10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter
Tο Dry Martini έχει πάρει την ονομασία του όχι επειδή περιέχει το γνωστό σε όλους μας Μartini αλλά από το ποτήρι τύπου «Martini», στο οποίο σερβίρεται.
0

Ένας από τους πολυάριθμους θρύλους για την προέλευση της ονομασίας των κοκτέιλ κρατάει από την εποχή της Αμερικανικής Επανάστασης, κατά τη διάρκεια της οποίας η ιδιοκτήτρια ενός μπαρ στη Νέα Υόρκη, η Μπέτσι Φλάναγκαν, διατηρούσε, μαζί με τον πατέρα της, ένα από τα πιο φημισμένα στέκια των Γάλλων στρατιωτών.

Όμως, δίπλα στο μαγαζί υπήρχε ένα κοτέτσι που άνηκε σε έναν Άγγλο και ενοχλούσε τους θαμώνες του μπαρ με αποτέλεσμα πατέρας και κόρη Φλάναγκαν να σφάξουν μέσα σε μια νύχτα όλες τις κότες. Την επόμενη μέρα η Μπέτσι, προκειμένου να γιορτάσει τη νίκη της έναντι του Άγγλου γείτονα, αποφάσισε να κεράσει τους Γάλλους στρατιώτες πολύ γευστικά μείγματα ποτών που ονόμαζε «μπρέισερ» και διακοσμούσε με ουρές κοκόρων.

Η πρόποση που έγινε «Vive le cock-tail» («cock» σημαίνει κόκορας και «tail» ουρά) έμεινε στην ιστορία και ο συνδυασμός των δύο λέξεων δημιούργησε μια νέα εποχή σε όλα τα μπαρ του κόσμου. Το καλοκαίρι, λοιπόν, πλησιάζει και τι καλύτερο από ένα δροσιστικό και αγαπημένο κοκτέιλ.

Ποια είναι, όμως, τα δέκα κλασικά κοκτέιλ της εποχής μας; Τι περιέχουν και πώς σερβίρονται; Τις απαντήσεις δίνει ο ιδιοκτήτης του bar Κάρολος στη Νέα Σμύρνη, Κωνσταντίνος Γιακιντζής.

DRY MARTINI

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

75 ml London Dry Gin

5 ml ξηρό λευκό βερμούτ

Αναδεύουμε 25 φορές σε παγωμένο mixing glass και στη συνέχεια σουρώνουμε σε ποτήρι του Μartini το οποίο έχουμε προηγουμένως παγώσει. Γαρνίρουμε είτε με μια ελιά είτε με μια φλούδα από λεμόνι.

TIPS: Για να πετύχουμε ένα πραγματικά dry cocktail, αυξάνουμε την ποσότητα του τζιν και μειώνουμε την ποσότητα του βερμούτ. Για πιο περίπλοκο αποτέλεσμα στη μύτη, μπορούμε να «περάσουμε» στο χείλος του ποτηριού μια ιδέα από καπνιστό ουίσκι. Επίσης, το Dry Martini έχει πάρει την ονομασία του όχι επειδή περιέχει το γνωστό σε όλους μας Μartini αλλά από το ποτήρι τύπου «Martini», στο οποίο σερβίρεται.

NEGRONI

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

35 ml Gin

35 ml Campari

20 ml κόκκινο βερμούτ

10 ml Amer Picon (βοτανικό λικέρ πορτοκαλιού)

Σε καλά παγωμένο mixing glass προσθέτουμε τα υλικά και αρκετό πάγο, ανακατεύουμε μέχρι να παγώσει η εξωτερική του επιφάνεια και σουρώνουμε σε ένα ποτήρι τύπου old fashion με πάγο. Γαρνίρουμε το κοκτέιλ με μια φλούδα πορτοκάλι και μια φλούδα λεμόνι, αφού πρώτα πάρουμε τα έλαιά τους.


TIPS: 1) Όλα τα κοκτέιλ που παρασκευάζονται σε mixing glass απαιτούν συμπαγή και σκληρό πάγο. 2) Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τις δοσολογίες επί 10 και να φυλάξετε το μείγμα σε δοχείο καλά κλεισμένο στο ψυγείο.

