45 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν

0

1.

ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΥΙΘ ΘΑΦΟΝ
Ο λαβύρινθος των πνευμάτων τ. 1 & 2
Μτφρ.: Βασιλική Κνήτου
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ένα συναρπαστικό αφήγημα γεμάτο πάθη, ίντριγκες, δράμα, συνωμοσίες αλλά και χιούμορ. Έρχεται να μας οδηγήσει στο μεγάλο φινάλε μιας σάγκας που εξελίσσεται σε όλη της την ένταση και το βάθος, ενώ συγχρόνως αποτελεί μέγιστο ύμνο στον κόσμο των βιβλίων, στην τέχνη τού να αφηγείται κανείς ιστορίες και στον μαγικό δεσμό ανάμεσα στη λογοτεχνία και στη ζωή.


2.

LEIF G.W. PERSSON
Λίντα- Όπως στη δολοφονία της Λίντα
Μτφρ.: Τιτίνα Σπερελάκη
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 616
Το μαύρο χιούμορ, ο σαρκαστικός σχολιασμός της κατάστασης της σουηδικής Δικαιοσύνης και η εξαιρετική «ανατομία» της διαδικασίας των αστυνομικών ερευνών κάνουν το μυθιστόρημα αυτό να ξεχωρίζει, καθώς μας συστήνει με ιδιοφυή τρόπο έναν από τους πιο αξιομνημόνευτα δύσκολους μυθιστορηματικούς χαρακτήρες, τον αστυνόμο Έβερτ Μπέκστρεμ.

3.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ
Εγώ, ο Σίμος Σιμεών
Εκδόσεις Διόπτρα
Σελ.: 440
Το βιβλίο διαδραματίζεται το 1964, τότε που κάτι έδειχνε να αλλάζει στην Ελλάδα. Ήρωας είναι ο μοναχικός και εξόχως χαρισματικός εντεκάχρονος Σίμος, νόθος γιος μια γυναίκας με κλονισμένη υγεία που ζει προστατευμένη από τις τέσσερις αδελφές της σε μια εύρωστη μακεδονική κωμόπολη, τη Χαλκόπολη.


4.

BRUNHILDE POMSEL,
THORE D. HANSEN
Δεν θέλαμε να ξέρουμε
Μτφρ.: Λένια Μαζαράκη
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 264
Από το 1942 έως το 1945, η Μπρουνχίλντε Πόµζελ υπήρξε στενογράφος του υπουργού Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέµπελς. Όµως ισχυρίζεται πως δεν είχε ιδέα για τις φρικαλεότητες του καθεστώτος που υπηρετούσε. Λίγο πριν από τον θάνατό της αφηγείται τη ζωή της µε αφοπλιστική ειλικρίνεια, δίνοντας µια εικόνα της κοινοτοπίας του κακού.


5.

AΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια: 1942-1974
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Σελ.: 392
Το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει, συναρπάζει, σοκάρει, προβληματίζει. Πέρα από σημαντική πολιτική παρακαταθήκη, πέρα από βιβλίο αποκαλύψεων, είναι μια συγκλονιστική αποτύπωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της πατρίδας μας, σκιαγραφημένη από έναν εξαιρετικά διορατικό, ρεαλιστή και σημαντικό πολιτικό, που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο τα τελευταία εβδομήντα χρόνια της Ιστορίας της.


6.

ANTOINE CHAINAS
Αποστείρωση
Μτφρ.: Αργυρώ Μακάρωφ
Εκδόσεις Άγρα
Σελ.: 408
Ανερχόμενη μορφή του γαλλικού θρίλερ μυθιστορήματος, ο Σαινάς παρουσιάζει ένα βιβλίο φιλόδοξο και εξαιρετικά ενοχλητικό. Με μεγάλη ευχαρίστηση απεικονίζει μια Γαλλία στεγνή, ταγγή, παρανοϊκή. Στην αιχμηρή αφήγησή του, η όμορφη χώρα νιώθει ασφαλής όταν είναι κρυμμένη σε οχυρωμένες κοινότητες.


7.

ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΓΡΙΒΑΣ
Κάνναβη. Μαριχουάνα | Χασίς
Εκδόσεις IANOS
Σελ.: 232
Ο Κλεάνθης Γρίβας, με όπλο το πάθος του για την ελευθερία του ατόμου, θίγει με αιχμηρό τρόπο ένα μείζον θέμα της σύγχρονης κοινωνίας, το πρόβλημα των «ναρκωτικών». Χρησιμοποιώντας τις ευρύτατες γνώσεις του, αναλύει τη χρησιμότητα της «παρεξηγημένης» κάνναβης στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου και επιχειρηματολογεί, διαφωτίζοντας το θέμα από όλες του τις πλευρές.


8.

HANNAH KENT
Oι Καλοί
Μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις Ίκαρος
Σελ.: 488
Τοποθετημένο σ' έναν χαμένο κόσμο που υπακούει στους δικούς του κανόνες, το βιβλίο «Οι Καλοί» της Hannah Kent είναι ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα για την απόλυτη πίστη και τη γεμάτη αφοσίωση αγάπη.


9.

ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Μοτέλ Μορένα
Εκδόσεις Καστανιώτη
Σελ.: 352
Το «Μοτέλ Μορένα» αφηγείται την άλλη πλευρά του πολιτισμού που πολλοί νομίζουν ότι χάθηκε, αλλά τα ίχνη του είναι ορατά σε κάθε συμπεριφορά της ανθρώπινης φύσης. Είναι μια ιστορία όπου η Τέχνη συγκρούεται με το μυστήριο που τη γέννησε.

 

45 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter


10.

ΚΩΣΤΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ
Πίτες από χέρι
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 240
«Σας παρουσιάζω µια πιο light εκδοχή της πίτας, προσαρµοσµένη στα νέα ήθη και στον έντονο τρόπο ζωής µας. Αναλύω συνταγές από όλο τον ελλαδικό χώρο. Έχω δανειστεί τις παραδοσιακές συνταγές κι έχω προσθέσει τη δική µου προσωπική πινελιά (...). Ελπίζω αυτό το βιβλίο να συνεχίσει την παράδοση στις πίτες της Ελλάδας».


11.

GAe¨L FAYE
Μικρή Πατρίδα
Μτφρ.: Γιάννης Στρίγκος
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 264
Ο Γκαμπριέλ, από πατέρα Γάλλο και μητέρα απ' τη Ρουάντα, μεγαλώνει τη δεκαετία του '90 σε μια γειτονιά της Μπουζουμπούρα, πρωτεύουσας του Μπουρούντι, σε συνθήκες προνομιακές σε σχέση με τους ντόπιους, εφόσον θεωρείται Γάλλος υπήκοος. Τα παιδικά του χρόνια κυλούν ανέμελα, μέχρι που ξεσπά ο πόλεμος, οικογενειακός και εμφύλιος.


12.

MALIN PERSSON GIOLITO
Κινούμενη Άμμος
Μτφρ.: Μαρία Τραϊκόγλου
Εκδόσεις Διόπτρα
Σελ.: 520
Η ατμόσφαιρα είναι θολή και γκρίζα από τον καπνό της πυρίτιδας. Σε ένα από τα πλουσιότερα προάστια της Στοκχόλμης κάποιος ανοίγει πυρ εναντίον των σπουδαστών μιας σχολής. Όλοι έχουν πέσει νεκροί από σφαίρες, εκτός από τη Μάγια, που συλλαμβάνεται για υποκίνηση, άμεση συνέργεια και ανθρωποκτονία.


13.

TAHAR BEN JELLOUN
Μιλώντας στα παιδιά μας για την τρομοκρατία
Μτφρ.: Πάνος Αγγελόπουλος
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 160
Οι νέοι είναι τα κατεξοχήν θύµατα του φόβου που ενέσκηψε στην καρδιά της Ευρώπης µετά τις τελευταίες τροµοκρατικές επιθέσεις. Πώς µπορούµε να τους βοηθήσουµε να τον κατανικήσουν; Εξιστορώντας την πορεία του όρου «τροµοκρατία» και φθάνοντας µέχρι την έκρηξη του ισλαµικού φονταµενταλισµού, στον οποίο αφιερώνεται το µεγαλύτερο µέρος αυτού του διαλόγου.


