Στο σημερινό ‘Α, μπα’: ο γονείς φταίνε για όλα

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: ο γονείς φταίνε για όλα Facebook Twitter
49


________________
1.

Καλημέρα Αμπα, είμαι ο Νικηφόρος, 21 ετών. Στο Λύκειο υπέστην ένα τραυματικό bullying λόγω της "θηλυπρεπούς συμπεριφοράς" μου, όπως την χαρακτήριζαν. Οι καλοί, γιατί οι κακοί με έλεγαν απλά αδερφή. Ήμουν ούτως ή άλλως ένα άτομο με χαμηλή αυτοπεποίθηση, είχα πάει ως νέος μαθητής σε εκείνο το σχολείο και, καταλαβαίνεις, έπρεπε να αντιμετωπίσω και τα παλιά κουσούρια αλλά και την απόρριψη των νέων μου συμμαθητών... Αυτή η κατάσταση με κράτησε πίσω σε διάφορους τομείς, και κυρίως στα σχεσιακά μου. Φοβόμουν να κάνω κίνηση. Ίσως γιατί φοβόμουν πως αν έτρωγα απόρριψη θα επιβεβαίωνα όλους αυτούς που με κορόιδευαν.

Τώρα, 3 χρόνια μετά έχω αλλάξει πολύ και έχω αναθεωρήσει. Έφτιαξα την αυτοπεποίθησή μου, έκανα νέους φίλους, συνειδητοποίησα ότι δεν έχει καμία σημασία τι πιστεύουν οι άλλοι, ωρίμασα... Εντούτοις, ακόμα δεν έχω κάνει σχέση. Μετά το Λύκειο προσπάθησα, αλλά χωρίς επιτυχία: έφαγα τα Χ μου, πέρσι ξεκίνησε μια φάση με μια κοπέλα αλλά δεν προχώρησε λόγω "κολλήματος με τον πρώην", προσέγγισα κι άλλες κοπέλες και κατέληξα στο κλασικό friend-zone. Μάλλον δεν το χειρίζομαι σωστά... Μήπως λόγω έλλειψης εμπειριών δεν τα καταφέρνω; Μήπως με έχει τελικά στιγματίσει τόσο πολύ αυτή η κατηγορία των παλιών μου συμμαθητών που υποσυνείδητα με κρατάει πίσω; Μήπως φοβάμαι ότι θα καταλάβουν αυτή την απειρία μου; Ή μήπως, τελικά απλά "δεν το έχω"; Είναι έμφυτη η ικανότητα να προσεγγίζεις ένα άλλο άτομο ερωτικά ή καλλιεργείται μέσω της εμπειρίας; Φοβάμαι ότι περνάει ο καιρός και εγώ συνεχίζω μόνος... μη έχοντας ζήσει τη χαρά, τη συντροφικότητα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δώσει μια σχέση...- Νικηφόρος

Αχ βρε Νικηφόρε, η βία δεν είναι λύση, αλλά αν μπορούσα να ταράξω στη σφαλιάρα όσους σε ταλαιπώρησαν στο Λύκειο... από μακριά, με ένα κουμπί... μπορεί και να το έκανα.


Μην ξανασκεφτείς ότι «δεν το έχεις». Να ξέρεις το εξής: αυτοί που λες ότι έχουν αυτή την ικανότητα «έμφυτη» τελικά, αυτό που έχουν, είναι ότι είναι ωραίοι... Ναι, υπάρχουν και μερικοί που έχουν μεγάλη πέραση χωρίς να είναι πολύ ωραίοι: είναι αυτοί που αφιερώνουν τη ζωή τους στο να τραβάνε το άλλο φύλο. Είναι full time απασχόληση και δεν σου αφήνει χρόνο για τίποτα άλλο. Δεν σου το συστήνω.


Για τους υπόλοιπους υπάρχει ένας προσωπικός ρυθμός και για όλους υπάρχουν κατάλληλοι σύντροφοι. Μην ανησυχείς γι' αυτό, αλήθεια, καθόλου. Δεν είναι διαγωνισμός, δεν είναι καμιά ικανότητα που πρέπει να μάθεις, όπως το ποδήλατο. Δε χρειάζεται να αλλάξεις για να βρεις κοπέλα, γιατί αν υποκρίνεσαι, δεν θα κρατήσει πολύ, και αυτή που θα βρεις έτσι δε θα είναι αυτή που σου ταιριάζει.


Αυτό που κάνεις ως τώρα, ότι αλλάζεις, ότι αποκτάς προσωπικότητα, το ότι χτίζεις αυτοπεποίθηση, κάνεις νέους φίλους: αυτό πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις! Θα φας και μερικά Χ ακόμα (όλοι τρώνε! Είναι η κοινή μας μοίρα) αλλά από δω κι από κει, όσο καταλαβαίνεις ποιος είσαι όλο και καλύτερα, τόσο πιο γρήγορα θα αποκτήσεις κριτήρια και θα έχεις απαιτήσεις. Ναι, σίγουρα είναι και θέμα έλλειψης εμπειριών (αλλά αυτό το κυνηγάς, οπότε δεν υπάρχει κάτι άλλο για να κάνεις) και ναι, σίγουρα σε έχουν επηρεάσει οι πρώην συμμαθητές σου. Άνθρωπος με τόση καλή σύνταξη και ορθογραφία όμως δεν έχει φόβο! Μη φοβάσαι τίποτα, είναι ζήτημα χρόνου. Σε μερικά χρόνια να δεις που θα είσαι περιζήτητος.

________________
2.


Α,μπα μου,

Αρσενικό που σου λέει "δεν μπορώ να σου δώσω τίποτα συναισθηματικό, έχω ακυρώσει αυτό το κομμάτι του εαυτού μου (δύσκολος χωρισμός 1,5 χρόνο πριν), μόνο στην ιδέα της δέσμευσης πνίγομαι κλπ" και φαίνεται να τα πιστεύει, ΑΛΛΑ 1) έχετε περάσει μια νύχτα όλο συναίσθημα και όταν του το αναφέρεις σκύβει το κεφάλι (ενώ είναι ο αντιδραστικός τύπος που δεν δείχνει αδυναμία), 2) ξέρεις ότι και Η πρώην τον κυνήγησε πολύ... τι το κάνεις;

Το κυνηγάς γιατί αυτό θέλει κατά βάθος, κάποια να του τα καταρρίψει αυτά γιατί είναι άμυνα κι ας μην το παραδέχεται; Το αφήνεις και βρίσκεις κάποιον που θέλετε ξεκάθαρα τα ίδια πράγματα; Χελπ!- Tade

Αχ ναι, είναι άμυνα, γιατί έχει πληγωθεί στο παρελθόν και τώρα φοβάται. Χρειάζεται εσένα, να τον σώσεις από τον εαυτό του, το πουλάκι μου. Χώρισε μια φορά «δύσκολα» από γκόμενα ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ και τώρα δεν έχει τίποτα να δώσει.


Χώρισε δύσκολα ε; Πολύ σπάνιο αυτό. Βρε τον φουκαρά. Εμείς οι υπόλοιποι χωρίζουμε με πάρτι.


Όχι, δεν θέλει κατά βάθος κάποια να του καταρρίψει αυτά γιατί είναι άμυνα. Αυτό που θέλει να σε έχει από πίσω του να τρέχεις, χωρίς να χρειάζεται να ανταποδίδει στο παραμικρό και εσύ να μην έχεις να πεις τίποτα γιατί ΣΟΥ ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΣ. Καλά ξεμπερδέματα, αλλά να ξέρεις ότι το ρυάκι είναι πολύ ρηχό. Όσο και να παραμυθιάζεσαι, ούτε την πατούσα σου δε θα βρέξεις.


(Ρε παιδιά, αυτές οι ατάκες πετυχαίνουν ακόμα; Νόμιζα ότι έχουν παρέλθει, όπως η θεραπεία με βδέλλες.)

