Όταν η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της Facebook Twitter

Όταν η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της

0

Εστιατόριο Αρκαδία

Ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις στη σκιά της Ακρόπολης.

Περπατώντας στην κοσμοπολίτικη Μακρυγιάννη, λίγα μόλις μέτρα απ' τον σταθμό του μετρό και απέναντι απ' το Μουσείο της Ακρόπολης, συναντάς το εστιατόριο Αρκαδία και οι ωραίες μυρωδιές απ' τα φρεσκομαγειρεμένα φαγητά δεν μπορούν παρά να σου ανοίξουν την όρεξη. Το εστιατόριο που μετρά πολλά χρόνια παρουσίας στην εστίαση τιμά την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και καθημερινά σερβίρει φαγητά τόσο γευστικά και ποιοτικά σαν να τρως στο σπίτι σου. Με ένα πλούσιο μενού που παρουσιάζει ποικιλία σε ορεκτικά, σαλάτες, κρεατικά της ώρας, ζυμαρικά και κλασικά μαγειρευτά, το σίγουρο είναι πως στο Αρκαδία βρίσκεις πιάτα για κάθε γούστο. Απ' τα best-sellers ξεχωρίζουν σίγουρα όμως το κατσικάκι φρικασέ, το αρνί κλέφτικο, ο αρχαϊκός μουσακάς, που έρχεται σε αγκαλιά μελιτζάνας με αρνάκι, σάλτσα ντομάτας, γραβιέρα και γιαούρτι, αλλά και το αρχαιοελληνικό χοιρινό φιλέτο γεμιστό με αποξηραμένα φρούτα, φιστίκι Αιγίνης και κόλιανδρο, με χόνδρο, αρωματικό πουρέ ρεβιθιού, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα σύκου. Θα τα συνοδεύσετε διαλέγοντας κάποιο από τα αποστάγματα ή ένα ωραίο κρασί από μια σχετικά μεγάλη και προσεκτικά επιλεγμένη οινική λίστα.

Εστιατόριο Αρκαδία, Μακρυγιάννη 27, Αθήνα, 210 9238124, greektaverna.gr, Facebook

Όταν η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της Facebook Twitter
Όταν η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της Facebook Twitter
Όταν η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της Facebook Twitter
Η όμορφη αυλή του προσφέρεται για τον καφέ της ημέρας, ειδικά τις πιο ζεστές και ηλιόλουστες μέρες.
Το εστιατόριο Αρκαδία θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από νωρίς το πρωί μέχρι μετά τα μεσάνυχτα.

Στρογγυλοφάναρο

Ένα μεζεδοπωλείο στους Αμπελόκηπους που αξίζει την προσοχή σου.

Σε μια ήσυχη γειτονιά των Αμπελοκήπων ένα σχετικά νέο στέκι έκανε την εμφάνισή του πριν από περίπου έναν χρόνο και αν δεν το έχετε γνωρίσει ακόμα, τότε καιρός να το επισκεφθείτε, ειδικά αν είστε φαν της ρακής και σας αρέσουν οι μεζέδες. Λέγεται Στρογγυλοφάναρο και έχει καταφέρει να συνδυάσει την ποσότητα και την ποιότητα με τις προσιτές τιμές, γι' αυτό όλο και περισσότεροι το τιμούν σταθερά για την έξοδό τους. Στον ζεστό και χαλαρό χώρο του, που παντρεύει το παραδοσιακό με το εναλλακτικό και μοντέρνο, μπορείτε να γευτείτε απ' το μεσημέρι νόστιμα μαγειρευτά ή να σας βρει αργά το βράδυ, πίνοντας ρακές, μπίρες ή κρασί, συνοδεία φυσικά των κατάλληλων μεζέδων. Σε απόλυτη αρμονία και η μουσική που ξεκινά απ' τα ρεμπέτικα του '50 και φτάνει μέχρι το σημερινό έντεχνο - λαϊκό, ενώ συχνά θα πετύχετε κάποια βραδιά με ζωντανή μουσική. Συντονιστείτε στη σελίδα του Στρογγυλοφάναρου στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα για τα διάφορα events που διοργανώνει, π.χ. θεατρικά, stand up comedy κ.ά., εκτός των μουσικών.

Στρογγυλοφάναρο, Καρύστου 15, Αμπελόκηποι, 210 6990089, Facebook

Όταν η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της Facebook Twitter
Ένα εστιατόριο που σε προκαλεί να το ανακαλύψεις όχι βέβαια μόνο για την ξεχωριστή αισθητική του αλλά κυρίως για τις εκλεπτυσμένες γεύσεις του. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Η όμορφη αυλή του προσφέρεται για τον καφέ της ημέρας, ειδικά τις πιο ζεστές και ηλιόλουστες μέρες.

