Στο σημερινό ‘Α, μπα’: Θέλω να φύγω εξωτερικό και να κυνηγήσω το όνειρο

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: Θέλω να φύγω εξωτερικό και να κυνηγήσω το όνειρο Facebook Twitter
22


________________
1.


πιστευεις οτι ο Γερος και η Θαλασσα του Χεμινγουεη αξιζε βραβειο νομπελ?ειναι οντως αριστουργημα?ψαχνω απο εδω ψαχνω απο κει αλλα α μπα... πιστευεις οτι ο Γερος και η Θαλασσα του Χεμινγουεη αξιζε βραβειο νομπελ?ειναι οντως αριστουργημα?ψαχνω απο εδω ψαχνω απο κει αλλα α μπα...- ναγιο

Πιστεύω ότι οπωσδήποτε ο Χέμινγουεϊ άξιζε Νόμπελ, και αυτό πίστευε και η επιτροπή όταν του το έδωσε: «το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1954 πηγαίνει στον Έρνεστ Χέμινγουεϊ για την μαεστρία του στην τέχνη της αφήγησης που αποδεικνύεται πιο πρόσφατα στο «Ο Γέρος και η Θάλασσα», καθώς και για την επιρροή που έχει ασκήσει στο σύγχρονο στυλ γραφής».


Δε σου δίνουν Νόμπελ Λογοτεχνίας επειδή έγραψες ένα καλό βιβλίο. Είναι συνολική αναγνώριση του έργου σου.

________________
2.


Αγαπητή μου Λένα,

*skip ad* σου έχω ξαναγράψει και σου ξαναγράφω για το ίδιο για δύο λόγους. Τον προφανή: δεν απαντήθηκε(ακόμα?) και τον δικαιολογητικό: είμαι πεπεισμένος πως αφορά πολλούς.

*Εν συντομία, στα 20 μου χρόνια είμαι στο διάσημο πλέον δίλλημα "μένω Eλλάδα ή φεύγω εξωτερικό". Γίνεται λίγο πιο σύνθετο. Έχω περάσει σε οικονομική σχολή καλού πανεπιστημίου με την οποία δεν έχω ασχοληθεί ακόμα αν και λατρεύω, λόγω της άλλης μου αγάπης, τη μουσική και το τραγούδι. Θέλω.. να φύγω εξωτερικό και να κυνηγήσω το όνειρο μου εκεί διότι ξέρω ότι έδω κάτι παρόμοιο και χρονικά και εξ ορισμού στην Ελλάδα ροκάς "γνωστός και βιώσιμα" δεν γίνεσαι.

Η ερώτηση: φεύγω εξωτερικό από τώρα παρατώντας σχολή για να κάνω αυτό που αγαπώ παρά την αβεβαιότητα που το περιβάλλει όλο αυτό Ή ακολουθώ τον πιο "σίγουρο" δρόμο του μένω 5 χρόνια πρώτα να τελειώσω (ok, αρχίσω πρώτα) σπουδές σε μια χώρα που με έχει απογοητεύσει και μέτα φεύγω? Τι θα έκανες εσύ. Τι θα συμβούλευες γενικότερα. Ευχαριστώ και συνέχισε την πραγματικά καλή σου στήλη. :)- o M.


Αχ βρε παιδί μου, έχω πει πολλές φορές ότι δε θέλω να απαντώ σε διλήμματα. Τα διλήμματα έχουν το κακό ότι ό,τι και να κάνεις, ποτέ δε θα μάθεις αν έκανες το σωστό, γιατί ποτέ δε θα έχεις την ευκαιρία να γυρίσεις πίσω και διαλέξεις τον άλλο δρόμο. Κάθε βήμα θα ενεργοποιήσει ένα τελείως διαφορετικό μονοπάτι. Δεν μπορείς να βάλεις ένα σχέδιο σε αναμονή, πέντε χρόνια μετά, πολλά μπορεί να συμβούν και μπορεί το όνειρο να μείνει όνειρο. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι και οι δύο αποφάσεις έχουν αβεβαιότητα, δε μου φαίνεται η μια πορεία πιο σίγουρη από την άλλη. Η οικονομική σχολή ενός καλού πανεπιστημίου στην Ελλάδα τι εγγυήσεις σου δίνει λες; Εγώ λέω, καμία.


________________
3.


Συμπαθέστατη Α,μπα,
Διάβασα πρόσφατα ίσως το καλύτερο βιβλίο μέχρι τώρα στη ζωή μου, τη Κυρία με τις Καμέλιες. Περιττό να σας πω πως τα συναισθήματα που μου προκάλεσε ήταν...ήταν τέλως πάντων. Αυτά που με ιδιαίτερο θάρρος θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι τα εξής:
α) Πού μπορώ να βρώ σταφύλια Γκλασέ?
β) Υπάρχουν τέτοιοι έρωτες?
γ) Είναι φυσιολογικό που τώρα θέλω να γινω πόρνη?- έχει σημασία?

Χαίρομαι που διάβασες ένα βιβλίο που σε έκανε να συγκινηθείς τόσο, αλλά μην μείνεις εκεί, πιστεύοντας ότι κέρδισες ό,τι μπορούσες να κερδίσεις από τα βιβλία. Υπάρχουν πολλά ακόμα που σε περιμένουν για να σου αλλάξουν τη ζωή.
Για το β), τέτοιοι έρωτες υπάρχουν στα μυαλά των 24χρονων που έχουν ταλέντο στη γραφή.
Για το α), δες μια συνταγή που δημοσιεύτηκε το 1936 στην εφημερίδα "The Sidney Mall".

Για το γ), διάβασε και την «Ωραία της Ημέρας» για να δεις αν θα θέλεις μετά περισσότερο ή λιγότερο.

