Αίγινα: Αρχαίοι ναοί, κάστρα και αίσθηση νοσταλγίας, μία ανάσα από την πρωτεύουσα Facebook Twitter
Ένας θησαυρός που βρίσκεται μια ανάσα από την πρωτεύουσα και όπου είναι βέβαιο ότι κάθε επισκέπτης γεμίζει με πανέμορφες εικόνες, ζει υπέροχες στιγμές και απολαμβάνει το ελληνικό καλοκαίρι. Φωτο: Shutterstock

Αίγινα: Αρχαίοι ναοί, κάστρα και αίσθηση νοσταλγίας, μία ανάσα από την πρωτεύουσα

0

Αναζητάς εναλλακτικές διακοπές σε απόσταση μίας ώρας από την Αθήνα; Δεν έχεις παρά να μπεις στον ηλεκτρικό σταθμό με κατεύθυνση προς Πειραιά. Απέναντι από τον σταθμό βρίσκεις τα εκδοτήρια για Αίγινα και σε 60 λεπτά (όσο περίπου κάνεις για να πας σε κάποια παραλία της λεωφόρου Ποσειδώνος) έχεις φτάσει σε ένα νησιωτικό περιβάλλον. Το ταξίδι είναι πολύ ευχάριστο, ειδικά όταν τα γλαροπούλια συνοδεύουν το πλοίο σε όλη τη διαδρομή. Η Αίγινα είναι όμορφη, με επιβλητικά μεσογειακά τοπία, ιστορία και μνήμες αρχαίες σχεδόν παντού, από τις παραλίες μέχρι τα βουνά. Δεν την επέλεξαν τυχαία για πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας την εποχή της Επανάστασης. Η Αίγινα είναι ένα νησί που, εκτός από μπάνια και παραθερισμό, προσφέρεται για πεζοπορία και βόλτες στα διάσπαρτα αρχαιολογικά αξιοθέατα. Το νεοκλασικό στυλ των σπιτιών του νησιού, η αίσθηση της θαλασσινής αύρας, οι αυλές που μυρίζουν γιασεμί και οι βόλτες στα γραφικά σοκάκια συνθέτουν ένα καλοκαιρινό σκηνικό που αναδίδει μια αίσθηση νοσταλγίας. Τα παραδοσιακά καφενεία ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιά και οι άμαξες βρίσκονται εκεί για να σου υπενθυμίζουν τις συνήθειες μιας άλλης εποχής. Μια πρωινή βόλτα είναι αρκετή για να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο. Υπαίθρια μανάβικα, ψαράδες που πουλούν την πραμάτεια τους στην αγορά και μαγαζιά που πουλούν φρεσκότατα φιστίκια από τα οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις. Η Αίγινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού. Είναι ένα νησί με ιστορία, ξεχωριστές επιλογές και σημαντικά αξιοθέατα. Ένας θησαυρός που βρίσκεται μια ανάσα από την πρωτεύουσα.

Στο Ανιτσαίο: Ένα από τα ωραιότερα σημεία στην Αίγινα είναι ο ορεινός οικισμός του Ανιτσαίου σε υψόμετρο 230 μέτρων. Αφού περάσετε τις Πόρτες, ανηφορίζετε προς το χωριό και σε λίγη ώρα οι Κυκλάδες έχουν εμφανιστεί στο οπτικό σας πεδίο. Πέτρινα σπίτια, ένας παλιός ανεμόμυλος, αμπέλια, ελιές και μια απέραντη θέα στον Σαρωνικό είναι τα εντυπωσιακά σημεία του γραφικού οικισμού. Φεύγοντας, περάστε από τους Βλάχηδες και το Σφεντούρι, όπου θα θαυμάσετε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα.


