Πώς κυλούν οι μέρες στη Ν. Πεντέλη;

Πώς κυλούν οι μέρες στη Ν. Πεντέλη; Facebook Twitter
Φωτο: Πέτρος Πουλόπουλος
2

Μένω στον λόφο πάνω από την πλατεία της Νέας Πεντέλης. Περιοχή ήσυχη, σχετικά εξοχική, με όμορφη θέα της πόλης και των γύρω λόφων. Ο δρόμος μπροστά από το παράθυρό μου δεν είναι προσβάσιμος σε αυτοκίνητα, οπότε υπάρχει πάντα μια αίσθηση ηρεμίας, κάθε ώρα της ημέρας.

  • Στην Πεντέλη γενικά μένω πάνω από μια 20αετία, αλλά στο συγκεκριμένο σπίτι εδώ και τρία χρόνια, όποτε βρίσκομαι Ελλάδα.
  • Tη γειτονιά την επέλεξαν οι γονείς μου όταν εγώ ήμουν ακόμα 12 ετών. Η αλήθεια είναι ότι τότε μου έμοιαζε σαν χωριό και δεν ήθελα να μένω τόσο μακριά από το κέντρο. Στο γυμνάσιο θυμάμαι να λέω ψέματα πολλές φορές ότι έμενα στη Νέα Σμύρνη για να νιώθω ότι έχω περισσότερο street credit. Εκεί, άλλωστε, έμενε και όλη μου η παρέα. Μεγαλώνοντας, όμως, την αγάπησα πολύ τη γειτονιά μου και κάθε φορά που αφήνω την πόλη πίσω μου και ανεβαίνω στο βουνό αισθάνομαι τυχερή που μπορώ να ξεφεύγω από την ένταση του κέντρου.

Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ένα γκράφιτι έξω από ένα σπίτι που το βάφουν, αλλά αυτό πάντα ξαναεμφανίζεται. Το γκράφιτι λέει «Έλσα, σ' αγαπάω». Ο έρωτας για την Έλσα δεν σβήνει έτσι εύκολα.

  • Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Νέας Πεντέλης, οι σχεδόν κάθετες ανηφόρες και ο κρύος αέρας, ακόμα και το καλοκαίρι. Επίσης, τα πολλά αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν σε ομάδες, σαν μικρές συμμορίες. Αν τα ταΐσεις, θα παραμείνουν έξω από το σπίτι σου και θα σε φυλάνε για χρόνια.
  • Μερικά βράδια παίρνω το αυτοκίνητο και οδηγώ όσο πιο ψηλά στο βουνό γίνεται, φτάνοντας στο Μοναστήρι του Άγιου Παντελεήμονα. Η διαδρομή το βράδυ μοιάζει λίγο απόκοσμη και από ψηλά φαίνεται όλη η πόλη μέχρι και τον Πειραιά.
Πώς κυλούν οι μέρες στη Ν. Πεντέλη; Facebook Twitter
H Σπηλιά του Νταβέλη
  • Το Coupepe, αν και σχετικά καινούργιο καφέ, εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε θεσμό για τους Πεντελιώτες και έγινε γνωστό για την πίτσα του και τα ιδιαίτερα τσάγια του. Για ποτό και καφέ συχνάζω στο Dada's, ενώ για μικροψώνια και βιολογικά προϊόντα μου αρέσει να πηγαίνω στο Πεντελικόν, όπου μπορείς να δοκιμάσεις τσάγια καθώς ψωνίζεις.
  • Με κάποιον που δεν έχει ξαναέρθει στην Πεντέλη θα καθόμασταν σε ένα από τα τραπεζάκια κάτω από τη σκιά των δέντρων του σουβλατζίδικου «Η Πλατεία» για να πιούμε μια μπίρα, να φάμε το πιο ωραίο καλαμάκι της Πεντέλης και να βλέπουμε τον κόσμο να περνάει.
  • Η Πεντέλη είναι μια περιοχή που παρά τον εξοχικό και οικογενειακό χαρακτήρα της, έχει και μια ισχυρή δόση νταρκίλας. Κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα, ο αρχιλήσταρχος Νταβέλης κρυβόταν στη σπηλιά που είναι πλέον γνωστή ως «Σπηλιά Νταβέλη» και φημολογείται ότι είχε ανακαλύψει υπόγεια περάσματα που οδηγούσαν στην Αθήνα, αλλά και άλλες δυνάμεις, φυσικές και μη, που τον βοηθούσαν στους σκοπούς του. Στους τοίχους της σπηλιάς έχουν βρεθεί σκαλισμένα και πολλά περίεργα σύμβολα. Η σπηλιά αυτή έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και σε πιο πρόσφατες δεκαετίες ως τόπος που λάμβαναν χώρο τελετές μαύρης μαγείας καθώς και ρέιβ πάρτι.
Πώς κυλούν οι μέρες στη Ν. Πεντέλη; Facebook Twitter
To Coupepe σχεδιάστηκε από το Office111
  • Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ένα γκράφιτι έξω από ένα σπίτι που το βάφουν, αλλά αυτό πάντα ξαναεμφανίζεται. Το γκράφιτι λέει «Έλσα, σ' αγαπάω». Ο έρωτας για την Έλσα δεν σβήνει έτσι εύκολα.
  • Άσχημες αναμνήσεις έχω, φυσικά, από τις φωτιές που έκαιγαν επί πολλά καλοκαίρια την Παλιά Πεντέλη και το Ντράφι. Το πιο δυσάρεστο θέαμα είναι να οδηγείς βλέποντας σκελετούς δέντρων.
  • Ένα κοινό μυστικό για τη γειτονιά είναι το μυστήριο του αυτοκινήτου στην ανηφόρα σε ένα συγκεκριμένο σημείο (στο 3ο χιλιόμετρο του δρόμου που οδηγεί από Πεντέλη στη Νέα Μάκρη), όπου το αυτοκίνητο, χωρίς γκάζι, κυλάει... προς τα πάνω. Μερικοί λένε ότι αυτό οφείλεται σε μαγνητικά πεδία, άλλοι σε οφθαλμαπάτη.