________________

4.


Αγαπητή μου Α, μπα;

Θα δώσω πρώτα το πλαίσιο ώστε να καταλάβεις την φύση της ερώτησης μου.

Είμαι 20-21 χρονών και σπουδάζω στο εξωτερικό απο τα 18 μου. Κατάγομαι από ένα μέσο ελληνικό, με καθαρά αριστερές πεποιθήσεις, σπίτι. Πάντα ήθελα να διαμορφώνω την δική μου άποψη, όμως αυτό δεν γίνεται σχεδόν ποτέ σε νεαρές ηλικίες, ενόσο είσαι ακόμα στο πατρικό σου. Φαντάζομαι ότι και εγώ, όπως όλοι μας λίγο-πολύ άρχισα να αναζητώ απαντήσεις σε μέρη που ποτέ μέχρι πριν δεν είχα κάποια σχέση. Και κάπως έτσι μπήκε στην ζωή μου.... η εκκλησία.

Φαντάζομαι ζόντας στην Νέα Υόρκη μπορείς να απεικονίσεις το περιβάλλον στο οποίο αναφέρομαι, που καμία σχέση δεν έχει με την ορθόδοξη παραδοσιακή εκκλησία. Οι άνθρωποι όλοι μου φάνηκαν φυσιολογικότατοι, καμία διαφορά από τους φίλους και συμμαθητές μου σε Ελλάδα και Αγγλία. Όλα λοιπόν βαίνουν καλώς, και προσπαθώ σιγά σιγά να κατανοήσω την φιλοσοφία, το lifestyle, τα πιστεύω τους. Με τα περισότερα συμφωνώ, και χαίρομαι που ανακαλήπτω ότι δεν υπάρχουν ούτε τόσοι κανόνες όσοι στην ελληνική θρησκία ούτε συνεχής κρίση. Είμαι αρκετό διάστημα εκεί ώστε όλοι να με ξέρουν αρκετά καλά και να τους ξέρω και εγώ. Ξέρουν ότι πολλές απόψεις τους, παρότι τις σέβομαι, δεν τις ενστερνίζομαι —και ποτέ δεν ένιωσα λιγότερο επιθυμιτή εξαιτίας αυτού.

Ένα όμως πράγμα αδυνατώ να καταλάβω: ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΧΕΣΗ ΔΙΧΩΣ SEX?!

Έχω δει ζευγάρια στην ηλικία μου ή και μεγαλύτερα, και δεν το έχουν κάνει ποτέ. ΠΟΤΕ. Αλλά αυτό δεν είναι το πιο αξιοθαύμαστο. Το ότι υπάρχουν πολλά ζευγάρια τα οποία χωρίς καμία ερωτική επαφή πριν το γάμο, έχουν μία καθ' όλα ευτυχισμένη και φυσιολογική (και με τα δικά μου δεδομένα —έχω ρωτήσει) ερωτική ζωή και συμβίωση.

Αν μου το έλεγε κανείς δεν θα το πίστευα, αλλά το έχω δει με τα μάτια μου να γίνεται. Εσένα ποια είναι η αποψη σου επί του θέματος? Έχεις δει ποτέ κάτι παρόμοιο?

Και κάτι τελευταίο: πιστελυεις ότι ποτέ ένα κοριτσι σαν και εμένα (ΜΗ ΠΑΡΘΕΝΑ, και που πάντα θεωρούσε το sex ένα από τα must have σε μία σχέση πράγματα) θα μπορούσε να ευτυχήσει σε μία τέτοιου τύπου σχέση??

Ps: Το ερώτημα μου είναι μεν θεωριτικό, αλλά και λίγακι πρακτικό. Ξέρω ότι κανείς από εκεί δεν μπου ζήτησε να υιοθετήσω αυτό τον τρόπο ζωής, αλλά μου αρέσει ένα παιδί από εκεί και ξέρω πως αυτός έτσι λειτουργούσε πάντα. Δεν θέλω να τον αλλάξω —ούτε και μπορώ— αλλά αυτό συμαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξω εγώ, αν θέλω να είμαι μαζί του. Γίνεται? Και είναι θεμιτό, πιστεύεις, κατί τέτοιο?- newborn-in-religion

Όλα γίνονται. Υπάρχουν εγκληματίες που στράφηκαν στη θρησκεία, μετανοημένοι ένα σωρό, άνθρωποι της θρησκείας που απέρριψαν τα πάντα, ιστορίες τέτοιες, άπειρες. Με το «θεμιτό» δεν καταλαβαίνω τι εννοείς όμως (μάλλον ούτε κι εσύ).


Το τι είναι «φυσιολογικό» κάθε φορά ορίζεται από την πλειοψηφία. Στον μικρόκοσμο που ζεις τώρα, αυτή η αντιμετώπιση του σεξ είναι φυσιολογική, αν βρεθείς σε άλλο περιβάλλον, είναι εξωφρενική. Βρίσκεσαι σε μια ηλικία που ακόμη ψάχνεσαι και δεν έχεις βρει την εσωτερική σου πυξίδα, οπότε επηρεάζεσαι από το περιβάλλον σου. Όταν ανακαλύψεις ποια είσαι δεν θα επηρεάζεσαι τόσο από το περιβάλλον, αλλά θα αναζητείς το περιβάλλον που σου ταιριάζει.


