Βία και επεισόδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Aπό το 1930 έως τη λεωφόρο

Βία και επεισόδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Aπό το 1930 έως τη λεωφόρο Facebook Twitter
1
Βία και επεισόδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Aπό το 1930 έως τη λεωφόρο Facebook Twitter
Φωτό: SOOC


1 Ιουνίου 1930
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 8-2


«Ιστορική» η συγκεκριμένη ημέρα, καθώς τότε σημειώθηκε η μεγαλύτερη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού και ταυτόχρονα είχαμε μία από τις πρώτες, αν όχι την πρώτη, καταγραφή επεισοδίων μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων που στα επόμενα χρόνια θα ονομάζονταν «αιώνιοι». Οι οπαδοί του Ολυμπιακού ήταν σίγουροι για τη νίκη της ομάδας τους πριν από την έναρξη του παιχνιδιού και είχαν έρθει στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας από τον Πειραιά με ένα φέρετρο για να «κηδέψουν» τους αντιπάλους τους. Τα πράγματα, όπως δείχνει και το τελικό σκορ, εξελίχθηκαν διαφορετικά, το φέρετρο διαλύθηκε και τα κομμάτια του έγιναν όπλα στα χέρια των δύο ομάδων.

 

18 Ιουλίου 1957

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-0


Μία από τις πρώτες καταγεγραμμένες διακοπές αγώνα. Σε αγώνα μπαράζ για τον τίτλο του πρωταθλητή, που διεξαγόταν μάλιστα στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Ολυμπιακός κέρδιζε με 1-0, ώσπου δύο λεπτά πριν από το τέλος του ματς ένα σκληρό φάουλ εξόργισε τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και ξεκίνησαν επεισόδια. Ο Ολυμπιακός πήρε, τελικά, τη νίκη και τον τίτλο.


17 Ιουλίου 1964
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-1


Άλλη μια ιστορική μέρα. Στον συγκεκριμένο αγώνα, για πρώτη φορά (και τελευταία μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε), οι οπαδοί των «αιωνίων αντιπάλων» συνεργάστηκαν και στράφηκαν εναντίον των διαιτητών και των ποδοσφαιριστών και των δύο ομάδων! Αφορμή στάθηκε ο αγώνας για τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι οπαδοί των δύο ομάδων έβλεπαν ένας ματς χωρίς φάσεις και τους ποδοσφαιριστές αδιάφορους και θεώρησαν ότι οι σύλλογοι είχαν στήσει το ματς στην ισοπαλία για να γίνει και επαναληπτικός αγώνας και να μπουν κι άλλα χρήματα στα ταμεία. Έτσι, λοιπόν, λίγο πριν από το τέλος της παράτασης έσπασαν τα κιγκλιδώματα, κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους και τα έβαλαν με όλους, χωρίς να συμπλακούν μεταξύ τους.

11 Μαρτίου 1973
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-2


Εν μέσω χούντας και γενικευμένων αντιδράσεων (21 Φεβρουαρίου η πρώτη κατάληψη της Νομικής και 20 Μαρτίου η δεύτερη), οι δύο ομάδες κοντράρονται στη Λεωφόρο, σε ένα ματς που θα έκρινε, εν πολλοίς, τον τίτλο. Η χούντα για πρώτη φορά επιτρέπει απευθείας τηλεοπτική μετάδοση και όλοι στήνονται μπροστά στους λιγοστούς δέκτες. Όμως, αυτό που βλέπουν είναι ξύλο και όχι ποδόσφαιρο. Ως το 83ο λεπτό, που ο αγώνας διακόπηκε οριστικά, είχαμε συρράξεις μεταξύ των παικτών, διακοπές, τρεις αποβολές παικτών, 6 κίτρινες κάρτες και 68, συνολικά, φάουλ. Ο Ολυμπιακός κέρδιζε 3-2 μέχρι που οι παίκτες των δύο ομάδων, μαζί με τους αναπληρωματικούς, έκαναν το γήπεδο ροντέο. Highlight της βραδιάς το κυνηγητό του Τάκη Συνετόπουλου από τον Βασίλη Κωνσταντίνου σε όλο το γήπεδο και μπροστά στα μάτια του Πατακού, ο οποίος απαγόρευσε κάθε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα για την υπόλοιπη χρονιά. Ο Παναθηναϊκός μηδενίστηκε και τιμωρήθηκε με την ίδια ποινή και για τα επόμενα 2 παιχνίδια (με ΠΑΟΚ και Αιγάλεω), τα οποία έχασε με 2-0 άνευ αγώνος, ενώ του αφαιρέθηκαν και τρεις βαθμοί από το πρωτάθλημα, αποκλείοντάς τον από κάθε πιθανότητα διεκδίκησής του.


29 Μαρτίου 1981
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 0-0


Ακόμα ένα ματς που τα επεισόδιά του περιορίστηκαν εντός του αγωνιστικού χώρου, και συγκεκριμένα μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων. Τρία λεπτά πριν λήξει το ματς ο Σαργκάνης διαπληκτίστηκε με τον Ντουρονικολάε, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να αποβάλει ως υπαίτιο τον πρώτο. Ακολούθησαν γενικευμένα επεισόδια μεταξύ των παικτών, με πρωταγωνιστή τον Νίκο Βαμβακούλα.

