Η ιδιοκτήτρια ενός από τα καλύτερα ανθοπωλεία της Αθήνας μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο των λουλουδιών

Η ιδιοκτήτρια ενός από τα καλύτερα ανθοπωλεία της Αθήνας μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο των λουλουδιών Facebook Twitter
Έχω πάντα φρέσκα λουλούδια στο σπίτι μου. Ξυπνάω και κοιμάμαι ανάμεσά τους. Έρχομαι, ανοίγω το μαγαζί και ξεκινάμε με τους συνεργάτες μου την περιποίηση των λουλουδιών... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
1



— Γιατί αποφασίσατε να ανοίξετε ανθοπωλείο;

Το μαγαζί λειτουργεί από το 1986 και το άνοιξα γιατί λατρεύω τα λουλούδια – πάντα τα λάτρευα! Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου το όνειρό μου ήταν να ανοίξω ένα ανθοπωλείο. Από μικρό παιδί ασχολούμαι με τα λουλούδια, είχα πάντα στη βεράντα μου, μου άρεσε να τα φυτεύω, να τα περιποιούμαι, να τα βλέπω να μεγαλώνουν. Όταν ήρθε η ώρα να επιλέξω επάγγελμα, αποφάσισα ότι θα ήταν αυτό. Η άποψή μου είναι ό,τι κάνεις, να το κάνεις σωστά, όποιο και αν είναι το επάγγελμά σου. Σπούδασα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στο εξωτερικό δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στα λουλούδια. Υπάρχουν ειδικές σχολές και πριν πάρεις πτυχίο, θα πρέπει να δουλέψεις ως βοηθός. Έχουν άλλη κουλτούρα στο εξωτερικό, στην Ελλάδα δεν είναι έτσι. Όταν ένιωσα ότι έμαθα τη δουλειά μου πολύ καλά, άρχισα να ασχολούμαι με το καλλιτεχνικό κομμάτι, με την ανθοδετική τέχνη. Ξεκίνησα να πηγαίνω σε διαγωνισμούς ανθοδετικής και κατάφερα να πάρω και το παγκόσμιο βραβείο – δεν είναι απλώς ένας διαγωνισμός, είναι ουσιαστικά μια καλλιτεχνική διάκριση. Στο μαγαζί έχω προσαρμόσει τις γνώσεις μου σε σχέση με τις απαιτήσεις του ελληνικού κοινού.

— Τι λουλούδια προτιμάει το ελληνικό κοινό;

Τα τριαντάφυλλα είναι το νο 1 σε προτιμήσεις. Οποιοδήποτε χρώμα. Τα αγοράζουν οι γυναίκες για τον εαυτό τους, οι ερωτευμένοι άντρες και, γενικά, όλοι οι άνθρωποι που αγαπούν τα λουλούδια. Αυτή την εποχή είναι δημοφιλείς οι αμυγδαλιές, οι φρέζες, οι νεραγκούλες.

Ένα μπουκέτο με λουλούδια, ένα βάζο με λουλούδια δεν σου φτιάχνει τη διάθεση; Ό,τι και να έχω, όταν κοιτάζω τα λουλούδια, τα ξεχνάω όλα. Δεν θα μπορούσα να κάνω άλλη δουλειά.

— Ποια είναι η πιο παράξενη απαίτηση από πελάτη;

Η Κάρμεν Ηλέκτρα, θυμάμαι, όταν είχε έρθει στην Αθήνα, ήθελε δέκα χιλιάδες τριαντάφυλλα στο δωμάτιό της για να φωτογραφηθεί. Τα βρήκαμε αμέσως. Ήταν άλλες εποχές, βέβαια, καλύτερες, τώρα δεν γίνονται τέτοια.

— Από πού προμηθεύεστε λουλούδια;

Τα περισσότερα τα παίρνουμε από την Ολλανδία, που είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή λουλουδιών στον κόσμο. Επίσης, από τη Νέα Ζηλανδία, το Εκουαδόρ, όπου έχουν φοβερή ποιότητα τριαντάφυλλου, το καλύτερο στον κόσμο, και από την Κένυα. Δεν υπάρχει ελληνική ανθαγορά. Ό,τι ελάχιστο υπάρχει, δεν συγκρίνεται με τα λουλούδια του εξωτερικού, ούτε σε ποιότητα, ούτε σε ποσότητα και ούτε σε συνέπεια. Αν και στην Ελλάδα διαθέτουμε το ωραιότερο κλίμα για κάτι τέτοιο, όλα σχεδόν τα θερμοκήπια έχουν κλείσει, και όχι τώρα, λόγω κρίσης, αλλά και από πιο πριν, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Οι μόνοι που έχουν παραγωγή είναι οι Κρητικοί, αλλά τα έχουν για την τοπική αγορά, γιατί δεν τα παράγουν σε μεγάλες ποσότητες. Αν υπήρχε παραγωγή στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να πουλάμε τα λουλούδια πολύ πιο φθηνά.

