«Τζάμπα» διακοπές

«Τζάμπα» διακοπές Facebook Twitter
Στην Ελλάδα, η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται σε οποιαδήποτε μη ιδιωτική περιοχή. Παρ' όλα αυτά, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και υπάρχει μια σχετική ανοχή από τις Αρχές. Το πρόστιμο, αν σε βρούνε μέσα στη σκηνή, είναι 300 ευρώ...
3

Νερό 1 ευρώ, φαγητό 7 ευρώ, μπίρες 5 ευρώ: σύνολο 13 ευρώ. Τόσα χρειάζεσαι την ημέρα για να περάσεις τις πιο ωραίες διακοπές της ζωής σου. Ελεύθερο κάμπινγκ σημαίνει να ξεφεύγεις πραγματικά απ' όλα, να χαλαρώνεις και να έρχεσαι κοντά στη φύση. Στο ελεύθερο κάμπινγκ δεν έχεις ανέσεις αλλά δεν σου λείπουν κιόλας – το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς είναι να βουτάς στη θάλασσα. Ακόμα και η έλλειψη ρεύματος είναι χρήσιμη, αφού μπορείς να ξεχάσεις ότι έχεις κινητό χωρίς τύψεις. Το βιβλίο σου και καλή παρέα είναι όλα όσα χρειάζεσαι. Είναι γνωστό ότι τα μέρη για ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά και πανέμορφα, αυτό που ίσως δεν γνωστό είναι ότι πολλά από αυτά τα μέρη βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα και δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα για τις μετακινήσεις. Από τα εξωτικά νερά στο Αγκίστρι, τις ιδιωτικές παραλίες στα Λεγρενά και στον Σχίνο, μέχρι την ποικιλόμορφη Εύβοια, τα μέρη όπου μπορείς να στήσεις τη σκηνή σου κοντά στην Αθήνα είναι πιο ειδυλλιακά από ό,τι φαντάζεσαι.


Τα Λεγρενά Αττικής βρίσκονται σε απόσταση εξήντα χιλιομέτρων από την Αθήνα. Η μεγάλη παραλία των Λεγρενών είναι ιδανική για μπάνιο, αλλά είναι λίγο επίφοβο να στήσεις τη σκηνή σου εκεί, γιατί θα είναι σε κοινή θέα. Περπατώντας όμως προς το Κάτω Σούνιο, θα βρεις πολλές μικρές, κρυφές παραλίες, όπου μπορείς να στήσεις άφοβα. Το ΚΑΠΕ είναι μία πολύ καλή επιλογή, η παραλία είναι πανέμορφη και σε καμία περίπτωση δεν νιώθεις ότι βρίσκεσαι κοντά στην Αθήνα. Βέβαια, οι περισσότερες έχουν πολύ κόσμο, επειδή είναι μικρές. Για διήμερη απόδραση είναι πολύ καλός προορισμός. Στο ΚΑΠΕ υπάρχει μία καντίνα για τα βασικά, ωστόσο καλό θα ήταν να πας εφοδιασμένος με νερό, φαγητό και μπίρες.

H Εύβοια είναι ένας προορισμός όπου μπορείς να δεις τα πάντα: γαλαζοπράσινες παραλίες, καταρράκτες, λίμνες, ποτάμια, και να μαγευτείς από την ομορφιά τους.


