Εδώ θα δοκιμάσεις τα καλύτερα και φθηνότερα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας

Εδώ θα δοκιμάσεις τα καλύτερα και φθηνότερα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Το Όμορφο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Δίπορτο
Σωκράτους 9, 210 3211463

Σκηνικό ίδιο και απαράλλαχτο εδώ και πολλά χρόνια. Ο κυρ-Μήτσος μαγειρεύει σταθερά τα ίδια φαγητά: ρεβίθια, μαυρομάτικα, ντοματοσαλάτα, φάβα πικάντικη, σαρδέλες ψητές, μικρά ψαράκια τηγανητά και φασολάδα. Η ρετσίνα από τα βαρέλια της υπόγειας ταβέρνας συνοδεύει τις παρέες.

Ταβέρνα του Διοματάρη
Δημοφώντος 80, Άνω Πετράλωνα, 210 3455505

Ένας λεβέντης Κρητικός μαγειρεύει νοστιμιές της πατρίδας του. Ζυμωτό ψωμί χειροποίητο, μπουρέκι χανιώτικο, καλιτσούνια με χόρτα, στάκα με αυγά μάτια και κατσικάκι με γαμοπίλαφο.

Κανέλλα
Κωνσταντινουπόλεως 70 & Ευμολπιδών, Γκάζι, 210 3476320

Κομβικό πλέον μαγαζί της περιοχής. Δοκίμασε τα σουτζουκάκια με σάλτσα τομάτας, το πολίτικο σπανάκι που δένει με κιμά και γιαούρτι. Για το τέλος, το γλυκό των παιδικών αναμνήσεων, «μωσαϊκό σοκολάτας».

Κίτσουλας
Φιλικής Εταιρείας 27, Χαλάνδρι, 210 6814798

Οι καλομαγειρεμένες μελιτζάνες ιμάμ με μπόλικη σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι άφθονο και μαϊντανό είναι από τα πιάτα από την ποικιλία των λαδερών. Από τα κλασικά μαγειρεία της πόλης που επιμένει εδώ και χρόνια να προσφέρει αληθινό σπιτικό φαγητό.

Το Ειδικόν
Ψαρρών 38 & Σαλαμίνος, Πειραιάς, 210 4612674

Ταξίδι στον χρόνο σε στέλνει η αυθεντική ατμόσφαιρα της μπακαλοταβέρνας που σερβίρει λαχταριστά κεφτεδάκια, συκώτι και αφράτη ομελέτα με κορν μπιφ. Τα καρτούτσα με την κεχριμπαρένια ρετσίνα γεμίζουν από το γιοματάρι στο υπόγειο και προσγειώνονται στα τραπέζια.

Εδώ θα δοκιμάσεις τα καλύτερα και φθηνότερα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Το Ειδικόν. Φωτό: Νίκος Κατσαρός

Δάφνη
Μεγ. Αλεξάνδρου 86, Μπουρνάζι, 210 5773721

Αν πεθύμησες κολοκυθόπιτα με χειροποίητο τραγανό φύλλο, τότε θα πας κατευθείαν στη Δάφνη − κλασική αξία. Η Αριστέα Βλάχου μαγειρεύει με την ψυχή της και τα φαγητά της θα σου μείνουν αξέχαστα.

Τα Ρωμανάκια
Λεωφ. Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγ. Παρασκευή, 210 6532278

Αληθινή κρητική κουζίνα και φιλοξενία. Στα δυνατά χαρτιά του τα ντολμαδάκια τση Παντελομαρίας, το μαγειρευτό ριφάκι με χόρτα κρητικά και σιουφιχτά με χοιρινά φιλετάκια και ανθότυρο.

Βόλτα
Ιπποθοντιδών 10, Κάτω Πετράλωνα, 210 3459172

Ο Ξενοφώντας και η μαγείρισσα γυναίκα του Ελισάβετ θα φροντίσουν να φας καλά και να περάσεις όμορφα. Σερβίρουν νόστιμο μοσχαρίσιο συκώτι με σοταρισμένα κρεμμύδια και μια πινελιά κάρδαμο, εξαιρετικό χοιρινό με κεδρόμηλο και δίπλα σπιτικό πουρέ πατάτας.

Λεύκα
Μαυρομιχάλη 121, Εξάρχεια, 210 3614038

Αρκετές δόσεις ιστορίας «ντύνουν» τον χώρο που σερβίρει σπιτικό φαγητό: σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και χόρτα, χοιρινό λεμονάτο κατσαρόλας, παραδοσιακοί ντολμάδες και αρνάκι με πατάτες.

Καραβίτης
Αρκτίνου & Παυσανίου 4, Παγκράτι, 210 7215155

Κλασικό κουτούκι που μετρά πολλές δεκαετίες ζωής, με αίσθηση αυθεντικότητας. Μπεκρή μεζέ, απίθανα κεφτεδάκια, λιμπιστικά παϊδάκια και χειροποίητες τηγανητές πατάτες.

