Τα μαντίλια που σχεδιάζει η Λούλα Λεβέντη αφηγούνται ιστορίες ολόκληρες

Τα μαντίλια που σχεδιάζει η Λούλα Λεβέντη αφηγούνται ιστορίες ολόκληρες Facebook Twitter
Το φουλάρι είναι ένα πολύ «διαλλακτικό» αξεσουάρ και άρα ανοιχτό σε ενδυματολογικές ερμηνείες και χρήσεις! Προσωπικά, μου αρέσει πολύ φορεμένο ως μια υπερμεγέθη cravate! Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Λούλα, πες μου τι υπάρχει πάνω στο μεταξωτό μαντίλι σου. Φαίνεται να συμβαίνουν πολλά πράγματα εκεί πέρα.

Πρόκειται για ένα μαντίλι που μιλά για την αγάπη. Για μια πρακτικά αδύνατη αγάπη που όμως είναι ισχυρή. Αντλεί την έμπνευσή του από έναν αιγυπτιακό μύθο που θέλει τη θεά του Ουρανού να ερωτεύεται τον θεό της Γης. Ο έρωτας είναι αμοιβαίος, παρά την απόσταση που τους χωρίζει. Όταν βραδιάζει το χρώμα της νύχτας βοηθά να μοιάζουν ένα η γη και ο ουρανός, άρα να εκμηδενίζεται η μεταξύ τους απόσταση. Αυτή η αλλαγή στον «φωτισμό» ενισχύει την ψευδαίσθηση της ομοιομορφίας και της ένωσης των δύο ερωτευμένων.

Δίπλα σε όλα αυτά υπάρχει κι ένα κορίτσι, η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, η αιγυπτιακή εκδοχή της και η ιδιαίτερη διαδρομή της στο κέντρο της γης. Αυτή ακριβώς η διαδρομή-απόσταση που διανύει η Αλίκη ήταν και ο πρώτος συνδετικός κρίκος για την ένταξή της στην αιγυπτιακή ιστορία αγάπης. Το γεγονός πως και η Αλίκη, προσπαθώντας να βρει τον εαυτό της –ένα είδος αγάπης είναι το να βρεις τον εαυτό σου, τη δική της διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό–, περπατά στον «ουρανό» –μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά στο συγκεκριμένο μαντίλι–, ενώ βρίσκει τον εαυτό της στο κέντρο της γης και της ύπαρξής της. Κατά συνέπεια, έχει μια ιδιαίτερη σχέση συμβολικά και πραγματιστικά με τη γη και τον ουρανό του αιγυπτιακού μύθου. Προσπαθεί κι εκείνη να γεφυρώσει συμβολικά το δικό της χάσμα, όπως και οι δυο ερωτευμένοι.

Mε αφορμή έναν ιαπωνικό θρύλο και προσωπικές μυθολογίες φτιάχνω κάποιες ιστορίες με κεντρικό ήρωα τον πιο δυνατό μυ του ανθρώπινου οργανισμού, την καρδιά.

— Διηγείσαι ιστορίες μέσα από τα μαντίλια σου, λοιπόν.

Όλα σχεδόν τα μαντίλια μου αφηγούνται μια ιστορία ή έχουν το στοιχείο της αφήγησης. Στο συγκεκριμένο προσπάθησα να φέρω κοντά δυο φανταστικούς κόσμους κάτω από μια σχεδόν ασυνείδητη καθοδήγηση, ώστε να ενώσω το ιδιαίτερο ταξίδι της Αλίκης στο κέντρο της γης, που όμως την έφερε στο φως των πιο απίθανων συναντήσεων-αποκαλύψεων. Έπειτα, πρόσθεσα και ένα-δυο ακόμα πρωταγωνιστές από την παρέα της, τον λαγό και το φλαμίνγκο που απολαμβάνει το τρυφερό άγγιγμα του Αιγύπτιου θεού της Γης. Η παρουσία του σκαραβαίου ως αιγυπτιακού συμβόλου τύχης και αναγέννησης έρχεται να στηρίξει το αιγυπτιακό καστ και να δώσει και μια εσάνς από τον σκαραβαίο της Fiat. Επίσης, υπάρχουν και αιγυπτιακά ιερογλυφικά που εύχονται «καλή χρονιά», «έλα στο πάρτι» και «φιλί»!

