10 από τους καλύτερους κακούς της μικρής οθόνης

10 από τους καλύτερους κακούς της μικρής οθόνης Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO
11

Τόνι Σοπράνο
«The Sopranos»

10 από τους καλύτερους κακούς της μικρής οθόνης Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO

Ίσως ο πιο «αγαπημένος» κακός στην ιστορία της τηλεόρασης. Ο αρχηγός της οικογένειας των Σοπράνος, μιας μαφιόζικης οργάνωσης που έκανε κουμάντο στο Νιου Τζέρσεϊ, έδειρε, δολοφόνησε και διέταξε τη δολοφονία δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και μέλη της ίδιας του της οικογένειας, στις έξι σεζόν που κράτησε η σειρά. Όμως για κάποιον λόγο συμπάσχαμε μαζί του, δεν θέλαμε να πάθει τίποτα κακό και αγωνιούσαμε για τη νίκη του έναντι της αντίπαλης οικογένειας από τη Νέα Υόρκη στο τέλος. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους γι' αυτό το παράδοξο ήταν η ανεπανάληπτη ερμηνεία του αδικοχαμένου Τζέιμς Γκαντολφίνι.

Φρανκ Άντεργουντ

«House of Cards»

10 από τους καλύτερους κακούς της μικρής οθόνης Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO

Η προσωποποίηση της υπέρμετρης φιλοδοξίας και της δίψας για εξουσία. Το παιδί ενός αγρότη από τον αμερικανικό Νότο έχει βάλει στόχο να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ και τίποτα δεν θα τον σταματήσει μέχρι να τα καταφέρει. Λέει ψέματα, προδίδει την εμπιστοσύνη των πάντων, χρησιμοποιεί με τον χειρότερο τρόπο τους κοντινούς του ανθρώπους, καταστρέφει όποιον μπει στον δρόμο του, στρέφει τον έναν εναντίον του άλλου, μηχανορραφεί, φθάνει ακόμα και στη δολοφονία. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα τον επηρεάσει τη νέα σεζόν η φυγή της συζύγου και πολύτιμης συνεργάτιδάς του, Κλερ.

Γουόλτερ Γουάιτ

«Breaking Bad»

10 από τους καλύτερους κακούς της μικρής οθόνης Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO

Ένας από τους πιο σύνθετους χαρακτήρες στην ιστορία της τηλεόρασης. Ο κύριος Γουάιτ ξεκίνησε ως «καλός», ένας δασκαλάκος και καλός οικογενειάρχης που δεν έλεγε όχι σε κανέναν. Όλα άλλαξαν όταν διαγνώσθηκε με καρκίνο και ξεκίνησε να φτιάχνει ναρκωτικά με τη βοήθεια ενός παλιού του μαθητή για να εξασφαλίσει οικονομικά την οικογένειά του. Σταδιακά πέρασε στην αντίπερα όχθη, μη διστάζοντας να τα βάλει με έμπειρους εγκληματίες – και να βγει νικητής! Όμως δεν σταμάτησε εκεί: ξεπάστρεψε χωρίς δεύτερη σκέψη και με διάφορους τρόπους όποιον βρέθηκε στον δρόμο του. Από τις κορυφαίες στιγμές η δολοφονία της αθώας κοπέλας του συμπρωταγωνιστή του, Τζέσι, ενώ αυτή κοιμόταν δίπλα του.

Πάμπλο Εσκομπάρ

«Narcos»

Ένας από τους δύο της λίστας που βασίζονται σε πραγματικό πρόσωπο. Το «Narcos» προσπαθεί να αποδώσει με ακρίβεια τα ιστορικά γεγονότα κι εμείς παρακολουθούμε την ανάδειξη ενός λαθρεμπόρου από το Μεντεγίν της Κολομβίας στον πλουσιότερο εγκληματία της ιστορίας. Το δίλημμα που έθετε εξαρχής ήταν το εξής: «plata o plomo» (ασήμι ή μολύβι), δηλαδή «λεφτά ή σφαίρα». Αυτοί που διάλεξαν το δεύτερο, δηλαδή τα θύματά του, λέγεται ότι είναι χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών, δικαστών, πολιτικών, δημοσιογράφων και απλών πολιτών. Δεν δίστασε να ανατινάξει ένα ολόκληρο αεροπλάνο με όλο του το πλήρωμα για να σκοτώσει έναν άνθρωπο.

Τζόφρι Μπαράθεον

«Game of Thrones»

Ενώ οι πράξεις των περισσότερων κακών της λίστας μπορούν να ερμηνευθούν με κάποιον τρόπο, στην περίπτωση του βασιλιά Τζόφρι είναι δύσκολο να βρεις κάποιο κίνητρο, εκτός ίσως από τον σαδισμό. Επίσης, δεν μπορείς να βρεις και κανένα θετικό στοιχείο πάνω του. Ο παππούς του, Τάιγουιν, είναι εξίσου κακός, αλλά πανέξυπνος. Ο Τζόφρι δεν φημίζεται για την ευστροφία του. Ο πατέρας του, Τζέιμι, είναι κακός, αλλά ατρόμητος μαχητής. Ο Τζόφρι είναι ένας φοβητσιάρης που τρέχει να κρυφτεί στις μάχες. Η μητέρα του, Σέρσεϊ, επίσης κακιά, με το καλό της οικογένειας στο μυαλό της. Ο Τζόφρι παίρνει αποφάσεις εν θερμώ, χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες.

