Επτά όχι και τόσο γνωστά πάρκα της Αθήνας

Επτά όχι και τόσο γνωστά πάρκα της Αθήνας Facebook Twitter
Μέσα στην απεραντοσύνη του μπετόν καλούμαστε να ανακαλύψουμε οάσεις δροσιάς, ησυχίας και πρασίνου.
0

Πολλές φορές η ζωή στην πόλη είναι κουραστική. Αφόρητοι ρυθμοί, χαοτικοί δρόμοι, γκρίζα κτίρια, διαρκής κίνηση και ο θόρυβος έχουν αναγάγει την ανάγκη για ζωτικούς χώρους σε πολυτέλεια. Είναι γεγονός ότι ζούμε σε μια ευρωπαϊκή μητρόπολη η οποία έχει περιορισμένη σύνδεση με τη φύση.

Έτσι, μέσα στην απεραντοσύνη του μπετόν καλούμαστε να ανακαλύψουμε οάσεις δροσιάς, ησυχίας και πρασίνου. Σημεία που να συμβαδίζουν με το φυσικό περιβάλλον και να προσφέρονται για ενδοσκόπηση, στάση και χαλάρωση.

Μπορεί, βέβαια, να μη διαθέτουμε ένα Hyde Park ή ένα Central Park, αλλά σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας μπορεί ο καθένας να αναζητήσει πράσινους «πνεύμονες» ως αντίδοτο στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Μικρούς ή μεγαλύτερους χώρους που τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι μπορεί να τους επισκεφθεί για ανάσες διαφυγής και ξεκούρασης.

Άλσος Παγκρατίου

Επτά όχι και τόσο γνωστά πάρκα της Αθήνας Facebook Twitter
Τα τριάντα στρέμματα πρασίνου αποτελούν ένα ιδανικό δασύλλιο για μια κοντινή βόλτα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Σε μια πυκνοδομημένη γειτονιά, τα τριάντα στρέμματα πρασίνου αποτελούν ένα ιδανικό δασύλλιο για μια κοντινή βόλτα. Εκτείνεται ανάμεσα στις οδούς Ξενοκλέους και Σπύρου Μερκούρη και διαθέτει παιδική χαρά, γήπεδο μπάσκετ, πανύψηλα δέντρα, πολλά παγκάκια, πλακόστρωτα δρομάκια και αρκετά σκαλάκια.

Η ιστορία του Άλσους Παγκρατίου ξεκίνησε το 1908. Τότε, με τη φροντίδα της πριγκίπισσας Σοφίας και της Φιλοδασικής Εταιρείας, φυτεύτηκαν τα πρώτα πεύκα. Το 1936 η Φιλοδασική Εταιρεία παραχώρησε την έκταση του άλσους στον Δήμο Αθηναίων, για να λειτουργήσει ως ελεύθερος δημόσιος χώρος αναψυχής, και μέχρι τη γερμανική κατοχή φιλοξενούσε και ζωολογικό κήπο.

Τα πρώτα χρόνια της μετεμφυλιακής περιόδου εκεί λειτούργησε το θέατρο «Άλσος». Παράλληλα, στο πάρκο λειτούργησε θερινός κινηματογράφος, καφενείο, περίπτερο και παιδική χαρά. Όλα αυτά κατεδαφίστηκαν ως αυθαίρετα το 1981. Λίγο αργότερα ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του χώρου κι έτσι το Άλσος Παγκρατίου απέκτησε τη σημερινή του μορφή.

Άλσος Καισαριανής

Επτά όχι και τόσο γνωστά πάρκα της Αθήνας Facebook Twitter
Πρόκειται για έναν σημαντικό αστικό πνεύμονα πρασίνου και βλάστησης.

Πρόκειται για έναν σημαντικό αστικό πνεύμονα πρασίνου και βλάστησης. Οριοθετείται δυτικά από την οδό Ν. Εφέσσου, βορειοανατολικά από τις οδούς Ερ. Σταυρού και Σολομωνίδου (πίσω μέρος Νήαρ Ηστ) και νότια από την οδό Ηρώς Κωνσταντοπούλου που συνορεύει με το σχολικό συγκρότημα λυκείων και γυμνασίων της Καισαριανής. Η πρόσβαση είναι από την οδό Διστόμου και την οδό Κάλχαντος. Πεύκα, έλατα, κυπαρίσσια, ξύλινα παγκάκια, παιδική χαρά κι ένα μέρος που αποτελεί ιδανικό τόπο για πικνίκ και ποικίλες δραστηριότητες.

Αττικό Άλσος

Επτά όχι και τόσο γνωστά πάρκα της Αθήνας Facebook Twitter
Ένας μεγάλος χώρος αναψυχής και ψυχαγωγίας αλλά και μια έκταση οικολογικής αξίας.