Δε μπορώ να σου πω πού θα ευτυχήσεις και πού θα δυστυχήσεις. Αυτό είναι δική σου δουλειά και ένα μέρος της θα αποκαλυφθεί και μέσα από τα λάθη που θα κάνεις. Η άποψη μου επί του θέματος είναι ότι δε βλέπω τίποτα βρώμικο, ανήθικο ή κακό στο σεξ και ότι η προσπάθεια ποινικοποίησης του από τις θρησκείες είναι ένα μέσο ελέγχου με το οποίο είμαι κάθετα αντίθετη. Πριν βιαστείς να τα δεις όλα αγγελικά πλασμένα, δεν είναι απλώς μια προτίμηση στα ζιβάγκο, ή κάποιο παλιό έθιμο χωρίς προεκτάσεις. Μάθε για τα παρακλάδια αυτής της αντιμετώπισης: γιατί είναι απαγορευμένο το σεξ πριν τον γάμο; Τι είναι δηλαδή ο γάμος; Και τι παθαίνεις αν παραβείς τις εντολές; Και τι γίνεται με τις ομοφυλόφιλες επιθυμίες; Η αποχή δεν είναι μια επιλογή που αφήνει τις υπόλοιπες πτυχές τις ζωής ανέπαφες. Είναι πολιτική και καθορίζει εκτός άλλων τη θέση της γυναίκας, των παιδιών και την προσωπική ευθύνη.

________________
5.


Θα ήθελα μία αντικειμενική γνώμη και τιμή μου να την ζητάω από σένα , γιατί δεν με ξέρεις και δεν σε ξέρω.. αλλά έχω το θάρρος θράσος να σου πώ τον προβληματισμό μου..
Είμαι 24 και είναι 32 έχουμε τρία χρόνια σχέση. Γνωριστήκαμε στην πόλη που σπούδασα και που έμενα μόνιμα γιατί δούλευα παράλληλα .. Από τότε που ήρθα εδώ είχα οικονομική ανεξαρτησία και χωρίς καμία βοήθεια από την οικογένεια ( λόγω οικονομικών προβλημάτων) κατάφερα να τελειώσω την σχολή να συντηρώ ένα σπίτι και τον εαυτό μου με καθαρά δικά μου λεφτά.. τώρα όμως που τελείωσα είμαι άνεργη και τα λεφτά τελειώνουν για να συνεχίσω να ζω μακριά από το πατρικό μου. Ο ετών 32 από την άλλη δεν έχει φύγει ποτέ από το σπίτι του ενώ δουλεύει από τα 18 και ο μισθός του φτάνει στο 1000ρι τον μήνα (ενώ ο δικός μου έφτανε στα 500 βαριά)..ποτέ μου δεν ζήτησα βοήθεια οικονομική και ούτε είμαι άνθρωπος που δέχεται εύκολα.(ψωροπερηφάνια).. Ενώ νιώθω και βλέπω ότι θέλει να το πάμε σοβαρά (την επόμενη βδομάδα θα με γνωρίσει στους δικούς του και θα μαι η πρώτη «νύφη» «επίσημα»..) το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μου κάνει κουβέντα για να μείνουμε μαζί προτιμάει να φύγω αλλά να ψάχνω παράλληλα για δουλειά εδώ και όταν βρω ένα αόριστο "θα μείνουμε μαζί "πλανιέται... και αυτό εμένα μ έχει παγώσει αρκετά .. παίρνει πολύ δύσκολα αποφάσεις στην ζωή του άσε που έρχεται δύο τρείς φορές το μήνα να κοιμηθεί σε μένα .. υπάρχουν άνθρωποι που μου πρότειναν να μείνω σπίτι τους μέχρι να βρω δουλειά και με τους οποίους δεν γνωριζόμαστε και πολλά χρόνια και μου χτυπάει τόσο άσχημα μην στο λέει ο άνθρωπος σου...και βέβαια η κλασική ερώτηση όλων μα όλων είναι ΑΥΤΟΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΩ? Και όσο με ρωτάνε τόσο πληγώνομαι από το γεγονός του ότι δεν κάνει τίποτα.. και το ξέρει ότι θα θελα να μείνουμε μαζί αλλά δεν θέλω και ούτε πρόκειται να του κάνω ποτέ εγώ αυτήν την πρόταση . τι ισχύει λοιπόν;΄΄ Πρέπει΄΄ να με αφήσει να φύγω αν όντως είμαι η γυναίκα της ζωής του; Εγώ είμαι ονειροπαρμένη & ασυγχώρητα ρομαντική; Να τον ταρακουνήσω με κάποιον τρόπο; Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω μία τέτοια κατάσταση? Δεν θέλω να χωρίσω αυτό είναι το μόνο σίγουρο γιατί σε όλους τους άλλους τομείς είμαστε μια χαρά. Απλά ώρες ώρες νιώθω ότι είναι βολεμένος και δεν θέλει να φύγει από την ασφάλεια του σπιτιού του, κάποτε όμως πρέπει να γίνει αν θέλει όπως λέει να κάνει οικογένεια και εγώ δεν θέλω πάντα να τον περιμένω.. δεν πρέπει λοιπόν να συγχρονιστεί & αυτός μαζί μου;;;( δηλ. εγώ θέλω σε 1 ώρα αυτος σε 3 ώρες και να συγχρονιστούμε στις 2;;) τι να κάνω πια για ξεβολευτεί πρίν να γίνω το παγόβουνο του τιτανικού..Απάντησε μου βρε Α ΜΠΑ μου γιατί κάτι δεν πάει καλά εδώ!!!- αμοντάριστα ρομαντικό ζώον....