14.

CHRISTIAN CRACHT
Oι Νεκροί
Μτφρ.: Βασίλης Τσαλής
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Σελ.: 192
Με φόντο την ιστορία του κινηματογράφου και φωτίζοντας θέματα όπως η παιδική ηλικία, η ταυτότητα, η απώλεια και το αισθητικό καθήκον, με ευαισθησία, χιούμορ και δύναμη, ο συγγραφέας παγιώνει τη φήμη του ως ενός από τους πλέον συναρπαστικούς σύγχρονους τεχνίτες του μυθιστορήματος.


15.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΚΟΝΗΣ
Εφτά λευκά πουκάμισα
Εκδόσεις Άγρα
Σελ.: 112
Διηγήματα, μικρές ιστορίες που γράφτηκαν την περίοδο 2012-2017 ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, με το μολύβι και τη γομολάστιχα. Με τον σφυγμό τους. Με τον ρυθμό της καρδιάς ενός ναυτικού, ενός νομάδα που μετακινείται διαρκώς με το μικρό του κοπάδι, ψάχνοντας το χόρτο του. Ιστορίες που γράφτηκαν κυρίως σε αίθουσες αναμονής αεροπλάνων, λεωφορείων και τρένων.


16.

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΚΡΙΕΖΗ
Εδώ Λιλιπούπολη
- Τα τραγούδια
Εκδόσεις IANOS
Σελ.: 176
Η β' έκδοση του βιβλίου της «Λιλιπούπολης», με τους στίχους και τις παρτιτούρες για πιάνο της πιο δημοφιλούς παιδικής ραδιοφωνικής εκπομπής. Η διαχρονική αφοσίωση και η αγάπη των φίλων της «Λιλιπούπολης» δικαίωσαν τον Μάνο Χατζιδάκι, που με γενναιότητα υποστήριξε αυτούς που μίλησαν στα παιδιά υπεύθυνα με καθαρή ποιοτική γλώσσα.


17.

Τ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗΣ,
Γ. ΠΑΛΑΒΟΣ, Θ. ΠΕΤΡΟΥ
Γρα-Γρου
Εκδόσεις Ίκαρος
Σελ.: 96
Ένα graphic novel που ξετυλίγει μια ατμοσφαιρική ιστορία, όπου η παράδοση τέμνεται με το σήμερα και η ρεαλιστική αφήγηση υπονομεύεται από στοιχεία του φανταστικού. Με φόντο το ομώνυμο εστιατόριο, σημείο αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα μια ολόκληρη εποχή, το «Γρα-Γρου» φιλοτεχνεί μια γοητευτική πινακοθήκη χαρακτήρων λίγο πριν διαλέξουν το «μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι».


18.

ΜΠΕΡΝΑΡΝΤ ΜΑΛΑΜΟΥΝΤ
Ο Μάστορας
Μτφρ.: Κατερίνα Σχινά
Εκδόσεις Καστανιώτη
Σελ.: 516
Το πλέον γνωστό και βραβευμένο έργο του Μπέρναρντ Μάλαμουντ, το αδιαφιλονίκητο αριστούργημά του, εκδίδεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. Είναι ένα μυθιστόρημα που έλκει την καταγωγή του από τη ρωσική παράδοση, ιδιαίτερα από τα γραπτά του Ισαάκ Μπάμπελ. Η ιστορία τοποθετείται στην τσαρική περίοδο και εκτυλίσσεται στο Κίεβο των αρχών του περασμένου αιώνα.

45 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter


19.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ
Ποίηση 2000-2017
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 248
Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει σε επανέκδοση τις συλλογές «Έρωτας νυν και αεί» και «Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών», επιλεγμένα ποιήματα από τη συλλογή «Το νερό των ονείρων» και 43 νέα ποιήματα ως ξεχωριστή ενότητα με τίτλο «Νυχτέρι». Η συλλογή «Έρωτας νυν και αεί» ήταν υποψήφια στη βραχεία λίστα για το κρατικό βραβείο ποίησης 2008.


20.