Τα μαντίλια που σχεδιάζει η Λούλα Λεβέντη αφηγούνται ιστορίες ολόκληρες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Τι ωραίο όνομα που είναι το «Λούλα»! Είναι από τα αγαπημένα μου.

Λένε πως το όνομά μας μάς καθορίζει, και μάλιστα ακούσια. Το δικό μου μού το ανήγγειλε επίσημα μια υπέροχη νονά, ενώ το είχα οικειοποιηθεί πλήρως χιλιοτραγουδώντας το περίφημο άσμα του Ανδρεάδη «Λούλα». Μοιάζει υποκοριστικό όμως δεν είναι, το γράφει και η ταυτότητά μου!

— Γιατί ονομάζεις τη σειρά των μαντιλιών σου «Α totem für Εlita»;

Το «Α totem für Elita» και το όνομά μου έχουν κάτι κοινό: φοβερή νονά! Η Ελίτα είναι ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος και σπουδαία graphic designer που έφυγε για να δουλέψει στον Καναδά πριν από μερικά χρόνια. Μια μέρα πριν φύγει έφτιαξα και της έδωσα κάτι που της θύμισε τοτέμ.

Παράλληλα, εκείνη την περίοδο σκάρωνα τις μαντιλοϊστορίες μου, που κάπως έπρεπε να βαφτίσω. Όταν η Ελίτα μου είπε πως θα μπορούσα να φτιάχνω πράγματα με «τοτεμικές» ιδιότητες, ήρθε το δικό μου εύρηκα-συνειρμικό παιχνίδι με το όνομα «Α totem für Elita». Η γερμανική πινελιά (für) έχει επιλεγεί σημειολογικά, δίνοντας το στίγμα της εποχής, αλλά και για να εξημερώσει το «για όλα μάς φταίνε οι άλλοι». Στη θέση του ονόματος της δικής μου Ελίτας μπορεί να μπει ο εκάστοτε σημαντικός παραλήπτης, διαφορετικός για τον καθένα.

— Μου αρέσει που είναι τόσο αέρινο στην υφή. Από τι είδους μετάξι είναι;

Το μετάξι που χρησιμοποιώ είναι ελληνικό και η ποιότητα είναι twill.

— Ποια είναι η επόμενη ιστορία που θα διηγηθείς πάνω σε ένα μεταξωτό μαντίλι;

Mε αφορμή έναν ιαπωνικό θρύλο και προσωπικές μυθολογίες φτιάχνω κάποιες ιστορίες με κεντρικό ήρωα τον πιο δυνατό μυ του ανθρώπινου οργανισμού, την καρδιά.

— Αν πάρω κι εγώ ένα πώς μπορώ να το φοράω;

Το φουλάρι είναι ένα πολύ «διαλλακτικό» αξεσουάρ και άρα ανοιχτό σε ενδυματολογικές ερμηνείες και χρήσεις! Προσωπικά, μου αρέσει πολύ φορεμένο ως μια υπερμεγέθη cravate!

Τα μαντίλια που σχεδιάζει η Λούλα Λεβέντη αφηγούνται ιστορίες ολόκληρες Facebook Twitter
Τα μαντίλια που σχεδιάζει η Λούλα Λεβέντη αφηγούνται ιστορίες ολόκληρες Facebook Twitter

— Έχεις σκεφτεί να μεταφέρεις και κάπου αλλού τον καμβά σου, εκτός από τα μαντίλια;

Ναι, το έχω σκεφτεί και ήδη πειραματίζομαι! Όμως αυτό που θα είχε ενδιαφέρον είναι η μεταφορά κάποιων εικονογραφήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για ιατρικό περιβάλλον-ιατρικά είδη, ώστε να ξορκίσει, ει δυνατόν, έστω ελάχιστα, έστω ασυνείδητα, την ανθρώπινη αγωνία μπροστά στο άγνωστο και στις πιο αναπάντεχες προσωπικές αναμετρήσεις.

— Τι φοράς σήμερα;

To κοστούμι είναι Mango, τα παπούτσια Castaner και το φουλάρι «Α totem für Elita»!

Τα μαντίλια που σχεδιάζει η Λούλα Λεβέντη αφηγούνται ιστορίες ολόκληρες Facebook Twitter

Η Λούλα Λεβέντη είναι φωτογράφος, σχεδιάστρια και εικαστικός, atotemfurelita.com

Έχεις Γούστο!
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