Εδώ θα δοκιμάσεις τα καλύτερα και φθηνότερα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Καραβίτης. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μαύρος Γάτος
Πολέμωνος 4, Παγκράτι, 210 7236903

Ταβέρνα με ιστορία, που έχει χαρίσει ωραίες αναμνήσεις σε πολλούς Αθηναίους. Θα χαρείς τη νοστιμιά της χειροποίητης χορτόπιτας και θα υποκλιθείς στα περίφημα ζουμερά αρνίσια παϊδάκια που τρώγονται με το χέρι.

Ρακουμέλ
Εμμ. Μπενάκη 71,210 3800506

Αγαπημένο μαγαζί των Εξαρχείων με αφοσιωμένους και πρόσχαρους ιδιοκτήτες, αλλά πάνω απ' όλα με εξαιρετική σπιτική κρητική κουζίνα. Θα πας και για ρακομεζέ αλλά και για φουλ γεύμα, πάντα σε χαμηλές τιμές.

Ριφιφί
Εμμ. Μπενάκη 69Α & Βαλτετσίου, Εξάρχεια, 210 3300237

Χαρούμενη ταβέρνα με κουζίνα που πατάει στα παραδοσιακά υλικά, αλλά με μοντέρνα εκτέλεση. Τα χοιρινά σκαλοπίνια μαρινάρονται σε μουστάρδα, ψήνονται στη σχάρα και συνοδεύονται από χειροποίητα νιόκι με σάλτσα λεμονιού.

Ροζαλία
Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, 210 3302933

Μια οικογενειακή ταβέρνα που γνωρίζει καλά από σπιτικό φαγητό, με πιάτα που εκφράζουν απλότητα και φρεσκάδα. Δείγμα μαγειρικής γραφής δίνουν οι λαχανοντολμάδες, το κοκκινιστό μοσχάρι αλλά και το χορταστικό παστίτσιο. Κουζίνα που υμνεί την παράδοση της ελληνικής μαγειρικής.

Οινομαγειρείον Ζωοδόχος Πηγή
Ιωάννου Κατσούλη 77, Καμίνια-Πειραιάς, 210 4814438

Η μελιτζάνα μπαίνει στον νταβά με μπόλικο σκόρδο, ξερή ρίγανη, φρεσκοτριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο και θρυμματισμένη βαρελίσια φέτα και ψήνεται ιδανικά στον φούρνο. Η παράδοση της μαγειρικής τέχνης συνεχίζεται από την τρίτη γενιά σε έναν χώρο αυθεντικό που διατηρεί την ταυτότητά του.

Η Κληματαριά
Πλατεία Θεάτρου 2, Βαρβάκειος Αγορά, 210 3216629

Από τις κλασικές σταθερές αξίες για φαγητό σπιτικό: πικάντικη κρεμμυδόπιτα με χειροποίητο φύλλο, εξαιρετικό σαγανάκι Καισάρειας με σουτζούκι, παστουρμάς, πιπεριές, ντομάτα με αυγά και χοιρινή τηγανιά με πράσο.

Άλλη Σκάλα
Αλεξιουπόλεως 25, Αργουρούπολη

Ένα κεφάτο στέκι που σερβίρει φάβα Σαντορίνης, πληθωρικό κότσι στη γάστρα και γκιούλμπασι με το μελωμένο αρνάκι που σιγοψήνεται στη λαδόκολλα.

Το Όμορφο
Ξενοκράτους 50, Κολωνάκι, 210 7226830
Ηπειρώτικη πίτα φτιαγμένη με ωραίο χειροποίητο φύλλο, όπως μόνο μια Ηπειρώτισσα μαγείρισσα ξέρει να φτιάχνει, μουσακάς, σουτζουκάκια αλλά και συγκλονιστικό μοσχαράκι μαγειρεμένο με κολοκυθάκια αυγολέμονο θα δοκιμάσεις σε αυτό το οικογενειακό περιβάλλον με τις σπιτικές γεύσεις. Ο κύριος Βασίλης και η γυναίκα του Χρυσούλα περιμένουν να περιποιηθούν την τακτική πελατεία τους που περιλαμβάνει επώνυμους και μη.

Εδώ θα δοκιμάσεις τα καλύτερα και φθηνότερα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Το Όμορφο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Παληά Φάβα
Αχαιών 38, Π. Φάληρο, 210 9311994
Πιάτα που ξεχειλίζουν νοστιμιά και αγάπη σερβίρει η καλοσυνάτη μαγείρισσα κυρία Ντίνα. Γεύσεις αληθινές που σαν βάλσαμο αγκαλιάζουν το είναι σου. Σαρδελίτσα στα κάρβουνα, ντολμάδες, κουνελάκι στιφάδο, κεφτεδάκια αλλά και φασολάδα.