Το άγαλμα της Μάνας και το Σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη: Το άγαλμα της Μάνας στέκει επιβλητικό έξω από το μουσείο του Χρήστου Καπράλου, συμβολίζοντας τη μάνα που περιμένει τον ναυτικό γιο της. Λίγο πιο πέρα συναντάμε από μια πολύ χαρακτηριστική γωνία το σπίτι (το «κουκούλι» του, όπως του άρεσε να το λέει) όπου έμεινε για πολλά χρόνια ο Νίκος Καζαντζάκης και απομονωνόταν για μεγάλα διαστήματα, απολαμβάνοντας την απέραντη θέα του Αργοσαρωνικού. Στη συγκεκριμένη κατοικία θαυμάζεις τη λιτή αρχιτεκτονική, ενώ ο χώρος αποπνέει μια ασκητική διάθεση. Βαδίζοντας προς τα πίσω, δεν χορταίνει το μάτι σου να βλέπει φιστικιές, καθώς και χωράφια με άλογα που ξεκουράζονται μέχρι να ξεκινήσουν οι βραδινές βόλτες με τις άμαξες.

Αίγινα: Αρχαίοι ναοί, κάστρα και αίσθηση νοσταλγίας, μία ανάσα από την πρωτεύουσα Facebook Twitter
Αρχαιολογικός Ναός Αφαίας. Φωτο: Σπύρος Στάβερης


Αρχαιολογικός Ναός Αφαίας: Ο Ναός της Αφαίας δεσπόζει στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου στο βορειοανατολικό μέρος της Αίγινας. Θεωρείται το σπουδαιότερο σωζόμενο μνημείο και είναι αφιερωμένο στη θεότητα Αφαία. Όπως θα διαπιστώσετε, ο ναός χτίστηκε σε χώρο όπου υπήρχε λατρευτική δραστηριότητα ήδη από τη μυκηναϊκή εποχή και η ολοκλήρωσή του χρονολογείται γύρω στο 500-490 π.Χ. Ο ναός είναι δωρικού ρυθμού και θεωρείται ότι έδωσε έμπνευση στον Ικτίνο και στον Καλλικράτη για τον σχεδιασμό του Παρθενώνα. Το μικρό μουσείο που βρίσκεται εκεί φιλοξενεί ό,τι έχει απομείνει από τον ναό. Επίσης, από τον Ναό της Αφαίας, αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορεί να διακρίνεις την Ακρόπολη και τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Βόλτες σε αρχαιολογικά μονοπάτια:Στο κέντρο περίπου του νησιού, λίγο πριν από την κορυφή του Ελλάνιου Όρους, υπάρχει ο ναός του Ελλάνιου Δία, δηλαδή τα ερείπιά του, δίπλα στο εκκλησάκι των Ταξιαρχών. Στην κορυφή, από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (το πιο ψηλό σημείο του νησιού), η πανοραμική θέα του Αργοσαρωνικού (νωρίς το πρωί και λίγο πριν δύσει ο ήλιος είναι εκθαμβωτική) σε αποζημιώνει για τον ποδαρόδρομο. Αριστερά από το λιμάνι της Αίγινας, στην Κολώνα, μπορεί να δει κανείς απομεινάρια ενός προϊστορικού οικισμού, όπου βρισκόταν η Ακρόπολη της Αίγινας στην. Πήρε την ονομασία της από τη μοναδική κολόνα που σώζεται σήμερα. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας, που αξίζει την επίσκεψη. Η μεσαιωνική καστροπολιτεία της Παλαιοχώρας στον λόφο πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου (σύγχρονο εκκλησιαστικό μνημείο και σημαντική τουριστική ατραξιόν) θυμίζει τον Μυστρά, με σωζόμενες σήμερα τις 35 από τις 350 εκκλησίες που υπήρχαν κάποτε, μικρά τετράγωνα σπίτια, μονοπάτια, πηγάδια, στέρνες και το κάστρο στο ψηλότερο μέρος, με φανταστική θέα της Σουβάλας.


Ο πύργος του Μάρκελλου: Ο ενετικός Πύργος του Μάρκελλου χτίστηκε το 1802. Ο Μάρκελλος ήταν αγωνιστής του '21 και βουλευτής της Αίγινας, ενώ πολλές φορές ο πύργος χρησιμοποιήθηκε για τη φιλοξενία υπουργών της κυβέρνησης της εποχής, όταν η Αίγινα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους. Σήμερα, στους χώρους του φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 25 Αυγούστου εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του Γ. Μήλιου. Η έκθεση περιλαμβάνει σχέδια, λάδια και έργα μεικτής τεχνικής από τα τελευταία χρόνια της δουλειάς του και θα διαρκέσει έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Ο Γ. Μήλιος έχει λάβει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και διετέλεσε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στον τομέα της Χαρακτικής.