OLD FASHIONED

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

75 ml Βourbon
15 ml σιρόπι ζάχαρης
3 dashes Angostura Βitters

Το Οld Fashioned μπορούμε να το «χτίσουμε» απευθείας σε ένα double old fashioned ποτήρι. Βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε χωρίς πάγο, έπειτα προσθέτουμε λίγο πάγο ανακατεύουμε πάλι και τέλος γεμίζουμε το ποτήρι μας με πάγο. Γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού.

TIPS: Ένα Ρremium Βourbon ή Rye Whiskey θα μας δώσει σαφώς πιο γευστικό αποτέλεσμα απ' ό,τι κάποιο οικονομικό.

DAIQUIRI

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

75 ml λευκό ρούμι

30 ml φρέσκος χυμός lime

25 ml σιρόπι ζάχαρης

Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα σέικερ με πάγο, χτυπάμε γερά και διπλοσουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι coupe. Στο τέλος διακοσμούμε με lime wedge και αν θέλουμε, βάζουμε ζάχαρη στο χείλος του ποτηριού μας.

TIPS: 1) Ιδανικό ποτό για να πειραματιστούμε με τις γλυκαντικές ουσίες, αλλάζοντας τη ζάχαρη με σιρόπι αγαύης, μελάσα, υδρόμελο, στέβια κ.λπ.

MARGARITA LIME

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

50 ml Τequila Βlanco 100% agave

20ml Cointreau

50 ml χυμόw lime

20 ml σιρόπι ζάχαρης

Σε ένα σέικερ προσθέτουμε όλα τα συστατικά και προσθέτουμε ¾ πάγο. Ανακινούμε αρκετά καλά και διπλοσουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι μαργαρίτας με το χείλος καλυμμένο από χοντρό αλάτι ή αλάτι λεμονιού.

TIPS: Xτυπώντας στο σέικερ δύο μαργαρίτες μαζί καταφέρνουμε το ποτό μας να έχει καλύτερη υφή απ' ο,τι αν χτυπούσαμε μία μόνη της.

ZOMBIE

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

30 ml Οverproof Ρούμι

20 ml Μαύρο Ρούμι

20 ml Παλαιωμένο Ρούμι

25 ml χυμός ροζ γκρέιπφρουτ

25 ml φρέσκος χυμός lime

25 ml σιρόπι ζάχαρης

1 φέτα ανανά

Κόβουμε τη φέτα ανανά και την πολτοποιούμε μέσα στο σέικερ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, βάζουμε πάγο και χτυπάμε καλά. Διπλοσουρώνουμε σε ένα ποτήρι τύπου hurricane με τριμμένο πάγο και γαρνίρουμε με μια σφήνα ανανά και δυόσμο.

TIPS: Μην πιείτε πολλά με την παρέα σας, γιατί προβλέπεται zombie apocalypse στη γειτονιά!

PORNSTAR MARTINI

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

60 ml Vodka Vanilla

15 ml χυμός lime

25 ml σιρόπι βανίλιας

Ένα ολόκληρο passion fruit

25ml πουρέ passion fruit

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο σέικερ με πάγο, αφού πρώτα έχουμε πάρει τη σάρκα του φρέσκου passion fruit χωρίς κουκούτσια, διπλοσουρώνουμε και σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι coupe. Γαρνίρουμε με μισό passion fruit να επιπλέει.

TIPS: Ιδανικά συνοδεύεται με ένα σφηνάκι σαμπάνιας ή λευκού αφρώδους οίνου.

MOJITO

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

60 ml ρούμι

30 ml lime

25 ml σιρόπι ζάχαρης

12 φύλλα δυόσμου

Σόδα

Σε ένα ποτήρι highball προσθέτουμε όλα τα υλικά και αναδεύουμε απαλά για να μην τραυματίσουμε τον δυόσμο, προσθέτουμε πάγο και 2 splashes σόδα, ανακατεύουμε ελαφρά και στη συνέχεια γεμίζουμε το ποτήρι μας με τριμμένο παγο. Γαρνίρουμε με μια γενναιόδωρη τούφα δυόσμου και τρεις ριξιές Αngostura Βitters.

TIPS: Πρόκειται για ένα ποτό που φτιάχτηκε από πειρατή πάνω σε πειρατικό καράβι ως γιατρικό για το πλήρωμα! Πιείτε άφοβα!