Ο Κορινθιακός Κόλπος βρίσκεται σε απόσταση περίπου μιας ώρας από την Αθήνα και κρύβει πολλές εκπλήξεις για ελεύθερο κάμπινγκ. Τέσσερα είδη δελφινιών κολυμπάνε στα νερά του: τα κοινά δελφίνια, τα ζωνοδέλφινα, τα σταχτοδέλφινα και τα ρινοδέλφινα. Η περιοχή ανάμεσα στον Σχίνο και στο Αλεποχώρι έχει φοβερές μικρές παραλίες όπου μπορείς να στήσεις τη σκηνή σου και να απολαύσεις την ηρεμία. Ο χωματόδρομος που ξεκινάει από τον Σχίνο και καταλήγει στις Βαμβακιές είναι μια απίθανη διαδρομή μέσα στο δάσος, ακριβώς πάνω από τη θάλασσα. Σε αυτήν τη διαδρομή αφήνεις το αυτοκίνητό σου πάνω στον δρόμο και περπατάς μέχρι τη θάλασσα μέσα από μονοπάτια για να βρεθείς στην «ιδιωτική» σου παραλία. Τα Στραβά, ο Άγιος Βλάσης και η Σκαλωσιά είναι ιδανικές παραλίες, απομακρυσμένες και ήσυχες. Καλό είναι να είσαι εφοδιασμένος με τρόφιμα και νερό, τουλάχιστον για τις πρώτες ώρες. Για ανεφοδιασμό μπορείς να πας στον Σχίνο ή σε μια μικρή καντίνα στη Σκαλωσιά, που φημίζεται για τις τηγανητές πατάτες της.


To Αγκίστρι έχει γίνει πλέον all-time classic προορισμός για τους Αθηναίους – δεν πρέπει να υπάρχουν πολλοί που να έχουν ξεμείνει στην Αθήνα τον Αύγουστο και να μην έχουν πεταχτεί στο Αγκίστρι, που απέχει μόλις μία ώρα από τον Πειραιά (μιάμιση ώρα με το συμβατικό, 55 λεπτά με το δελφίνι). Είναι αγαπημένο μέρος των ελεύθερων κατασκηνωτών, που προτιμούν να στήνουν μέσα στο δάσος και κατά μήκος του μονοπατιού που οδηγεί στη Χαλικιάδα – η Δραγονέρα και η Χαλικιάδα είναι τα καλύτερα σημεία. Τα νερά και οι παραλίες στο Αγκίστρι θυμίζουν εξωτικό νησί και, εκτός από κολύμπι, μπορείς να κάνεις πεζοπορία και ποδηλατάδες. Το φαγητό είναι εύκολο στο Αγκίστρι, αφού έχει πολλά ταβερνάκια, αλλά όχι φτηνά. Εναλλακτικά, μπορείς να ψωνίσεις από σούπερ-μάρκετ τα απαραίτητα για το γεύμα σου.

«Τζάμπα» διακοπές Facebook Twitter
Είναι γνωστό ότι τα μέρη για ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά και πανέμορφα, αυτό που ίσως δεν γνωστό είναι ότι πολλά από αυτά τα μέρη βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα και δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα για τις μετακινήσεις...


H Εύβοια είναι ένας προορισμός όπου μπορείς να δεις τα πάντα: γαλαζοπράσινες παραλίες, καταρράκτες, λίμνες, ποτάμια, και να μαγευτείς από την ομορφιά τους. Είναι ιδανική για ελεύθερο κάμπινγκ, αφού έχει αμέτρητες παραλίες στις οποίες μπορείς να κατασκηνώσεις.


Η παραλία Βύθουρη είναι μια μαγευτική παραλία πίσω από τη Δίρφυ, με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, που βρέχεται από το Αιγαίο. Στην παραλία αλλά και στον βυθό υπάρχουν μικρά βότσαλα. Είναι αρκετά μικρή και σπάνια έχει πολύ κόσμο. Σε κοντινή απόσταση δεν υπάρχει ούτε ταβέρνα ούτε καντίνα, γι' αυτό καλό θα ήταν να έχετε εφοδιαστεί από πριν. Από τη Χαλκίδα υπολογίστε ότι χρειάζεστε περίπου μιάμιση ώρα.