Αν δεν τον ταρακουνεί το γεγονός ότι αν δεν βρεις δουλειά, θα φύγεις, λες να υπάρχει κάτι που μπορείς να πεις για να το καταλάβει;


Ίσως, και αν συμβαίνει αυτός, είσαστε και οι δύο υπεύθυνοι, ίσως να πιστεύει ότι αφού τα έχεις καταφέρει ως τώρα μια χαρά, θα τα καταφέρεις και τώρα, χωρίς τη βοήθειά του. Ίσως και να ισχύει, αλλά είναι λίγο γαϊδούρι που δεν καταλαβαίνει τι άγχος συνεπάγεται αυτό για σένα, ακόμα και όταν τα καταφέρνεις. Παράλληλα όμως, εσύ δεν πρέπει να θεωρείς δεδομένο ότι ο άλλος θα διαβάσει τις σκέψεις σου και θα πει αυτό που θέλεις να ακούσεις, επειδή είσαι «ψωροπερήφανη».

 

Αν δεν καταπιείς λίγη από την περηφάνια σου και δεν πεις όλα αυτά που σκέφτεσαι, δε θα μάθεις αν είναι γαϊδούρι ή αν φοβάται να σου προτείνει να σου δώσει βοήθεια. Το πιο πιθανό είναι ότι συμβαίνει κάτι ενδιάμεσο, αλλά αν δεν ρωτήσεις, δε θα μάθεις.


________________
6.


Α-μπα μου έχω πρόβλημα με τα νεύρα μου. Γενικά είμαι πάντα ήρεμη με τους φίλους μου, με τους ανθρώπους στη δουλειά μου κλπ. Όμως με την οικογένειά μου και με το σύντροφό μου έχω άλλη συμπεριφορά. Όταν κάνουν πράγματα που με προκαλούν, πχ όταν αρχίζουν οι γονείς μου την κριτική για το άτομό μου (αυτό το κάνουν συχνά και με άγριες διαθέσεις για τσακωμό) ή όταν νιώθω έντονη ανασφάλεια για τη σχέση μου (με τον πρώην μου ήμουν πολύ ερωτευμένη αλλά εκείνος με είχε συνέχεια στην αβεβαιότητα, όλο δεν ήξερε αν θέλει να είμαστε μαζί, όλο με έκανε να ζηλεύω με άλλες, ποτέ δεν επιβεβαίωνε ότι ναι μ αγαπάει και θέλει να παραμείνει στη σχέση μας).

Μπορώ να φτάσω στα όρια της τρέλας, να σπάω πράγματα, να φωνάζω, να βρίζω...
Έχω πάει σε ψυχολόγους αλλά μου λένε ότι δεν έχω κάτι παθολογικό και ότι πρέπει απλά να βρω την αιτία για τις προβληματικές σχέσεις μου. Προσπαθώ αλλά...οκ με τον πρώην μου χώρισα, αλλά με την οικογένεια....? Ένας ψυχίατρος μου πρότεινε να πάρω χάπια για να είμαι πιο ήρεμη. Προφανώς φοβάμαι να τα πάρω! Γιατί ποτέ δεν νευριάζω χωρίς να υπάρχει σοβαρό ερέθισμα!
Το ξέρω πως δεν θέλεις να απαντάς σε ιατρικά θέματα αλλά ...ίσως κάποιος είχε παρόμοια εμπειρία?- fovismeni

Πράγματι, δε θέλω, ειδικά αφού έχεις πάει σε ψυχολόγους και ψυχίατρους. Δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να έχεις επισκεφτεί ψυχολόγο και μετά να ρωτάς εμένα. Τι συζητάτε με αυτούς; Γιατί σταμάτησες να πηγαίνεις; Ότι δεν έχεις κάτι παθολογικό δε σημαίνει ότι πρόκειται για κάτι απλό. «Απλά πρέπει να βρεις την αιτία για τις προβληματικές σχέσεις σου». ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;


Και τι έχεις κάνει για να βρεις την αιτία; Ο ψυχίατρος που πρότεινε χάπια, τι είδους χάπια είναι; Γιατί σου τα πρότεινε, ρώτησες; Τι εννοεί «για να είσαι ήρεμη», ρώτησες; Γιατί «προφανώς» φοβάσαι να τα πάρεις, συζήτησες τους φόβους σου με τον γιατρό;


Στους γιατρούς και στους ψυχολόγους δεν πας για να σπρώξεις τα ερωτήματα κάτω από το χαλί, ούτε για να πεις χαρωπά «αχ μόνο τις αιτίες πρέπει να βρω και θα είμαι εντάξει». Υποψιάζεσαι πόση δουλειά είναι να βρεις τις αιτίες της συμπεριφοράς σου, πόσα πράγματα να σκεφτείς, να θυμηθείς και να συσχετίσεις; Τα προβλήματα συμπεριφοράς δε γιατρεύονται όπως οι κουφάλες στα δόντια, ούτε εξ αποστάσεως, με παράθεση παρόμοιων εμπειριών. Η στατιστική χρειάζεται στους ειδικούς επιστήμονες, εσύ μόνο τον εαυτό σου μπορείς να αναλύσεις και να καταλάβεις.

