14 σειρές της ελληνικής τηλεόρασης που έκαναν τους δρόμους να αδειάσουν

14 σειρές της ελληνικής τηλεόρασης που έκαναν τους δρόμους να αδειάσουν Facebook Twitter
Ο Άγνωστος Πόλεμος
18

Ο Άγνωστος Πόλεμος (1971)

Το σίριαλ με το ρεκόρ τηλεθέασης εν μέσω χούντας (στην ΥΕΝΕΔ), το οποίο έβλεπαν όλοι, μικροί μεγάλοι, θέλοντας και μη, γιατί δεν υπήρχε και τίποτε άλλο να δουν. Άδειαζαν κυριολεκτικά οι δρόμοι και γέμιζαν τα καθιστικά όσων είχαν τηλεόραση με όλη τη γειτονιά που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τις ιστορίες του Νίκου Φώσκολου, σκηνοθετημένες από τον Κώστα Κουτσομύτη, οι οποίες διαδραματίζονταν την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Προβλήθηκε μέχρι το 1974 και σε 226 επεισόδια, τα οποία χάθηκαν από το αρχείο της ΕΡΤ (τα έσβησαν για να γράψουν πάνω τους κινούμενα σχέδια και ντοκιμαντέρ).


Ο Άνθρωπος δίχως Πρόσωπο (1972)

Ο φόβος και ο τρόμος, από το μουσικό θέμα μέχρι τη γυναίκα με τα σκούρα και τον άντρα με τον γάντζο που κρυβόταν πίσω από μια ανατριχιαστική μάσκα, ο οποίος ήταν σαν τον Φρέντι Κρούγκερ του '72 για τους εφιάλτες των παιδιών της εποχής. Η ζωή μιας νέας κοπέλας, της Μάρθας Δαμίγου, η οποία εργάζεται σε ένα νοσοκομείο ως χειρουργός και προσπαθεί να ξεσκεπάσει το μυστήριο που καλύπτει τον περίεργο θάνατο του πατέρα της.


Το Λούνα Παρκ (1974)

14 σειρές της ελληνικής τηλεόρασης που έκαναν τους δρόμους να αδειάσουν Facebook Twitter

Τρία σε ένα: σίριαλ, μουσικό σόου και τηλεπαιχνίδι του Δαλιανίδη στην ΕΡΤ. Πέντε κρίκοι ένα τάλιρο, η Τούλα, ο μπαρμπα-Γιώργος, η κυρία Ουρανία, η Κάθριν, ένα σωρό ηθοποιοί και μια πλειάδα τραγουδιστών (ανάμεσά τους η Άννα Βίσση με αφάνα και η Άντζελα Δημητρίου) καθήλωναν τους Έλληνες από τον Ιούλιο του '74 μέχρι τον Μάιο του 1981 στις τηλεοράσεις τους, κάνοντας άνετα 60άρια, στο δεύτερο μακροβιότερο σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης μετά τον «Μεθοριακό Σταθμό».

Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (1975)

Το βιβλίο του Καζαντζάκη ήταν ίσως από τις πρώτες «ποιοτικές τηλεοπτικές σειρές» με τόση επιτυχία, που οι ηθοποιοί δυσκολεύτηκαν να απεμπλακούν από τον ρόλο τους. Πρόσφυγες, λεπροί, αγάδες, γιουσουφάκια και γερο-λαδάδες, ο Γκουσγκούνης στον ρόλο του σεΐζη, ο Μανωλιός και η Μαριορή σε στιγμές πρωτόγνωρες για ελληνική σειρά.

 


Οι Πανθέοι (1977)

Η Μάρμω, η χτικιάρα που έφτυνε αίμα, ήταν από τους εμβληματικούς χαρακτήρες στο μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη που αφηγούνταν τις περιπέτειες μιας οικογένειας με φόντο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μετατροπή του σε σίριαλ έγινε μεγάλη επιτυχία, με ακόμα μεγαλύτερη τηλεθέαση.


Οι Ιερόσυλοι (1983)

Συναρπαστική αστυνομική σειρά που έκανε άνετα 65άρια και σε κάποια επεισόδια χτύπαγε και 80%. Ο Θάνος Λειβαδίτης στον ρόλο του δημοσιογράφου Μαρτέλη που ξεσκεπάζει μια σπείρα αρχαιοκάπηλων.


