Ρετρό Πασοκολαγνεία

Ρετρό Πασοκολαγνεία Facebook Twitter
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πια συνδεθεί με ζεϊμπεκιές, ίσως λόγω της έφεσης του ιστορικού ηγέτη του (αλλά και του γιου του) στον χορό αυτό, αλλά και εξαιτίας των θρυλικών ενσταντανέ με τις περήφανες ζεϊμπεκιές του Άκη και του Σκανδαλίδη.
3

Η είδηση έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και πολλούς να χαμογελάσουν. Η σατιρική σελίδα του Facebook «Παλιό ΠΑΣΟΚ - Το ορθόδοξο» ξεπέρασε σε δημοτικότητα, δηλαδή σε likes, την επίσημη σελίδα του κόμματος. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ είχε 48.707 likes, ενώ το «κανονικό» ΠΑΣΟΚ 37.083.

{❖}

Την επόμενη μέρα η σελίδα έστειλε ανοιχτή επιστολή στη Χαριλάου Τρικούπη, ζητώντας από τη Φώφη Γεννηματά να επαναφέρει στην πρώτη γραμμή όλα τα παλιά πασοκικά στελέχη που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον πράσινο ήλιο και το κόμμα να κινηθεί στις αγνές «πασοκικές» αξίες που το οδήγησαν στην καταξίωση. Επίσης, η σελίδα του ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ στο Facebook να απορροφήσει τη σελίδα του κανονικού ΠΑΣΟΚ και μαζί να ξεπεράσουν αυτήν της «επάρατης» Δεξιάς.

{❖}

To απίθανο της υπόθεσης είναι ότι τα έφερε η συγκυρία έτσι που λίγες μετά η Φώφη Γεννηματά προσκάλεσε όλους όσοι είχαν διατελέσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε μια εκδήλωση που σηματοδότησε την επανασυσπείρωση του «όλου ΠΑΣΟΚ» μετά και την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου. Ξαναθυμηθήκαμε, λοιπόν, παλιές, γνώριμες φάτσες. Υπάρχουν πολλοί ήρωες στο πασοκικό πάνθεον: Κουτσόγιωργας, Τσοβόλας, Λαλιώτης, Βάσω Παπανδρέου, Σκανδαλίδης κ.ά. Όμως κανείς δεν μπορεί να εκτοπίσει από την πρώτη θέση στις καρδιές μας τον μοναδικό Βαγγέλη Γιαννόπουλο.

{❖}

Τον Δεκέμβριο είχε διοργανωθεί Μεγάλο Σοσιαλιστικό Πάρτι σε νυχτερινό κέντρο με hashtag #andreazeis και συμμετοχή του εθνικού σταρ, ο οποίος τραγούδησε ζωντανά το «Καλημέρα Ήλιε», τον ύμνο του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, ενώ από τον ουρανό έπεφταν εκατοντάδες πεντοχίλιαρα.

{❖}

Εκτός από τη συγκεκριμένη σελίδα, υπάρχουν και πολλές άλλες με... παρόμοια θεματολογία: Όλα τα ζεϊμπέκικα του ΠΑΣΟΚ (11.612 likes), ΑναρχοΠΑΣΟΚ (4.139 likes), Πρώην πασόκοι σατανιστές (26.592 likes), Πρώην Πασόκοι Σατανιστές θαυμαστές του ελληνικού ποδοσφαίρου (10.530 likes) κ.ά.

{❖}

Την ίδια στιγμή, θραύση κάνουν στα social media οι «συγκρίσεις» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή διάφορα θέματα, π.χ. το σαββατόβραδο. Σε αυτή την περίπτωση η φωτογραφία ενός σαββατόβραδου της εποχής του ΠΑΣΟΚ απεικονίζει πάντα καλύτερες καταστάσεις, πιο πλούσιες, πιο όμορφες κ.ο.κ., σε σχέση με του ΣΥΡΙΖΑ.

{❖}

Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει φλέβα, ότι υπάρχει κόσμος που απολαμβάνει να σατιρίζει το ΠΑΣΟΚ και τις εποχές που τρώγαμε με «χρυσά κουτάλια». Υπάρχει μια γενιά που ουσιαστικά μεγάλωσε με ΠΑΣΟΚ, το οποίο κυβέρνησε ουσιαστικά 20 χρόνια (1981-2004, με το διάλειμμα της τριετίας Μητσοτάκη) και πότισε με την αισθητική και τους κώδικες συμπεριφοράς των στελεχών του πολλούς και διαφορετικούς κοινωνικούς τομείς.

Ρετρό Πασοκολαγνεία Facebook Twitter
© Mouselephant

{❖}

Μην ξεχνάμε τα ποσοστά που έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια: 1981 - 48%, 1985 - 45%, 1993 - 47%, 1996 - 41,5%, 2000 - 44%, 2004 - 40% κ.ο.κ. Με λίγα λόγια, η μισή Ελλάδα, και παραπάνω, κάποια στιγμή τα τελευταία 30 χρόνια περίπου ψήφισε ΠΑΣΟΚ.


{❖}

Γιατί όμως απαξιώθηκε έτσι το ΠΑΣΟΚ και όχι η Νέα Δημοκρατία, για παράδειγμα; Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η πενταετία του νεότερου Καραμανλή ήταν πιο ΠΑΣΟΚ και από την πρώτη κυβέρνηση του κινήματος. Αυτό είναι, φυσικά, ερώτημα για τους ιστορικούς και πολιτικούς επιστήμονες του μέλλοντος.

{❖}

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πια συνδεθεί με ζεϊμπεκιές, ίσως λόγω της έφεσης του ιστορικού ηγέτη του (αλλά και του γιου του) στον χορό αυτό, αλλά και εξαιτίας των θρυλικών ενσταντανέ με τις περήφανες ζεϊμπεκιές του Άκη και του Σκανδαλίδη.

{❖}

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στο χαρακτηριστικό κομμάτι της γκαρνταρόμπας του παραδοσιακού πασόκου, το ζιβάγκο. Πρώτος διδάξας, φυσικά, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος το έκανε μόδα σε όλους τους πασόκους που ήθελαν να κάνουν τη στυλιστική τους επανάσταση απέναντι στα πουκάμισα των αστών δεξιών.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Buzz
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι; Και ποια θέση παίρνουν κάποιες διασημότητες μεταξύ των δύο μονομάχων των επόμενων εκλογών;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Βιβλίο / Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Όλοι οι συγγραφείς και ποιητές (ακόμα και μουσικοί, για τον ποιητικό τους λόγο) που βραβεύτηκαν από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας για το έργο τους από το 2011 μέχρι και φέτος και οι λόγοι για τους οποίους τους επέλεξαν.
THE LIFO TEAM
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Διεθνή / Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Ελλάδα / Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Στον αυριανό 36ο Μαραθώνιο έχει σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών και η διαδρομή θα έχει φέτος συμβολική σημασία. Μιλήσαμε με 10 δρομείς που θα είναι εκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