Δέκα τρόποι και μερικά χρήσιμα tips για να μαγειρέψεις αυγά

Δέκα τρόποι και μερικά χρήσιμα tips για να μαγειρέψεις αυγά Facebook Twitter
Ένας απ' τους καλύτερους τρόπους να αναδειχτεί ένα μεγάλο φρέσκο αυγό είναι απλώς να βράσει μέσα στο κέλυφός του.
0

1.

To βραστό

Ένας απ' τους καλύτερους τρόπους να αναδειχτεί ένα μεγάλο φρέσκο αυγό είναι απλώς να βράσει μέσα στο κέλυφός του. Η διαδικασία είναι απλή, αλλά ταυτόχρονα περίπλοκη. Ο βασικός κανόνας «5 λεπτά για μελάτο, 8 για σφιχτό» αλλάζει ανάλογα με το μέγεθός του, ενώ τα debates είναι πολλά: έχεις καλύτερα και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα αν ξεκινήσεις με βραστό ή κρύο νερό;

Στο τέλος του βρασμού, όταν βουτήξεις τα αυγά σε κρύο νερό για να σταματήσεις τον βρασμό, είναι όντως χρήσιμο να αλατίσεις το νερό; Κατά βάθος, ούτε ένα αυγό δεν ξέρουμε να βράσουμε.

2.

Στο τηγάνι

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Το μόνο πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να θυμηθείς είναι να αφήσεις το τηγάνι να ζεσταθεί καλά, σχεδόν να κάψει. Ρίχνεις το ελαιόλαδο, περιμένεις λίγα δευτερόλεπτα και σπας μέσα το αυγό. Όσο πιο δραματικός ο ήχος που ακολουθεί, τόσο πιο τραγανές οι άκρες. Η σπάτουλα σιλικόνης θα σε διευκολύνει αρκετά.

Δέκα τρόποι και μερικά χρήσιμα tips για να μαγειρέψεις αυγά Facebook Twitter
Με το τηγάνι τα πράγματα είναι απλά. Ρίχνεις το ελαιόλαδο, περιμένεις λίγα δευτερόλεπτα και σπας μέσα το αυγό.

3.

To ποσέ

Το πιο ινσταγκραμικό και εκλεπτυσμένο από τα αυγά, το αυγό ποσέ, πάει σχεδόν με όλα. Αν κάτσει πάνω σε φρυγανισμένο αγγλικό μάφιν με ποιοτικό ζαμπόν και καλυφθεί με πλούσια ποσότητα ολαντέζ (benedict), η μέρα δύσκολα θα πάει στραβά.

Οι τεχνικές για να το πετύχεις είναι διάφορες και σίγουρα θα χρειαστούν κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες μέχρι να τις κατακτήσεις. Χωρίς εξαιρετικά φρέσκα αυγά, μην το επιχειρήσεις καν.

4.

Scrambled

Για βελούδινη υφή, τα «χτυπητά» αυγά θέλουν χαμηλή θερμοκρασία και χρόνο, διαφορετικά το αποτέλεσμα μοιάζει με παραψημένη ομελέτα σε κομματάκια.

Tips: α) Δείξε εγκράτεια στο πρώτο βήμα, στο χτύπημα των αυγών. Μόλις ο κρόκος αναμειχθεί με το ασπράδι, σταμάτα. β) Αντί να τελειώσεις τα αυγά στην κατσαρόλα, λίγο πριν σου φανούν έτοιμα, βγάλ' τα απ' τη φωτιά και σκέπασε το σκεύος με καπάκι. Ο εγκλωβισμένος ατμός θα τα σταθεροποιήσει και θα τους δώσει ακόμα πιο κρεμώδες αποτέλεσμα.

Δέκα τρόποι και μερικά χρήσιμα tips για να μαγειρέψεις αυγά Facebook Twitter
Για βελούδινη υφή, τα «χτυπητά» αυγά θέλουν χαμηλή θερμοκρασία και χρόνο.

5.