________________
7.


Αγαπητή μου Α, μπα,
πάντα αντιπαθούσα τις αντιλήψεις του τύπου "Αντε, γρήγορα να βρεις κάποιον να παντρευτείς, να κάνεις και παιδιά, γιατί εσείς οι γυναίκες δεν έχετε πολλά περιθώρια...".Πιστεύω ότι το ιδανικό είναι να οδηγηθεί στη δημιουργία οικογένειας η σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων που αγαπιούνται πραγματικά. Δυστυχώς, νιώθω ότι πλέον δε μπορώ να είμαι χαλαρή στο συγκεκριμένο ζήτημα, ως προς το πόσο ακόμα μπορεί να καθυστερήσει μια τέτοια απόφαση. Είμαι σχεδόν 35 και κάποιες γυναικολογικές εξετάσεις έδειξαν μικρά περιθώρια τεκνοποίησης. Στενοχωρήθηκα πολύ, αλλά φυσικά δεν ανέφερα τίποτα στο αγόρι μου. Εκείνος είναι 3 χρόνια μικρότερος, είμαστε μαζί 1,5 χρόνο, αγαπιόμαστε πολύ, αγαπάει τα παιδιά και θα ήθελε να αποκτήσει κάποια στιγμή. Το έχει αναφέρει αυτό σε συζητήσεις με φίλους μας, λέγοντας αόριστα "Αργώ ακόμα, είμαι μπλεγμένος με τη δουλειά μου". Η γυναικολόγος μου είπε να του μιλήσω, προφανώς πιστεύοντας ότι δεν έχω την πολυτέλεια να περιμένω από εκείνον ανάλογη κίνηση στο μέλλον. Σιχαίνομαι τις ατάκες του τύπου "Πού πάει η σχέση μας, πότε θα γίνω μάνα, παντρέψου με ή αλλιώς ας το διαλύσουμε". Δε με ενδιαφέρει ο γάμος, αλλά το να κάνω παιδί και να είμαστε ευτυχισμένοι με το σύντροφό μου. Εκτός του ότι δε μου βγαίνει λέξη για το θέμα, τρέμω μήπως τον τρομάξω, τον αγχώσω, μήπως ξενερώσει...Ήθελα τόσο να μου πει εκείνος να κάνουμε ένα παιδί...Τί με συμβουλεύεις; Υπάρχει ανώδυνος, μη πιεστικός τρόπος να κάνω κάποια νύξη, χωρίς να νιώθω ότι χάνω την αξιοπρέπειά μου;- Oktana

Αξιοπρέπεια; Κερδίζεις αξιοπρέπεια όταν αποκρύπτεις ένα δεδομένο που ίσως καθορίσει το μέλλον της ομάδας στην οποία ανήκεις;


Σκέψου πώς βλέπεις αυτόν τον άνθρωπο, τι σχέση έχετε. Είσαστε ζευγάρι, είσαστε ένας πυρήνας, έχετε έναν δεσμό ισχυρό, παίρνετε αποφάσεις από κοινού, επειδή η ζωή του ενός επηρεάζει τη ζωή του άλλου; Αν ναι, τότε έχεις όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να παραθέσεις τα δεδομένα. Το τι λέει τώρα για τα παιδιά το λέει επειδή δεν έχει υπόψη του τα στοιχεία που γνωρίζεις μόνο εσύ. Δεν χρειάζεται να πεις "πού πάει η σχέση μας, πότε θα γίνω μάνα, παντρέψου με ή αλλιώς ας το διαλύσουμε», λες και παίζετε σε κανένα μεσημεριανό σήριαλ. Χρειάζεται όμως να πεις ότι πήγες στον γυναικολόγο, έκανες εξετάσεις και έμαθες ότι ο χρόνος που μένει είναι λίγος. Δε μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί για να μην ξεβολέψουμε κάποιον.