________________
3.


Αγαπητη α, μπα; Νιωθω ότι εχω θεμα με τους διευθυντες στη δουλεια μου. Παντα κατι κανω που τους εκνευριζει. Προσπαθω να ειμαι πολύ ευγενικη και αυτό εκλαμβανεται σαν σημαδι αδυναμιας; Ειμαι παντα χαμογελαστη και είναι εκνευριστικο; Το αποκορυφωμα ηταν περυσι που δουλευα σε πολύ μικρο γυμνασιο της επαρχιας και η διευθυντρια μου αρχισε αρχισε σιγα σιγα τις συνεχεις παρατηρησεις με εντονο υφος, και αδικες αλλα πολύ εντονες κριτικες για μενα. Το παραμικρο λαθος μου το υπερτονιζε μπροστα σε ολους, και αφηνε αλλα πολύ χοντρα λαθη αλλων συναδελφων ασχολιαστα. Υπηρχαν σοβαροτατες παραλειψεις και παρατυπιες από συναδελφους , στους οποιους δεν τολμουσε να κανει παρατηρηση, αλλα και από την ιδια. Θελω να τονισω ότι ξερω πολύ καλα τις υποχρεωσεις μου και τη λειτουργια του σχολειου, γιατι δουλευω 9 χρονια σε επαρχιακα σχολεια, ημουν τυπικοτατη με το ωραριο μου, τις υποχρεωσεις μου γενικα και ελειψα μονο μια μερα που αρρωστησα. Δεν αντιμιλησα ποτε μου, και παντα με το χαμογελο προσπαθουσα να ειμαι τελεια, και ολο κατι παλι την πειραζε. Δεν νομιζω ότι ειχε να κανει τοσο με το θεμα γυναικα προς γυναικα, που μου ελεγαν καποιοι συναδελφοι και φιλοι που ηταν μπροστα σε καποια σκηνικα, που παραδεχτηκαν ότι ηταν υπερβολικα αυστηρη και αδικη. Αυτό το στοιχειο του καλου κοριτσιου, του φοβου που εβγαζα νομιζω ότι το εκμεταλλευόταν με σαδιστικο τροπο, μαλλον γιατι δεν εβλεπε αντιδραση από μενα, μονο ταπεινη συγγνωμη. Παρολο που ημουν η νεοτερη συναδελφος, ειχα τα πιο πολλα χρονια υπηρεσιας, και ποτε δεν καγχασα γι'αυτό, αλλα πιστευω ότι καποιοι το ζηλευαν. Οι γονεις μου, μου εμαθαν όμως να ειμαι ευγενικη, να κανω ότι μου λενε, να κανω τη δουλεια μου απαρατηρητη και ποτε μα ποτε να μην αντιμιλαω σε ανωτερους. Προς τελος της χρονιας όμως και μετα από μια παραλειψη μου, σοβαρη θα ελεγα,αλλα αν ηθελε θα την καλυπτε ανετα, ξεσπασα, όχι με ασχημες κουβεντες αλλα πολύ εντονα. Και μου εκανε αναφορα στην υπηρεσια. Νομιζω ότι δεν με υπολογιζε και εβγαλε απιστευτη κακια και υπερβολη. Ο προϊστάμενος παντως δεν πολύ εδωσε σημασια γιατι είναι γνωστο ότι είναι καπως εριστικη η συγκεκριμενη, και μου ειπε ότι δεν εχω προβλημα. Ποια είναι η αληθεια όμως; Γιατι το να προσπαθεις να φαινεσαι ευχαριστη και καλη τελικα μονο σε μπελαδες σε βαζει; Φαινεται προσποιητό; Είναι εκνευριστικο;

Το είπες τέλεια μόνη σου, δε χρειάζεσαι απάντηση. «Αυτό το στοιχείο του καλού κοριτσιού, του φόβου που έβγαζα νομίζω ότι το εκμεταλλευόταν με σαδιστικό τρόπο, μάλλον γιατί δεν έβλεπε αντίδραση από μένα, μόνο ταπεινή συγνώμη». Δε θα πρόσθετα ούτε λέξη.


Οι άλλοι δεν είναι σκέτο κακοί ή καλοί, είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Οι διαφορές μας είναι μόνο στο τι κάνουμε όταν έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε το Κακό: ενδίδουμε ή αντιστεκόμαστε; Αυτό είναι το σταυροδρόμι της Αρετής και της Κακίας που συνάντησε ο Ηρακλής (αυτή η ιστορία μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση στο δημοτικό, από τότε ήξερα ότι δεν ήξερα ποιον δρόμο θα διάλεγα). Αν δεν βρεθείς μπροστά στον πειρασμό, είναι εύκολο να είσαι καλός. Η διευθύντρια βρέθηκε μπροστά στον Πειρασμό που της παρουσίασες εσύ σε ολόχρυσο πιάτο, και ήταν αδύναμη και ολίσθησε και έπεσε μέσα στον κουβά με τις ακαθαρσίες, όπως θα έκαναν οι περισσότεροι.

 


Ο Ηρακλής στο σταυροδρόμι της Αρετής και της Κακίας. Έργο του Annibale Carracci φιλοτεχνημένο το 1596 για τη διακόσμηση του Pallazo Farnese

Οι γονείς σου σε ανέθρεψαν με τον κλασικό τρόπο που μεγαλώνουν τα κορίτσια: να είσαι τέλεια, αποτελεσματική, ανιδιοτελής και κυρίως, αθόρυβη. Έτσι έχεις ελπίδα να σε διαλέξει κάποιος για νύφη, όπως θα διάλεγε κάποιος έναν καλό σκλάβο, γιατί αν δεν σε παντρευτεί κάποιος, ΧΑΘΗΚΕΣ, (βασικά, χάθηκαν οι ίδιοι, γιατί δε θα ξεμπερδέψουν ποτέ από την ευθύνη που έχουν απέναντί σου) οπότε πρέπει να είσαι σούπερ ανταγωνιστική ως προσφορά.


Οι γονείς σου είχαν άδικο. Τώρα το ξέρεις, και ξέρεις και το γιατί. Δεν εξασφαλίζεις ανταπόκριση αν παριστάνεις το χαλάκι της εξώπορτας. Έκανες ήδη μια επανάσταση, μπράβο σου. Εμπρός, μη φοβάσαι, το μόνο που έχεις να χάσεις είναι οι αλυσίδες σου.


 

________________
4.


Αγαπητη Α,μπα!
Αποφασισα να σου στειλω για 3 λογους: 1) εχω απειρο ελευθερο χρονο 2) βασανιζομαι απο ενα ερωτημα που με καιει και 3) εισαι φοβερη! Λοιπον.. Πριν ενα χρονο περιπου εγω και το αγορι μου (δεν ειμαστε παντρεμενοι, ουτε παιδια εχουμε) μετακομισαμε σε μια χωρα της κεντρικης Ευρωπης, επειδη εκεινος βρηκε αρκετα καλη δουλεια εδω.. Το αποφασισαμε μαζι, μετα απο συζητηση και σκεψη κι ετσι παραιτηθηκα απο τη δουλεια μου, πουλησα το αυτοκινητο μου, αφησαμε οικογενεια και φιλους και μετακομισαμε! Στην αρχη ολα πολυ ωραια, αισιοδοξια για το μελλον κλπ.. κλπ.. Αφου εμαθα καπως τη γλωσσα, απεκτησα ολα τα απαραιτητα εγγραφα κι αφου εχω πτυχια και προυπηρεσια αρχισα να ψαχνω δουλεια! Ελα ομως που ολες οι πορτες ειναι κλειστες! Εδω και 9 μηνες εχω στειλει πανω απο 50 βιογραφικα και δε με εχουν καλεσει ουτε για μια συνεντευξη! Καποιοι απαντουν οτι ευχαριστουν πολυ, αλλα βρηκαν αλλο ατομο κλπ κι αλλοι τιποτα! Οι σκεψεις μου γι αυτο ειναι οι εξης, σιγουρα εμποδιο ειναι η γλωσσα, προσπαθω να τη μαθω, αλλα δε θα γινω σ ενα χρονο native speaker..Η ηλικια μου δεν ειναι καταλληλη για προσληψη, ειμαι κοντα στα 30, οποτε λενε μολις την προσλαβουμε, θ αρχισει να γενναει και ισως φταιει και το οτι ειμαι μεταναστρια.. Εχω γνωρισει κι αλλες μεταναστριες ( Ελληνιδες και μη), οι οποιες ηρθαν λογω της σχεσης τους, και καμια δεν μπορει να βρει δουλεια, ενω προσπαθουν φυσικα! Μ εναν γρηγορο υπολογισμο 1 στις 30 το χει καταφερει! Φυσικα ολο αυτο μ εχει ριξει ψυχολογικα, εχει πεσει η αυτοπεποιθηση μου, δε μ αρεσει που ειμαι εξαρτωμενη στην πιο παραγωγικη ηλικια, και νιωθω αδικημενη που δε μου δινουν εστω την ευκαιρια της συνεντυξης! Θ αρχισω να ψαχνω πλεον και για αλλες δουλειες, εκτος του επαγγελματος μου κι ελπιζω καποια στιγμη να βρεθει κατι! (Πληροφοριακα και μονο, η ανεργια ειναι στο 5% κι αυτο λογω νεοματαναστων ή αεργων..) Δεν το εχω μετανιωσει (ακομα) κι ουτε εχω (ακομα) βγαλει συμπερασμα στην ερωτηση : Ειναι τελικα σωστο μια γυναικα ν αφηνει τα παντα μονο για την καριερα του αντρος της; Ε; Α,μπα!;- Εμμα

Η ερώτηση που κάνεις έχει ενδιαφέρον, αλλά δεν κολλάει καθόλου στην δική σου ιστορία.


Εσύ δεν άφησες τα πάντα για την καριέρα του αντρός σου. Το αποφασίσατε μαζί μετά από σκέψη και εσύ ακολούθησες με στόχο να βρεις δουλειά εκεί, όχι για να θυσιάσεις τη ζωή σου. Κι αυτός άφησε τα πάντα όταν έφυγε από την Ελλάδα, ξέρεις!


Το ότι δεν κατάφερες να βρεις δουλειά είναι άλλη υπόθεση, που προέκυψε, δεν το ήξερες. Αν ήξερες ότι δε θα βρεις δουλειά, τότε το ερώτημα θα είχε κάποιο νόημα. Τώρα, η ερώτηση είναι γιατί δε μπορείς να βρεις δουλειά.
Δεν καταλαβαίνω την ασάφεια του «μια χώρα της κεντρικής Ευρώπης», φοβάσαι μήπως έρθουμε να σε βρούμε; Χώρα με χώρα έχει διαφορά, ακόμα και οι πόλεις μεταξύ τους έχουν. Μπορεί να είναι πιο κλειστή κοινωνία και να πειράζει που είσαι Ελληνίδα, αλλά πιστεύω ότι αυτό που φταίει είναι ότι δεν ξέρεις τη γλώσσα, αυτό είναι σίγουρα το πρώτο και το πιο σημαντικό. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για να καταλήξεις εκεί. Εσύ θα έπαιρνες κάποιον στη δουλειά σου, αν υπήρχε πρόβλημα επικοινωνίας; Με τίποτα. Επικεντρώσου εκεί, κάνε εντατικά μαθήματα, κάνε ό,τι μπορείς για να επισπεύσεις το πράγμα. Χωρίς τη γλώσσα δεν χρειάζεται καν να το συζητάμε καν. Όταν τη μάθεις, θα καταλάβεις αν φταίνε και τα υπόλοιπα.