DANIEL COLE
Μαριονέτα
Μτφρ.: Βάσια Τζανακάρη
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.:480
Απέναντι από το διαμέρισμα του αστυνόμου Γουίλιαμ Φοκς, που έχει πρόσφατα επανέλθει στο Σώμα μετά από εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική, εντοπίζεται μια ανθρώπινη μαριονέτα που αποτελείται από τα μέλη έξι δολοφονηθέντων. H Αστυνομία καλείται να εντοπίσει τον δολοφόνο. Μια κούρσα με τον χρόνο, ενώ όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.


21.

RAY CELESTIN
Τα μπλουζ του δολοφόνου
Μτφρ.: Μαρία Τραϊκόγλου
Εκδόσεις Διόπτρα
Σελ.: 648
Σικάγο 1928. Τρεις φαινομενικά ασύνδετες υποθέσεις διαδραματίζονται σε μια πόλη που μαστίζεται από ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα. Στην πρωτεύουσα των μπλουζ και της ποτοαπαγόρευσης οι πρωταγωνιστές του εγκλήματος θάβουν την αλήθεια στα βρόμικα νερά των σφαγείων. Ο Ray Celestin επιστρέφει με το δεύτερο βιβλίο του, ζωντανεύοντας με έναν μοναδικό τρόπο την ατμόσφαιρα της εποχής.


22.

FABIENNE ALICE
Η σαγήνη του μαύρου
Μτφρ.: Σοφία Λεωνίδη
Εκδόσεις Άγρα
Σελ.: 176
Κατά την περίοδο της ιταλικής Αναγέννησης το μαύρο αστράφτει, βάζοντας σε δοκιμασία τη ζωγραφική και τη χαρακτική. Στη λογοτεχνία, στις αρχές του 19ου αιώνα, οι Ρομαντικοί στρέφονται στο μαύρο. Έχοντας επί μακρόν σημάνει το πένθος, σήμερα το μαύρο θεωρείται το πιο κομψό χρώμα: από την Κοκό Σανέλ ως τον Κριστιάν Ντιόρ, η μόδα το εξυμνεί.


23.

TONI MORISSON
Γυρισμός
Mτφρ.: Κατερίνα Σχινά
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Σελ.: 176
Στην Αµερική της δεκαετίας του 1950, ένας νεαρός Αφροαµερικανός, ο Φρανκ Μάνεϊ, κατατάσσεται στον στρατό για να ξεφύγει από την επαρχιακή πόλη του Νότου όπου µεγάλωσε, αφήνοντας πίσω του την αγαπηµένη του αδελφή, τη Σι. Ο πόλεµος της Κορέας τον ρίχνει σε πλήρη απάθεια. Η ζωή του δεν έχει νόηµα, ώσπου µαθαίνει ότι η Σι κινδυνεύει.

24.

ARΜΑΝDΟ LUCAS CORREA
Το κορίτσι από τη Γερμανία
Μτφρ.: Φωτεινή Πίπη
Εκδόσεις Διόπτρα
Σελ.: 464
Η Άννα Ρόσεν ζει στη Νέα Υόρκη με τη μητέρα της, η οποία δεν μπορεί να συνέλθει από τον χαμό του συζύγου της την 11η Σεπτεμβρίου. Στα δωδέκατα γενέθλιά της παραλαμβάνει ένα παράξενο δέμα από την Κούβα. Το ταξίδι της εκεί μαζί με τη μητέρα της θα φέρει στο φως ένα μυστηριώδες παρελθόν.


25.

JEAN ECHENOZ
Ειδική Απεσταλμένη
Μτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης
Εκδόσεις Ίκαρος
Σελ.: 312
Ο σπουδαιότερος στυλίστας των γαλλικών γραμμάτων επιστρέφει στο είδος όπου θήτευσε παραπάνω από ευδόκιμα. Απολαυστικά παράξενο και απρόβλεπτο, γεμάτο ανατροπές και συμπτώσεις, ένα μυθιστόρημα με μια... λιγωτικά ωραία αφήγηση κι ένα χιούμορ που δεν σ' αφήνει στιγμή να ησυχάσεις και να δεις τα πράγματα ορθολογικά! Τι χρειάζεται, άλλωστε;


26.

