Ο Άγγελος Ιωακειμίδης εξηγεί πώς δουλεύει το αθηναϊκό Freecycle, το να χαρίζεις, δηλαδή, ό,τι δεν χρειάζεσαι πια

Ο Άγγελος Ιωακειμίδης εξηγεί πώς δουλεύει το αθηναϊκό Freecycle, το να χαρίζεις, δηλαδή, ό,τι δεν χρειάζεσαι πια Facebook Twitter
Είναι αρκετά απλό. Κάτι που δεν χρειάζεσαι αλλά έχει ακόμα "ζωή" μέσα του, το βάζεις σε μια αγγελία για να το χαρίσεις. Σου λείπει κάτι, και πριν πας να αγοράσεις κάτι, ίσως να το έχει κάποιος που να μην το χρειάζεται πια.
0

— Καταρχάς τι σημαίνει freecycle;

Freecycle: Free + recycle. Βασικά σημαίνει χάρισμα για επανάχρηση. Όχι λεκτικά, αλλά εννοιολογικά. Σημαίνει έναν μή κερδοσκοπικό οργανισμό, από εθελοντές, με πάνω από πέντε χιλιάδες γκρουπ και δέκα εκατομμύρια μέλη σε όλον τον κόσμο, που παρέχει έναν τρόπο να χαρίζουν ή να παίρνουν πράγματα που έχουν ακόμα αξία.

— Ποια είναι η βασική ιδέα;

Είναι αρκετά απλό. Κάτι που δεν χρειάζεσαι, αλλά έχει ακόμα "ζωή" μέσα του, το βάζεις σε μια αγγελία για να το χαρίσεις. Σου λείπει κάτι, και πριν πας να αγοράσεις κάτι, ίσως να το έχει κάποιος που να μην το χρειάζεται πια. Αντικαθιστά το "θα το αφήσω στα σκουπίδια και όποιος το πάρει". Έτσι τα πράγματα συχνά καταλήγουν στην χωματερή και πάνε χαμένα π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών. Κρίμα δεν είναι;

— Από που ξεκίνησε και πόσα δίκτυα υπάρχουν στην Ελλάδα;

Ξεκίνησε από τον Deron Beal στο Τέξας των ΗΠΑ. Κάποτε σκέφτηκε οτι τα πράγματα πετιούνται πολύ πριν τελειώσει η χρήση τους. Έκανε ένα Yahoo group για τις αγγελίες, και πολλοί αποφάσισαν να βοηθήσουν. Έτσι κι εμείς στην Ελλάδα, απλά ακολουθήσαμε τις διαδικασίες και φτιάξαμε τα γκρουπ μας. Πρώτα η Αθήνα, μετά η Θεσσαλονίκη και τελικά φτάσαμε τις 16 ομάδες ανά την Ελλάδα και τα περίπου οκτώμισι χιλιάδες μέλη που εναλλάσσονται, καθότι ο κάθε ένας μας περνά περιόδους στην ζωή του που χρειάζεται ή δίνει αντικείμενα π.χ. φοιτητές.

Το σλόγκαν του Freecycle είναι: "αλλάζοντας τον κόσμο, ένα δώρο τη φορά".

— Πως λειτουργεί πρακτικά;

Δεν χρειάζομαι κάτι; Βρίσκω μια ομάδα Freecycle κοντά μου. Βάζω αγγελία "χαρίζεται", περιοχή και μια μικρή περιγραφή, και αυτή φτάνει στα μέλη του γκρουπ. Απαντούν αυτοί που ενδιαφέρονται, και κανονίζουν για παραλαβή/παράδοση/συνάντηση. Φυσικά, τα μηνύματα ελέγχονται από τους εθελοντές μας, ως προς το περιεχόμενο και τη δομή, και φυσικά πρώτα κάποιος θα πρέπει να έχει δώσει κάτι, οτιδήποτε, πριν ζητήσει -στην Ελλάδα θέλουμε και ένα δείγμα καλής διάθεσης για να κρατήσουμε την καλή μας διάθεση. Οι κανόνες είναι απλοί αν και αυστηροί: Όλα δωρεάν. Όλοι ασφαλείς. Σημαντικότατη αξία η ειλικρίνεια και η ευγένεια.

— Τι είδους προϊόντα διακινούνται περισσότερο;

Κυρίως ο κόσμος δίνει και παίρνει οικιακά σκεύη και συσκευές, αντικείμενα πληροφορικής, μωρουδιακά, περιοδικά, βιβλία, ηλεκτρονικά... Δεν έχουμε κάτι "περισσότερο" γιατί έχουμε μέλη από όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε όλες τις φάσεις της ζωής.

— Σε ποιους απευθύνεστε κυρίως;

Απευθυνόμαστε κυρίως σε... ανθρώπους.  Οκ, για να το κάνω πιο αναλυτικό, σε φιλικούς ανθρώπους που σκέφτονται. Όλοι μας έχουμε μια περίεργη σχέση με τα αντικείμενα στην καταναλωτική κοινωνία που ζούμε, και καιρός είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι εκτός της ανακύκλωσης που είναι οκ για πράγματα που χάλασαν, η επανάχρηση είναι το λογικό αμέσως προηγούμενο στάδιο. Κάτι που για κάποιον δεν είναι πια χρήσιμο, για κάποιον είναι χρυσάφι. Το σλόγκαν του Freecycle είναι: "αλλάζοντας τον κόσμο, ένα δώρο τη φορά". Η διαδικασία συσφίγγει τις κοινωνικές σχέσεις και προστατεύει το περιβάλλον. Ποιοι ΔΕΝ ανήκουν σε αυτό;

— Ποια τα επόμενα σχέδια;

Ευελπιστούμε να γίνουμε περισσότεροι μόλις καταφέρουμε να μεταφράσουμε την καινούρια πλατφόρμα που ετοίμασαν εθελοντές. Αυτήν την στιγμή, μπορούμε όλοι να βρούμε μια ομάδα κοντά μας με αγγελίες προσφοράς/ζήτησης, μέσα από τα yahoo groups. Στα κεντρικά όμως έχουν ετοιμάσει το δικό μας site και είμαστε στην διαδικασία να μεταφραστεί στα ελληνικά και να γλυτώσουμε τους μεσάζοντες. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε και άλλους εθελοντές για τα μηνύματα, κι άλλους ενδιαφερόμενους να φτιάξουν ή/και να συντηρήσουν γκρουπ στην πόλη τους, πάντα με την εκπαίδευση και την βοήθεια της ομάδας διαχείρισης, που αποτελείται από φίλους πια, που θέλουν ένα καλύτερο αύριο σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

www.freecycle.org, freecycle.wikispaces.com/freecycle_gr

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