 

Μπεν Λάινους
«Lost»

10 από τους καλύτερους κακούς της μικρής οθόνης Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO

Το μεγαλείο αυτού του χαρακτήρα ήταν ότι είχε τέτοια ηρεμία και πραότητα, που κατάφερνε, ακόμα και έπειτα από μια πράξη ανείπωτου κακού, να σε κάνει να αναρωτηθείς για τα πραγματικά του κίνητρα. Σαν να μην ήθελες να αποδεχθείς την ωμή αλήθεια. Βασικά, ως το τέλος αυτής της σειράς, που αποδείχθηκε μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις, δεν ήξερες πού το πάει ο Μπεν. Από την άλλη, καταλάβαμε πού το πήγαινε η ίδια η σειρά;


Νάκι Τόμσον

«Boardwalk Empire»

10 από τους καλύτερους κακούς της μικρής οθόνης Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO

Σαφώς και είχε στυλ και χάρη ο γκάνγκστερ που υποδύεται ο μεγάλος Στιβ Μπουσέμι, ο οποίος έλεγχε το Ατλάντικ Σίτι τις αρχές του περασμένου αιώνα. Διορατικός, αναγνώρισε πρώτος τις ευκαιρίες που έφερε η ποτοαπαγόρευση. Χαρισματικός, δημιουργούσε εύκολα συμπάθειες και οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης τον λάτρευαν. Ήταν από τους πρώτους που συνέδεσαν την ωμή βία με την πολιτική δύναμη, καταλαμβάνοντας ένα καίριο πόστο στον δήμο που του επέτρεπε να ελέγχει όλη την κρατική μηχανή. Όμως, σε τελική ανάλυση (και παρ' όλα αυτά), ήταν ένας ψυχρός δολοφόνος.

 

O Κυβερνήτης
«The Walking Dead»

10 από τους καλύτερους κακούς της μικρής οθόνης Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO

Ο μόνος χαρακτήρας που μπόρεσε να σταθεί απέναντι στον αρχετυπικά καλό Ρικ σε όλες τις σεζόν της σειράς. Ο Κυβερνήτης, όπως και ο Ρικ, είναι αρχηγός μιας ομάδας ανθρώπων, όμως οι ομοιότητες σταματούν εδώ. Ο Ρικ είναι ειλικρινής, είναι ηγέτης για το καλό όλων, ενώ ο Κυβερνήτης σκέφτεται πρωτίστως το δικό του καλό και σκοτώνει για ευχαρίστηση. Παρότι ξεκάθαρα κακός, ο Κυβερνήτης είναι ένας σύνθετος χαρακτήρας. Τον λυπάσαι λίγο όταν αποκαλύπτεται πως κρατά ζωντανές τις κόρες του χρόνια, αφού έχουν γίνει ζόμπι, γιατί δεν μπορεί να τις αποχωριστεί και ενώ πας να τον υποστηρίξεις όταν προσπαθεί να αλλάξει, καταλήγεις να τον μισείς ακόμα περισσότερο.


Ο καπνιστής

«X-Files»

Ο καπνιστής ή ο άνθρωπος-καρκίνος, όπως τον αποκαλούσε ο πράκτορας Μόλντερ, ήταν μια αινιγματική φιγούρα. Μέλος μιας μυστικής οργάνωσης που είχε σκοπό την απόκρυψη της αλήθειας όσον αφορά την ύπαρξη εξωγήινων από την κοινή γνώμη, κατά τη διάρκεια της σειράς αποκαλύπτεται ότι ήταν παρών σε όλες τις σημαντικές στιγμές της πρόσφατης αμερικανικής ιστορίας, με ευθύνη για τη δολοφονία του JFK και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Α, αποδεικνύεται ότι είναι και ο βιολογικός πατέρας του Μόλντερ.

Στρίνγκερ Μπελ
«The Wire»

10 από τους καλύτερους κακούς της μικρής οθόνης Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO

Ο Στρίνγκερ ήταν το Νο 2 στη συμμορία των Barksdale που λυμαίνονταν τη Νότια Βαλτιμόρη στη μεγαλύτερη ίσως αστυνομική σειρά που έχει φτιαχτεί ποτέ. Υπολογιστικός, ψύχραιμος, πολύ ανώτερος, εν τέλει, του αρχηγού της συμμορίας, του οποίου υποτίθεται ότι ήταν δεξί χέρι. Απόδειξη ότι κατάφερε να μείνει εκτός φυλακής και να συνεχίσει την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης. Αμείλικτος με αντιπάλους και φίλους, στο τέλος τα κατάφερε σχεδόν να αφήσει πίσω του το εμπόριο ναρκωτικών και να οδηγήσει τη συμμορία στη νέα εποχή. Όμως η τελική απόφαση δεν ήταν δική του...

TV & Media
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM