27 νέα βιβλία κάτω από τον ήλιο

27 νέα βιβλία κάτω από τον ήλιο Facebook Twitter
0

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΝΔΡΙΚΑΚΗ

27 νέα βιβλία κάτω από τον ήλιο Facebook Twitter
ΕπεξεργασίαΑ Ατελιέ/ LIFO


Ίρβιν Γιάλομ
Πλάσματα μιας μέρας
Μτφρ.: Ευαγγελία Ανδριτσάνου
Εκδόσεις Άγρα
Σελ.: 256


Η φράση του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου «Όλοι είμαστε πλάσματα μιας μέρας» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Γιάλομ. Περιέχει ιστορίες που μας εισάγουν στον αγώνα, στον πόνο και στη μαγεία της ζωής και της ψυχοθεραπείας.


Jo Nesbo
Αίμα στο χιόνι
Μτφρ.: Γωγώ Αρβανίτη
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 224


Ένας πληρωμένος δολοφόνος, ο Ούλαμ Γιόχανσεν, θα δει να ανατρέπεται όλη του η ζωή όταν το αφεντικό τού αναθέτει να σκοτώσει τη σύζυγό του, Κορίνα Χόφμαν, μια πανέμορφη ξανθιά γυναίκα με βάδισμα αιλουροειδούς, που έχει μάθει πάντα να κερδίζει. Τι θα γίνει όμως που ο Ούλαμ την ερωτεύεται;


Λόρεν Μπιουκές
Τα λαμπερά κορίτσια
Μτφρ.: Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις Bell
Σελ.: 416


Έξυπνα και λαμπερά κορίτσια είναι το θήραμα του Χάρπερ.Τα εντοπίζει, τα παρακολουθεί και όταν έρθει η ώρα... σβήνει τη λάμψη τους. Και μετά, τα ίχνη του χάνονται. Γιατί ο Χάρπερ είναι ένας δολοφόνος που ταξιδεύει μέσα στον χρόνο. Η Κέρμπι, το κορίτσι που επέζησε από την επίθεση, είναι αποφασισμένη να κυνηγήσει τον παραλίγο φονιά.


Καρύλ Φερέ
Χάκα από τη Σάγκα Μαορί
Μτφρ.: Αργυρώ Μακάρωφ
Εκδόσεις Άγρα
Σελ.: 416


Έχουν περάσει εικοσιπέντε χρόνια από τότε που ο Τζακ Φιτζέραλντ, Μαορί στην καταγωγή, κατατάχτηκε στην Αστυνομία μετά την εξαφάνιση της συζύγου και της κόρης του. Έκτοτε, ο μοναχικός και αδιάφθορος μπάτσος βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης απελπισίας. Ώσπου ανακαλύπτεται σε μια παραλία το νεκρό σώμα ενός κοριτσιού και η κόλαση που σιγόκαιγε μέσα του φουντώνει ξανά.

Κλαϊβ Μπαρκερ
Τα Ευαγγέλια της Κολάσεως
Mτφρ.: Γωγώ Αρβανίτη
Εκδόσεις Bell
Σελ.: 416


Οι τελευταίοι μάγοι της Γης ζουν κυνηγημένοι από τον δαίμονα Πίνχεντ, που τους εντοπίζει και τους σκοτώνει. Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Χάρι ντ' Αμούρ εκπληρώνει τις τελευταίες επιθυμίες των νεκρών, οι οποίοι επικοινωνούν με τη συνεργάτιδά του, Νόρμα Πέιν. Άθελά του, όμως, ο Χάρι ανοίγει μια πύλη μεταξύ Γης και Κόλασης...

Φαίδων Ταμβακάκης
Η Αναπαλαίωση
Εκδόσεις Εστία
Σελ.: 80


Στο λιμάνι της Σύρου, το ιστιοπλοϊκό «Τάι Μο Σαν» προετοιμάζεται να επαναλάβει το θρυλικό, παρθενικό του ταξίδι. Όμως μια αβαρία που το καθηλώνει αποδεικνύεται πιο σοβαρή απ' ό,τι αρχικά φαινόταν. Έτσι, ο καπετάνιος βρίσκεται αντιμέτωπος με ασφυκτικά διλήμματα όταν ξαναβρεί έναν παλιό έρωτά του.

Αντουάν Μπελό
Έρευνα για την εξαφάνιση της Εμιλί Μπρυνέ
Μτφρ.: Tιτίκα Δημητρούλια
Εκδόσεις Πόλις
Σελ.: 304


Όταν η 34χρονη Εμιλί Μπρυνέ δολοφονείται, όλες οι υποψίες στρέφονται στον σύζυγό της, Κλοντ Μπρυνέ. Οι αστυνομικοί καλούν σε βοήθεια τον επιθεωρητή Ασίλ Ντυνό, ο οποίος προστρέχει στην αστυνομική λογοτεχνία. Τυχαίνει, όμως, ο ύποπτος να είναι εξίσου γνώστης. Έτσι, ξεκινά μεταξύ τους μια συναρπαστική αλληλογραφία γύρω από το τέλειο έγκλημα.

Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες
Οι Πληροφοριοδότες
Μτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης
Εκδόσεις Ίκαρος
Σελ.: 400


Η βιογραφία μιας Γερμανίδας που ταξίδεψε στην Κολομβία λίγο πριν από την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είναι η ιστορία του βιβλίου που εκδίδει ο Γκαμπριέλ. Το βιβλίο, όμως, κριτικάρει με έντονα αρνητικό τρόπο ο ίδιος του ο πατέρας. Τι κρύβει αυτή η αντίδραση;


Απόστολος Γ. Αλλαμάνης
Στο λυκόφως των ιδεολογιών
Εκδόσεις Περίπλους
Σελ.: 196


Οι πολιτικές εξελίξεις της παγκόσμιας κοινωνίας μέσα από την ιστορία της οικογένειας Ωλέν, που ξεκινά στις 14 Ιουλίου του 1789, όταν έπεσε η Βαστίλλη κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Πρόκειται για ένα βιβλίο που συνδυάζει το ιστορικό μυθιστόρημα με το κοινωνικό δοκίμιο, την ιστορική μελέτη, αλλά και με τη σάτιρα και το ευθυμογράφημα.

Samuel Bjork
Παγωμένος άγγελος
Εκδόσεις Διόπτρα
Σελ.: 544


Η Νορβηγία συνταράσσεται όταν ένα εξάχρονο κορίτσι βρίσκεται κρεμασμένο σε ένα δέντρο. Ο αστυνομικός ερευνητής Χόλγκερ Μουνκ που αναλαμβάνει την υπόθεση προσπαθεί να πείσει την καλύτερη ερευνήτριά του Μία Κρούγκε να επιστρέψει από την απομόνωσή της. Σύντομα οι δύο αστυνομικοί διαπιστώνουν πως τίποτα δεν φαίνεται ικανό να σταματήσει τον σαδιστή δολοφόνο.

Δώρος Αντωνιάδης
Στο μάτι του ταύρου
Εκδόσεις Καστανιώτη
Σελ.: 240


Ένα συναρπαστικό αστυνομικό θρίλερ με μαθηματικούς γρίφους, υποβλητική ατμόσφαιρα και καταιγιστικό ρυθμό, όπου το παρόν εναλλάσσεται με το παρελθόν, ενώ ο αναγνώστης βρίσκεται διαρκώς προ αλλεπάλληλων εκπλήξεων.

Όσκαρ Ουάιλντ
Τρία χρυσά παραμύθια
Εκδόσεις Άγκυρα
Σελ.: 96


Ένα βιβλίο που περιλαμβάνει παραμύθια με σοφό δίδαγμα. Ο «Εγωιστής Γίγαντας», ο «Ευτυχισμένος Πρίγκιπας», το «Αηδόνι και το Τριαντάφυλλο» έχουν να διδάξουν τους μικρούς αναγνώστες κι από κάτι, να δώσουν μια μικρή συμβουλή. Η έκδοση περιέχει δώρο CD.

27 νέα βιβλία κάτω από τον ήλιο Facebook Twitter
ΕπεξεργασίαΑ Ατελιέ/ LIFO


Γιώργος Κορδέλλας
Στην εχεμύθεια των κυμάτων
Εκδόσεις Γαβριηλίδης
Σελ.: 185


Μια ιστορία ενηλικίωσης και αναμέτρησης με τις κρυμμένες αλήθειες και τις μοιραίες αποφάσεις που πάρθηκαν ερήμην της στο παρελθόν.

Δημήτρης Καρακίτσος
Βένουσμπεργκ
Εκδόσεις Αντίποδες
Σελ.: 80


Τέσσερις ιστορίες-παραλλαγές σε δοσμένα θέματα της αρχαίας και της χριστιανικής παράδοσης κλονίζουν μέσα από το παιχνίδι του ύφους τα αλληγορικά νοήματα, περιγράφοντας τη φυγή από τον κόσμο και την εξορία στο βασίλειο των ηδονών.

Ντιάνα Νασιοπούλου-Παπαγεωργίου
Ο τοίχος του μαντολίνου
Εκδόσεις Οσελότος
Σελ.: 72

Τα όρια στις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας είναι απαραίτητα. Τα υλικά που χρειάζονται για να μπουν τα όρια αυτά δεν είναι άλλα από διάθεση για διάλογο, υπομονή, κατανόηση, εμπιστοσύνη, αλληλοσεβασμός, προσπάθεια να μπει ο εαυτός στη θέση του άλλου. Όριο σε μια σχέση δεν πρέπει ποτέ να είναι ο τοίχος.

