Σεισμός

Στο ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο «Ανάβαση» βρήκαμε τις πιο όμορφες υδρόγειες σφαίρες

Στο ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο «Ανάβαση» βρήκαμε τις πιο όμορφες υδρόγειες σφαίρες Facebook Twitter
Έχουμε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία, γιατί είμαστε εξειδικευμένοι. Έχουμε σίγουρα το ατού σε ό,τι αφορά τους χάρτες τοίχου και τις υδρογείους... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Η «Ανάβαση» είναι ένα ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο, από τα ελάχιστα που μπορεί να βρει κάποιος στην Ελλάδα. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997. Ο έρωτας της Πηνελόπης Ματσούκα και του τότε συζύγου της για την πεζοπορία και την ορειβασία ήταν η αφορμή. Ολομόναχοι, έκαναν χαρτογραφήσεις, φωτογραφίσεις, έγραψαν κείμενα, έφτιαξαν τους χάρτες και άρχισαν να τους εκδίδουν. Η Ανάβαση είναι ο απόλυτος προορισμός των φίλων του ταξιδιού. Εκτός των άλλων, εκεί μπορείς να βρεις και απίστευτες υδρογείους που δεν θα βρεις πουθενά αλλού. Ακριβές και εντυπωσιακές, με ξύλινες ή μεταλλικές βάσεις, και πιο οικονομικές, αλλά πάντα ποιοτικές, με πλαστικές βάσεις, φωτιζόμενες και μη. Πολιτικές, γεωφυσικές, αστερισμών, έχουν ακόμη και της Σελήνης. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 15 ως 300 ευρώ και τις προμηθεύονται από το εργαστήριο «Κοϊμτζή», το μοναδικό που φτιάχνει υδρογείους στην Ελλάδα από το 1951, και από άλλα εξειδικευμένα εργαστήρια στην Ιταλία.

— Τι μπορεί να βρει κάποιος στην Ανάβαση;

Χάρτες πεζοπορίας και ορειβασίας. Χάρτες τοίχου, ελληνικούς και ξένους, που συνήθως χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς σκοπούς και βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη και ποιότητες. Μέχρι και ταπετσαρία-χάρτη έχουμε. Γενικά, οι χάρτες μας είναι ιδιαίτεροι και δεν μπορείς να τους βρεις πουθενά αλλού. Επίσης, μπορέις να βρεις ταξιδιωτικούς οδηγούς ελληνικών και ξένων εκδόσεων, ταξιδιωτικά λευκώματα, υδρογείους, παζλ, παιχνίδια, καρτ-ποστάλ. Όλα μας τα προϊόντα έχουν να κάνουν με το ταξίδι. Η Ανάβαση κυκλοφορεί και τις δικές τις εκδόσεις που ανανεώνονται συχνά.

Οι ταξιδιωτικές εκδόσεις στην Ελλάδα είχαν περάσει μια περίοδο άνθησης, όπως, μάλλον, και οι περισσότερες εκδόσεις στην Ελλάδα.

— Ποιοι ψωνίζουν;
Κυρίως έχουμε Έλληνες πελάτες. Οι ξένοι, αν ψωνίσουν από εμάς, το κάνουν από το εξωτερικό μέσω του site μας. Πολλά βιβλιοπωλεία του εξωτερικού αγοράζουν χάρτες από εμάς. Οι Έλληνες προτιμούν τους χάρτες πεζοπορίας, για τους οποίους φημίζεται η Ανάβαση. Δεν υπάρχει ηλικιακό φάσμα. Έρχονται άτομα νεαρής ηλικίας, μέχρι πολύ ηλικιωμένοι. Τις προάλλες είχε έρθει ένας παππούς 90 χρονών. Ήθελε να αγοράσει έναν χάρτη ορειβασίας για ένα βουνό στα σύνορα Μακεδονίας-Βουλγαρίας. Θα πήγαινε εκεί ολομόναχος.

— Τι παραπάνω προσφέρει το δικό σας βιβλιοπωλείο σε σχέση με τα μεγάλα, που έχουν ταξιδιωτικό τμήμα;
Έχουμε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία, γιατί είμαστε εξειδικευμένοι. Έχουμε σίγουρα το ατού σε ό,τι αφορά τους χάρτες τοίχου και τις υδρογείους. Έχουμε πράγματα που δεν μπορείς να βρεις αλλού. Ωστόσο, τα μεγάλα βιβλιοπωλεία έχουν επηρεάσει αρνητικά την κίνηση στα μικρά, όπως το δικό μας, αλλά, και πάλι, τα πάμε μια χαρά.

