Σκάνδαλο Novartis, οι καταγγελίες του Διονύση Τσακνή και το βλέμμα της Ε.Ε. στα δυτικά Βαλκάνια

Σκάνδαλο Novartis, οι καταγγελίες του Διονύση Τσακνή και το βλέμμα της Ε.Ε. στα δυτικά Βαλκάνια Facebook Twitter
Μετά από τρία χρόνια έντονης σκανδαλολογίας, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα σε καμία υπόθεση από αυτές που υποσχόταν προεκλογικά ότι θα ερευνήσει και θα αποδώσει ευθύνες, η κυβέρνηση αποφάσισε να αξιοποιήσει ένα διεθνές σκάνδαλο που έχει και ελληνικές προεκτάσεις, αυτό της Novartis.
7

Μετά την έντονη ανησυχία που προκάλεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου τα μαζικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία και καθώς δεν υπάρχουν καλά νέα, η κυβέρνηση αποφάσισε να αρχίσει το σκληρό παιχνίδι εναντίον της αντιπολίτευσης, κάτι που ήταν αποφασισμένο από καιρό και αναμενόταν. Μετά από τρία χρόνια έντονης σκανδαλολογίας, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα σε καμία υπόθεση από αυτές που υποσχόταν προεκλογικά ότι θα ερευνήσει και θα αποδώσει ευθύνες, η κυβέρνηση αποφάσισε να αξιοποιήσει ένα διεθνές σκάνδαλο που έχει και ελληνικές προεκτάσεις, αυτό της Novartis.


Το σκάνδαλο Novartis βγήκε στο φως από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του πολέμου των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις. Η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, μεταξύ άλλων, κατηγορείται για ξέπλυμα και δωροδοκίες αξιωματούχων και χιλιάδων γιατρών στην Ελλάδα. Η υπόθεση στηρίχτηκε σε δύο πρώην υπαλλήλους της εταιρείας που κατήγγειλαν αθέμιτα και παράνομα μέσα που χρησιμοποιούσε η εταιρεία στην Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια. Οι καταγγελίες αναφέρονται επίσης σε χρηματισμό δημόσιων λειτουργών, προκειμένου να επηρεάσουν αποφάσεις για εγκρίσεις φαρμάκων, τιμολόγηση και αποζημιώσεις από ασφαλιστικά ταμεία.


Στοιχεία για τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά. Η αντιπολίτευση μιλάει για λάσπη στον ανεμιστήρα και αφήνει ξεκάθαρα υπονοούμενα περί στησίματος. Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος εμφανίστηκε οργισμένος και κατήγγειλε ως εντελώς αυθαίρετη την εμπλοκή του στην υπόθεση αυτή, η οποία, όπως ισχυρίζεται, είναι εντελώς αβάσιμη. Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, των οποίων το όνομα είναι στη δικογραφία. Δεν μένει παρά να δούμε τη συνέχεια και, κυρίως, τα στοιχεία.

Το σκάνδαλο Novartis βγήκε στο φως από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του πολέμου των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις. Η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, μεταξύ άλλων, κατηγορείται για ξέπλυμα και δωροδοκίες αξιωματούχων και χιλιάδων γιατρών στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, πάντως, έδωσε κι εκείνη λαβές στην αντιπολίτευση με τους χειρισμούς της, καθώς κινήθηκε αρκετά άγαρμπα έως και εξωθεσμικά, χωρίς να κρύβει ότι αναζητά τρόπους να αξιοποιήσει την υπόθεση με τον προσφορότερο για εκείνη τρόπο. Η επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο που αποκαλύφθηκε στα ΜΜΕ, πριν η δικογραφία φτάσει στη Βουλή (κάτι πρωτοφανές), και οι δηλώσεις υπουργών που εμφανίζονταν να έχουν γνώση της δικαστικής έρευνας δεν δείχνουν σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία και στη διάκριση των εξουσιών. Ο κ. Παπαγγελόπουλος, που προέρχεται από τη ΝΔ και ως εισαγγελέας θεωρούνταν ότι κατείχε το ρεκόρ των υποθέσεων που έμεναν στο συρτάρι, έσπευσε να μιλήσει για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους. Μέχρι πριν από λίγες μέρες, πάντως, οι πληροφορίες μιλούσαν για εν εξελίξει δικαστική έρευνα που δεν είχε ολοκληρωθεί, παρά μόνο ένα κομμάτι της. Επίσης, κάποιοι το έχουν ξεχάσει, αλλά πέρσι, περίπου τέτοιον καιρό, είχε υποβάλει αιφνιδιαστικά την παραίτησή της από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, αφήνοντας αιχμές για «παράκεντρα εξουσίας».