________________
5.


Είμαι γκέι μένω σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, πρόσφατα αποφάσισα να δημιουργήσω ένα προφίλ σε γνωστό σάιτ ώστε να κάνω γνωριμίες. Το κακό είναι οτι στην περιοχή μου δεν υπάρχουν πολλοί σαν εμένα και αυτοί συνήθως φοβούνται να εκδηλωθούν ή ζητάνε ξεπέτα. Το σεξ από την άλλη γίνεται λες και είμαστε μηχανές..κάποιοι ούτε να σε φιλήσουν θέλουν, το φλερτ από την άλλη ανύπαρκτο. Με εκνευρίζει που δεν έχω τις ίδιες ευκαιρίες στον έρωτα με έναν στρέιτ. Τι να κάνω να γίνω μετανάστης του έρωτα σε κάποια μεγαλύτερη πόλη; Θ. 24

Με λίγα λόγια: ναι. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνεις. Δεν μπορείς να προσαρμόσεις, δυστυχώς, το περιβάλλον πάνω σου, πρέπει να προσαρμοστείς εσύ στα πράγματα. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αλλάξουν οι νοοτροπίες, αλλά εσύ μόνο μια ζωή έχεις.

________________
6.


Συγχαρητηρια α, μπα΄! Ο πατερας μου μιλουσε πολύ ασχημα παντα στη μητερα μου. Αυτή δουλευε σε μια πολύ δυσκολη δουλεια, με νυχτερια και απειρες ωρες, με ασχημες εργασιακες συνθηκες. Επρεπε να κανει ολες τις δουλειες και δεν την αφηνε να ξοδευει τιποτα, γινοταν καυγας αν καταλαβαινε ότι αγορασε μια μπλουζα π.χ., ή ότι πηρε ταξι μια φορα.. Εβλεπα από την άλλη θειες μου που δεν δουλευαν, να είναι ξεκουραστες, να ψωνιζουν συνεχεια και οι αντρες τους να μην τολμουν να τους πουν τιποτα, να τις φροντιζουν και οι ιδιες ελεγαν ότι παραπονο δεν εχουν. Η μητερα μου δεν του αντιμιλησε ουτε μια φορα, και παντα μου ελεγε να ειμαι ανεξαρτητη και να εχω τη δουλεια μου για να κανω αυτό που θελω. Τι παραδειγμα μου δινει; Βλεπω την φιλη μου που συζει με τον αρραβωνιαστικο της, αυτος πληρωνει τα παντα για το σπιτι, και αυτή δουλευει μονο καποιες μερες στη δουλεια του πατερα της, χωρις να πιεζεται γενικα. Εχω τη δουλεια μου, ζοριζομαι παρα πολύ, και νιωθω ότι είναι ματαιο γιατι κανενας δεν το εκτιμα, ότι και να μου ελεγε η μητερα μου. Θα μπορουσα και εγω να βρω καποιον να με φροντιζει ετσι και να μην σκαω καθε μερα με αφεντικο και πελατες, γιατι να μην το κανω; Ποια ανεξαρτησια αφου με την κουραση που κουβαλας μετα τη δουλεια εισαι τουλαχιστον αντιερωτικη;


Τα παραδείγματα που έχεις για τη ζωή είναι η οικογένεια σου και μια φίλη σου. Αυτό δεν είναι τόσο κακό – αυτό που είναι πολύ κακό, είναι ότι πιστεύεις ότι από αυτά τα παραδείγματα νομίζεις ότι έχεις βγάλει συμπεράσματα.


Δεν δουλεύεις για να «σε εκτιμήσουν». Δουλεύεις για να είσαι ανεξάρτητη οικονομικά. Δεν περιμένεις να σου χαρίσουν προσωπική ανεξαρτησία. Την διεκδικείς. Επίσης, ό,τι και να κάνεις, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ζουν πιο άνετα από εσένα, όπως πάντα κάποιοι θα πεθαίνουν από την πείνα (ή έτσι φαίνεται).


Όποιος δεν έχει οικονομική ανεξαρτησία, δεν έχει και προσωπική. Αυτό, όσο και αν το γυρίσεις, όσα παραδείγματα και να φέρεις, από φίλες και θείες, ισχύει. Η φίλη σου που πάει στη δουλειά του πατέρα της έχει τη δουλειά του πατέρα της, δεν βλέπεις τη διαφορά με εσένα; Οι θείες που λένε το «παράπονο δεν έχουν», αυτή η ατάκα εμένα μου λέει τα πάντα, εσύ δεν τη βλέπεις γιατί νομίζεις ότι σε κορόιδεψαν που σε βάλανε στη δουλειά, ότι υπάρχει περίπτωση να κάθεσαι και να στα φέρνουν έτοιμα.


Γελιέσαι τόσο πολύ, που είναι σχεδόν αστείο. Τίποτα δεν είναι τσάμπα στη ζωή. ΤΙΠΟΤΑ. Η 'άνετη ζωή' που φαντασιώνεσαι, έχει πολύ βαρύ τίμημα και χρυσές αλυσίδες. Δεν τις βλέπεις γιατί σου αρέσει η ιδέα, αλλά δεν είναι αόρατες. Αν δεν πληρώσεις το τίμημα χειροπιαστά, θα σου το υπενθυμίσει η αξιοπρέπειά σου. Όλοι έχουν – αυτοί που την πούλησαν, τη νιώθουν την πληγή, ό,τι και να λένε. Αλλά για να γίνεις παλλακίδα χρειάζονται ικανότητες, μη νομίζεις ότι είναι δουλειά που μπορούν να κάνουν όλοι.


Αν πρέπει να ψάξεις κάτι, αυτό είναι μια ισότιμη σχέση, γιατί το παράδειγμα από τους γονείς σου σε έχει οδηγήσει σε πολύ λάθος συμπέρασμα.


________________
7.


πόσο ειρωνικό να πεθαίνει ένας καρκινοπαθής την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου;
είμαι λίγο σοκαρισμένη και προβληματισμένη, αυτό. -ο μεγαλύτερος δολοφόνος του κόσμου δεν είναι άνθρωπος

Δεν είναι ειρωνικό. Δεν είναι τίποτα. Ο θάνατος δεν έχει ιδέα για τις τελετουργίες, για τους συμβολισμούς και για τα ξεματιάσματα που κάνουμε για να τον ξορκίσουμε.

