπει να αλλάξει σε μια σχέση, αυτός είμαστε εμείς και με την βοήθεια του συντρόφου μας.Ο γάμος είναι μια εσωτερική δουλειά για το άτομο και η ουσιαστικότερη δουλειά του γάμου είναι η συμβολή στην εξέλιξη του ατόμου. Βοηθάει να ξεπεράσει τον εαυτό του, να κρατήσει τις αξίες του, να αποφασίσει και να δεχτεί ποιος είναι, να χρησιμοποιεί τα ταλέντα του και να επενδύει σε άλλους. Σήμερα λίγοι κάνουν αυτήν τη σκληρή δουλειά για περαιτέρω ωρίμανση.Σκέφτονται τις πολλαπλές ευκαιρίες και τη ζωή τους σε μια άλλη σχέση πιο εύκολη.Δε συνειδητοποιούμε όμως ότι η σχέση είναι ίδια, με διαφορετικό όνομα. Το ερώτημα δεν είναι τι θέλεις να αλλάξει ο σύντροφός σου, αλλά τι σύντροφος, τι άτομο θέλεις να είσαι. Πού θέλεις να είσαι και πόσο θέλεις ο σύντροφός σου να σε βοηθήσει να φτάσεις εκεί. Είναι ο βοηθός σου στο γλυπτό του ιδανικού σου εαυτού, εμπνέοντάς σε γι’ αυτό που ονειρεύεσαι να γίνεις, οδηγώντας σε βαθιά προσωπική εξέλιξη και μακραίωνη ικανοποίηση στη ζωή και τη σχέση. Θα υποστηρίζει τα όνειρά σου, τα στοιχεία σου, τις αξίες που θέλεις να αναπτύξεις.Μια τέτοια θετική στάση δυναμώνει το δεσμό, και αυτό είναι το κλειδί στη διάρκεια της σχέσης. Θετικά δεδομένα, επίτευξη στόχων, ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού της σχέσης ενάντια σε πιθανές «αποσπάσεις» - όλοι οι εναλλακτικοί «τέλειοι»- υποτίμηση των εναλλακτικών συντρόφων, δημιουργία της αντίληψης – ψευδαίσθησης- ότι ακόμα και οι πιο ελκυστικές επιλογές δεν είναι ελκυστικές.Η δέσμευση είναι η διάθεση να φύγεις από το άμεσο ενδιαφέρον για τον εαυτό σου, όπως όταν ανυψώνεις τοίχο όταν πληγώνεσαι. Δεν μπορούμε να βρούμε το τέλειο άτομο γιατί απλά δεν υπάρχει. Κι αν θεωρούσαμε ότι μπορούμε, αυτό το άτομο όπως είναι σήμερα, δεν είναι αυτό που θέλουμε να είναι σε 10 χρόνια. Εσύ και σύντροφός σου αλληλοβοηθιέστε να γίνετε όλο και καλύτερα άτομα, σε συνεχή εξέλιξη.
μα δηλαδή ανακατεύτηκα με την απάντηση στο 7..!! τα ισοπεδώσαμε όλα με αυτόν τον "ορθολογισμό" που τόσο αποθεώνεται στις απαντήσεις! εύχομαι λοιπόν οι άνθρωποι δίπλα σου να νιώθουν καλά ξέροντας ότι είναι το πλέον ταιριαστό δοχείο για τα κυβικά σου...
