Είναι το Ίντερνετ ένας ασφαλής χώρος για τις γυναίκες;

Είναι το Ίντερνετ ένας ασφαλής χώρος για τις γυναίκες; Facebook Twitter
0
Είναι το Ίντερνετ ένας ασφαλής χώρος για τις γυναίκες; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: The Athenean Sailor/ LIFO
  • Από τη μία πλευρά, το Ίντερνετ και οι νέες μορφές επικοινωνίας έχουν προσφέρει νέους τρόπους αντιμετώπισης των φαινομένων βίαιης συμπεριφοράς προς γυναίκες και κορίτσια, από την άλλη, όμως, χρησιμοποιούνται ως νέα εργαλεία για την κακομεταχείρισή τους.
  • Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως θα βιώσει τουλάχιστον μία μορφή βίας στη ζωή της.
  • Το 73% των γυναικών ήδη έχει εκτεθεί σε διαδικτυακή παρενόχληση.
  • Οι απειλές στο Διαδίκτυο για δολοφονία, βιασμό κ.ά., εκτός από τον αντίκτυπο που έχουν στον ψυχισμό της γυναίκας, επηρεάζουν και την οικονομική της κατάσταση (αμοιβή δικηγόρων, υπηρεσίες διαδικτυακής προστασίας, χαμένα ημερομίσθια κ.ά.).
  • Στις μέρες μας εκτιμάται ότι οι χρήστες του Διαδικτύου φτάνουν τα τρία δισεκατομμύρια. Οι γυναίκες παγκοσμίως είναι κατά 25% λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ. Αυτό το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων εξηγείται μερικώς λόγω των επιφυλάξεων των γυναικών ως προς την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της ιδιωτικής τους ζωής.
  • Εκπρόσωποι μεγάλων sites, όπως η Έλεν Πάο, πρώην CEO του reddit, έχουν επισημάνει τις εντάσεις που δημιουργούνται όταν προσπαθείς να ισορροπήσεις το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης με την ασφάλεια των χρηστών και την προστασία της ιδιωτικότητάς τους.
  • Σε μια άλλη πτυχή της διαδικτυακής παρενόχλησης που δεν αφορά μόνο γυναίκες, το 14% των Ελλήνων εφήβων δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα cyberbullying, σύμφωνα με έρευνα της YouGov. Από αυτούς, το 23% νιώθει μελαγχολία, το 9% έχει τάσεις αυτοκτονίας και το 19% νιώθει αβοήθητο.
  • Το ίδιο ποσοστό στο εξωτερικό φτάνει το 18%, με το ένα πέμπτο αυτού του ποσοστού να έχει κάνει αυτοκτονικές σκέψεις και το 38% να μην το έχει πει στους γονείς του.
  • Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να δεχτούν παρενόχληση του τύπου της λεκτικής αντιπαράθεσης με προσβλητικό τρόπο και της προσπάθειας για ταπείνωση, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και παρακολούθησης.
  • Επίσης, το 40% των ενήλικων χρηστών του Ίντερνετ δήλωσε ότι έχει υποστεί παρενόχληση. Στο 27% εξ αυτών έχουν μιλήσει με προσβλητικό τρόπο, το 22% έχει δεχτεί απόπειρες ταπείνωσης, το 8% έχει δεχτεί απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας και το 6% έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά.

 

  • Σε μεγάλη έρευνα του Pew, το 73% των ενήλικων χρηστών του Διαδικτύου έχει παρακολουθήσει κάποιον να παρενοχλείται με κάποιον τρόπο στο Ίντερνετ. Το 60% εξ αυτών δήλωσε ότι έχει δει να βρίζουν κάποιον, το 53% έχει παρακολουθήσει προσπάθειες εξευτελισμού, το 25% έχει δει κάποιον να κακοποιείται σωματικά, το 24% έχει παρακολουθήσει κάποιον να παρενοχλείται συστηματικά, το 19% έχει δει σεξουαλική παρενόχληση.
  • Το 14% αυτών που έχουν παρενοχληθεί στο Διαδίκτυο χαρακτήρισε το πιο πρόσφατο περιστατικό πάρα πολύ ενοχλητικό, το 14% πολύ ενοχλητικό, το 21% κάπως ενοχλητικό, το 30% λίγο ενοχλητικό, το 22% καθόλου ενοχλητικό.
  • Τα δημογραφικά γκρουπ που δέχονται τη μεγαλύτερη διαδικτυακή παρενόχληση είναι νεαρά άτομα 18-29 ετών, το 65% των οποίων δηλώνει ότι έχει υποστεί τουλάχιστον ένα είδος παρενόχλησης στο Διαδίκτυο. Νεαρές γυναίκες ηλικίας 18-24 βιώνουν δυσανάλογα περισσότερες περιπτώσεις διαδικτυακής παρενόχλησης, με το 26% να δηλώνει ότι παρακολουθείται και το 25% να είναι στόχος σεξουαλικής παρενόχλησης.
  • Οι γυναίκες, όμως, είναι πιο πιθανό να χαρακτηρίζουν τα πιο πρόσφατα περιστατικά πάρα πολύ ή πολύ ενοχλητικά. Μάλιστα, σε ποσοστό 38%, έναντι του 17% των ανδρών.
  • Ποιοι είναι, όμως, οι θύτες στις περισσότερες περιπτώσεις; Το 38% των ερωτηθέντων είπε ότι κάποιος άγνωστος ήταν υπεύθυνος για το πιο πρόσφατο περιστατικό παρενόχλησης. Το 26% δήλωσε ότι δεν ήξερε την αληθινή ταυτότητα του ανθρώπου πίσω από την παρενόχληση. Στην πλειονότητά τους, λοιπόν, οι άνθρωποι που υπόκεινται σε διαδικτυακή παρενόχληση δεν γνωρίζουν τον θύτη.
  • Σε ποιο κομμάτι του Ίντερνετ είναι πιο πιθανό να παρενοχληθείς; Το 66% των ερωτηθέντων είπε ότι παρενοχλήθηκε σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Το 22% σε σχόλια διαδικτυακής σελίδας, το 16% ενώ έπαιζε διαδικτυακά παιχνίδια, το 16% μέσω email, το 10% σε φόρουμ site, όπως το reddit, και το 6% σε site γνωριμιών.
  • Το 60% των ανθρώπων που δέχτηκε παρενόχληση αποφάσισε να αγνοήσει το περιστατικό, ενώ το 40% αντέδρασε. Από αυτό το 40%, το 47% απάντησε στον θύτη, το 44% τον έσβησε από φίλο ή τον μπλόκαρε, το 22% ενημέρωσε το site ή τη διαδικτυακή υπηρεσία, το 18% συζήτησε το θέμα στο Διαδίκτυο και προσπάθησε να λάβει υποστήριξη από άλλους, το 13% άλλαξε το διαδικτυακό του όνομα ή έσβησε το προφίλ του, το 10% αποχώρησε από φόρουμ, το 8% σταμάτησε να πηγαίνει σε συγκεκριμένα μέρη ή εκδηλώσεις στην κανονική του ζωή, το 5% ενημέρωσε τις Αρχές.
  • Το 83% αυτών που αποφάσισαν να αγνοήσουν το περιστατικό και το 75% αυτών που αντέδρασαν πιστεύουν ότι η απόφασή τους ήταν στη σωστή κατεύθυνση και καλυτέρευσε την κατάσταση.
  • Το 92% των χρηστών του Διαδικτύου συμφώνησε ότι το ιντερνετικό περιβάλλον επιτρέπει στους ανθρώπους να είναι πιο επικριτικοί ο ένας απέναντι στον άλλον απ' ό,τι στην κανονική ζωή. Την ίδια στιγμή, ένα 68% δηλώνει ότι το ίδιο περιβάλλον τους επιτρέπει να είναι πιο υποστηρικτικοί μεταξύ τους.
  • Αρκετοί ειδικοί έχουν την πεποίθηση ότι η παρενόχληση που δέχονται οι γυναίκες στο Διαδίκτυο είναι πολύ πιο πιθανό να έχει βάση το φύλο τους. Δηλαδή, είναι πιθανότερο οι γυναίκες να παρενοχλούνται επειδή είναι γυναίκες, παρά οι άνδρες για τον ίδιο λόγο.
  • Σε μια έρευνα που έγινε το 2012 από το Εθνικό Δίκτυο κατά της Ενδοοικογενειακής Βίας στις ΗΠΑ, το 89% των περιπτώσεων με τις οποίες ασχολήθηκε η οργάνωση συμπεριλάμβανε και κακομεταχείριση μέσω κινητών τηλεφώνων, μηνυμάτων και emails.
  • Μια άλλη έρευνα σε 1.606 «revenge porn» φωτογραφίες από ερωτικές στιγμές ζευγαριών που δημοσιεύονται μετά τον χωρισμό χωρίς τη συναίνεση και των δύο μερών έδειξε ότι το 90% εξ αυτών δημοσιεύτηκαν από άνδρες.
  • Στα διαδικτυακά παιχνίδια πολλαπλών ρόλων περίπου το 70% των γυναικών παίζει με ανδρικούς χαρακτήρες για να αποφύγει την παρενόχληση.
  • Όσο για τις απειλές για σωματική κακοποίηση και βιασμό, οι γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν 20% πιθανότητες να βιαστούν όντως και 25% να χτυπηθούν από κάποιο κοντινό τους πρόσωπο, ενώ οι ίδιες πιθανότητες για τους άνδρες είναι 1 στις 71 και 1 στις 7 αντίστοιχα.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι; Και ποια θέση παίρνουν κάποιες διασημότητες μεταξύ των δύο μονομάχων των επόμενων εκλογών;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Βιβλίο / Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Όλοι οι συγγραφείς και ποιητές (ακόμα και μουσικοί, για τον ποιητικό τους λόγο) που βραβεύτηκαν από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας για το έργο τους από το 2011 μέχρι και φέτος και οι λόγοι για τους οποίους τους επέλεξαν.
THE LIFO TEAM
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Διεθνή / Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Ελλάδα / Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Στον αυριανό 36ο Μαραθώνιο έχει σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών και η διαδρομή θα έχει φέτος συμβολική σημασία. Μιλήσαμε με 10 δρομείς που θα είναι εκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