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
1. Α μπα2. Follow your heart, yeah!3. α. ask Parliaros β. αν πιστευεις σους ερωτες.. γ. να γίνεις και δεν θα πεινάσεις ποτέ!4. See πλατωνκός έρωτας5. Ωραίος ο δίπορτος, μέχρι να πάρεις εσύ πρέφα..6. Άλλαξε σύντροφο7. Όποιος δε θέλει να ζυμώσει..
#4 καλη μου κοπελα.. εχεις δοκιμασει εσυ ομως σεξουαλικες επαφες, αρα αυτος θα σε θεωρει ''μιερη'' και ενα ατομο που θεωρει ''μιερο'' το σεξ και τα ατομα που το εχουν κανει πριν τον γαμο δεν ειναι κατι θα θες.. το σεξ να πω οτι ειναι μια απολυτα φυσιολογικη αναγκη του οργανισμου. σαν το φαγητο. σαν το κατουρημα, σορρυ κιολας! χαχα οποτε για ποιο λογο να εχεις τον εαυτο σου σε μονιμη νηστεια απο κατι που μονο καλο (και ψυχολογικα και σωματικα)??? οκ.. μπορει να νιωθεις οικεια σε ενα τετοιο περιβαλλον, αλλα αν μια θρησκεια σημαινει να ντρεπεσαι να κανεις σεξ με τον ανθρωπο που αγαπας ή οτι εισαι το μαυρο προβατο γιατι εκανες ηδη.. σορρυ.. αλλα αυτο μονο σαν τιμωρια μου φαινεται, οχι ζωη. #5 νιώθω ακριβως αυτο που λεει και η ΑΑΑΑ απο πανω.. οτι δεν σε θελει αρκετα για να ξεβολευτει. απο την αλλη ισχυει οτι εμαθε να τα εχει ολα στο πιάτο οποτε καποιος δυσκολα μετα απο 30 χρονια συνηθειων θα παρει αποφαση να φυγει. αν το ηθελε θα το ειχε κανει αλλωστε και μονος του, δεν θα περιμενε μια γυναικα. θελω να μου πεις.. εσυ που εισαι μαζι του εδω και 3 χρονια, σε καλυπτει το να κοιμασαι μαζι του 3 φορες το μηνα? ενω ειστε σε ''διπλανα'' σπιτια? (εννοω δεν εισαι εσυ αγγλια και αυτος ελλαδα, να μην μπορειτε αντικειμενικα). και αν οχι, πως ειστε σε ολα οκ? ολα αρχιζουν και τελειωνουν απο την μεταξυ σας σχεση, οταν μετα απο 3 χρονια μενετε στο να πατε για εναν καφε ή ερχεται σπιτι σου κανετε τα δικα σας και γυρναει στη μαμακα του.. σορρυ.. αλλα εμενα αυτο θα με προσεβαλε! μηπως να κοιταξεις λιγο βαθυτερα και να δεις οτι ισως και σενα σε βολευε μια τετοια κατασταση? ή οταν μενει σε σενα.. τα κανεις ολα εσυ? δηλ θελω να πω.. θα σου αρεσε να μεινετε μαζι και να παρεις την θεση της...''μαμας'' του? γιατι αν του πρηξεις το κεφαλι να μεινετε μαζι (ενω 32 χρονων γαιδουρι δεν εννοει να καταλαβει οτι πρεπει να απογαλακτιστει) και μετα φας ολον αυτον τον ελληναρισμο του ''εσυ θα τα κανεις ολα, εσυ εισαι γυναικα'' να σε δω τοτε απο ποια τρυπα θα τρεχεις να το σκασεις..
@4 Είσαι young and impressionable όπως το λένε εκεί στην Αμερική, και έχεις μπλέξει με κακές παρέες. Έχεις βρεθεί σε ένα περιβάλλον όπου η ενοχοποίηση και η καταπίεση της σεξουαλικότητας έχει βαπτιστεί ως κάτι φυσιολογικό. Δεν είναι. Είναι θεμιτό να είναι κανείς επιλεκτικός στις σεξουαλικές του εμπειρίες, αν πιστεύει ότι ούκ εν τω πολλώ το ευ, αλλά να το κάνεις επειδή αυτό θέλεις εσύ, όχι επειδή σου λένε ότι στην έχει στημένη στη γωνία ένας σούπερ παντοδυναμος υπεργαλαξιακός γενειοφόρος για να σε τιμωρήσει.
#5: Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο με αυτο που γράφει η Λένα "Αν δεν τον ταρακουνεί το γεγονός ότι αν δεν βρεις δουλειά, θα φύγεις, λες να υπάρχει κάτι που μπορείς να πεις για να το καταλάβει;".Δυστυχώς το ίδιο ακριβώς "δράμα" πέρασα κι εγώ στην προηγούμενή μου σχέση. Και δυστυχώς δεν ήξερα την Αμπα τότε, και έκανα υπομονή 2(!) χρόνια περιμένοντας την ημέρα που θα αλλάξει γνωμη και θα ζήσουμε happily ever after (και στο μεταξύ στριμωχνόμουν άγρια οικονομικά, έχοντας μια δουλειά η οποία δε μου προσφερε αρκετα χρήματα). Ευτυχώς σε κάποια φάση ξύπνησα! Δεν ήθελε να μείνουμε μαζί γιατί α) τον ξεβόλευα από το σπίτι του/τη βολή του/τις συνήθειες του και β) δεν με γούσταρε τόσο πολύ ωστε να ξεβολευτεί για μένα. Απλό, ε? Και μετά χωρίσαμε, γνώρισα εντωμεταξύ ενα καταπληκτικό παιδί και μένουμε μαζί τώρα..και είμαι ευτυχισμένη. Η ειρωνεία είναι οτι μόλις ένιωσε οτι με χάνει άρχισε να κάνει λόγο για συμβίωση, ΑΛΛΑ με τους δικούς του όρους πάντα.Εν συντομία, φύγε! Οσο είναι νωρίς! Υπάρχει σίγουρα κάποιος εκει έξω που θα θέλει να "γυρίζει σπίτι σε σένα". Και αυτός είναι ο μόνος που αξίζει το χρόνο σου!