Αίγινα: Αρχαίοι ναοί, κάστρα και αίσθηση νοσταλγίας, μία ανάσα από την πρωτεύουσα Facebook Twitter
Ο ενετικός Πύργος του Μάρκελλου χτίστηκε το 1802.


Πού να κολυμπήσεις: Για μπάνιο, εκτός από το ψαροχώρι της Πέρδικας, που είναι τουριστικό θέρετρο και μαζεύει πολύ κόσμο, υπάρχουν οι παραλίες Σαρπά, Κλήμα, Μουριώτη, Πόρτες (στο ομώνυμο χωριό), κάποιες άλλες στη Βαγία και στους Αγίους, το Προσήνεμο και, βέβαια, αν θέλεις κόσμο και νταβαντούρι, ενδείκνυνται η Αιγινήτισσα, ο Μαραθώνας και οι Kamares Paradise.


Πού να φας: Για φρέσκα ψαρικά και θαλασσινές γεύσεις μια καλή επιλογή αποτελεί η ψαροταβέρνα του Σκοτάδη, ο «Μπάμπης» και το «Τα Πάντα Ρει». Επίσης, η ταβέρνα ο Μάνιτας και το Αχιβαδάκι. Στον Μαραθώνα η Όστρια, στην Αιγινίτισσα η ομώνυμη ψαροταβέρνα και στην Πέρδικα ο Νώντας. Στο Ανιτσαίο μια στάση στο «Στέκι του Κυνηγού» που βρίσκεται μπροστά από το παλιό σχολείο του χωριού είναι απαραίτητη για να δοκιμάσετε το υπέροχο ζυμωτό ψωμί από ξυλόφουρνο, τα νόστιμα κρέατα και τις χωριάτικες πίτες.


Για καφέ-γλυκά: Τον καλύτερο ελληνικό καφέ θα τον πιείτε στο καφενείο του Μοίρα, έναν cult χώρο που θυμίζει άλλες εποχές, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να απολαύσετε την περατζάδα της παραλίας. Επίσης, στο Αιάκειον, το φημισμένο καλλιτεχνικό ζαχαροπλαστείο στο λιμάνι, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε αμυγδαλωτά, πάστες και φιστικάτα. Επίσης, η κυρία Ρένα στο Αιγινήτικο Αρχοντικό σερβίρει μοναδικό κέικ φιστικιού.

Αίγινα: Αρχαίοι ναοί, κάστρα και αίσθηση νοσταλγίας, μία ανάσα από την πρωτεύουσα Facebook Twitter
Οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν στο ότι το νησί ονομάστηκε «Μονή» παραπέμποντας σε μια «βραχονησίδα μεμονωμένη».


Εκδρομή στο νησάκι της Μονής: Στο λιμάνι της Πέρδικας καραβάκια σε περιμένουν για να περάσεις απέναντι στο νησάκι Μονή. Φτάνοντας, έχεις μπροστά σου έναν επίγειο παράδεισο με γαλαζοπράσινα νερά και υπέροχη θέα στα πεύκα. Η πεζοπορία στη Μονή οδηγεί σε αναπάντεχες συναντήσεις. Παγόνια που τρώνε φλούδες καρπουζιών, αγριοκάτσικα, θάμνοι, αγριολούλουδα, πεύκα και θαλασσοπούλια συνθέτουν ένα πολύ ξεχωριστό τοπίο. Οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν στο ότι το νησί ονομάστηκε «Μονή» παραπέμποντας σε μια «βραχονησίδα μεμονωμένη». Στο μοναδικό beach bar του νησιού θα συναντήσεις αρκετούς τουρίστες και Έλληνες που έρχονται για μία ημέρα και μπορείς να καθίσεις κάτω από τα αρμυρίκια, έχοντας για παρέα το καλύτερο σκηνικό.

Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας: Από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου 2017 θα διεξαχθεί στο κέντρο του νησιού η ετήσια γιορτή για το προϊόν που αποτελεί συνώνυμο της Αίγινας και της παραγωγικής βάσης των ανθρώπων του νησιού. Το φετινό φεστιβάλ θα φιλοξενήσει την Εμπορική Έκθεση με πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, γαστρονομικών εκπλήξεων και παιδικών διαδραστικών events.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