Ποιο brain drain; Η Αγγελική Ζορμπά αποδεικνύει πως το φαινόμενο δεν είναι ανίκητο

Ποιο brain drain; Η Αγγελική Ζορμπά αποδεικνύει πως το φαινόμενο δεν είναι ανίκητο Facebook Twitter
2

— Πώς βρέθηκες στην Αυστραλία, Αγγελική;

Τελείωσα το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, και ήμουν στη διαδικασία εύρεσης εργασίας. Τυχαία έμαθα για ένα πρόγραμμα το οποίο προσφέρει 6μηνη πρακτική εργασία στον τομέα μου, το ReGeneration. Υπήρχε μια ευκαιρία να κάνω την πρακτική αυτή στη Μελβούρνη, σε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας, την ANZ. Ήθελα πάρα πολύ να ταξιδέψω σε μια ξένη χώρα τόσο διαφορετική από την Ελλάδα και να διευρύνω τις γνώσεις μου, όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά και για να αποκτήσω μια εμπειρία ζωής.


— Ποιο ήταν το αντικείμενο της δουλειάς σου;

Ο ρόλος μου στην τράπεζα είχε τίτλο Relationship Credit Assistant Manager και ξέφευγε από τα όρια της απλής πρακτικής. Πέρα από το ότι εκπαιδεύτηκα σε συστήματα της τράπεζας, επεξεργαζόμουν και έκανα ανάλυση των ισολογισμών και χρηματοοικονομικών καταστάσεων μεγάλων επιχειρήσεων, επισκεπτόμουν τους πελάτες και μάθαινα τις ανάγκες τους όσον αφορά τις νέες επενδύσεις. Παράλληλα, ενημερώθηκα και σχετικά με άλλους τομείς, όπως οι χρηματοοικονομικές αγορές.

Αυτό που κρατάω είναι η πολυπολιτισμικότητα στο εργασιακό περιβάλλον, το να μαθαίνεις να σέβεσαι τα ήθη και τα έθιμα διαφορετικών λαών.


— Τι ξεχώρισες από τη ζωή εκεί;

Η ζωή στη Μελβούρνη ποιοτικά είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ψηφίστηκε για 6η συνεχή χρονιά η καλύτερη πόλη για να ζεις. Πολλές πολιτισμικές υποδομές, μεγάλα πάρκα, δραστηριότητες για τέχνη και αθλητισμό παντού και προσβάσιμες για όλους, και, το πιο σημαντικό για μένα, άνθρωποι και κουλτούρες από κάθε γωνιά της γης να συνυπάρχουν αρμονικά. Η δουλειά ήταν σε ένα άκρως επαγγελματικό περιβάλλον, όπου ταυτόχρονα, και κατά περίπτωση, υπήρχε και ένα πιο χαλαρό κλίμα.


— Τι εφόδια απέκτησες;

Πέραν όσων προανέφερα, έμαθα να συνεργάζομαι με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, να εργάζομαι ομαδικά, αλλά και να τηρώ ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αυτό που κρατάω είναι η πολυπολιτισμικότητα στο εργασιακό περιβάλλον, το να μαθαίνεις να σέβεσαι τα ήθη και τα έθιμα διαφορετικών λαών.


— Πώς αξιοποίησες την εμπειρία που κέρδισες;

Η εμπειρία αυτή ήταν μοναδική και δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια. Η Αυστραλία είναι μια ήπειρος τόσο ποικιλόμορφη, όπου μπορεί κανείς να βρει από τροπικά δάση μέχρι έρημο και απέραντες παραλίες. Έκανα πράγματα που θεωρούσα δύσκολα ή ακατόρθωτα και γνώρισα εκπληκτικούς ανθρώπους. Η επαγγελματική εμπειρία που απέκτησα σε συνδυασμό με την αγάπη μου για τα ταξίδια με βοήθησε να βρω δουλειά στην Ελλάδα σε μόλις δύο βδομάδες από την επιστροφή μου στον τομέα του τουρισμού.

— Ήταν εύκολη η διαδικασία μέσω του προγράμματος;

H διαδικασία ήταν πολύ απλή: Αρχικά έστειλα το βιογραφικό μου στο Regeneration, όπου και μετά από μία διαδικασία υποβολής βιογραφικού, ψυχομετρικών τεστ, εκπαίδευσης και συνεντεύξεων κατάφερα να φτάσω στο τελικό στάδιο. Στο πλαίσιο του προγράμματος και με  στόχο να κάνω το βιογραφικό μου πιο ανταγωνιστικό, το πρόγραμμα μου έδωσε την ευκαιρία μιας εμπειρίας εκτός Ελλάδος φέρνοντας με σε επαφή με το THI Αυστραλίας, το οποίο ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative). Η Ελληνική Πρωτοβουλία, η οποία αναπτύσσει μια σειρά από δράσεις που στόχο έχουν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας, είναι ένας από τους χορηγούς του ReGeneration. Mέσα από αυτή τη συνεργασία, το THI Αυστραλίας, ανέλαβε τα διαδικαστικά και ταυτόχρονα, την ομαλή μετάβαση μου στην χώρα αυτή.


au.thehellenicinitiative.org

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αρχείο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