Ο αείμνηστος Βασίλης Ραφαηλίδης δήλωνε και κομμουνιστής και άθεος. Για το δεύτερο με έπεισε, αλλά για το πρώτο... τς! Εκ παραδόσεως ήταν κομμουνιστής, επειδή ήταν ο πατέρας του, επειδή έζησε στα βουνά με τους αντάρτες κ.λπ. κ.λπ. Στην ουσία δεν μου έβγαζε κάτι τέτοιο, αυτό όμως που έλεγε ήταν ότι οι "οι περισσότεροι κομμουνιστές είναι κρυφοχριστιανοί". Κι εγώ άθεη δηλώνω αλλά τους κομμουνιστές ούτε να τους βλέπω, τους θεωρώ σαν μία εκδοχή Χρυσης Αυγής. Όσο για το θέμα #4, η κοπέλα πήγε Αμερική και γνώρισε μια πτυχή της εκκλησίας που πίσω από ένα ευπρεπές προσωπείο μπορεί να κρύβει πολλή βία. Θα της πρότεινα να ψάξει λίγο κάτω από την επιφάνεια, να μας πει κι εμάς τι βρήκε.
Καλά, δε μπορώ να θεωρήσω αξιόπιστη πηγή κάποιον που του απαγορεύουν το σεξ κι αυτός λέει "δεν έχουν τόσους πολλούς κανόνες εδώ". (Θα μου πεις, και οι ορθόδοξοι το απαγορεύουν, αλλά δεν το τηρεί κανείς)
#4 Λες: υπάρχουν πολλά ζευγάρια τα οποία χωρίς καμία ερωτική επαφή πριν το γάμο, έχουν μία καθ' όλα ευτυχισμένη και φυσιολογική (και με τα δικά μου δεδομένα —έχω ρωτήσει) ερωτική ζωή και συμβίωση.Δεν ξέρω πόσα έχεις ρωτήσει. Εμένα πάντως η παιδεία μου δε θα μου επέτρεπε να ρωτήσω τα πράγματα που θα βοηθούσαν να σχηματίσω μια ουσιαστικά πλήρη εικόνα... Και το κυριότερο: πόσο σίγουρη είσαι ότι είναι όλοι ειλικρινείς; Και ακόμη: πώς ξέρουν να ορίσουν εάν παίρνουν αυτό που θέλουν, όταν έχουν μηδενικό μέτρο σύγκρισης; Κι εγώ είχα στο παρελθόν νομίσει ότι παίρνω αυτό που θέλω... αργότερα κατάλαβα ότι μάλλον νόμιζα ότι αυτό υπήρχε στο στοκ.Εν ολίγοις: υπάρχουν άνθρωποι που πάνε σε ένα ξένο εστιατόριο όπου δεν καταλαβαίνουν τι λέει ο κατάλογος, λένε "α μπε μπα μπλομ" και δείχνουν ένα πιάτο και ο σερβιτόρος τους φέρνει κάτι εξαίσιο. Ωραία. Συνειδητοποιείς ωστόσο ότι αυτό δε συμβαίνει σε όλους, έτσι; Και σε κάθε περίπτωση... είναι αυτός ο τρόπος που θα ήθελες να διαλέξεις ένα πιάτο που θα τρως εφ' όρου ζωής;
#7 Βρε κορίτσια, μη μασάτε τόσο με τα πρότυπα που μας πλασάρει η (πατριαρχική, ακόμη) κοινωνία. Έχουμε στο μυαλό μας ότι ΑΥΤΟΣ πρέπει να κάνει πρόταση, αυτο είναι νορμάλ και ρομαντικό, το αντίθετο είναι ένδειξη απελπισίας. Ότι αυτός πρέπεινα κάνει λόγο για παιδιά, αλλιώς τον "πνίγεις" τον τρομάζεις και θα τον διώξεις. Λοιπόν, απελπισμένος είναι όποιος κάνει πρόταση στους 3 μήνες, ασχέτος φύλου. Και ναι, δυστυχώς - είναι κι η φύση λίγο πατριαρχική, εν τέλει; - η γυναίκα έχει συγκεκριμένα περιθώρια, διαφορετικά για την κάθε μια, αλλά υπαρκτά. Θες να ρισκάρεις την υγεία σου στο μέλλον για να πεις ότι θα παραμείνεις "κουλ";Κι εγώ ονειρευόμουν γονατιστή πρόταση και άλλα πολλά εμπριμέ. Ε, σ'αυτά παίζει ρόλο και το περιβάλλον του άλλου, και άλλα πολλά. Όταν όμως οι ιατρικές ανάγκες άρχισαν να βγαίνουν μπροστά, κατάπια την ψωροπερηφάνια μου, και παρά το αρχικό φρικάρισμα όλα έβησαν καλώς. Α, λέγοντας ψωροπερηφάνια:#5 Επίσης μη μασάς. 32 χρονών γάιδαρος (με το συμπάθειο) έχει μάθει μόνο να του τα φέρνει η ζωή σερβιρισμένα στο πλατό. Δεν είπαμε να βάλεις μαχαίρια σε λαιμούς... Αλλά μια πολιστισμένη κουβέντα. Αν πέσεις στα μάτια του επειδή έκανες πρώτη λόγο για συγκατοίκηση ίσως δεν αξίζει να σπαταλήσεις άλλο χρόνο (μη σκάσεις, είσαι φοβερά νέα ακόμη). Από την άλλη μπορεί να σε εκπλήξει. Να θέλει ένα ελαφρύ ταρακούνημα. Μην κρίνεις από την αντίδρασή του το πρώτο λεπτό, δώσε του μια δυο βδομάδες να πάρει μπρος το πιτσιφρίκι στον εγκέφαλο!
Και σένα σ' ευχαριστώ πολύ...Πρέπει να την καταπιώ αυτή τη ρημάδα την ψωροπερηφάνια! Αν έχεις κάποια ιδέα για το πώς ανοίγω ένα τέτοιο ζήτημα, γιατί αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι για μένα, θα ήμουν ευγνώμων.
Πραγματικά αυτό έχει πολύ να κάνει με τον τρόπο που επικοινωνείτε στη σχέση σας γενικότερα, και με το τι έχει ήδη ειπωθεί. Πχ., στη δική μας περίπτωση είχε αναφερθεί το θέμα του παιδιού για "το μέλλον", σε διαφορες άσχετες φάσεις. Οπότε η συζήτηση, σε μια πολύ συμπυκνωμένη εκδοχη, πήγε κάπως σαν "να σου πω, ισχύουν αυτά που έχεις πει ότι φαντάζεσαι το μέλλον σου μαζί μου κλπ.; Αν ναι, πρέπει να ξέρεις ότι αυτό το μέλλον δε μπορεί να αναβάλλεται για πολύ γιατί προκύπτουν οι εξής παράγοντες. Το και το." Αν φρίκαρε; Αμέ. Για κάποιες βδομάδες. Αλλά έκτοτε έχει αλλάξει άρδην.