49

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

17 σχόλια
#2 επειδή έχω ζήσει κάτι ανάλογο, καταλαβαίνω τι λες... όμως μην παραμυθιαζόμαστε... ένας άντρας που σε θέλει δίπλα του δεν σου κάνει τέτοια νούμερα... Σε θέλει και θα σε διεκδικήσει, ΤΕΛΟΣ... εγώ μπήκα σε αυτό το τρυπάκι και χαράμισα 1,5 χρόνο από τη ζωή μου για να προσπαθήσω να των πείσω ότι έχω να του δώσω πράγματα κτλ κτλ... και εκείνος ήταν αμετανόητος... Δεν είμαι σε φάση για σχέση μου έλεγε και δεν έχω συναισθήματα να δώσω και άλλα ανάλογα (λογικά) με αυτά που ακούς και εσύ... Τώρα που βρήκε άλλη και είναι μαζί της μια χαρά έχει να της δώσει. Όπως αναφέρθηκε και σε ένα άλλο σχόλιο πολύ εύστοχα, δεν έχει κάποιο συναισθηματικό πρόβλημα... απλά δεν γουστάρει τόσο ώστε να ξεβολευτεί... Επειδή και εμείς είχαμε ζήσει μια ανάλογη τρυφερή γεμάτη συναίσθημα νύχτα, πλέον κατέληξα σε ένα πράγμα όσο και να με πονάει... Απλά ήμουν η καλύτερη επιλογή του για την δεδομένη στιγμή που ήθελε να κάνει sex... Αν δεν ήμουν εγώ μαζί του εκείνη την βραδιά θα ήταν κάποια άλλη που θα της είχε συμπεριφερθεί το ίδιο... άνοιξε τα μάτια σου λοιπόν και ξεκόλλα από τέτοιους τύπους... αν έχεις την ατυχία να είσαι ερωτευμένη μαζί του, θα σε ξετινάξει συναισθηματικά και στην τελική μπορεί να τον δεις με άλλη χαλαρό και άνετο... Μη μασάς λοιπόν... ο άντρας που σε θέλει δίπλα του θα σε διεκδικήσει no matter what!
#1 Θέλεις εμπειρίες; Μην τις κυνηγάς με άγχος σαν να είναι ο μοναδικός σκοπός αλλά σαν να είναι παράπλευρα κέρδη.Στην δική σου περίπτωση, κάνε διακοπές εκεί που συχνάζουν ξένοι τουρίστες και τουρίστριες. Απόφυγε την Μύκονο σε περίοδο αιχμής εκτός αν δεν θέλεις να βρεις αλλά να χαθείς. Δεν είναι δύσκολο να μπεις σε μια παρέα της ηλικίας σου ή να συναντήσεις ένα κορίτσι με τα ίδια ενδιαφέροντα "εξερεύνησης". Δείξε τους την Ελλάδα που θέλουν να γνωρίσουν και θα σου δείξουν αυτά που θέλεις εσύ να γνωρίσεις. Ίσως θα κάνεις και κάποιες φιλίες που θα κρατήσουν πάνω από ένα καλοκαίρι. Φυσιολογικά θα πρέπει να γυρίσεις με μια αυτοπεποίθηση που τα Χ θα αντικατασταθούν με V. Στην χειρότερη περίπτωση θα μάθεις καλύτερα μια ξένη γλώσσα. #2 Όσο και να ταρακουνάς την μηλιά αν το φρούτο είναι ανώριμο θα παιδευτείς και στο τέλος θα σου βγεί ξυνότατο. #3 Το να είναι κάποια ευγενική δεν σημαίνει ότι είναι λάθος αντίληψη στην ζωή. Δεν χρειάζεται να είναι δουλοπρεπής. Θα βρεις κάποιο βιβλίο ή κάποιο άρθρο στο Ιντερνέτ που εξηγεί τα διαφορετικά είδη αφεντικά και πως να μπορείς να συμπεριφερθείς ώστε να σε καταλάβουν...καλύτερα. Από την σαδίστρια μέχρι αυτή που δεν μπορεί να πάρει μια απλή απόφαση.#4 Δεν πρέπει να έχεις άπειρο χρόνο. Τους πρώτους έξη μήνες σε μια ξένη χώρα θα πρέπει να μην προλαβαίνεις ούτε καν τις φίλες σου να παίρνεις τηλέφωνο. Μάλλον έχεις αποφασίσει όπως μια γνωστή μου ότι η παραμονή σου είναι προσωρινή και σε 9 μήνες θα γυρίσετε στην Ελλάδα. Οι 9 μήνες πέρασαν. Αν μπορείς να συνεννοηθείς με ένα γιατρό χωρίς διερμηνέα τότε η γνώση της ξένης γλώσσας είναι αρκετά ικανοποιητική. Αν τον δεις και τραβά τα μαλλιά του ή αν δεν έχει το μούσι του, τότε γρήγορα εγγραφή σε σχολή γλώσσας εκεί που βρίσκεσαι.
#6Μην ξεχνάς πως 'βλέπεις' μόνο αυτά που φαίνονται. Γιατί είσαι τόσο βέβαιη πως οι θείοι σου 'δεν τολμούσαν να πουν κουβέντα'; Σκέψου πόσοι άλλοι λόγοι θα μπορούσαν να τους κάνουν να μη μιλάνε. Όχι απαραίτητα κακοί ούτε απαραίτητα καλοί. Διάφοροι...Όσο για τη φίλη σου, είναι πάρα πολύ, πάρα πολύ νωρίς για να κρίνεις. Για την ώρα ναι, συμφωνώ πως η φίλη σου ζει αυτό που ονειρεύομαι κι εγώ: Να είχα την πολυτέλεια να εργάζομαι κάποιες ώρες εβδομαδιαίως, όσο για να σπάει η μονοτονία, σε όσο το δυνατόν πιο οικείο εργασιακό περιβάλλον και να μπορούμε σαν ζευγάρι να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες μας. Ερωτική θα είσαι όταν θα απολαμβάνεις αυτό που κάνεις, όποιο κι αν είναι αυτό. Φυσικά και κουραζόμαστε, είτε δουλεύουμε είτε όχι, η ρουτίνα πάντα κουράζει (γι'αυτό οφείλεις στον εαυτό σου να έχεις κι άλλα ενδιαφέροντα και να τον ξεκουράζεις). Ψάξε τον άνθρωπο εκείνον που η ύπαρξή του και μόνο στη ζωή σου, θα σε ανακουφίζει και θα σου δίνει δύναμη να ανέχεσαι 10 αφεντικά. Σίγουρα με τα χρόνια θα φύγει αυτό το ροζ αφράτο σύννεφο που περιγράφω, όμως θα το θυμάσαι πού και πού και θα τον αγκαλιάζεις, πριν ο ύπνος νικήσει την ερωτική επιθυμία.[Έχω την εντύπωση πως σε έχει κουράσει η δουλειά σου και κατά βάθος δε νιώθεις να εξελίσσεσαι, γι'αυτό και η επιπόλαιη αυτή σκέψη σου. Αν δεν καταφέρεις να την αλλάξεις, προσπάθησε να την εκμεταλλευτείς.]
Σ'ευχαριστώ :DΤι σου είναι η ευτυχία όμως. Πριν 3 χρόνια θα έγραφα-αν έγραφα-τίποτα κατάμαυρο για τη ζωή που μας υποχρέωσαν να σέρνουμε, μόνοι και αβοήθητοι.Μακάρι όσοι νιώθουν πως μπαινοβγαίνουν σ'ένα σκοτεινό δωμάτιο να τολμούν ν'ανοίγουν το παράθυρο, κι ας πιστεύουν ότι έξω βρέχει.
#3Νομίζω πως μπορώ να καταλάβω πώς αισθάνεσαι γιατί έτυχε να ζήσω κι εγώ κάποτε, πριν από πολλά χρόνια, μια παρόμοια εργασιακή πραγματικότητα, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θύμιζε βυζαντινή καμαρίλα όπου πίσω από κλειστές πόρτες, ακόμα και σε διαδρόμους, εξυφαίνονταν συνωμοσίες και σχέδια εξόντωσης του “αντιπάλου” (όπως ακριβώς το ακούς, χωρίς διάθεση υπερβολής). Ατόφια κακία που λίγες φορές είδα στη ζωή μου και τρόμαξα για τα όρια των ανθρώπινων ικανοτήτων. Ο χώρος έμοιαζε καθημερινά με εμπόλεμη ζώνη όπου ο “εχθρός” δεν ήταν ένας κι ορατός αλλά πολλοί και μάλλον αόρατοι . Δεν έλεγαν ποτέ αυτό που σκέφτονταν, δεν μπορούσες να γνωρίζεις την επόμενη κίνηση. Ένα διαρκές παιχνίδι εξουσίας, δύναμης και ορίων. Αν, ως άνθρωπος, δεν είχες αναπτυγμένο ένστικτο ή εκπαιδευμένη ματιά για να ανιχνεύσεις καλογυαλισμένες προθέσεις και να μπορείς να ξεχωρίσεις την κακότητα που συνήθως ενδύονταν χαμόγελα προσποίησης και "συναδεφλικότητας", τότε ίσως, ήδη, και να κολυμπούσες ανυποψίαστος παρέα με τους καρχαρίες...ώσπου να φαγωθείς βεβαίως, κάποια στιγμή, ύπουλα και “πολιτισμένα”. Προπάντων “πολιτισμένα”...Παρέθεσα αυτή την προσωπική εμπειρία μόνο και μόνο για να σου πω ότι:Γνώρισα ανθρώπους υποχωρητικούς μπροστά στην κακία, ανθρώπους που αμύνονταν και ανθρώπους που προσπαθούσαν. Δεν ξέρω τί ωθεί κάποιον στην κακία. Μην αναζητάς πάντως την αιτία της. Εξολόθρευσέ την και προχώρα. Μην ξοδεύεις πολύ ύφασμα γι' αυτό το φόρεμα. Άσε τις υπερβολικές ευγένειες και καλοσύνες μαζί της και φρόντισε από' δω και στο εξής όταν χαμογελάς, να δείχνεις τα δόντια σου. Τουτέστιν, οριοθέτησε τον χώρο σου και μην αφήνεις την κακία να πάρει ύψος. Ψαλίδισέ την. Και το κυριότερο απ' όλα, μην αφήσεις την ψυχή σου να υποχωρήσει κάτω από το βάρος της επιθετικότητας αυτής της γυναίκας. Αξιοποίησε αυτή την εμπειρία που σου προσφέρει η ζωή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αχ αυτή η αγία ελληνική οικογένεια με την ανατροφή και τα μαθήματα συμπεριφοράς που παραδίδει στα παιδιά της...μπορεί να με στείλει στον άλλον κόσμο.