#1 Αυτό είναι το τίμημα της συγκεκριμένης ομάδας/των συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων για να σε εντάξουν σ' αυτή/ές : Το κουτσομπολιό. Έχεις; Το πληρώνεις. Δεν έχεις; Άδικος κόπος η διερώτηση. Ανήκουμε στις ομάδες που μας εκφράζουν, θέλω να πω. Καλώς ή κακώς έτσι είναι. Όλα τα υπόλοιπα, είναι άλλα λόγια (κουτσομπολιά ή μη) ν' αγαπιόμαστε και τίποτα παραπάνω. #3 Δε θεωρώ ότι είναι κόμπλεξ αυτό που νιώθεις (εκτός κι αν συμπεριφέρεσαι με συγκεκριμένο κομπλεξικό τρόπο στους άλλους εξαιτίας αυτού). Αυτό που λες πάντως ότι νιώθεις εμένα μου φαίνεται καλό και υγιές. Αντιλαμβάνεσαι ότι η ζωή σου δεν προχωράει με τον τρόπο ή τους τρόπους που θα ήθελες. Αλλά δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που το εμποδίζει να συμβεί στο εξής, εφόσον έχεις συνειδητοποιήσει και εκφράσει πολύ γλαφυρά το πρόβλημα που είχε η μέχρι τώρα στάση σου απέναντι στη ζωή. Ότι από το πολύ διάβασμα δε θα προλαβαίνεις να ζεις κατά τ' άλλα;;; Ότι δεν μπορείς για κάποιους εξωτερικούς λόγους που δεν αναφέρεις; Ποιά είναι η αιτία αυτής της απογοήτευσης ως προς το παρόν και το μέλλον σου (καθώς για το παρελθόν είναι σαφές); Τί δε σου επιτρέπει να αλλάξεις τα δεδομένα; Αν πρόκειται για το διάβασμα, η εξεταστική θα περάσει, πόσο πια θα κρατήσει; Στη συνέχεια, αν θέλεις να συνεχίσεις το διάβασμα σε κάποιο εκτιμητέο και αποδοτικό βαθμό, τί σε εμποδίζει να το κάνεις και ταυτόχρονα κάποιο χρόνο ή κάποιες μέρες (ίσως όχι καθημερινά, εσύ φτιάχνεις το πρόγραμμά σου κατά πως σε βολεύει) να τον/τις αφιερώνεις σε άλλες δραστηριότητες που σε γεμίζουν και σου προσφέρουν αυτά που στερήθηκες; Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που το διάβασμα είναι το επάγγελμά τους (δηλαδή επιδίδονται σ' αυτό καθημερινά επί οχτώ με δέκα ώρες). Τί σημαίνει αυτό; Ότι είναι απαραίτητα απομονωμένοι από τον κόσμο; Ότι αποκλείεται να χαίρονται την (υπόλοιπη) ζωή; Ή πιστεύεις ότι αυτοί διαβάζουν μόνο πράγματα που τους ενδιαφέρουν και τους απογειώνουν πάντα (έλα τώρα...); Ότι δεν κάνουν διαλείμματα ωρών ή ημερών από αυτό για να ξεκουραστούν, να ασχοληθούν και με άλλες δραστηριότητες, να ξεσκάσουν, να διασκεδάσουν; Πραγματικά, έχω λίγο σαστίσει. Γιατί έγραψες αυτό το γράμμα; Ποιό είναι το πραγματικό ερώτημα;Tα είκοσι τρία είναι μια φανταστική ηλικία (όπως και κάθε ηλικία - ψυχή και θέληση να υπάρχει...-, αλλά τα νιάτα είναι συνήθως βιολογικά πιο ενισχυμένα με μεγαλύτερη όρεξη, περισσότερη ενέργεια και καλύτερες σωματικές αντοχές) και είσαι πάρα - μα πάρα - πολύ νέα για να μιλάς λες και έφτασες τα εξήντα και ζωή δε χάρηκες. Εγώ ακόμα αναρωτιέμαι ωστόσο ποιά είναι η αληθινή σου απορία. Αν έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από τη ζωή; Aν υπάρχει κανείς ενθουσιασμένος με τη ζωή του; Όλα είναι σχετικά και εξατομικευμένα παράλληλα είναι οι απαντήσεις που ζητάς σ' αυτά τα ερωτήματα. Δώσε τις δικές σου για την πάρτη σου. Αν δε σε ικανοποιούν, άλλαξε την πορεία σου μέχρι να γίνουν αυτές που θέλεις ή που σου αρκούν τέλος πάντων. Y.Γ. Τί στο καλό ζηλεύεις από τα εικοσάχρονα; Είναι μόνο τρία χρονάκια μικρότερά σου. Ηρέμησε και μη χάνεις άσκοπα το χρόνο σου και τα λογικά σου. Στην τελική, αν είναι να τα χάσεις, κάν' το για κάτι που να σε εμπνέει (αυτό ίσως ν' αξίζει την απώλεια)...