Αν δεν έχει γίνει ήδη τέτοια κουβέντα, μπορείς να το φέρεις από εκεί σιγά σιγά. Αλλά βασικά μην το βασανίζεις υπερβολικά. Μπορείς εν τέλει απλώς να του πεις "έκανα κάποιες εξετάσεις, τα ευρήματα είναι αυτά". Να τον αφήσεις να το χωνέψει λιγάκι και να επανέλθεις σε σύντομο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, μην αποκαρδιωθείς από την όποια πρώτη του αντίδραση. Όλοι μπορούμε να αντιδράσουμε με πανικό αρχικά. Όταν - οι άνδρες ειδικά - δεν έχουν παντρεμένους φίλους, νιώθουν "μικροί για γάμο". Άλλοι κάνουν αυτό που έχει πει και η Α, μπα, περιμένουν να φθάσουν στον κολοφώνα της καριέρας τους και να νιώσουν ότι είναι "κάποιοι" πρωτού επιδιώξουν και την οικογενειακή αποκατάσταση. Όλα αυτά δε σημαίνουν ότι δε μπορούν να σταθούν στο ύψος των εκάστοτε περιστάσεων. Όλοι αργά ή γρήγορα συνειδητοποιούμε ότι στη ζωή δεν έρχονται όλα ακριβώς όπως και όταν τα είχαμε σχεδιάσει... Αν είναι όντως ο κατάλληλος άνθρωπος για 'σένα, θα δείξει κατανόηση και τουλάχιστον δε θα βγει να σου κολλήσει καμιά ταμπέλα "απελπισμένης".
#5#7Βρε παιδιά, δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να λέτε ότι έχετε καλές σχέσεις, που πάνε για γάμο, που αγαπιέστε κλπ και να σας φαίνεται τόσο δύσκολο να μιλήσετε στο σύντροφό σας για τόσο βασικά θέματα...Δηλαδή πάνω σε ποια βάση χτίζετε εαν όχι στην καλή επικοινωνία? Είναι δυνατόν σε σχέσεις όπως ορίζετε εσείς τις δικές σας να μην έχετε την άνεση να μιλήσετε ξεκάθαρα? Η αντίδραση φυσικά του άλλου θα είναι και μία απόδειξη του πόσο υπολογίζει και αυτός αυτό που έχετε. Μήπως εκεί έγκειται η ανασφάλεια? Και έτσι δοκιμάζονται οι σχέσεις, τι να κάνουμε. Εαν πάλι είναι μόνο ψωροπερηφάνια, Ε ΝΑΙ, ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ.
(Δεν ξέρω αν το πήρε την πρώτη φορά το σχόλιο)Θεά! Επίσης θα ήθελα να επισημάνω οτι 100 τοις 100 έτοιμος για παιδί δεν είσαι ΠΟΤΕ, είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα. Αν περιμένεις να έρθει μια τέτοια στιγμή μία ωραία πρωία απ'το πουθενά, καλά κρασιά.. Η επιθυμία να τεκνοποιήσεις με τον άνθρωπό σου και μια σωστή βάση στη σχέση σου μαζί του είναι αρκετά, τα υπόλοιπα τα βρίσκεις στην πορεία..
Αγαπητή Oktana (νο 7), θέλω να σου πω, ότι πριν από κάποια χρόνια αντιμετώπισα αντίστοιχο πρόβλημα (ήμουν 31 και μου είπαν οι γιατροί ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσα να κάνω παιδί, συμβουλεύοντάς με να ξεκινήσω άμεσα τις προσπάθειες). Με το φίλο μου ήμασταν τότε μαζί 3 χρόνια και παρότι μέναμε μαζί και ήμουν σίγουρη για την αγάπη του, δεν ήμουν καθόλου σίγουρη πώς θα το έπαιρνε το θέμα (σαν πίεση από εμένα για κάτι που δεν ήταν έτοιμος; σαν ένα λόγο για να με χωρίσει δεδομένου ότι πιθανώς δεν θα μπορούσα να του χαρίσω παιδιά στο μέλλον;...καταλαβαίνεις...). Η ψυχολογική πίεση όμως ήταν τεράστια για μένα και ήμουν στα όρια της κατάθλιψης. Δεν μπορούσαν να του πω κουβέντα χωρίς να με πιάσουν τα κλάματα κλπ, κλπ....Στο τέλος, μετά από δική του πίεση του είπα την αλήθεια, και πραγματικά ήταν πολύ γλυκός και supportive, κάνοντας χιούμορ και βοηθώντας με να ηρεμήσω. Μετά από 1,5 χρόνο είχαμε το πρώτο μας παιδάκι και πριν δύο χρόνια κάναμε και το δεύτερο. Δεν θέλω να σου πω ότι όλα θα πάνε καλά...ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του τρόπο να αντιδράσει σε ένα τέτοιο νέο. Αυτό που θέλω να σου πω είναι να μοιραστείς αυτό που σου συμβαίνει με τον άνθρωπό σου, γιατί πέρα από το τί θα συμβεί μετά και τις αποφάσεις που θα πάρετε (μαζί), καλό είναι να δείξεις εμπιστοσύνη στον ίδιο και στην κρίση σου - εσύ τον διάλεξες, no;Εύχομαι να πάνε όλα καλά!
Σ' ευχαριστώ πολύ...Εμπειρίες σαν τη δική σου μου δίνουν ελπίδα. Εχω αντιληφθεί ότι πρέπει να του μιλήσω για το θέμα, όμως δεν ξέρω τον τρόπο. Σε στυλ "Θέλω να μιλήσουμε για κάτι που με απασχολεί" ή συνδυασμένα με το θέμα με κάποια αφορμή, πχ μετά από επαφή με φίλους που έχουν παιδιά; Οπως και να γίνει μου είναι πολύ δύσκολο, κυρίως το να αρθρώσω αυτές τις πρώτες λέξεις...
Oktana καλημέρα...νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να το συνδυάσεις με κάτι. Πες του απλά ότι σου συμβαίνει κάτι που πρέπει να το μοιραστείς μαζί του γιατί σε ζορίζει πολύ ψυχολογικά και θέλεις στήριξη. Οι σύντροφοί μας δεν είναι μόνο για τα εύκολα...Δεν είναι απαραίτητο να πάρετε άμεσα αποφάσεις...να πείτε παντρευόμαστε σήμερα, αύριο κάνουμε παιδί...είναι όμως σημαντικό να συζητήσετε κάτι που είναι ιατρικό γεγονός και να σε στηρίξει με όποιο τρόπο νομίζει αυτός. Να του δώσεις όμως την ευκαιρία, ε;