Άψογο το σχόλιό σου, τόσο καλογραμμένο! Διαβάζοντας το πρώτο μέρος του, ημουν σχεδόν βέβαιη ότι εργαστήκαμε στην ίδια εταιρεία! ;) Αλλά τελικά, υπάρχουν πολλοί μαυρόψυχοι και ζουν ανάμεσά μας...
3. Σεναριο: Δεν δουλεψες ποτε (η δουλευες καποτε και βρεθηκες ξαφνικα ανεργη). Ο συζυγος φευγει καθε πρωι για τη δουλεια και γυριζει το βραδυ, μια και συντηρει ολη την οικογενεια. Εσυ στο μεταξυ: καθαριζεις σπιτι, πας για ψωνια, μαγειρευεις, παιρνεις παιδια απο το σχολειο, επιβλεπεις το διαβασμα τους, τρεχεις αγγλικα, μουσικη, καρατε, χορο, παιδιατρο συναντησεις γονεων, πληρωνεις λογαριασμους, εξυπηρετεις γονεις η πεθερικα που ολο και κατι θα χρειαστουν, στο τελος της ημερας το να κανεις ενα ντους πριν συρθεις για υπνο σου φαινεται βουνο, και δεν εχεις και δικαιωμα μια μερα να πεις "κουραστηκα" γιατι θα λαβεις ως απαντηση "αφου ολη μερα στο σπιτι εισαι", και δεν θα μπορεσεις να ανταπαντησεις, γιατι θα σε εχει προλαβει το εγκεφαλικο.Πως σου φαινεται; Θα ηθελες να το ζεις; Αν ναι, οκ. Αν οχι, εξασφαλισε την οικονομικη σου ανεξαρτησια. (Τελικα στα κειμενα, στο σχολειο, θα επρεπε να διδασκομαστε οπωσδηποτε και την "Μαιρη Παναγιωταρα").
τωρα ανοίγουμε μεγαλη κουβεντα αλλα ποιος 8α κανει τα οσα περιγραφεις αν πιασει δουλειά? ο μπατλερ? παλι η γυναικα τα φορτωνεται + το 8ωρο. μπρος γκρεμος και πισω ρεμα ειναι το δίλημμα
Το ξερω οτι ειναι μεγαλο θεμα, τι να λεμε τωρα. Και παλι ομως, μια γυναικα με δικο της εισοδημα μπορει να παρει εξωτερικη βοηθεια, χωρις να δινει λογαριασμο. Εστω για να "αγορασει" λιγο χρονο για τον εαυτο της.
ναι θα μπορουσε αν και λιγες ξερω που το κανουν ακομα κ αν μπορουν. αναρωτιεμαι ωρες ωρες μηπως πηραμε τα χερακια μας και βγαλαμε τα ματακια μας.
Αν και οι δύο δουλεύουν, το σωστό είναι και οι δύο να κάνουν τις δουλειές. Μπορούν να χωριστούν σε δουλειές που κάποιος από τους δύο κάνει καλύτερα είτε λόγω σωματικής διάπλασης είτε από μεράκι (δηλ. άλλος τη βρίσκει με σιδέρωμα και άλλος με μαγείρεμα).Αν όμως ο άνδρας μόνο έχει αμειβόμενη εργασία, τότε το σωστό και δίκαιο είναι η γυναίκα να κάνει ό,τι δουλειές υπάρχουν σπίτι. Και τούμπαλιν στο κάτω κάτω, έτσι;
@Μάνα ΚουράγιοΜάνα Κουράγιο, είναι σα να περιγράφεις τη μαμά μου, αλλά σε πιο φωτεινή εκδοχή... Η Μαίρη Παναγιωταρά θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό κείμενο, συμφωνώ. @AroumpaΠριν χειραφετηθούμε για να δουλεύουμε 2 10ωρα την ημέρα, θα έπρεπε να το δουλέψουμε λίγο το πράμα με τους άνδρες, να καταλάβουν τι σημαίνει "λείπει ΚΑΙ η γυναίκα από το σπίτι". Δεν είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν κάποιες δουλειές, πώς τα καταφέρνουν όταν μένουν μόνοι τους, κυρίως ως φοιτητές; Βέβαια, υπάρχει και το κανάκεμα της ελληνίδας μάνας, μην το ξεχνάμε αυτό. @Iris PrimsmaticaΜακάρι να ίσχυε κάτι τέτοιο, ιδανικό μου φαίνεται. Ομολογώ ότι ή το βλέπω σε αυτήν την ιδανική μορφή που περιγράφεις (+ με παιδιά!) ή το αντίθετο, του στυλ: κάνω τα πάντα στο σπίτι όταν μένω μόνος μου και όταν παντρεύομαι μπορώ άμα λάχει να αφήνω και το άδειο τάπερ στο ψυγείο.
@ Walking...Όντως, δε λέω ότι είναι ο κανόνας, αλλά ότι θα έπρεπε να είναι. Βασικά συμφωνώ με την Aroumpa ότι μόνες βγάζουμε συχνά τα μάτια μας, όχι όμως επειδή ζητάμε εργασία και οικονομική ανεξαρτησία (μα και "ανατολίτισσα" να είσαι, πώς ζει μια οικογένεια με ένα μισθό, πέρα από τίποτε μεγαλοστελέχη;) αλλά επειδή δεν διεκδικούμε παράλληλα ισότιμο μοίρασμα ευθυνών στο σπίτι. Ο μόνος λόγος για να επιβαρυνθεί περισσότερο με τη λάτρα ένας από τους δύο εργαζόμενους είναι αν ο άλλος (& πάλι, ασχέτως φύλου) έχει πιο εξωντοτικά ωράρια ή/και πιο βαριές συνθήκες εργασίας.
O άντρας με τον οποίον συμβιεί μια γυναίκα συντροφικά/ερωτικά/σε γάμο/whatever και δεν κατανοεί την κούραση της συμβίας του σε όποια/ες δουλειά/ες αναλαμβάνει αυτή (εάν, βεβαίως υφίσταται κούραση) είτε είναι οικιακές/εργασιακές/οικογενειακές/άλλες υποχρεώσεις, δεν συμμερίζεται ενεργά και εμπράκτως το φορτίο της - σε όποιο βαθμό και με όποιον τρόπο μπορεί - και δεν τον απασχολεί να της μετριάσει τις ευθύνες και να τη διευκολύνει - σε όποιον βαθμό και με όποιον τρόπο μπορεί - με σκοπό να πετύχει μια ποιοτικότερη και ευκολότερη διαβίωση και, κατ' επέκτση, συμβίωση μαζί του, απλά ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΕΙ ούτε καν σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση, αλλάξτε τη σχέση σας ή αλλάξτε άντρα. Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια άνευ σημασίας στο τέλος. Ζούμε στη Δύση, εν έτει 2014. Όποιος/α δεν το έχει αντιληφθεί, το πιθανότερο είναι ότι, αργά ή γρήγορα, θα φάει τα μούτρα του (και, λυπάμαι που το λέω, δικαίως).
Να συμπληρώσω ότι ακριβώς τα ίδια ισχύουν και προς την αντίστροφη κατεύθυνση, δηλαδή για μια γυναίκα που αδιαφορεί ή δεν κατανοεί την κούραση που υφίσταται (εφόσον αυτή είναι υπαρκτή, φυσικά) ο άντρας της και δεν πράττει τα προαναφερθέντα.
#6 Αγαπητή μου,θα ξεπεράσω τον θυμό που μου δημιουργεί το ερωτημά σου και θα εξηγήσω λογικά το προφανές.Είτε άντρας, είτε γυναίκα είσαι πολίτης μιας κοινωνίας. Μέσα σε αυτήν δρας με δύο σκοπούς:την αυτοσυντήρηση και την κοινωνική προσφορά.Επομένως,ο κηφηνισμός που προτείνεις είναι εκτός επιλογών.Οι γιαγιάδες μας δεν δούλευαν (η δικιά μου δούλευε) γιατί η γυναικα είχε αξία οικιακής συσκευής και δεν επιτρεπόταν να δουλέψουν παρά μόνο σε καταστάσεις απόλυτης ανάγκης ή φτώχειας. Εμείς πλέον ως γυναίκες και κυρίως άνθρωποι δουλεύουμε για να είμαστε παραγωγικές,αυτάρκεις και με καίριο ρόλο στην κοινωνία.Πέρα όμως από αυτό αν ο αδερφός μου μου έφερνα μια ¨κοντέσσα¨και την ζούσε δουλεύοντας σαν είλωτας τότε θα τον χαστούκιζα για την έλλειψη γούστου που τον θα τον διέκρινε καθώς ένας άνθρωπος χωρίς στόχους είναι σίγουρα ο λάθος άνθρωπος
Νομίζω το " οι γιαγάδες μας δε δούλευαν¨ ισχύει μόνο για ελάχιστες που μάλλον ζούσαν στην πρωτεύουσα γιατί οι υόλοιπες σηκώνονταν από τις για να κάνουν τις δουλειές που είχαν να κάνουν χωρίς ηλεκτρικό, τρεχούμενο νερό κτλ
#1 έχω πάρομοιο πρόβλημα και σκεφτόμουν.. -αλλά αυτό πιο πολύ αφορά εμένα κ οχι το παιδί-..μήπως τελικά αν έχεις πολύ καλή εμφάνιση ως άντρας, σου ρχονται όλα έτοιμα στο πίατο; Ενώ αν δεν είσαι τόσο εμφανίσιμος πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να προσεγγίσεις επιτυχώς αυτην για την οποία ενδιαφέρεσαι; Ελπίζω να μην είναι ναι η απαντήση κ στα δυο.. Υ.Σ. Παρακαλώ να μην καταψηφιστεί αυτό καθώς αποτελεί περισότερο ερώτηση, παρά συμπέρασμα..