Ένας μεγάλος χώρος αναψυχής και ψυχαγωγίας αλλά και μια έκταση οικολογικής αξίας, η οποία περιέχει δασύλλια με κυπαρίσσια, πεύκα και άλλα είδη δέντρων, καθώς κι ένα σπήλαιο. Το καλοκαίρι γίνονται πολλές συναυλίες, ενώ διαθέτει υπαίθριο θέατρο, γήπεδα τένις, βόλεϊ, μπάσκετ, θερινό κινηματογράφο, αναψυκτήρια, καθώς και όμορφα σημεία για να απολαύσεις τη θέα στην πόλη.

Πάρκο Χωροφυλακής

Επτά όχι και τόσο γνωστά πάρκα της Αθήνας Facebook Twitter
Το πάρκο της Χωροφυλακής δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80 και συνορεύει με τις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Το Άλσος της Σχολής Χωροφυλακής βρίσκεται επί της Μεσογείων, λίγο πριν φτάσουμε στη διασταύρωση με την Κατεχάκη, απέναντι από το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80 και συνορεύει με τις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Ένας υπέροχος, κατάφυτος χώρος με μικρά, πλακόστρωτα δρομάκια κι ένα ιδανικό περιβάλλον για τους λάτρεις της προπόνησης, του περπατήματος και του τζόκινγκ.

Άλσος Στρατού - Γουδί

Επτά όχι και τόσο γνωστά πάρκα της Αθήνας Facebook Twitter
Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία για καφέ, πικνίκ και χαλάρωση.

Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία για καφέ, πικνίκ και χαλάρωση. Είναι εύκολα προσβάσιμο, αφού, για να φτάσουμε, διασχίζουμε τη λεωφόρο Κατεχάκη και στρίβουμε στο φανάρι που οδηγεί στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Θέατρο Badminton ή, εναλλακτικά, από τον ομώνυμο σταθμό του μετρό στην Κατεχάκη.

Πρόκειται για μια έκταση 150 στρεμμάτων με δρομάκια, αρκετό γρασίδι, γλυπτά, μεγάλα δέντρα που χρησιμεύουν για σκιά, παιδική χαρά και θέα προς τον Υμηττό. Στον χώρο αυτό βρίσκεται το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, η Εθνική Γλυπτοθήκη, όπου κάποτε στεγάζονταν οι βασιλικοί στάβλοι, ενώ σε ένα από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια φιλοξενούνταν το Στρατιωτικό Αρτοποιείο Αθηνών.

Άλσος Νέας Σμύρνης

Επτά όχι και τόσο γνωστά πάρκα της Αθήνας Facebook Twitter
Πεύκα, μουριές, ακακίες, χαρουπιές, θάμνοι, κυπαρίσσια και ευκάλυπτοι προσφέρουν οάσεις δροσιάς και οι μυρωδιές που αναδύονται είναι η ιδανική αφορμή για τζόκινγκ.

Σε πολύ κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα πάρκα της πρωτεύουσας που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '20. Πρόκειται για μια έκταση πολλών στρεμμάτων με εύκολη πρόσβαση. Πεύκα, μουριές, ακακίες, χαρουπιές, θάμνοι, κυπαρίσσια και ευκάλυπτοι προσφέρουν οάσεις δροσιάς και οι μυρωδιές που αναδύονται είναι η ιδανική αφορμή για τζόκινγκ.

Επίσης, υπάρχει παιδική χαρά, αθλοπάρκο, το οποίο περιλαμβάνει διάφορα όργανα γυμναστικής διαθέσιμα για τους επισκέπτες, και αναψυκτήριο, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενούνται θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μουσικά αφιερώματα, κινηματογραφικές προβολές και παιδικό θέατρο.

Δημοτικό Άλσος Αιγάλεω - Μπαρουτάδικο

Επτά όχι και τόσο γνωστά πάρκα της Αθήνας Facebook Twitter
Συγκαταλέγεται στους σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της Δυτικής Αττικής και έχει ιστορική αξία, αφού στον χώρο του, για περίπου εκατό χρόνια (από το 1874 έως και το 1965), βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της Εταιρείας Ελληνικού Πυριτιδοποιείου.

Χρησιμοποιώντας το μετρό, βρίσκεσαι σε ελάχιστα λεπτά σ' ένα πολυσύχναστο σημείο το οποίο διαθέτει χώρους αναψυχής, σημεία για περιπάτους ή ποδηλασία καθώς και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου και τένις. Συγκαταλέγεται στους σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της Δυτικής Αττικής και έχει ιστορική αξία, αφού στον χώρο του, για περίπου εκατό χρόνια (από το 1874 έως και το 1965), βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της Εταιρείας Ελληνικού Πυριτιδοποιείου.

Μάλιστα, την εποχή της ακμής του ήταν μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας. Πέντε χρόνια μετά το τέλος της λειτουργίας του (1970) η έκταση περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν τα κτίρια και να κατασκευαστούν σχολεία, αθλητικά κέντρα, καθώς και το Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθηνών. Το μόνο που κρατήθηκε από το παλαιό Μπαρουτάδικο είναι η μεγάλη υψικάμινος που αποτελεί διατηρητέο κτίσμα και στέκει ακόμα ως εμβληματικό σημείο στη μέση του άλσους.

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