Αξίζει την καλή του φήμη το Παλιό Φάληρο;

Αξίζει την καλή του φήμη το Παλιό Φάληρο; Facebook Twitter
0
Αξίζει την καλή του φήμη το Παλιό Φάληρο; Facebook Twitter
Ένα μικρό μυστικό είναι ότι στο Παλαιό Φάληρο μένουν πάρα πολλοί μουσικοί. Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό και τι μας τραβάει, αλλά είναι πλέον γεγονός. Το Παλαιό Φάληρο είναι «μουσική» γειτονιά.
  • Μένω στο Παλαιό Φάληρο. Η γειτονιά μου έχει πολυκατοικίες, μερικές μονοκατοικίες που μαρτυρούν το όμορφο και παραλόγως αποκηρυγμένο καλαίσθητο παρελθόν σε αυτή την πόλη. Έχει πολύ ουρανό. Μπορείς να δεις τον ουρανό από παντού, να τον χορτάσεις. Κι έχει θάλασσα. Την αισθάνεσαι με τα μάτια σου, με τα αυτιά σου, με την οσμή και την αφή σου. Είναι αυτό που βλέπω πριν ξεκινήσω τη μέρα μου και πριν ολοκληρώσω τις δουλειές μου. Ξεκινάει και τελειώνει η μέρα μου με θάλασσα.
  • Μένω περίπου τέσσερα χρόνια εκεί. Αφού περιηγήθηκα στο κέντρο αρκετά χρόνια, μένοντας σε διαφορετικές γειτονιές που με γοήτευαν κατά καιρούς, κατέληξα στο μέρος που με κάνει να αισθάνομαι πιο κοντά στον τόπο όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, την Κρήτη, ένα μέρος που έχει σε αφθονία το φως και τη θάλασσα. Το Παλαιό Φάληρο έχει και τα δύο. Τα αισθάνεσαι όπου κι αν σταθείς. Αισθάνεσαι ότι ζεις σε παραλία. Παράλληλα, για να πάω στο κέντρο χρειάζομαι το πολύ 7 λεπτά. Έτσι, δεν χάνω ούτε τον παλμό της πόλης άλλα ούτε την επαφή με τα στοιχεία της φύσης που μου θυμίζουν την πατρίδα μου.
  • Είναι μία από τις λίγες γειτονιές στην Αθήνα που προσφέρεται για απέραντους περιπάτους. Έχει ίσως τα περισσότερα πάρκα ανά γειτονιά και χώρους όπου μπορεί κάποιος να περπατήσει και να αθληθεί. Μου θυμίζει λίγο εξωτερικό. Προσφέρει ποιότητα ζωής σε τέτοιο βαθμό, που δεν συνηθίζεται στην Αθήνα.

Οι παλιές, επιβλητικές επαύλεις που μαρτυρούν το παρελθόν του Φαλήρου και επιμένουν πεισματικά με την παρουσία τους με ωθούν να ταξιδέψω με τη φαντασία μου στο Φάληρο του παρελθόντος.