25 Φεβρουαρίου 1990
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-4


Στο ντέρμπι των πρωτοπόρων του πρωταθλήματος της τότε χρονιάς οι οπαδοί του Ολυμπιακού θεωρούσαν ότι τους αδικούσε ο διαιτητής. Ο τρόπος που αντέδρασαν ήταν σπάζοντας τσιμέντα από το παλιό γήπεδο Καραϊσκάκη και πετώντας τα στον αγωνιστικό χώρο. Την ίδια ώρα, ο αλησμόνητος πρόεδρος του Ολυμπιακού κυνηγούσε τον καμεραμάν της κρατικής τηλεόρασης για να μη δείχνει πλάνα από την κερκίδα που έβραζε.

 

1 Δεκεμβρίου 1997

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-1


Τα πρώτα εκτεταμένα επεισόδια στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με τρεις αποβολές, το ματς δεν ήταν καλό, αλλά ούτε και πολύ σκληρό, όμως οι οπαδοί και των δύο ομάδων αποφάσισαν να τα σπάσουν. Ο τελικός απολογισμός έκανε λόγο για 1.776 καμένα καθίσματα.

23 Μαρτίου 2002

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-1


Το μεγάλο θύμα του αγώνα ήταν ο διαιτητής Ευθυμιάδης, ο οποίος τόλμησε να καταλογίσει πέναλτι εις βάρος του γηπεδούχου στο 92ο λεπτό. Δευτερόλεπτα μετά τη λήξη του αγώνα ο διαιτητής ξυλοκοπήθηκε άγρια από οπαδούς, παράγοντες, ακόμα και τον ίδιο τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Άγγελο Φιλιππίδη, και φυγαδεύτηκε αιμόφυρτος έπειτα από παρέμβαση της αστυνομίας. Όλα αυτά σε ζωντανή σύνδεση.

11 Μαΐου 2003

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-0


Η γνωστή σε όλους μας «Ριζούπολη». Ένας αγώνας που έχει το δικό του όνομα, το οποίο μάλιστα έχει γίνει και χαρακτηρισμός («Ριζούπολη το κάναμε») με την πάροδο των ετών. Ο Ολυμπιακός εκείνη τη χρονιά έπαιζε στο ομώνυμο γήπεδο και υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό ως γηπεδούχος, μία αγωνιστική πριν από το τέλος του πρωταθλήματος. Οι πράσινοι έπαιζαν, ουσιαστικά, για δυόμισι αποτελέσματα, καθώς με νίκη τους, ισοπαλία, αλλά και ήττα, με ένα γκολ διαφορά εξασφάλιζαν ουσιαστικά το πρωτάθλημα. Επεισόδια δημιουργήθηκαν κατά την άφιξη της ομάδας του Παναθηναϊκού, στη φυσούνα που έβγαζε στον αγωνιστικό χώρο αλλά και στα αποδυτήρια. Ενδιαφέρον έχει, τόσα χρόνια μετά, το γεγονός ότι ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟ, Άγγελος Φιλιππίδης, αποκάλεσε τους παίκτες της ομάδας του «κότες» και αρκετοί οπαδοί των πρασίνων πήγαν στην Παιανία και προπηλάκισαν τους παίκτες.

19 Φεβρουαρίου 2011
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 2-1


Είναι το ματς κατά το οποίο, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός «δίδαξε ήθος» σε όλη την Ελλάδα. Εκτός του ότι ακυρώθηκε καταφανέστατα έγκυρο γκολ του Παναθηναϊκού (όλοι καλύπταμε τον Κατσουράνη τότε), με το σκορ στο 1-1, οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν στον Σισέ.

18 Μαρτίου 2012
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 0-1


Τα επεισόδια εκείνη την ημέρα ξεκίνησαν από νωρίς. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να φτάσει το πούλμαν του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ χρειάστηκε να κλείσει η Κηφισίας και στις δύο κατευθύνσεις για 20 λεπτά. Λίγη ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα τα ΜΑΤ μπήκαν στις θύρες των οργανωμένων του ΠΑΟ και προκλήθηκε μεγάλη ένταση, κάτι που επαναλήφθηκε κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας. Το ματς ξεκίνησε με καθυστέρηση 55 λεπτών, ενώ διεκόπη οριστικά στο 83ο λεπτό, έπειτα από εισβολή οπαδών του Παναθηναϊκού και ρίψη φωτοβολίδων.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι; Και ποια θέση παίρνουν κάποιες διασημότητες μεταξύ των δύο μονομάχων των επόμενων εκλογών;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Βιβλίο / Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Όλοι οι συγγραφείς και ποιητές (ακόμα και μουσικοί, για τον ποιητικό τους λόγο) που βραβεύτηκαν από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας για το έργο τους από το 2011 μέχρι και φέτος και οι λόγοι για τους οποίους τους επέλεξαν.
THE LIFO TEAM
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Διεθνή / Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Ελλάδα / Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Στον αυριανό 36ο Μαραθώνιο έχει σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών και η διαδρομή θα έχει φέτος συμβολική σημασία. Μιλήσαμε με 10 δρομείς που θα είναι εκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