#7: Είμαι σε μια πανέμορφη σχέση εδώ και 4 χρόνια από απόσταση. Δεν αναρωτιέμαι απλώς, ξέρω ότι υπάρχουν καλύτεροι εκεί έξω από το αγόρι μου και με πτυχίο και λιγότερο ζηλιάρηδες και πιο όμορφοι και με πολλά άλλα. Αλλά καθόλου δεν με απασχολεί. Για μένα είναι ο πιο υπέροχος άνθρωπος που γνώρισα ποτέ μου και απλά το άλλο μου μισό. Στα μάτια μου είναι πανέμορφος και δεν θα τον άλλαζα για τίποτα παρόλο που βρέθηκαν ευκαιρίες μπροστά μου με άτομα που θα ήταν και στην ίδια χώρα μαζί μου. Και τώρα τα αφήνει όλα για χάρη μου, για να έιναι δίπλα μου. Για μένα δεν υπάρχει καλύτερος. Η συμβουλή μου: αν ψάχνεις κάποιον καλύτερο, θα είσαι για πάντα δυστυχισμένη γιατί πάντα θα υπάρχει κάτι αντικειμενικά καλύτερο. Ψάξε για τον μεγάλο σου έρωτα γιατί μόνο η σπίθα μπορεί να σε κάνει να λατρέψεις το κάθε τι πάνω στον άλλο και να τον βλέπεις απλά τέλειο. Μην μείνεις σε μια σχέση απλά επειδή πληρεί κάποια κριτήρια.
#3 Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τη ζωή σου σε μια μέρα. Πρέπει όμως να ξεκινήσεις μέρα με τη μέρα. Και όταν λέω μέρα με τη μέρα εννοώ σήμερα-τώρα! Αφού έχεις ήδη εντοπίσει το πρόβλημα προσπάθησε να απομακρύνεις το μυαλό σου λίγο από το δάσος και να δεις το δέντρο. Μην σκέφτεσαι όλα αυτά που θες να κάνεις σε βάθος χρόνου. Σκέψου πώς αυτά που θα κάνεις σήμερα θα επηρεάσουν τον μελλοντικό σου εαυτό. Πριν κοιμηθείς σκέψου λίγο, τι πρέπει να κάνω αύριο για να γίνω αυτό που θέλω; Και κάντο. Η μια μέρα δεν θα σου δώσει ίσως την χαρά που ψάχνεις. Αλλά άμα συνεχίσεις η μέρα θα γίνει βδομάδα και η βδομάδα μήνες. Και τότε θα δεις τις προσπάθειές σου να αποδίδουν.Σκέψου ότι είσαι σε ένα αμάξι από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Δεν μπορείς να δεις μπροστά σου όλη τη διαδρομή, μόνο ως την επόμενη στροφή. Αλλά κάθε μέτρο που διανύεις πρέπει να σε πάει προς Θεσσαλονίκη! Το κάθε μέτρο είναι η κάθε σου μέρα.Ξεκίνα την διαδρομή προς το πτυχίο σου και όταν αρχίσεις να περνάς τα μαθήματα θα δεις πώς θα αλαφρύνεις και θα συνεχίσεις με άλλη δύναμη.
#3 Σού γράφω ως απόφοιτος πανεπιστημίου πλέον. Είμαι 22 χρονών και τελείωσα στα 4 χρόνια τη σχολή μου. Εγώ, σε αντίθεση με κάποιους άλλους συμφοιτητές μου που ξύναν τα τέτοια τους και χρωστάνε ένα σκασμό μαθήματα και θα πάρουν πτυχίο του Αγίου Ποτέ, ειδικά από το 2ο έτος και μετά καθόμουν πάρα πολλές ώρες στο σπίτι και δεν έβγαινα πάρα πολύ, γιατί έπρεπε κατά τη διάρκεια του εξαμήνου να γράψω τις εργασίες που είχα αναλάβει να παραδώσω στο τέλος και μετά διάβαζα για την εξεταστική. Έχω να σού πω ότι είναι απίστευτη εμπειρία η απόκτηση γνώσεων και δεν συγκρίνεται με καμία άλλη εμπειρία τύπου τρελά πάρτυ ή να σαπίζεις με τις ώρες σε κάποια καφετέρια ή σε κάποιο κλαμπ. Επίσης μόλις ολοκληρώσεις τις σπουδές σου νιώθεις ένα απίστευτο συναίσθημα ειδικά τη στιγμή που θα πάρεις τα αποτελέσματα και από το τελευταίο μάθημα. Το λάθος σου είναι ότι παρέμεινες σε μια σχολή της οποίας το αντικείμενο σπουδών δεν σού αρέσει. Έπρεπε από το 1ο έτος που είδες ότι δεν σού αρέσει να έδινες με 10% ή και να ξαναέδινες πανελλήνιες.