Η παραλία Μάγειρας απέχει από τη Χαλκίδα μία ώρα και σαράντα λεπτά. Είναι μια παραλία με εύκολη πρόσβαση – μπορείς να κατέβεις με το αυτοκίνητό σου από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που φτάνει μέχρι την παραλία. Πρέπει να έχεις εφοδιαστεί από πριν, γιατί στην παραλία δεν υπάρχει καντίνα ή ταβέρνα. Τον Αύγουστο έχει πολύ κόσμο. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται κι άλλες παραλίες ιδανικές για κατασκήνωση: Άγιοι Απόστολοι, Χερόμυλος, Στόμιο.


O Λιμνιώνας, το Σαρακήνικο, η Πετάλη, η Μουρτερή, ο Κάλαμος και η Χιλιαδού βρίσκονται απέναντι από τα Λιχαδονήσια και είναι οι πιο δημοφιλείς παραλίες για ελεύθερο κάμπινγκ στην Εύβοια. Είναι πιο μακρινές από τις προηγούμενες (δυόμισι ώρες από τη Χαλκίδα), αλλά, αν δεν σε πειράζει, θα αποζημιωθείς και με το παραπάνω. Στις παραλίες αυτές δεν υπάρχουν καντίνες ή ταβέρνες, αλλά μπορείς να εφοδιαστείς στους κοντινούς οικισμούς.


Ο πιο σύντομος δρόμος για να πας στη νότια Εύβοια είναι από τη Ραφήνα (μέχρι το Μαρμάρι είναι μία ώρα) και από εκεί μπορείς να βρεις παραλίες σε απόσταση μιας ώρας το πολύ, που δεν είναι και τόσο δημοφιλείς αλλά εξίσου όμορφες με αυτές της βόρειας.


Η παραλία Γιαννίτσι έχει χωματόδρομο, αλλά είναι προσβάσιμος, ακόμα και για απλό Ι.Χ. Το βότσαλο είναι λεπτό και όταν πιάνει αέρας έχει μεγάλα κύματα, στην παραλία όμως κόβει γενικά. Την ημέρα έχει κίνηση, όμως ελάχιστοι από αυτούς τους επισκέπτες διανυκτερεύουν. Διαθέτει καντίνα και στ' αριστερά της παραλίας υπάρχουν βράχια που κάνουν σκιά.


Η παραλία το Αλμυρίκι είναι υπέροχη, με χοντρή άμμο και μικρό βότσαλο και πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά. Έχει δύο τύπου ταβερνάκια στην παραλία, το ένα διαθέτει ντουζιέρα και τουαλέτα.


Η παραλία το Ποτάμι έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι τα νερά του ποταμού καταλήγουν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το νερό να είναι πάντα δροσερό και καθαρό. Πίσω από την παραλία έχει ψηλά πλατάνια όπου μπορείς να στήσεις τη σκηνή σου και να έχεις ίσκιο όλη μέρα. Καλό είναι να εφοδιαστείς με πάγο και τα βασικά πριν φτάσεις στην παραλία. Για τα υπόλοιπα, στο Ποτάμι θα βρεις δυο καντίνες με ωραίο φαγητό και μπίρες, αρκετά φτηνές. Η ομελέτα και το τηγανόψωμο κάνουν τη διαφορά. Στην παραλία υπάρχει, επίσης, μία χτιστή τουαλέτα και ντουζιέρες.


Στην Ελλάδα, η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται σε οποιαδήποτε μη ιδιωτική περιοχή. Παρ' όλα αυτά, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και υπάρχει μια σχετική ανοχή από τις Αρχές. Το πρόστιμο, αν σε βρούνε μέσα στη σκηνή, είναι 300 ευρώ.