ΒΑΛ ΜΑκΝΤΕΡΜΙΝΤ
Το τραγούδι της Σειρήνας
Μτφρ.: Νίκος Α. Μάντης
Εκδόσεις Καστανιώτη
Σελ.: 464
Ένα καθηλωτικό, σφιχτοδεμένο, πανέξυπνα γραμμένο μυθιστόρημα από τη Βαλ ΜακΝτέρμιντ που κρατά επάξια τα αιματοβαμμένα σκήπτρα της «βασίλισσας του ψυχολογικού θρίλερ» στον αγγλόφωνο κόσμο. Το «Τραγούδι της Σειρήνας» συνιστά μια περιπλάνηση στο μυαλό ενός σίριαλ κίλερ δίχως προηγούμενο, που κρατά τη αγωνία του αναγνώστη μέχρι το τέλος.


27.

ΔΑΦΝΗ ΣΟΥΜΑΝ
Κόκκινο Καλοκαίρι
Μτφρ.: Αθανάσιος Ζαραγκάλης
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 440
Μια ιστορία αγάπης, πάθους και μυστικών που κρύβονται ανάμεσα στα παλιά τείχη της Κωνσταντινούπολης, μέσα στις βυζαντινές πύλες, στους κήπους των αρχοντικών στα Πριγκιπονήσια. Είναι μια ιστορία χωρισμού και αντάμωσης, μια ιστορία για πατεράδες και κόρες, για άντρες και γυναίκες, για διαιρεμένες πατρίδες.

 

45 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter


28.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
Σώμα
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 64
Με ακρίβεια μικροχειρουργού, ο Κυριακίδης ανατέμνει το ανθρώπινο σώμα και τη σωματικότητα της γλώσσας με τα γνωστά φωνητικά του ηχοχρώματα. Η μέγιστη αφαίρεση δεν αποκλείει τη διακειμενική πυκνότητα κι ούτε αυτή εμποδίζει το γνωστό του, μαύρο ή όχι, χιούμορ.


29.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Showtime
Εκδόσεις IANOS
Σελ.: 200
H αυτοβιογραφία του Γιώργου Κωνσταντίνου. O ηθοποιός, σαν να παίζει έναν θεατρικό μονόλογο, μπλέκοντας μοναδικά το χιούμορ με τη συγκίνηση, αφηγείται γεγονότα και στιγμές που σημάδεψαν τη ζωή του.

30.

JOHN FANTE
Ρώτα τη σκόνη
Μτφρ.: Γιάννης Λειβαδάς
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.:360
Το «Ρώτα τη σκόνη» κυκλοφόρησε το 1939, κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής ύφεσης. Ο κεντρικός του ήρωας Αρτούρο Μπαντίνι, alter ego του Τζον Φάντε, είναι ένας νεαρός Ιταλο-αμερικανός από το Κολοράντο που αγωνίζεται να τα καταφέρει ως συγγραφέας ζώντας στο Λος Άντζελες. Αδέκαρος και συμπλεγματικός, διανύει μια μάλλον ασυνήθιστη πορεία προς το δημιουργικό φως.


31.

LYDIA DAVIS
Το τέλος της ιστορίας
Μτφρ.: Ρίτα Κολαΐτη
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Σελ.: 272
Η βραβευµένη µε το Man Booker International Lydia Davis µας ξεναγεί σε εκείνο το εσωτερικό τοπίο όπου κάθε ιστορία εξακολουθεί να ζει σαν φάντασµα του εαυτού της, όπου τα βιώµατα αποκτούν νέα ζωή µέσα σε καινούργιες ιστορίες, όπου τίποτα δεν πεθαίνει οριστικά.


32.

DIANE HARRIS CLINE
Οι αρχαίοι Έλληνες
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Σελ.: 228
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον τόπο που γέννησε τον δυτικό πολιτισμό, στην αρχαία Ελλάδα. Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ο τόμος παρουσιάζει τον λαό που πρόσφερε στην ανθρωπότητα τη δημοκρατία και τη φιλοσοφία, την τέχνη για την αποτύπωση της τελειότητας της ανθρώπινης μορφής, τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


33.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ
Τη μέρα που θα σηκωνόμουν χορέψω
Εκδόσεις Άγρα
Τα διηγήματα λειτουργούν ως θραύσματα συνθέτοντας ένα ενιαίο σύνολο. Σαν τα πήλινα όστρακα με τα οποία οι αρχαιολόγοι ξαναδίνουν σχήμα σ' ένα σπασμένο αγγείο. Μια συλλογή θραυσμάτων ως απόπειρα επίτευξης της λογοτεχνικής γραφής που ψάχνει να κατακτήσει με το λίγο το πολύ.


