O Stan ξέρει το κατάλληλο σημείο στην Πάρο για να δεις πανοραμικά το Αιγαίο

O Stan ξέρει το κατάλληλο σημείο στην Πάρο για να δεις πανοραμικά το Αιγαίο Facebook Twitter
H θέα από το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου. Φωτο: Μαρία Περαντινού
0

Κατάγομαι από ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας, την Πάρο. Για μένα η Πάρος είναι μια μεγάλη γειτονιά. Πήγα σχολείο στην Παροικιά, πέρασα τα καλοκαίρια μου στον Αμπελά και τη Νάουσα και έχω καταγωγή από τα Μάρμαρα. Η Πάρος είναι γεμάτη όμορφα και γραφικά σοκάκια, είναι ένα μέρος που τα συνδυάζει όλα, ηρεμία και διασκέδαση, ανάλογα με το τι θέλει ο καθένας. Είναι το «ησυχαστήριό» μου και πολλές φορές αποτελεί πηγή έμπνευσης.

• Μετακομίσαμε εκεί με την οικογένειά μου όταν ήμουν παιδί, αργότερα έφυγα για σπουδές στην Αθήνα. Πλέον πηγαίνω όσο πιο συχνά μπορώ, συνήθως το Πάσχα, αν δεν δουλεύω, και το καλοκαίρι, όταν καταφέρνω να ξεκλέψω λίγες μέρες από τη δουλειά, για να ξεκουραστώ και να δω τους δικούς μου.

• Πριν ακόμα μετακομίσω μόνιμα στην Πάρο, όλα μου τα Σαββατοκύριακα, οι γιορτές και οι αργίες με έβρισκαν στο νησί. Οι ζωή εκεί, οι άνθρωποι, ο τόπος, με προσκαλούν. Πάντα έχω να θυμάμαι όμορφες και μοναδικές στιγμές, ακόμα και σήμερα, που ζω στην Αθήνα μόνιμα. Εύχομαι ωστόσο κάποια στιγμή, μεγαλώνοντας, να μπορέσω να ξαναγυρίσω σ' αυτή.

Μου αρέσει να παρατηρώ μεγαλύτερους ανθρώπους του νησιού, νομίζω ότι στα μάτια και στο βλέμμα τους κρύβεται όλη η ιστορία ενός τόπου.

• Η γειτονιά μου θυμίζει τις κλασικές γειτονιές που συναντάς στις ελληνικές ταινίες. Είναι πολύ ωραίο να μπορείς να βρίσκεις ένα τέτοιο «καταφύγιο» μέσα στην τρέλα και τους γρήγορους ρυθμούς που ζούμε στην καθημερινότητά μας.

• Μ' αρέσει να πηγαίνω βόλτα στη θάλασσα, ειδικά το απόγευμα προς βράδυ, οπότε μπορείς να απολαύσεις τη δύση του ηλίου αλλά και την ηρεμία που σου προσφέρει ο ήχος του κύματος. Η αγαπημένη μου διαδρομή είναι παραλιακά, από το λιμανάκι του Αμπελά μέχρι και το Φιλίζι.

Για μπάνιο και καφέ προτιμώ τη Σάντα Μαρία και τον Αμπελά, για ουζάκι και φαγητό το Πίσω Λιβάδι και για βραδινή βόλτα δεν υπάρχει πιο όμορφο και γραφικό μέρος από τη Νάουσα. Παρ' όλα αυτά, όπου και να επιλέξεις να πας, τελικά αυτό που επικρατεί είναι το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού και οι καλοί και φιλόξενοι κάτοικοι.

• Κάποιον που δεν έχει ξανάρθει, θα τον πήγαινα σίγουρα στο γραφικό λιμανάκι και στο κάστρο της Νάουσας και τους λίγο πιο «ψαγμένους» στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, απ' όπου μπορεί να δει κανείς πανοραμικά το πανέμορφο Αιγαίο.

• Χαρακτηριστικά στοιχεία του νησιού οι λιτές, αρχιτεκτονικές γραμμές των σπιτιών, τα ασπροασβεστωμένα σοκάκια των χωριών και ο ανεμόμυλος που σε υποδέχεται στο λιμάνι της Παροικιάς.

• Ένα από τα πιο συγκλονιστικά και παράλληλα δυσάρεστα γεγονότα που με σημάδεψαν ήταν το ναυάγιο του «Σάμινα», λίγο πιο έξω από το λιμάνι της Παροικιάς. Βέβαια, αυτό που μου έχει μείνει από όλο αυτό είναι η ενότητα των κατοίκων, ώστε να βοηθήσουν και να περιθάλψουν τον κόσμο που επέβαινε στο πλοίο. Τέτοιου είδους γεγονότα είναι αυτά που μας φέρνουν πιο κοντά και αποδεικνύουν ότι οι γειτονιές δεν είναι τίποτε άλλο από ζεστούς ανθρώπους και, πάνω απ' όλα, ανθρώπους με «Α» κεφαλαίο.

O Stan ξέρει το κατάλληλο σημείο στην Πάρο για να δεις πανοραμικά το Αιγαίο Facebook Twitter
Το λιμάνι της Νάουσας


• Η Πάρος ολόκληρη είναι μια πρόκληση κι ένα μυστήριο που ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεσαι σε προκαλεί να ανακαλύψεις διαφορετικά κάθε φορά πράγματα: νέα μέρη που δεν είχες φανταστεί, νέους ανθρώπους, καινούργιες γεύσεις και νέες εμπειρίες. Όσες φορές και να έρθει κάποιος στο νησί, ανακαλύπτει και κάτι καινούργιο.


• Μου αρέσει να παρατηρώ μεγαλύτερους ανθρώπους του νησιού, νομίζω ότι στα μάτια και στο βλέμμα τους κρύβεται όλη η ιστορία ενός τόπου και, παρόλο που τα πράγματα αλλάζουν γι' αυτούς και εξελίσσονται, εκείνοι παραμένουν σταθεροί στις συνήθειές τους και συνεχίζουν να είναι φιλόξενοι και ζεστοί με τον οποιονδήποτε Έλληνα ή ξένο επισκέπτη.

• Δεν θα πρόσθετα και δεν θα αφαιρούσα τίποτα από την Πάρο. Οι μικρές ατέλειες και οι όμορφες λεπτομέρειές της είναι αυτά που την κάνουν μοναδική.

Info:

Αυτό τον καιρό o Stan βρίσκεται σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ενώ πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε ο δίσκος του «11:11», που έγινε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πλατινένιος.

Η Γειτονιά μου
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Η Γειτονιά μου / Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Φάνης Παυλόπουλος, ηθοποιός. Αν μπορούσε θα καθάριζε κάθε μέρα την Πλατεία, θα έβαζε μια τάξη στην πιάτσα των ταξί και θα έφτιαχνε έναν ελεγχόμενο χώρο για τους χρήστες. Ακούει κανείς;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Η Γειτονιά μου / Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Ο stand up comedian μιλά γλυκόπικρα για τη γειτονιά της καμίας αρχιτεκτονικής, του γκρίζου και των παραλληλόγραμμων κτιρίων, που, όμως φιλοξένησε τα πρώτα παιδικά του παιχνίδια στους δρόμους της
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Η Γειτονιά μου / O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Συγγραφέας, αγαπά να περπατά παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, να πίνει τσίπουρο με μεζέ στο «Μανταλάκι», να βλέπει το σούρουπο στις μπασκέτες των Τριών Αστέρων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