ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

O Σταθμός Λαρίσης του Νίκου Καρακαλπάκη (κάποτε) θυμίζει ταινία του Δαλιανίδη

O Σταθμός Λαρίσης του Νίκου Καρακαλπάκη (κάποτε) θυμίζει ταινία του Δαλιανίδη Facebook Twitter
Κάποιον που δεν έχει έρθει ξανά στη γειτονιά θα τον πήγαινα στην πεζογέφυρα του Σταθμού Λαρίσης που χωρίζει τον Κολωνό από εμάς. Φαίνεται πανοραμικά όλη η γειτονιά, με τα καλά της και τα κακά της.
0

Mένω στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης - Αγίου Παύλου στο κέντρο της Αθήνας, μια γειτονιά που τη δεκαετία του '70 και του '80 ήταν επιλογή πολλών καλλιτεχνών. Τα στούντιο της Φίνος Φιλμ είναι μια ανάσα από το σπίτι μου. Το '90 άλλαξε μορφή. Έφυγαν οι παλιοί κάτοικοι, ήρθαν οι μετανάστες, έγιναν έργα του μετρό... Σήμερα αναπολώ τη ζωντάνια που είχε τέλη του '80. Πιστεύω πως σε μερικά χρόνια θα έχει ανακτήσει την παλιά της αίγλη.


• Εδώ είναι το πατρικό μου. Με εξαίρεση λίγα χρόνια που έμεινα κάπου αλλού, γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω σε αυτήν τη γειτονιά 30 χρόνια τώρα. Ήταν επιλογή των γονιών μου. Αγόρασαν αυτό το διαμέρισμα τη δεκαετία του '70, μόλις ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη. Μου αρέσει το συγκεκριμένο σημείο όπου βρίσκεται το σπίτι μας γιατί έχω αρκετή θέα στο πάρκο που είναι απέναντι από τον σταθμό. Τώρα, που είναι ανθισμένες και οι γιακαράντες, είναι περίφημα. Eπίσης, έχει ένα σοβαρό πλεονέκτημα: με τα ΜΜΜ μπορώ να πάω σε οποιοδήποτε μέρος της Αθήνας χωρίς αυτοκίνητο.


• Είναι ένα σημείο που συνδυάζει αρχιτεκτονικά στοιχεία πάρα πολλών ετών. Δίπλα σε πολύ παλιές κατοικίες της δεκαετίας του '30 υπάρχουν πολύ μοντέρνες ή γραφεία εταιρειών με γυάλινους τοίχους. Παράλληλα, βλέπουμε όλο αυτό το στυλ της δεκαετίας του '70, όπως και τα κτίρια των σταθμών Λαρίσης και Πελοποννήσου που είναι χαρακτηριστικά της περιοχής.

O Σταθμός Λαρίσης του Νίκου Καρακαλπάκη (κάποτε) θυμίζει ταινία του Δαλιανίδη Facebook Twitter
Με εξαίρεση λίγα χρόνια που έμεινα κάπου αλλού, γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω σε αυτήν τη γειτονιά 30 χρόνια τώρα.


• Η πλατεία του Αγίου Παύλου είναι το κέντρο της γειτονιάς κι έχει δύο εστιατόρια όπου τρώω από παιδί. Ακόμα θυμάμαι τι παιχνίδι έχω ρίξει σε αυτή την πλατεία. Ψωνίζω σταθερά από το συνοικιακό σούπερ-μάρκετ απέναντι από τη Φίνος Φιλμ και από τον ίδιο φούρνο, στην οδό Σάμου, πολλά χρόνια τώρα.

• Κάποιον που δεν έχει έρθει ξανά στη γειτονιά θα τον πήγαινα στην πεζογέφυρα του Σταθμού Λαρίσης που χωρίζει τον Κολωνό από εμάς. Φαίνεται πανοραμικά όλη η γειτονιά, με τα καλά της και τα κακά της.


• Όλες οι παλιές κατοικίες χρονολογούνται πριν από τη δεκαετία του '60. Κάποιες από αυτές αναπαλαιώνονται. Κάποιες άλλες γκρεμίζονται και στη θέση τους φτιάχνονται σύγχρονες πολυκατοικίες.


• Θυμάμαι μια μαγική στιγμή που έζησα, όταν ένα πρωί ξύπνησα με τον ήχο ενός πλανόδιου ακορντεονίστα κι ενός τραγουδιστή που περνούσαν κάτω απ' το μπαλκόνι μου και έπαιζαν κανταδόρικα τραγούδια. Έβγαινε μια χαρά από αυτό που έκαναν κι έτσι συγκινήθηκα πολύ. Ένιωσα πως αυτό είναι ζωή, ένα τραγούδι στον δρόμο.

O Σταθμός Λαρίσης του Νίκου Καρακαλπάκη (κάποτε) θυμίζει ταινία του Δαλιανίδη Facebook Twitter
Το διάσημο γκράφιτι του WD


• Στη γειτονιά βρίσκεται και η περίφημη κουκουβάγια του street art καλλιτέχνη WD, γωνία Παλαιολόγου και Σάμου. Εξαιρετική!


• Έχω έναν γείτονα φωνακλά που μαλώνει τη γυναίκα του, αλλά εκφράζεται σαν να 'ναι αυτός η γυναίκα. Δηλαδή γκρινιάζει με έναν λυγμό στη φωνή, όπως αυτός της μάνας, της αδελφής, της ερωμένης. Η γυναίκα δεν ακούγεται ποτέ. Ειλικρινά, το διασκεδάζω ακόμη και όταν ενοχλεί λόγω περασμένης ώρας. Κάτι σαν σενάριο του Δαλιανίδη στην ιδιωτική τηλεόραση.


• Δειλινό Κυριακής, πίσω από τον σταθμό, κατηφορίζουμε με το αυτοκίνητο την οδό Ιουλιανού και ακούγεται το «Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου» του Μίκη Θεοδωράκη και του Νίκου Γκάτσου.

Ιnfo:

O Νίκος κυκλοφόρησε πρόσφατα τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Ό,τι μας ανήκει» από τη MLK.

 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Η Γειτονιά μου
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Η Γειτονιά μου / Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Φάνης Παυλόπουλος, ηθοποιός. Αν μπορούσε θα καθάριζε κάθε μέρα την Πλατεία, θα έβαζε μια τάξη στην πιάτσα των ταξί και θα έφτιαχνε έναν ελεγχόμενο χώρο για τους χρήστες. Ακούει κανείς;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Η Γειτονιά μου / Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Ο stand up comedian μιλά γλυκόπικρα για τη γειτονιά της καμίας αρχιτεκτονικής, του γκρίζου και των παραλληλόγραμμων κτιρίων, που, όμως φιλοξένησε τα πρώτα παιδικά του παιχνίδια στους δρόμους της
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Η Γειτονιά μου / O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Συγγραφέας, αγαπά να περπατά παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, να πίνει τσίπουρο με μεζέ στο «Μανταλάκι», να βλέπει το σούρουπο στις μπασκέτες των Τριών Αστέρων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