34.

DAN BROWN
Origin
Μτφρ.: : Χρήστος Καψάλης
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 672
Το βιβλίο τοποθετείται στην Ισπανία. Η Βαρκελώνη, το Μπιλμπάο, η Μαδρίτη και η Σεβίλλη είναι οι κύριες τοποθεσίες στις οποίες διαδραματίζεται η νέα περιπέτεια του Ρόμπερτ Λάνγκτον. Ο αναγνώστης θα ταξιδέψει νοερά σε τοποθεσίες όπως η Πεδρέρα, η Σαγράδα Φαμίλια, το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, το Βασιλικό Παλάτι της Μαδρίτης και ο καθεδρικός της Σεβίλλης.


35.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Κ*
Πώς φιλιούνται οι αχινοί
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 264
Καλοκαίρι· αυτό που πέρασε κι αυτό που θα 'ρθει. Αθήνα· η πόλη που στενεύει μέρα τη μέρα. Πέντε άνθρωποι καθηλωμένοι στους δρόμους της, στις μνήμες τους, σε όσα έγιναν και σε όσα δεν θα γίνουν· σώματα που πέφτουν σωρηδόν στην άσφαλτο και το ένα μέσα στ' άλλο. Ανάμεσά τους, μια γερασμένη χελώνα παρακολουθεί βουβή...


36.

S.J. KINCAID
Diabolic
Μτφρ.: Αλέξανδρος Ηλιόπουλος
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Σελ.: 496
Ένα βιβλίο από τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας που υπογράφει μια δημοφιλής συγγραφέας του είδους, η Αμερικανίδα S.J. Kincaid. Πρόκειται για μια περιπέτεια με έντονο σασπένς και γερές δόσεις αγωνίας, αλλά συγχρόνως και για μια ιστορία φιλίας, αγάπης και απώλειας, γεμάτη γαλαξιακά όντα.

45 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν Facebook Twitter


37.

NICCI FRENCH
Ματωμένη Κυριακή
Μτφρ.: Ουρανία Τουτουντζή
Εκδόσεις Διόπτρα
Σελ.: 504
Για τη Φρίντα Κλάιν το σπίτι της ήταν το καταφύγιό της, μέχρι τη στιγμή που έγινε η σκηνή ενός αιματηρού εγκλήματος: κάτω από τις σανίδες του πατώματος η αστυνομία ανακάλυψε το πτώμα ενός ανθρώπου. Συνειδητοποιεί πως θα πρέπει να εντοπίσει η ίδια τον δολοφόνο, προτού εκείνος εντοπίσει όλα τα αγαπημένα της πρόσωπα.


38.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΜΙΩΤΗΣ
Ίσως την επόμενη φορά
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 240
Ένα µυθιστόρηµα για την ερωτική επιθυµία που φτωχαίνει µπροστά στην ολοένα µειούµενη ικανότητα των ανθρώπων σήµερα να συνυπάρξουν εξαιτίας του φόβου πως θα χάσουν την ταυτότητά τους. Εν ολίγοις, µια ερωτική ιστορία για την αποµάγευση του κόσµου και το συνηθέστερο σύµπτωµά της, την εµµονή στη µοναχικότητα.


39.

PHILLIP W. SIMPSON
Mινώταυρος
Μτφρ.: Βασιλική Κοκκίνου
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Σελ.: 408
Τι πραγματικά συνέβη μέσα στον λαβύρινθο; Αναπλάθοντας τον ελληνικό μύθο του περιβόητου Μινώταυρου, το βιβλίο αυτό αφηγείται την ιστορία του Αστερίωνα, όπως την έχει καταγράψει ο σπουδαίος Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος. Με γλώσσα γλαφυρή και πλοκή συναρπαστική, το βιβλίο θα γοητεύσει μικρούς και μεγάλους.