Ονορέ ντε Μπαλζάκ
Θεωρία του βαδίσματος
Μτφρ.: Γεωργία Ζακοπούλου
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 160


Το ειρωνικό αυτό εγχειρίδιο πραγματεύεται πολλές από τις σκέψεις που ανέκαθεν απασχολούσαν τον Μπαλζάκ και βρίσκουμε διάσπαρτες στα φιλοσοφικά του έργα: σχετικά με την κίνηση, την ανάλωση της ζωτικής ενέργειας, τις σχέσεις ανάμεσα στην εσωτερική υπόσταση του ανθρώπου και τις εξωτερικές του αντιδράσεις, τη μακροβιότητα, τη φιλοσοφία των καθημερινών του κινήσεων.

Πασκάλ Κινιάρ
Το μάθημα μουσικής
Μτφρ.: Γιάννης Κατσάνος
Εκδόσεις Μελάνι
Σελ.: 136


Το «Μάθημα Μουσικής» του Πασκάλ Κινιάρ κινείται ανάμεσα στο μυθιστόρημα και το δοκίμιο, αναζητώντας τη χαμένη ηχητική πατρίδα μας. Γιατί υπάρχουν τόσο λίγες γυναίκες που γράφουν μουσική; αναρωτιέται ο Κινιάρ.

Μανώλης Γλέζος
Στα Κυκλαδονήσια – Η αίσθηση στο φως στιχουργεί
Εκδόσεις Gutenberg-Δαρδανός
Σελ.: 344


«[...] Ποιήματα της κατάξερης, της φρυμένης από τον ήλιο πέτρας των νησιών μας. Των νησιών που προσορμίστηκα σ' όλα, τα περπάτησα όλα, όχι μόνο μια φορά αλλά πολλές. Πασπάτεψα όλες τις πτυχές του εδαφικού τους μανδύα, από τα αιπηνά κάρηνα ως τα συλλάγκαδα, τα συρύακα και τις νεροσυρμές, τις σπηλιές και τα σπηλιάδια [...]».

Βασίλης Βασιλικός
Ημερολόγιο Θάσου
Εκδόσεις Gutenberg-Δαρδανός
Σελ.: 208


«Νιώθω μια παράξενη ηρεμία κι ευδαιμονία, καθώς πρωτοκατοικώ το πατρικό μου σπίτι στη Θάσο. Τα πνεύματα των προγόνων σαν να με ευχαριστούν που το αποκατέστησα στις παλιές του δόξες. Τώρα έχουμε για πρώτη φορά ένα "εξοχικό", ένα maison de campagne [...]».

Φρίντριχ Νίτσε
Αγών Ομήρου
Μτφρ.: Βαγγέλης Δουλαβέρης
Εκδόσεις Gutenberg-Δαρδανός
Σελ.: 96


«Η επώδυνη ηδυπάθεια που εκπέμπει η τραγωδία έχει βάση της το απάνθρωπο, το άγριο. Ο λεγόμενος έλεος της τραγωδίας, αλλά και καθετί υψηλό, ως τ' ανώτερα και γλυκύτατα ρίγη της μεταφυσικής, αντλεί την ηδύτητά του αποκλειστικά απ' τα συστατικά της αγριότητας που περιέχει [...]».

Συλλογικό
Το πολιτικό πορτραίτο της Ελλάδας
Εκδόσεις Gutenberg-Δαρδανός
Σελ.: 656


Στο «Πολιτικό πορτραίτο της Ελλάδας» αναλύονται πολλές από τις αιτίες, αλλά προπάντων οι συνέπειες της κρίσης στο πολιτικό πεδίο, η δυναμική του οποίου έχει αλλάξει άρδην με την κατάρρευση του δικομματισμού, τις νέες εκλογικές προτιμήσεις και τη διοικητική απορρύθμιση.

Κ.Π. Καβαφης
Τα ποιήματα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα
Εκδόσεις Gutenberg-Δαρδανός
Σελ.: 816


Τα δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματα του Καβάφη στην πρωτογενή τους μορφή, σε μια έκδοση που περιέχει επιπλέον τα ακόλουθα: εισαγωγή, χρονολόγιο, σχόλια, παράρτημα, βιβλιογραφία, περιεχόμενα-ευρετήρια.

Γιώργος Περισανίδης
Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα
Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Σελ.: 100


Ένα σχεδόν διαδραστικό μυθιστόρημα που μιλάει για τον έρωτα στα χρόνια των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, τον έρωτα που χτίζεται και γκρεμίζεται γρήγορα και «αναίμακτα».

