Τα προγνωστικά του Θ. Κουτσογιαννόπουλου για τα Όσκαρ

Τα προγνωστικά του Θ. Κουτσογιαννόπουλου για τα Όσκαρ Facebook Twitter
0

Στην 90ή απονομή των Όσκαρ οι περισσότερες κατηγορίες μοιάζουν κλειδωμένες με δυνατά φαβορί και μακρινά outsiders, εκτός από μία, και φαρμακερή...

Καθώς απομένουν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μέχρι την προβολή της 90ής τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ αποκλειστικά και σε απευθείας μετάδοση την Κυριακή 4 Μαρτίου στα κανάλια COSMOTE CINEMA, ρίχνουμε μια ματιά στα τελευταία προγνωστικά.

ΑΝΔΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ Α' ΡΟΛΟΥ

Στη δεύτερη υποψηφιότητά του ο Γκάρι Όλντμαν δεν απειλείται, σε μια παράσταση βαθιάς μεταμόρφωσης που πάει set με το Όσκαρ Μακιγιάζ, όπως ακριβώς είχε συμβεί στην περίπτωση της Μέριλ Στριπ με τη Σιδηρά Κυρία. Στα προγνωστικά ακολουθεί ο 22χρονος Τιμοτέ Σαλαμέ, ο οποίος χρίστηκε «πρίγκιπας», αλλά δεν προβλέπεται να κληρονομήσει φέτος το βασίλειο και μαζί το ρεκόρ του νεότερου νικητή ever από τον Έντριαν Μπρόουντι στον Πιανίστα.

Αν γίνει σεισμός και κερδίσει το τρίτο φαβορί, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις θα φτάσει το τέταρτο Όσκαρ Α' Ρόλου, ισοφαρίζοντας, σε μικρότερο χρονικό διάστημα, το απίστευτο επίτευγμα της Κάθριν Χέπμπορν, η οποία είχε κερδίσει το 1982 σε μια καραμπόλα ανάμεσα στην Νταϊάν Κίτον και τη Μέριλ Στριπ – η περίφημη συναισθηματική ψήφος, όταν απουσιάζει το θερμό ρεύμα προς έναν υποψήφιο.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ Α' ΡΟΛΟΥ

Όπως και στην περίπτωση του Γκάρι Όλντμαν, η Φράνσις Μακντόρμαντ προβάλλει ως μεγάλο φαβορί, αν και με ελαφρώς μικρότερα odds στα γραφεία στοιχημάτων (2/13 η πρωταγωνίστρια του Τρεις Πινακίδες έναντι 1/10 του Τσόρτσιλ της Πιο σκοτεινής ώρας).

Αμφότεροι ενισχύονται από την πρόσφατη βράβευσή τους στα βρετανικά BAFTA. Η νεαρή Σέρσα Ρόναν από το Lady Bird, όπως και ο σχεδόν νεόφυτος Σαλαμέ, ακολουθεί, με παράσημα τα βραβεία που πήρε από τις Ενώσεις Κριτικών νωρίτερα στη σεζόν.

Η Σάλι Χόκινς είναι τρίτη, παρά την έντονη παρουσία της Μορφής του Νερού στα Όσκαρ, ενώ η πολυνίκης Μέριλ Στριπ τοποθετείται στην ουρά και αναβάλλει τυχόν σχέδια για τετραπλασιασμό των Όσκαρ της.

Τα προγνωστικά του Θ. Κουτσογιαννόπουλου για τα Όσκαρ Facebook Twitter
Η νεαρή Σέρσα Ρόναν (αριστερά) υποψήφια για το βραβείο Α' Γυναικείου ρόλου στο Lady Bird.

ΑΝΔΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ Β' ΡΟΛΟΥ

Λένε πως όποτε υπάρχουν δύο (ή και τρεις καμιά φορά, σε δεύτερους ρόλους) υποψήφιοι ηθοποιοί από την ίδια ταινία σε μια κατηγορία οι πιθανότητες μειώνονται, γιατί η ψήφος μοιράζεται. Δεν έχει πολλή αλήθεια αυτή η θεωρία και φέτος ο 49χρονος Σαμ Ρόκγουελ είναι το μεγάλο φαβορί στον ρόλο του ρατσιστή βοηθού σερίφη στο Έμπινγκ του Μιζούρι.