Αρχικά, θα έλεγα, εξαρτάται από το πόσο ψηλά θέτεις τις προσδοκίες σου. Καλώς ή κακώς, αν ένας άνδρας δεν είναι εμφανίσιμος και παρόλα αυτά προσεγγίζει διαρκώς κοπέλες που είναι πολύ ωραίες, κατά κοινή ομολογία, το πιθανότερο είναι να δεχτεί πολλές απορρίψεις. Είθισται μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ίδιος άνδρας να είναι απορριπτικός απέναντι σε καθόλα συμπαθητικές και αρκετά εμφανίσιμες κοπέλες επειδή δεν είναι αυτό που λέμε "θεές". Δεν ξέρω αν ισχύει στην περίπτωση σου, αλλά το αναφέρω επειδή το έχω δει να συμβαίνει πολλάκις. Πρώτα λοιπόν πρέπει να εξετάσεις τις απαιτήσεις σου και κατά πόσο είναι ρεαλιστικές. Αν δεν είναι αυτό το πρόβλημα, τότε ίσως χρειάζεται να δουλέψεις με τον εαυτό σου, να αποκτήσεις ευρύτερο κοινωνικό κύκλο και ενδιαφέροντα και να έχεις το θάρρος να διεκδικείς αυτό που θέλεις. Μη βιάζεσαι όμως και μη δίχνεις απελπισμένος και λιγούρι γιατί αυτό είναι κάτι που φαίνεται πολύ άσχημα προς το έξω κ απωθεί. Υπομονή χρειάζεται και να μην είναι συνέχεια κολλημένο το μυαλό σου στο πώς θα βρεις κοπέλα ώστε να είσαι άνετος και να εκπέμπεις αυτοπεποίθηση και θετική αύρα. Τέλος, για να απαντήσω και στο ερώτημα που θέτεις, μια πολύ καλή εμφάνιση ασφαλώς και βοηθάει και σου δίνει και a priori την απαραίτητη αυτοπεποίθηση γιατί μεγαλώνεις σε ένα περιβάλλον όπου όλοι σου επαναλαμβάνουν το πόσο ωραίος/ωραία είσαι. Ο κάθε άνθρωπος, όμως, έχει τις δικές του προκλήσεις και δοκιμασίες στη ζωή και τη δική του ιστορία. Σε κάποιο τομέα μπορεί να έχει ένα προβάδισμα εκ γεννετής αλλά καπου αλλού μπορεί να αντιμετωπίζει διαφορετικές δυσκολίες. Επομένως, οι όποιες συγκρίσεις είναι παντελώς ανούσιες και μόνο πίσω μπορούν να μας πάνε. Επικεντρώσου λοιπόν στον εαυτό σου και στην αυτοβελτίωσή σου και μην εστιάζεις στο τι κάνουν οι άλλοι. Αυτό είναι κάτι που βοηθά γενικότερα στη ζωή ώστε να είμαστε ευτυχισμένοι και όχι φθονερά και μίζερα όντα.
"Πρώτα λοιπόν πρέπει να εξετάσεις τις απαιτήσεις σου και κατά πόσο είναι ρεαλιστικές" .. είδες αυτό είναι το άσχημο ... να υπάρχει μια πολύ καλή φιλική και υγιείς σχέση μεταξύ δυο ανθρώπων(οχι στο επίπεδο του friendzone) , αλλά παράλληλα να μην μπορεί να λειτουργήσει, γιατί ένας απο τους δυο δεν αισθάνεται φυσική έλξη δυνατή για τον άλλο..και εγώ έχω βρεθεί σε κατάσταση να απορρίψω κάποια κοπέλα ΚΑΙ(οχι μόνο δηλαδή) λόγω εμφάνισης κ παρόλο που έκανα αυτο που ήθελα, ένοιωσα άσχημα.. το πράγμα που με κρατάει όμως εμένα πίσω απ το να προσεγγίσω κάποια, είναι το αν είμαι εμφανίσιμος για τα στανταρ της ή οχι.. ΑΛΛΑ θα προσπαθήσω να το καταλάβω αυτό, χωρίς καν να κάνω κάτι που να επιδεικνύει ενδιαφέρον και σιγά σιγά θα καταλήξω στο friendzone..και έχω πάντα μετά την απορία "αν ήμουν πιο ωραίος για αυτήν, πως θα συμπεριφερότανε;"
Βλέπω ότι εστιάζεις πολύ στο θέμα της εμφάνισής σου και αυτό, σε συνδιασμό με όλα τα λεγόμενα σου και το γεγονός ότι διστάζεις να εκδηλώνεις το ενδιαφέρον σου, δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα χαμηλής αυτοπεποίθησης το οποίο όπως προανέφερα βλάπτει την εικόνα που βγάζεις προς τα έξω. Θα πρέπει λοιπόν να δουλέψεις με τον εαυτό σου και να το αποβάλλεις αυτό. Επίσης, αν δεν εκδηλώσεις ποτέ το παραμικρό ενδιαφέρον μην περιμένεις από την άλλη να μυρίσει κοινώς τα νύχια της. Η όλη προσέγγιση σου είναι λάθος. Όταν σου αρέσει κάποια πρέπει να ρισκάρεις και να βρεις τρόπο να το δείξεις. Το να παριστάνεις ότι έχεις μόνο φιλική διάθεση δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα εκτός και αν ο στόχος σου είναι να αποκτήσεις πολλές φίλες. Αυτό πάλι με το καλό παιδί είναι άλλη καραμέλα. Από μια ηλικία και έπειτα - δηλαδή όταν δε μιλάμε για ανώριμα 16χρονα - όλες οι γυναίκες καλά παιδιά ψάχνουν. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί το ένα και μοναδικό σωτήριο προτέρημα που θα διαγράψει όλα τα άλλα αρνητικά. Ψάχνουν, επίσης, έναν άνδρα που πιστεύει στον εαυτό του και το εκπέμπει (χωρίς βέβαια να είναι αλλαζονικός και υπερόπτης), έχει στόχους και ενδιαφέροντα στη ζωή, ξέρει να διεκδικεί και δεν είναι ένας βαρετός και μονόχνωτος τύπος. Βγες λοιπόν από το καβούκι σου και αποτίναξε από πάνω σου όλα τα κόμπλεξ που ενδεχομένως κουβαλάς. Κάποιος που δεν είναι άνετος στο πετσί του δε μοιάζει επιθημητός στο άλλο φύλο και δεν είναι και σε θέση να δώσει αυτά που πρέπει σε μια σχέση.
Είναι άσχημο, κι όμως όλοι το κάνουμε διότι πολύ απλά χωρίς τη φυσική έλξη που αναφέρεις δε γίνεται τίποτα. Και αυτή η έλξη προκύπτει από μόνη της, δε μας ρωτάει ούτε μπορούμε να την εξαναγκάσουμε. Το friendzone, που αναφέρεις, δεν υπάρχει. Απλά κάποιος που δε μας ελκύει ερωτικά αλλά που συμπαθούμε σαν άτομο μπορεί να γίνει φίλος/φίλη μας. Αν κάποια κοπέλα σε θεωρεί μόνο φίλο της δεν είναι επειδη άργησες να κάνεις κίνηση, είναι επειδή έτσι σε είδε εξαρχής. Μην παραμυθιάζεσαι και κυρίως μη μπλέκεις σε τέτοιες αδιέξοδες καταστάσεις όπου καταλήγεις να είσαι τσιμπημένος με μια κοπέλα που σου προσφέρει μεν την ειλικρινή φιλία της αλλά τίποτα άλλο πέρα από αυτό. Προσωπικά το θεωρω και κάπως ανέντιμο να παριστάνει κανείς το φίλο και να έχει απώτερο σκοπό. Αν λοιπόν δε βλέπεις κανένα ενδιαφέρον από τη μεριά της όταν προσπαθείς διακριτικά να την προσεγγίσεις είναι γιατί δεν υπάρχει και θα πρέπει και για το δικό σου καλό να προχωρήσεις παρακάτω. Σημειωτέον βέβαια ότι πρέπει να βρεις το κουράγιο να δείχνεις το ενδιαφέρον σου με κάποιο τρόπο και ας μην υπάρξει ανταπόκριση. Είναι βέβαιο ότι τολμώντας θα βρεις κάποια στιγμή αυτή που ψάχνεις και θα είσαι και εσύ αυτός που ψάχνει εκείνη.“We're all a little weird and life's a little weird. And when we find someone who's weirdness is compatible with ours, we join up with them and fall in mutual weirdness and call it love.” ― Dr Seuss
Μα αν το πάμε έτσι, κάτι πρέπει να πηγαίνει υπερβολικά στραβά με την εμφάνισή μου, αφού οι κοπέλες τις οποίες έχω προσέγγισει (εκ των οποίων πολλές δεν θα χαρακτηρίζονταν και αρκετά εμφανίσιμες) σε όλη μου τη ζωή , με βλέπουν ως φίλο..εγώ νόμιζα πως αυτό συμβαίνει επείδη δεν φλερτάρω και πολύ και δεν δείχνω καποιο ερωτικό ενδιαφέρον πριν πιάσουμε φιλία καθώς και γιατί είμαι το γνωστό "καλό παιδί"..