Μπράβο Βασίλη, είσαι και ''απόφοιτος'' τρομάρα σου. Εσύ τώρα είναι σαν να κάνεις πιρουέτες δίπλα σε έναν ακρωτηριασμένο και να του λες τι καλά που αισθάνεσαι που έχεις πόδια και πόσο γαμάτα θα ήταν να γύρναγε το χρόνο πίσω και να είχε κι αυτός.
Ουτε ολη μερα καθε μερα παρτυ, ουτε να βγαλεις ριζες στην καρεκλα. Ολα χρειαζονται. Ειχα και συμφοιτητρια που τελειωσε με 9.8 και περηφανευοταν στο δευτερο ετος οτι δεν ειχε παει ουτε μια φορα για καφε και, πιστεψε με, τη λυπομουν. Δεν απαγορευεται φυσικα να εισαι φιλοδοξος και να πετυχαινεις τους στοχους σου, αλλα χαρισε στον εαυτο σου και λιγη τρελα, να 'χεις να θυμασαι οταν περασουν τα χρονια. Εικοσι χρονια μετα, με πτυχιο, με δουλεια και οικογενειες πια, οταν συναντησω κανεναν απο εκεινα τα χρονια θυμομαστε τα ξενυχτια, τα γκομενικα, και το βραδυ του '93 που ειδαμε live τους Metallica. Κανενας ποτε δεν ειπε < Πω πω ρε φιλαρακι, θυμασαι οτι ο Τσαγκαρακης με ειχε κοψει μονο μια φορα, κι ολους εσας απο πεντε>;
Χαλαρωσε λιγο, πολλοι τελειωσαμε τη σχολη σε 4 χρονια αλλα και σε παρτυ πηγαμε και σε καφε και σε club, κ εκδρομες καναμε και ξενυχτια με συμφοιτητες και βολτες και φιλιες που κρατανε απο τοτε.. Πιστεψε με, η φοβερη αισθηση να τελειωνεις τη σχολη σε 4 χρονια συνδυαζεται καλυτερα με αναμνησεις απο φοιτητικα ξεσαλωματα!
Νο 7Τι κυβικά λες εκεί πέρα ρε Α,μπα;Τα στήνουμε στην παραλιακή;Να στέλνω βιογραφικά πρώτα αν είναι.Με όλη τη λατρεία που σου έχω : χαζαμάρες.Το ξαναγράφω,δεν είναι τυπογραφικό : χαζαμάρες.Ανικανοποίητη,τι σημαίνει καλύτερο;Απάντησε αυτό πρώτα και μετά θα καταλάβεις αν υπάρχει τέτοιο.
Συμφωνώ απόλυτα! Τι ακριβώς πάει να πει καλυτερο και για ποια κυβικά μιλάμε; Αν αυτό κρίνεται με κάποια κοινωνικά κριτήρια τύπου εμφάνιση, χρήματα, επάγγελμα, πάντα θα υπάρχει κάτι καλύτερο. Αν η κοπέλα εννοεί κάποιον που της ταιριάζει καλύτερα, ίσως και να υπάρχει, αλλά επειδή εκείνοι που της ταιριάζουν λιγότερο είναι σίγουρα περισσότεροι, πρέπει να έχει υπόψη της ότι στατιστικά έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πέσει σε τέτοιους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρει το ρίσκο... Αυτό μάλλον εξαρτάται από το χαρακτήρα της και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι γεννημένοι για "περιπέτειες".
Μάλλον δε συμφωνείς και ιδιαίτερα αν λες ότι υπάρχει και καλύτερο.Καλύτερο επάγγελμα;Δηλαδή;Τελοσπάντων..υπάρχει η διαφορετικότητα και η ποικιλία.Ευτυχώς.Ισως η ερώτηση θα μπορούσε να είναι : «Μήπως μπορώ να βρω κάποιον που να μου ταιριάζει/αρέσει/ικανοποιεί/καυλώνει/κλπ περισσότερο;».Ωραία,ναι,μπορείς να βρεις.Μόνο που αυτός θα έχει άλλα μειονεκτήματα.Και μετά;Θα θέλεις πάλι άλλον;Και μετά κι άλλον;Θέλω να πω,κάποια στιγμή πρέπει να μπαίνει ένα φρένο σε τέτοια συλλογιστική,γιατί δε θα καταλήγεις ποτέ με κανέναν.