Αντίθετα, ο Γούντι Χάρελσον, το αφεντικό του στην ταινία, εξίσου υποστηρικτικός στην πλοκή, αλλά πιο «μικρός» σε διάρκεια μέσα στην ταινία, είναι ουραγός στα προγνωστικά.

Η μοναδική απειλή για τον Ρόκγουελ, ο οποίος διαγράφει στροφή 180 μοιρών στον χαρακτήρα του στην ταινία, είναι ο Γουίλεμ Νταφόου, μοναδικός υποψήφιος από το Florida Project (που, δυστυχώς, δεν κατάφερε κάτι ανάλογο με τα Μυθικά πλάσματα του Νότου), στην τρίτη του διεκδίκηση για Όσκαρ, με το bonus της σχετικής έκπληξης, αφού εδώ δεν παίζει τον κακό.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ Β' ΡΟΛΟΥ

Η Άλισον Τζάνι, μια απίθανη καρατερίστα, μάλλον θα κερδίσει στην πρώτη της υποψηφιότητα, παίζοντας την άκαρδη μάνα της Τόνια Χάρντινγκ. Η σκηνή όπου εξηγεί την καταγωγή της βίας που φτύνει στο σπλάχνο της αρκεί.

Με τις άλλες τρεις αξιολογότατες συνυποψήφιές της, κυρίως τη Λόρι Μέτκαλφ από το Lady Bird σε έναν συναφή ρόλο μητέρας χωρίς γλύκα, τη Λέσλι Μάνβιλ και την Οκτέιβια Σπένσερ να μην έχουν μετακινηθεί στα προγνωστικά, η Μέρι Τζ. Μπλάιτζ από το Mudbound κερδίζει πόντους, αλλά το Gold Derby και οι αναλύσεις των επαγγελματικών εντύπων δεν ανησυχούν για την επικράτηση της Τζάνι σε μία από τις ιστορικά ρευστότερες κατηγορίες.

Τα προγνωστικά του Θ. Κουτσογιαννόπουλου για τα Όσκαρ Facebook Twitter
Φράνσις Μακντόρμαντ και Σαμ Ρόκγουελ υποψήφιοι για Όσκαρ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Όπως όλα δείχνουν, ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο θα γίνει ο τρίτος Μεξικανός την τελευταία πενταετία που θα φύγει από το Dolby Theatre με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για τη Μορφή του Νερού.

Έχοντας αποσπάσει τη Χρυσή Σφαίρα, το βραβείο της Ένωσης Σκηνοθετών και το BAFTA στην κατηγορία του, ο δημιουργός της Μορφής του Νερού έδειχνε να ακολουθείται, με μεγάλη διαφορά, από τον Τζόρνταν Πιλ μέχρι πρότινος, αλλά ο σκηνοθέτης του Τρέξε, μόλις ο πέμπτος Αφροαμερικανός που προτείνεται, υποχώρησε για να πάρει τη θέση του outsider ο Κρίστοφερ Νόλαν για τη Δουνκέρκη, μια μεγάλη ταινία η οποία θα διεκδικήσει πολλά τεχνικά βραβεία από το Blade Runner 2049.

TAINIA

Αυτή είναι η πιο αμφίρροπη κατηγορία στα φετινά Όσκαρ. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και την απουσία του Μάρτιν Μακντόνα από την πεντάδα των σκηνοθετών, η Μορφή του Νερού πήρε προβάδισμα, το οποίο και κράτησε μέχρι τα BAFTA και την άνετη επικράτηση, πάντα με εξαίρεση την κατηγορία της Σκηνοθεσίας, που έχει καπαρώσει ο Ντελ Τόρο, της ταινίας Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι.

Πριν από μερικές ημέρες οι κληρονόμοι του θεατρικού συγγραφέα Πολ Ζίντελ, γνωστότερου για την Επίδραση των ακτίνων Γάμμα στα διαστημικά χρυσάνθεμα που το 1972 μετέφερε στο σινεμά ο Πολ Νιούμαν, κατηγόρησαν τον Ντελ Τόρο πως έκλεψε την ιδέα του από το θεατρικό του 1969 Let me hear you whisper.