Η ιδιοκτήτρια ενός από τα καλύτερα ανθοπωλεία της Αθήνας μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο των λουλουδιών Facebook Twitter
Το ποιοτικό λουλούδι πρέπει να ξέρεις πότε έχει κοπεί, πού έχει φυτευτεί, τι βολβοί έχουν χρησιμοποιηθεί και τι περιποίηση έχει δεχτεί... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η ιδιοκτήτρια ενός από τα καλύτερα ανθοπωλεία της Αθήνας μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο των λουλουδιών Facebook Twitter
Στην αγορά μπορείς να βρεις τα πάντα! Και τα εκτός εποχής μπορείς να έχεις... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

— Τι διαφορά έχει το ποιοτικό λουλούδι από το μη ποιοτικό;

Το ποιοτικό λουλούδι πρέπει να ξέρεις πότε έχει κοπεί, πού έχει φυτευτεί, τι βολβοί έχουν χρησιμοποιηθεί και τι περιποίηση έχει δεχτεί. Είναι θέμα του θερμοκηπίου όλο αυτό και τα θερμοκήπια με τα οποία συνεργάζομαι εγώ έχουν τα καλύτερα λουλούδια. Από την άλλη, θα μου πεις, όλα τα λουλούδια είναι ποιοτικά, όταν είναι φρέσκα. Η διαφορά τους φαίνεται στη διάρκεια, όταν τα «καλά» λουλούδια κρατούν μία εβδομάδα τουλάχιστον, ενώ τα άλλα το πολύ τρεις μέρες. Δεν υπάρχει πια σπάνιο λουλούδι που να καλλιεργείται. Στην αγορά μπορείς να βρεις τα πάντα! Και τα εκτός εποχής μπορείς να έχεις. Αν μπει ο πελάτης και μου πει θέλω πεντακόσια τριαντάφυλλα σε ένα συγκεκριμένο χρώμα, θα τα παραγγείλω και την επόμενη μέρα θα τα έχω να έρχονται με αεροπλάνο.

— Η τιμή των λουλουδιών πώς καθορίζεται;

Είναι κάτι σαν το Χρηματιστήριο. Εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση. Συνήθως είναι μικρή η απόκλιση.

— Ποιες είναι οι τάσεις αυτό τον καιρό;

Τα vintage λουλούδια, δηλαδή τα απαλά χρώματα σε τριαντάφυλλα, ορτανσίες και παιώνιες.

— Πώς κυλάει μια συνηθισμένη μέρα σας;

Έχω πάντα φρέσκα λουλούδια στο σπίτι μου. Ξυπνάω και κοιμάμαι ανάμεσά τους. Έρχομαι, ανοίγω το μαγαζί και ξεκινάμε με τους συνεργάτες μου την περιποίηση των λουλουδιών. Τα λουλούδια θέλουν καθημερινά κόψιμο και καθάρισμα. Περιμένουμε τους πελάτες μας, που αυτόν τον καιρό ελπίζουμε να έρθουν, γιατί είμαστε είδος πολυτελείας – είναι λογικό να μην αγοράζει ο κόσμος λουλούδια, εδώ δεν έχει να αγοράσει άλλα. Ευτυχώς που έρχονται ξένοι, παντρεύονται στην Ελλάδα και διοργανώνουμε πολύ ωραίες εκδηλώσεις. Γενικά, είναι πολύ θετικό στοιχείο για την ευρύτερη ελληνική αγορά ο τουρισμός.

Η ιδιοκτήτρια ενός από τα καλύτερα ανθοπωλεία της Αθήνας μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο των λουλουδιών Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η ιδιοκτήτρια ενός από τα καλύτερα ανθοπωλεία της Αθήνας μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο των λουλουδιών Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

— Τι σημαίνει για εσάς το λουλούδι;

Είναι η ζωή μου! Ένα μπουκέτο με λουλούδια, ένα βάζο με λουλούδια δεν σου φτιάχνει τη διάθεση; Ό,τι και να έχω, όταν κοιτάζω τα λουλούδια, τα ξεχνάω όλα. Δεν θα μπορούσα να κάνω άλλη δουλειά. Η εποχή που ζούμε τώρα δεν μου αρέσει και πολύ, ο κόσμος δεν αγοράζει πια λουλούδια και αυτό με στενοχωρεί. Πλέον θα αγοράσει μόνο για πολύ ιδιαίτερες περιστάσεις. Παλιά έβγαιναν για ψώνια και όταν τα τελείωναν, πέρναγαν και από το ανθοπωλείο για να πάρουν ένα μπουκέτο για το σπίτι. Φαντάζεσαι μια πόλη χωρίς λουλούδια; Δεν θα ήταν ωραία.