Οι Απαράδεκτοι (1990)

14 σειρές της ελληνικής τηλεόρασης που έκαναν τους δρόμους να αδειάσουν Facebook Twitter

Η Δήμητρα, ο Σπύρος, ο Βλάσης, ο Γιάννης, σε μια καρικατούρα γκέι ρόλου (ο πρώτος «δηλωμένος» γκέι), και το αστροπελέκι σε μια εμπνευσμένη στιγμή της Δήμητρας Παπαδοπούλου, με ατάκες που έγραψαν ιστορία.


Οι Τρεις Χάριτες (1990)

Η Όλγα, η Μαρία, η Ειρήνη και η θεία Μπεμπέκα στο πρώτο –και καλύτερο– σίριαλ των Ρέππα-Παπαθανασίου, που έκανε 65άρια και έφερε ένα είδος χιούμορ που τότε ήταν πραγματικά μοντέρνο.


Το Ρετιρέ (1990)

14 σειρές της ελληνικής τηλεόρασης που έκαναν τους δρόμους να αδειάσουν Facebook Twitter

Η Κατερίνα Γιουλάκη, η Βίκη Βανίτα, η Έλντα Πανοπούλου, ο Παύλος Ευαγγελόπουλος και άλλοι πολλοί σε μια σειρά που έγινε καλτ και ξαναπαίχτηκε μέχρι αηδίας τα επόμενα χρόνια (και θα παίζεται στον αιώνα τον άπαντα), με 60άρια και χιούμορ Διαλιανίδη.


Αναστασία (1993)

Η Αναστασία που ερωτεύεται πατέρα και γιο και μια Μυρτώ Αλικάκη που τρέλανε τα μηχανάκια της AGB και έγινε η φαντασίωση του εφήβου και του φαντάρου. Και η Αρβανιτάκη στο τραγούδι των τίτλων.


Ψίθυροι καρδιάς (1997)

14 σειρές της ελληνικής τηλεόρασης που έκαναν τους δρόμους να αδειάσουν Facebook Twitter

Το απόλυτο ρεκόρ του Mega που άδειαζε τους δρόμους κάθε Δευτέρα βράδυ. Ο απαγορευμένος έρωτας της Τσιγγάνας Άννας-Μαρίας Παπαχαραλάμπους και του «μπαλαμού» Απόστολου Γκλέτσου κι ένα τραγούδι του Χρ. Νικολόπουλου με τον Μπάση που άναβε φωτιές στις πίστες (και ανάβει ακόμα).


Στο Παρά Πέντε (2005)

14 σειρές της ελληνικής τηλεόρασης που έκαναν τους δρόμους να αδειάσουν Facebook Twitter

Το σίριαλ του Γιώργου Καπουτζίδη που επανέφερε το Mega στην κορυφή της τηλεθέασης (66%), με μια παρέα που κυνηγούσε έναν δολοφόνο, που ήταν ο πρωθυπουργός, και δυο γιαγιάδες σταρ.


Big Brother 1 (2001)

Η πρώτη σεζόν ξεκίνησε στον ANT1 στις 10 Σεπτεμβρίου 2001 και είχε διάρκεια 113 ημέρες. Η σεζόν τελείωσε στις 31 Δεκεμβρίου 2001. Το τέλος της ήταν ανήμερα την Πρωτοχρονιά και προσέλκυσε το 80% της τηλεθέασης με παρουσιαστή τον Ανδρέα Μικρούτσικο.


Survivor (2017)

14 σειρές της ελληνικής τηλεόρασης που έκαναν τους δρόμους να αδειάσουν Facebook Twitter

Το τελευταίο επεισόδιο έκανε 74% τηλεθέαση και είναι η πιο μεγάλη επιτυχία της φετινής σεζόν. Το βλέπουν ΟΛΟΙ (ή σχεδόν όλοι) για διαφορετικούς λόγους, το υμνούν ή το βρίζουν ανελέητα, και είναι ένα φαινόμενο που είχε χρόνια να εμφανιστεί στην ελληνική τηλεόραση.

TV & Media
18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυμνό Χόλιγουντ:

Μόδα & Στυλ / Γυμνό Χόλιγουντ: Πλήρης διαφάνεια, free the nipple, ζήτω τα γυμνά σώματα. Έτσι ντύνονται πια οι σταρ.

Ξεκίνησε από τις πασαρέλες της υψηλής ραπτικής και κορυφώθηκε (πού αλλού;) τη νύχτα της τελετής των Όσκαρ. Το νέο trend στη μόδα είναι το γυμνό και, απ' ό,τι φαίνεται, ήρθε για να μείνει.
THE LIFO TEAM