Info: O καινούργιος δίσκος της Έλενας «1888» κυκλοφορεί ήδη υπό το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Kid Moxie. Δύο ταινίες στις οποίες συμμετέχει θα βγουν στους κινηματογράφους στο τέλος του χρόνου, το Bereave με τους Malcolm McDowel και Keith Carradine και το It snows all the time με τους Brett Cullen και Taryn Manning. Δείτε παρακάτω το τελευταίο της βίντεο σε συνεργασία με τον David Lynch και τον συνθέτη του Angelo Badalamenti.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Η Γειτονιά μου / Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Φάνης Παυλόπουλος, ηθοποιός. Αν μπορούσε θα καθάριζε κάθε μέρα την Πλατεία, θα έβαζε μια τάξη στην πιάτσα των ταξί και θα έφτιαχνε έναν ελεγχόμενο χώρο για τους χρήστες. Ακούει κανείς;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Η Γειτονιά μου / Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Ο stand up comedian μιλά γλυκόπικρα για τη γειτονιά της καμίας αρχιτεκτονικής, του γκρίζου και των παραλληλόγραμμων κτιρίων, που, όμως φιλοξένησε τα πρώτα παιδικά του παιχνίδια στους δρόμους της
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Η Γειτονιά μου / O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Συγγραφέας, αγαπά να περπατά παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, να πίνει τσίπουρο με μεζέ στο «Μανταλάκι», να βλέπει το σούρουπο στις μπασκέτες των Τριών Αστέρων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
Τα δύσκολα χρόνια μου στην ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ!''Στο γυμνάσιο θυμάμαι να λέω ψέματα πολλές φορές ότι έμενα στη Νέα Σμύρνη για να νιώθω ότι έχω περισσότερο street credit''
Μέχρι την ανάγνωση του άρθρου ήταν μια μάλλον βαρετή πλατεία που μόλις απέκτησε ενδιαφέρον! κάπου θα σε τρακάρωps. η νέα πεντέλη υποφέρει από βαριά σκυλο-ηχορύπανση.ο καθείς έχει πάρει από κανά δυο σκυλιά. Παρατημένα όντας, γαυγίζουν ασταμάτητα χαρίζοντας σε όλους τους υπόλοιπους φιλήσυχους πεντελιώτες τη μελωδία της σχιζοφρένειας.