Δεν απαντάται θετικά κανένα απ' τα δυο σου ερωτήματα. Έχεις εστιάσει το πρόβλημα των ερωτικών σου αποτυχιών στον παράγοντα της εμφάνισης. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. Και όποιος εστιάζει εκεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, λάθος κάνει. Οι ερωτικές επιτυχίες ή αποτυχίες μπορεί να έχουν εκατομμύρια διαφορετικές αιτίες η καθεμιά, αλλά η εμφάνιση δε συγκαταλέγεται μέσα σε αυτές (αλήθεια, δεν έχεις γνωρίσει ποτέ άσχημους οπτικά, για το δικό σου πάντα αισθητήριο, ανθρώπους και των δύο φύλων που να τα καταφέρνουν περίφημα, και πολλές φορές και καλύτερα, στον ερωτικό τομέα από εκείνους που θεωρείς οπτικά όμορφους; Aν όχι, μου κάνει μεγάλη εντύπωση), για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι αντικειμενική υπό καμία έννοια. (πχ. σε 'μένα μπορεί να αρέσει ο Κουασιμόδος! Πριν βιαστείς ενδεχομένως να το χαρακτηρίσεις βίτσιο, να σε προλάβω λέγοντάς σου πως για κάποιον μπορεί να φαίνεται βίτσιο αλλά για εμένα να είναι προτίμηση, ακριβώς το ίδιο σεβαστή όπως και όλων των άλλων). Οπότε, αν μου επιτρέπεις, μεταθέτεις το πρόβλημα σε ανύπαρκτο ζήτημα, ή, αν μη τι άλλο, σε ζήτημα για το οποίο δεν μπορεί να ειπωθεί τίποτα απολύτως εφόσον δεν καθίσταται σε αντικεμενική βάση. Δηλαδή, επ' αυτού, εξ' ορισμού δε γεννώνται επιχειρήματα. Οι λόγοι που το κάνεις αυτό δεν ξέρω ποιοι μπορεί να είναι, αλλά πλανάσαι. Άλλο ζήτημα, που κατά κάποιον τρόπο φαίνεται να θέτεις σαν προϋπόθεση για τη μελλοντική επιτυχία που σε ενδιαφέρει, είναι η είσοδός σου στο friendzone. Ε, λοιπόν, αυτή η τακτική όχι μόνο δεν είναι πανάκεια, αλλά τις πιο πολλές φορές προκαλεί παραπλανητικές εντυπώσεις και άλλου είδους ζυμώσεις που δυσχεραίνουν τη μετάβαση στο loverzone (intimate). Η (καλύτερη) γνωριμία και η επαφή με τους ανθρώπους δεν επιτυγχάνεται μόνο δια της φιλικής οδού.Είναι long shot in the dark, σε κάθε επίπεδο, αλλά αν πρέπει οπωσδήποτε να δοθούν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές - αν όχι συστάσεις - αυτές είναι : 1) Aφενός, να μη φοβάσαι τις απορρίψεις. Ας φας χυλόπιτες, χαστούκια (κυριολεκτικά και μεταφορικά), μην πτοείσαι, μην πέφτει το ηθικό σου. Αντιθέτως, να είσαι προετοιμασμένος ότι μπορεί να συμβεί από το χειρότερο έως το καλύτερο. Όλα αυτά θα σου χαρίζουν τη γνώση τις επόμενες φορές να το χειριστείς καλύτερα (αν προσέξεις, οι έμπειροι ερωτικά άνθρωποι δε διστάζουν μπροστά στο ρίσκο της αποτυχίας, όταν τους ενδιαφέρει αληθινά κάποιος/α). 2) Αυτοπεποίθηση, επιμονή, σαφήνεια αλλά και μυστήριο (άσε τη φιλικότητα, αφού δε σου βγαίνει μέχρι τώρα, όπως λες), πρωτοβουλία, αυθεντικότητα, φυσικότητα συνιστούν, σε γενικές γραμμές, τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους για να προσεγγίσεις ερωτικά κάποιον/α εκ του μηδενός (είναι θέμα ενέργειας που αποπνέεις περισσότερο, παρά ουσιαστικών χαρακτηριστικών - δεν διαθέτουν απαραίτητα όλοι οι ερωτικά επιτυχημένοι όλα τα προηγούμενα αλλά, τουλάχιστον, έως ένα βαθμό, ίσως τα ενεργοποιούν και γι' αυτό τα αποπνέουν). Αλλά ό, τι συμβουλές κι αν πάρεις - από οποιονδήποτε - αυτά τα ζητήματα είναι σχετικά (μιλάμε για σχέσεις, το λέει η ίδια η λέξη) και, όπως προείπα, σε προηγούμενό μου σχόλιο, κανένας δεν μπορεί να εντοπίσει με βεβαιότητα ποια είναι κάθε φορά η αιτία της επιτυχίας ή της αποτυχίας μιας ερωτικής απόπειρας/ενός φλερτ ούτε υπάρχουν εγγυήσεις για όλα αυτά. Η πείρα που αποκτά κανείς συν τω χρόνο και διαμέσου των ποικίλων σχετικών και άσχετων με το θέμα βιωμάτων του τον καθιστά πιο ευνοημένο.
#1 1) Αυτό που στην Ελλάδα η κυρίαρχη κουλτούρα τείνει να θεωρεί ως "θηλυπρέπεια", στις χώρες της (κεντρο)δυτικής Ευρώπης θεωρείται "κανονικό" και, αντίστοιχα, αυτό που στην Ελλάδα τείνει να θεωρείται "κανονικό", σ' εκείνες τις χώρες τείνει να θεωρείται "macho", οπότε (αν είσαι straight, όπως καταλαβαίνω από τα συμφραζόμενα, αλλά και να μην είσαι, ακριβώς τα ίδια ισχύουν) μην το λαμβάνεις καν υπόψιν (η κοροϊδία ήταν καθαρά προϊόν κοινωνικοψυχολιγικών αιτιών και προκατάληψης εκ μέρους των θυτών) διότι κι αυτά τα, εδώ λεγόμενα, "θηλυπρεπή" χαρακτηριστικά/συμπεριφορές ασκούν με τη σειρά τους τη γοητεία τους και βρίσκουν το δικό τους target group, ακριβώς όπως και όλα τα άλλα. Αυτό στο λέω μπας και σταματήσει να έχει την όποια επίδραση ασκεί ακόμα μέσα σου, γιατί αυτό συμβαίνει (σε ποιο βαθμό μόνο εσύ ξέρεις) και αυτό φαίνεται από το γεγονός και μόνο ότι ακόμα το σκέφτεσαι ως ενδεχόμενο πρόβλημα. Από 'κει και έπειτα, η ερωτική προσέγγιση εξαρτάται από πολλά πράγματα και από τίποτα ταυτόχρονα, δεν μπορεί κανείς με σιγουριά να βάλει το δάχτυλο πάνω σε κάποια πιθανή αιτία. Χαλάρωσε και όποτε νομίζεις, εκδήλωνε με το δικό σου τρόπο το ενδιαφέρον σου - με τον καιρό θα μάθεις περισσότερα και σταδιακά θα αποκτάς μια δική σου πείρα. Διαμόρφωσε την προσωπικότητά σου, απόκτησε αυτοπεποίθηση μέσα από αυτήν και όλα θα πάνε καλύτερα, αργά ή γρήγορα.#2 Αξιόλογη συναισθηματική σχέση με αυτόν τον τύπο δε θα κάνεις, τουλάχιστον προς το παρόν, αποκλείεται - αν είναι έτσι όπως τα περιγράφεις. Αν, τώρα, θέλεις να τον κάνεις να σε διεκδικήσει, ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ. Παίξε ακριβώς το δικό του παιχνίδι αλλά με τους δικούς σου όρους. Δείξ' του ότι εσύ δεν είσαι ακόμα έτοιμη να δεσμευτείς συναισθηματικά (ποτέ δε θα του το πεις ευθέως αλλά θα του το δείχνεις ξεκάθαρα με τις πράξεις σου, το ύφος σου και τη συμπεριφορά σου), αλλά μην ξεκόβεις την επαφή σας - μη σταματήσεις να δείχνεις ότι τον γουστάρεις, παίξε τη γάτα με το ποντίκι, με λίγα λόγια, αλλά μην μπεις ποτέ στη θέση του ποντικού, Ό, ΤΙ κι αν κάνει αυτός - ακόμα κι ερωτική εξομολόγηση αν φτάσει στο σημείο να σου κάνει. Αν το παίξεις καλά, δηλαδή με φυσικότητα και σταθερότητα, θα περάσετε κι οι δυο καλά (παρέα, dates, sex) και πάω στοίχημα ότι δε θα πιστεύεις στα μάτια σου από τη μεταστροφή του. Όσο παλιά και σίγουρη είναι η συνταγή του παιχνιδιού που παίζει αυτός, άλλο τόσο είναι και η μέθοδος που σου προτείνω και η επιτυχία της και η υπεροχή της είναι ζήτημα καλής εκτέλεσης. Για συναισθηματική σχέση, μην ελπίζεις, και για έναν άλλον λόγο : εφόσον αναφέρει ακόμα την πρώην του, έστω και αρνητικά, δεν έχει σκεφτεί ποτέ στα σοβαρά να δεσμευτεί μαζί σου (είναι βέβαιο!). Για το απώτερο μέλλον, βέβαια, κανείς δεν ξέρει να πει από τώρα, για κανέναν και τίποτα. #3 Δεν είναι εκνευριστικό ούτε προσποιητό, αν έτσι νιώθεις. Αν δε νιώθεις, είναι και τα δύο και φαίνεται - κυρίως στον εαυτό σου - και άδικο, για 'σένα, πάνω απ' όλα. Ψυχραιμία και μακριά από τα διδάγματα των γονιών σου. Ψάξε αλλού για θεωρίες και πρακτικές που εφαρμόζονται και λειτουργούν αποτελεσματικά στην πραγματικότητά σου. Το ξέσπασμα δεν είναι σοβαρή επανάσταση, είναι παιδιάστικη αντίδραση μεταξύ ενήλικων ατόμων σε επαγγελματική σχέση. Διατήρησε την ψυχραιμία σου και αντιμετώπισέ την κυρία οργανωμένα και συστηματικά (αν δε γυρίσει εις βάρος σου - εσύ ξέρεις τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς των σχέσεων/ειδικότερων συμφερόντων κλπ. στο περιβάλλον της εργασίας σου - την επόμενη ή την μεθεπόμενη φορά που θα σου συμπεριφερθεί παράτυπα ή παράλογα απείλησέ την με αναφορά στην ίδια από 'σένα, αν, δε, το παρατραβήξει - τράβηξέ το κι εσύ και υπέβαλλέ την, όντως). Σε κάθε περίπτωση, πάψε να είσαι το θύμα. Τον τρόπο θα πρέπει να τον βρεις εσύ (υπάρχουν πολλοί τρόποι, πάντως...). #4 Εάν το επιθυμεί ουσιαστικά και συνειδητοποιημένα, είναι σωστό για την ίδια, ό, τι κι αν λέει ο καθένας (για τη ζωή της πρόκειται, αυτή αποφασίζει), αλλά θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και τις όποιες μικρές ή μεγάλες συνέπειες θα προκύψουν από την πραγματοποίηση αυτής της μεγάλης κομβικής απόφασής της