40.

ΚΑΖΟΥΟ ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ
Απομεινάρια μιας μέρας
Μτφρ.: Αργυρώ Μαντόγλου
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 328
Ο Καζούο Ισιγκούρο ζωγραφίζει με την πένα του το συγκινητικό πορτρέτο του Στίβενς, του τέλειου μπάτλερ, και του κόσμου του, που ξεθωριάζει στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στο ταξίδι του στο παρελθόν γεννιούνται αμφιβολίες για την αληθινή φύση της «μεγαλοσύνης» του κυρίου του και ακόμα μεγαλύτερες για τη φύση της δικής του ζωής.


41.

GERSHOM SCHOLEM,
HANNAH ARENDT
Δύο επιστολές για τη ρηχότητα του κακού
Μτφρ.: Παναγιώτης Τσιαμούρας
Εκδόσεις Άγρα
Σελ.: 96
Ο παλαιός φίλος της Άρεντ, Γκέρσομ Σόλεμ, αντέδρασε στο βιβλίο που εκείνη έγραψε με τίτλο «Eichmann in Jerusalem: "A Report on the Banality of Evil"» με μία επιστολή οξείας κριτικής. Βεβαίως αυτή του απάντησε. Ο επιστολικός τους διάλογος είναι το αντικείμενο του παρόντος βιβλίου, με το όποιο εγκαινιάζεται η σειρά «Δύο επιστολές» των εκδόσεων Άγρα.


42.

TORBJӦRN SӒFVE
Φλέγομαι
Μτφρ.: Γρηγόρης Κονδύλης
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 592
26 Μαρτίου 1930: Ο τριανταεπτάχρονος Ρώσος ποιητής Βλαντίµιρ Μαγιακόφσκι νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική µε κατάθλιψη· λίγες µέρες αργότερα θα αυτοκτονήσει. Σε αυτό το εκρηκτικό µυθιστόρηµα ξεδιπλώνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα της ζωής του και παράλληλα φωτίζεται όλη του η αντικοµφορµιστική διαδροµή που ταυτίστηκε µε τα πρώτα χρόνια της Ρωσικής Επανάστασης.


43.

ALAN GRATZ
Πρόσφυγας
Μτφρ.: Βασιλική Κοκκίνου
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Σελ.: 336
Επίκαιρο όσο ποτέ, στο βιβλίο αυτό πρωταγωνιστούν τρία παιδιά πρόσφυγες σε τρεις διαφορετικές χώρες και σε τρεις διαφορετικές στιγμές της Ιστορίας, έχοντας έναν στόχο: να αποδράσουν. Εμπνευσμένος από αληθινά γεγονότα και πραγματικές καταστάσεις, ο «Πρόσφυγας» του Άλαν Γκρατζ θα συναρπάσει και θα συγκινήσει κάθε αναγνώστη, μικρό και μεγάλο.


44.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ
Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Σελ.: 96
Δεν υπάρχουν δυσκολίες όταν θέλεις κάτι με όλη σου την καρδιά. Δεν υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορείς να ξεπεράσεις όταν λαχταράς να γίνεις η καλύτερη σ' αυτό που αγαπάς. Οι ιστορίες σαράντα μοναδικών Ελληνίδων που αψήφησαν τις δυσκολίες δείχνουν και σε σένα τον δρόμο. Σαράντα συναρπαστικές ιστορίες για πραγματικά ατρόμητα κορίτσια.


45.

ΧΟΡΧΕ ΓΚΑΛΑΝ
Νοέμβριος
Μτφρ.: Βασιλική Κνήτου
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 392
Εμπνευσμένο από τα τραγικά γεγονότα που συντάραξαν το Ελ Σαλβαδόρ και τη Λατινική Αμερική, ένα συγκινητικό μυθιστόρημα για τον φόβο, το μίσος και την ατιμωρησία. Ένα βιβλίο που ρίχνει φως για πρώτη φορά στα περιστατικά που συνέβησαν το 1989, μια προσπάθεια να ακουστεί η φωνή των καταπιεσμένων.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