  • Αγαπημένος μου περίπατος, στον Φλοίσβο, όπου υπάρχει ένας πεζόδρομος μήκους πάνω από 2 χλμ. και πολλές μικρές μαρίνες. Βέβαια, για να καθαρίσει το μυαλό μου δεν αρκεί ένας απλός περίπατος. Τρέξιμο και βάλε! Μετά από 6-7 χιλιόμετρα τρέξιμο νιώθω καινούργιος!
  • Αγαπάω το μικρό κρητικό μεζεδοπωλείο όπου πηγαίνω με τους φίλους μου πολύ συχνά για φαγητό και ρακή. «Μικιό» λέγεται. Επίσης, συχνά πηγαίνω στο Sin για ποτό ή φαγητό και στο Da Bruno, όταν θέλω να απολαύσω γνήσια ιταλική κουζίνα.
  • Κάποιον που δεν έχει ξανάρθει στο Παλαιό Φάληρο θα τον πήγαινα φυσικά στην παραλία ‒ πού αλλού; Μετά από μια μεγάλη βόλτα στην παραλία, θα τον άφηνα να επιλέξει ανάμεσα στα πολλά εστιατόρια και καφέ που έχει το Φάληρο. Δεν είναι εύκολο να φύγεις από το Φάληρο χωρίς μερικές έξτρα εκατοντάδες θερμίδες.
Αξίζει την καλή του φήμη το Παλιό Φάληρο; Facebook Twitter
Μία από αυτές τις μέρες που έχει ήλιο με δόντια αποφασίζω να κάνω μια βόλτα στη θάλασσα. Όλα καλά μέχρι που κάποια στιγμή πέφτω πάνω σε μια παρέα ηλικιωμένων που έχουν στήσει ψησταριά στην αμμουδιά, φοράνε μαγιό και γλεντάνε με συχνά διαλείμματα βουτιάς στην παγωμένη θάλασσα. Φωτο: SOOC
  • Οι παλιές, επιβλητικές επαύλεις που μαρτυρούν το παρελθόν του Φαλήρου και επιμένουν πεισματικά με την παρουσία τους με ωθούν να ταξιδέψω με τη φαντασία μου στο Φάληρο του παρελθόντος.
  • Μία από αυτές τις μέρες που έχει ήλιο με δόντια αποφασίζω να κάνω μια βόλτα στη θάλασσα. Φοράω το πουλόβερ και τα παλτό μου, εξοπλίζομαι με την κατάλληλη μουσική συνοδεία και εξορμώ στο κρύο και τον ήλιο. Όλα καλά μέχρι εδώ, ώσπου κάποια στιγμή πέφτω πάνω σε μια παρέα ηλικιωμένων που έχουν στήσει ψησταριά στην αμμουδιά, φοράνε μαγιό και γλεντάνε με συχνά διαλείμματα βουτιάς στην παγωμένη θάλασσα. Δίπλα στο σπίτι μου είναι ο Γυμναστικός Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών.
  • Η χαρά μου όταν πρωτοήρθα στην γειτονιά αυτή διεκόπη απότομα καθώς μου έκλεψαν τη μηχανή, λίγες μέρες αφότου μετακόμισα. Παρ' όλα αυτά, φύσει αισιόδοξος, απέδωσα το γεγονός στη θεία παρέμβαση, η οποία μας προστατεύει εν τέλει (τι να κάνω ο άμοιρος...), και επέτρεψα στον εαυτό μου να συνεχίσει να χαίρεται. Η ίδια θεία παρέμβαση μου επέστρεψε τη μηχανή, η οποία βρέθηκε τελικώς μετά από μήνες, οπότε όλα καλά!
  • Ένα μικρό μυστικό είναι ότι στο Παλαιό Φάληρο μένουν πάρα πολλοί μουσικοί. Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό και τι μας τραβάει, αλλά είναι πλέον γεγονός. Το Παλαιό Φάληρο είναι «μουσική» γειτονιά.
  • Πολλές φορές, περπατώντας στην παραλία, βλέπω μια κυρία που κάθεται μπροστά στο κύμα και καθαρίζει ψάρια. Τα ψάρια αυτά είναι η ψαριά της ημέρας που βγάζει ο σύζυγός της, κάθε πρωί, αφού ψαρεύει με το καΐκι του στον Αργοσαρωνικό. Επίσης, πολλές φορές βρίσκεται εκεί ένας κύριος με ένα σχεδόν διαλυμένο σετ ντραμς που κάθεται μπροστά στο κύμα, βάζει μουσική από ένα μισοχαλασμένο στερεοφωνικό και παίζει με τις ώρες. Μερικές φορές που πρέπει να μελετήσω και δεν έχω πολλή όρεξη, σκέφτομαι τον κύριο αυτό και παίρνω κουράγιο. Τέλος, κάθε μέρα, βρέξει-χιονίσει , κάποιοι κολυμπάνε στη θάλασσα, όπως προανέφερα. Όλα αυτά, 7 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας...
  • Αν είχα τη δυνατότητα, θα χαμήλωνα μια δεκαριά ορόφους τις πολυκατοικίες και θα πατούσα ένα κουμπί να δω το Παλαιό Φάληρο με τις υπέροχες μονοκατοικίες που είχε παλαιότερα. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο όμορφα μπορεί να ήταν.

Info: O Αλέξανδρος παίζει κάθε Παρασκευή με το προσωπικό του σχήμα Alex Drakos Trio τζαζ και όχι μόνο στο Bios.

Η Γειτονιά μου
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Η Γειτονιά μου / Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Φάνης Παυλόπουλος, ηθοποιός. Αν μπορούσε θα καθάριζε κάθε μέρα την Πλατεία, θα έβαζε μια τάξη στην πιάτσα των ταξί και θα έφτιαχνε έναν ελεγχόμενο χώρο για τους χρήστες. Ακούει κανείς;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Η Γειτονιά μου / Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Ο stand up comedian μιλά γλυκόπικρα για τη γειτονιά της καμίας αρχιτεκτονικής, του γκρίζου και των παραλληλόγραμμων κτιρίων, που, όμως φιλοξένησε τα πρώτα παιδικά του παιχνίδια στους δρόμους της
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Η Γειτονιά μου / O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Συγγραφέας, αγαπά να περπατά παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, να πίνει τσίπουρο με μεζέ στο «Μανταλάκι», να βλέπει το σούρουπο στις μπασκέτες των Τριών Αστέρων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