Ο καλύτερος εδώ έχει προφανώς το νόημα του πιο ταιριαστου, αλλά αυτό (καθώς και τα κυβικά) είναι κάτι που το ανακαλύπτεις μόνο μέσα απο την εμπειρία των σχέσεων - όχι της μια σχέσης, αλλά των πολλών διαφορετικών εμπειριών.
@ bagleΣυμφωνώ με το εξαιρετικό σου σχόλιο (17:38). Από το στόμα μου το πήρες. Τα κυβικά είναι μέτρηση αμαξιών και οι κλάσεις μέτρηση τυπολατρικής συμπεριφοράς. Η αξία των ανθρώπων είναι ποιοτική και ουχί ποσοτική για να τη μετράς.Ως προς την ανικανοποίητη, επίσης, ταυτιζόμαστε. Πιστεύω ότι απλώς δεν την καυλώνει εγκεφαλικά ή και αλλιώς. Εξάλλου με τον τρόπο της το αποκαλύπτει και η ίδια στα λεγόμενά της. Αφού, λοιπόν, αυτό της λείπει, αυτό της λείπει. Ο ψυχολόγος είναι άχρηστη πολυτέλεια (για το εν λόγω θέμα), θα δώσει έναν σκασμό λεφτά για να φτάσει μετά από πολλές συνεδρίες σε αυτό το συμπέρασμα (και αν).
#1 Δεν κατάλαβα την απάντηση ακριβώς. Δηλαδή αν κάποιος δεν γουστάρει τα κουτσομπολιά ή απλά τα βαριέται σημαίνει οτι είναι αυτάρεσκος? ¨Η είναι υποχρεωμένος να τα ανέχεται προς τιμήν της ύπαρξης διασημοτήτων? Ναι οκ το κουτσομπολιό είναι μια κοινωνική πραγματικότητα. ¨Ομως αυτό που ρωτάει, νομίζω, ο/η "θάβω-άρα-υπάρχω" είναι με ποιον τρόπο μπορεί να αποφύγει κανείς τέτοιου είδους συζητήσεις με τις λιγότερες δυσάρεστες γι αυτόν συνέπειες (να θεωρηθεί δυσάρεστος, σνόμπ ή και αυτάρεσκος ακόμη-καλή ώρα ).
Αυτό που καταλαβαίνω ότι εννοεί είναι πως υπάρχει και η ενδιάμεση λύση του ανώδυνου κουτσομπολιού για διασημότητες. Ο σχολιασμός ατόμων που όλοι ξέρουν αλλά κανείς δεν γνωρίζει προσωπικά είναι πιο ακίνδυνο σπορ απ΄την ψιλή (ή χοντρή) κουβέντα που αφορά το γείτονα, τον ξάδερφο, τη συνυφάδα, τον σύντροφο της κολλητής, τον προιστάμενο και τη σύζυγο του συναδέλφου.Η αυταρέσκεια προκύπτει από το ύφος κι όχι από το περιεχόμενο της ερώτησης.
#3 : 23 χρονών και νιώθεις ότι πέρασε η ζωή σου; Έχεις πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια μπροστά σου για να κάνεις ό,τι επιθυμείς! Ποτέ δεν είναι αργά, αλλά για σένα πραγματικά είναι ακόμα νωρίς. Όταν λες ότι δεν έζησες τη ζωή σου δεν πιστεύω να εννοείς ξέφρενα πάρτυ, ξεπέτες και τρελή διασκέδαση...Γιατί πολλοί πιστεύουν ότι για να "ζήσεις" τη ζωή σου πρέπει να είσαι πάρτι-άνιμαλ; Ζω τη ζωή μου για μένα σημαίνει κάνω αυτά που με ευχαριστούν και με πλουτίζουν. #7: πρόσεξε μήπως κυνηγώντας το τέλειο, χάσεις και αυτό που έχεις. Πολύ υπερεκτιμημένο το "πέταγμα στα σύννεφα".