BLOODY MARY

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

60ml Βότκα

125 ml χυμός ντομάτας

20ml φρέσκος χυμός λεμονιού

1 κουταλάκι του γλυκού σος Worcestershire

3 dashes Tabasco

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

«Χτίζουμε» το πότο μας σε ποτήρι collins, προσθέτοντας όλα τα υλικά, ανακατεύουμε, προσθέτουμε πάγο έως τη μέση του ποτηριού και ανακατεύουμε πάλι. Τέλος, απογεμίζουμε με πάγο και γαρνίρουμε με στικ σέλερι, φύλλα βασιλικού και τρεις ελιές.

TIPS: Είναι το κοκτέιλ με τις πιο ξέφρενες γαρνιτούρες, μπορείτε να προσθέσετε μπέικον, λουκάνικα, πανσέτα ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.

AMARETTO SOUR

10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές από τον πλέον ειδικό Facebook Twitter

Υλικά

60 ml Disaronno Originale

25 ml φρέσκος χυμός λεμόνι

15 ml σιρόπι ζάχαρης

3 dashes Angostura Bitters

Σε ένα σέικερ προσθέτουμε τα υλικά και πάγο, χτυπάμε και διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι τύπου old fashioned. Σερβίρουμε με μια φλούδα λεμόνι κι ένα κερασάκι.

TIPS: Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ασπράδι αυγού για ένα καλύτερο και πιο παχύρευστο αποτέλεσμα στο ποτό μας.

...KAI 10 MOCKTAILS

Οι αγγλόφωνοι τα ονομάζουν mocktails (mock=κοροϊδεύω, περιγελώ), αλλά δεν κοροϊδεύουν τίποτα και κανέναν. Μπορεί να μην περιέχουν αλκοόλ, μπορούν όμως να σταθούν δίπλα σε ευφάνταστα κοκτέιλ και να είναι δημιουργίες που δεν υστερούν ούτε σε γεύση ούτε σε φαντασία. Τα μη αλκοολούχα κοκτέιλ δεν είναι απλώς επιλογή των ξενέρωτων, δεν είναι τάση, είναι κάτι περισσότερο από ανάγκη, είναι η επιλογή όσων δεν πίνουν αλκοόλ, αλλά δεν θέλουν να στερηθούν την έξοδο σε μπαρ – γιατί η κουλτούρα των μπαρ δεν είναι μόνο ποτά, είναι κουβέντα και επικοινωνία.

Virgin Spritz: Crodino, lime, σιρόπι αμυγδάλου, σόδα. Γαρνίρεται με μια φέτα πορτοκάλι.

Ginger Mojito: Lime, σιρόπι τζίντζερ, φύλλα δυόσμου, αγγούρι, Ginger Ale. Γαρνίρεται με φύλλα φρέσκου δυόσμου και αγγούρι.

Pussyfoot: Φυσικός χυμός πορτοκαλιού, lime, φυσικός χυμός λεμονιού, ροζ γκρέιπφρουτ, γρεναδίνη, κρόκος αυγού. Γαρνίρεται με φύλλα φρέσκου δυόσμου και φλούδα πορτοκαλιού.

Charles and Mary: Κόκκινες γλυκές πιπεριές, σιρόπι ζάχαρης, τζίντζερ, Tαμπάσκο, σος Worcestershire. Γαρνίρεται με στικ από κολοκύθι και τριμμένο πιπέρι.

Berry Good: Κατεψυγμένα berry mixes (διάφορα κόκκινα φρούτα), lime, σιρόπι κανέλας, φύλλο δυόσμου. Γαρνίρεται με δύο φρέσκα βατόμουρα.

Citriolo: Χυμός από αγγούρι, lime, σιρόπι τζίντζερ, σόδα.

Mai Tai: Χυμός πορτοκάλι, χυμός ανανά, κρέμα καρύδας, σιρόπι γκρέιπφρουτ.

Detox: Πράσινο τσάι, μέντα, λεμόνι, tonic water.

Strawberry Mule: Πουρές φράουλας, lime, καρδάμωμο, Ginger Ale.

Spicy Mango: Πουρές μάνγκο, σιρόπι chili, lime, χυμός μήλου. 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