#1 Νικηφόρε, από τις 20 αυτές γραμμές, συμπεραίνω πως ενώ έχεις κάνει σημαντικά βήματα ώστε να χτίσεις την αυτοπεποίθηση που σου γκρέμισαν, έχεις ακόμη δρόμο μέχρι να κατακτήσεις την αυτογνωσία που θα εξαλείψει τις αμφιβολίες που έχεις για τον εαυτό σου.Αυτό είναι το πιο μεγάλο στοίχημα, και θέλω να πιστεύω πως θα τα καταφέρεις(έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου).Τώρα, όσον αφορά τις σχέσεις, καλώς ή κακώς αποτελούν πεδίο μάχης για όλους(με ελάχιστες εξαιρέσεις).Οι σχέσεις και το φλερτ δεν είναι ταλέντο στα ανώτερα μαθηματικά, γι αυτό μην τα μυθοποιείς.Δεν είναι εύκολη υπόθεση, απαιτούν προσπάθεια και να αντέξεις πολλές απορρίψεις,αυτή είναι όμως και η ομορφιά τους.
#6δεν μπορω να καταλαβω γιατι θα πρεπει ή να κανεις μια σχεση για να πληρωνει τα παντα ενας ανδρας που θα σε φορτωθει, ή να εισαι οικονομικα ανεξαρτητη αλλα μονη!!!!δεν εχει σκεφτει ποτε να εχεις και ανδρα και οικονομικη ανεξαρτησια?
#2. Το χε πει ωραία ο Καζατζάκης¨" Ψάχνω να βρω έναν άνθρωπο που η ψυχη του να είναι πιο βαθιά απ' την πληγή του". Μεγάλη η ανάγκη να βρεις έναν άνθρωπο δε διαφωνώ, αλλά γιατί τόσος κόπος και προσπάθεια για κάτι που δε θα 'χεις ούτε καν την έκπληξη στο τέλος να δεις πως θα σ΄απογοητεύσει. (τον ξέρεις τον τρόπο θα τα ρίξει στην πληγωμένη του καρδιά). Οι άνθρωποι δεν αξίζουν τόσο δράμα και κυνηγητό αν άξιζαν θα ήταν αρκετά έξυπνη ν΄αρπάξουν την πρώτη ευκαιρία που τους δίνεις. Οι άνθρωποι λένε πολλά, δεν υπάρχει συναίσθημα, μόνο καρμπόν συμπεριφορών προς τέρψη της στιγμής με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν μια ωραία εικόνα γι'αυτούς. Μεγάλη η απόσταση από το be στο wanna be. Άσε που είμαι σίγουρη πιο πολύ σκας εσύ για το "πρόβλημά" του να δεθεί παρά αυτός(που λογικά δεν έχει κανένα πρόβλημα απλά παραμυθιάζει για να ρίχνει κόσμο στο κρεβάτι).
#2αν τους ανδρες τους αποκαλεις "αρσενικα" που ειτε τα "κυνηγας" ειτε δεν τα κυνηγας, ισως μερικοι δεν ψαχνουν για κυνηγοσκυλα...απλα δεν σε γουσταρει.ισως για τον παραπανω λογο, ειτε και για αλλους.νομιζει οτι στο εφερε με τροπο.εσυ νομιζεις οτι κανει κονξες...
#2 Α,μπα, οποιαδήποτε ατάκα βάλεις με το νου σου, ακόμη και κάποια που θα φανταζόσουν ότι έχασε τη δύναμή της 88 χρόνια πριν, πίστεψέ με σε κάποιους λειτουργεί. Μακάρι να υπήρχε ένα φροντιστήριο που να μας προετοιμάζει από νωρίς για το ποιες ατάκες παίζει να ακούσουμε στη ζωή μας και πόσο φούμαρα είναι αυτές κατά 99%.#6 Δεν ξέρω με τι πρότυπα μεγάλωσαν οι γονείς σου. Επίσης δεν ξέρω αν οι θείες που λες τυγχάνει απλώς να ανήκουν στην κατηγορία των πολύ καπάτσων ανθρώπων, και οι άντρες τους στην κατηγορία των γεννημένων θυμάτων, ή αν ισχύει αυτό που λέει η Λένα και απλώς βγάζουν προς τα έξω μια ωραιοποιημένη εικόνα της σχέσης τους.Προσωπικά, όποτε κουράζομαι και σκέφτομαι "καλά θα ήταν να μου τα φέρνουν όλα στο χέρι, να ασχολούμαι όλη μέρα με κούρες ομορφιάς, να είμαι φουλ τάιμ μαμά στο μέλλον" κλπ, έπειτα σκέφτομαι:α. Να γυρίζω σπίτι με ένα ένα καινούργιο τζιν και ο άλλος να ρωτάει (έστω και με το ευγενέστερο ύφος του κόσμου) "πόσο έκανε; αλήθεια πόσα τζιν έχεις; να σου πω σ'ένα μήνα δεν είναι οι εκπτώσεις;"β. Ακόμη κι αν είναι άγγελος Κυρίου, σε ένα έντονο καυγά απλώς δεν γίνεται να μην ακουστούν, έστω μια φορά οι ατάκες, "εγώ δουλεύω εδώ μέσα", "εγώ σε ζω" κλπ. Ξέρεις γιατί; Γιατί θα ισχύουν.Απλώς σκέψου κι εσύ αν θα σε πείραζαν αυτές οι φράσεις. Αν εσένα δε σε πειράζουν, εγώ πάσο.
Ώπα, Iris, με γεια το λουλουδένιο άβαταρ, που ταιριάζει απόλυτα με το ψευδώνυμό σου! Καλή και η Υπατία που είχες πριν (αυτή δεν ήταν;) αλλά καμία σχέση με τώρα. Ομορφιές και ανανέωση! Like :))
Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ! (Ναι όντως, γιατί είναι ακριβώς αυτό το λουλούδι) Ε δεν άλλαξα με την άνοιξη, είπα να με πιάσει τουλάχιστον το καλοκαίρι (μιας που τον καιρό δεν πολυλέει να τον πιάσει).Επίσης Σανάνθη διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον (και αρκετή χρονοκαθυστέρηση) τα κείμενά σου για το Κατάρ και τη Νιγηρία. Μάλιστα έψαξα να βρω το δεύτερο μέρος του τελευταίου, έχει κατέβει γενικά ή απλώς χτενίζεται για αν ποσταριστεί κι αυτό εκ νέου;Αλλά γενικώς χαρά στο κουράγιο σου βρε Σανάνθη, εμένα δεν θα το έλεγε η περδικούλα νου να πάω Νιγηρία (το Κατάρ θα είχε κάποιες αμυδρές ελπίδες)! Ειλικρινά σε θαυμάζω!
Full time μαμά και όλα στο χέρι και κούρες ομορφιάς και το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις, Ίριδά μου; Χεχε, δεν είναι τόσο ονειρεμένο όσο το φαντάζεσαι, εγώ υποχρεώθηκα να το κάνω και κέρδισε πολύ η οικογένεια αλλά εγώ για κάποια χρόνια ήμουν πολύ χαμηλά στην κατάταξη. Δεν έχει άδειες, δώρα χριστουγέννων, αναρρωτικές και τέτοια. Από την άλλη, είναι πολύ σημαντική και δύσκολη απασχόληση και δε μας έχουν μάθει να την εκτιμούμε. Εξ ου και απαραίτητη η οικονομική ανεξαρτησία. Κι εγώ αυτά θα έλεγα στις κόρες μου, να είναι ανεξάρτητες. Στους γιους μου, από την άλλη, θα μάθω να εκτιμούν το γεγονός ότι η σύντροφός τους, για να αφιερώσει τον χρόνο που χρειάζονται τα παιδιά τους για να μεγαλώσουν καλά, θα πρέπει να αφήσει πάνω τους για κάποιο διάστημα την "οικονομική ανεξαρτησία" της. Αλλά έχω πολύ πεθυμήσει να πάρω ένα τζην χωρίς να δώσω λογαριασμό, μου έξυσες πληγή :)
Σόρυ έχεις δίκιο, όπως το είπα φάνηκε ίσως σα να το περιφρονώ, ενώ κάθε άλλο παρά αυτό ισχύει. Ούτε άδειες έχει ούτε και σύνταξη. Προσωπικά το να δίνω λογαριασμό είναι από τα χειρότερα μου, γενικώς δεν αντέχω την εξάρτηση, αλλά ω προσωρινή κατάσταση για κάτι σημαντικό μπορώ φυσικά να την διανοηθώ.Λιγάκι περιέγραψα τα "οικιακά" ως "καθισιό" γιατί έτσι τα έχει στο μυαλό της η κυρία. Και λέω ότι, ακόμη και αν μια συζύγους έχει άλλους να τις κάνουν τις περισσότερες δουλειές, πάλι θα πρέπει να ανέχεται να ξέρει ότι ανήκει στα προστατευόμενα μάλη της οικογένειας, μόνιμα...