Στο ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο «Ανάβαση» βρήκαμε τις πιο όμορφες υδρόγειες σφαίρες Facebook Twitter
Έχω αποκτήσει απίστευτες γνώσεις στη γεωγραφία. Καμιά φορά, σε παρέες, με ρωτάνε πού βρίσκεται κάποια πόλη, ακόμη και μια μικρή και άγνωστη, και τους δίνω την απάντηση αμέσως... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

— Δεν μπορεί να βρει κάποιος όλες τις πληροφορίες στο Ίντερνετ;

Δεν νομίζω. Εγώ, για παράδειγμα, αυτό τον καιρό οργανώνω ένα ταξίδι στη Ρώμη. Ό,τι έχω ψάξει στο Ίντερνετ δεν με έχει εξυπηρετήσει. Πιο πολλά στοιχεία συγκεντρωμένα για ολόκληρη την Ιταλία βρήκα σε έναν οδηγό παρά σε ένα site με πληροφορίες μόνο για τη Ρώμη. Έψαξα ακόμη και σε φόρουμ και σε μπλογκ. Το βιβλίο το έχεις όλα εκεί, μπροστά σου. Στο Ίντερνετ δεν ασχολούνται πολύ.

— Ποιοι ασχολούνται με ταξιδιωτικές εκδόσεις στην Ελλάδα;

Οι ταξιδιωτικές εκδόσεις στην Ελλάδα είχαν περάσει μια περίοδο άνθησης, όπως, μάλλον, και οι περισσότερες εκδόσεις στην Ελλάδα. Η «Καθημερινή» είχε βγάλει μια σειρά με ταξιδιωτικούς οδηγούς που κυκλοφορούν ακόμα και τώρα. Όλο αυτό έχει πέσει, λόγω οικονομικής κρίσης. Είχαμε κι εμείς πολλά βιβλία στο παρελθόν με διάφορα θέματα, τα οποία έχουμε σταματήσει. Κατά καιρούς κάναμε και συνεκδόσεις με διάφορους οργανισμούς. Τώρα κυκλοφορούμε μόνο λευκώματα με αεροφωτογραφίες. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που είναι τρελαμένοι με τα ταξίδια και εκδίδουν οδηγούς μόνοι τους, πράγμα πολύ δύσκολο. Είναι ένας κύριος από τα Γρεβενά, για παράδειγμα, που γράφει φανταστικούς οδηγούς για μανιτάρια. Τους πουλάμε εδώ, στην Ανάβαση.

— Πώς είναι να δουλεύεις σε ένα ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο.

Είναι πολύ ωραίο. Δουλεύω τρία χρόνια εδώ. Ο κόσμος ταξιδεύει πολύ περισσότερο απ' όσο περίμενα. Ταυτόχρονα, είναι και λίγο ζόρικα, γιατί, ενώ ο άλλος ταξιδεύει, εγώ πρέπει να είμαι εδώ. Έχω πελάτες να μου λένε για Ταϊλάνδη και άλλους, μακρινούς προορισμούς κι εγώ δεν πάω ούτε μέχρι την Κατερίνη. Δυστυχώς, δεν έχω κάνει ακόμη πολλά ταξίδια, δεν το έχουν επιτρέψει οι συνθήκες, αλλά φέτος σχεδιάζω το πρώτο μου.

— Τι έχεις μάθει σε αυτήν τη δουλειά;

Έχω αποκτήσει απίστευτες γνώσεις στη γεωγραφία. Καμιά φορά, σε παρέες, με ρωτάνε πού βρίσκεται κάποια πόλη, ακόμη και μια μικρή και άγνωστη, και τους δίνω την απάντηση αμέσως. Είναι ωραίο, αυτό δεν το περίμενα. Έχω μάθει πολύ γεωγραφία για την Ελλάδα και συνειδητοποίησα ότι στο σχολείο δεν μας μαθαίνουν και πολλά. Τα βουνά, οι λίμνες τα ποτάμια, υπάρχουν κι αυτά, και εμείς δεν έχουμε ιδέα για τα περισσότερα. Κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι καινούργιο και αυτό είναι συναρπαστικό!

Tαξιδιωτικό βιβλιοπωλείο «Ανάβαση».
Βουλής 32, Σύνταγμα
www.anavasi.gr

0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματα που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι»: Γιατί το TikTok μας οδηγεί σε τόσες πολλές αγορές;

Αγορά / Πώς το TikTok σε κάνει να ψωνίζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι

Γιατί οι δημιουργοί περιεχομένου του TikTok είναι τόσο καλοί ώστε να μας «πουλάνε» πράγματα; Σε τι διαφέρουν από τους αστραφτερούς influencers του Instagram; Ποιους εμπιστευόμαστε πιο εύκολα και πώς η εικονική μας σχέση μαζί τους επηρεάζει τις αγορές μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