Ο Μπακαλόγατος
Φωκίωνος Νέγρη 72, Κυψέλη, 210 8216598
Όμορφο ταβερνάκι με νόστιμα μεζεδάκια και σπεσιαλιτέ από την Κάσο. Δοκίμασε οπωσδήποτε μακαρούνες με σιτάκα, κασιώτικο πιλάφι με κανέλα και κατσικάκι και τα αξεπέραστα ντολμαδάκια όπως φτιάχνονται στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων − είναι θρυλικά για το πολύ μικρό τους μέγεθος και τη νοστιμιά τους.

Μανώλης
Σάμου 1, Πολύδροσο, 210 6824342
Λειτουργεί από το 1975 και είναι μια σπιτική οικογενειακή ταβέρνα με νόστιμους μεζέδες, εξαιρετικά μαγειρευτά και κρεατικά, ενίοτε και ψάρια στη θράκα, φτιαγμένα με μαεστρία. Αυλή με ατμοσφαιρική αύρα που σε προδιαθέτει για το περιεχόμενο της κουζίνας: ρεβίθια στη γάστρα με κύμινο, μελιτζάνες ιμάμ, σουπιές με σπανάκι. Ονομαστές οι φιλεταρισμένες σαρδέλες στα κάρβουνα.

Κάππαρη
Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, 210 3450288

Σπιτική φροντίδα και νόστιμοι μεζέδες. Ξεχωρίζουμε τους μυρωδάτους ρεβιθοκεφτέδες και το επικό μελωμένο χοιρινό με δαμάσκηνα.

Βαρδής
Καισαρείας 9, πλατεία Υμηττού, 210 7629972

Αυθεντική ταβέρνα στον Υμηττό με την πατίνα του χρόνου ανέπαφη από το 1922. Εδώ θα απαγκιάσεις στα παλιά. Στην κουζίνα, η κυρία Μαρία και οι τρεις κόρες της μαγειρεύουν ωραία και παραδοσιακά. Τσιγαριαστό κατσικάκι με μελωμένη κρασάτη σάλτσα και φρέσκες τηγανητές πατάτες, κεφτεδάκια και συγκλονιστική γουρουνοπούλα.

Σούμα Κολοκύθι
Ιφιγενείας & Ομήρου 27, Άγιος Δημήτριος, 210 9766565

Κορυφαία είναι η σαλάτα με τις λεπτές φέτες κολοκύθι και αβοκάντο, μαριναρισμένα σε μια γευστικότατη σος και δεμένα με τριμμένη γραβιέρα. Μια μοντέρνα ταβέρνα που σε κερδίζει με το αφράτο μπιφτέκι ή τη σιγομαγειρεμένη μελωμένη πανσέτα.

Εδώ θα δοκιμάσεις τα καλύτερα και φθηνότερα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Σούμα Κολοκύθι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οικονόμου
Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, 210 3467555

Οινομαγειρείο που δεν χάνει ποτέ την αξία του στο χρηματιστήριο του καλού φαγητού. Όσοι το γνωρίζουν από παλιά δεν το αλλάζουν κι αυτοί που το μαθαίνουν τώρα εντυπωσιάζονται. Σπιτικοί λαχανοντολμάδες, χοιρινό με πρασοσέλινο και αρνάκι στον φούρνο με πατάτες.

Σαλματάνης
Συγγρού 18, Κηφισιά, 210 8015394

Η τέταρτη γενιά Σαλματάνη στο τιμόνι της ταβέρνας του 1920. Η κουζίνα και η σάλα ευωδιάζουν Ελλάδα. Συγκλονιστική χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο και γέμιση σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια και φέτα. Λιμπιστικοί λαχανοντολμάδες αυγολέμονο και σπιτικό χοιρινό λεμονάτο με πουρέ φρέσκιας πατάτας.

Λελούδας
Σαλαμινίας 8, Βοτανικός, 210 3464167

Μια ταβέρνα του 1928 που διατηρεί αναλλοίωτη τη γοητεία των χρόνων της. Φαγητό σπιτικό, αληθινό. Με τη ρετσίνα θα συνοδεύσεις τραγανοτηγανισμένο μπακαλιάρο, μαμαδίστικα κεφτεδάκια, γαυράκι τηγανητό, χόρτα ζεστά και υπέροχα γιουβαρλάκια.

Θεσσαλία
Ελαιών 19, Κηφισιά, 210 8078837

Με παράδοση από το 1978, είναι μία από τις πιο γνωστές κλασικές επιλογές για ελληνικό φαγητό στην Κηφισιά. Εξωτερικός χώρος σε σκιερά πλατάνια και εσωτερικός με πέτρινο διάκοσμο. Το ρεπερτόριο της κουζίνας του ξεκινά από φροντισμένα μαγειρευτά και φτάνει σε μια μεγάλη ποικιλία κρεατικών στα κάρβουνα. Με ιταλική μαεστρία είναι φτιαγμένη η πίτσα στον ξυλόφουρνο, ο οποίος όμως φιλοξενεί και άλλες γευστικές δημιουργίες, όπως το γουρουνόπουλο ή το κατσικάκι.

Εδώ θα δοκιμάσεις τα καλύτερα και φθηνότερα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας Facebook Twitter
Θεσσαλία
Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