Συλλογικό
Ερωτικά Εγκλήματα
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 224


Οκτώ συγγραφείς αφηγούνται εγκλήµατα πάθους, εξιχνιάζουν ιστορίες ερωτικής απόγνωσης. Ο Γιάννης Ατζακάς, η Ελένη Γιαννακάκη, ο Κώστας Καβανόζης, ο Χρίστος Κυθρεώτης, η Μαρία Μήτσορα, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, ο Χρήστος Οικονόµου και η Σώτη Τριανταφύλλου γράφουν από ένα διήγηµα, όπου η ερωτογραφία διασταυρώνεται µε τη νουάρ γραφή.

27 νέα βιβλία κάτω από τον ήλιο Facebook Twitter
ΕπεξεργασίαΑ Ατελιέ/ LIFO


Πολυχρόνης Κουτσάκης
Baby Blue
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 336


Ένα πανέμορφο τυφλό κορίτσι με εκπληκτικές ταχυδακτυλουργικές δεξιότητες και ο θετός πατέρας της παίζουν στους δρόμους της Αθήνας και μένουν στον λόφο του Φιλοπάππου. Όταν θα γίνουν στόχος αδίστακτων εκτελεστών, ένας ισχυρός άνθρωπος του δρόμου αποφασίζει να τους προστατέψει επιστρατεύοντας τον Στράτο Γαζή, τον καλύτερο επαγγελματία «φροντιστή» στην Αθήνα - σιχαίνεται να τον λένε δολοφόνο.


Δημήτρης Στεφανάκης
Ο χορός των ψευδαισθήσεων
Εκδόσεις Ψυχογιός


Η αυτοκτονία ενός πολιτικάντη, ενός τυπικού απατεώνα από τους εκατοντάδες που θησαύρισαν τα χρόνια της μεγάλης ευμάρειας και αυταπάτης, μέλος κάποτε μιας παρέας φίλων, τους οποίους ο Στεφανάκης ακολουθεί μέσα από μια αναδρομή στο παρελθόν. Ένα βιβλίο στους αισθησιακούς ρυθμούς του ταγκό, ένας χορός ψευδαισθήσεων που συμπαρασύρει στη δίνη του μια γενιά ανθρώπων, τις συνειδήσεις τους και τα άλλοτε σαθρά κι άλλοτε ουτοπικά τους οράματα. Και στο τέλος, τι μένει; Η αγάπη – αν την αξίζεις...


Αντρέα Καμιλλέρι
Ακτίνα Φωτός
Μτφρ.: Φωτεινή Ζερβού
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 304


Αγωνία κυριαρχεί στις εναλλασσόμενες υποθέσεις του μυθιστορήματος. Ο αστυνόμος Μονταλμπάνο νιώθει έναν ακαθόριστο φόβο. Η ανάμνηση ενός ονείρου τού προκαλεί δυσφορία, προλήψεις, σκοτεινά προαισθήματα. Μια παράπλευρη σκέψη προσπαθεί ν' αποκτήσει ξεκάθαρη μορφή και συνεχίζει να υφίσταται στην πραγματικότητα ως ύποπτη συνενοχή.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Βιβλίο / To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Κόντρα στα κυρίαρχα ήθη, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε διεθνώς μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας. Μια πρωτότυπη έκδοση από τους Τάσο Θεοφίλου και Εύα Γανίδου εστιάζει στις επιδόσεις των Αθηναίων στο «παράνομο» σεξ, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, ενίοτε και σπαρταριστά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Στεφανή: «Με συγκινεί ακόμα ο «Πεισίστρατος» του Γιώργου Χειμωνά»

The Book Lovers / Εύα Στεφανή: «Βρίσκω θεραπευτικά τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διαδρομή της από την Δάφνη ντι Μοριέ στον Ε.Χ. Γονατά κι από τον Τσβάιχ στον Γιώργο Χειμωνά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Βιβλίο / Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Οι «Αλεπούδες του Περ-Λασαίζ» είναι ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο, με πυκνό λόγο και πλήθος πραγματολογικών στοιχείων, που αναπλάθει τη γαλλική επαρχία των ’50s μέσα από μια απελπισμένη ερωτική ιστορία με φεμινιστική χροιά. 
M. HULOT
Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Βιβλίο / Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και στοχαστής, που έβαλε ποίηση στο σκυρόδερμα και συνέδεσε τα οράματα ενός σύγχρονου «Blade Runner» με τον Παρθενώνα, μοιάζει σήμερα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και σημασία όσο ποτέ. Η «Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής» από εκδόσεις ΠΕΚ αποδεικνύει γιατί.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Βιβλίο / Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Τα κεραμικά των Δαρδανελλίων, ο συσχετισμός τους με την ταυτότητα, με το συναίσθημα. Ένα γοητευτικό βιβλίο δείχνει πώς τα «λαϊκά», «αγροτικά» κεραμικά συνδέονται με το κίνημα Arts & Crafts, με τον ιαπωνισμό, με τις διακοσμητικές τέχνες και το ντιζάιν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