«Τζάμπα» διακοπές Facebook Twitter
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμμανουέλα Δούση: «Οι σύγχρονες συνήθειες και ανάγκες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση του περιβάλλοντος»

EU green deal / Εμμανουέλα Δούση: «Οι σύγχρονες συνήθειες και ανάγκες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση του περιβάλλοντος»

Ανεβαίνει η θερμοκρασία της Γης; Αυξάνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου; Τι σηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία; Απαντά η καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής, Ειδική Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και κάτοχος έδρας UNESCO στην κλιματική διπλωματία, Εμμανουέλα Δούση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Πρέπει να δράσουμε τώρα»: Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία μιλά στη LiFO

EU green deal / «Πρέπει να δράσουμε τώρα»: Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία μιλά στη LiFO

Στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους εξηγεί ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ευρώπης για την προστασία του περιβάλλοντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ενέργεια και Περιβάλλον: Οι δύσκολες εξισώσεις και οι νέες προκλήσεις για την Ελλάδα

EU green deal / Ενέργεια και Περιβάλλον: Οι δύσκολες εξισώσεις και οι νέες προκλήσεις για την Ελλάδα

Τα ανοιχτά μέτωπα στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το «στοίχημα» για ανταγωνιστικά τιμολόγια ρεύματος σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία αλλά και οι πιέσεις στον κλάδο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στο χαρτοφυλάκιο της ενέργειας που καλείται να διαχειριστεί άμεσα η κυβέρνηση.
ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΡΑΤΣΑ
Από το αγρόκτημα στο πιάτο: Η ευρωπαϊκή επανάσταση στα συστήματα τροφίμων

EU green deal / Από το αγρόκτημα στο πιάτο: Η ευρωπαϊκή επανάσταση στα συστήματα τροφίμων

Η νέα στρατηγική της Ε.Ε. για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο διατροφικό κύκλο, που θα ωφελεί την υγεία των ανθρώπων, θα ανταμείβει ικανοποιητικά παραγωγούς και εμπόρους, ενώ παράλληλα θα προστατεύει το περιβάλλον.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΟΡΑΝΙΤΗ
Ο Σύλλογος ΚΕΦΙ Αθηνών προασπίζει τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου / Ο Σύλλογος ΚΕΦΙ Αθηνών προασπίζει τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών (ΚΕΦΙ) Αθηνών ενδυναμώνει τη φωνή των ασθενών με ογκολογικά νοσήματα και τους υποστηρίζει εκεί όπου δεν επαρκεί η πολιτεία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το ανοσοποιητικό σύστημα αντεπιτίθεται στον καρκίνο

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου / Το ανοσοποιητικό σύστημα αντεπιτίθεται στον καρκίνο

Κάθε καρκίνος αναλύεται με τις μοντέρνες μοριακές μεθόδους και αναγνωρίζονται οι «αδυναμίες» του, κάτι που μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε τα λεγόμενα «έξυπνα φάρμακα» ή στοχευμένες θεραπείες.
ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΠΟΥΤΗ
Το έξυπνο σπίτι αλλάζει τον τρόπο που ζούμε

Τech & Science / Το έξυπνο σπίτι αλλάζει τον τρόπο που ζούμε

Με το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας να κυλά ενώ βρισκόμαστε στο σπίτι, ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι το τελευταίο θα άλλαζε και μάλιστα πολύ. Και η αρχή του 2021 μας βρήκε να κατοικούμε στο «Σπίτι 2.0» και την καθημερινότητά μας να μην έχει την παραμικρή σχέση με «πριν».
Η τεχνολογία το 2020: H ψυχαγωγία μας έκανε level up

Τech & Science / Η τεχνολογία το 2020: H ψυχαγωγία μας έκανε level up

Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που είχε το 2020, υπήρξαν στιγμές που καταφέραμε να περάσουμε καλά και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία η οποία μας χάρισε σπουδαίες εμπειρίες ψυχαγωγίας που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα φάνταζαν εξωπραγματικές.
ΤΟΥ ΤΙΜΟΥ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Στον Λιμνιώνα ή μεσοχωρίτικη υπάρχουν τέσσερεις ταβέρνες εκ των οποίων η ταβέρνα του Γ.Πάλλη είναι πασίγνωστη για το φρέσκο ψάρι και κυρίως για την αστακομακαρονάδα της.Ευοί ευάν!