Οι μηνυτές μέτρησαν 61 χτυπητές ομοιότητες, ενώ οι παραγωγοί αρνούνται οποιονδήποτε δόλιο δανεισμό ή λογοκλοπή. (Αμέσως μετά την πρεμιέρα της Μορφής του Νερού στη Βενετία, υπονοήθηκε πως ο Ντελ Τόρο άρπαξε την ιδέα του από μια ολλανδική ταινία μικρού μήκους, το The space between us, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια).

Οι συνέπειες θα ήταν μη αναστρέψιμες στα Όσκαρ, αν δεν υπήρχε θέμα και με τον χαρακτήρα του Σαμ Ρόκγουελ στις Πινακίδες, τον οποίο πολλοί Αφροαμερικανοί έχουν επωνύμως καταδικάσει, θεωρώντας πως, δραματουργικά, δεν τιμωρείται για σοβαρότατα ρατσιστικά αδικήματα και το μαύρο χιούμορ δεν λειτουργεί ως κερδισμένη ευκαιρία για αποκατάσταση της αλήθειας.

Σε πιθανό φάλτσο των δύο φαβορί καραδοκεί το Τρέξε – ο Τζόρνταν Πιλ κοντράρει στα ίσα τον Μάρτιν Μακντόνα στην κατηγορία του πρωτότυπου σεναρίου, ενώ στο αντίστοιχο διασκευασμένο ο γηραιός Τζέιμς Άιβορι δεν φαίνεται να χάνει με τίποτε για το Να με φωνάζει με το όνομά σου. Συνεπώς, ξανά αγωνία μέχρι το τέλος της απονομής.

Τα προγνωστικά του Θ. Κουτσογιαννόπουλου για τα Όσκαρ Facebook Twitter
Η Μορφή του Νερού.

Απόλαυσε τη μαγεία των Όσκαρ αποκλειστικά στην COSMOTE TV!

Ζήσε τη λαμπερή 90ή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ και όλο το μεγαλείο του Χόλιγουντ σε απευθείας μετάδοση την Κυριακή 4 Μαρτίου στα κανάλια COSMOTE CINEMA.


Η μετάδοση θα ξεκινήσει με τις εντυπωσιακές αφίξεις στις 23:30, θα ακολουθήσει το pre-show (01:30) και στις 03:00 η 90ή Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ με οικοδεσπότη τον Τζίμι Κίμελ, που θα μεταδοθεί με ελληνικό σχολιασμό απευθείας από το Λος Άντζελες από τον Γιώργο Σατσίδη και τη Χριστίνα Μπίθα στο COSMOTE CINEMA 2HD και με τον πρωτότυπο αγγλικό ήχο στο COSMOTE CINEMA 1HD.


Παράλληλα, απόλαυσε έως τις 4 Μαρτίου 3 οσκαρικά αριστουργήματα καθημερινά από τις 18:30 στο αποκλειστικό κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μορφή του Νερού (The Shape of Water)

Oscars Critics / Η Μορφή του Νερού (The Shape of Water)

Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Γυναικείου Ρόλου, Β' Ανδρικού Ρόλου, Β' Γυναικείου Ρόλου, Πρωτότυπου Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Κοστουμιών, Μουσικής, Ήχου, Μιξάζ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αστυγραφία πάει σινεμά

Οθόνες / Αστυγραφίες στην οθόνη: 24 ταινίες με πρωταγωνιστή την πόλη προβάλλονται στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης

Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την Πινακοθήκη περιλαμβάνει 24 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες, όπου πρωταγωνιστεί η πόλη αλλά και αναγνωρίσιμοι τύποι της ανθρωπογεωγραφίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Οθόνες / Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» μίλησε στη LIFO για τον γραμμικό χρόνο, για την ανάγκη να δώσουμε φωνή στα ανείπωτα και για όσα κρύβονται πίσω από αυτόν τον ιδιαίτερο τίτλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Οθόνες / Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης χρηματοδότησε μόνος του την παραγωγή του φιλόδοξου “Megalopolis” που προβλήθηκε πριν μερικές μέρες σε κλειστό κύκλο επιφανών εκπροσώπων του Χόλιγουντ και τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την διανομή της με τα μεγάλα στούντιο
THE LIFO TEAM