Στεγνός κι αχίψτερος, Σάββατο βράδυ

Στεγνός κι αχίψτερος, Σάββατο βράδυ Facebook Twitter
2
Στεγνός κι αχίψτερος, Σάββατο βράδυ Facebook Twitter
Σάββατο βράδυ, Κυριακη πρωί (1960), του Κάρελ Ράϊζ

 

Στο ποτάδικο που πάω, το Σάββατο σκάνε οι αλεξιπτωτιστές. Φάτσες που περνάνε ξαφνικά, για μια φορά, και μετά δεν τις ξαναβλέπεις. Περιεργάζονται το χώρο, πίνουν λίγο, γουλιά γουλιά - φαίνονται άμαθοι στο ξενύχτι. Την περασμένη βδομάδα ήταν δυο κορίτσια λίγο μεγαλωμένα, θα μπορούσες να τα πεις γυναίκες ελλιπούς ζήτησης. Είχαν την πλάτη στον τοίχο και κοίταζαν τους άντρες. Η μια είχε μακριά κόκκινα μαλλιά, με σίξτις χωρίστρα δεξιά, σαν ηρωίδα του free cinema. Και το ντύσιμό της είχε κάτι παλιό: το κραγιόν, έχοντας ξεφύγει, της έβαφε λίγο στραβά το κάτω χείλος. Δεν μίλαγε καθόλου με τη διπλανή της κι είχε ύφος περίλυπο. Φλέρταρε διστακτικά, στο απρόσφορο περιβάλλον του συγκεκριμένου μπαρ, και μετά χαμήλωνε τα μάτια. Έφυγαν πριν τη μία, πιο βαρύθυμες από ό,τι μπήκαν. Αν έκανες ένα γύρω με το βλέμμα σου, έβλεπες ζευγάρια της στιγμής, υπερντυμένα κι ημιεπίσημα, ασύμπτωτους χαρακτήρες που τους έδενε η ανάγκη του Σαββατόβραδου. Zευγάρια της στέρησης και της συνθήκης.

Δεν θέλω να βγαίνω τα Σάββατα. Με τρελαίνει το τσιτωμένο ψάξιμο των γύρω μου. Όλοι θέλουν να φάνε μέσα σε τρεις ώρες το μέλι μιας ολόκληρης βδομάδας - που συνήθως πέρασε στεγνά

Λίγο πιο κάτω, στο Ιστορικό Κέντρο, ένα άλλο τάργκετ γκρουπ έπηζε. Μαθητές, φοιτητές, χίψτερς του μεγαλείου και της συμφοράς. Η καλοπέραση μιας ξεντωμένης εφηβείας που γίνεται ακκισμός, έξη και τελικά τρόπος ζωής. Λέξεις που σέρνονται άθυμα, πολλή χημεία, τσακαλοσύνη και Ίντερνετ - αιώνες στα μετερίζια της Αγίας Ειρήνης. Διασχίζω το εξέχον πλήθος, όπως διασχίζει κανείς τα πλήθη: με λίγη ασφυξία.

Δεν συνηθίζω να βγαίνω τα Σάββατα. Με τρελαίνει το τσιτωμένο ψάξιμο των γύρω μου. Όλοι θέλουν να φάνε μέσα σε τρεις ώρες το μέλι μιας ολόκληρης βδομάδας - που συνήθως πέρασε στεγνά. Αν γίνεις πίτα, ίσως και το απολαύσεις. Χώμα ήσουν και χώμα ξαναγίνεσαι. Αλλά, δεν αντέχω πια το πολύ λιώμα, οπότε αναγκαστικά προσβλέπω σε «ποιοτικότερες» απολαύσεις. Στη μέθη της Δευτέρας, ας πούμε. Και τα συνειδητοποιημένα ναυάγια της Τρίτης. Το χανγκόβερ της Τέταρτης - και ούτω καθεξής.

Ήθελα όμως να πω ότι αυτά τα τελευταία Σαββατόβραδα που από σύμπτωση ξώκειλα στις πιάτσες της διασκέδασης, είδα ότι λίγα πράγματα αλλάξανε από το 1956 που ο Κάρελ Ράιζ γύριζε το Momma don'allow, και ο Ρίτσαρντσον το Σάββατο βράδυ, Κυριακή πρωί για τα εκρηκτικά μεθύσια της εργατικής τάξης στο μαυρόασπρο Λονδίνο. Το ζόρι μιας βδομάδας που ξεθυμαίνει σαν βαλβίδα σε κατσαρόλα ατμού. Και την περίληψη χαράς που ζουν, με ένα είδος ανήκουστης κραυγής, όσοι είναι άμαθοι στην καλοπέραση. Σαν τους «Πάππες» του Μπέικον.

Για ένα ακόμα ανεξιχνίαστο λόγο λίγα πράγματα αλλάξανε και από τη μελαγχολία που αφήνει εκείνο το τραγούδι του Τσιτσάνη:

 

Χωρίσαμε απόβραδο κι ήτανε Σαββατόβραδο
Κι 
ως τα βαθιά χαράματα με πνίξανε τα κλάματα.

 

Βλέποντας τα κορίτσια να φεύγουν άπαρτα από το ποτάδικο το περασμένο Σάββατο, είδα ξανά πόσο κρίμα είναι να μένει στα αζήτητα η καύλα των ανθρώπων.

 

Στεγνός κι αχίψτερος, Σάββατο βράδυ Facebook Twitter
Ο Άλμπερτ Φίνεϊ στο Σάββατο βράδυ, Κυριακη πρωί (1960), του Κάρελ Ράϊζ
Αρχείο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Πολύ καταθλιπτικό κείμενο, με τα ναυάγια των αποσυνάγωγων και των ανυποψίαστων μυημένων στις πίστες του σαββατόβραδου. Η επάρατη μοναξιά οργιάζει στις κοσμοσυρροές.