— Ποιο είναι το αγαπημένο σας λουλούδι;

Οι μενεξέδες, αλλά, δυστυχώς, δεν καλλιεργούνται πια στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει λουλούδι που να είναι άσχημο, αρκεί να το δουλέψεις και να το συνδυάσεις σωστά. Καμιά φορά βλέπουμε μια σύνθεση και μας ενοχλείς στο μάτι. Αυτό γίνεται επειδή έχουν συνδυάσει λάθος τα λουλούδια.

— Ποιοι είναι οι σωστοί συνδυασμοί;

Όταν, για παράδειγμα, ξεκινάς ένα μπουκέτο με ροζ λουλούδια, θα πρέπει όλα τα άλλα λουλούδια να είναι στην παλέτα του ροζ. Το κόκκινο και το λευκό πάει μόνο του, αλλά, αν αποφασίσεις να τα συνδυάσεις, θα πρέπει να βάλεις και κάτι πράσινο για να δέσει. Είναι ολόκληρη σπουδή ο κύκλος των χρωμάτων. Μου αρέσουν τα μπουκέτα όταν είναι λιτά. Ποτέ δεν έβαζα ούτε νάιλον ούτε τίποτε αντίστοιχο, μόνο μια υφασμάτινη κορδέλα. Δεν ακολουθώ τις τάσεις, ο κόσμος που έρχεται σ' εμένα έρχεται γι' αυτό που του προσφέρω εγώ. Ενημερώνομαι από το εξωτερικό κυρίως και ακολουθώ το προσωπικό μου γούστο και την προσωπική μου αισθητική. Κατά καιρούς παραδίδω και σεμινάρια σε νέους ανθοπώλες.

— Υπάρχει κάποιο μυστικό για να κρατήσουν περισσότερο τα λουλούδια;

Το μόνο κόλπο είναι να τους αλλάζεις κάθε μέρα το νερό στο βάζο, τίποτε άλλο. Ούτε ασπιρίνες, ούτε τίποτε άλλο. Μόνο καθαρό νερό, για να μη μαζεύονται μύκητες.

— Γιατί πιστεύεται ότι σας προτιμούν οι πελάτες σας;

Νομίζω ότι πρώτα απ' όλα με εκτιμούν για την εντιμότητά μου. Ξέρω τη δουλειά μου πολύ καλά, είμαι συνεπής, θα σου πω ένα και θα σου κάνω δέκα. Πρώτα με ενδιαφέρει η δουλειά μου να βγει καλή και μετά το κέρδος μου. Αν κάποιος έχει δει γάμο μου, σίγουρα για τον δικό του γάμο θα έρθει σ' εμένα. Δεν έχω κάνει ποτέ διαφήμιση. Δεν την έχω βαρεθεί αυτήν τη δουλειά ούτε λεπτό. Κάθε μέρα έρχομαι με την ίδια όρεξη και μου αρέσει να ασχολούμαι με τα λουλούδια, να τα καθαρίζω, να τα περιποιούμαι. Μου αρέσει να τα φτιάχνω και αν τα στερηθώ δεν θα μου αρέσει καθόλου.

Info:

Ανθοπωλείο «Drizos»

Κριεζώτου 1, Αθήνα

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

3 μέρη για να επιπλώσεις και να διακοσμήσεις το σπίτι με ρετρό θησαυρούς

Living / 3 μέρη για να επιπλώσεις και να διακοσμήσεις το σπίτι με ρετρό θησαυρούς

Η τάση για τα βίντατζ φαίνεται να κερδίζει έδαφος στα έπιπλα και τα μικροαντικείμενα, καθώς μικρά και μεγαλύτερα παλαιοπωλεία νέο τύπου προτείνουν οικονομικές και στυλάτες λύσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;

Γεύση / Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;

O Ανδρέας Παξινός είναι ο ιδιοκτήτης της Andy's microFarm στο Πικέρμι, μιας μικρής βιολογικής αστικής φάρμας στην οποία χρησιμοποιούνται σύγχρονες οικολογικές μέθοδοι βιοενταντικής καλλιέργειας
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η αντικερί Eclectica δεν είναι ένα απλό παλαιοπωλείο

Αγορά / Η αντικερί Eclectica δεν είναι ένα απλό παλαιοπωλείο

Κρυμμένη σε μια άγνωστη γειτονιά της Πλάκας, δίπλα στη βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η οποία με τη σειρά της είναι χτισμένη πάνω στο ιερό της θεάς Αρτέμιδος, βρίσκεται η γκαλερί/αντικερί Eclectica της Αγγελικής Πλανουδάκη
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