Shakshuka

Στο διάσημο ανατολίτικο πρωινό τα αυγά μαγειρεύονται ποσέ. Το ποσάρισμα, αντί να γίνει σε νερό, συμβαίνει μέσα σε μια μυρωδάτη, σκορδάτη και καυτερή σάλτσα ντομάτας με κύμινο, πάπρικα και καγιέν. Μπορείς την εμπλουτίσεις με φέτα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

6.

Pancakes

Σύμφωνοι, τα pancakes δεν είναι ατόφιο αυγό, αλλά είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για πρωινό, σπάζοντας ένα-δύο. Βρες μια καλή συνταγή (η Martha Stewart και οι «New York Times» έχουν καλές) και κόλλα την στο ψυγείο για τα πρωινά του Σαββατοκύριακου.

Σοκολάτα, φρούτα ή ένα μικρό κομμάτι βούτυρο στην κορυφή αρκούν, αλλά το καλοψημένο μπέικον με σιρόπι σφενδάμου είναι το topping που κερδίζει.

7.

Ομελέτα

Ομελέτα ίσον γαλλική ομελέτα. Σε αυτό το πιάτο το ροδοκοκκίνισμα είναι δείγμα ότι τα αυγά έχουν μαγειρευτεί παραπάνω απ' όσο χρειάζεται. Γι' ακόμη μία φορά, στόχος είναι να σεβαστείς το αυγό.

Λίγο περισσότερο μετάξι, λίγο λιγότερο σφουγγάρι, όσον αφορά την υφή. Η τεχνική της Julia Child έχει πάθος, βούτυρο (εννοείται), ταχύτητα, υψηλή θερμοκρασία και μετράει και για πρωινή άσκηση.

Δέκα τρόποι και μερικά χρήσιμα tips για να μαγειρέψεις αυγά Facebook Twitter
Ομελέτα ίσον γαλλική ομελέτα.

8.

Καγιανάς

Ο καγιανάς είναι όλο το ελληνικό καλοκαίρι σε ένα πιάτο. Μαζί με λίγο καλό ψωμί για βούτηγμα γίνεται brunch εξαιρετικό. Τα υλικά του, ως γνωστόν, είναι ελάχιστα και μάλλον εκεί κρύβεται και η νοστιμιά του.

Οι ώριμες, γλυκές ντομάτες με την πιο διακριτική οξύτητα ταιριάζουν με τρόπο πραγματικά μοναδικό με την πλούσια γεύση των αυγών. Ελάχιστο σκόρδο και ίσως λίγη πιπεριά κέρατο είναι οι προσθήκες που επιτρέπονται.

9.

En cocotte

Αυτή η τεχνική δεν έχει άγχος, ούτε λάδια να πετάγονται πάνω σου πριν προλάβεις καν να πιεις καφέ. Σπας κάθε αυγό μέσα σε ατομικά ράμεκιν. Προσθέτεις λίγο βούτυρο ή λάδι, αλάτι, πιπέρι και, αν θες, λίγη κρέμα γάλακτος.

Από κει και πέρα, μπορείς να αυτοσχεδιάσεις με μυρωδικά, μανιτάρια, κρεμμύδι και ό,τι άλλο έχεις όρεξη. Τα ράμεκιν τοποθετούνται σε ταψί γεμάτο μέχρι τη μέση με νερό και μπαίνουν στον φούρνο.

10.

Πειραματικό

Το φουσκωμένο αυγό (puffed egg) είναι μια- κατά λάθος-εφεύρεση του David Chang που αντλεί έμπνευση από τη γιαπωνέζικη ομελέτα tamagoyaki. Σε όψη μοιάζει με σύννεφο και με έναν τρόπο συνδυάζει την ομελέτα με το αυγό ποσέ (και λίγη έξτρα χημεία).

Τα αυγά, αφού χτυπηθούν, αναμειγνύονται με κάποιον ζελατινοποιητικό παράγοντα, περνιούνται από σιφόν (συσκευή που «γεμίζει» με πεπιεσμένο αέριο και συνήθως χρησιμοποιείται για την παρασκευή ανθρακούχου νερού με διοξείδιο του άνθρακα και για σαντιγί) και βράζονται σε ζωμό μπέικον.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