Θα γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο;

Θα γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο; Facebook Twitter
Σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να μην καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να πετύχει αυτοδυναμία ούτε να σχηματίσει κυβέρνηση, ώστε να πάνε ξανά σε δεύτερες εκλογές, με απλή αναλογική αυτήν τη φορά, οπότε όλα θα είναι ανοιχτά. Φωτο: SOOC
0

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται σχετικά με την επίλυση του λεγόμενου «σκοπιανού ζητήματος». Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιθυμεί να το κλείσει και οι πληροφορίες λένε ότι έχει δεσμευτεί γι' αυτό.

Τα μαζικά συλλαλητήρια, όσο και αν την ανησύχησαν, δεν την έκαναν να αλλάξει γνώμη. Από την άλλη, όμως, η πολιτική ηγεσία της χώρας είχε σπεύσει να δηλώσει ότι θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ μέσα από συνταγματική αναθεώρηση, μια υποχώρηση που οι γείτονες, για την ώρα, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν.

Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση Ζάεφ είναι η πιο μετριοπαθής κυβέρνηση που είχαν ποτέ τα Σκόπια, όπως και ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν καταστήσει σαφές πως επιθυμούν να κλείσει σύντομα το θέμα αυτό.

Οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με το ΥΠ.ΕΞ. δεν είναι πάντα ανέφελες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν ξεσπάσει μίνι κρίσεις και συχνά υπάρχουν περίοδοι ψυχρότητας μεταξύ των δύο.

Η πιο έντονη ως τώρα ήταν την περίοδο που ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Β. Καλπαδάκης, είχε εντελώς διαφορετική θέση από αυτήν του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά για τους χειρισμούς του Κυπριακού.

Μικρότερη, αλλά όχι πιο ασήμαντη ιστορία ήταν όταν, σχετικά πρόσφατα, ο Ν. Κοτζιάς έδιωξε από το υπουργείο Εξωτερικών τον ξάδελφο του πρωθυπουργού, Γιώργο Τσίπρα, που είχε διορίσει εκεί ο Αλέξης Τσίπρας ως γενικό γραμματέα, υπεύθυνο για τις διεθνείς επιχειρηματικές σχέσεις.

Ο κ. Κοτζιάς δεν θέλησε ποτέ να μιλήσει για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, αλλά οι διπλωματικοί κύκλοι μιλούν για ενόχληση που προκάλεσαν διάφορες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του εξαδέλφου του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει μεταφερθεί πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου ως σύμβουλος, όπου ασχολείται με τον ίδιο τομέα.

Εκεί όπου ποντάρουν όλα τα λεφτά οι κυβερνητικοί είναι στο σκάνδαλο Novartis. «Με αυτό θα πάμε ως τις εκλογές» ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας. «Ακόμα και αν δεν βγει τίποτα ως τότε, και μόνο όλη αυτή η κουβέντα για το αν δωροδοκήθηκαν θα τους έχει κάνει αρκετή ζημιά».


Ο κ. Κοτζιάς θεωρείται αρκετά ισχυρός υπουργός, παρά τις έντονες αντιπάθειες που έχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στην ομάδα των 53, που δεν παύουν να γκρινιάζουν γι' αυτόν.

Ο λόγος της ισχύος του, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι η ομάδα των πασοκογενών βουλευτών και υπουργών που φαίνεται να ελέγχει, χωρίς την οποία η κυβέρνηση δεν θα διέθετε πλειοψηφία.

Η ομάδα αυτή αποτελείται από τον Ν. Τόσκα, τη Γεωργία Γεννιά και την Ολυμπία Τελιγιορίδου, που συχνά, αν και σε χαμηλούς τόνους, φροντίζουν να στέλνουν τα μηνύματά τους στο Μαξίμου, διατυπώνοντας κάποιες ενστάσεις σε θέματα μικρότερου ενδιαφέροντος.

Πληθαίνουν οι πληροφορίες που λένε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να πάνε σε εκλογές τον Οκτώβριο, παρ' ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας όλο αυτό το διάστημα δεχόταν εισηγήσεις και για παραμονή μέχρι την τελευταία μέρα αλλά και για προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, στην οποία φαίνεται να καταλήγει.

Το ρίσκο της παραμονής, όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη που είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών, είναι μεγάλο, καθώς τα πιο άγρια μέτρα που έχουν ψηφίσει έχουν ημερομηνία έναρξης εφαρμογής τους την 1η Ιανουαρίου 2019.

Επίσης, το 3,5% πλεόνασμα που έχουν συμφωνήσει θεωρείται εξωφρενικό από κάθε σοβαρό οικονομολόγο και κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί πώς θα το πιάσει μια κυβέρνηση χωρίς να «ρέει αίμα» στους δρόμους.


Άρα, «φεύγουμε και αφήνουμε να διαχειριστούν αυτά που ψηφίσαμε για το 2019 οι επόμενοι, με σκοπό να επιστρέψουμε σύντομα στην εξουσία» σχολίαζε την περασμένη εβδομάδα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από το προεδρικό περιβάλλον.

Επιπλέον, όπως λένε, έχουν ακόμα δύο «όπλα»: το αφήγημα της εξόδου από το μνημόνιο, στο οποίο όμως δεν ποντάρουν και πολλά, γιατί γνωρίζουν από τα νούμερα και τους ανεξόφλητους φόρους ότι ο κόσμος συνεχίζει να φτωχοποιείται και δεν επηρεάζεται από αυτά. Τη φιέστα, ωστόσο, θα τη στήσουν.