Όμικρον

Ελληνική δημιουργική κουζίνα με την υπογραφή του σεφ Μίλτου Αρμένη.

Όσοι κινούνται στη Νέα Ερυθραία το έχουν προσέξει ήδη, για τους υπόλοιπους το εστιατόριο Όμικρον, ακόμη ένα μέλος του ομίλου Καστελόριζο, είναι ένας πολύ καλός λόγος να ανηφορίσουν προς τα βόρεια και να δοκιμάσουν τις γεύσεις του.

Σε καλωσορίζει με ένα πολύ όμορφο κήπο που ενδείκνυται για τις πιο ζεστές μέρες του χρόνου, προτού περάσεις στο εσωτερικό με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και διακόσμηση που θυμίζει ξενοδοχείο ευρωπαϊκής μητρόπολης. Και μόλις χειμωνιάσει για τα καλά τις εντυπώσεις κλέβουν τα δύο επιβλητικά τζάκια που προσδίδουν μια παραπάνω αίσθηση θαλπωρής στον χώρο.

Ένα εστιατόριο που σε προκαλεί να το ανακαλύψεις όχι βέβαια μόνο για την ξεχωριστή αισθητική του αλλά κυρίως για τις εκλεπτυσμένες γεύσεις του. Πιάτα που θυμίζουν διάφορες γωνιές της Ελλάδας, φτιαγμένα με προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες για το μάξιμουμ γευστικό αποτέλεσμα.

Την κουζίνα του Όμικρον ανέλαβε πρόσφατα ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο Ελληνο-ισπανός σεφ Μίλτος Αρμένης κι αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για να το επισκεφθείτε άμεσα και να γνωρίσετε το νέο του μενού.

Μετά την επιτυχημένη του πορεία δίπλα σε κορυφαίας κλάσης σεφ, όπως ο Alain Ducasse και ο Jérôme Serres, αλλά και σε εστιατόρια με αστέρια Michelin στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ελβετία, ο Μίλτος Αρμένης αναλαμβάνει για πρώτη φορά εστιατόριο στην Αθήνα και μας προτείνει πραγματικά μοναδικές γεύσεις. Το νέο μενού του Όμικρον είναι ένας καθρέφτης της σύγχρονης δημιουργικής ελληνικής κουζίνας, με επιρροές τόσο από την κερκυραϊκή καταγωγή του σεφ αλλά και πινελιές από τις διεθνείς κουζίνες. Πιάτα όπως το ντάμπλινγκ παστιτσάδας με κρέμα γραβιέρας, η σουπιά με το μελάνι της και κουσκούς με ξύγαλο και ξύσμα λεμονιού, το αρνίσιο καρέ με σταρότο ντομάτας με κρεμμύδι, ελιές και χαλάζι φέτας είναι μόνο μερικά απ' αυτά που φιγουράρουν στο μενού και γαργαλάνε και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Όλα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν το άψογο σέρβις αλλά και μια ενδιαφέρουσα οινική λίστα, κάνοντας το Όμικρον προορισμό για μια ολοκληρωμένη γαστριμαργική εμπειρία.

Όμικρον, Δρόσου 1 & Αίγλης, Νέα Ερυθραία, 210 6202475, Facebook, www.omikronrestaurant.gr

Όταν η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Όταν η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Όταν η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της Facebook Twitter
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 12:00-20:00, Σάββατο 13:00-18:00.
Ένα εστιατόριο που σε προκαλεί να το ανακαλύψεις όχι βέβαια μόνο για την ξεχωριστή αισθητική του αλλά κυρίως για τις εκλεπτυσμένες γεύσεις του. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Bread and Roses

Ποιο τάπερ; Εδώ θα βρείτε το καλύτερο και πιο οικονομικό σπιτικό φαγητό στο κέντρο της πόλης.

Σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές στοές του κέντρου, λίγα μόλις βήματα απ' την Ομόνοια, στο 64 της Πανεπιστημίου, βρίσκεται το Bread and Roses κι αν δεν το έχετε ανακαλύψει ήδη, καιρός να το κάνετε. Ειδικά αν εργάζεστε στην περιοχή ή σας έχει ανοίξει η όρεξη καθώς τριγυρνάτε στο κέντρο. Σπιτικό φαγητό, φτιαγμένο με αγνές πρώτες ύλες, και σε πολύ οικονομικές τιμές. Τόσο που οι μερίδες του Bread and Roses είναι ένας καλός λόγος για να αφήσεις το τάπερ στο σπίτι. Είτε αποφασίσεις να φας επί τόπου είτε να πάρεις πακέτο ή να παραγγείλεις στη δουλειά, μπορείς να φας καλά μόλις με 6,20 ευρώ, επιλέγοντας το μενού που αποτελείται από κυρίως, συνοδευτικό και σαλάτα. Και το καλύτερο είναι πως δεν μιλάμε για κάτι στάνταρ, αφού το μενού αλλάζει καθημερινά και αυτό το διαπιστώνεις στον μαυροπίνακα αλλά και στη σελίδα του στο Facebook. Υπάρχει πάντα και η επιλογή της μισής μερίδας, που έρχεται στα 4,20 ευρώ. Γεύσεις παραδοσιακές, λίγο πειραγμένες, μαζί με έθνικ επιλογές εναλλάσσονται καθημερινά. Πρόσφατη προσθήκη το μενού «Έξτρας» με πιάτα που διατίθενται σε πιο σταθερή βάση.

Bread and Roses, Πανεπιστημίου 64 (εντός στοάς), Ομόνοια, 210 3802898, Facebook

Όταν η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της Facebook Twitter
Η ταράτσα με το εντυπωσιακό ψηφιδωτό ψαριών φιλοξενεί διάφορα events και ενδείκνυται για δροσερά κοκτέιλ όσο ο καιρός το επιτρέπει.
Όταν η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της Facebook Twitter
Όταν η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της Facebook Twitter
Το μενού του Άμα Λάχει υπόσχεται ένα γευστικό ταξίδι σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας.
Η ταράτσα με το εντυπωσιακό ψηφιδωτό ψαριών φιλοξενεί διάφορα events και ενδείκνυται για δροσερά κοκτέιλ όσο ο καιρός το επιτρέπει. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 12:00-20:00, Σάββατο 13:00-18:00.

Άμα Λάχει

Ένα μενού-σεργιάνι στις νοστιμιές της Ελλάδας

Κάτι πολύ νόστιμο παίζει τα τελευταία χρόνια στην οδό Καλλιδρομίου και θα το βρείτε στον αριθμό 69. Είναι το μεζεδοπωλείο Άμα Λάχει και αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα τα πιάτα του είναι καιρός να το επισκεφθείτε άμεσα. Η άνετη, ψηλοτάβανη, φωτεινή σάλα του, όπως ταιριάζει σε μια σχολική τάξη, αφού εδώ κάποτε στεγαζόταν σχολείο, δημιουργεί όμορφη ατμόσφαιρα. Το μενού του Άμα Λάχει όμως είναι εκείνο που ξεχωρίζει περισσότερο, αφού υπόσχεται ένα γευστικό ταξίδι σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας, παντρεύοντας συνταγές και αγνά υλικά από διάφορα μέρη με μια δημιουργική ματιά. Μακαρούνες Καρπάθου, ρεβιθάδα με παστό χοιρινό Καλαμάτας, σαγανάκι με σφέλα Μεσσηνίας και σάλτσα μελιού, απάκι με άρωμα Κρήτης αλλά και σαγανάκι με καβουρμά Ξάνθης και κασέρι είναι μερικοί μόνο απ' τους εκλεκτούς μεζέδες που προσφέρει.

Άμα Λάχει, Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, 210 3845978, Facebook

Όταν η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της Facebook Twitter
Καραμανλίδικος παστουρμάς και πολίτικο σουτζούκι με αυγά μάτια από κότες ελευθέρας βοσκής.
Το μενού του Άμα Λάχει υπόσχεται ένα γευστικό ταξίδι σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Αυθεντικές καραμανλίδικες γεύσεις και ένα παστουρματζίδικο όπου θα βρείτε τον καλύτερο ίσως παστουρμά στην πόλη.

Σημείο αναφοράς για τους γευσιγνώστες και λάτρεις των παραδοσιακών γεύσεων σε αυτή την πόλη, τα Καραμανλίδικα του Φάνη είναι ένας πραγματικός γαστρονομικός προορισμός, απ' αυτούς που λέμε «δύο σε ένα». Στο όμορφο νεοκλασικό της οδού Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52 θα βρείτε ένα σύγχρονο βυζαντινό παστομαγειρείο όπου μπορείτε να απολαύσετε αυθεντικούς καραμανλίδικους μεζέδες και να προμηθευτείτε εκλεκτά προϊόντα για το σπίτι.

