ALMODOVAR WEEKEND: Οι πρώτες ταινίες του Αλμοδοβάρ.

Facebook Twitter
0

Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón (1980)

Καλτ ταινία που έγινε έμβλημα της Movida Madrilena- της πολιτιστικής ηδονιστικής επανάστασης που ακολούθησε την κατάρρευση του Φρανκικού Καθεστώτος .Tην ηρωϊδα -Pepi (Κάρμεν Μάουρα- ναι από τότε τη χρησιμοποιεί στις ταινίες του!) τη βιάζει ένας αστυνομικός όταν την πιάνει να έχει χόρτο στο διαμέρισμα της. Παίρνει την εκδίκηση της κάνοντας την  μαζοχίστρια γυναίκα του Luci να την παρατήσει. Η Luci ερωτεύεται τη λεσβία πανκ Bom. Η ταινία γυρίστηκε Σαββατοκύριακα γιατι ο Αλμοδοβάρ ήταν ακόμα υπάλληλος τηλεφωνικής εταιρίας. Τα χρήματα για την ταινία τα μάζεψαν και οι ηθοποιοί.

Laberinto del Pasione (1982)

Κωμωδία- μελόδραμα - όργιο με μια νυμφομανή ηρωϊδα που ερωτεύεται έναν μαγευτικό πρίγκιπα από μια ανύπαρκτη χώρα της Μέσης Ανατολής.

 

Εntre Tinieblas 1983

Μαύρη κωμωδία οπού μια τραγουδίστρια σε καμπαρέ βρίσκει καταφύγιο σε ένα μοναστήρι με εκκεντρικές καλόγριες. Καρμεν Μαουρα και Μαρίσα Παρέδες σε δυνατό ντούο.


 

¿Qué he hecho yo para merecer esto!! (What have I done to deserve this)-1984

Μια χαοτική οικογένεια Μαδριλένων: Η Κάρμεν Μάουρα είναι καταπιεσμένη νοικοκυρά, ο ένας γιος είναι ομοφυλόφιλος , ο άλλος πουλάει ναρκωτικά.Ο πατέρας θυμάται ακόμα την περασμένη του αγάπη. H συνέχεια θυμίζει το Volver.



Matador (1986)

To σεξ και ο θάνατος , ο θάνατος και το σεξ. Ήρωας του έργου ο μαθητευόμενος Αντόνιο Μπαντέρας.



La ley del deseo (1987)

Δράμα για τη σχέση μεταξύ τριών ομοφυλόφιλων αντρών



Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988)

Ήταν το φιλμ που τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο, πήρε εξάλλου και μια υποψηφιότητα για  το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Η ιστορία της Pepa που προσπαθεί απεγνωσμένα να  μάθει γιατί την άφησε ο εραστής της, και που είναι ξεκινάει ένα γαϊτανάκι απεγνωσμένων κινήσεων και συμπτώσεων. Σημείωση (το trailer είναι αμερικάνικο με χαζό αμερικάνικο voiceover)




0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