Εκεί όπου ποντάρουν όλα τα λεφτά οι κυβερνητικοί είναι στο σκάνδαλο Novartis. «Με αυτό θα πάμε ως τις εκλογές» ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας. «Ακόμα και αν δεν βγει τίποτα ως τότε, και μόνο όλη αυτή η κουβέντα για το αν δωροδοκήθηκαν θα τους έχει κάνει αρκετή ζημιά».

Δημοσκοπήσεις μέχρι αυτήν τη στιγμή που να μετράνε και την υπόθεση Novartis δεν έχουν βγει. Οι πιο αισιόδοξοι ελπίζουν ότι μπορεί να έχουν ανατραπεί ήδη τα δεδομένα και να καταφέρουν να κερδίσουν και πάλι.

Οι μετριοπαθείς ελπίζουν να μειώσουν αρκετά τη διαφορά με τη ΝΔ και να ψαλιδίσουν το Κίνημα Αλλαγής, όπως λέγεται πλέον το ΠΑΣΟΚ.

Σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να μην καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να πετύχει αυτοδυναμία ούτε να σχηματίσει κυβέρνηση, ώστε να πάνε ξανά σε δεύτερες εκλογές, με απλή αναλογική αυτήν τη φορά, οπότε όλα θα είναι ανοιχτά.

Εισηγήσεις για να μη δεχτεί να συνεργαστεί κυβερνητικά με τη ΝΔ μετά τις επόμενες εκλογές δέχεται η Φώφη Γεννηματά και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις εξετάζει.

Συνεργάτες της επιχειρηματολογούν ότι τους συμφέρει να πάει η χώρα σε δεύτερες εκλογές, λόγω της απλής αναλογικής. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, δεν αποκλείουν, όπως λένε, σε μια κυβέρνηση συνασπισμού πολλών κομμάτων, να γίνει και η ίδια... πρωθυπουργός.


Στη βάση του Κινήματος Αλλαγής όμως υπάρχει πολύ αρνητικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όσοι τον έβλεπαν φιλικά έχουν φύγει και εκατοντάδες πρώην μέλη του παλιού ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι μετακλητοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.


Οι εναπομείναντες δεν φαίνεται να εγκρίνουν μια τέτοια συνεργασία, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θέλουν να συνεργαστούν με τη ΝΔ. Στα ανώτερα κλιμάκια, τα στελέχη και οι παράγοντες είναι μοιρασμένοι, με κάποιους να γέρνουν προς τη μία και κάποιους προς την άλλη πλευρά, δημιουργώντας έτσι μία «ισορροπία τρόμου».


«Δεν το συζητάμε καθόλου για την ώρα. Δεν ανοίγουμε το θέμα αυτό, για να παραμένουμε ενωμένοι» έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής του κόμματος πριν από λίγες μέρες.

Ένα βασικό και καθόλου αμελητέο ζήτημα που προκύπτει, εάν τελικά προσφύγουν σε πρόωρες εκλογές, όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες, είναι το πότε και εάν θα κινήσουν τελικά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, ώστε να αλλάξει επιτέλους ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει να περάσουν τρία χρόνια χωρίς να κάνει τίποτα. Μέχρι το φθινόπωρο μένουν λίγοι μήνες και η διαδικασία αυτή χρειάζεται τουλάχιστον ένα δίμηνο.

Για την ώρα, δεν φαίνεται να ασχολείται κανείς με αυτό και παρ' ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα ήταν το πρώτο της μέλημα (και καμία Τρόικα δεν την εμποδίζει σε αυτό), δεν κάνει τίποτα, χωρίς να δίνει καμία εξήγηση.

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν κινήσει τη διαδικασία πριν πάει σε εκλογές, τότε ούτε η επόμενη κυβέρνηση θα μπορεί να αλλάξει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Πολιτικό 7ήμερο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμμένος: Όποιος επιχειρήσει να «κουκουλώσει» την υπόθεση Novartis θα απαξιωθεί - Θα εξεταστούν και όσοι γιατροί χρηματίζονταν

Πολιτική / Καμμένος: Όποιος επιχειρήσει να «κουκουλώσει» την υπόθεση Novartis θα απαξιωθεί - Θα εξεταστούν και όσοι γιατροί χρηματίζονταν

Ο Πάνος Καμμένος δεν θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Μ. Σαλμά, προκειμένου να τον διευκολύνει να καταθέσει ως μάρτυρας «και εδώ και στις ΗΠΑ», όσα γνωρίζει για την υπόθεση Novartis

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυρίζοντας από την Ικαρία

Βασιλική Σιούτη / Γυρίζοντας από την Ικαρία

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του μήνυμα είπε ότι είναι το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Είναι όμως και το πιο δύσκολο. Γι' αυτό και ίσως χρειαστεί ανασχεδιασμός της κυβερνητικής στρατηγικής, καθώς ο προηγούμενος σχεδιασμός μοιάζει να έχει φτάσει στα όριά του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Βασιλική Σιούτη / Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Προβληματίζει την Ε.Ε. η καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων. Πιέσεις για ταχύτερη έγκριση του φθηνότερου εμβολίου της AstraZeneca. Ανησυχία για καθυστέρηση της ανάκαμψης της οικονομίας διεθνώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Bασιλική Σιούτη / Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εθνικά επιχειρησιακά σχέδια εμβολιασμού του πληθυσμού είναι η νέα μεγάλη πρόκληση των κυβερνήσεων και ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών έχει αρχίσει ήδη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Βασιλική Σιούτη / Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Είναι πραγματικά ένας παραλογισμός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ εμποδίζει τις κυρώσεις σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση, όπως αυτή του Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