Μαρμάρινα τραπεζάκια τριγύρω, απ' αυτά που θυμίζουν παλιό καφενείο, και στη μέση ένα μπακάλικο όπου κρέμονται παστουρμάδες, λουκάνικα και άλλα αλλαντικά, χωρίς φυσικά να λείπουν τα τυριά κι άλλα εδέσματα που θα συναντούσατε στην παλιά Αθήνα. Κουβαλώντας την οικογενειακή παράδοση με το ονομαστό παστουρματζίδικο του Αραπιάν, τα Καραμανλίδικα του Φάνη είναι η επιτομή της σύγχρονης μπακαλοταβέρνας.

Εδώ θα γευτείτε αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές από την Καππαδοκία, όπως τα παστουρμαδοπιτάκια, το ισλί κεφτέ, ο καβουρμάς με πατάτες και πιπεριές, το σουτζούκι τηγανιά, τα καραμανλίδικα σαγανάκια, αλλά και σπιτική καραμανλίδικη ρεβιθάδα με παστουρμά, και θα τα συνοδεύσετε με εκλεκτά κρασιά ή κάποιο παλαιωμένο τσίπουρο.

Κι αφού τα δοκιμάσετε, απ' το «Μεζετζίδικο» μπορείτε να προμηθευτείτε, σε τιμές παντοπωλείου, τυριά εξαιρετικής παλαίωσης, αλλαντικά ωρίμανσης αλλά και κρασιά από δυσεύρετες γηγενείς ποικιλίες ελληνικών σταφυλιών, για να τα απολαύσετε και στο σπίτι.

Μια μεγάλη ποικιλία τυριών απ' όλη την Ελλάδα, όπως το ημίχλωρο και η ξινομυζήθρα Μήλου, η μανούρα Σίφνου, το βολάκι Άνδρου, το καπνιστό τυρί με τρούφα Νάουσας αλλά και η κατσικίσια πικάντικη κρέμα Εύβοιας, φιγουράρει δίπλα σε εξίσου φημισμένα αλλαντικά, όπως ο παστουρμάς (μόσχου, καμήλας, πρόβειος - ωρίμανσης), το σουτζούκι ωρίμανσης, το δραμινό παστράμι, το σαλτσίσι Τήνου, ο καβουρμάς (βοδινός και κοτόπουλου) και άλλα, που μένει να ανακαλύψετε από κοντά.

Οι φίλοι του κρασιού έχουν να επιλέξουν από μια προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή με κρασιά βιολογικής καλλιέργειας, Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας που δεν βρίσκεις εύκολα. Κρασιά από ποικιλίες σταφυλιού, όπως η σκλάβα, το αηδάνι, η κυδωνίτσα, ο αυγουστιάτης, η ντεμπίνα και το βραδυανό, αλλά και πιο γνωστά ευρέως, όπως το αγιωργίτικο, το λημνιό, το μοσχάτο, το σαββατιανό και το ξινόμαυρο.

Πλάι σε αυτά μια εξίσου ενδιαφέρουσα ποικιλία από παλαιωμένα τσίπουρα που έρχονται από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, όπως το Puro Καραθάνου από τα Άγραφα, το τσίπουρο Καρδάση από τον Τύρναβο, το Lord Amber της οικογένειας Βλαδίκα από τις Σέρρες αλλά και η Χρυσή Βίδρα από την Ήπειρο.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη, Μεζετζίδικο: Σωκράτους 1, 210 3254184, karamanlidika.gr

Ανοιχτά: Δευτέρα -Σάββατο. Εστίαση: 12:00-23:00, πώληση: 8:00-21:00, παστιρματζίδικο (Αραπιάν), Ευριπίδου 41, 210 3217 238. Ανοιχτά: Δευτ.-Σάβ. 8:00-17:00

Όταν η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της Facebook Twitter
Εδώ θα γευτείτε αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές από την Καππαδοκία
Όταν η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της Facebook Twitter
Αριστερά: Καραμανλίδικος παστουρμάς και πολίτικο σουτζούκι με αυγά μάτια από κότες ελευθέρας βοσκής. Δεξιά: Εδώ θα γευτείτε αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές από την Καππαδοκία.
Γεύση
0

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΓΕΥΣΗ
Παναγής Μάμος: «Η συνταγή της επιτυχίας μας είναι η ίδια η συνταγή της μπίρας μας»

Παναγής Μάμος: «Η συνταγή της επιτυχίας μας είναι η ίδια η συνταγή της μπίρας μας»

Από το 1876, η μπίρα ΜΑΜΟΣ έχει καταγράψει μια ιστορική πορεία. Ο Παναγής Μάμος μιλά για την επανακυκλοφορία της, τη συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και το όραμα της οικογένειας Μάμου.
ΓΕΥΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