Την ίδια στιγμή, σκάνδαλα καταγγέλλονται και σε βάρος της κυβέρνησης, αλλά οι μηχανισμοί της αντιπολίτευσης αδυνατούν να τα αναδείξουν, καθώς υστερούν ξεκάθαρα έναντι της κυβέρνησης στον τομέα αυτόν. Αυτήν τη φορά ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής, που κατήγγειλε δημόσια, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, ένα εσωτερικό σύστημα σκανδαλωδών προμηθειών στη δημόσια τηλεόραση. Ο κ. Τσακνής έδωσε όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, καθώς και ονόματα. Μίλησε για «επερχόμενο σκάνδαλο» και για «ηθική κατάπτωση» στον εν λόγω δημόσιο οργανισμό (τον οποίο φωτογράφισε), ενώ άφησε αιχμές και περί (μη) αριστερού ήθους.

Κατά τ' άλλα, τη Γερμανία και την Ε.Ε. αυτή την περίοδο τις απασχολούν η στρατηγική της διεύρυνσης για τα δυτικά Βαλκάνια, με όλη την προεργασία να την έχει κάνει από πριν η Πρωτοβουλία του Βερολίνου, από την οποία η Ελλάδα είναι απούσα. Γενικότερα, η παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια έχει υποχωρήσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και δεν είναι πια ο ισχυρός παίκτης που ήταν κάποτε. Αλλά κανείς στη χώρα δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για όλα αυτά, όπως δεν ενδιαφέρεται και για το μέλλον της χώρας, αφού κανείς δεν σχεδιάζει τίποτα. Το μόνο που γίνεται είναι η διαχείριση της επόμενης μέρας.


Το Κολοσσαίο είναι γνωστό για τα αιμοχαρή θεάματα που απολάμβαναν οι Ρωμαίοι την εποχή της παρακμής τους και τα οποία διοργανώνονταν από τους αυτοκράτορες για να τονώσουν τη δημοτικότητά τους. Όλα δείχνουν ότι η χώρα το επόμενο διάστημα θα μετατραπεί σε Κολοσσαίο με βάση τη γνωστή συνταγή: αφού δεν υπάρχει άρτος, ας δώσουν στον λαό θέαμα, να ξεχνιέται.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Πολιτικό 7ήμερο
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυρίζοντας από την Ικαρία

Βασιλική Σιούτη / Γυρίζοντας από την Ικαρία

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του μήνυμα είπε ότι είναι το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Είναι όμως και το πιο δύσκολο. Γι' αυτό και ίσως χρειαστεί ανασχεδιασμός της κυβερνητικής στρατηγικής, καθώς ο προηγούμενος σχεδιασμός μοιάζει να έχει φτάσει στα όριά του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Βασιλική Σιούτη / Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Προβληματίζει την Ε.Ε. η καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων. Πιέσεις για ταχύτερη έγκριση του φθηνότερου εμβολίου της AstraZeneca. Ανησυχία για καθυστέρηση της ανάκαμψης της οικονομίας διεθνώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Bασιλική Σιούτη / Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εθνικά επιχειρησιακά σχέδια εμβολιασμού του πληθυσμού είναι η νέα μεγάλη πρόκληση των κυβερνήσεων και ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών έχει αρχίσει ήδη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Βασιλική Σιούτη / Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Είναι πραγματικά ένας παραλογισμός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ εμποδίζει τις κυρώσεις σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση, όπως αυτή του Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